1. Hem
 2. >
 3. Hem & Hushåll
 4. >
 5. Bäst i test: Luftvärmepump – Bästa luft / luftvärmepumpen för kyliga hem!
Fuji-Electric-Hokuo-14-KMCEN-bast-i-test-luftvarmepump.jpg

Lyx

luft luftvärmepump bäst i test

Fuji Electric Hokuo 14

9

Mellan

Canvac-Q-Heat bäst i test luftvärmepump

Canvac Q Heat 322-E1 

8.8

Budget

Bäst i test Luftvärmepump Daikin

Canvac Q Heat 122-E1

8.6

Inledning

Vi vet vi vet.. Att köpa en luftvärmepump är kanske inte det roligaste inköpet du kommer göra, men det kommer åtminstone leda till ett riktigt hett förhållande hehe (fy vilket dåligt skämt jag ber så hemskt mycket om ursäkt). Nåväl, luftvärmepumpen är i alla fall en riktig stjärna om du vill värma upp (och ibland även kyla ner) ditt hem på ett energieffektivt och kostnadsseffektivt sätt. Det finns flera olika typer av luftvärmepumpar och i detta test har vi listat de bästa så kallade luft-luft-värmepumparna – perfekta till lägenheten och villan! 

Vi på Hemfakta har utsett Fuji Electric Hokuo 14 KMCEN till årets bästa luftvärmepump 2024! Den här värmepumpen kommer med en uppsjö olika funktioner och har högst kapacitet och klarar det kallaste vädret jämfört med övriga testdeltagare! 

Våra varma experter har landat i sex grymma luftvärmepumpar i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Längst ner går vi dessutom igenom sådant som kan vara bra att tänka på när du ska köpa och installera en luftvärmepump.

I jakten på den bästa luftvärmepumpen har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den pump som är bäst från den som inte är det. När det kommer till luftvärmepumpar är funktioner och kapacitet viktiga komponenter.

Med de sex luftvärmepumpar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

Därför blev Fuji Electric Hokuo 14 KMCEN bäst i test

Fuji Electric Hokuo 14 KMCEN utmärker sig som den bästa luftvärmepumpen i vårt test. Dess överlägsna prestanda med hög energieffektivitet, avancerade funktioner och användarvänlighet via app har positionerat den som testets vinnare. Trots den högre prislappen kompenseras detta av dess överlägsna prestanda och hållbarhet. Hokuo ger en pålitlig och effektiv upplevelse och har förtjänat sin plats som bäst i test!

1

Fuji Electric Hokuo 14 KMCEN – Bästa luftvärmepumpen [current_year]! 

hem-fakta-bast-i-test-logo
luft luftvärmepump bäst i test

Lyx

Vinnare

8

Pris

8

Ljudnivå

10

Effektivitet

9

Miljö/hållbarhet

10

Funktioner

9

Totalpoäng

Motivering: Fuji Electric Hokuo 14 KMCEN presterar starkt över hela linjen. Dess höga effektivitet, avancerade funktioner och användarvänlighet via app ger den en överlägsen position i lyxklassen. Även om priset är något högt, kompenseras det av enastående prestanda och hållbarhet.

Energisnål, diskret och smart luftvärmepump! Pris ca. 24.000 kr.

Här på Hemfakta har vi utsett Fuji Electriv Hokuo till årets bästa luftvärmepump 2024! Detta är en energisnål värmepump specialtillverkad för att passa den nordiska marknaden och det klimat vi har här. Den slimma designen är dessutom prisbelönt för att vara lättplacerad i moderna hem.

Denna luftvärmepump har väldigt god energieffektivitet även vid riktigt låga temperaturer, står enkelt emot extrema väderförhållanden och garanterar en värmedrift ner till -30 °C, vilket är lägre än någon av de andra värmepumparna i testet. Dessutom kan du enkelt styra den med en app via din smartphone.

 • Kyleffekt: 4.2 kW
 • Vikt inomhusdel: 10 kg
 • Vikt utomhusdel: 42 kg
 • Ljudeffekt utomhusdel (dBa): 61
 • Ljudeffekt inomhusdel (dBa): 58
 • Energiklass SEER: A++
 • Garanterad värmedrift: Ner till -30 grader
 • Övrigt: SEER på 7.3, SCOP på 4.6, R32 som köldmedium, kan kopplas till app

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Fuji Electric Hokuo 14 KMCEN, men i samtal med återförsäljare och baserat på tidigare testresultat har vi fått en positiv bild av produkten som väldigt effektiv.

HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN!

2

Daikin luftvärmepump Stylish FTXTA30/RXTA30 

luftvärmepump bäst i test

Lyx

Utmanare

8

Pris

10

Ljudnivå

9

Effektivitet

8

Miljö/hållbarhet

9

Funktioner

8.8

Totalpoäng

Motivering: Daikin Stylish imponerar med sin kompakta design, låga ljudnivå och smarta funktioner. Trots att den ligger strax under Fuji Electric i totalpoäng, är den fortfarande en stark utmanare med god prestanda och ett något lägre pris.

Kompakt, rengörande och tystgående! Pris fr. 22.000 kr.

Vår utmanare i Lyxklassen kommer från Daikin och är en luftvärmepump anpassad för nordiskt klimat med svåra vinterförhållanden. Den har en kompakt design med en kristallvit yta och lämpar sig således för alla hem. Denna pump garanterar en värmekapacitet vid temperaturer ner till -25 grader, och har dessutom en fritt hängande konvektor på utomhusenheten vilket resulterar i lägre driftskostnad och ingen uppbyggnad av is.

Den har dessutom smarta funktioner som värmeboost för snabb uppvärmning, automatisk växling mellan värme och kyla och en flash streamer som rengör luften från allergener och lukter. Den har även en riktigt låg ljudnivå och går att styra med en app.

 • Vikt inomhusdel (kg): 11.5
 • Vikt utomhusdel (kg): 38
 • Ljudeffekt utomhusdel (dBa): 49
 • Ljudeffekt inomhusdel (dBa): 41
 • Energiklass: A+++
 • Garanterad värmedrift: Ner till -25 grader
 • Övrigt: Flash Streamer för ren luft, styrning med app

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Daikin Luftvärmepump, men i samtal med återförsäljare och baserat på tidigare testresultat har vi fått en positiv bild av produkten som väldigt effektiv.

HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN!

Duellen

Lyx

Fuji Electric Hokuo 14 KMCEN – Bästa luftvärmepumpen 2024!  vs. Daikin luftvärmepump Stylish FTXTA30/RXTA30 

När vi jämför vinnaren i lyxklassen, Fuji Electric Hokuo 14 KMCEN, med utmanaren Daikin Stylish FTXTA30/RXTA30, framträder skillnader i prestanda och design. Fuji Electric Hokuo imponerar med enastående effektivitet ner till -30 °C, vilket överträffar Daikins -25 °C. Hokuo har även utmärkt sig med en SEER på 7.3 och SCOP på 4.6, vilket överträffar Daikins. Å andra sidan har Daikin Stylish imponerat med kompakt design och lägre pris, vilket gör den till en stark utmanare. Trots detta har Hokuo utmärkt prestanda, avancerade funktioner och hög användarvänlighet via app vilket ger den företräde som vinnare i lyxklassen.

3

Canvac Q Heat 322-E1 

Canvac-Q-Heat bäst i test luftvärmepump

Mellan

Vinnare

9

Pris

8

Ljudnivå

9

Effektivitet

9

Miljö/hållbarhet

9

Funktioner

8.8

Totalpoäng

Motivering: Canvac Q Heat 322-E1 ger en balanserad prestanda över olika egenskaper och erbjuder smarta funktioner till ett rimligt pris. Dess användarvänliga funktioner och förmåga att rena luften gör den till en stark vinnare i mellanklassen.

Luftvärmepump med flera smarta funktioner! Pris ca. 15.000 kr.

Mellanklassens testvinnare kommer från Canvac och har en hel drös smarta funktioner för ett lite mer plånboksvänligt pris. Den kan bland annat värma, kyla och rena luften inomhus. Den har dessutom en Breeze-Away-funktion som förhindrar direkt luftflöde mot kroppen, ett Sleep-läge som ser till att du både sparar tid och bibehåller en behaglig sovtemperatur samt en automatisk återstart om strömförsörjningen bryts. Dessutom har fjärrkontrollen en Follow me-funktion som innebär att kontrollen i sig kan fungera som temeraturgivare. Du lägger helt enkelt fjärren på en lämplig plats för att mäta det rummets temperatur. Sist men inte minst är den förberedd för WiFi så att du kan styra den med din smartphone eller dator.

 • Vikt inomhusdel (kg): 8.7
 • Vikt utomhusdel (kg): 29.6 kg
 • Ljudeffekt utomhusdel (dBa): 58
 • Energiklass: A++
 • Ljudeffekt inomhusdel (dBa): 54
 • Garanterad värmedrift: Uppgift saknas
 • Övrigt: Renar luften, förhindrar direkt luftflöde mot kroppen, sleep-läge, kan styras med smartphone

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Canvac Luftvärmepump, men i samtal med återförsäljare och baserat på tidigare testresultat har vi fått en positiv bild av produkten som effektiv och smart.

HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN!

4

Daikin ATXTP25M/ARXTP25R

Bästa luftvärmepumpen

Mellan

Utmanare

9

Pris

8

Ljudnivå

8

Effektivitet

9

Miljö/hållbarhet

8

Funktioner

8.4

Totalpoäng

Motivering: Daikin ATXTP25M/ARXTP25R levererar pålitlig prestanda och har smarta funktioner som möter kraven för mellanklassen. Dess 3D-luftflöde och olika driftlägen ger användaren flexibilitet och komfort.

Smart luftvärmepump! Pris ca. 16.000 kr.

Daikin Comfora Siesta 25 är en högeffektiv luftvärmepump med komfort ner till -25 grader. Den har ett 3D-luftflöde som kombinerar vertikal och horisontell autoswing vilket gör att all varm och kall luft cirkulerar ändra ut i hörnen även i riktigt stora utrymmen. Med lägen som fläktdrift, eco-läge, extra kraftfullt läge, extra tyst, nattdrift, komfortläge, avfuktningsläge, autoläge kommer du inte bli besviken! Den har dessutom ett luftreningsfilter samt automatisk återstart vid strömavbrott.

Den här pumpen är speciellt konstruerad för att klara riktigt svåra vinterförhållanden, och den fritt hängande konvektorn garanterar dessutom lägre driftskostnader.

 • Vikt inomhusdel (kg): 9
 • Vikt utomhusdel (kg): 38
 • Ljudeffekt utomhusdel (dBa): 61
 • Energiklass: A++
 • Ljudeffekt inomhusdel (dBa): 58
 • Garanterad värmedrift: Ner till -25
 • Övrigt: Styr med app, röst eller fjärrkontroll, 3D-luftflöde

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Daikin Luftvärmepump, men i samtal med återförsäljare och baserat på tidigare testresultat har vi fått en positiv bild av produkten som effektiv och smart.

HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN!

Duellen

Mellan

Canvac Q Heat 322-E1  vs. Daikin ATXTP25M/ARXTP25R

I mellanklassen jämför vi vinnaren, Canvac Q Heat 322-E1 med utmanaren Daikin ATXTP25M/ARXTP25R. Canvac imponerar med en balanserad prestanda och smarta funktioner till ett rimligt pris. Dess förmåga att värma, kyla och rena luften kombinerat med användarvänliga funktioner och möjligheten att styra den med en smartphone gör den till en stark vinnare. Daikin utmanar med pålitlig prestanda, smarta funktioner som 3D-luftflöde och olika driftlägen. Canvac sticker ut med högre betyg i pris och miljö/hållbarhet, vilket gör den till den övergripande bättre mellanklassvinnaren.

5

Canvac Q Heat 122-E1

Bäst i test Luftvärmepump Daikin

Budget

Vinnare

10

Pris

8

Ljudnivå

9

Effektivitet

8

Miljö/hållbarhet

9

Funktioner

8.6

Totalpoäng

Motivering: Canvac Q Heat 122-E1 erbjuder imponerande prestanda för sitt prissegment. Med flera smarta funktioner och en överkomlig kostnad gör den till ett utmärkt val för dem som söker budgetvänliga alternativ.

Prisvärd och bra luftvärmepump! Pris ca. 10.000 kr.

Den här luftvärmepumpen kommer från Canvac och är ett toppenval för dig som inte vill punga ut en hel förmögenhet. Den både värmer, kyler och renar inomhusluften till perfektion. Rekommenderad yta är 20-70 kvadratmeter och luftflödet är 350-530 m³/h. Den kommer med flera smarta funktioner som Breeze Away-funktion som förhindrar direkt luftflöde mot kroppen, en follow me-funktion som gör att fjärrkontrollen kan agera som temperaturgivare samt en sleep-funktion som säkerställer att nattemperaturen är behaglig samt att driftskostnaderna sänks. Dessutom är den redo för WiFi – du behöver bara köpa till en anpassad WiFi-adapter.

 • Vikt inomhusdel (kg): 8.7
 • Vikt utomhusdel (kg): 23.7
 • Ljudeffekt utomhusdel (dBa): 62
 • Ljudeffekt inomhusdel (dBa): 56
 • Energiklass: A+
 • Övrigt: Breeze-away-funktion, follow me-funktion, nattfunktion, redo för Wi-fi

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Canvac Luftvärmepump, men i samtal med återförsäljare och baserat på tidigare testresultat har vi fått en positiv bild av produkten som väldigt bra och effektiv för mindre hem.

HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN!

6

Bosch Climate 3000i 3,5 kw

Bäst i test luftvärmepump

Budget

Utmanare

10

Pris

7

Ljudnivå

8

Effektivitet

8

Miljö/hållbarhet

7

Funktioner

8

Totalpoäng

Motivering: Bosch Climate 3000i 3,5 kW sticker ut som det mest prisvärda alternativet i budgetklassen. Trots något lägre prestanda i vissa områden, erbjuder den bra värde för pengarna och är ett starkt val för dem med begränsad budget.

Testets billigaste luftvärmepump! Pris ca. 8.500 kr.

Bosch Climate 3000i är en riktigt smart värmepump som har en värmekapacitet på upp till 3.5 kW och passar bra för lite mindre ytor. Den har energimärkning A++ med SEER 7.0 för kylning och energimärkning A+ med SCOP 4.2 för uppvärmning.

 • Energiklass: A+ samt A++.
 • Ljudtrycksnivå Inomhus: 56 dB-A
 • Ljudtrycksnivå Utomhus: 63 dB-A
 • Övrigt: Både värme och kyla

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Bosch Luftvärmepump, men i samtal med återförsäljare och baserat på tidigare testresultat har vi fått en positiv bild av produkten som ett bra budgetalternativ.

HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN!

Duellen

Budget

Canvac Q Heat 122-E1 vs. Bosch Climate 3000i 3,5 kw

I budgetklassen står vinnaren Canvac Q Heat 122-E1 mot utmanaren Bosch Climate 3000i 3,5 kW. Canvac erbjuder imponerande prestanda för prisklassen och har smarta funktioner som Breeze-Away och Follow me. Dess prisvänlighet och användarvänlighet gör den till det bästa valet. Bosch Climate 3000i 3,5 kW erbjuder det mest prisvärda alternativet med energimärkning A+ och A++. Trots Bosch något lägre betyg i ljudnivå och funktioner, levererar den bra värde för pengarna och är ett starkt budgetalternativ.

Köpguide Luftvärmepump

Funderar du på att köpa en ny luftvärmepump? Luftvärmepumpar har numera blivit en alltmer uppskattad värmekälla och är ett riktigt bra alternativ till uppvärmning, oavsett om det handlar om att värma upp din villa, lägenhet, sommarstuga eller fritidshus. 

Det finns fyra olika varianter på luftvärmepumpar: luft/luft-värmepump, bergvärme, luft/vatten-värmepump och frånluftsvärmepump. Vi har i vårt test av värmepumpar lagt fokus på luft-luftvärmepumpar då denna modell är populärast. 

Viktigt att tänka på när du ska köpa luftvärmepump

En viktig faktor när det kommer till att köpa luftvärmepump är storleken. När du ska välja luftvärmepump ska du först och främst försäkra dig om att du köper en modell som passar storleken på ditt hem (eller fritidshus) och givetvis din energiförbrukning. Hur stort hus en specifik luftvärmepump klarar av att värma upp brukar anges på modellens produktspecifikation. Du kan se din årliga energiförbrukning hos ditt elbolag. 

Som regel är det bättre att välja en större modell eftersom det rör sig om en långsiktig investering som ska hålla i många år framöver. Dagens moderna värmepumpar har som regel ofta tillräckligt god verkningsgrad för att lyckas värma upp en villa eller lägenhet på ca 100-150 m². Ha dock i åtanke att effekten  förutsätter optimala förutsättningar, som exempelvis en öppen planlösning så att varmluften kan cirkulera obehindrat, samt att temperaturen utomhus aldrig faller under -15 grader celsius.

De viktigaste aspekterna när du väljer luft-luftvärmepump

 • Anpassad för det nordiska klimatet
 • Fungerar bäst i kombination med elradiatorer
 • Bostadsyta, utomhusklimat samt husets isolering avgör effekten
 • En öppen planlösning ger allra bäst effekt
 • Investeringen betalar sig inom tre-fyra år
 • Om du planerar använda pumpen för som underhållsvärme i fritidshus/sommarstuga – kontrollera noga lägsta temperatur
 • SCOP-värdet ger en bra uppfattning om pumpens effekt

Fyra olika typer av luftvärmepumpar 

Vilken sorts luftvärmepump som lämpar sig bäst för dig beror på många komponenter som är unika för just din situation.

 • En luft/luft-värmepump utvinner energi ur utomhusluften, vilken den sedan brukar för att värma inomhusluften i en fläktkomponent som finns placerad inomhus. Värmen sprids genom att fläkten blåser ut den uppvärmda luften. I och med att denna pump transporterar värmen från utomhusluft till inomhusluft  heter den här typen luft-luftvärmepump. Inomhusdelen både filtrerar och renar luften inomhus, vilket avlägsnar bland annat damm, smuts, pollen och mögelsporer vilket i sig ger ett påtagligt bättre och hälsosammare inomhusklimat.
 • En luft-vattenvärmepump liknar på många sätt en luft/luft-värmepump och den utvinner värme med exakt samma metod. Däremot så värmer den inte upp luften inomhus utan den värmer istället vatten i fastighetens/husets vattenbaserade värmesystem. Den värmer även upp hushållets varmvatten. En luft-vattenvärmepump är betydligt dyrare än en luft-luftvärmepump. 
 • När det kommer till bergvärme så ska det först borras ett (eller flera hål) i berggrunden på tomten och sedan kommer slangar innehållande en specifik vätska att cirkulera där. Denna specifika vätska värms sedan upp och själva värmeenergin tas tillvara i fastighetens/husets vattenburna värmesystem. Bergvärme är en dyr investering och installationen är väldigt kostsam jämfört med andra värmepumpar. 
 • Frånluftsvärmepumpar är numera vanligt i många nybyggda hus i Sverige. Denna värmepump tar vara på den varma luften som finns i huset som annars skulle ha ventileras ut. Med andra ord så är detta ett återvinningssystem som är såväl ekonomiskt som miljövänligt. En frånluftsvärmepump har en elpatron som komplement när värmepumpen inte producerar tillräckligt med värme.

Så väljer du rätt luft/luftvärmepump

När du ska välja din luftvärmepump är det av stor vikt att du investerar i en pump som är anpassad till storleken på bostaden och din familjs energiförbrukning. Hur stor bostad eller yta en viss luftvärmepump har förmåga att värma upp brukar anges på produktspecifikationen. För att för en översikt över din årliga energiförbrukning kan du vända dig till ditt elbolag. Via  produktens energimärkning kan du läsa av hur effektiv en viss luftvärmepump är – både på att värma upp och för att kyla ned ett rum (luftkonditionering). Energimärkningsetiketten är något som varje luft/luftvärmepump skall märkas med. 

För värmedelen avläser du siffrorna för den korrekta klimatzonen under SCOOP-rubriken. Tänk på att den mörkblåa zonen utgör det nordiska klimatet och har du tänkt använda värmepumpen här så är det således siffrorna för denna zon som du ska gå efter. Här kan du även avläsa ett betyg på modellens värmeeffektivitet och detta betyg sträcker sig från från A+++ till G och där A+++ är allra bäst och G är sämst.

Har pumpen en luftkonditioneringsfunktion så kommer även energieffektiviteten för denna anges här. Betyget står under rubriken “SEER” och här gäller även A+++ bäst betyg.

Övriga faktorer

En annan viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer luft luftvärmepump är komforten, exempelvis ljudnivån och värmespridningen. En pump som väsnas mycket kan upplevas som störande. En annan bra funktion är Wifi-uppkoppling via app-stöd, vilket kan vara smart om du tänker installera pumpen i fritidshuset och således vill kunna hålla ett öga på den på distans. När du sedan har funnit ett par modeller med de funktionerna så kan du därefter avgöra vilken som passar din budget bäst. 

Vad kostar en luftvärmepump?

Det går utan tvekan konstatera att priset för luftvärmepumpar varierar mycket, och priserna sträcker sig från cirka 7000 kronor upp till 40 000 kronor. Det finns också väldigt billiga luftvärmepumpar på marknaden som endast kostar ett par tusenlappar. Men tänk på att både tester och statistik från försäkringsbolag påvisar att man får precis vad man betalar för. Ett lägre pris betyder ofta en lägre kvalitet vilket i det långa loppet kan leda till en högre kostnad för dig.

För att slippa råka ut för dyra reparationer så rekommenderar försäkringsbolaget att du noggrant kontrollerar att reparatören innehar de certifieringar som krävs för jobbet. Dessutom bör du kontakta ditt försäkringsbolag omedelbart så snart när du upptäcker, eller har misstankar om att det finns en skada på din luftvärmepump.

För vilket typ av hus lämpar sig luft-luftvärmepump bäst?

Luft-luftvärmepumpen trivs bäst i öppna landskap, alltså i öppna planlösningar eftersom den har lite svårare att sprida värmen till övriga våningar. Har din bostad flera plan så rekommenderar vi att du installerar en värmepump på varje plan.

En luft-luftvärmepump går utmärkt att använda i såväl bostadshus, villor som fritidshus och lagerlokaler. När du ska välja en pump till fritidshuset ska du försäkra dig om att välja en pump som klarar att hålla temperaturen på cirka 10 grader. Detta gör nämligen att värmepumpen kan utgöra underhållsvärme när fritidshuset inte används. Många modeller på marknaden kan inte ställa en temperatur lägre än 16 grader, så du bör därmed noga kontrollera innan köpet om du vet med dig att du kommer vara borta mycket.

Luftvärmepump ger mindre elförbrukning

Det finns många avgörande faktorer när det kommer till att beräkna hur mycket energi och pengar du kan spara med en luftvärmepump. Det spelar roll vart någonstans i landet du är bosatt, fastighetens/villans planlösning samt hur stort behovet av uppvärmning är.  

Av den anledningen kan en luftvärmepump bli ett utmärkt komplement eller till och med din primära uppvärmningsmetod under särskilda årstider. Med de rätta förutsättningarna och en väl utförd installation är luftvärmepumpen ofta intjänad redan efter tre-fyra år. Dock så kan det vara smart att ha ett kompletterande värmesystem på vintern när kylan är som värst.

Den kanske mest omtalade fördelen med luftvärmepump är att den på sikt betalar av sig själv. Anledningen till detta beror i stor utsträckning på hur pumparna påverkar övrig elförbrukning. Då de avlastar befintliga system genom att dra nytta av den värme som finns i den naturliga omgivningen, minskar behovet av att faktiskt generera värme. Enligt Energimyndigheten så är det inte ovanligt med en besparing i energiförbrukning på hela 50-70%. Hur stor nytta du själv kan dra av en luftvärmepump beror på hur klimatet är i den del av landet din fastighet är belägen. [footnote]Energimyndigheten: https://energimyndigheten.a-w2m.se/FolderContents.mvc/Download?ResourceId=104168[/footnote]

Luftvärmepump och underhållsvärme

En unik möjlighet som uppstår om man väljer att installera en luftvärmepump är att man till en låg kostnad växelvis kan uppnå en såväl funktionell som bekväm inomhustemperatur. Om du ser till så att luftvärmepumpen har en funktion för underhållsvärme (ca +10°C) avgör du själv om du ibland vill ha en väldigt låg temperatur. Detta kan inte minst vara väldigt fördelaktigt under perioder då ditt fritidshus står oanvänt. Genom att upprätthålla en lägsta nivå av uppvärmning säkerställer du att det som förvaras i fritidshuset, eller i sommarstugan, inte tar skada. Eftersom temperaturen då kommer att understiga vad som annars brukar anses vara normal inomhusvärme blir driften avsevärt mycket billigare.

Låt inte ditt hem eller fritidshus stå ouppvärmt

Att låta huset eller fritidshuset stå ouppvärmt under långa perioder kan på sikt vara en väldigt ogynnsam lösning, då såväl byggnaden som rörsystemet kan ta stor skada av att utsättas för långvarig kyla och fukt. Underhållsvärmen gör att du automatiskt kan bibehålla en grundvärme på mellan +5°C och +16°C. Detta garanterar inte bara att du slipper betala för onödig och överflödig uppvärmning, utan även att värdet på din fastighet bibehålls då risken för värdeminskande klimatrelaterad skador minskar. Denna funktion gör att luftvärmepump för fritidshus ofta är en oumbärlig investering som på väldigt kort tid återbetalar sig själv.

Att installera en luft-luft-värmepump

Enligt en svensk lag från 2009 måste installationen av en luftvärmepump göras av en certifierad kyltekniker. Tänk på att placeringen är viktig och att inomhusdelens placering spelar en stor roll för hur effektivt den kommer arbeta. Som vi har nämnt tidigare så fungerar luft-luft-värmepumpen allra bäst i bostäder med en öppen planlösning. En professionell installatör vet således vilken placering som ger det bästa resultatet.

Utomhusdelen går utmärkt att placera på ett markstativ eller alternativt ett vägghängt stativ. Vi på Hemfakta rekommenderar ett markstativ framför det vägghängda alternativet av den anledning att den vägghängda pumpen kan komma att skapa vibrationer som fortplantas in i väggen vilket resulterar i en högre ljudnivå.

Tänk på att en värmepumpsinstallation ger dig rätten att utnyttja ROT-avdrag och i och med att arbetskostnaden består till den största delen av själva installationen kommer du att få ned kostnaden markant. När du ska välja installatör så bör du vara ytterst noggrann. Installatören ska ska kunna utföra installationen rent tekniskt, men ska även kunna ge dig råd om den bästa placeringen samt användning av pumpen.

Tänk på det här inför installation av en luft/luftvärmepump:

 • Luftvärmepumpens inomhusenheten ska placeras med avseende på värmespridningen. Försäkra dig om att ingen möblemang finns i vägen.
 • Under vintertid så bildar värmepumpens ytterdel kondensvatten som bör avledas för att förhindra att det rinner ner mot husgrunden.
 •  Om du planerar att använda luftvärmepumpen för luftkonditionering under sommaren så kan det i vissa fall bildas vatten i innerdelen, vilket bör avledas genom ett dräneringsrör. Därmed är det även en god idé att vid starten av hösten köra aggregatet en kort stund på värme så att innerdelen får en chans att torka ut ordentligt.

Hitta en lämplig luftvärmepump med vårt Bäst i Test

Sammanfattningsvis är det alltså inte helt enkelt att hitta rätt värmepump – med tanke på det stora utbudet. Begreppet luftvärmepump är väldigt brett och det är många olika aspekter att väga in och inte enbart pumpens effekt och effektivitet. Olika värmepumpsmodeller passar olika bra beroende på vad du har för hus, hur klimatet är, samt hur ditt nuvarande värmesystem ser ut. Tänk också på att ett lågt pris inte alltid är den viktigaste faktorn, och att det ofta är bättre att investera i en lite dyrare luftvärmepump med hög kvalitet jämfört med en billig variant med lägre kvalitet.

När du ska investera i en luftvärmepump är det därmed en god idé att göra noggrann research före köpet så att du inte riskerar att köpa fel. 

Frågor och svar om luftvärmepump 

En luft-värmepump utvinner energi ur utomhusluften för att värma inomhusluften genom en fläktkomponent i inomhusdelen. Värmen sprids därefter genom att fläkten blåser ut den uppvärmda luften.

I vårt test blev Fuji Electric Hokuo 14 KMCEN luftvärmepump vinnare eftersom det är en värmepump med en uppsjö av olika funktioner, den har högst kapacitet, klarar kyligast väder och har en låg ljudnivå.

Nej, montering och installation måste göras av en certifierad kyltekniker.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser