Bäst i test: Lusmedel – för en krypfri hårbotten!

Finns det något mer skräckinjagande än att glutta ner i någons hårbotten bara för att se den röra sig som en vedervärdig liten myrstack? Nä, jag tror faktiskt inte det. Men huvudlöss är, trots våra upprepade böner, ett relativt vanligt inslag i vardagslivet – inte minst om du har småbarn. Som tur är finns det ju en hel del lusmedel som erbjuder lössen en one way-ticket out (till graven, that is). Frågan är ju bara vilket lusmedel som faktiskt är det bästa? För att du ska slippa grotta ner dig i specifikationer och användaromdömen har vi gjort det åt dig. Det har äntligen blivit dags att kora årets bästa lusmedel – för en krypfri hårbotten! 

Med hjälp av recensioner, användaromdömen och resultatsbeskrivningar har våra experter landat i sex lusmedel i olika prisklasser och med olika egenskaper. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

Bästa Lusmedel 2023

Så vilket är det bästa lusmedlet 2023? Jo den heter Paranix Lusmedel Spray och är från kategorin Budget! Nedan presenterar vi Hemfaktas vinnare utifrån kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

Bäst i test Lyxklassen: Hedrin All In One Schampo Lusmedel

Skonsamt lusmedel med snabb och enkel användning! Pris fr. 300 kr.

Bäst i test lusmedel

Hedrin All In One Schampoo är ett lusmedel med goda användarrecensioner som gör ett utmärkt jobb med att bekämpa löss och gnetter. En av de fördelar som ofta lyfts med Hedrin All in One är dess enkla och snabba användning. Det är lätt att täcka hela håret och efter bara 5 minuters verkan kan du skölja ur schampot.

Detta schampo är baserat på silikonolja, vilket är ett effektivt sätt att kapsla in lössen och förstöra deras tarmsystem vilket i sin tur leder till deras död. Ett extra plus är att schampot tränger in i lössäggen och eliminerar även dom. Tidigare användare vittnar om skonsamhet mot både hud och hår, vilket gör det lämpligt för användning hos personer i olika åldrar. Dessutom är det parfymfritt och allergimärkt vilket är ett stort plus för personer med känslig hud eller allergier.

 • Från 1 år
 • Enkel och snabb användning
 • Kan sköljas ut efter 5 minuter
 • Baserat på silikonolja
 • Skonsamt om hår och hud
 • Parmfymfritt
 • Allergimärkt

Hemfaktas betyg:

 1. Pris: 4/10 (300 kr)
 2. Snabbverkande: 9/10 (5 minuter)
 3. Skonsamhet: 8/10
 4. Användarvänlighet: 8/10
 5. Effektivitet: 9/10 (bra recensioner, tar bort löss och gnetter)

Total poäng: 7.6/10

Motivering: Ett lusmedel som verkar snabbt och effektivt, men priset är lite högre än andra.

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

Utmanare Lyxklassen: Hedrin ONCE Gel Lusmedel 

Effektiv gel som endast kräver en 15-minuters-behandling! Pris fr. 370 kr.

Bäst i test lusmedel

Hedrin Once är en medicinteknisk produkt mot huvudlöss som enligt hundratals användare verkligen levererar resultat. Den flytande gelen innehåller dimetikon och Penetrol™, vilket effektivt bekämpar både löss och lusägg. Genom att fysiskt täcka lössen hindrar den dem från att överleva samtidigt som den tränger in i lusäggen och avlivar dem.

En av de stora fördelarna med Hedrin® Once är den enkla sprayanordningen som gör appliceringen smidig och möjliggör att gelen når även svåråtkomliga områden på huvudet. Dessutom är produkten doftfri, vilket minskar risken för eventuell irritation. En behandling på endast 15 minuter är allt som behövs för att få resultat vilket gör det till ett bekvämt alternativ för både vuxna och barn över 6 månader.

 • Från 6 månader
 • Enkel sprayanordning
 • Doftfri
 • 15 minuters behandling
 • Behöver bara användas en gång

Hemfaktas betyg:

 1. Pris: 3/10 (370 kr)
 2. Snabbverkande: 8/10 (15 minuter)
 3. Skonsamhet: 7/10
 4. Användarvänlighet: 8/10
 5. Effektivitet: 9/10 (bra recensioner, tar bort löss och lusägg)

Total poäng: 7/10

Motivering: Effektivt lusmedel men med ett högt pris.

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

 

Bäst i test: Mittemellan

Bäst i test Mellanklassen: Tenutex Kutan Emulsion Lusmedel

Tar kål på flera typer av parasiter! Pris fr. 245 kr.

Bästa lusmedel

Tenutex Kutan Emulsion 100g är ett lusmedel som erbjuder en effektiv lösning för att eliminera parasiter. Den unika kombinationen av bekämpningsmedel såsom dimetikon, permetrin och piperonylbutoxid ger ett aktivt skydd mot både löss och skabb, vilket ger extra fördelar för användarna.

Tenutex Kutan Emulsion är enkel att använda. Appliceringen i håret är smidig och processen att tvätta ur det är lika lätt. Dessutom har det inte bara förmågan att skydda mot löss, utan det har även anti-inflammatoriska egenskaper som lugnar och behandlar de irriterade områdena där lössen har bitit. Det är också värt att nämna att dess citrusdoft gör det till en behaglig upplevelse, vilket är en trevlig bonus jämfört med många andra lusmedel som ofta har en obehaglig lukt.

Dess breda spektrum av egenskaper och lätthanterlighet gör det till ett utmärkt alternativ för lusebekämpning. Observera dock att barn under 1 år bör undvika behandling med produkten utan att först rådgöra med sjukvården.

 • Från 1 år
 • Mot både huvudlöss, flatlöss och skabb
 • Anti-inflammatoriska egenskaper
 • Citrusdoft

Hemfaktas betyg:

 1. Pris: 6/10 (245 kr)
 2. Snabbverkande: 9/10
 3. Skonsamhet: 7/10 (har anti-inflammatoriska egenskaper)
 4. Användarvänlighet: 7/10
 5. Effektivitet: 9/10 (bekämpar både löss och skabb)

Total poäng: 7.6/10

Motivering: Bra lusmedel med anti-inflammatoriska egenskaper.

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

Utmanare Mellanklassen: Paranix Sensitive – Skonsamt lusmedel

Skonsam och effektiv behandling mot löss! Pris fr. 200 kr.

Bästa behandling mot löss

Paranix Sensitive är ett lusmedel som levererar resultat redan efter en enda behandling. Produkten har genomgått dermatologiska tester för att säkerställa dess effektivitet och mildhet mot hår och hårbotten.

Användningen av Paranix Sensitive är enligt tidigare användare både enkel och smidig. Den medföljande luskammen gör det lätt att ta bort både döda löss och ägg innan och efter behandlingen. Produkten ska verka under natten i 8 timmar, vilket ger tillräcklig tid för att ta itu med lössen och äggen effektivt men skonsamt.

Paranix Sensitive har en mild formula som inte innehåller eteriska oljor eller parfym som kan orsaka irritation. Detta gör den särskilt lämplig för personer med känslig hårbotten eller hud. En annan fördel med Paranix Sensitive är att den kan användas av både vuxna och barn från 6 månader, vilket gör den till en mångsidig lösning för hela familjen.

 • Skonsam behandling mot löss
 • Ska verka under natten
 • Mild formula
 • Utan eteriska oljor
 • Parfymfri
 • Från 6 månader

Hemfaktas betyg:

 1. Pris: 8/10 (200 kr)
 2. Snabbverkande: 6/10
 3. Skonsamhet: 9/10
 4. Användarvänlighet: 8/10
 5. Effektivitet: 8/10

Total poäng: 7.8/10

Motivering: Paranix Sensitive är skonsamt och har ett bra pris, men behandlingstiden är lång.

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

  

 

Bäst i test: Budget

Bäst i test Budgetklassen: Paranix Spray – Bästa lusmedlet 2023!

Effektivt och medicintekniskt lusmedel! Pris fr. 180 kr.

Bäst i test lusmedel

Paranix Spray är ett lusmedel med väldigt goda användarrecensioner som snabbt och effektivt behandlar både huvudlöss och lusägg. Med sin snabba verkan som inträffar inom endast 10 minuter gör den lusebekämpningen till en enkel och smidig process. Dessutom är appliceringen problemfri tack vare den praktiska sprayfunktionen som inte kladdar samt den doftlösa formulan. En flaska på 100 ml räcker till cirka 4 behandlingar, vilket ger ett kostnadseffektivt alternativ för användarna. Det medföljande luskammen kompletterar behandlingen och hjälper till att ta bort både döda löss och lusägg för en mer heltäckande behandling. En stor fördel med Paranix Spray är dess medicintekniska verkan som kväver och torkar ut lössen och lusäggen. Denna metod förhindrar att lössen utvecklar resistens mot produkten, vilket är en viktig egenskap för långsiktig effektivitet.

Studier har visat att Paranix Spray är effektivt mot löss och ägg efter en kort appliceringstid på 10 minuter, och produkten har även styrkts genom kliniska tester efter 15 minuters applicering. Om det trots behandlingen finns levande löss uppmärksammas, rekommenderas att behandlingen upprepas efter 7 dagar för att säkerställa fullständig utrotning av lössen.

 • Medicintekniskt lusmedel
 • Effekt har styrkts med kliniska tester
 • Endast 10 minuters behandling
 • Enkel att använda
 • Doftfri
 • Från 6 månader

Hemfaktas betyg:

 1. Pris: 9/10 (180 kr)
 2. Snabbverkande: 9/10
 3. Skonsamhet: 8/10
 4. Användarvänlighet: 9/10
 5. Effektivitet: 9/10

Total poäng: 8.8/10

Motivering: Paranix Spray är effektiv, snabbverkande, användarvänlig och prisvärd. Dessutom hindrar den resistensutveckling hos lössen.

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

  

 

Utmanare Budgetklassen: Linicin 10min Lusschampo

Skonsamt och snabbverkande! Pris fr. 150 kr.

Bästa medel mot löss

Vill du bli av med huvudlöss på ett snabbt och naturligt sätt är det värt att kolla in Linicin Shampoo – ett lusmedel utan gifter och insektsdödande medel. Istället verkar det genom att kväva lössen på bara några minuter, vilket är ett mer naturligt och skonsamt sätt att bekämpa dessa besvärliga småkryp.

Linicin Shampo gör behandlingsprocessen enkel och obesvärad, särskilt när det gäller barn. Att applicera schampot och låta det verka i 10 minuter under ett vanligt badtillfälle gör att barnen knappast kommer märka någon skillnad. Efter att ha sköljt håret med ljummet vatten och kammat noggrant med en fintandad kam, är processen klar. En annan fördel med Linicin Shampoo är dess förmåga att förhindra utvecklingen av gnetter, vilket minskar risken för att lössproblemet återkommer. Om några gnetter skulle överleva och kläckas, kan man enkelt upprepa behandlingen efter 9-10 dagar för att säkerställa att inga löss överlever.

Sammanfattningsvis är Linicin Shampoo ett utmärkt val för alla som söker en effektiv, naturlig och användarvänlig metod för att bli av med huvudlöss.

 • Utan gifter och insektsdödande medel
 • Enkel att använda
 • Skonsam
 • Verkar i 10 minuter
 • Förhindrar utvecklingen av gnetter
 • Från 2 år
 • CE-märkt

Hemfaktas betyg:

 1. Pris: 10/10 (150 kr)
 2. Snabbverkande: 9/10
 3. Skonsamhet: 8/10
 4. Användarvänlighet: 9/10
 5. Effektivitet: 8/10

Total poäng: 8.6/10

Motivering: Linicin Shampoo är prisvärd, snabbverkande och användarvänlig. Den naturliga behandlingsmetoden är också en stor fördel.

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

 

Så här utsåg vi testvinnarna

I vårt test blev Paranix Lusmedel Spray testvinnare, tack vare att den är grymt effektiv och prisvänlig samt lätt att använda. Dessutom är den kliniskt testad och CE-märkt vilket visar på att den är säker att använda. Behandlingen ger dessutom resultat bara efter 10 minuter.

I jakten på den bästa behandlingen mot huvidlöss har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer det lusmedel som är bäst från den som inte är det. När det kommer till lusmedel är effektivitet, användningstid och applicerbarhet det vi tittar på främst. Men även prisbild finns med när vi utser testvinnare.

Med de sex medel mot huvudlöss som vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

Köpguide för medel mot huvudlöss

Här är några saker att tänka på inför behandling mot löss. Kom ihåg att denna guide endast är en övergripande översikt och att det alltid är bäst att rådgöra med en medicinsk professionell för att få en rekommendation baserat på dina individuella behov.

 1. Effektivitet: Se efter lusmedel som har bevisad effektivitet mot både löss och lusägg. Undersökning av kliniska studier och recensioner från andra användare kan hjälpa dig att bedöma produkternas effektivitet.
 2. Verkningssätt: Välj ett lusmedel som har ett verkningsätt som passar dina preferenser och behov. Vissa produkter kväver lössen fysiskt, medan andra innehåller kemiska insektsdödande medel. Naturliga produkter som inte innehåller gifter kan vara ett bra alternativ för personer som föredrar en mildare behandling.
 3. Användarvänlighet: Let efter lusmedel som är enkla att använda och har tydliga instruktioner. Produkter med praktiska appliceringsmetoder, som sprayer eller schampoflaskor, kan göra behandlingsprocessen smidigare.
 4. Säkerhet: Kontrollera om lusmedlet är säkert att använda för den avsedda åldersgruppen. Vissa produkter kan vara olämpliga för små barn eller gravida kvinnor, så det är viktigt att följa åldersbegränsningar och rekommendationer.
 5. Doft och allergener: Om du eller ditt barn har känslig hud eller allergier, välj lusmedel som är parfymfria och inte innehåller potentiella allergener.
 6. Upprepningsbehandling: Fundera på om du vill ha ett lusmedel som endast kräver en behandling eller om det kan behöva upprepas efter några dagar för att hantera eventuellt överlevande löss eller lusägg.

Luskamma håret – så går det till

Att luskamma håret är en viktig del av lusebehandlingen för att avlägsna både levande löss och ägg (lusägg) från håret. Här är en steg-för-steg-guide för att luskamma håret effektivt:

 1. Förberedelse: Se till att ha en fin luskam redo för användning. En fin kam med tätt ställda tänder är bäst för att fånga även små lusar och ägg.
 2. Fukta håret: Innan du börjar luskamma, fukta håret något med vatten eller balsam. Detta gör det lättare att kamma igenom håret utan att det blir för trassligt.
 3. Avdelning av håret: Dela upp håret i sektioner för att göra processen mer systematisk. Du kan använda hårklämmor för att hålla resten av håret åtskilt.
 4. Kamma från hårrötterna: Börja vid hårrötterna och kamma långsamt och noggrant nedåt längden på varje sektion. Var extra uppmärksam vid nacken och runt öronen, eftersom det är vanliga platser för lusar att gömma sig.
 5. Torka av kammen: Efter varje drag med kammen, torka av eller skrapa av eventuella lusar eller ägg på en vit pappershandduk eller i en skål med vatten och diskmedel. Detta gör det lättare att se om det finns löss eller ägg på kammen.
 6. Upprepa och noggrannhet: Fortsätt avdelning för avdelning tills hela huvudet har kammas igenom. Var noggrann och metodisk för att säkerställa att inga löss eller ägg lämnas kvar.
 7. Efterkontroll: När du har kammat igenom hela håret, undersök kammen och pappershandduken för att se om det fortfarande finns löss eller ägg. Upprepa processen om det behövs.
 8. Upprepa efter några dagar: Luskamma håret igen efter 2-3 dagar för att kontrollera om nya löss har kläckts från eventuellt överlevande ägg. Detta är viktigt för att förhindra att lusproblemet återkommer.

 

Vanliga frågor och svar om lusmedel

Finns det förebyggande lusmedel? 

Ja, det finns förebyggande lusmedel som kan användas för att minska risken för att få huvudlöss.

Vilket lusmedel är bäst i test?

I vårt test blev Paranix Lusmedel Spray testvinnare, tack vare att den är grymt effektiv och prisvänlig samt lätt att använda. Dessutom är den kliniskt testad och CE-märkt vilket visar på att den är säker att använda. Behandlingen ger dessutom resultat bara efter 10 minuter.

Vad kostar lusmedel?

Priset på ett lusmedel varierar beroende på märke, typ av produkt och förpackningsstorlek. Generellt kan ett lusmedel kosta några tiotals till hundratals kronor.

Matilda Habbe

Kreativ copywriter, medveten prylnörd och inbiten second hand-fantast som skriver det absolut bästa om det mesta och för de flesta. Här på Hemfakta är mitt ack så viktiga uppdrag att guida dig genom prylarnas värld! E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar