Ett extra lekrum för barnen inomhus eller utomhus. Vi har testat och jämfört de bästa lekstugorna för att göra det enklare för dig. Här finner du lekstuga bäst i test så att du kan välja den som passar dina barn, ditt hem och din budget allra bäst.
Lyx
9
Mellan
7.8
Budget
6.8
Har du också tröttnat? På kladdiga fingrar, snoriga näsor, gnäll och diskantskrik från hell? Då har vi lösningen för dig! Med en lekstuga på tomten kan kidsen nämligen flytta hemifrån redan som småbarn – helt lagligt! Äntligen kan du välkomna myskvällar, lugna middagar och mat som faktiskt smakar gott tillbaka till ditt liv. Är du drabbad av ett samvete och vill hitta en lekstuga som erbjuder någorlunda komfort till barnen, finns vi här för dig. Här hittar du årets bästa lekstugor – för din rätt till lugn och ro.
Våra självständiga experter har knappat och känt, researchat och läst argument för att tillslut landa i sex prima lekstugor i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.
I vårt test blev Axi – Lekstuga marc bäst i test, helt enkelt då den erbjuder absolut mest lek för pengarna. Utöver att vara en stor och rymlig lekstuga, är det också en rutschkana och en sandlåda – på en och samma gång. Den här lekstugan kommer barnen kunna använda riktigt länge.
När det kommer till lekstuga är lekfullhet, pris och interiör viktiga komponenter. I jakten på den bästa lekstugan har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer med laserblick – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den stuga som är bäst från den som inte är det.
Med de sex lekstugor vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.
Det är som sagt inte alltid så enkelt att köpa en lekstuga, eftersom det finns många att välja mellan. Byggvaruhus säljer ofta den klassiska modellen av lekstugor, som ofta är större men som också innebär en del jobb med montering och färdigställning. Dessa kostar också en hel del. Hos leksaksbutikerna kan man i stället hitta många modeller som är aningen enklare, men samtidigt kan erbjuda många olika funktioner och egenskaper. De är ofta en aning mindre, men har fördelen att de är enkla att sätta ihop och även flytta om man skulle vilja det. Här går vi igenom några saker som kan vara bra att tänka på när man ska köpa lekstuga.
Lekstugor ser oftast ut som en miniatyr av ett hus, det är trots allt lite det som är tanken. De är ofta fyrkantiga eller rektangulära, men det finns även lekstugor i andra former. I övrigt kan de variera en hel del – de kan vara delvis öppna, eller väldigt stängda. En del har fönster som kan öppnas. Många har dörr, men en del har endast en öppning. De kan placeras på marken, men en del står på ben. Lekstugor är oftast tillverkade i trä eller plast.
Även storleken kan variera en del mellan olika lekstugor, och här handlar det till viss del om hur gammalt barnet som ska leka i lekstugan är – eller hur länge man har tänkt att den ska användas. De allra minsta modeller passar främst upp till kanske två år, medan många större modeller räcker till så länge barnet vill leka i den, och kanske även rymmer mamma eller pappa om de skulle vilja komma på besök.
Något annat som kan vara bra att tänka på när det gäller storleken är hur många barn som ska leka tillsammans. Har man flera barn som är ganska nära varandra i ålder så är det förstås en fördel om båda kan leka där samtidigt, men även om vänner kommer på besök så vill man kanske leka tillsammans i lekstugan.
Behöver en lekstuga verkligen ha några funktioner eller egenskaper? Ja, det är en relevant fråga. Och sannolikheten är stor att barnet, eller barnen, kommer ha väldigt roligt med lekstugan även om den inte har några speciella funktioner. Men det kan förstås vara kul med några roliga funktioner också, även om det inte är ett måste.
Exempel på funktioner och egenskaper som vissa lekstugor erbjuder är till exempel ringklocka på dörren, telefon, basketkorg, inbyggt kök och mycket annat.
Det finns som sagt många olika lekstugor att välja på, och här har vi berättat om några av dem. När du ska köpa en lekstuga bör du först och främst fundera över vad du söker. Hur mycket vill du spendera? Hur stor lekstuga vill du ha? Ska lekstugan vara enkel att flytta, eller alltid stå på samma ställe? Spelar det någon roll vilket material som lekstugan är tillverkad av? Bör den ha några speciella funktioner eller egenskaper?
Något som ofta är viktigt att tänka på är lekstugans storlek. Även om en liten lekstuga kanske känns fullt tillräcklig till en 1- eller 2-åring, så kan det bli trångt om vänner kommer på besök, om det kommer syskon eller när barnet helt enkelt har blivit större. Känner man att det räcker med en mindre lekstuga så ska man givetvis välja en sådan, men är man osäker så kan det vara bra att gå upp ett snäpp i storlek. Alla lekstugor är trots allt hyfsat små ändå, men den allra minsta kan växas ur väldigt snabbt.
Kolla gärna runt på olika lekstugor för att få inspiration, och försöka komma fram till vad som är viktigt för dig. När du vet exakt vad du söker så blir det betydligt enklare att hitta det. Jämför sedan olika alternativ och välj den lekstuga som bäst uppfyller dina kriterier.
Det här beror på vilken modell man väljer. I detta test har vi främst valt ut enklare lekstugor, och de som placeras på marken behöver inte ha något under sig. Om man vill kan man dock placera en utomhusmatta, trall eller liknande under lekstugan.
Det här beror på om du köper en enklare lekstuga, som enkelt kan flyttas, eller en klassisk lekstuga som inte lika enkelt kan flyttas runt. Den sistnämnda modellen måste stå minst 4,5 meter från tomtgränsen.
Lekstugor finns i många varianter och prisklasser – enklare kan kosta under tusenlappen, medan andra modeller kostar omkring 20 000 kronor.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡