Mac vs PC – 10 anledningar varför Mac är bättre än PC

En Mac vs PC – vilken bärbar dator är bättre? I den här artikeln presenterar vi tio anledningar till varför Mac-datorer kan vara bättre än PC-datorer.  Vi har vägt in olika faktorer som pris, kvalitet, kompatibilitet och virusskydd.

Mac vs PC

Mac vs PC. Varför orsakar Apple datorer sådan lojalitet och känslor från användare? Varför väljer människor att köpa exempelvis en Macbook när de kunde köpa en bra laptop av ett annat märke för mycket mindre pengar? Här är 10 skäl till att vi tycker att Mac är bättre än sina Windows-baserade bröder.

Som en kommentar innan vi börjar diskutera skillnader mellan Mac vs PC, måste vi självklart notera att en Mac-dator även är en PC (Personal Computer) per definition. Som Apple själva brukade säga i varje pressmeddelande: “Apple startade persondator-revolutionen på 1970-talet med Apple II och omdefinierade begreppet PC på 1980-talet med Macintosh.”

Det här är inte heller en jämförelse mellan Macs operativsystem och Windows, eftersom en Mac faktiskt kan köras med Windows. Men för diskussionens skull grupperar vi persondatorer som tillverkas av de olika PC-tillverkarna på den ena sidan, och de som Apple tillverkar på den andra, när vi svarar på varför Mac är bättre än PC.

1. Upplevelsen

Det är en helt annan användarupplevelse med en Mac.

Operativsystemet hos en PC eller Mac är en grundläggande del av användarupplevelsen. Hur vi interagerar med våra datorer kan resultera i en harmonisk atmosfär i hemmet och på arbetsplatsen. Eller, så kan du höra irriterade kommentarer och suckar från stackars själar som har lidit för mycket i relationen med sin dator.

Windows 8 var något av en bilkrasch när det gäller design och kundtillfredsställelse. Microsoft försökte för hårt för att pusha ut beräkningsbaserad databehandling för desktop till folk som inte vill ha det. Flera stora uppdateringar har rensat upp en hel del av röran, och Windows 10 börjar utvecklas till ett bra OS, men det finns fortfarande en lång väg att gå.

OS X El Capitan är däremot stilrent, raffinerat och stabilt gränssnitt som är lätt att använda, som enligt vår smak ger en trevligare miljö att spendera din tid på. Touch har ignorerats, med touch-platta och bra mus-funktion som ett fullgott alternativ. Hela detta OS känns som en förbättrad utveckling av ett redan fullblodigt system.

2. Säkerheten

Just skillnaden i säkerheten Mac vs Pc har varit en het snackis sedan datorerna introducerades. I flera år har Mac-användare kastat virus-kommentarer på sina PC-användande vänner. Medan vi fördömer sådant beteende, finns det faktiskt en hel del sanning involverad.

Mac drabbas av färre attacker än Windows-baserade datorer, och med en ganska stor marginal. Saker och ting håller dock på att förändras i och med internetbaserade attacker på uppgång, och hackare blir alltmer sofistikerade i sina tillvägagångssätt.

För tillfället är Mac fortfarande den säkrare av de två, men användare rekommenderas självklart att vidta noggrann försiktighet på nätet precis som alla andra.

3. Ett tydligt kunderbjudande

När du köper en Apple dator vet du vad du får. Kunderbjudandet är väldigt tydligt.

 

Det finns för många PC att välja mellan. Det låter kanske inte som en dålig grej, men ibland gäller faktiskt less is more. Apple har ett väldigt tydligt kunderbjudande med sex olika datorer, vilka har olika specifikationer och olika tillval/alternativ. Dessa Apple datorer är: MacBook Pro, MacBook Air, MacBook, Mac mini, iMac och Mac Pro. Från dessa datorer har du olika alternativ som passar din budget, livsstil och krav.

Eftersom PC-datorer inte har en enda tillverkare finns det hundratals datorer på marknaden.

Det är intressant att påpeka att Apples marknadsandelar visserligen är mindre än PCs marknadsandelar, men detta baseras faktiskt på alla PC-tillverkare i kombination. Apple är på fjärde plats när det gäller marknadsandel jämfört med andra PC-tillverkare. Marknadsledande är Lenovo, följt av HP, sedan Dell och därefter Apple enligt Gartner.

4. Kvaliteten på hårdvaran

Det kan inte nekas att Mac-datorer är dyra. Om allt du vill ha är en enkel maskin för Facebook, shopping och lite arbete så är kanske inte en Mac det bästa alternativet. Köp en Chromebook istället, eftersom de är utmärkta enheter som bara kostar runt några tusen och kan göra alla dessa saker väldigt bra.

Om du anser att du kan köpa alla komponenter själv och bygga en kraftfullare maskin för samma kostnad som en Mac – gör exakt det och njut av din tekniska skicklighet.

Men, om du vill ha en enhet som är byggd enligt högsta standard, med högkvalitativa komponenter, elegant stil och nästan fanatisk uppmärksamhet på detaljer – då ska du köpa en Mac. Apple bygger några av de vackraste och mest kvalitativa konsumentprodukterna på marknaden just nu.

5. Sömlös integration med iOS via hand-off

Alla dina Apple-enheter samverkar på ett smidigt sätt.

Med introduktionen av Continuity i OS X Yosemite har Apple ytterligare stärkt banden mellan Mac och IOS-enheter, något som lett fram till OS X El Capitan. Tack vare funktionen Hand-off kan du starta ett e-postmeddelande, anteckning eller dokument på din iPhone eller iPad och fortsätta på din Mac utan att synkronisera eller spara någonting till en molntjänst som OneDrive eller Google Drive.

Detta gäller även för webbsökningar, påminnelser, kartsökningar och kalenderjusteringar. Den här nära integrationen är ett starkt säljargument, eftersom det betyder att alla dina enheter arbetar tillsammans för att hjälpa dig att slutföra dina uppgifter utan krångel eller frustration.

6. Levereras med utmärkt programvara

Datorer har en mängd utmärkta mjukvarupaket tillgängliga för nästan alla datorbaserade uppgifter. Vissa kan laddas ner gratis, medan andra finns att köpa. När det gäller en PC är det vanligaste att i princip ingen mjukvara medföljer. Ordbehandlingsprogram osv måste köpas till.

I en Mac hittar du en imponerande samling av mycket användbara appar, inklusive foton, iMovie, Garageband, Sidor, Numbers, Keynote, FaceTime, iTunes, Maps och mer som redan är installerade. På så sätt kan du redan från början redigera foton, göra filmer, skapa musik och få arbete gjort direkt.

Det finns också Mac App Store, som ger dig tillgång till en värld med ytterligare appar som du kan installera på din Mac. En vanlig rädsla för Mac-datorer är att de inte är kompatibla med dina favoritprogram från Microsoft. Denna oro är ogrundad, du kan köra program som Word, Excel, PowerPoint och Outlook på en Mac.

Och om du verkligen måste använda Windows kan du även göra det. Det är möjligt att installera Windows på en Mac tillsammans med OS X.

7. Apple optimerar komponenterna

Macbook med snygga och praktiska tillbehör.

Varje komponent i varje Mac är optimerad för prestanda och för att säkerställa att den kräver mindre ström.

Det dåliga med att komponenterna är inbyggda i Apple datorerna är att de är svåra, eller i vissa fall omöjliga, att uppgradera vid ett senare tillfälle. För produkten ska vara så liten, säker och kompakt som möjligt har Apple blivit tvungna att kompromissa med detta faktum.

PC-fans retas ofta med att Mac-datorer inte kan uppgraderas av sina användare. Idag är det enda sättet att lägga till mer RAM eller en större hårddisk till din Mac att köper det som ett alternativ redan från början. För vissa kommer det att vara en negativ aspekt, men för de allra flesta är det inget som påverkar användandet alls.

Om du vill kunna anpassa din maskin kan en PC vara ett bättre alternativ, men många vill bara ha en dator som fungerar.

8. De bästa skärmarna

Its all in the Retina skärm

Många kanske tänker att en Retina-skärm trots allt bara är en HD-bildskärm. Men det nuvarande utbudet av MacBooks och iMacs med Retina-skärmar har antireflekterande beläggning och inget luftgap, vilket gör dem till bäst på marknaden just nu.

Lägg till den konsekventa prestandan när det gäller hög DPI-skärm, i motsats till de olika skalnings-problemen vi har upplevt på avancerade Windows-baserade bärbara datorer.

9. Kundservice

Om något går fel är det skönt att veta att Apple erbjuder bra support och servicealternativ. Apple rankas som en av de bästa för sin kundservice. De flesta Apple-produkter har 90 dagar gratis telefonsupport och självklart konsument-garanti.

Supporttjänsterna som erbjuds av Apple inkluderar telefonstöd, support med hjälp av onlineverktyg och support på Apple-butikerna runt om i världen. Det finns också ett antal Apple auktoriserade serviceställen som kan hjälpa dig med eventuella problem som kan uppstå.

10. Kundnöjdhet

Det faktum att Apple har hög kundnöjdhet är förmodligen det mest övertygande argumentet av alla. I slutändan är en Mac en elektronisk produkt, och den måste rättfärdiga sin kostnad till oss som betalande kunder. Mac har legat i topp av kundundersökningar i mer än ett årtionde, vilket är en oerhört bra prestation framförallt när du tänker på att detta är relativt dyra produkter som lovar mycket till sina köpare. Så det är ytterligare en anledning att välja Mac vs PC.

Slutsats

Den bästa laptopen är den som passar dig.

Det var det, våra tio bästa anledningar till att välja Mac vs PC. Vi förstår att alla inte föredrar en Apple dator framför en PC. Självklart kommer många av er vara av en annan åsikt, vilket utan tvekan kommer att uttryckas i kommentarerna nedan. Om du hittat en bärbar dator av en annan modell som passar dig bättre – behåll då den och var nöjd!

Hitta din Mac här nedan

Mac vs PC

  • I den här artikeln presenterar vi tio anledningar till varför Mac-datorer är bättre på flera punkter jämfört med PC-datorer. Läs hela vårt test.
Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter. Kommentera gärna och dela mina inlägg! E-post - Frida Engström

Lämna en kommentar