Bäst i test – bästa locktången 2022 blev Dyson Airwrap Complete Long

Perfekta, hållbara och vackra lockar är förmodligen en dröm för många – men kanske inte alltid så enkelt att uppnå. Med rätt locktång och rätt metod är det dock knappast en omöjlighet att lyckas. Det finns dock ett stort antal locktänger att välja mellan i dag, med olika egenskaper, olika utformning och olika funktioner. Att veta vilken man ska välja kan kännas nästan omöjligt. Här har vi tagit fram några olika locktänger, i olika prisklasser. Alla dessa är riktigt bra, men har olika egenskaper och olika fördelar. Förhoppningsvis kan detta göra det enklare för dig att hitta den locktång som är rätt för just dig. Vi kommer även att gå igenom sådant som kan vara bra att tänka på när du ska köpa, och använda, en locktång.

Locktång Bäst i Test 2022 – Hemfaktas lista

Nedan finner du alla våra vinnare och utmanare i olika prisklasser. Alla dessa är riktigt bra locktänger, men med olika egenskaper beroende på vad just du är ute efter.

Köpguide för locktänger

Det finns många saker som kan skilja sig mellan olika locktänger, och det är förstås främst dessa saker du bör fundera över när du väljer locktång för att få precis det du behöver. Självklart kan även sådant som märke, kvalitet och prisklass vara viktigt men när det gäller sådana saker är det inte lika enkelt att berätta vad du ska tänka på. När det gäller till exempel märke så finns det både välkända märken och mindre kända märken, och även om de välkända ofta kan kännas tryggare så finns det även okända märken som är bra.

Kvalitet kan du hitta i flera prisklasser, men generellt får man vad man betalar för, och när det gäller prisklass är det endast du själv som kan avgöra hur mycket du vill betala för en locktång. Om du vill ha en högkvalitativ och riktigt effektiv locktång som kan hänga med länge, då kan det förstås vara en bra idé att spendera lite extra på den, men det är som sagt bara du själv som kan avgöra vilken prisklass som passar dig.

Med det sagt kan förstås även dessa saker vara bra att fundera över, och det kan också vara en bra idé att sätta en budget innan man börjar leta. På så sätt kan man begränsa alternativen och det kan bli lite enklare att hitta rätt. Nu ska vi dock kolla närmare på andra saker som är bra att fundera över när man ska köpa locktång: tjockleken, funktioner och egenskaper samt modell och utformning.

Tjocklek

Locktångens tjocklek har ganska stor betydelse, eftersom det är den som avgör hur lockarna blir – dels hur stora de blir, men också hur de ser ut i övrigt. En mindre locktång ger till exempel lockar som är mindre, men också skarpare. Större locktänger ger istället större lockar, som får en mjukare form.

Vilken tjocklek man ska välja beror alltså på hurdana lockar man vill ha. Det här innebär att en del behöver ha flera locktänger, med olika tjocklek, för att kunna variera mellan mindre och större lockar. Det är dock viktigt att tänka på att alla locktänger kan ge olika typer av lockar – om du låter dem vara precis som de är så får du en look, men om du borstar ut dem eller kammar igenom dem med fingrarna så får du en annan.

Om du inte riktigt vet vilken storlek du bör välja så är ofta en mellanstorlek ett bra val, omkring 25-30 millimeter. Det finns plattänger som även fungerar som locktänger, och de ger ofta lockar i denna storlek. Det kan också vara en bra idé att kolla på bilder för att få en uppfattning om hur stora lockar man får av olika storlekar, och utifrån det välja storlek.

Funktioner & Egenskaper

En locktång ska förstås bara ge lockar, men trots det kan de ha många olika egenskaper och funktioner. Dessa fokuserar ofta på att göra locktången enklare att använda, eller att lockarna ska bli bättre och mer hållbara. Med det sagt så finns det dock även egenskaper som gör helt andra saker – till exempel skyddar håret.

Vanliga funktioner är till exempel automatisk avstängning, möjlighet att ställa in värmen, display eller olika tjocklekar på olika delar av tången. Det kan även handla om snabb uppvärmning, sladd med roterande fäste, ergonomiskt handtag samt teknologi som känner av tjockleken på håret och anpassar sig efter det.

Det finns helt enkelt många olika funktioner och egenskaper, en del vanligare än andra. Här kan det alltså vara en bra idé att fundera ordentligt på vad man faktiskt behöver. Vad som är viktigt för dig och vad du har användning av kan bara du själv svara på. Kolla gärna runt på olika alternativ och fundera över vad som är rätt val för dig.

Modell & Utformning

Även om det finns en modell som är vanligare än andra – den avlånga tången – så finns det faktiskt även andra modeller. I det här testet har vi dock fokuserat på just denna modell, men det finns som sagt även andra. Även när det gäller den avlånga modellen så finns det dock olika varianter, till exempel att den finns både med och utan klämma.

Om locktången har en klämma så används den för att hålla fast håret längst ned, så att du sedan enkelt kan rulla upp håret på locktången. Om det inte finns någon sådan klämma så håller du istället i håret och rullar det runt tången. Generellt kan man säga att modellen med klämma ofta är enklast att använda, så för den som är nybörjare är det förmodligen ett bra val att välja en sådan. Med det sagt så är modellen utan klämma knappast sämre, men det kan krävas lite mer träning innan man lyckas få till det med en sådan.

Även utformningen på dessa, avlånga locktänger kan variera. Det allra vanligaste är dock att de bara är avlånga, men det finns även böjda modeller, som för en del kan kännas enklare att hålla i. Detta innebär helt enkelt att handtaget är vinklat åt ett håll, sedan böjer sig locktången och den varma delen hamnar i en annan vinkel. Denna modell kan vara ett bra val för den som har problem med värk av något slag och har svårt att röra sig, och kanske har svårt att använda en locktång av den anledningen.

Hemfaktas test av locktänger – vi listar 7 modeller

Här hittar du några riktigt bra locktänger, för olika behov och olika smaker. Oavsett om du letar efter en prisvärd och enkel modell, eller en avancerad och riktigt bra, så kan du hitta det här. Samtliga locktänger är riktigt bra och alla har många, men olika, fördelar – här finns garanterat något för alla. För att göra det enklare att hitta rätt så har vi delat upp dessa locktänger i tre olika kategorier, utifrån prisklass: premium, mellan och budget.

Bäst i test premiumklassen: Dyson Airwrap Complete Long – bästa locktången 2022

Det här är en högkvalitativ och riktigt bra locktång, med många fördelar och användningsområden. Den kan skapa lockar och vågor, den kan torka håret och den kan släta ut håret. Detta helt utan extrem värme, och den är konstruerad för olika hårtyper. Ca pris 5200 kr.

Det här är en riktigt högkvalitativ locktång med många användningsområden, det är faktiskt betydligt mer än en locktång. Förutom att locka håret kan den även torka och släta ut håret, och detta helt utan extrem värme. Med Coanda-effekten drar den till sig håret och omsluter det, och den är konstruerad för olika hårtyper.

Här finns en intelligent värmekontroll, och luftflödets temperatur mäts mer än 40 gånger per sekund. Utifrån det regleras värmen för att säkerhetsställa att temperaturen alltid är under 150 grader. Denna smarta locktång torkar ditt hår samtidigt som du stylar det, och här finns tre exakta hastighetsinställningar och tre värmeinställningar samt kalluft för att fixera frisyren när du är klar.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Kan även torka och släta ut håret
 • Konstruerad för olika hårtyper
 • Intelligent värmekontroll
 • Många olika tillbehör

Nackdelar

 • Priset

Specifikation

 • Tjocklek: 30 mm Airwrap, 40 mm Airwrap
 • Ingår: 30mm Airwrap™ long barrels, 40mm Airwrap™ long barrels, Firm smoothing brush, Soft smoothing brush, Round volumising brush, Pre-styling dryer, Storage case, Non-slip heat mat, Rengöringsborste till filter

MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

Utmanare premiumklassen: Golden Curl 506 Rose Gold Curler

Anledningen till att denna utmanar i premiumklassen är att den är skonsam mot håret, och skyddar det mot värmen. Den är även ergonomisk, och håller en riktigt hög kvalitet. Ca pris 1890 kr.

bästa locktången

 

Det här är en locktång som skiljer sig lite mot många andra locktänger – den är nämligen skonsam mot håret. Den har en avancerad jonteknik och skyddar håret mot värme medan du stylar det. Dessutom är den ergonomisk, vilket förstås också är en stor fördel, men detta är bara några av alla fördelar med denna fantastiska locktång.

Här får du även hög kvalitet, keramisk turmalinbeläggning mellan 18 och 25 millimeter, flexibilitet och riktigt vackra lockar utan att håret skadas. Locktången är enkel att använda, värms upp snabbt och är bekväm att hålla i medan du lockar håret. Den fungerar lika bra för alla typer av hår – långt, kort, tjockt eller tunt. Dessutom ingår en handske som skyddar din hand mot brännskador när du lockar håret, och två krokodilklämmor för att dela upp håret. En riktigt bra locktång som ger ett riktigt bra resultat!

Fördelar

 • Skonsam mot håret
 • Skyddar håret mot värmen
 • Ergonomiskt utformad
 • Håller väldigt hög kvalitet
 • Keramisk turmalinbeläggning
 • 18 – 25 millimeter
 • Flexibel
 • Ger vackra lockar
 • Enkel att använda
 • Snabb uppvärmning
 • Bekväm att hålla i
 • Handske och krokodilklämmor ingår

Nackdelar

 • Möjligen priset

Specifikation

 • Tjocklek: 18-25 mm
 • Ingår: Handske, krokodilklämmor

MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

Utmanare premiumklassen: ghd Curve Soft Curl Tong

Denna locktång har många fördelar och ger ett fantastiskt resultat. Ett stort plus är att den är ergonomisk. Ca pris 1900 kr.

Locktång bäst i test

Denna locktång har en tjocklek på 32 millimeter, och den är framtagen för att ge stora lockar och mjuka vågor. Den har också ett ergonomiskt handtag och en fjädrande klämma, samt en skyddande och isolerad spets där du på ett säkert sätt kan hålla håret på plats när du lockar det. Det finns även ett inbyggt säkerhetsställ, som kan användas för att säkert ställa upp tången. Några av alla andra fördelar är till exempel kabeln med professionell längd för en flexibel styling, automatisk avstängning när locktången inte har använts på 30 minuter och universalspänning som gör att locktången kan användas överallt i världen.

Här finns även den nya ultra-zone-teknologin som gör att tjockleken på varje hårsektion känns av för att håret ska stylas på rätt sätt och hårets hälsa ska respekteras. Denna locktång passar på alla typer av hår, och fungerar framför allt bra för längre hår. Och det här är bara några av alla fördelar med denna högkvalitativa och effektiva locktång, som garanterat kommer att ge dig ett fantastiskt resultat varje gång.

Fördelar

 • Ergonomiskt handtag
 • Fjädrande klämma
 • Skyddande och isolerad spets
 • Inbyggt säkerhetsställ
 • Kabel med professionell längd
 • Automatisk avstängning
 • Universalspänning
 • Ultra-zone-teknologi
 • Passar alla typer av hår
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Möjligen priset

Specifikation

 • Tjocklek: 32 millimeter

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test mellanklassen: BaByliss C-Titanium Brilliance Wand C455E – prisvärd locktång

Det här är en mycket prisvärd locktång som trots sitt låga pris håller en hög kvalitet, och dessutom har väldigt många fördelar. Ca pris 600 kr.

locktång bäst 2022

Denna högkvalitativa locktång överraskar med alla sina fördelar, och sitt låga pris. Den har en tjocklek på 28 millimeter, och den skapar lockar och vågor som håller länge. Locktången har en superpolerad och extra lång cylinder i äkta titanium som överför värme ultrasnabbt så att stylingen blir snabb och enkel, även för dig med längre hår. Här finns 6 stycken digitala värmeinställningar, upp till 210 grader, och även värmesystemet Advanced Ceramics som håller en konstant hög värme för att stylingen ska bli snabb och enkel.

Några av alla andra fördelar med denna prisvärda locktång är till exempel automatisk avstängning, 2.5 meter lång sladd med roterande fäste samt att både värmetålig handske och värmetålig matta ingår för att göra stylingen ännu enklare – och även säkrare.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Mycket prisvärd
 • Långvarigt resultat
 • Extra lång cylinder i äkta titanium
 • Överför värme ultrasnabbt
 • 6 stycken digitala värmeinställningar
 • Värmesystemet Advanced Ceramics
 • Automatisk avstäning
 • 2.5 meter lång sladd med roterande fäste
 • Värmetålig handske och värmetålig matta ingår

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Tjocklek: 28 mm
 • Värme: 160-210 grader
 • Sladdlängd: 2,5 m

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare mellanklassen: OBH Nordica Björn Axén Tools Touch Curler 25 mm

Även detta är en mycket prisvärd locktång som trots sitt låga pris har många fördelar, där några av de största fördelarna förmodligen är att den gör det både enkelt och skonsamt att locka håret. Ca pris 600 kr.

bäst i test locktång

Denna locktång har tagits fram i samarbete med Björn Axén stylister, och den ger dig medelstora och riktigt fina lockar – på ett enkelt sätt. Den är enkel att använda och har keramisk keratin beläggning, samt valbar värmeinställning, som gör att stylingen blir både skonsam och enkel.

Här finns en LCD display med touchfunktion där man enkelt kan justera temperaturen, och den långa värmedelen gör att du snabbt får maximalt med lockar. Den keramiska beläggningen med keratin ger lockarna lyster. Här finns även automatisk avstängning, samt en extra lång sladd på 2.8 meter.

Fördelar

 • Framtagen i samarbete med Björn Axén stylister
 • Enkel att använda
 • Keramisk keratin beläggning
 • Ger lockar med fin lyster
 • Valbar värmeinställning
 • LCD display med touchfunktion
 • Automatisk avstängning
 • Extra lång sladd på 2,8 meter

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Tjocklek: 25 mm
 • Sladdlängd: 2,8 m

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

 

Bäst i test budgetklassen: Remington Pro Tight Locktång 19mm – billigaste locktången i vårt test

Den billigaste locktången i vårt test överraskar med alla sina fördelar – allt från en hög kvalitet till att den enkelt ger dig fina lockar. Ca pris 370 kr.

Med denna otroligt prisvärda locktång kan du enkelt skapa snygga och definierade lockar. Locktången har en tjocklek på 19 millimeter, och en justerbar temperatur. Den håller en överraskande hög kvalitet, trots sitt låga pris. Här finns en keramisk beläggning med titan som ger fyra gånger mer skydd än en standard keramisk yta, vilket gör att du kan skapa vackra och glänsande lockar på kort tid.

Denna locktång är redo att användas på 30 sekunder, och det finns hela åtta olika temperaturer att välja mellan, vilket gör att du kan anpassa värmen efter ditt hår och få en temperatur som är lagom för dig och även skonsam för ditt hår. Här finns också ett smart temperaturvrede som sitter vid sladdfästet, som gör det enkelt att justera och minskar risken för att man råkar ändra temperaturen av misstag under användning.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Skapar definierade och snygga lockar
 • Justerbar temperatur
 • Hög kvalitet
 • Lågt pris
 • Keramisk beläggning med titan
 • Fyra gånger mer skydd än standard keramisk yta
 • Redo att användas på bara 30 sekunder
 • Hela åtta olika temperaturer att välja mellan
 • Smart temperaturvrede vid sladdfästet

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Tjocklek: 19 mm

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare budgetklassen: BaByliss Pro 180 Sublim Touch C319E Curler 19mm – billig men bra locktång

Även det här är en riktigt bra locktång som överraskar med alla sina fantastiska egenskaper, tillsammans med ett lågt pris. Ca pris 400 kr.

billig locktång

Det här är en mycket prisvärd locktång med många fördelar: den har en skonsam sublim touch beläggning, snabb uppvärmning, 10 olika temperaturer att välja mellan, ett roterande sladdfäste och en kall topp som gör den enklare att använda. Här finns även ett smart, integrerat avställningsstativ som gör det enkelt att lägga ifrån sig locktången även när den är varm.

Denna locktång har en tjocklek på 19 millimeter, den håller en hög kvalitet och är mycket enkel att använda. Den ger fina lockar, på kort tid. Det här kan vara rätt val för dig som söker en enklare locktång, som samtidigt är väldigt bra, till ett mycket bra pris.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Skonsam sublim touch beläggning
 • Snabb uppvärming
 • 10 olika temperaturer
 • Roterande sladdfäste
 • Kall topp
 • Smart, integrerat avställningsstativ
 • Håller hög kvalitet
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Tjocklek: 19 mm

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Avslutande ord inför ditt köp av locktång

Många undviker att använda värmeverktyg eftersom de är rädda att det ska förstöra håret. Andra använder det oförsiktigt, ofta och utan värmeskydd och lyckas med just det – att förstöra håret. Använder man värmeverktyg, som locktång, på rätt sätt så är det ingen fara – men det är viktigt att göra det med försiktighet, för att undvika att håret skadas.

Var noggrann med att alltid använda värmeskydd innan du börjar, det är det viktigaste och det bästa du kan göra för att skydda ditt hår när du använder värmeverktyg. Det här innebär förstås inte att håret kommer att bli förstört direkt om du använder en locktång en gång utan värmeskydd, men det är alltid en bättre idé att faktiskt skydda håret, speciellt om du använder värmeverktyg regelbundet.

Förutom att använda värmeskydd så är det också viktigt att borsta håret ordentligt innan du börjar använda locktången, eller något annat värmeverktyg. Det här är dock främst viktigt för att resultatet ska bli så bra som möjligt – lockarna blir helt enkelt finare om du inte har tovor i håret. Dessutom blir det enklare att locka ett hår som är ordentligt borstat, eftersom det blir lättare att dela håret och ta fram lagom stora slingor.

Om du vill ha vackra, glansiga lockar kan du använda arganolja. Arganoljan har näring som ger håret lyster, och dessutom skyddar det från värmen. När du använder locktången är det viktigt att du ställer in rätt värme, och det gör du utifrån hur tjockt hår du har. Om ditt hår är tunnare så brukar 180-210 grader vara lagom, medan tjockare hår tål en högre värme, upp till 230 grader. Var dock försiktig och välj inte för hög värme, utan börja hellre på en lägre, och locka inte för länge. För hög värme under för lång tid kommer garanterat att skada håret, och håller du tången för länge på samma ställe så riskerar du dessutom att håret går av, så börja hellre med lägre värme och kortare stunder.

Undvik sedan att röra lockarna så länge de är varma. När de har svalnat, och när du är klar med hela håret, kan du vid behov borsta igenom lockarna eller kamma igenom dem med fingrarna, för att få rätt typ av lockar. Om du inte brukar locka håret så kan det vara svårt att veta exakt hur du ska göra för att få till sådana lockar du vill ha, men prova dig fram.

Vanliga frågor och svar om locktänger

Hur använder man en locktång?

En locktång är ofta enkel att använda, men exakt hur de ska användas kan variera mellan olika modeller. Den vanligaste modellen är bara en rund tång, som ibland har en klämma där håret sätts fast, för att sedan rullas upp på tången. Finns det ingen klämma håller man istället i håret längst ut i topparna, tills det har rullats upp på tången.

Hur tjock locktång ska man välja?

Hur tjock locktången ska vara beror helt på hur stora lockar du vill ha, en smalare locktång ger mindre lockar medan en tjockare ger större lockar. Smalare lockar blir även skarpare, medan större lockar blir mjukare. Om du är osäker på vilken tjocklek som passar bäst så kan det vara en bra idé att välja en mellanstor, med en tjocklek på 25-30 millimeter.

Behöver man värmeskydd när man använder locktång?

Man bör använda värmeskydd när man använder värmeverktyg till håret, oavsett om det är locktång eller plattång eller någonting annat. Värmen skadar håret, men med värmeskydd så skyddas håret, vilket innebär att det inte blir lika skadat. Om du använder värmeverktyg ofta så blir värmeskydd extra viktigt.

Med en bra locktång kan man enkelt skapa fantastiska lockar i håret, stora och mjuka, eller mindre och skarpare. Här har vi jämfört olika locktänger.

Josefine Andersson

Jag heter Josefine Andersson, och jag älskar att testa olika produkter - och skriva om dem. Som förälder har jag stor erfarenhet av diverse barnprodukter och leksaker, men jag är även intresserad av hälsa och skönhet och många andra produkter.

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar