Bäst i Test: Löparskor – Flyg fram i spåret med årets bästa springskor!

Du ska bege dig ut i spåret och kicka igång buggarna! Dom där två spagettistråna som fått vila ett bra tag och som nu ska byta skepnad och förvandlas till muskulösa sprinterben! Tanken har tänkts, målet har kristalliserats – dags att införskaffa sig ett par löparskor som tar löpsteget till nya höjder! Ja för att springa med en go löparsko är faktiskt bra mycket härligare än att springa med en platt och sliten. Dom där fötterna ska ju bära en hel del – ge dom en ärlig chans! Så låt oss nu koka ner marknadens alla joggingskor och vaska fram godbitarna. Bland pronationsstöd och skumsulor – det är dags att kora bästa löpskorna 2023!

Våra experter har landat i sex springskor i olika prisklasser och för olika tillfällen. Samtliga skor finns för både damer, herrar och könsneutrala och är korade för att passa alla, därför har vi inte utsett bästa löparskon för damer eller herrar specifikt. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. 

Bästa Löparskorna 2023

Så vilken är den bästa löparskon 2023? Jo den heter Hoka One One Clifton 9 och är från kategorin Mittemellan! Nedan presenterar vi Hemfaktas vinnare utifrån kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget. 

Bäst i test: Lyx

Vinnare Lyxklassen: Asics Gel-Nimbus 25 – Bästa Neutrala löpskon!

Helt ny gel-dämpning som absorberar stötar som aldrig förr! Pris fr. 1500 kr.

Asics Gel-Nimbus 25 bästa neutrala löpskon

Asics Gel-Nimbus 25 är en riktigt bra löpsko. Modellen, som fått massor av uppdateringar jämfört med tidigare version, har nu en enastående kombo av dämpning och responsivitet – den är grymt skön helt enkelt! Och susen för benen som kan ta stryk under löppassen. Skons Gel-dämpning absorberar stötarna mot underlaget på ett helt nytt sätt och gör komforten skyhög, till råga på det är skon riktigt lätt. Ovandelen i tunn, töjbar plysch och yttersula av klassisk Asics AHAR+ gummi ger riktigt bra grepp och stabilitet. Med sin hållbara konstruktion och ergonomiska passform är Asics Gel-Nimbus 25 definitivt den bästa neutrala löpskon för löpare som söker komfort och prestanda.

Specifikationer

 • Vikt stl 42: 298 g
 • Vikt stl 39: 250 g
 • Häldropp 8 mm
 • Typ av löpsteg: Neutralt

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Utmanare Lyxklassen: Saucony Triumph 20 – Bästa Löpskor Långdistans!

Optimal för långa löprundor! Pris fr. 1600 kr.

Saucony Triumph 20 bäst i test springskor

Hack i häl i lyxklassen hittar vi Saucony Triumph 20, som även det är en löpsko med hög finess. Både stötdämpning och bekvämlighet är toppklass och vi har sett en riktigt bra utveckling från skons tidigare versioner både gällande komfort och smidighet. Materialet i mellansulan, kallat PWRRUN+, har fått en ny geometri likväl som yttersulan och dessa i kombo ger en grymt spänstig känsla och bra studs i steget. Överdelen i FORMFIT-teknologi ger extra bra passform och dessa nya uppdateringar ihop gör definitivt Saucony Triumph 20 till en löpsko i marknadens toppklass. Perfekt för långa löppass!

Specifikationer

 • Vikt stl 42,5: 280 g
 • Vikt stl 38: 244 g
 • Häldropp: 10 mm
 • Typ av löpsteg: Neutralt

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

https://adtr.co/UYxZXH

 

Bäst i test: Mittemellan

Vinnare Mellanklassen: Hoka One One Clifton 9 – Bästa Löparskon Dam & Herr 2023!

Hoka tar världen med storm! Här har vi löpskon som älskas av alla! Pris fr. 1400 kr.

Hoka One One Clifton 9 – Bäst i Test!

Här har vi skum under båtarna! Ja Hoka One One Clifton 9 har verkligen seglat upp och snärjt löpare så det står härliga till! (Varannan av mina polare har dom och samtliga har anslutit till hyllningskören). Här har vi en lätt, snygg och stötdämpande mängdträningssko som fått mer skum än tidigare modell. Ihop med dom 3 millimeter som tillkommit i mellansulan har även skummet i sig utvecklats och blivit mjukare och svampigare. Stötdämpningen är slående och det känns på riktigt som man svävar fram över marken. Perfekt kombination av lättvikt och stötdämpning! En riktig löpfavorit helt enkelt och en välförtjänt vinnare i detta löparsko bäst i test!

Specifikationer

 • Vikt stl 42: 250 g
 • Vikt stl 39: 212 g
 • Häldropp: 4 mm
 • Typ av löpsteg: Neutralt

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

Herr: 

https://adtr.co/UYxZXH

 Dam:

https://adtr.co/UYxZXH

 

Utmanare Mellanklassen: New Balance Fresh Foam 1080v12

Riktigt bra förbättringar, Fresh Foam v12 är både stabil och med bra studs! Pris fr. 1200 kr.

New balance 1080 fresh foam bästa löparsko

New Balance Fresh Foam 1080 har alltid varit poppis för mängdträning över lag. Förra året släpptes 1080v12 och givetvis är den en riktig pangdojja. Hälen var tidigare lite av en vattendelare vilken nu bytts ut till en mer traditionell variant (precis som Vongo v5). Nya hälen ger lite mer tyngd, men ökad stabilitet och mer struktur kring ankeln. Skon har en stretchig överdel men sitter hårdare kring mittfoten vilket är välkommet då för hög elasticitet kan bli på bekostnad av stöttningen – inte fallet här. Skummig och skön, en riktigt bar lösko i mellanklassen!

Specifikationer

 • Vikt stl 42: 292 g
 • Vikt stl 39: 242 g
 • Häldropp: 8 mm
 • Typ av löpsteg: Neutralt

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Bäst i test: Budget

Vinnare Budgetklassen: Nike Löparskor Air Zoom Pegasus 39 – Bästa Allround-löpskon!

Riktigt prisvärd allt-i-allo-sko! Pris fr. 1000 kr.

Nike Air Zoom Pegasus 39 billig löpsko

Nike Air Zoom Pegasus 39 är det lättare och mer mångsidiga valet i jämförelse med Nikes Vomero som också är en favorit på träningssko-marknaden. Den är lätt och fast men utan att för den sakens skull brista i dämpning. Här har du en allt-i-allo-sko som passar både den mer vardagliga löparen och elitlöparen! Den ger ett bra studs tack vare sin innovativa Zoom Air (som ökats med en extra enhet jämfört med 38-versionen). Ovandelen andas riktigt väl och håller fötterna svala. En sko utan konstigheter, i ett snyggt fodral och för ett bra pris!

Specifikationer

 • Vikt stl 39: 241 g
 • Häldropp: 10 mm
 • Typ av löpsteg: Neutralt

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Utmanare Budgetklassen: Adidas Racer TR21 – Billigaste löpskorna i vårt test!

Användarfavorit till grymt pris! Pris fr. 600 kr.

Adidas Racer TR21 billig löpsko

Sist ut och billigast i testet har vi Adidas Racer TR21! En stabil, lätt och stötdämpande löparsko där du verkligen får mycket för stålarna. Dessutom är ovandelen gjord i 50% återvunnet material vilket givetvis är välkommet! Mellansulan i cloudfoam och yttersidan i greppvänligt gummi ger skön stötdämpning även om den inte når upp till dom riktigt skummiga konkurrenterna högre upp i det här testet. Men sen behöver ju inte alla det, och visst kan du springa många mil även i dom här rackarna och springa dom bra! Sen kan du ju också avsluta löprundan i city och hålla stilen även som civil!

Specifikationer

 • Vikt: Över 300 gram
 • Häldropp: 10-12 mm
 • Typ av löpsteg: Neutralt

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

Herr:

UNIZEX: 

  

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev Hoka One One Clifton 9 testvinnare, för att det är en helt ljuv löparsko! Med en slående stötdämpning som absorberar varje nedslag till max, lätta vikt, prisvänlighet och snygga fodral är den en favorit bland löparna.

I jakten på dom bästa löparskorna har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer till ögona kollat i kors – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den sko som är bäst från den som inte är det. När det gäller löparskor är komfort, hållbarhet och stötdämpning dom mest avgörande faktorerna, men vi tittar givetvis även på pris och estetik.

Med de sex springskor vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

Köpguide: Löparskor

Att välja rätt löparskor är avgörande för att få en bekväm och skadefri löpning. Det finns ett brett utbud av springskor på marknaden så det kan vara klurigt att hålla koll på vilka som är de bästa för just dig och dina behov. Här är en köpguide som kan hjälpa dig att hitta rätt!

Löpstil och terräng: Först och främst är det viktigt att identifiera din löpstil och typ av terräng du vanligtvis springer på. Det finns tre huvudtyper av löpstilar: neutral, överpronation och underpronation (supination). Neutrala löpare behöver oftast löparskor med bra dämpning och flexibilitet. Överpronatorer behöver stabila skor som hjälper till att kontrollera överdriven inåtvridning av foten. Underpronatorer behöver skor med extra dämpning för att kompensera för bristen på naturlig inåtvridning.

Dämpning: Dämpning är en viktig faktor att tänka på, särskilt om du springer långa distanser. Dämpning hjälper till att absorbera stötar och minska belastningen på fötterna och lederna. Valet av dämpning beror på personliga preferenser och löpstil. Vissa föredrar en mjukare dämpning medan andra föredrar en fastare känsla under foten.

Passform: En bra passform är avgörande för att undvika skav och blåsor. Se till att löparskorna passar bekvämt runt hela foten och har tillräckligt med utrymme för tårna att röra sig. En bra regel är att ha ungefär en tum (cirka 2,5 cm) mellan längsta tån och skons framkant. Prova alltid skorna och gör några löpsprång för att säkerställa att de ger tillräckligt med stöd och stabilitet.

Flexibilitet: Löparskor bör vara tillräckligt flexibla för att låta foten röra sig naturligt. Böj skon framåt och bakåt för att se hur mycket flexibilitet den har. Det är viktigt att balansera flexibiliteten för att ge tillräckligt med stöd samtidigt som fotens naturliga rörelse inte begränsas.

Vikt: Löparskornas vikt kan påverka din löpning. Lättare skor kan ge en känsla av snabbhet och kan vara fördelaktiga för tävlingar och snabbare pass. Tyngre skor kan däremot ge mer stabilitet och dämpning för längre och lugnare löpningar. Bestäm vilken typ av löpning du huvudsakligen kommer att använda skorna till och överväg vilken vikt som passar dig bäst.

Varumärke och recensioner: Det finns många kända varumärken som specialiserat sig på löparskor, såsom Nike, Hoka, Adidas, New Balance, Asics, Brooks och många fler. Gör lite forskning och läs recensioner för att se vilka märken som har gott rykte när det gäller löparskor. Eller läs våra bäst i test givetvis (eftersom vi sållat terrängen åt dig!).

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att löparskor har en begränsad livslängd. Efter att ha gått igenom cirka 500-800 kilometer bör du överväga att byta ut dina skor för att säkerställa optimal komfort och stöd. Lycka till med att hitta rätt löparskor och njut av dina löprundor!

Vanliga frågor och svar om löparskor

Vilka löparskor är bäst?

I vårt test blev Hoka One One Clifton 9 testvinnare, för att det är en helt ljuv löparsko! Med en slående stötdämpning som absorberar varje nedslag till max, lätta vikt, prisvänlighet och snygga fodral är den en favorit bland löparna.

Vad ska man tänka på när man köper löparskor?

Vilken typ av löpning ska du ägna dig åt? Springer du mycket är det praktiskt att införskaffa några olika springskor du kan byta emellan för att slippa fot- och ledont. Men i slutändan är det många delar av skon som påverkar din löpning så som: vikt, passform och dämpning. Springer du korta och snabba distanser vill du generellt sätt ha en lättare sko, springer du längre kan det vara skönt med en sko som väger något mer för stabilitet och dämpning.

Vilka är dom bästa löparskorna för dam?

I vårt test blev Hoka One One Clifton 9 testvinnare, både för damer, herrar och könsneutrala! Med en slående stötdämpning som absorberar varje nedslag till max, lätta vikt, prisvänlighet och snygga fodral är den en favorit bland löpare av alla kön och kroppsformer!

Anna Sjöö

Jag är utbildad journalist och en av ledsagarna här på Hemfakta! Mitt mission är att vägleda dig i pryldjungeln och jag tror vi är en bra match för jag är en sucker för bäst-i-test – med ett extra öga för coola köksmaskiner. E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar