Markiser bäst i test 2023 – Vinnaren blev Diamant Mono terrassmarkis

Sol och värme hör till något av det bästa med sommarmånaderna. Det kan dock bli för mycket av det goda om solen gassar på allt för mycket. Genom att montera upp en terrassmarkis på din terrass, har du möjlighet att njuta av det fina vädret och kan således själv bestämma hur mycket sol du önskar släppa in. Vi på Hemfakta har listat de populäraste markiserna för att hjälpa dig att välja den bästa markisen. Oavsett om du tänkt köpa markiser till din uteplats eller fönstren finns det flera saker tänka på före du öppnar din plånbok. Denna köpguide ger dig också ett par viktiga saker som är bra att ha koll på innan du väljer de bästa markiserna för ditt hem.

Markis Bäst i Test 2023 – Hemfaktas lista

Terassmarkis

Fönstermarkis

Välj mellan stående eller hängande markiser

En markis är ett slags solskydd som används för att skydda uteplatsen eller fönster från solen.§ På marknaden finns det två olika typer av markiser, och vi har listat bägge varianter i vårt test av markiser. Den första varianten är den hängande markisen som monteras upp på väggen eller alternativt mellan golv och tak. Den här markisen ger ett bra skydd mot sol ovanifrån och till en viss del skyddar den även mot vind. Detta är en mycket populär typ av markis som påträffas på många hus i Sverige. Den andra varianten är en stående markis som fyller en funktion både som skydd mot vind samt insyn. Den passar bra för den öppna altanen som har en tendens till att bli blåsigt eller där man vill skydda mot insyn. 

Skillnad mellan manuella, automatiska och motordrivna markiser

Om du planerar att köpa en hängande markis så har du både manuella och automatiska varianter att välja mellan. Det första du behöver känna till är att prisskillnaden är stor mellan automatiska och manuella markiser. Nedan förklarar vi lite närmare om vad som skiljer modellerna åt.

Automatiska markiser

Den automatiska varianten kommer med en inbyggd sensor som detekterar om det är soligt varpå markisen automatiskt fälls ned. Naturligtvis fälls markisen upp igen så fort det blir skuggigt eller börjar mörkna ute. Som regel kan du även själv kontrollera markisen genom en fjärrkontroll som medföljer vid köpet. Tänk på att den automatiska varianten ofta är något dyrare och att kvaliteten således brukar vara högre.

Manuella markiser

Den klassiska markisen är den manuella varianten, som är en mer prisvärd modell som vevas ned manuellt. Oftast är detta den vanligaste varianten när det kommer till markiser för privat bruk. 

Motordrivna markiser

En motordriven markis liknar den automatiska markisen med undantag att du enbart styr den via en fjärrkontroll. Att investera i en markis med motor kan vara både praktiskt och bekvämt vid tillfällen då det blåser eller är väldigt soligt på terrassen. Tänk dock på att dessa oftast är dyrast av alla modeller och därmed inget budgetalternativ.

Välj rätt storlek på din fönstermarkis eller terrassmarkis

Det är viktigt att du noga mäter ut dina fönster eller terrass och därefter väljer en storlek som är något bredare. När det kommer till fönstermarkiser bör du försäkra dig om att markisväven täcker hela fönstret. Detta eftersom det är väldigt irriterande om du satt upp din markis och i efterhand märker att det kommer in strimlor av solljus från markisens kanter. Tänk på att väven alltid är något smalare än själva kassetten.

En terrassmarkis som är tänkt att hänga ovanför en terrass eller uteplats bör som regel vara en dryg meter bredare än själva området som du önskar skugga. I vissa fall kan det vara nödvändigt att köpa till en pelare som du fäster i markisens ytterkanter för att ge den stadga, det gäller framförallt om du önskar fälla ut den till en längd än vad terrassmarkisen är bred.

Material på markiser

Markiser finns i flera olika varianter och material. Markistyger är som regel avsedda för att användas utomhus. I vårt svenska klimat är det framför allt viktigt att se till att markisen du köper innehåller väderbeständiga fiber som klarar alla slags väder. Polyesterfiber§ är numera ett vanligt material som hittas i många markiser tack vare att det är mycket tåligt mot både vind och blåst.

Hemfaktas test av markiser – vi listar 12 modeller

Vi har gjort egen research för att hitta de bästa markiserna utifrån de egenskaperna som är viktiga för ändamålet. I vårt test har vi delat upp markiserna i olika prisklasser för att göra det enklare för dig att hitta en modell som passar din plånbok. Hitta rätt markis i vårt stora bäst i test av markiser.

Terassmarkiser Bäst i Test

Vinnare Premiumklassen: Diamant Mono Terassmarkis Helkassett, bästa terassmarkisen i vårt test

Denna högkvalitativa och snygga terassmarkis är riktigt effektiv och kommer med stor sannolikhet att hänga med länge. Den finns i många olika storlekar med bredd 250-550 cm, och utfall 150-350 cm. Ca pris 38 500 – 65 400 kr.

En terassmarkis med helkassett är definitivt ett bra val, då markisen får ett riktigt bra skydd. Helkassetten sluter tätt och skyddar din markis från fukt och smuts, och den håller även markisväven fräsch och fin i många år.

Denna markisväv är mycket motståndskraftig mot UV-strålning, och tyget stänger ute hela 90-99 procent av solstrålarnas värme, den är även smuts- och vattenavvisande. Markisen är dock inte något regnskydd, utan endast solskydd.

Här finns även extra kraftiga vikarmar med dubbla wirar. Utfallsvinkeln kan ställas in från cirka 5 grader upp, till cirka 80 graders lutning nedåt. Denna terassmarkis är komplett med motor och en 1-kanals fjärrkontroll, så att man slipper manövrera markisen för hand.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Med helkassett
 • Mycket motståndskraftig mot UV-strålning
 • Smuts- och vattenavvisande
 • Extra kraftiga vikarmar med dubbla wirar
 • Ställbar utfallsvinkel från 5 grader upp till 80 grader ned
 • Fjärrkontroll för enkel manövrering

Nackdelar

 • Priset

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare Premiumklassen: Markis Motoriserad

Även vår utmanare i premiumklassen är en mycket högkvalitativ terassmarkis. Den är motoriserad och därför mycket enkel att använda. Den finns i bredden 300-500, och utfall 250-300 Ca pris 9000-12 100 kr.

Denna högkvalitativa terassmarkis är av pulverlackerad aluminium och har ett tyg av polyester med PU-beläggning. Den förstärkta ramen och det UV-beständiga och väderbeständiga tyget gör att markisen är både stark och hållbar. Den är även smuts- och vattenavvisande. Dessutom är den motoriserad, vilket gör det mycket enkelt att fälla ut och in. Detta är en riktigt fin och lättanvänd markis, som passar perfekt på uteplatsen.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Ram av pulverlackerad aluminium
 • Tyg av polyester med PU-beläggning
 • Smuts- och vattenavvisande
 • Motoriserad för enkel användning

Nackdelar

 • Möjligen priset

PRIS OCH INFORMATION:

 

Vinnare Mellanklassen: Skånska Byggvaror Terrassmarkis Diamant, prisvärd terassmarkis

Den här effektiva markisen blev vår vinnare i mellanklassen då markistyget stänger ute ca 90 – 99% av solstrålarnas värme, pris ca 4000-13 500 kronor. Finns i storlekar mellan 80×60 – 340×100.

 

DIAMANT STRECK FÖNSTERMARKIS

Den här terrassmarkisen från Skånska Byggvaror består av akrylväv och är speciellt anpassad för utomhusbruk. Fibrerna i tyget har en kemisk sammansättning vilken gör att den mycket motståndskraftig mot solens UV-strålar. Vi uppskattas speciellt att den här markisen har en god färgbeständighet, detta tack vare att akrylväven har spinnfärgats. Tyget är både smuts- och vattenavvisande, men däremot ger det ej något regnskydd. En fördel är att det finns möjlighet att köpa till motor inklusive fjärrkontroll om så önskas.

Fördelar

 • God färgbeständighet
 • Smuts- och vattenavvisande markistyg
 • Skyddar mot solens UV-strålar
 • Kan kompletteras med motor och fjärrkontroll

Nackdelar

 • Ej regnskydd

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare Mellanklassen: vidaXL Markis automatiskt infällbar, flertal färger

Den här markisen från vidaXL är en automatisk markis med optimalt skydd, som är otroligt smidig att fälla ut och in tack vare den medföljande fjärrkontrollen, pris ca 3500 – 6500 kronor. Storlekar mellan 300×250 – 600×350.

bra och prisvärd markis

Den automatiska markisen från vidaXL har ett bra skydd mot UV-strålar och lämpar sig för att skugga fönster, balkongen, caféer samt restauranger med verandor. Vi uppskattar att markisen består av en rostbeständig och pulverlackerad aluminiumram, samt att markistyget består av ett hållbart polyestermaterial med PU-beläggning. Det är både vatten- och blekbeständigt vilket gör att färgen på tyget håller länge. Det är mycket smidigt att både fälla ut och in den här markisen med fjärrkontrollen som medföljer. Vi ger även pluspoäng till att markisen enkelt kan monteras upp på väggen. Vid leveransen ingår både handbok och nödvändig hårdvara.

Fördelar

 • Automatisk markis som enkelt styrs med fjärrkontroll
 • Vattenbeständigt, UV-skyddat och blekbeständigt tyg
 • Bred användningsområde
 • Enkel montering
 • Hållbart polyestertyg

Nackdelar

 • Ger inget bra skydd mot vind

PRIS OCH INFORMATION:

 

Testvinnare Budgetklassen: Sidomarkis för balkong, billigaste terassmarkisen i vårt test

Detta är en riktigt smidig och enkel sidomarkis som passar perfekt på både balkong och uteplats. Den är enkel att placera, och enkel att använda. Den finns i bredden 140-210 cm och längden 140-240 cm. Ca pris 550-900 kr.

Denna stilrena och prisvärda markis passar perfekt på balkonger och terasser, där den ger en skön skugga och passar perfekt när solen ligger på från sidan. Den är tillverkad av slitstark polyester, vatten- och smutsavvisande samt väder- och UV-beständig. Den går enkelt att fälla ihop när den inte behövs, och kan sedan enkelt fällas ut igen när man behöver solskydd. Markisen har en stark och pulverlackerad stålram som gör den väldigt stadig och hållbar.

Fördelar

 • Stilren design
 • Mycket prisvärd
 • Tillverkad av slitstark polyester
 • Vatten- och smutsavvisande
 • Väder- och UV-beständig
 • Enkel att fälla ihop och fälla ut

Nackdelar

 • Inga nackdelar

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare Budgetklassen: Markisväv

För dig som redan har en ram är detta ett mycket prisvärt alternativ, där endast markisväven ingår. Denna markisväv finns i bredden 3-6 meter och utfall 2,5-3,5 meter. Pris ca 700-1700 kr.

Det här är en mycket högkvalitativ och praktisk markisväv av 100 procent polyester med PU-beläggning. Den är UV-beständig och väderbeständig, vattenavvisande samt smuts- och dammavvisande. Här ingår ingen ram, men det är ett mycket prisvärt alternativ för dig som redan har en markis och behöver byta ut väven. Markistyg och kappa ingår. Denna markisväv kan användas i många år, och den lätta designen gör den enkel att bära och hantera.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • 100 procent polyester med PU-beläggning
 • UV- och väderbeständig
 • Vatten-, smuts- och dammavvisande
 • Kan användas i många år

Nackdelar

 • Ram ingår inte

PRIS OCH INFORMATION:

 

Fönstermarkiser Bäst i Test

Vinnare Premiumklassen: Fönstermarkis Safir Melerad, bästa fönstermarkisen i vårt test

Det här är en högkvalitativ och riktigt snygg fönstermarkis med många fördelar. Finns i bredden 80-340 cm, och utfall 60-100 cm. Ca pris 4000-13 500 kr.

Denna fina fönstermarkis har många fördelar: UV-skydd, färgbeständighet, vatten- och smutsavvisande, en riktigt hög kvalitet och en lång hållbarhet. Den ger ett riktigt gott skydd mot UV-strålning, värme och bländning samtidigt som den den skyddar mot lättare regn och är smutsavvisande. Den smutsavvisande behandlingen gör även att påväxt så som till exempel mögel undviks. Det här är en riktigt hållbar och dessutom snygg fönstermarkis som ger ett riktigt bra skydd.

Fördelar

 • Snygg design
 • Hög kvalitet
 • UV-skydd
 • Färgbeständighet
 • Vatten- och smutsavvisande

Nackdelar

 • Möjligen priset

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare Premiumklassen: Solskydd fönster & dörr markis

Vår utmanare i premiumklassen är en högkvalitativ markis för fönster och dörrar, som kan justeras både manuellt och med fjärrkontroll. Denna markis är 4×3 meter, ca pris 21 800 kr.

Denna markis är av stål och aluminium, med ett tyg av polyester. Det är en riktigt högkvalitativ markis, som passar perfekt över dörrar och fönster. Den är stor, men kostar också en hel del, vilket kanske inte gör det till det mest prisvärda alternativet. För den som söker en större fönstermarkis av riktigt hög kvalitet kan dock detta vara rätt val. Den ger ett effektivt solskydd, och har en stark och pulverlackerad ram.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Av stål och aluminium
 • Tyg av polyester
 • Stor

Nackdelar

 • Priset

PRIS OCH INFORMATION:

 

Vinnare Mellanklassen: Rubin Mono fönstermarkis, prisvärd fönstermarkis

Vår vinnare i mellanklassen blev Rubin Mono fönstermarkis som är ett prisvärt alternativ som ger ett bra skydd mot solens strålar. Finns i bredd 80-340 cm och utfall 60-100 cm, pris ca 4000-13 500 kronor.

billigaste markisen i vårt test

Den här markisen från Skånska Byggvaror är ett prisvärt val som även kan kompletteras med motor och fjärrkontroll om det önskas. Konstruktionen på markisen känns väldigt stabil och vi sätter pris på att den är motståndskraftig mot solens UV-strålar. Den bleks inte heller i det första taget tack vare att markisen har en god färgbeständighet. Det enda vi har att klaga på är att bruksanvisningen är dålig och svår att tolka. Markisen är även något tung vilket betyder att det är bra att vara två när man monterar upp markisen.

Fördelar

 • Bra färgbeständighet vilket betyder att den ej bleks av solen
 • Stabil konstruktion
 • Kan även köpas med motor och fjärrkontroll
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Dålig bruksanvisning
 • Något tung konstruktion

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare Mellanklassen: Markis manuellt infällbar

Det här är en högkvalitativ och effektiv markis som kan användas över dörrar och fönster, och som är mycket effektiv. Denna markis finns i storlekar från 150-300 cm. Ca pris 1150 – 1300 kr.

Det här är en markis med många fördelar. Den har en stålram och tyg med PU-beläggning, den har hög ljusbeständighet och den är vatten- och smutsavvisande. Detta är en manuell markis, som du själv fäller ut och in för hand. Den är enkel att montera och tyget är av 100 procent polyester. Den håller en hög kvalitet och är UV- och väderbeständig, och den starka stålramen gör markisen stadig och hållbar. Markisduken är enkel att ta av och rengöra. Denna kan inte enbart användas som markis, utan den kan även täcka fönstret helt. Höjden och vinkeln kan justeras.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Stålram och tyg med PU-beläggning
 • Hög ljusbeständighet
 • Vatten- och smutsavvisande
 • Enkel att montera
 • UV- och väderbeständig
 • Stadig och hållbar
 • Markisduken är enkel att ta av och rengöra
 • Kan täcka fönstret helt

Nackdelar

 • Manuell manövrerad

PRIS OCH INFORMATION:

 

Testvinnare Budgetklassen: Markis Gardexa, billigaste fönstermarkisen i vårt test

Det här är en snygg och mycket prisvärd markis som håller en hög kvalitet, och som är ett perfekt val för dig som söker en lite mindre fönstermarkis. Bredden på denna markis är 100-120 cm, och utfallet 70 cm. Ca pris 700-900 kr.

Här finns många fördelar: Snygg design, en hög kvalitet, slitstarkt och tåligt material, UV-beständighet, vattentålighet och dessutom är den enkel att montera. Med hjälp av ett snöre kan man enkelt fälla ned markisen och välja vilket läge man önskar. Den gråa ramen är tillverkad av aluminium, vilket gör den både stabil och tålig mot vårt nordiska klimat. Denna fina markis ger ett effektivt skydd mot UV-strålning och kommer att ge en skön skugga under soliga sommardagar.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Snygg design
 • Slitstarkt och tåligt material
 • UV-beständighet
 • Vattentålig
 • Enkel att montera

Nackdelar

 • Inga nackdelar

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare Budgetklassen: VidaXL Markis

Det här är en enkel och prisvärd men samtidigt högkvalitativ och effektiv. Denna markis finns i längderna 150-400 cm och bredden är 120 cm. Ca pris 800-1000 kr.

Det här är en markis som passar nästan överallt, och inte minst över fönster. Där ger den en svalkande skugga samtidigt som den är väldigt fin. Den håller en hög kvalitet med tyg som har PA-beläggning, och som är vatten- och smutsbeständigt. Den lättskötta polyesterduken kan enkelt tas av och rengöras, och markisen har en stålram med god hållbarhet. Dessutom är markisen enkel att montera, och den är väder- och UV-resistent.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Väldigt fin
 • Tyg med PA-beläggning
 • Hållbar stålram
 • Vatten- och smutsbeständig
 • Polyesterdukten kan tas av och rengöras
 • Enkel att montera
 • Väder- och UV-resistent

Nackdelar

 • Inga nackdelar

PRIS OCH INFORMATION:

 

Avslutande ord inför ditt köp av markiser

Vi hoppas att du genom vårt markiser bäst i test har fått svar på alla dina funderingar och frågor inför köpet av markiser. Förhoppningvis har du också fått en bättre översikt av utbudet på marknaden.

Frågor och svar om markiser

Vad kostar markiser?

Vad markiser kostar är väldigt varierande och beror på ett flertal faktorer som exempelvis: manuella eller motordrivna markiser, typ av väv samt tillbehör.

Hur breda markiser ska man välja?

En tumregel är att fönstermarkisen bör vara 10-20 cm bredare än själva fönstret, och att terassmarkisen skall vara en dryg meter bredare än själva terrassen.

Hur rengör man markiser på bästa sätt?

Det bästa för att rengöra markisen är att försiktigt spola av markisduken, förslagsvis med hjälp av en trädgårdsslang och därefter använda en mjuk borste med tvållösning.

Innehållsförteckning
Detta inlägg innehåller affiliatelänkar
Josefine Andersson

Jag heter Josefine Andersson, och jag älskar att testa olika produkter - och skriva om dem. Som förälder har jag stor erfarenhet av diverse barnprodukter och leksaker, men jag är även intresserad av hälsa och skönhet och många andra produkter.

Lämna en kommentar