Lekhage bäst i test – Bästa lekhagen 2022 blev Skip Hop

En lekhage kan vara praktisk när man vill att det lilla barnet ska vara både säker och nöjd under tiden som man hänger tvätt, lagar mat eller gör någonting annat. Det finns dock väldigt många olika lekhagar att välja mellan, och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Vi har sammanställt en jämförelse av olika  lekhagar och valt ut några av de allra bästa.

Köpguide för lekhage

I lekhagen är barnet säker när mamma eller pappa behöver ha händerna fria en stund, och inte vill behöva vara orolig över att bebisen rullar ned från soffan eller det lite större barnet kryper i väg. Det finns som sagt många olika lekhagar, i olika storlekar, olika material och med olika egenskaper. Vilken som passar bäst beror förstås på vad ni behöver – kanske en lekhage som även kan användas som resesäng? Eller kanske en som är öppningsbar för att enkelt kunna ta upp barnet? Här är några saker som är viktiga att tänka på vid köp.

Storlek

Generellt kan man säga att lekhagar inte är särskilt stora, eftersom de är anpassade för mindre barn. Det finns dock en del olika storlekar – från väldigt smidiga lekhagar som kanske främst passar när barnet är väldigt litet, till något större modeller som kan användas längre.

Självklart är det viktigt att välja en storlek som är lämplig utifrån era behov. Barnet bör förstås inte vistas i lekhagen långa stunder, men här kan det faktiskt ha betydelse om ni har tänkt använda lekhagen ett par minuter åt gången eller något längre. En större lekhage rymmer flera leksaker och ger större möjligheter, medan en mindre är smidigare och passar bra för väldigt korta stunder.

Fundera över hur länge ni har tänkt använda lekhagen och hur långa stunder, eftersom dessa saker kan vara avgörande när det gäller hur stor lekhage som behövs. För korta stunder eller en kortare användningstid kan man i stället välja att fokusera på andra saker än lekhagens storlek, eftersom det då inte har lika stor betydelse.

Material

När det gäller materialet på lekhagen så är till exempel trä, MDF och olika mjuka material vanligt. Man kan säga att det finns tre olika alternativ: plastiga men stabila material, trä eller mjuka material. Lekhagar i mjuka material har ofta mesh på sidorna, och går att se igenom. Övriga lekhagar har ofta spjälor, likt spjälsängen, vilket gör att det går att se barnet.

Materialet påverkar ofta utformningen en del, och lekhagar i till exempel trä är ofta fyrkantiga eller rektangulära. Lekhagar i mjukare material kan vara ovala, fyrkantiga eller ha vilken form som helst i princip.

Även egenskaperna påverkas en del av materialet. Lekhagar i hårdare material kan ofta användas som säkerhetsgrind, trappgrind, rumsavdelare, framför öppen spis och liknande. Lekhagar i mjuka material kan ofta användas som resesängar.

Egenskaper

Många lekhagar har som sagt flera funktioner – en del kan till exempel användas som resesäng medan andra kan användas som säkerhetsgrind och liknande. Det här är förstås väldigt praktiskt om man även behöver en resesäng, och då slipper köpa två olika produkter.

Det kan dock vara svårt att låta lekhagen agera säkerhetsgrind och lekhage samtidigt, men ofta används lekhagen bara första tiden och det är först när barnet kan ta sig runt själv som man kan behöva säkerhetsgrindar. Denna egenskap gör alltså inte att lekhagen kan användas på flera sätt samtidigt, men det gör att den får längre användningstid och att du kan slippa köpa en säkerhetsgrind eller liknande längre fram.

Självklart kan lekhagen även ha andra egenskaper och fördelar, som mer handlar om hur den fungerar som just lekhage. En del har till exempel en dörr som kan öppnas, för att det ska bli enkelt att ta upp barnet. Ibland ingår en mjuk matta till lekhagen, och på vissa lekhagar kan man justera botten i olika lägen.

Lekhagar i mjuka material är ofta hopfällbara och lätta, vilket gör dem enkla att ta med när man åker bort. Det gör också att de är enkla att förvara när de inte används, och enkla att flytta runt mellan olika rum. Lekhagar i hårdare material kan ibland ha hjul för att enkelt kunna flyttas runt i hemmet, men de är inte lika enkla att fälla ihop och ta med.

Hemfaktas test av lekhage – vi listar 6 modeller

Här hittar du våra favoriter. Lekhagarna finns i tre olika kategorier – premiumklass, mellanklass och budgetklass. Oavsett om du bara vill ha en riktigt bra lekhage och priset inte är så viktigt, eller om du vill ha ett prisvärt alternativ så kan du hitta det här.


Bäst i test premiumklassen: Skip Hop resesäng/lekhage 2-i-1, grå – bästa lekhagen


Vinnaren i premiumklassen är en högkvalitativ och smart lekhage, som även fungerar som resesäng. Dessutom är den enkel att fälla ihop, förvara och ta med. Ca pris 2000 kronor.

Skip Hop resesäng/lekhage 2-i-1, grå

Denna smarta 2-i-1 produkt är både en lekhage, och en resesäng. Det här är alltså ett perfekt alternativ för er som behöver både och, och gärna vill slippa ha en av varje. Resesängen har en madrass med dra-på-lakan. När sängen ska användas som lekhage öppnas sidorna med hjälp av dragkedja och sängen kan dras ut och bli en rymlig lekhage.

När resesängen blir en lekhage så blir den hela 60 procent större. Till lekhagen hör en fin lekmatta med molnmönster. Sidorna är i nät, vilket ger god ventilation vid både sömn och lek, och dessutom kan du enkelt se ditt barn hela tiden.

Denna lekhage är enkel att fälla ihop, enkel att ta med och den tar nästan ingen plats alls när du behöver ställa undan den. Perfekt när ni ska åka i väg, men också för den som bor trångt och snabbt och enkelt vill kunna ställa undan lekhagen när den inte används.

Här ingår dessutom en praktisk transportväska som skyddar under resor, och vid förvaring. Den här passar för barn mellan 0 och 3 år, eller upp till 90 centimeter. Bredden är 61 centimeter, längden 96 centimeter och höjden 74 centimeter när den används som säng. När den används som lekhage är bredden 96 centimeter.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Fungerar även som resesäng
 • Enkel att fälla ihop
 • Mycket enkel att använda
 • God ventilation
 • Passar upp till 3 år eller 90 centimeter
 • Madrass, lakan, lekmatta och transportväska ingår

Nackdelar

 • Möjligen något dyr

Specifikation

 • Ålder: 0 – 3 år
 • Maxlängd: 90 centimeter
 • Storlek säng: 61 x 96 x 74 centimeter
 • Storlek lekhage: 96 x 96 x 74 centimeter
 • Storlek hopfälld: 22 x 66 x 53 centimeter
 • Ingår: Madrass, lakan, lekmatta, transportväska
 • Vikt: 8,8 kg

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Utmanare premiumklassen: Deryan 2 in 1 Peuter Box Resesäng & Lekhage, Silver

Utmanaren i premiumklassen är en lekhage som håller hög kvalitet, och som även den kan användas som resesäng också. En smart 2-i-1 produkt helt enkelt. Ca pris 2000 kronor.

Prisvärd lekhage

Denna smarta lekhage är även en resesäng, och den är väldigt enkel att använda. Den fäller upp sig själv på ett par sekunder, väger nästan ingenting och är enkel att ta med när ni ska bort. Med den medföljande och stabila ramen i aluminium blir den smidiga resesängen snabbt en säker lekhage.

Men det finns faktiskt ännu flera fördelar. Den här lekhagen kan även användas utomhus – vid lek eller när det är dags att sova middag – och den skyddar då mot både sol och insekter. UV-filtret har SPF 50+ och det smarta myggnätet håller insekter ute.

Den här fälls upp på 2 sekunder, och fälls ihop på 8 sekunder. Det ingår även en självuppblåsbar madrass, och en smart väska för förvaring och transport. Ska vi nämna någon nackdel så är det möjligen att den känns lite instängd, eftersom den är bredare nedtill än upptill vid öppningen. Det går dock att öppna upp på sidan.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Enkel att använda
 • Fälls upp på ett par sekunder
 • SPF 50+
 • Myggnät
 • Självuppblåsbar madrass och väska medföljer
 • Kan öppnas lite på sidan

Nackdelar

 • Något dyr
 • Känns en aning instängd

Specifikation

 • Mått uppfälld: 136 x 84 x 62 centimeter
 • Mått hopfälld: 80 x 45 x 13 centimeter
 • Ålder: 0 – 4,5 år
 • Medföljer: Självuppblåsbar madrass och väska

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

 

Bäst i test mellanklassen: BabyDan Lekhage Flex Vit Inkl. Lekmatta – prisvärd lekhage

Den här flexibla och smarta lekhagen är rymlig och säker. Den är flexibel och kan dessutom användas till betydligt mer än bara en lekhage. Ett riktigt prisvärt alternativ. Ca pris 1300 kr.

BabyDan Lekhage Flex

Det här är en mer klassisk lekhage – men med många smarta detaljer. Den är lätt och enkel att flytta runt i hemmet, och framför allt är den stadig och säker. Dessutom har den en smart och bred dörr som gör det enkelt att ta upp barnet.

Här ingår även en mjuk lekmatta, och med hjälp av spjälorna kan barnet träna på att resa sig upp och gå. En stor fördel med den här lekhagen är att den inte bara kan användas under en kort tid, utan med stor sannolikhet kommer att komma till användning även senare. Den kan nämligen användas på flera olika sätt.

När lekhagen inte längre används kan den i stället används som säkerhetsgrind, trappskydd, framför öppna spisen, framför altandörren eller som rumsavdelare. Möjligheterna är oändliga med denna smarta och flexibla lekhage.

Fördelar

 • Rymlig
 • Säker
 • Enkel att flytta runt
 • Stadig
 • Smart, bred dörr
 • Mjuk lekmatta ingår
 • Kan även användas som t ex säkerhetsgrind

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Omkrets: 360 centimeter
 • Färg: Vit
 • Ingår: Mjuk lekmatta

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Utmanare mellanklassen: BabyDan Comfort Lekhage 80x80x73 cm, Vit

Utmanaren i mellanklassen är också en klassisk lekhage, men med en smart detalj. Den är enkel, stilren och väldigt praktisk. Ca pris 1200 kr.

BabyDan Comfort Lekhage 80x80x73 cm

Även detta är en vanlig lekhage som är fyrkantig och med spjällror. Den är stilren och enkel att använda – och extra enkel tack vare de smarta hjulen. Den här lekhagen kan du enkelt rulla runt mellan olika rum.

En annan smart funktion är att bottenplattan kan vara på tre olika ställen – långt ned, i mitten eller högt upp. På så sätt kan du justera den vartefter barnet växer – i början vill du kanske ha bebisen högt upp, men senare är det säkrare om barnet är längre ned.

Hjulen är låsbara, och lekhagen har storleken 80 x 80 x 73 centimeter. Den är tillverkad i MDF och väger 17 kg. Här ingår tyvärr ingen lekmatta, men det gör att man i stället har möjlighet att själv välja vilken lekmatta man vill använda och vilket mönster man vill ha.

Fördelar

 • Smarta, låsbara hjul för enkel förflyttning
 • Justerbar bottenplatta
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Lekmatta ingår inte

Specifikation

 • Mått: 80 x 80 x 73 centimeter
 • Vikt: 17 kg
 • Material: MDF
 • Färg: Vit

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Bäst i test budgetklassen: Circus Lekhage Grå/Turkos – mest prisvärda lekhagen i vårt test

Det här är en enkel och mysig lekhage som ditt barn med stor sannolikhet kommer att trivas i. Den håller en hög kvalitet och har ett fint motiv. Ca pris 1000 kr.

Circus Lekhage Grå/Turkos

Denna lekhage är inte bara praktisk, utan även väldigt fin. Den har ett riktigt fint motiv på ena sidan, med djur och cirkustema. Detta motiv kommer barnet förmodligen älska att titta på. Lekhagen är lätt och enkel att fälla ihop, enkel att förvara och enkel att ta med.

Den här fina lekhagen är perfekt för såväl lekstunder som vila, och den fungerar även att använda som resesäng. Det här är en väldigt prisvärd lekhage, som dessutom är ett bra val för den som även behöver en resesäng – med denna behövs bara en produkt.

På sidorna finns mesh som ger en god luftcirkulation, men också gör att du hela tiden kan se ditt barn. Det ingår också en smart förvaringsväska som skyddar vid transport och förvaring. Denna lekhage och resesäng kan användas länge – från födseln och upp till 15 kg.

Fördelar

 • Mysig
 • Hög kvalitet
 • Fint motiv
 • Enkel att fälla ihop
 • Fungerar även som resesäng
 • God luftcirkulation
 • Förvaringsväska ingår
 • Lång användningstid

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Maxvikt: 15 kg
 • Ålder: Från födsel
 • Mått uppfälld: 100 x 100 x 76 centimeter
 • Mått hopfälld: 90 x 22,5 x 22,5 centimeter
 • Ingår: Transportväska

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Utmanare budgetklassen: Karlshamn Lekhage Svart – billigaste lekhagen i vårt test


Det här är en riktigt prisvärd lekhage, som trots ett väldigt lågt pris är riktigt bra. Den är enkel att använda, säker och väldigt smidig. Ca pris 280 kr.

Karlshamn Lekhage Svart

Det här inte den rymligaste lekhagen som går att hitta, men i stället är den väldigt smidig – och det kan vara den billigaste som går att hitta. Denna lekhage är både säker och bekväm, och den kan användas för såväl lek som vila – och som resesäng, om man vill det.

Denna lekhage är väldigt enkel att använda, och att fälla upp. När du ska fälla ihop den så gör du det snabbt och enkelt med ett knapptryck. Kanterna är vadderade för ökad säkerhet, och lekhagen tar knappt någon plats alls vid transport och förvaring. Dessutom ingår en smart förvaringsväska som skyddar när den ställs undan eller tas med.

Storleken är 90 x 90 centimeter, vilket inte är jättestort men ändå fullt tillräckligt för de flesta behov. Det här är en riktigt bra, och samtidigt billig, lekhage som är ett utmärkt val för den som vill ha en säker lekhage men till ett bra pris.

Fördelar

 • Väldigt billig
 • Säker
 • Bekväm
 • Kan användas som säng
 • Enkel att använda
 • Fälls ihop med ett knapptryck
 • Smart förvaringsväska ingår

Nackdelar

 • Inga nackdelar 

Specifikation

 • Mått: 90 x 90 centimeter
 • Ingår: Förvaringsväska
 • Certifiering: EN 12227:2010

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Avslutande ord inför ditt köp av lekhage

En lekhage är perfekt vid många olika tillfällen. Det finns många lekhagar som även kan användas till annat – till exempel som resesäng, eller som säkerhetsgrind och liknande. Det viktigaste när man köper lekhage är dock att utgå från sina egna behov och kriterier. Kanske vill man ha en smidig lekhage som är enkel att fälla ihop och lätt att flytta på, eller en som är rymlig – eller så har man helt andra kriterier. I det här testet har vi valt ut några riktigt bra lekhagar, och förhoppningsvis kan det hjälpa dig att hitta den som är rätt för just er.

Vanliga frågor och svar om lekhagar

När behöver man en lekhage?

Lekhagen passar perfekt när man behöver en liten stund för att fixa något, och vill att barnet ska vara säker under tiden. Den är helt enkelt perfekt när man behöver ha händerna fria en stund.

Är lekhagar bra?

Generellt är lekhagar bra, men med det sagt så ska lekhagen inte användas långa stunder eller väldigt ofta efter små barn – och framför allt bebisar – behöver mycket närhet.

Kan lekhagar användas utomhus?

De flesta lekhagar fungerar alldeles utmärkt att användas utomhus. Under varma sommardagar är det dock bra om lekhagen har hög SPF och även myggnät för att skydda barnet från både sol och insekter.

 

Lekhage bäst i test – de bästa lekhagarna 2022

 • Bäst i test premiumklassen: Skip Hop resesäng/lekhage 2-i-1, grå – bästa lekhagen
 • Utmanare premiumklassen: Deryan 2 in 1 Peuter Box Resesäng & Lekhage, Silver
 • Bäst i test mellanklassen: BabyDan Lekhage Flex Vit Inkl. Lekmatta – prisvärd lekhage
 • Utmanare mellanklassen: BabyDan Comfort Lekhage 80x80x73 cm, Vit
 • Bäst i test budgetklassen: Circus Lekhage Grå/Turkos – mest prisvärda lekhagen i vårt test
 • Utmanare budgetklassen: Karlshamn Lekhage Svart – billigaste lekhagen i vårt test
Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar