Massagepistolens nackdelar – tänk på detta!

Innehållsansvarig

De flesta människor gillar att få massage, särskilt för stressrelaterad värk, träningsvärk och andra typer av smärta och stelhet. Även om massage kan vara en lyxig upplevelse kan de ibland bli väldigt kostsamma, eller så är du helt enkelt för upptagen för att klämma in det i kalendern. Massagepistoler har blivit mycket populära de senaste åren eftersom de erbjuder en professionell massage till en bråkdel av priset. Men finns det egentligen några nackdelar eller faror med att använda en massagepistol? Nedan listar vi potentiella faror vid felaktigt användande av en massagepistol. 

Om du funderar på att köpa en massagepistol så ska du inte heller missa vårt test av massagepistoler

Vilka nackdelar finns det med massagepistoler?

Massagepistoler använder en behandling som kallas perkussiv terapi som bidrar till att reparera mjuka muskelvävnader med snabba pulserande slag. Varje återhämtningsverktyg har “nackdelar”, och massagepistoler är naturligtvis inget undantag. Här listar vi några potentiella faror med dessa verktyg:

Felaktig användning

Vet du vad du gör? Är du utbildad inom sportsspecifik massage? Chansen är ganska stor att svaret är nej på den här frågan. Av den anledningen finns det alltid en risk att du kommer använda massagepistolen på fel sätt. Eller så kan du använda massagepistolen på ett område där du upplever smärta, men att du inte riktar in dig på det faktiska området som behöver hjälp med återhämtningen.

Med detta sagt så är det viktigt att du noga läser säkerhetsanvisningarna som medföljer din massagepistol. Om du är osäker på om du riktar dig mot rätt område för att behandla smärtan du upplever, så kan det vara bra att kontakta din läkare eller massageterapeut. Det är viktigt att du använder massagepistoler på korrekt sätt och att du inte överanvänder dem. Till en början kan du testa massagepistolen på stora muskelgrupper, samt att känna efter vilket hastighet och tryck som känns bra.

Förvärrar skador eller kroniska förhållanden

Massagepistoler som används på skador som bland annat: stukningar, benbrott eller till och med extrem svullnad kan potentiellt göra din skada värre. De kan ytterligare förvärra den skadade vävnaden eller till och med öka svullnaden. Detta kommer bara att fördröja läkningstiden och kan orsaka mer smärta.

Dessutom bör du vara ytterst försiktig när du använder en massagepistol om du har ett kroniskt smärttillstånd, såsom:

  • Hypertoni (högt blodtryck)
  • Reumatoid artrit (RA), artros (ledsjukdom), gikt eller fibromyalgi
  • Åderbråck
  • Autoimmuna tillstånd (såsom lupus eller multipel skleros.
  • Andra tillstånd som påverkar dina blodkärl (åderförkalkning, perifer artärsjukdom eller åderförfettning)
  • Osteoporos (benskörhet)
  • Muskeldystrofi eller andra muskelsjukdomar

Rådgör alltid först med din läkare om du har frågor om användning av massagepistoler och eventuella skador, kroniska tillstånd eller andra medicinska tillstånd som exempelvis graviditet.

Skrymmande, tunga eller högljudda

Även om detta inte är fallet för varje massagepistol så kan vissa av dem vara skrymmande eller tunga att hålla i. Det finns nämligen vissa modeller på marknaden som väger ganska mycket, speciellt de kraftfullaste enheterna då batteriet måste vara tillräckligt stort för att ge kraft till motorn. Värt att nämna är också att vissa modeller tenderar att låta ganska mycket och kan därmed upplevas som störande av omgivningen. Är det viktigt för dig att ha en tystlåten och lättviktig modell så är det detta du ska kika efter när du väljer modell.

De förlitar sig på ett batteri

Medan nästan alla massagepistoler på marknaden numera är sladdlösa så har de fortfarande ett batteri som måste laddas med jämna mellanrum. Till skillnad från en vanlig skumrulle eller handhållet massageverktyg så fungerar en massagepistol inte utan strömkälla. Så om du tar din massagepistol till ett längre event, t.ex. ett maraton eller etapplopp, så måste du vara medveten om batteriets livslängd. Är det viktigt för dig att kunna använda enheten under längre stunder utan avbrott så ska du välja en massagepistol med lång batteritid.

Prislappen

Den här punkten är viktig för många. Eftersom massagepistoler är tekniska rehabverktyg kan många av dem vara dyra. Kostnaden för massagepistoler kan få dig att komma på andra tankar.

Faktum är att du det finns massagepistoler från 1 000 kr upp till 8 000 kr. Majoriteten tycks dock hamna mellan intervallet 1 500 – 5 000 kr. Massagepistolen är definitivt en investering, och inte ett billigt verktyg som en skumvals.

Sammanfattning – Bör du köpa en massagepistol?

Så till den stora frågan – är det värt att investera i en massagepistol? Med största sannolikhet: Ja. Om du lider av muskelsmärta kan massagepistoler vara till stor hjälp för dig. De är bärbara och kan ge lindring för muskelspänningar, stressrelaterad värk och efterliknar upplevelsen av att få en professionell massage. Det är dock viktigt att komma ihåg att om du upplever regelbunden smärta som inte försvinner är det viktigt att söka hjälp av en läkare. Massagepistoler kan vara till stor hjälp under många olika förhållanden, så om du tror att detta gäller dig så ska du inte vara rädd för att prova!

 

Lämna en kommentar