Är du på jakt efter ett nytt löpband? Med ett så stort urval av maskiner på marknaden är det lätt att bli överväldigad. Lyckligtvis har våra Hemfaktaexperter sammanställt ett löpband bäst i test över de bästa löpbanden 2021 för att göra ditt sökande lite enklare.

Urvalet nedan består av flera populära modeller från både etablerade och kommande fitnessmärken. Vi täcker även allt du behöver veta innan du gör ditt köp, vilket inkluderar de viktigaste parametrarna för varje löpband från motorn (prestanda, kvalitet och hastighet), till träningsalternativ, prisklass och storlek på bältet. Och om du letar efter en enhet i en specifik prisklass har vi även valt ut det bästa löpbandet i tre olika prisklasser för att ytterligare effektivisera din sökning.

Vill du veta grunderna innan du börjar din sökning av det bästa löpbandet? Läs då först vår köpguide och vad du bör tänka på inför köpet. Om du har planer på att investera i en crosstrainer istället så ska du inte missa vårt crosstrainer bäst i test.

Köpguide för löpband

Vad är ett löpband? Ett löpband är ett träningsredskap som du använder för att träna löpning och för att förbättra konditionen.§ Löpning har flera positiva effekter på din hälsa och kan bland annat förbättra din sömnkvalitet.§

Har du precis börjat din träningsresa? Dessa dagar gör löpbandsföretagen sina maskiner mer användarvänliga och interaktiva än någonsin, så det är enkelt att starta din träningsrutin och bli motiverad att träna. Löpband har idag flera smarta funktioner som exempelvis inbyggda högtalare så att du kan streama musik och interaktiva träningsprogram som gör att det känns som att du tränar i olika landskap runt om i världen. Med funktioner som dessa kommer du aldrig att kunna använda tristess som en ursäkt för att undvika träning igen.

När du väljer ett löpband å andra sidan, är det viktigt att ta hänsyn till maskinens viktigaste funktioner. Dessa inkluderar huruvida du ska välja ett hopfällbart löpband, hur många hästkrafter, bältets tjocklek och längd. Alla dessa aspekter kommer dramatiskt att att påverka hur trevligt ditt träningspass känns.

Hopfällbart löpband?

Många som köper löpband för första gången undrar om ett hopfällbart löpband är en klok investering. I teorin verkar den kompakta storleken lockande. Med detta sagt är det viktigt att komma ihåg att om du väljer en vikbar modell kommer du ibland att offra vissa funktioner på vägen. Ett typiskt löpband som säljs för hemmabruk är strax över två meter långt och en meter brett. Om du har plats för en maskin av den storleken, välj då en. Om inte, så är vikbara modeller ett perfekt alternativ.

Löpbandets motor

En annan viktig faktor när det kommer till att välja löpband är motorn. Motorn är en stor del av det som får ett löpbandet att fungera så du vill inte ta några genvägar. Huvudmotorn är det som hjälper till att skjuta bandet framåt. Så ju snabbare du planerar att löpa på löpbandet och ju tyngre din kropp är, desto mer kraft behöver du. Detta är en faktor som många människor förbiser. En motor som kör nära sin fulla kapacitet hela tiden kommer att slitas ut och sluta fungera snabbare än en motor som har mycket kraft.

Hästkrafter: Det första du ska leta efter i en löpbandsmotor är hästkrafterna. Vanligtvis ser du detta kallas kontinuerlig hästkraft (CHP) snarare än en vanlig hästkraft. 

Storlek på bältet

Nästa sak att ta hänsyn till är bältet. Varje löpband har olika bredd och längd på bältet som påverkar hur du känner dig på maskinen. Bältets tjocklek kan avgöra hur mycket buller löpbandet avger under användning och hur ofta bältet kräver underhållsarbete. Observera att om bältet är mycket tunt så slits det lätt, så det här är något att tänka på när du väljer löpband.

Den vanligaste bredden på ett löpband är 45-50 cm bred, så allt som är bredare än det anses vara extra brett.  På samma sätt spelar längden också in. För bästa resultat ska du välja ett löpband som är längre om du planerar att springa mycket eftersom det säkerställer att din steglängd blir större.

Hemfaktas test av det bästa löpbandet 2021 – Vi testar 5 modeller

Vi har jämfört, testat och valt ut de populäraste löpbanden som säljs på marknaden just nu. Vårt löpband bäst i test är indelat i tre prisklasser enligt följande: Premium-, Mellan- och budgetklassen – så att du kan hitta det bästa löpbandet för ett pris som känns rätt för dig.

Vinnare i Premiumklassen: Abilica Premium AC

Vår vinnare i premiumklassen blev Abilica Premium AC som är en högkvalifikativ enhet med fantastisk prestanda och stabilitet, pris ca 29 000 kronor.

Bästa löpbandet - Abilica Premium AC

Abilica Premium AC är ett pålitligt och stabilt löpband som passar aktiva användare med höga krav på både funktionalitet, komfort och tillförlitlighet. Detta löpband har en mycket kraftfull växelströmsmotor på 3HP som klarar av långvarig användning. Den har en topphastighet på 24km/t och en stor löpyta, vilket gör att det lämpar sig bra för intervallträning. Vi ger pluspoäng åt bältet som är extra tjockt och som har en hållbar gummerad yta. Löpplattan har en bra dämpning vilket ger benen en reducerad belastning. 

Fördelar

 • Kraftigt löpband – stor och stabil löpyta
 • 20 olika träningsprogram samt 12%-ig lutning
 • Mäter din distans, hastighet samt kaloriförbrukning
 • Kompatibel med intervallträning

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Motor, kontinuerlig drift: 3 HK AC
 • Löpbältets tjocklek: 2,5 mm
 • Maxhastighet: 24 km/h
 • Löpyta (LxB): 154 x 60 cm

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare i Premiumklassen: FitNord sprint 500 löpband

Vår utmanare i premiumklassen blev löpbandet Fitnord Sprint 500 som har en kraftfull växelströmsmotor och stort löpområde, pris ca 33 1000 kronor.

Löpband Test - FitNord Sprint 500

FitNord Sprint 500 har en mycket stark 2,5 hästkrafts växelströmsgenerator som är designad för att tåla långvarig belastning. Löpbandet har en bra stötdämpning som inger en elastisk känsla, samtidigt som mattan är stabil och robust så att du med fördel även kan träna intervall-löpning. En fördel med detta löpband är också att du smidigt kan fälla ihop enheten det när det inte används. Ett annat stort plus är dess generösa löpningsområde om 52×141 cm. Sprint 500 har dessutom en användarvänlig displaypanel tack vare dess tydliga siffror. 

Fördelar

 • Kraftfull växelströmsmotor med lång livslängd 
 • Bra stötdämpning 
 • Mattan är robust – lämpar sig för intervallträning
 • Stort löpområde

Nackdelar

 • Ingen hylla för surfplatta/mobil

Specifikation

 • Löpyta: 141 x 52 cm
 • Motor: 2,5 hk

PRIS OCH INFORMATION:

 

Vinnare i Mellanklassen: Finnlo Technum IV, Innovativt löpband

Vår vinnare i mellanklassen blev detta löpband då det har en god dämpning, rymlig löpyta och USB-uttag, pris ca ca 11 000 kronor

Finnlo Technum IV löpband

Finnlo Technum IV har flera bra finesser som USB-uttag och praktisk hylla för surfplatta. Detta löpband har en god dämpning för benen och en rymlig löpyta, vilket bidrar till att träningen blir säker, speciellt när du kommer upp i högre hastigheter. Finnlo Technum IV lättanvänd träningsdator med praktiska snabbknappar för såväl hastighet och lutning som finns placerade på både kontrollpanelen och handstödet. Technum IV är utrustad med fyra transporthjul och detta betyder att du med fördel kan flytta på löpbandet när det är hopfällt. En nackdel är dock att löpbandet är relativt tungt att flytta på.

Fördelar

 • Praktisk hylla för mobilen/surfplatta/ USB-uttag
 • utmärkt dämpning för benen
 • Lättanvänd träningsdator med smarta snabbknappar
 • Generös löpyta

Nackdelar

 • Löpbandet är relativt tungt att flytta på

Specifikation

 • Hastighet: 1-18km/h
 • Motoriserad lutning mellan 1-15%
 • Motor på 1,75 HK

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare i Mellanklassen: FitNord Sprint 150

Vår utmanare i mellanklassen blev FitNord Sprint 500 som är ett bra joggingband med lutningsjustering och tydlig display till ett utmärkt pris, pris ca 13 100 kronor.

FitNord Sprint 150 löpband

FitNord Sprint 150 är ett utmärkt löpband för den som vill jogga hemma. Denna maskin har en tydlig och lättanvänd display. Dessutom är FitNord Sprint 150 kompakt i sin storlek då den enkelt kan vikas ihop. Sprint 150 löpbandet är utrustad med en DC-motor på 1,25 hk vilket är tillräckligt för joggare. Hastigheten kan med fördel justeras från skärmen, handtaget eller med de praktiska snabbtangenterna. Till skillnad från flera andra jogginglöpband i samma prisklass har FitNord Sprint 150 en lutningsjustering, som gör att du kan variera lutningen också under träning. Det som drar ned priset är den relativt smala löpytan på 43×120 cm.

Fördelar

 • Mycket bra funktioner (inklusive maxhastighet på 16 km/h, praktiska snabbtangenter och motoriserad lutningsjustering)
 • Kompakt storlek – vikbar
 • Bra pris 

Nackdelar

 • Smal löpyta – ej lämplig för sprintträning

Specifikation

 • Motor: 1,25  HK (DC)
 • Löpyta: 43×120 cm
 • Antal program: 10 st

PRIS OCH INFORMATION:

 

Testvinnare i Budgetklassen: VidaXL Elektriskt löpband, det billigaste löpbandet

Vår vinnare i budgetklassen blev detta vikbara löpband från VidaXL som passar perfekt åt den som vill komma igång med löpträningen, pris ca 8 800 kr.

Billigt löpband - Budget

Detta löpband från VidaXL har en justerbar hastighet från 1 till 6 km/tim, och detta gör således att löpbandet är lämpligt för både promenad och joggning. Vi uppskattar att löpbandet är hopfällbart och sparar utrymme när det inte brukas. VidaXL löpband har en tydlig LCD-skärm där du kan läsa av hastighet, avstånd, tid och brända kalorier. Löpbandet har en ganska liten springyta på 100 x 34 cm så detta drar således ned betyget. Du får vad du betalar för när du väljer detta prisvänliga alternativ.

Fördelar

 • Tydlig och stor LCD-skärm som visar alla nödvändiga parametrar 
 • Löpbandet är ihopfällbart
 • Passar bra åt nybörjare

Nackdelar

 • Liten springyta
 • Maxhastighet når endast 6km/h.

Specifikation

 • Hastighet: 1 – 6 km/h
 • Effekt: 500 W
 • Strömförsörjning: 220-240 V~, 50/60 Hz
 • Löpyta: 100 x 34 cm

PRIS OCH INFORMATION:

Vanliga frågor och svar om löpband

Vilket löpband är bra?

Det finns många bra löpband i olika prisklasser på marknaden och det bästa löpbandet i vårt test blev Abilica Premium AC.

Hur smörjer man ett löpband?

Följ alltid bruksanvisningen som medföljer enheten och vanligtvis brukar det handla om att smörja löpbandet två gånger årligen.

Hur snabbt bör jag springa på löpbandet?

Är du nybörjare är det extra viktigt att du börjar med en lägre hastighet och att du sedan ökar successivt.

 

Löpband bäst i test 2021 – Hemfaktas lista

 • Vinnare i Premiumklassen: Abilica Premium AC
 • Utmanare i Premiumklassen: FitNord sprint 500 löpband
 • Vinnare i Mellanklassen: Finnlo Technum IV, Innovativt löpband
 • Utmanare i Mellanklassen: FitNord Sprint 150
 • Testvinnare i Budgetklassen: VidaXL Elektriskt löpband, billigt löpband

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här