Sol och värme hör till något av det bästa med sommarmånaderna. Det kan dock bli för mycket av det goda om solen gassar på allt för mycket. Genom att montera upp en terrassmarkis på din terrass, har du möjlighet att njuta av det fina vädret och kan således själv bestämma hur mycket sol du önskar släppa in. Vi på Hemfakta har listat de populäraste markiserna för att hjälpa dig att välja den bästa markisen 2021.

Oavsett om du tänkt köpa markiser till din uteplats eller fönstren finns det flera saker tänka på före du öppnar din plånbok. Denna köpguide ger dig också ett par viktiga saker som är bra att ha koll på innan du väljer de bästa markiserna för ditt hem.

Välj mellan stående eller hängande markiser

En markis är ett slags solskydd som används för att skydda uteplatsen eller fönster från solen.§ På marknaden finns det två olika typer av markiser, och vi har listat bägge varianter i vårt test av markiser. Den första varianten är den hängande markisen som monteras upp på väggen eller alternativt mellan golv och tak. Den här markisen ger ett bra skydd mot sol ovanifrån och till en viss del skyddar den även mot vind. Detta är en mycket populär typ av markis som påträffas på många hus i Sverige. Den andra varianten är en stående markis som fyller en funktion både som skydd mot vind samt insyn. Den passar bra för den öppna altanen som har en tendens till att bli blåsigt eller där man vill skydda mot insyn. 

Skillnad mellan manuella, automatiska och motordrivna markiser

Om du planerar att köpa en hängande markis så har du både manuella och automatiska varianter att välja mellan. Det första du behöver känna till är att prisskillnaden är stor mellan automatiska och manuella markiser. Nedan förklarar vi lite närmare om vad som skiljer modellerna åt.

Automatiska markiser

Den automatiska varianten kommer med en inbyggd sensor som detekterar om det är soligt varpå markisen automatiskt fälls ned. Naturligtvis fälls markisen upp igen så fort det blir skuggigt eller börjar mörkna ute. Som regel kan du även själv kontrollera markisen genom en fjärrkontroll som medföljer vid köpet. Tänk på att den automatiska varianten ofta är något dyrare och att kvaliteten således brukar vara högre.

Manuella markiser

Den klassiska markisen är den manuella varianten, som är en mer prisvärd modell som vevas ned manuellt. Oftast är detta den vanligaste varianten när det kommer till markiser för privat bruk. 

Motordrivna markiser

En motordriven markis liknar den automatiska markisen med undantag att du enbart styr den via en fjärrkontroll. Att investera i en markis med motor kan vara både praktiskt och bekvämt vid tillfällen då det blåser eller är väldigt soligt på terrassen. Tänk dock på att dessa oftast är dyrast av alla modeller och därmed inget budgetalternativ.

Välj rätt storlek på din fönstermarkis eller terrassmarkis

Det är viktigt att du noga mäter ut dina fönster eller terrass och därefter väljer en storlek som är något bredare. När det kommer till fönstermarkiser bör du försäkra dig om att markisväven täcker hela fönstret. Detta eftersom det är väldigt irriterande om du satt upp din markis och i efterhand märker att det kommer in strimlor av solljus från markisens kanter. Tänk på att väven alltid är något smalare än själva kassetten.

En terrassmarkis som är tänkt att hänga ovanför en terrass eller uteplats bör som regel vara en dryg meter bredare än själva området som du önskar skugga. I vissa fall kan det vara nödvändigt att köpa till en pelare som du fäster i markisens ytterkanter för att ge den stadga, det gäller framförallt om du önskar fälla ut den till en längd än vad terrassmarkisen är bred.

Material på markiser

Markiser finns i flera olika varianter och material. Markistyger är som regel avsedda för att användas utomhus. I vårt svenska klimat är det framför allt viktigt att se till att markisen du köper innehåller väderbeständiga fiber som klarar alla slags väder. Polyesterfiber§ är numera ett vanligt material som hittas i många markiser tack vare att det är mycket tåligt mot både vind och blåst.

Hemfaktas test av markiser – vi listar 5 modeller

Vi vill vara tydliga med att informera om att vi på Hemfakta själva inte utför några tester av produkterna, däremot samlar vi in information och sammanställer resultatet från andra oberoende tester. Vi har också gjort egen research för att hitta de bästa markiserna utifrån de egenskaperna som är viktiga för ändamålet. I vårt test har vi delat upp markiserna i olika prisklasser för att göra det enklare för dig att hitta en modell som passar din plånbok. Hitta rätt markis i vårt stora bäst i test av markiser.

Vinnare Premiumklassen: Diamant Mono terrassmarkis, bästa markisen i vårt test

Vår vinnare i premiumklassen blev denna terassmarkis med högkvalitativt väderbeständigt tyg som skyddar mot UV-strålar, pris från ca 14 000 kronor.

bästa markisen i vårt test

Denna terrassmarkis är perfekt för att skydda uteplatsen från sol under de varma sommardagarna. Markisens ram är i aluminium och markistyget består av ett väderbeständigt tyg som är UV-resistent och färgbeständigt. Detta säkerställer att markisen står emot all både sol, regn och vind. En annan stor fördel är att markisen är smuts- och vattenavvisande. Vi tycker den här terrassmarkisen är relativt  enkel att montera upp på väggen tack vare de medföljande väggfästerna. Det går även att köpa till motor inklusive fjärrkotroll samt sol- och vindvaktssensor till motorn.

Fördelar

 • Består av ett högkvalifikativt tyg
 • UV-resistent, väderbeständig
 • Terrassmarkisen är både smuts- och vattenavvisande
 • Enkel montering med de medföljande väggfästena

Nackdelar

 • Något dyr

PRIS OCH INFORMATION:

Utmanare Premiumklassen: Skånska Byggvaror Terrassmarkis Diamant Streck 340×100

Den här effektiva markisen blev vår utmanare i premiumklassen då markistyget stänger ute ca 90 – 99% av solstrålarnas värme, pris ca 5700 kronor.

 

DIAMANT STRECK FÖNSTERMARKIS

Den här terrassmarkisen från Skånska Byggvaror består av akrylväv och är speciellt anpassad för utomhusbruk. Fibrerna i tyget har en kemisk sammansättning vilken gör att den mycket motståndskraftig mot solens UV-strålar. Vi uppskattas speciellt att den här markisen har en god färgbeständighet, detta tack vare att akrylväven har spinnfärgats. Tyget är både smuts- och vattenavvisande, men däremot ger det ej något regnskydd. En fördel är att det finns möjlighet att köpa till motor inklusive fjärrkontroll om så önskas.

Fördelar

 • God färgbeständighet
 • Smuts- och vattenavvisande markistyg
 • Skyddar mot solens UV-strålar
 • Kan kompletteras med motor och fjärrkontroll

Nackdelar

 • Ej regnskydd

PRIS OCH INFORMATION:

 

Vinnare Mellanklassen: Utdragbar skärm Jabo, 300x120cm, prisvärd markis

Vår vinnare i mellanklassen blev den här markisen från Jabo som är en smart utdragbar skärm med bra skydd mot både insyn, sol och vind, pris ca 2200 kronor.

prisvärd markis

Den här utdragbara trädgårdsskärmen från Jabo kommer i svart polyester och det medföljer både väggfäste, stolpfäste samt golvinfästning i hållbar aluminium. Den stilrena skärmen skapar en modern avskärmning av terrassen eller uteplatsen mot vind, sol, eller insyn. En stor fördel är att trädgårdsskärmen är dubbel vilket betyder att du med fördel kan dra ut den på bägge sidorna och på så sätt få ett långt skydd på hela sex meter. Det är enkelt att dra ut och in skärmen ur kassetten och detta ger dig möjlighet att välja när du vill använda den från dag till dag. En nackdel är att markisen ej skyddar mot en högt stående sol.

Fördelar

 • Polyestertyget är enkelt att tvätta
 • Ger ett bra skydd mot sol, vind och insyn
 • Enkelt att dra in och ut skärmen vid användning
 • Medföljer väggfäste, stolpfäste och golvinfästning

Nackdelar

 • Skyddar inte mot en högt stående sol

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare Mellanklassen: vidaXL Markis automatiskt infällbar, 500×300 cm, bra och prisvärd markis

Den här markisen från vidaXL är en automatisk markis med optimalt skydd, som är otroligt smidig att fälla ut och in tack vare den medföljande fjärrkontrollen, pris ca 4000 kronor.

bra och prisvärd markis

Den automatiska markisen från vidaXL har ett bra skydd mot UV-strålar och lämpar sig för att skugga fönster, balkongen, caféer samt restauranger med verandor. Vi uppskattar att markisen består av en rostbeständig och pulverlackerad aluminiumram, samt att markistyget består av ett hållbart polyestermaterial med PU-beläggning. Det är både vatten- och blekbeständigt vilket gör att färgen på tyget håller länge. Det är mycket smidigt att både fälla ut och in den här markisen med fjärrkontrollen som medföljer. Vi ger även pluspoäng till att markisen enkelt kan monteras upp på väggen. Vid leveransen ingår både handbok och nödvändig hårdvara.

Fördelar

 • Automatisk markis som enkelt styrs med fjärrkontroll
 • Vattenbeständigt, UV-skyddat och blekbeständigt tyg
 • Bred användningsområde
 • Enkel montering
 • Hållbart polyestertyg

Nackdelar

 • Ger inget bra skydd mot vind

PRIS OCH INFORMATION:

Testvinnare Budgetklassen: Rubin Mono fönstermarkis, billigaste markisen i vårt test

Vår vinnare i budgetklassen blev Rubin Mono fönstermarkis som är ett prisvärt alternativ som ger ett bra skydd mot solens strålar, pris ca 1700 kronor.

billigaste markisen i vårt test

Den här markisen från Skånska Byggvaror är ett prisvärt val som även kan kompletteras med motor och fjärrkontroll om det önskas. Konstruktionen på markisen känns väldigt stabil och vi sätter pris på att den är motståndskraftig mot solens UV-strålar. Den bleks inte heller i det första taget tack vare att markisen har en god färgbeständighet. Det enda vi har att klaga på är att bruksanvisningen är dålig och svår att tolka. Markisen är även något tung vilket betyder att det är bra att vara två när man monterar upp markisen.

Fördelar

 • Bra färgbeständighet vilket betyder att den ej bleks av solen
 • Stabil konstruktion
 • Kan även köpas med motor och fjärrkontroll
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Dålig bruksanvisning
 • Något tung konstruktion

PRIS OCH INFORMATION:

Avslutande ord inför ditt köp av markiser

Vi hoppas att du genom vårt markiser bäst i test har fått svar på alla dina funderingar och frågor inför köpet av markiser. Förhoppningvis har du också fått en bättre översikt av utbudet på marknaden.

Frågor och svar om markiser

Vad kostar markiser?

Vad markiser kostar är väldigt varierande och beror på ett flertal faktorer som exempelvis: manuella eller motordrivna markiser, typ av väv samt tillbehör.

Hur breda markiser ska man välja?

En tumregel är att fönstermarkisen bör vara 10-20 cm bredare än själva fönstret, och att terassmarkisen skall vara en dryg meter bredare än själva terrassen.

Hur rengör man markiser på bästa sätt?

Det bästa för att rengöra markisen är att försiktigt spola av markisduken, förslagsvis med hjälp av en trädgårdsslang och därefter använda en mjuk borste med tvållösning.

Markis Bäst i Test 2021 – Hemfaktas lista

 • Vinnare Premiumklassen: Diamant Mono terrassmarkis, bästa markisen i vårt test
 • Utmanare Premiumklassen: Skånska Byggvaror Terrassmarkis Diamant Streck
 • Vinnare Mellanklassen: Utdragbar skärm Jabo, 300x120cm, prisvärd markis
 • Utmanare Mellanklassen: vidaXL Markis automatiskt infällbar, 500×300 cm
 • Testvinnare Budgetklassen: Rubin Mono fönstermarkis, billigaste markisen i vårt test

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här