Här hittar du en luftvärmepump bäst i test inom flera kategorier. Vi har gått igenom de allra bästa modellerna för att kunna ge dig all information du behöver för att välja. Läs även vår köpguide så att du väljer bästa luftvärmepumpen för dina behov och din budget.
Lyx
9
Mellan
8.8
Budget
8.6
Vi vet vi vet.. Att köpa en luftvärmepump är kanske inte det roligaste inköpet du kommer göra, men det kommer åtminstone leda till ett riktigt hett förhållande hehe (fy vilket dåligt skämt jag ber så hemskt mycket om ursäkt). Nåväl, luftvärmepumpen är i alla fall en riktig stjärna om du vill värma upp (och ibland även kyla ner) ditt hem på ett energieffektivt och kostnadsseffektivt sätt. Det finns flera olika typer av luftvärmepumpar och i detta test har vi listat de bästa så kallade luft-luft-värmepumparna – perfekta till lägenheten och villan!
Vi på Hemfakta har utsett Fuji Electric Hokuo 14 KMCEN till årets bästa luftvärmepump 2024! Den här värmepumpen kommer med en uppsjö olika funktioner och har högst kapacitet och klarar det kallaste vädret jämfört med övriga testdeltagare!
Våra varma experter har landat i sex grymma luftvärmepumpar i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Längst ner går vi dessutom igenom sådant som kan vara bra att tänka på när du ska köpa och installera en luftvärmepump.
I jakten på den bästa luftvärmepumpen har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den pump som är bäst från den som inte är det. När det kommer till luftvärmepumpar är funktioner och kapacitet viktiga komponenter.
Med de sex luftvärmepumpar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.
Fuji Electric Hokuo 14 KMCEN utmärker sig som den bästa luftvärmepumpen i vårt test. Dess överlägsna prestanda med hög energieffektivitet, avancerade funktioner och användarvänlighet via app har positionerat den som testets vinnare. Trots den högre prislappen kompenseras detta av dess överlägsna prestanda och hållbarhet. Hokuo ger en pålitlig och effektiv upplevelse och har förtjänat sin plats som bäst i test!
Funderar du på att köpa en ny luftvärmepump? Luftvärmepumpar har numera blivit en alltmer uppskattad värmekälla och är ett riktigt bra alternativ till uppvärmning, oavsett om det handlar om att värma upp din villa, lägenhet, sommarstuga eller fritidshus.
Det finns fyra olika varianter på luftvärmepumpar: luft/luft-värmepump, bergvärme, luft/vatten-värmepump och frånluftsvärmepump. Vi har i vårt test av värmepumpar lagt fokus på luft-luftvärmepumpar då denna modell är populärast.
En viktig faktor när det kommer till att köpa luftvärmepump är storleken. När du ska välja luftvärmepump ska du först och främst försäkra dig om att du köper en modell som passar storleken på ditt hem (eller fritidshus) och givetvis din energiförbrukning. Hur stort hus en specifik luftvärmepump klarar av att värma upp brukar anges på modellens produktspecifikation. Du kan se din årliga energiförbrukning hos ditt elbolag.
Som regel är det bättre att välja en större modell eftersom det rör sig om en långsiktig investering som ska hålla i många år framöver. Dagens moderna värmepumpar har som regel ofta tillräckligt god verkningsgrad för att lyckas värma upp en villa eller lägenhet på ca 100-150 m². Ha dock i åtanke att effekten förutsätter optimala förutsättningar, som exempelvis en öppen planlösning så att varmluften kan cirkulera obehindrat, samt att temperaturen utomhus aldrig faller under -15 grader celsius.
Vilken sorts luftvärmepump som lämpar sig bäst för dig beror på många komponenter som är unika för just din situation.
När du ska välja din luftvärmepump är det av stor vikt att du investerar i en pump som är anpassad till storleken på bostaden och din familjs energiförbrukning. Hur stor bostad eller yta en viss luftvärmepump har förmåga att värma upp brukar anges på produktspecifikationen. För att för en översikt över din årliga energiförbrukning kan du vända dig till ditt elbolag. Via produktens energimärkning kan du läsa av hur effektiv en viss luftvärmepump är – både på att värma upp och för att kyla ned ett rum (luftkonditionering). Energimärkningsetiketten är något som varje luft/luftvärmepump skall märkas med.
För värmedelen avläser du siffrorna för den korrekta klimatzonen under SCOOP-rubriken. Tänk på att den mörkblåa zonen utgör det nordiska klimatet och har du tänkt använda värmepumpen här så är det således siffrorna för denna zon som du ska gå efter. Här kan du även avläsa ett betyg på modellens värmeeffektivitet och detta betyg sträcker sig från från A+++ till G och där A+++ är allra bäst och G är sämst.
Har pumpen en luftkonditioneringsfunktion så kommer även energieffektiviteten för denna anges här. Betyget står under rubriken “SEER” och här gäller även A+++ bäst betyg.
En annan viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer luft luftvärmepump är komforten, exempelvis ljudnivån och värmespridningen. En pump som väsnas mycket kan upplevas som störande. En annan bra funktion är Wifi-uppkoppling via app-stöd, vilket kan vara smart om du tänker installera pumpen i fritidshuset och således vill kunna hålla ett öga på den på distans. När du sedan har funnit ett par modeller med de funktionerna så kan du därefter avgöra vilken som passar din budget bäst.
Det går utan tvekan konstatera att priset för luftvärmepumpar varierar mycket, och priserna sträcker sig från cirka 7000 kronor upp till 40 000 kronor. Det finns också väldigt billiga luftvärmepumpar på marknaden som endast kostar ett par tusenlappar. Men tänk på att både tester och statistik från försäkringsbolag påvisar att man får precis vad man betalar för. Ett lägre pris betyder ofta en lägre kvalitet vilket i det långa loppet kan leda till en högre kostnad för dig.
För att slippa råka ut för dyra reparationer så rekommenderar försäkringsbolaget att du noggrant kontrollerar att reparatören innehar de certifieringar som krävs för jobbet. Dessutom bör du kontakta ditt försäkringsbolag omedelbart så snart när du upptäcker, eller har misstankar om att det finns en skada på din luftvärmepump.
Luft-luftvärmepumpen trivs bäst i öppna landskap, alltså i öppna planlösningar eftersom den har lite svårare att sprida värmen till övriga våningar. Har din bostad flera plan så rekommenderar vi att du installerar en värmepump på varje plan.
En luft-luftvärmepump går utmärkt att använda i såväl bostadshus, villor som fritidshus och lagerlokaler. När du ska välja en pump till fritidshuset ska du försäkra dig om att välja en pump som klarar att hålla temperaturen på cirka 10 grader. Detta gör nämligen att värmepumpen kan utgöra underhållsvärme när fritidshuset inte används. Många modeller på marknaden kan inte ställa en temperatur lägre än 16 grader, så du bör därmed noga kontrollera innan köpet om du vet med dig att du kommer vara borta mycket.
Det finns många avgörande faktorer när det kommer till att beräkna hur mycket energi och pengar du kan spara med en luftvärmepump. Det spelar roll vart någonstans i landet du är bosatt, fastighetens/villans planlösning samt hur stort behovet av uppvärmning är.
Av den anledningen kan en luftvärmepump bli ett utmärkt komplement eller till och med din primära uppvärmningsmetod under särskilda årstider. Med de rätta förutsättningarna och en väl utförd installation är luftvärmepumpen ofta intjänad redan efter tre-fyra år. Dock så kan det vara smart att ha ett kompletterande värmesystem på vintern när kylan är som värst.
Den kanske mest omtalade fördelen med luftvärmepump är att den på sikt betalar av sig själv. Anledningen till detta beror i stor utsträckning på hur pumparna påverkar övrig elförbrukning. Då de avlastar befintliga system genom att dra nytta av den värme som finns i den naturliga omgivningen, minskar behovet av att faktiskt generera värme. Enligt Energimyndigheten så är det inte ovanligt med en besparing i energiförbrukning på hela 50-70%. Hur stor nytta du själv kan dra av en luftvärmepump beror på hur klimatet är i den del av landet din fastighet är belägen. [footnote]Energimyndigheten: https://energimyndigheten.a-w2m.se/FolderContents.mvc/Download?ResourceId=104168[/footnote]
En unik möjlighet som uppstår om man väljer att installera en luftvärmepump är att man till en låg kostnad växelvis kan uppnå en såväl funktionell som bekväm inomhustemperatur. Om du ser till så att luftvärmepumpen har en funktion för underhållsvärme (ca +10°C) avgör du själv om du ibland vill ha en väldigt låg temperatur. Detta kan inte minst vara väldigt fördelaktigt under perioder då ditt fritidshus står oanvänt. Genom att upprätthålla en lägsta nivå av uppvärmning säkerställer du att det som förvaras i fritidshuset, eller i sommarstugan, inte tar skada. Eftersom temperaturen då kommer att understiga vad som annars brukar anses vara normal inomhusvärme blir driften avsevärt mycket billigare.
Att låta huset eller fritidshuset stå ouppvärmt under långa perioder kan på sikt vara en väldigt ogynnsam lösning, då såväl byggnaden som rörsystemet kan ta stor skada av att utsättas för långvarig kyla och fukt. Underhållsvärmen gör att du automatiskt kan bibehålla en grundvärme på mellan +5°C och +16°C. Detta garanterar inte bara att du slipper betala för onödig och överflödig uppvärmning, utan även att värdet på din fastighet bibehålls då risken för värdeminskande klimatrelaterad skador minskar. Denna funktion gör att luftvärmepump för fritidshus ofta är en oumbärlig investering som på väldigt kort tid återbetalar sig själv.
Enligt en svensk lag från 2009 måste installationen av en luftvärmepump göras av en certifierad kyltekniker. Tänk på att placeringen är viktig och att inomhusdelens placering spelar en stor roll för hur effektivt den kommer arbeta. Som vi har nämnt tidigare så fungerar luft-luft-värmepumpen allra bäst i bostäder med en öppen planlösning. En professionell installatör vet således vilken placering som ger det bästa resultatet.
Utomhusdelen går utmärkt att placera på ett markstativ eller alternativt ett vägghängt stativ. Vi på Hemfakta rekommenderar ett markstativ framför det vägghängda alternativet av den anledning att den vägghängda pumpen kan komma att skapa vibrationer som fortplantas in i väggen vilket resulterar i en högre ljudnivå.
Tänk på att en värmepumpsinstallation ger dig rätten att utnyttja ROT-avdrag och i och med att arbetskostnaden består till den största delen av själva installationen kommer du att få ned kostnaden markant. När du ska välja installatör så bör du vara ytterst noggrann. Installatören ska ska kunna utföra installationen rent tekniskt, men ska även kunna ge dig råd om den bästa placeringen samt användning av pumpen.
Sammanfattningsvis är det alltså inte helt enkelt att hitta rätt värmepump – med tanke på det stora utbudet. Begreppet luftvärmepump är väldigt brett och det är många olika aspekter att väga in och inte enbart pumpens effekt och effektivitet. Olika värmepumpsmodeller passar olika bra beroende på vad du har för hus, hur klimatet är, samt hur ditt nuvarande värmesystem ser ut. Tänk också på att ett lågt pris inte alltid är den viktigaste faktorn, och att det ofta är bättre att investera i en lite dyrare luftvärmepump med hög kvalitet jämfört med en billig variant med lägre kvalitet.
När du ska investera i en luftvärmepump är det därmed en god idé att göra noggrann research före köpet så att du inte riskerar att köpa fel.
En luft-värmepump utvinner energi ur utomhusluften för att värma inomhusluften genom en fläktkomponent i inomhusdelen. Värmen sprids därefter genom att fläkten blåser ut den uppvärmda luften.
I vårt test blev Fuji Electric Hokuo 14 KMCEN luftvärmepump vinnare eftersom det är en värmepump med en uppsjö av olika funktioner, den har högst kapacitet, klarar kyligast väder och har en låg ljudnivå.
Nej, montering och installation måste göras av en certifierad kyltekniker.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡