Köp inte mandolinen till ditt kök innan du läser vår guide med mandolin bäst i test. Vi har undersökt och jämfört för att hitta de allra bästa modellerna. Dessutom har vi tagit fram punkterna du bör tänka på när du ska köpa mandolin för att förbereda mat som aldrig förr.
Lyx
8.8
Mellan
8.2
Budget
7.8
En mandolin är ett prisvärt köksredskap som kan underlätta matlagningen mycket, men också spara tid och ge bättre resultat. Det finns många modeller att välja mellan, och här har vi tagit fram några av de bästa. Vi kommer även att gå igenom sådant som man bör tänka på när man ska köpa en mandolin.
I denna lista kan du hitta samtliga vinnare och utmanare i premiumklassen, mellanklassen och budgetklassen.
När du ska köpa en mandolin finns det en hel del att fundera över. Prisklass, storlek, utformning, egenskaper, detaljer, effektivitet, säkerhet och material till exempel. Det mesta handlar dock om man vad man föredrar, men även vad man behöver. Det finns mandoliner med stativ men även handhållna modeller, och även om handhållna är enklare att använda så kan en med stativ vara ett bättre val om det är större mängder som ska skivas eller strimlas. I vår utförligare köpguide som du hittar längre ned kommer vi att gå in närmare på detta, och även gå igenom andra saker som kan vara bra att tänka på när man gör sitt val. Där fokuserar vi på material, storlek och detaljer.
Att köpa en mandolin är knappast det enklaste, speciellt inte om man aldrig har köpt en sådan förut. Det finns en hel del att tänka på, och många olika att välja mellan. En hel del kan variera mellan olika mandoliner – till exempel utformning, storlek, prisklass, detaljer, hur enkla de är att använda, hur enkla de är att rengöra och hur vassa de är.
Prisklass är en sådan sak man bör fundera över innan man gör sitt val. Generellt kan man säga att det finns många bra mandoliner även i lägre prisklasser, men att man får mer om man betalar mer. För en mindre summa kan man alltså få en mandolin som gör sitt jobb och räcker gott och väl, men i högre prisklasser hittar vi mandoliner som gör jobbet ännu bättre och har flera fördelar och funktioner.
En bra mandolin ska vara enkel att använda, och även enkel att rengöra. En del mandoliner är ganska komplicerade att rengöra, och kan behöva plockas isär vid rengöring. Ett enkelt utförande, med färre olika delar, innebär ofta en enklare rengöring. Det är förstås också en fördel om den kan diskas i diskmaskin.
Ja, det finns helt enkelt en hel del att fundera över när man ska välja mandolin. För att göra det enklare kommer vi här att gå igenom några av alla dessa saker. Vi kommer att fokusera på material, storlek, stativ eller handhållen och olika detaljer som är viktiga.
Det vanligaste materialet på en mandolin är plast, med detaljer i metall. Det är även ganska vanligt med modeller helt, eller nästan helt, i metall. Det finns även modeller i trä, även om detta inte är lika vanligt. Mandoliner i metall är effektiva, hållbara och enkla att rengöra. De har ofta väldigt vassa blad, vilket förstås är en fördel, men det innebär också att man måste vara väldigt försiktig med dessa.
Mandoliner i plast är ofta billigare att köpa, även om det finns olika modeller och en del är lite dyrare. Dessa är perfekta för vissa uppgifter, och ofta väldigt effektiva. De kan dock missfärgas snabbare. De är dock ofta väldigt robusta, och generellt kan man säga att de passar bra för det grundläggande – det man oftast behöver en mandolin till, helt enkelt.
Trä är ofta ett bra material, med många fördelar, även om dessa inte är lika vanliga. De är lätta, effektiva, hållbara och oftast prisvärda. De passar bra för både mjukare och fasta ingredienser, och är ofta väldigt lätta att rengöra. Vilket material som är rätt val är dock till stor del en smaksak, men beror förstås även på hur man ska använda mandolinen.
Mandoliner är väldigt smidiga jämfört med många andra köksredskap, speciellt med tanke på hur effektiva de är och hur de verkligen underlättar matlagningen. Det finns dock olika alternativ, och en del är smidigare än andra. Hur stor betydelse storleken har är svårt att säga, eftersom det kanske framför allt är en smaksak, men ofta är det en fördel med smidigare modeller.
En smidig mandolin är till exempel enklare att använda, och ofta går det snabbare. De är inte bara enklare att hantera, utan blir förstås även enklare att förvara – och att ta med, om man skulle behöva göra det. På samma sätt blir en större mandolin ofta lite svårare att hantera, och tar förstås lite mer plats att förvara.
Något annat som kan vara bra att tänka på är om man vill ha en mandolin med stativ, eller en handhållen modell. Handhållna ger bättre kontroll och är ofta enklare att använda. Ska man skiva eller strimla större volymer så kan det dock bli ganska tröttsamt för händerna med en sådan modell, och då kanske en med stativ är ett bättre val.
En mandolin kan se ut på många olika sätt, och ha olika detaljer. Det finns kanske framför allt tre saker som är viktiga att tänka på här: gummifötter, fingerskydd och vassa blad. Alla dessa saker hänger ihop till viss del, då de två första handlar om säkerheten medan vassa blad är viktiga för effektiviteten – och det är dessa som gör att man behöver säkerheten.
Gummifötter eller liknande gör helt enkelt att mandolinen står stadigare på underlaget, vilket minskar risken att man slinter när man använder den. Många mandoliner har detta, men inte alla. Detsamma gäller för fingerskydd, det minskar risken för skador och många mandoliner har sådant, men inte alla.
Vassa blad är förstås ett måste, eftersom det gör mandolinen effektivare och snabbare. Är bladen inte vassa så blir skivorna sämre, det tar betydligt längre tid och dessutom måste man trycka hårdare. Detta innebär helt enkelt att det blir ganska onödigt att använda en mandolin, om bladen inte är tillräckligt vassa. Satsa helt enkelt på en modell med vassa och effektiva blad, och hög säkerhet.
En mandolin är ett väldigt smart köksredskap som gör det enklare att hacka, strimla och skära olika råvaror. Den tar dessutom upp väldigt lite plats jämfört med många andra köksredskap och maskiner som underlättar matlagningen, och det är väldigt prisvärda att köpa. Om man vill ha ett köksredskap som är smidigt, enkelt att använda och inte allt för dyrt men ändå gör matlagningen enklare, då är mandolin ett bra val.
En mandolin kan dessutom göra väldigt mycket. Den kan användas till många olika råvaror även om till exempel grönsaker och rotfrukter är vanligast. Med en mandolin blir det till exempel enkelt att skära perfekta, tunna skivor till potatisgratängen och att snabbt göra en riktigt fin sallad.
Det finns många fördelar med en mandolin, till exempel att den kan skära väldigt tunt – betydligt tunnare skivor än vad man kan göra med kniv. Den går även att ställa in så att man får den tjocklek man vill ha, och den kan spara in mycket tid. Den underlättar helt enkelt matlagningen en hel del.
När man använder en mandolin är det dock viktigt att man är försiktig, eftersom bladen är väldigt vassa. Många mandoliner har detaljer som gör den säkrare att använda, till exempel gummifötter som gör att den står stadigt och fingerskydd. En modell med sådana detaljer är absolut ett bra val, eftersom man knappast vill råka slinta och skära fingrarna när man använder mandolinen.
I vårt test av mandoliner blev OXO Good Grips Chef´s Mandolinjärn 2.0 utsedd till bäst i test. Detta då det är en riktigt högkvalitativ mandolin med många fördelar.
En mandolin är ett köksredskap som används för att till exempel skiva och strimla olika råvaror. Den passar perfekt till grönsaker, rotfrukter och ost bland annat.
Det finns olika modeller, och de används på lite olika sätt. Generellt är mandoliner dock enkla att använda, och det går snabbare än att skära och strimla för hand. Man kan ställa in tjocklek, och när man använder den ska man hålla i mandolinen ordentligt, men skiva med lätt hand.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡