Bäst i test: Markiser – terassmarkis och fönstermarkis för soliga dagar!

Innehållsansvarig

Ja men du vet hur det är.. solälskare dit och soldyrkare hit! What about oss som vill njuta av livet utan svettig panna och svidande axlar och tomatröd nästipp? Jo – vi har markisen. Denna älskade uppfinning, denna livslånga följeslagare som skyddar oss mot all ondska. Frågan är ju bara.. hur fasiken hittar man rätt markis? Jo, det ska jag tala om för dig, att det gör du här! Vi har nämligen tagit oss an uppgiften att lista årets bästa markiser – för din rätt till skuggiga sommardar! 

Våra skuggiga experter har landat i tre terassmarkiser och tre fönstermarkiser i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Är det så att faktiskt tillhör en av soldyrkarna och behöver en panikväg härifrån? Då hittar du årets bästa solkräm här istället!

Bästa markisen 2023 – terassmarkis!

Bästa markisen 2023 – fönstermarkis!

Så vilken är de bästa markiserna? Terassmarkisen Diamant Mono Helkassett och fönstermarkisen Safir Melerad blev bäst i test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Terassmarkis

Bäst i test: Lyx

Diamant Mono Terassmarkis Helkassett – bästa terassmarkisen 2023!

Finns i många olika storlekar med en bredd mellan 250-550 cm och utfall på 150-350 cm! Pris fr. 33.500 – 58.000 kr.

Bäst i test markis terassmarkis

Lyxklassens vinnare är en terassmarkis med helkassett från Skånska Byggvaror! Den här markisen ger ett riktigt toppenskydd även på årets mest soliga dagar. Helkassetten sluter dessutom tätt och skyddar din markis från fukt och smuts.

Denna markisväv är mycket motståndskraftig mot UV-strålning där tyget stänger ute hela 90-99 procent av solstrålarnas värme. Markisen fungerar dock inte som regnskydd, utan endast solskydd.

Här finns även extra kraftiga vikarmar med dubbla wirar. Utfallsvinkeln kan ställas in från cirka 5 grader upp till cirka 80 graders lutning nedåt. Denna terassmarkis är komplett med motor och en 1-kanals fjärrkontroll, så att man slipper manövrera markisen för hand. En toppenmarkis för en toppenkonsument alltså!

 • Med helkassett
 • Motståndskraftig mot UV-strålning
 • Smuts- och vattenavvisande
 • Extra kraftiga vikarmar med dubbla wirar
 • Ställbar utfallsvinkel från 5 grader upp till 80 grader
 • Fjärrkontroll för enkel manövrering

HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN!

 

Bäst i test: Mellanklassen

Markis Motoriserad – Terassmarkis

En motoriserad terassmarkis i storleken 400×300 cm! Pris fr. 13.300 kr.

Bäst i test markis terassmarkis

Vad är det mitt öga skådar om inte en terassmarkis av pulverlackerad aluminium med ett tyg av polyester med PU-beläggning – ja men du hör, mycket bättre än så kan det ju inte bli? Den förstärkta ramen och det UV-beständiga och väderbeständiga tyget gör att markisen är både stark och hållbar. Den är även smuts- och vattenavvisande. Dessutom är den motoriserad, vilket gör det mycket enkelt att fälla ut och in. Detta är en riktigt fin och lättanvänd markis som passar galant på uteplatsen.

 • Ram av pulverlackerad aluminium
 • Tyg av polyester med PU-beläggning
 • Smuts- och vattenavvisande
 • Motoriserad för enkel användning

HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN!

 

Bäst i test: Budget

vidaXL Markis automatiskt infällbar – terassmarkis i flera färger

En automatisk terassmarkis som finns i storlekar mellan 300×250 – 600×350! Pris fr. 4.000 – 6.500 kr.

Bäst i test markiser terassmarkis

Den automatiska markisen från vidaXL har ett toppenskydd mot UV-strålar och lämpar sig för att skugga både fönster, balkonger, caféer och restauranger med verandor. Markisen består av en rostbeständig och pulverlackerad aluminiumram och markistyget består av ett hållbart polyestermaterial med PU-beläggning. Det är både vatten- och blekbeständig vilket gör att färgen på tyget håller länge. Det är mycket smidig att både fälla ut och in då den kommer med en nätt liten fjärrkontroll. 

 • Automatisk markis som enkelt styrs med fjärrkontroll
 • Vattenbeständigt, UV-skyddat och blekbeständigt tyg
 • Bred användningsområde
 • Enkel montering
 • Hållbart polyestertyg

HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN!

 

Fönstermarkiser

Bäst i test: Lyx

Fönstermarkis Safir Melerad

Finns i storlekar mellan 80-340 cm med utfall på 60-100 cm. Pris fr. 3.300-11.000 kr.

Bäst i test markis fönstermarkis

Denna fina fönstermarkis har många fördelar: UV-skydd, färgbeständighet, vatten- och smutsavvisande, en riktigt hög kvalitet och en lång hållbarhet. Den ger ett riktigt gott skydd mot UV-strålning, värme och bländning samtidigt som den skyddar mot lättare regn och smuts. Den smutsavvisande behandlingen gör även att påväxt som mögel och andra otäckheter undviks. Det här är en riktigt hållbar och stilig fönstermarkis som ger ett riktigt bra skydd.

 • Snygg design
 • Hög kvalitet
 • UV-skydd
 • Färgbeständighet
 • Vatten- och smutsavvisande

HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN!

 

 

Bäst i test: Mellanklassen

Utmanare Budgetklassen: VidaXL Markis

Finns i storlekar mellan 300-350 cm med en bredd på 120 cm. Pris fr. 800-1.000 kr.

Bäst i test markis fönstermarkis

Här har vi en toppenmarkis som inte bara är fin utan som dessutom ger en alldeles underbart svalkande skugga. Den håller hög kvalitet med tyg som har PA-beläggning och som dessutom är vatten- och smutsbeständigt. Den lättskötta polyesterduken kan enkelt tas av och rengöras, och markisen har en stålram med god hållbarhet. Dessutom är markisen enkel att montera samt är väder- och UV-resistent.

 • Hög kvalitet
 • Väldigt fin
 • Tyg med PA-beläggning
 • Hållbar stålram
 • Vatten- och smutsbeständig
 • Polyesterdukten kan tas av och rengöras
 • Enkel att montera
 • Väder- och UV-resistent

HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN!

 

Bäst i test: Budget

Markis Gardexa – billigaste fönstermarkisen i vårt test

Bredden på denna markis är 100 cm och utfallet 70 cm. Pris fr. 700 kr.

Oj, oj oj, låt nu inte priset skrämma bort dig – här finns nämligen många fördelar: Snygg design, hög kvalitet, slitstarkt och tåligt material, UV-beständighet, vattentålighet och dessutom är den enkel att montera. Med hjälp av ett snöre kan man enkelt fälla ned markisen och välja vilket läge man önskar. Den gråa ramen är tillverkad av aluminium vilket gör den både stabil och tålig mot vårt nordiska klimat. Denna fina markis ger ett effektivt skydd mot UV-strålning och kommer att ge en skön skugga under soliga sommardagar.

 • Snygg design
 • Slitstarkt och tåligt material
 • UV-beständighet
 • Vattentålig
 • Enkel att montera

HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN!

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev terassmarkisen Diamant Mono Helkassett och fönstermarkisen Safir Melerad bäst i test. När det kommer till markiser hänger kvalitet ofta ihop med pris! Allra bäst kvalité och skydd får man helt enkelt om man lägger lite mer stålar.

I jakten på dom bästa markiserna har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den markis som är bäst från den som inte är det. När det kommer till markiser tittar vi bland annat på kvalité, material, användarvänlighet och UV-skydd.

Med dom sex markiserna vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken!

 

Vilken typ av markis passar dig?

Hängande eller stående markis – vad är skillnaden?

En markis kan vara antingen hängande eller stående. En hängande markis monteras upp på väggen eller mellan golv och tak och ger bra skydd mot solen från ovan. Det är den vanligaste typen av markis i Sverige. En stående markis är perfekt för den öppna altanen eftersom den inte bara skyddar mot solen utan även mot insyn och vind.

Manuella, automatiska och motordrivna markiser – vad ska man välja?

När det gäller hängande markiser kan du välja mellan manuella och automatiska modeller. Den automatiska varianten är lite dyrare, men den har en inbyggd sensor som känner av solen och fäller ner markisen automatiskt. Du kan också kontrollera den själv med en fjärrkontroll. En manuell markis är det klassiska valet och fungerar genom att man vevar ner den. För den ultimata bekvämligheten finns det även motordrivna markiser – men dessa är ofta dyrare.

Välj rätt storlek på din markis

Det är viktigt att mäta noga för att välja rätt storlek på din markis. För fönstermarkiser bör du se till att väven täcker hela fönstret så att inget irriterande solljus kommer in från sidorna. När det gäller terrassmarkiser bör den vara minst en meter bredare än området du vill skugga. Ibland kan det behövas pelare på ytterkanterna för extra stabilitet.

Markistyg

Markistyger måste tåla allt från solsken till regn och blåst – så välj ett material som klarar av det svenska klimatet. Polyesterfiber är vanligt på grund av dess tålighet.

Frågor och svar om markiser

Vilken markis är bäst i test? 

I vårt test blev terassmarkisen Diamant Mono Helkassett och fönstermarkisen Safir Melerad bäst i test. När det kommer till markiser hänger kvalitet ofta ihop med pris! Allra bäst kvalité och skydd får man helt enkelt om man lägger lite mer stålar.

Hur rengör man markiser på bästa sätt?

Det bästa sättet att rengöra markisen på är genom att försiktigt spola av själva duken. Detta gör du enklast med hjälp av en trädgårdsslang. Därefter kan du använda en mjuk borste med tvållösning som du försiktigt tvättar av markisduken med.

Vad kostar en markis?

Tja.. hur långt är ett snöre? Priset på en markis varierar beroende på om du vill ha en manuell eller motordriven markik, vilket typ av markisväv du vill ha samt hur stor markisen är. Det kan kosta mellan alltså från 500 kronor till 40.000 kr.

Lämna en kommentar