1. Hem
 2. >
 3. Hemelektronik & Teknik
 4. >
 5. Bäst i Test: Laptop – Här är dom bärbara datorerna som scorar högst!
Apple-MacBook-Pro-2023-M2-Pro-10C-16C-GPU-1422-16GB-bast-i-test-basta-mac-2023.jpg

Lyx

Apple MacBook Pro (2023) - M2 Pro 10C 16C GPU 14" 16GB bäst i test bästa mac 2023

Apple MacBook Pro M2 (2023)

9

Mellan

Apple MacBook Air (2022) - M2 OC 8C GPU 13,6" 8GB RAM 256GB SSD bäst i test prisvärd mac

Apple MacBook Air (2022)

8.2

Budget

macbook-air-space-gray-select-201810.jpg

Apple MacBook Air 13″

8.6

Inledning

En dator. Tänk va, att vi kan gå runt med en extra hjärna i knät! Och den där hjärnan, ja får man bestämma skadar det ju inte om den är skarp som en nyslipad sabel! Men det kan vara lite klurigt att ta reda på hur bra en dator, eller en laptop i det här fallet, faktiskt är och det kräver sin research! Därför är vi här som Askungens möss och guidar dig genom digi-djungeln. Vänd upp skärmen och koppla in laddaren för här kommer ett sprakande bäst i test av bärbara datorer 2024! Givetvis bör du ställa dig frågan vad du är ute efter (det bör du alltid). Men vare sig du är gamer eller bara vill ha mest bang for the buck så har vi skannat marknaden och landat i sex riktigt bra laptops i både lättare och tyngre varianter, både för Mac och PC! Så nu slår vi på strömmen och dyker in i den bärbara världen av teknik och underhållning! 

Vi på Hemfakta har utsett Apple MacBook Pro M2 (2023) till årets bästa Mac-laptop och och Asus ROG Strix Scar 16 till årets bästa PC-laptop! Apple MacBook Pro M2, med 16 GB RAM, är en imponerande bärbar dator som levererar på alla fronter. Med den kraftfulla M2 Pro-chippet tar den prestanda och produktivitet till nya nivåer! Asus ROG Strix Scar 16 å sin sida är en PC-favorit och en Laptop med imponerande prestanda – optimal för både gaming och videoredigering. 

Våra experter har fipplat med datorerna, djupdykt i marknaden och efter många varv landat i sex oerhört vassa datorer både för Mac och PC, i olika prisklasser och med olika egenskaper. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

Att köpa en dator är inte det enklaste, men att ha gjort sin research är A och O – ni ska troligen spendera en hejdundrans massa tid ihop och då vill man ju verkligen vara en bra match! I jakten på den bästa Laptopen har vi gjort gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den dator som är bäst från den som inte är det. När det gäller bärbara datorer är användarvänlighet, batterikapacitet, funktioner, prestanda, utrymme och vikt huvudkomponenterna vi tittar extra noga på och laptopsen vi presenterar ovan är samtliga pålitliga lirare som lever upp till kraven!

1

Apple MacBook Pro M2 (2023) – Bästa Macbook 2024!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Apple MacBook Pro (2023) - M2 Pro 10C 16C GPU 14" 16GB bäst i test bästa mac 2023

Lyx

Vinnare

7

Pris

9

Hållbarhet

10

Prestanda

10

Användarvänlighet

9

Anslutningsmöjligheter

9

Totalpoäng

Motivering: Apple MacBook Pro M2 imponerar på många fronter. Den har en hög prestanda med M2-chippet, en fantastisk 14-tums Retina-skärm och flera anslutningsmöjligheter. Dessutom har den förbättrat tangentbordet och en imponerande batteritid. Trots det högre priset sticker den ut som en högkvalitativ och kraftfull bärbar dator i lyxklassen.

Nya Macbook är i vanlig ordning en riktig vinnare i oceanen av Laptops! Pris ca. 27 000 kr

Vi på Hemfakta har utsett Apple MacBook Pro M2 (2023) till årets bästa Mac-laptop! Den nya APPLE MacBook Pro 14″ (M2 Pro, 2023) med 16 GB RAM är en imponerande bärbar dator som levererar på alla fronter (och det är väl lite vad man förväntar sig när det kommer till Apple). Med den kraftfulla M2 Pro-chippet tar den prestanda och produktivitet till nya nivåer. Designen följer i vanlig ordning Apples karakteristiska eleganta och minimalistiska estetik. Den tunna och lättviktiga konstruktionen gör den lätt att bära med sig utan att kompromissa med skärmstorleken. Den 14-tums Retina-skärmen är levererar levande färger, djupa kontraster och imponerande detaljrikedom. Prestandamässigt är M2 Pro-chippet också en riktig guldlirare. Med en åttakärnig CPU och kraftfull grafikprocessor kan denna MacBook Pro hantera intensiva uppgifter som video- och bildredigering, 3D-design och avancerad programutveckling utan några problem. 16 GB RAM garanterar smidig multitasking och hantering av krävande applikationer. Den nya MacBook Pro 14″ har också imponerande anslutningsmöjligheter (till skillnad från sina föregångare – är det nåt man stört sig på så har det varit det!). Den kommer med flera Thunderbolt/USB 4-portar och en SD-kortplats, vilket gör det enkelt att ansluta externa enheter och överföra data med hög hastighet, och du slipper köpa alla förbannade adaptrar! Den nya MagSafe-laddningsporten gör det också bekvämt att ladda datorn. En annan betydande förbättring är det nya Magic Keyboard med bakgrundsbelysning. Tangenterna ger en responsiv och behaglig skrivupplevelse och den nya Touch Bar-funktionen ger användbara genvägar och anpassningsmöjligheter. Även batteritiden är en höjdare, här har du en hel dags användning om du använder datorn på normal nivå, vilket är fantastiskt när det kommer till en dator med sådan kraft. Sammanfattningsvis är APPLE MacBook Pro 14″ en fantastisk bärbar dator! Den imponerande prestandan, den vackra skärmen, de mångsidiga anslutningsmöjligheterna och det förbättrade tangentbordet gör den till ett utmärkt val för yrkesverksamma, kreativa användare och design eller redigeringsstudenter som behöver en kraftfull och portabel dator.

Så här tycker experterna om Apple MacBook Pro M2

Till att börja med ska det sägas att experter är slående samspelta när det kommer till MacBook Pro M2, och googlar du kommer du hitta många hyllande röster från techvärlden. Enligt Mike Lowe på T3 (som recenserat 16-tummaren i det här fallet) är Macbook Pro 16 M2 en triumf för kreativa användare. Den har kraftfull prestanda med M2 Pro och M2 Max varianter, en imponerande Mini LED-skärm, och stöd för HDMI 2.1. Batteritiden är utmärkt, men den är stor och rätt tung i 16-tums konfiguration och erbjuder inte så många förändringar jämfört med 2021-modellen. Sammantaget är det dock en oslagbar prestandadator tack vare Apples silikon och arkitektur och landar på 5+.1

 • Anslutningar: Thunderbolt 4 med stöd för laddning, DisplayPort, och USB 4 (40GB/s), HDMI, SD-läsare
 • Minne & lagring: Lagringsutrymme 512 GB, RAM-Minne: 16 GB
 • Grafik: 19-kärnig grafik
 • Skärm: Fantastisk 14-tums Liquid Retina XDR-skärm med stöd för upp till 120Hz med ProMotion
 • Processor: 12-kärnig Apple M2 processor
 • Operativsystem: iOS
 • Batteritid: Upp till 18 timmar
 • Storlek: 14 tum
 • Vikt: 1.6 kg
 • Övriga egenskaper:  Snabb SSD på 1 TB, Avancerade säkerhetsfunktioner, Kraftfull laptop för redigering & produktion, FaceTime HD-kamera med 1080p, Ljudsystem med sex högtalare och kraftutjämnande baselement, Tre mikrofoner i studiokvalitet fångar upp din röst bättre

Fördelar

 • Användare upplever att datorn är avsevärt snabb med M2 Pro-processor.
 • Skärmen gör bildvisningen lättöverskådlig och har en exceptionell skärpa.
 • Många användare är nöjda med den långa batteritiden och den övergripande prestandan.

Nackdelar

 • Vissa användare nämner att priset är på den högre sidan, vilket kan vara en nackdel.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från olika källor, inklusive Amazon2, Inet((Inet, 2023-10-30)), NetonNet((NetonNet, 2023-10-30)) och Webhallen((Webhallen, 2023-10-30)). Antalet recensioner uppgår till ca 50 stycken och är baserade både på 16- och 14-tumsvarianterna.

2

Asus ROG Strix Scar 16 (2023) 16″ i9-13980HX (Gen 13th)

Asus ROG Strix Scar 16 (2023) G634JZ-NM032W 16" i9-13980HX (Gen 13th) 32GB RAM 1TB SSD RTX 4080 bäst i test prisvärd gamerdator

Lyx

Utmanare

8

Pris

9

Hållbarhet

10

Prestanda

8

Användarvänlighet

10

Anslutningsmöjligheter

9

Totalpoäng

Motivering: Asus ROG Strix Scar 16 imponerar med sin enastående prestanda, speciellt för spel och utvecklingsuppgifter. Den har även ett brett utbud av anslutningsmöjligheter och en imponerande skärm. Även om den är tung och inte idealisk för enklare uppgifter, är den ett utmärkt val för spelentusiaster och professionella användare.

Konkurrenskraftig prestanda för gamers och programmerare, men funkar även för dig med väldigt höga krav på en bärbar dator! Pris ca. 37 000 kr.

Vi på Hemfakta har utsett Asus ROG Strix Scar 16 till årets bästa PC-laptop! En Laptop med imponerande prestandaoptimal för både gaming och videoredigering. Asus gaming-kollektion ROG står alltid högt i kurs, och så även den här gången! Asus ROG Strix Scar 16 G634 är en imponerande spel- och utvecklardator som är specialutformad för att ge en kraftfull och laggfri spelupplevelse samt möjliggöra resurskrävande utvecklingsuppgifter. Med imponerande hårdvara, avancerade funktioner och en robust och aggressiv estetik som verkligen signalerar dess avsedda syfte (att vara en tung spel- och utvecklingsmaskin) känns den här datorn oerhört genomtänkt. Den har också en tangentbordslayout som är optimerad för spel, inklusive en numerisk spelpanel på sidan som kan vara praktisk för vissa användare. Prestandan är givetvis fet och drivs av en kraftfull Intel-processor och har upp till 32 GB RAM, vilket möjliggör snabb multitasking och hantering av krävande applikationer. Grafiken hanteras av ett Nvidia GeForce-grafikkort, vilket ger fantastiskt visuellt renderingsstöd och möjliggör en smidig spelupplevelse. Utöver det ger 16-tums skärmen skarpa och klara bilder med levande färger och kontraster. Den har ett bra utbud av portar och anslutningar, inklusive USB, HDMI och Ethernet. Något att tänka på är att den här laptopen är rätt tung, och den är verkligen inget för den som bara ska jobba mail och nätshopping (om man inte är sugen på att bränna pengar för skoj skull..). Den är lite av en stationär dator i Laptop-format. Med sin imponerande hårdvara, fantastiska skärm och dedikerade grafikkort är den ett utmärkt val för spelentusiaster, redigerare och professionella utvecklare som behöver en pålitlig och kraftfull maskin för att driva krävande spel och programvara.

Så här tycker experterna om Asus ROG Strix Scar 16

Brian Westover(PCMag UK), en erfaren recensent med över ett decennium av erfarenhet inom PC- och teknikprodukter, har granskat Asus ROG Strix Scar 16. Han betonar att Scar 16 levererar imponerande prestanda och stil för priset. Dess höjdpunkter inkluderar konkurrenskraftig grafikprestanda och en utmärkt mini LED-skärm med 240Hz uppdateringsfrekvens. Dessutom har Scar 16 en unik design med en semi-transparent chassi som ger en intressant visuell effekt. Å andra sidan nämner Westover nackdelarna med Scar 16, särskilt dess plastkonstruktion som känns mindre kvalitativ än vad priset antyder. Med det sagt erbjuder Scar 16 imponerande prestanda och har en unik design, och även om den inte riktigt kan toppa de absolut mest kraftfulla spelbärbara datorerna på marknaden 2023, är den fortfarande ett riktigt starkt alternativ för spelentusiaster som uppskattar stilen och har en budget i åtanke.3

 • Anslutningar: Thunderbolt 4, usb 3 typ c, 2st usb 3 typ a, 2,5g lan, hdmi, headset
 • Minne & lagring:  Minne: 32 GB ddr5, Lagring: 1 TB ssd
 • Grafik: Nvidia Geforce RTX 4080, 12 GB
 • Skärm: 16 tum matt mini-led ips, 2560 x 1600 bildpunkter, 240 Hz
 • Processor: Intel Core i9-13980HX, 8st Performance upp till 5,6 GHz + 16st Efficient upp till 4 GHz
 • Operativsystem: Windows 11 Home
 • Batteritid: 1 tim 10 min (hög belastning, full ljusstyrka), ca 6 tim 30 min (låg belastning, låg ljusstyrka)
 • Storlek: 35,4 x 26,4 x 3,1 cm
 • Vikt: 2.5 kg
 • Övriga egenskaper: Extremt snabb, Lysande skärm med mini-led, Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello, Trådlöst: Wifi 6e, Bluetooth 5.2, Ljudnivå: 0-41 dBa

Fördelar

 • Användare noterar att Asus ROG Strix Scar 16 har en imponerande prestanda och en vacker skärm med utmärkt ljusstyrka och kontrast.
 • Många användare tycker att datorn är relativt portabel och ger en bra spelupplevelse.
 • Vissa användare uppskattar det solida byggkvaliteten med stålkroppen och den skrymmande musplattan.
 • Många användare gillar den övergripande designen och RGB-belysningen som låter dem anpassa utseendet på datorn.

Nackdelar

 • Vissa användare har upplevt problem med coil whine och mini LED-whine, även om dessa problem tycks ha minskat med BIOS-uppdateringar.
 • En del användare rapporterar om svårigheter med avancerad Optimus-teknik och switchning mellan olika grafikkort, vilket kan orsaka frysningar och problem med bildskärmen.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat ca 200 recensioner från olika källor, inklusive Proshop4, Amazon5 och Inet6. Dessa recensioner ger en god inblick i användarnas erfarenheter med produkten och pekar på både dess styrkor och svagheter.

Duellen

Lyx

Apple MacBook Pro M2 (2023) – Bästa Macbook 2024! vs. Asus ROG Strix Scar 16 (2023) 16″ i9-13980HX (Gen 13th)

Apple MacBook Pro M2 (2023) står ut i lyxklassen med sin oöverträffade byggkvalitet och prestanda. Den är utrustad med Apples senaste M2-chip, vilket ger enastående hastighet och effektivitet. Den har också en imponerande Retina-skärm med hög upplösning och färgåtergivning, vilket ger en otrolig visuell upplevelse. MacBook Pro erbjuder lång batteritid och är perfekt för professionella användare som kräver kraft och prestanda. Är du å andra sidan en PC-lirare och vill har ännu tyngre grejer optimalt för spelande, då är Asus ROG Strix Scar 16 (2023) en riktigt bra kandidat. Här har du en kraftfull PC-laptop som utmanar MacBook Pro i lyxklassen. Den drivs av en högpresterande processor och en dedikerad grafikkortsenhet, vilket gör den idealisk för gaming och grafikintensiva uppgifter. Den har också en snabb uppdateringshastighet på skärmen och utmärkt tangentbordsrespons. Asus ROG Strix Scar 16 är ett utmärkt val för entusiaster som söker en toppresterande bärbar dator.

3

Apple MacBook Air (2022) – M2 OC 8C GPU 13,6″ 8GB RAM 256GB SSD

Apple MacBook Air (2022) - M2 OC 8C GPU 13,6" 8GB RAM 256GB SSD bäst i test prisvärd mac

Mellan

Vinnare

8

Pris

9

Hållbarhet

7

Prestanda

9

Användarvänlighet

8

Anslutningsmöjligheter

8.2

Totalpoäng

Motivering: Apple MacBook Air (2022) – M2 erbjuder en bra balans mellan prestanda och portabilitet till ett rimligt pris. Den har en utmärkt batteritid, snygg design och är perfekt för vardagliga uppgifter och multitasking. Trots att den inte är den mest kraftfulla datorn i sitt segment, sticker den ut som en pålitlig och användarvänlig bärbar dator.

Stilad klassiker för dig på språng nu med högre prestanda! Pris ca. 14000 kr.

2022’s uppdatering av MacBook Air har en stabil plats som mellanklassens Applevinnare. Med pålitlig prestanda och sin karaktäristiska nätta, lätta form och vikt är den en perfekt följeslagare för personen på språng! Den 13.6-tums Retina-skärmen är ljusstark, skarp och visar färger på ett imponerande sätt, vilket gör den perfekt för att titta på multimedia och jobba med grafikintensiva uppgifter. Prestandamässigt imponerar denna air med sitt nya M2-chip. Med en kraftfull och effektiv processor klarar den en mängd vardagliga uppgifter, inklusive webbsurfning, dokumentredigering och mediekonsumtion. Det är självklart inte den mest kraftfulla dator (det går ju ofta ikapp med vikten), så det är inte datorn för dig som jobbar med tung videoredigering exempelvis, även om den är fullt kapabel att klara även den typen av uppgifter i viss utsträckning. Batteritiden är super, uppgraderat tangentbord, generös pekplatta och utrustad med Thunderbolt/USB 4-portar, vilket ger dig flexibilitet att ansluta till olika enheter och överföra data med höga hastigheter. Det finns också en hörlursutgång för att ansluta hörlurar eller externa högtalare. En dator utmärkt för både studenter, affärsresenärer och användare som behöver en pålitlig bärbar dator för vardagliga uppgifter och multitasking!

Så här tycker experterna om Apple MacBook Air (2022) – M2

Petter Ahrnstedt, en erfaren redaktör på Macworld Sweden, betonar att denna dator inte är den snabbaste i Apples sortiment, men det är den mest eleganta och lätthanterliga arbetsdatorn han har stött på. Han uppskattar den nya designen, som är i linje med Macbook Pro 14 & 16, och tillverkad av 100 procent återanvänd aluminium. Trots den större skärmen är datorn 20 procent mindre än föregående generation. Han lyfter också fram Magsafe-strömkontakten, som gör comeback och matchar datorns chassi. Petter poängterar att Macbook Air M2 har samma högkvalitativa styrplatta och tangentbord som andra Mac-datorer. Han noterar också förbättringar som en 1080p Facetime-kamera och högtalare med stöd för spatial audio. Skärmen, som är 13,6 tum, erbjuder en imponerande upplösning och färgåtergivning. När det kommer till prestanda, säger han att M2-chippet levererar cirka 20 procent mer prestanda än M1. Han märker särskilt att program startar snabbare och att datorn klarar av uppgifter som videoredigering mycket smidigare. Han påpekar också att den imponerande prestandan inte går på bekostnad av batteritiden, som kan nå upp till 18 timmar. Petter noterar en mindre negativ punkt angående lagringshastigheten, som är något långsammare i den lägre lagringskonfigurationen, men han anser att de flesta användare inte kommer att märka detta som ett problem.

Sammanfattningsvis beskriver Petter Macbook Air M2 som en fantastisk dator, perfekt för de flesta användare, och han betonar dess imponerande prestanda, eleganta design och långa batteritid i sin recension från Macworld((MacWorld, 2023-10-30)).

 • Anslutningar: Thunderbolt/USB 4-portar, hörlurar
 • Minne & lagring: RAM-Minne: 8 GB
 • Grafik: Grafikkort: Åttakärnig grafikprocessor
 • Skärm: Knivskarp och färgrik 13.6-tums Retina-skärm. Skärmupplösning: 2560 x 1664
 • Processor: Apple M2 (8 kärnor) + Neural Engine (8 kärnor)
 • Operativsystem: iOS
 • Batteritid: Upp till 18 timmars battertid
 • Storlek: 13,6 tum. Bredd: 30.41 cm, Djup: 21.5 cm, Höjd: 1.13 cm
 • Vikt: från 1.24 kg
 • Övriga egenskaper: Apples påkostade M2-chip, Touchskärm: Nej, Ljusstyrka: 500 cd/m

Fördelar

 • Fantastisk snabbhet och prestanda som passar de flesta användare, inklusive de som jobbar med film och enklare renderingar/3D/musik.
 • Bli inte varm och är tyst på grund av frånvaron av fläkt.
 • Lätt och portabel med en lagom skärmstorlek.
 • Utmärkt batteritid, med en genomsnittlig användningstid på 12 timmar och snabb laddning på 2,5 timmar med en 45W Gan-laddare.
 • Snygg design och hög bildkvalitet på skärmen.

Nackdelar

 • Kan uppleva throttling vid tung användning för Pro-användare. (Throttling är en term som används inom dator- och teknikvärlden och refererar till en begränsning eller dämpning av prestanda på en enhet, vanligtvis för att förhindra överhettning eller skydda komponenter.)

Sammanfattning: Vi har hämtat in drygt 1500 Användarrecensioner som indikerar att Apple MacBook Air (2022) – M2 erbjuder en imponerande prestanda och portabilitet med utmärkt batteritid och snygg design. Recensionerna är hämtade från bland annat Pricerunner((Pricerunner, 2023-10-30)) och Prisjakt7.

4

Acer Aspire 3 A315-24P 15,6″ AMD Ryzen 5 7520U 16GB RAM 512GB SSD

Acer Aspire 3 A315-24P NX.KDEED.00C 15,6" AMD Ryzen 5 7520U 16GB RAM 512GB SSD Bäst i test prisvärd laptop pc

Mellan

Utmanare

9

Pris

8

Hållbarhet

8

Prestanda

8

Användarvänlighet

9

Anslutningsmöjligheter

8.4

Totalpoäng

Motivering: Acer Aspire 3 A315-24P erbjuder mycket värde för pengarna. Den har en bra kombination av prestanda, lagringsutrymme och batteritid till ett överkomligt pris. Dessutom har den en skarp skärm och anslutningsmöjligheter som ger användarna flexibilitet. Den är en utmärkt bärbar dator för kontorsarbete och vardagliga uppgifter.

Mycket dator för pengarna! Bra prestana, bra batteritid och skarp bild! Pris ca. 8000 kr.

Acer Aspire 3 med AMD Ryzen 5 7520U-processor är en riktigt imponerande bärbar dator för pengarna man lägger. Slimmad design och 15,6-tums Full HD-skärmen med färgrik och skarp bild och minskad ljusreflektion. Den levereras med en 512 GB SSD-hårddisk, vilket ger gott om lagringsutrymme för program och dokument. SSD-tekniken ger snabb uppstartstid och responsiv prestanda. Dessutom är dessa SSD-hårddiskar tysta och strömsnåla! RAM-minnet på 16 GB ger snabb och smidig prestanda nog även för mer krävande applikationer. Detta gör det enklare att hantera flera uppgifter samtidigt utan att uppleva några prestandaproblem. Dessutom har du upp till 13,5 timmars batteritid så du kan hålla rätt länge utan el!

Så här tycker experterna om Acer Aspire 3 A315-24P-R5DA

Mark Knapp, en erfaren recensent på PCMag UK, har utvärderat Acer Aspire 3 (A315-24P). Mark betonar att detta är en enkel och effektiv budgetlaptop som levererar god prestanda i sin grundkonfiguration. Han noterar positiva aspekter som dess smidiga vardagsdrift, lång batteritid och aktuell Wi-Fi-anslutning. Dess konkurrenskraftiga startpris är också en fördel. Å andra sidan påpekar Mark nackdelar såsom begränsad prestandamarginal och en något daterad design. Sammanfattningsvis, enligt Mark Knapp, är Acer Aspire 3 (A315-24P) en grundläggande laptop som passar för enkla arbetsuppgifter och webbsurfning, särskilt med tanke på dess imponerande batteritid. Men för mer krävande uppgifter kan det vara klokt att överväga andra alternativ. Mark’s recension kommer från PCMag UK((PCMag, 2023-10-30)).

 • Anslutningar: Antal HDMI-portar: 1, Antal USB 3.0-portar: 2, USB-C-funktioner: USB Power Delivery, Antal USB-C-portar: 1
 • Minne & lagring: Snabbt SSD-minne på 512 GB & 16 GB RAM
 • Grafik: AMD Radeon 610M
 • Skärm: Upplösning: 1920 x 1080, Skärmstorlek: 15.6 tum. Bildskärm med påkostad IPS-panel. Full HD-skärm med färgrik och skarp bild och minskad ljusreflektion.
 • Processor: AMD® Ryzen™ 5 7520U processor. Kvick Intel i5-processor
 • Operativsystem:
 • Batteritid: Upp till 13.5 timmar
 • Storlek: 15, 6 tum
 • Vikt: 1,78 kg
 • Övriga egenskaper: Uppdateringsfrekvens: 60 Hz

Fördelar

 • Många användare har upplevt att Acer Aspire 3 är en prisvärd bärbar dator som passar bra för kontorsarbete, inklusive att skapa och hantera dokument samt e-posthantering. (Källa: Amazon, 2023-10-13)
 • Den bärbara datorn har en snabb starttid och är kapabel att hantera en rad olika uppgifter, inklusive webbsurfning och enklare programanvändning. (Källa: Amazon, 2023-10-13)
 • Många användare har noterat den stiliga och moderna designen på datorn, vilket ger den ett attraktivt utseende. (Källa: Amazon, 2023-10-13)

Nackdelar

 • En av nackdelarna som användare har påpekat är att laptopen har en tendens att ha en högljudd fläkt som går ofta och kan vara irriterande under enkel användning, som att läsa nyheter eller skriva e-post. (Källa: Amazon, 2023-10-13)

Sammanfattning: För att ge en översikt av användarupplevelsen med Acer Aspire 3 A315-24P-R5DA, har vi granskat recensioner från Amazon((Amazon, 2023-10-30)) Komplett((Komplett, 2023-10-30)) och Webhallen((Webhallen, 2023-10-30)). Antalet recensioner som dessa för- och nackdelar baseras på är begränsat till de tillgängliga källorna

Duellen

Mellan

Apple MacBook Air (2022) – M2 OC 8C GPU 13,6″ 8GB RAM 256GB SSD vs. Acer Aspire 3 A315-24P 15,6″ AMD Ryzen 5 7520U 16GB RAM 512GB SSD

I mellanklassen har vi Apple MacBook Air (2022) – M2 OC 8C GPU 13,6 som är en prisvärd air som trots sin lätta vikt imponerar prestandamässigt med sitt nya M2-chip. Acer Aspire 3 A315-24P-R5DA är en budgetvänlig laptop som är en stark utmanare i mellanklassen och favoriten på PC-sidan. Den erbjuder anständig prestanda för vardagliga uppgifter och har en överkomlig prislapp. Även om den inte når upp till MacBook Airs prestanda och byggkvalitet, är den ett prisvärt alternativ för dem som har en begränsad budget.

5

Apple MacBook Air 13″ M1 8-core

macbook-air-space-gray-select-201810.jpg

Budget

Vinnare

8

Pris

9

Hållbarhet

9

Prestanda

10

Användarvänlighet

7

Anslutningsmöjligheter

8.6

Totalpoäng

Motivering: Apple MacBook Air 13″ M1 8-core presterar väl överlag. Den har en rimlig prissättning med god prestanda och användarvänlighet. Dess hållbarhet är också hög, och den är väl ansluten med Thunderbolt/USB 4-portar. Det som särskiljer den är dess imponerande prestanda och användarvänliga MacOS, som ger en smidig upplevelse för användarna.

Den tidigare utgåva av MacBook Air glider in som vinnare i budgetklassen! En gammal goding som håller måttet! Pris ca. 10 500 kr.

Ja här har vi airen igen, men med 2020s M1 chip – vilket fortfarande är riktigt kraftfullt även om det inte når upp till hastigheten i ett M2 (vilken airen i mellanklassen har). Men här får du mer för stålarna, som ju ofta är fallet om man kan tänka sig att backa ett par år och inte behöver det nyaste nya (vem behöver det egentligen!). Här har vi alltså igen den tunnaste bärbara datorn från Apple. Och trots att den har några år på nacken var M1 chippet banbrytande när det landade. Detta SoC chip innebär att hela datorsystemet finns integrerat på ett och samma datorchip. Det vill säga bland annat processor, RAM-minne och lagringsdisk är inte separerade, utan på ett och samma ställe, vilket möjliggör riktigt bra prestanda. Den har inte bara det mycket populära OS X, utan klarar också grafikintensiva appar och spel. Den är supersnabb på exempelvis maskininlärning och uppstart med en hårddisk utan rörliga delar. Dessutom är den fläktfri vilket gör den extremt tyst. För den som vill ha en air, men vill ha den lite billigare så är det här the way to go!

Så här tycker experterna om Apple MacBook Air 13″ M1 8-core

Mattias Inghe är testredaktör på PC för Alla och har bedömt Macbook Air M1 som en imponerande ultratunn laptop med hög prestanda och kvalitet.8. Han betonar den utmärkta prestandan, imponerande batteritiden, högkvalitativ ljud- och bildkvalitet samt det fläktlösa designen. Även om den inte är den mest kompakta i sin klass och inte längre har Windows-stöd, ger han den totalt sett full pott och rekommenderar den som ett prisvärt alternativ med hög kvalitet.

Expertens åsikter:

 • Mycket bra prestanda.
 • Grym batteritid.
 • Bra ljud och bildkvalitet.
 • Fläktlös design.
 • Inte den mest kompakta i sin klass.
 • Saknar Windows-stöd.

Det ska sägas att det här är en dator det skrivits om i glada toner från alla världens håll. Även Matthew Bolton på T3 stämmer in i hyllningskören och skriver sammanfattningsvis i sin recension på T39: “The MacBook Air (M1) is a small revolution. As much power as you could need in a light and silent design, with giant battery life.”

 • Anslutningar: 2 Thunderbolt/USB 4‑portar
 • Minne & lagring: 8GB RAM & 256GB SSD. (Processor, RAM-minne och lagringsdisk är inte separerade, utan på ett och samma ställe, vilket möjliggör riktigt bra prestanda)
 • Grafik:Grafikprocessor med upp till åtta kärnor och upp till fem gånger snabbare grafik för grafikintensiva appar och spel
 • Skärm: Högupplöst Retina-skärm. Bildskärmstyp: LED
 • Processor: 8-kärnig Apple M1
 • Operativsystem: Medföljande OS-version: Apple macOS Big Sur 11.0
 • Batteritid: Upp till 18 timmar
 • Storlek:  Höjd: 1.61 cm, Djup: 21.24 cm, Bredd: 30.41 cm
 • Vikt: 1.29 kg
 • Övriga egenskaper: Miljömärkning: Energy Star. Väldigt tunn och lätt, Kraftfullt M1 chip, Fläktlös och knäpptyst

Fördelar

 • Användare är imponerade av den snabba prestandan och responsiviteten hos MacBook Air med M1-chippet.
 • Batteritiden uppskattas som utmärkt och räcker för en hel dags användning.
 • Många användare noterar den vackra skärmen och dess höga kontrast och färgåtergivning.
 • Den tysta driftsljudet och avsaknaden av fläktar uppskattas av många användare.
 • Användare tycker att datorn är mycket prisvärd och på det hela taget är recensionerna otroligt positiva.

Nackdelar

 • Vissa användare rapporterar problem med att köra program som inte är optimerade för ARM-arkitekturen.
 • Antalet USB-portar anses vara begränsat, och vissa användare har haft problem med anslutning av externa enheter.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat ca 5000 recensioner från olika källor, inklusive Pricerunner((Pricerunner, 2023-10-30)) och Prisjakt((Prisjakt, 2023-10-30)).

6

Lenovo IdeaPad Duet Chromebook ZA6F 128GB

Lenovo IdeaPad Duet Chromebook ZA6F 128GB billig laptop bäst i test

Budget

Utmanare

10

Pris

8

Hållbarhet

7

Prestanda

9

Användarvänlighet

6

Anslutningsmöjligheter

8

Totalpoäng

Motivering: Lenovo IdeaPad Duet Chromebook ZA6F 128GB är en utmärkt budgetdator med en mycket konkurrenskraftig prissättning. Den är extremt användarvänlig och har en imponerande batteritid, vilket gör den idealisk för mobilt arbete. Den har också mångsidig användning som en 2-i-1-enhet. Dock har den något lägre prestanda och anslutningsmöjligheter jämfört med MacBook Air. Det som särskiljer den är dess prisvärdhet och portabilitet, vilket gör den till ett utmärkt val för dem med budgetbegränsningar och behov av en smidig, bärbar enhet.

Användarfavoriten Lenovo IdeaPad – Ipad och dator i ett! Pris ca. 2700 kr.

Vill du jobba light? Inte lägga svinmycket pengar men få en schysst och smäcker dator lätt som en fjäder i snygg design? Ja men då har du landat rätt här i testets billigaste enhet till råga på! Lenovo IdeaPad Duet Chromebook är en imponerande 2-i-1-enhet som erbjuder en grym kombination av prestanda, portabilitet och mångsidighet. Den här Chromebooken har en unik och smart design med en avtagbar pekskärmsplatta, vilket gör den till en perfekt lösning för användare som behöver både en bärbar dator och en surfplatta. Den har en 10,1-tums Full HD IPS-skärm som ger skarpa och livfulla bilder. Den har även stöd för pekfunktion, vilket ger en smidig och intuitiv användarupplevelse. Med det smidiga tangentbordet kan du enkelt förvandla Chromebooken till en traditionell bärbar dator när det behövs. Lenovo IdeaPad Duet Chromebook drivs av en kraftfull P60T-processor, vilket ger snabb och responsiv prestanda för vardagliga uppgifter och surfning. Detta ihop med 4 GB RAM, vilket hjälper till att hantera flera uppgifter smidigt. Med en imponerande batteritid på upp till 10 timmar kan du hålla igång länge på språng, och det känns ju just som den här datorns usp, knappt så du behöver en väska! Lenovo IdeaPad Duet Chromebook körs på Chrome OS-operativsystemet och ger dig tillgång till en mängd användbara appar och molnbaserade tjänster. Du kan också dra nytta av den inbyggda Google Assistant-funktionen för att styra enheten med röstkommandon. Ett förbannat bra budgetalternativ för den rörliga helt enkelt!

Så här tycker experterna om Lenovo IdeaPad Duet Chromebook ZA6F

John Loeffler på TechRadar hyllar Lenovo IdeaPad Duet Chromebook som en av de största överraskningarna på 2-i-1-laptopmarknaden som kom under 2020. Han betonar dess funktionalitet, portabilitet och långa batteritid, samtidigt som priset förblir överkomligt (och som idag får anses extremt prisvärt trots att datorn har hållit i kvaliteten sen den nådde butikerna 2020). Trots vissa brister som en ibland klumpig styrplatta, är John imponerad av dess överlägsna batterilivslängd, som varade i otroliga 21 timmar och 29 minuter. Han rekommenderar starkt Lenovo IdeaPad Duet Chromebook som ett av de bästa Chromebook-alternativen och som en fantastisk 2-i-1-laptop, särskilt för dem med budgetbegränsningar. Han lyfter också fram tillgången till Android-appar och Linux-stöd som extra fördelar. Slutligen konstaterar han att Duet erbjuder en utmärkt prestanda för vanlig webbsurfning, videoströmning och lätt till måttlig mobilspel, även om det inte är en speldator. John Loeffler anses vara en trovärdig expert på TechRadar och hans recension visar en djupgående förståelse för produkten och dess målgrupp.10

 • Anslutningar: USB-C: 1 st. Trådlös anslutning: WLAN Wi-Fi 5. Typ av Bluetooth: Bluetooth 4.2
 • Minne & lagring: Lagring: 64 GB eMMC, RAM: 4 GB LPDDR4X
 • Grafik: ARM G72 MP3 800GHz
 • Skärm: 10.1″ FHD (1920 x 1200) IPS, blank, pekskärm, 400 nits
 • Processor: CPU: MediaTek Helio P60T Processor
 • Operativsystem: Chrome OS-operativsystemet
 • Batteritid: Upp till 10 timmar
 • Storlek: 10,1-tum
 • Vikt: 920 g (nettovikt)
 • Övriga egenskaper: Stöd för pekfunktion, Google Assistant-funktionen för att styra enheten med röstkommandon

Fördelar

 • Mångsidig användning: Användare har funnit Lenovo IdeaPad Duet Chromebook vara mångsidig och användbar både som en laptop och en surfplatta.
 • Batteritid: Många användare har noterat att enhetens batteritid är utmärkt och räcker för en hel arbetsdag.
 • Prisvärdhet: En del användare har uppskattat att enheten erbjuder bra prestanda till ett överkomligt pris.
 • Snabb uppstart: En positiv aspekt som nämnts är den snabba uppstarten och responsen från enheten.

Nackdelar

 • Begränsade appkompatibilitet: Vissa användare har påpekat att inte alla appar från Google Play Store fungerar smidigt på enheten, och det kan finnas problem med vissa applikationer.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från olika källor, inklusive Elgiganten11, Power((Power, 2023-10-30)) och Proshop((Proshop, 2023-10-30)). Antalet recensioner vi baserat dessa för- och nackdelar på är begränsade.

Duellen

Budget

Apple MacBook Air 13″ M1 8-core vs. Lenovo IdeaPad Duet Chromebook ZA6F 128GB

I budgetklassen är Apple MacBook Air 13″ M1 8-core en stark vinnare på MAC-sidan. Den erbjuder riktigt bra prestanda för stålarna med Apples M1-chip och har en imponerande batteritid. Dess kompakta och bärbara design gör den lätt att ta med sig överallt. Lenovo IdeaPad Duet Chromebook ZA6F 128GB tar hem förstaplatsen i budgetklassen på PC-fronten med sin imponerande mångsidighet och portabilitet. Den är en 2-i-1-enhet som kan användas som både laptop och surfplatta. Den är riktigt snäll på fickan och har utmärkt batteritid, vilket gör den till det perfekta valet för dem med en stram budget.

Köpguide för bärbara datorer – Att tänka på när du köper laptop:

Det finns många operativsystem och teknologier när det kommer till bärbara datorer. Vi går in på några av de viktigaste sakerna nedan. Flera punkter är essentiella som operativsystem och hårdvaran. Vi listar de viktigaste delarna av hårdvaran inför ett köp av en bärbar dator. Vi listar också 3 av de vanligaste operativsystemen.

Här är de viktigaste delarna av hårdvaran:

Processor – Processor är datorns hjärna. Den hanterar alla beräkningar och algoritmer som har skapats för att programvaran ska fungera. En dyrare och bättre processor klarar av fler program samtidigt och kan vara snabbare om du har ett krävande program som behöver köras.

RAM-Minne – RAM-minnet är arbetsminnet. Man kan också kalla det för datorn korttidsminne eftersom att det är sk. volatilt. Det betyder att det rensas varje gång som du stänger av din dator. Här sparar du inte ner dina filer. Däremot används RAM-minnet för saker som programmens processer. Det kan t.ex. vara när ett program behöver “komma ihåg” någonting för stunden när du använder ett visst program. Exempel på det kan vara du loopar en låt och sparar soundet eller när man kopierar och klistrar in ett stycke text i ett dokument.

Hårddisk – Här lagras dina filer såsom dokument, kalkylblad och bilder. Det kan till exempel vara filmer i t.ex. .mp4-format eller musik i .mp3-format. Här finner finns också installerade program lagrade. Det finns i huvudsak 2 sorters hårddiskar. SSD-hårddiskar (utan rörliga delar) som har mindre lagringskapacitet och som är dyrare, sedan finns det mekaniska hårddiskar som är billigare men har större lagringskapacitet. SSD-hårddiskar är betydligt tystare än vad mekaniska hårddiskar är. Med en SSD-hårddisk får du snabbare uppstart av operativsystemet och snabbare laddningstider.

Här är de 3 vanligaste operativsystemen:

Apple OS X – Detta operativsystem från Apple är det näst vanligaste operativsystemet i världen. Det har sedan 90-talet knappat in på Windows användare. Det är ett mycket populärt alternativ till Windows. Många beskriver OS X som ett mer användarvänligt operativsystem än Windows. Många användare migrerade när Windows upplevdes som väldigt buggigt och problematiskt, från tiden då blåskärmar var vanligare. Det gäller inte minst under perioden då Windows Vista var det mest använda operativsystemet.

Windows 10 – Världens mest använda Operativsystem. Det började på 80-talet med Microsofts ursprungliga DOS. Man byggde ett grafiskt gränssnitt som än idag heter Windows. Senare på 90-talet släpptes några versioner, Windows 95, 98 och 98 SE. Sedan släpptes ytterligare versioner tills idag då vi har den (enligt Microsoft) slutgiltiga versionen Windows 10, som kontinuerligt uppdateras. För billigare bärbara datorer idag används HOME-versionen. För mer påkostade datorer brukar PRO-versionen ingå. PRO-versionen erbjuder fler funktioner som t.ex. frivillig Bitlocker-kryptering.

Google ChromeOS – Googles linuxbaserade operativsystem är till skillnad från normala Linux-distributioner, mycket enkelt och användarvänligt. Trojaner och annan skadlig kod är inte särskilt omfattande även om det (likt alla etablerade operativsystem) existerar. ChromeOS är baserat på att man har en internetuppkoppling. Det finns särskilda bärbara datorer som är byggda för operativsystemet, med ChromeOS förinstallerat. Många gånger ingår en provversion av Google Drive med större utrymme. Sedan efter ett eller ett par år, tillkommer en månadskostnad om man inte vill hålla sig till den fria planen med mindre utrymme.

Det finns extremt många bärbara datorer (eller laptops) på marknaden. Det är något man lugnt kan konstatera. Många laptops har många olika egenskaper, som gör att många modeller differentieras från de andra. Det gäller inte minst operativsystemet, då vi rekommenderar Apples eller Googles varianter för nybörjare. Vi är nöjda med att ha utsett några kraftfulla, prisvärda och billiga modeller. Vi ska givetvis försöka hålla testet uppdaterat inför kommande år med nya modeller. Så du är alltid välkommen att titta tillbaka på Hemfaktas olika test. 

Frågor och svar Laptops / Bärbar dator

Du väljer den bärbara datorn som passar din smak, dina personliga behov och din budget bäst. Den dator som är bäst för dig kanske inte är bäst för någon annan.

Är du inte nöjd med det operativsystemet du får med datorn kan du ofta byta ut det eller uppgradera till en bättre version. Du kan ofta köpa eller ladda ner det OS som passar dig bäst hos de som utvecklar operativsystemet.

Om du aldrig haft en laptop tidigare, så kan det ta lite tid att sätta sig in i alla funktioner. När man lärt sig är det inte särskilt svårt att utföra grundläggande arbete. Den fungerar ungefär som en modern teknisk skrivmaskin, eller en stor smartphone. Det är en portabel variant av en stationär dator.

 1. T3, 2023-10-30 []
 2. Amazon, 2023-10-30 []
 3. PCMag, 2023-10-30 []
 4. Proshop, 2023-10-30 []
 5. Amazon, 2023-10-30 []
 6. Inet, 2023-10-30 []
 7. Prisjakt, 2023-10-30 []
 8. PC för alla, 2023-10-30 []
 9. T3, 2023-10-30 []
 10. Techradar, 2023-10-30 []
 11. Elgiganten, 2023-10-30 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser