Laptop bäst i test – Bästa bärbara datorn 2022 Mac & PC

Du som funderar på att köpa en bärbar dator, bör absolut läsa vårt test. Det finns en uppsjö laptops på marknaden. Det finns många modeller som inte är riktigt värda pengarna eller inte riktigt har den prestanda som kan förväntas för en viss prislapp. Vill du ha en riktigt bra laptop, så räcker det inte med att Googla lite snabbt på nätet eller kolla in någon prisjämförelsetjänst. Du behöver förstå vad en dator är, vad den innehåller och vad det är för teknologier bakom, I det här testet behöver du inte läsa en hel kursbok. Vi går igenom det allra viktigaste, och presterar en rad gedigna testvinnare som passar olika slags användare och olika budget.

Köpguide för bärbara datorer 

Det finns många operativsystem och teknologier när det kommer till bärbara datorer. Vi går in på några av de viktigaste sakerna nedan. Flera punkter är essentiella som operativsystem och hårdvaran. Vi listar de viktigaste delarna av hårdvaran inför ett köp av en bärbar dator. Vi listar också 3 av de vanligaste operativsystemen.

Här är de viktigaste delarna av hårdvaran:

Processor – Processor är datorns hjärna. Den hanterar alla beräkningar och algoritmer som har skapats för att programvaran ska fungera. En dyrare och bättre processor klarar av fler program samtidigt och kan vara snabbare om du har ett krävande program som behöver köras.

RAM-Minne – RAM-minnet är arbetsminnet. Man kan också kalla det för datorn korttidsminne eftersom att det är sk. volatilt. Det betyder att det rensas varje gång som du stänger av din dator. Här sparar du inte ner dina filer. Däremot används RAM-minnet för saker som programmens processer. Det kan t.ex. vara när ett program behöver ”komma ihåg” någonting för stunden när du använder ett visst program. Exempel på det kan vara du loopar en låt och sparar soundet eller när man kopierar och klistrar in ett stycke text i ett dokument.

Hårddisk – Här lagras dina filer såsom dokument, kalkylblad och bilder. Det kan till exempel vara filmer i t.ex. .mp4-format eller musik i .mp3-format. Här finner finns också installerade program lagrade. Det finns i huvudsak 2 sorters hårddiskar. SSD-hårddiskar (utan rörliga delar) som har mindre lagringskapacitet och som är dyrare, sedan finns det mekaniska hårddiskar som är billigare men har större lagringskapacitet. SSD-hårddiskar är betydligt tystare än vad mekaniska hårddiskar är. Med en SSD-hårddisk får du snabbare uppstart av operativsystemet och snabbare laddningstider.

Här är de 3 vanligaste operativsystemen:

Apple OS X – Detta operativsystem från Apple är det näst vanligaste operativsystemet i världen. Det har sedan 90-talet knappat in på Windows användare. Det är ett mycket populärt alternativ till Windows. Många beskriver OS X som ett mer användarvänligt operativsystem än Windows. Många användare migrerade när Windows upplevdes som väldigt buggigt och problematiskt, från tiden då blåskärmar var vanligare. Det gäller inte minst under perioden då Windows Vista var det mest använda operativsystemet.

Windows 10 – Världens mest använda Operativsystem. Det började på 80-talet med Microsofts ursprungliga DOS. Man byggde ett grafiskt gränssnitt som än idag heter Windows. Senare på 90-talet släpptes några versioner, Windows 95, 98 och 98 SE. Sedan släpptes ytterligare versioner tills idag då vi har den (enligt Microsoft) slutgiltiga versionen Windows 10, som kontinuerligt uppdateras. För billigare bärbara datorer idag används HOME-versionen. För mer påkostade datorer brukar PRO-versionen ingå. PRO-versionen erbjuder fler funktioner som t.ex. frivillig Bitlocker-kryptering.

Google ChromeOS – Googles linuxbaserade operativsystem är till skillnad från normala Linux-distributioner, mycket enkelt och användarvänligt. Trojaner och annan skadlig kod är inte särskilt omfattande även om det (likt alla etablerade operativsystem) existerar. ChromeOS är baserat på att man har en internetuppkoppling. Det finns särskilda bärbara datorer som är byggda för operativsystemet, med ChromeOS förinstallerat. Många gånger ingår en provversion av Google Drive med större utrymme. Sedan efter ett eller ett par år, tillkommer en månadskostnad om man inte vill hålla sig till den fria planen med mindre utrymme.

Det finns extremt många bärbara datorer (eller laptops) på marknaden. Det är något man lugnt kan konstatera. Många laptops har många olika egenskaper, som gör att många modeller differentieras från de andra. Det gäller inte minst operativsystemet, då vi rekommenderar Apples eller Googles varianter för nybörjare. Vi är nöjda med att ha utsett några kraftfulla, prisvärda och billiga modeller. Vi ska givetvis försöka hålla testet uppdaterat inför kommande år med nya modeller. Så du är alltid välkommen att titta tillbaka på Hemfaktas olika test. 

Hemfaktas test av bärbara datorer – vi listar 6 modeller 

Här har vi sammanställt en jämförelse av 6 olika modeller av bärbara datorer. De flesta har Windows och de flesta har ledande produktegenskaper, som är särskilt utvalda mot andra modeller på marknaden.

Vi delar upp datorerna i 3 stycken prisklasser:

Premiumklassen – Bärbara datorer för privata konsumenter med mycket hög prestanda och avancerade finesser

Mellanklassen – Här finns utmärkta bärbara datorer som har bra prestanda för de flesta utan att kosta skjortan

Budgetklassen – Här finns några av de prisvärdaste datorerna som är till för dig med mer basala behov eller med en tight budget.

Bästa laptop – Bästa laptop för gaming är MSI GE66 Raider 10UE-053NE 

Denna testvinnare har konkurrenskraftig prestanda för gamers, men funkar lika bra för de flesta målgrupper med väldigt höga krav på en bärbar dator. Pris ca 23 990 kr.

Bästa laptop

MSI GE66 Raider är en enastående gaminglaptop med slimmad design, snygg RGB belysning och enastående prestanda. Den bakgrundsbelysta HD-skärmen har utmärkt uppdateringsfrekvens på 240 fps, vilket bidrar till ett bättre flow i spel. Sedan har den hela 16 GB RAM-minne och 2 TB (2000 GB) supersnabb SSD-lagring. SSD betyder att det är inga rörliga delar, vilket är de mer moderna och betydligt snabbare hårddiskarna som finns på marknaden idag.

Den har också Intels 10-kärniga Intel Core i7-10870H-processor som i skrivande stund är den senaste generationens Intel processorer. Den gör det möjligt att exempelvis streama och spela spel samtidigt. Den har ett NVIDIA GeForce RTX 3060 grafikkort med hela 6 GDDR6-minne, som är ett bättre  grafikkort än hos andra bärbara datorer för ungefär 5000 – 10 000 kr mer. Batteriet som finns på denna modellen är ett Lithium-ion på 99.9WHr, som är den högsta tillåtna styrkan för ett bärbart batteri på flyg. Detta bidrar till upp till 8 timmars aktivt användare trots krävande komponenter.

Fördelar

 • Stor och snabb SSD-lagring
 • Bra bildskärm med vass framerate
 • Högpresterande Intel i7 processor
 • Konkurrenskraftig prestanda
 • Häftig RGB-belysning
 • Extremt bra batteritid

Nackdelar

 • Inte särskilt billig
 • Tangentbordet kunde ha bättre brytare
 • Ljudet är inte det bästa i klassen

Specifikation

Bildskärmstyp: LED
Bakgrundsbelysning: Ja (RGB)
Antal USB-portar: 3
Garantitid: 2 år
Bredd: 35.8 cm
Djup: 26.7 cm
Höjd: 2.34 cm
Vikt: 2.38 kg

PRIS OCH MER INFORMATION:

Bästa laptop för film och musik är Huawei MateBook X 

Det är inte bara en vass utmanare, utan också en testvinnare för en annan typ av målgrupp. Detta är datorn för dig som är mer intresserad av design, byggkvalitet, film eller musik än datorspel. Pris ca 16 990 kr.

HUAWEI MateBook X är en extremt tunn och tyst bärbar dator. Vikten är nere på otroliga 1 kg. Höjden är på inte mer 13,6 mm, vilket är anmärkningsvärt lågt. Den är oerhört smidig att bära med sig, inte mycket tyngre än en tidning. Vill du ha en ultraportabel bärbar dator, så är det här absolut den du ska ha. HUAWEI MateBook X är också helt passivt kyld (det betyder att den är helt fläktlös) och den har en hårddisk utan rörliga delar. Detta resulterar i en dator som du i princip inte kan höra ens när du är i en knäpptyst miljö.

Denna modell har ”3K Infinite HUAWEI FullView Display Imagination” som är den allra senaste teknologin för bildpaneler till bärbara datorer. Det innebär att metallramen runt skärmen är helt borta. Den har en supertunn LTPS-skärm, vilket innebär att den ger större pixeltäthet samtidigt som den kräver mindre ström. Den har 3K-skärm, vilket är mer än tillräckligt för storleken. Du kan alltså omöjligt urskilja varje pixel från normala avstånd. Sedan har den en Intel Core i5 processor som inte är den bästa på marknaden men som är av den senaste modellen just nu. Den är fullt tillräcklig för de flestas behov.

Den har också en fin färgskala med utmärkt skärpa och tydliga detaljer. Bildförhållandet på 3:2 är bra för dig som tycker att det är jobbigt när det blir för smått på skärmen. Sedan har den 4 stycken högtalare med separata lågpass- och högpassfilter. Lågpassfilter  och högpassfilter är en högtalares mest vitala del, och är den som släpper in eller dumpar signaler. I praktiken betyder bättre filter och bättre uppdelning ger bättre ljud med ett bredare register helt enkelt. Här finns också bashögtalare som går ner i djupa undertoner och en diskanthögtalare med tydlig diskant.

Fördelar

 • Väldigt lätt och portabel
 • Fullgod prestanda för arbetsdator
 • Extremt tyst
 • Utmärkt byggkvalitet
 • Estetiskt tilltalande

Nackdelar

 • Kunde ha haft en starkare processor
 • Inget dedikerat grafikkort
 • Kunde ha varit lite billigare

Specifikation

Garantitid: 2 år
Bildskärmstyp: LCD
Antal USB-portar: 2
Bredd: 28.44 cm
Djup: 20.67 cm
Höjd: 1.36 cm
Vikt: 1 kg

PRIS OCH MER INFORMATION:

Prisvärd laptop är Huawei MateBook D

En mycket lätt bärbar dator, som stödjer bland annat snabbladdning och har mycket prestanda för pengarna på alla punkter. Pris ca 6490 kr.

Prisvärd laptop

Testets andra dator från Huawei ska inte tolkas som att vi är partiska, tvärtom är vi så neutrala möjligt. Vi förklarar för- och nackdelarna med varje testvinnare eller utmanare. Den här bärbara datorn från Huawei, är inte lika vass som utmanaren när det kommer till själva prestandan. Däremot har den mer prisvärd prestanda med en processor från AMD istället. AMD har satsat på billigare komponenter än Intel, men där du många gånger får mer prestanda till ett lägre pris. AMD Ryzen 5 som den har datorn har, är inget undantag.

Faktum är att den är utmärkt för spel, även de lite mer resurskrävande spelen. Du kommer inte kunna spela de allra mest resurskrävande spelen på marknaden men den duger utmärkt åt spel som League of legends (LOL), CS GO och DOTA 2. Du kan spela många äldre spel som till exempel SimCity och du kan spela mängder av webbläsarbaserade spel.

Detta är också en utmärkt dator att kolla på film på resan. Netflix, Viaplay och andra streamingtjänster. De som jobbar med kreativt arbete eller t.ex. programmering bör kunna överväga en sådan här dator som arbetsdator. Den klarar alltså mer resurskrävande program som t.ex. Photoshop mycket bättre än vad de bärbara datorerna i budgetklassen klarar av. Jobbar man mycket med mer krävande animeringar eller väldigt krävande uppgifter, så skulle jag titta på en dator i det översta prissegmentet. Den här datorn är däremot fullt tillräcklig till väldigt mycket.

Sedan har det till skillnad från budgetmodeller, en konstruktion i aluminium. Detta borgar för hållbarhet, och inger en god kvalitetskänsla. Till skillnad från de billigaste modellerna har Huawei Matebook D en IPS-skärm. Till skillnad från billiga skärmar som brukar ha VA-panel, så är IPS-skärmar kända för att en bättre färger, skarpare bild och en bra betraktningsvinkel. Betraktningsvinkel innebär att bilden är lika bra även om du inte sitter direkt framför skärmen. Det är viktigt om du till exempel sitter framför skärmen med andra personer.

Denna dator har också 8 GB RAM och 256 GB SSD som många billigare modeller, men bortsett från att processorn är bättre så har den också USB-C portar. Den senaste generationens USB, som många nya mobiler och surfplattor exempelvis använder sig av. Här finns även stöd för att snabbladda dina enheter, vilket är perfekt om du t.ex. sitter på tåget eller någon annanstans där det inte finns uttag och du behöver ladda en portabel enhet.

Fördelar

 • Snabb processor med utmärkt grafik
 • Snygg och hållbar konstruktion
 • Mer prisvärd prestanda än toppmodellen MateBook X
 • Stöd för senaste USB-C och snabbladdning
 • Extremt lätt och portabel bärbar dator
 • Många kunder nöjda enligt oberoende omdömen på nätet

Nackdelar

 • Kunde ha haft större hårddisk och mer RAM-minne

Specifikation

Garantitid: 2 år
Bildskärmstyp: LCD
Bakgrundsbelysning: Ja
Vikt: 1.38 kg
Höjd: 1.59 cm
Bredd: 32.25 cm
Djup: 21.48 cm

PRIS OCH MER INFORMATION:

Utmanare i mellanklassen är Lenovo Yoga Slim 7

Denna bärbara dator är lämplig för kontorister med högre krav, företagare och spelnördar som vill spela mer krävande spel men som har en begränsad budget. Pris ca 10 990 kr.

Den bärbara dator placerar vi i toppskiktet av mellanklassen, då den kostar nästan 11 000 kr. För vissa är det ganska mycket pengar men för andra är det en fullt skälig kostnad för en arbetsdator. Det gäller inte minst för de som har egna företag. Denna bärbara dator har också en dedikerad grafikkrets. Så den har till skillnad från andra bärbara datorer, inte bara inbyggd grafik i processorn.

Den har en kraftfull Ryzen 5 processor, som är en av de lite bättre aktuella modellerna från AMD. Batteritiden är exemplarisk på inte mindre än 14 timmar, vilket också är tillräckligt räcker för flera timmars aktivt spelande eller annan hög belastning. Med hela 16 GB RAM är den lämplig för diverse krävande program. Du kan ha väldigt många tabbar och program öppna samtidigt, utan att den blir långsam. Den har också senaste versionen av Windows, nämligen Windows 10. Den har Home-versionen, men där man betalar mer för hårdvaran än för den medföljande Windows-versionen. Det tycker vi är bra, då Windows alltid går att uppgradera eller byta för den som är kunnig.

Den har en FHD-bildskärm, som är ett modernt begrepp för det vi kallade förr för ”Full HD”, eller 1080p. Det betyder att skärmen består av 1080 pixlar på bredden och 720 pixar på höjden. Den har också Dolby Vision, som är en patenterad bildteknik för att få bättre bild. Skuggor och ljussättning blir bättre med Dolby Vision. Det kräver att materialet som spelas upp stödjer Dolby Vision. Material som stöds kan t.ex. vara premiumversionen av Netflix eller UHD-skivor som är efterträdaren till Blu-Ray. Det kan vara bra att veta att Lenovo Yoga Slim 7 inte har någon sådan inbyggd läsare.

Fördelar

 • Exemplarisk grafik
 • Bra bild med Dolby Vision
 • Snabb processor
 • Mycket RAM-minne
 • Utmärkt Batteritid
 • Snygg Design

Nackdelar

 • Ganska dyr

Specifikation

Garantitid: 2 år
Bildskärmstyp: LED
Antal USB-portar: 2
Bakgrundsbelysning: Ja
Bredd: 32.06 cm
Vikt: 1.33 kg
Höjd: 1.51 cm
Djup: 20.818 cm

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Bäst i test är en billig laptop i budgetklassen är Asus Chromebook C423NA-EB0029 

Denna testvinnare är enkel att använda, prisvärd och säker i förhållande till bärbara datorer med ett operativsystem från Apple eller Microsoft. Pris ca 4499 kr.

billig laptop

ASUS Chromebook C423NA är en kompakt, snygg och mycket portabel bärbar dator. Den väger inte ens 1,5 kg och har detaljer i aluminium. Den har utmärkt batteritid, en snabb fyrkärnig processor och en normalt högupplöst skärm i HD-kvalitet och med bra färger.

Detta är en så kallad Chromebook. Det betyder att den har ChromeOS som är Googles eget operativsystem. Du kan till skillnad från Windows och Apple, inte installera samma breda utbud av programvaror. Du har tillgång till Play Store, motsvarande som finns hos Android, eftersom att Android också ägs av Google. Den har inte heller någon stor lagringshårddisk, men med sina 32 GB kan du lagra exempelvis dokument och många appar. Behöver du mer utrymme, så finns det goda möjligheter att använda molnet och Google Drive.

Detta är framförallt en dator som inte är tänkt som en arbetsstation för speciella program som för forskning eller streaming. Det är däremot en utmärkt arbetsdator, surfdator eller dator för mer basala behov. Prismässigt, får du mer valuta för pengarna (förutsatt att du är i den givna målgruppen) om du köper en Chromebook än en Windows- eller Appledator. Den är utmärkt för att t.ex. skriva Google Docs, läsa nyheterna, göra bankärenden eller titta på Youtube.

SSD hårddisken är väldigt snabb. Operativsystemet som har sina begränsningar (t.ex. med ett mindre flexibelt filsystem och få appar) även om det är väldigt responsivt. Här finns inte lika mycket skadlig kod och buggarna är få. Denna Chromebook är ett utmärkt och klart billigare alternativ till Apple. Det är inte en Apple, men du får inte heller en ny bärbar dator från Apple i budgetklassen. Framförallt passar den här för många skolor och arbetsplatser eller helt enkelt de som vill ha dator som är enkel att använda utan krångel. Sedan finns det mycket positiva användaromdömen för just den här modellen från Asus.

Fördelar

 • Billig och prisvärd
 • Snabb SSD-hårddisk
 • Utmärkt användarvänlighet
 • Avsaknad av skadlig kod

Nackdelar

 • Nästan nödvändigt med internet
 • Begränsat utbud av programvara

Specifikation

Bildskärmstyp: LED
Antal USB-portar: 4
Batteritid: 10 timmar
Färger: Svart, Silver
Bredd: 322.6 mm
Djup: 228 mm
Höjd: 16.1 mm
Vikt: 1,34 kg

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Billigaste laptopen som även passar nybörjare är Medion E14307 

Denna bärbara dator har en snygg slimmad design, väl godkänd prestanda för sitt pris, Windows som operativsystem och är något billigare än vissa Chromebooks. Pris ca 3990 kr.

Billigaste laptopen nybörjare

Denna bärbara dator är inte från något känt varumärke som Dell eller Apple men det behöver inte vara en nackdel, då du betalar mindre för varumärket och mer för den faktiska prestandan. Den har en AMD 3020E processor som inte är någon toppmodell bland processorer, men den duger gott åt grundläggande kontorsarbete (t.ex. Microsoft Word), internetbanken och annan surfning på webben. Dessutom har den här processorn bättre inbyggd grafik än sina konkurrenter (i denna prisklass) från Intel. Det bästa med den här modellen, när det gäller själva prestandan är framförallt 2 punkter. Det gäller RAM minnet och SSD hårddisken. Den här datorn är utrustad med 8 GB RAM och 256 GB snabb SSD-lagring, vilket kan vara en dealbreaker.

Dessa 2 punkter är essentiella för prestandan (bortsett från själva processorn) i det här prissegmentet. Windows 10 kräver åtminstone 2 GB för moderna datorer med 64 bitars processor, men har då inte mycket inte mycket till övers för att kunna hantera program.

För några år sedan, när Windows 7 släpptes så fick man ungefär 2 GB RAM i det här prissegmentet. Det resulterade i att den bärbara datorn blev extremt långsam så fort du installerade något form av program. Faktum är, att datorn blev automatiskt långsammare bara du använde din dator under en längre tidsperiod. Även 4 GB RAM ger för lite att spela på för många användare. Däremot räcker 8 GB RAM för de allra flesta som använder sig av tyngre program från t.ex. Adobe eller för de som vill spela de mest resurskrävande spelen. Du kan utan några som helst problem ha många program öppna i många fönster.

Så man kan konstaterar att den här bärbara datorn har fantastisk prestanda som andra bärbara datorer inte alltid har i den här prisklassen. Det här ett utmärkt alternativ till den som inte vill ha en Chromebook. Man kanske vill ha Windows med möjligheten att installera andra program. Då kan du köpa den här där du lägger lika mycket eller kanske t.om. lite mindre pengar på den.

Fördelar

 • Hela 8 GB RAM-minne
 • Snabb 256 GB SSD
 • Betala mindre för varumärket
 • Bra inbyggd grafikkrets

Nackdelar

 • Lite långsam processorn men med bra grafikdel
 • Kanske kan kännas lite plastig

Specifikation

Antal USB-portar: 4
Bildskärmstyp: IPS
Miljömärkning: EnergyStar
Numeriskt tangentbord: Ja
Bluetooth: Ja
Mobilt bredband (WWAN): Nej
NFC: Nej
Minneskortsläsare: Ja
Optisk läsare: Nej

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

 

Hemfaktas test av bärbara datorer – vi listar 3 Apple modeller

Dessa modeller är enbart från Apple, för dig som inte är intresserad av en Windowsdator med allt vad det innebär. Datorerna kanske ligger något högre i genomsnittligt pris. Men du får också vad du betalar för, i form av Apples populära operativsystem och enastående byggkvalitet där datorn är gjuten i ett stycke metall.

Bäst i test i premiumklassen för Mac är Apple CTO Macbook Pro 16″ i7 2.6GHz

En häftigt uppgraderad variant av Apple Macbook Pro är en stor testvinnare för den som älskar Apples produkter. Pris ca 34 990 kr

Mac bäst i test

Apples CTO-modeller är ofta kraftigt modifierade varianter av Apple vanliga bärbara datorer. Här har man uppgraderat olika komponenter som till exempel RAM minne, processor, grafikdelar osv.

Den här modifierade varianten av Apple Macbook Pro med 16 tums bildskärm, har inte mindre än 32 GB RAM minne, en SSD på hela 512 GB och nionde generationens Intel Core i7 processor med 6 kärnor. RAM-minnet är ett snabbt ddr4-minne på 2666 MHz. Högre MHz, innebär snabbare RAM-minne och högre antal GB innebär mer RAM-minne. Den har också en dedikerad grafikdel (utöver processorn) från AMD (Radeon Pro 5300M) som har 4 GB gddr6-minne. Det är grafikkortets tilldelade minne.

Den har Apples karaktäristiska byggkvalitet, med ett aluminiumchassi som är ett gjutet i ett stycke. Du kan få den rymdgrå (som vi tycker är mycket tilltalande) och med bakgrundsbelyst tangentbord. Tangentbordet har också en väldigt läcker touchdisplay, något liknande har vi knappt sett hos andra tillverkare. Där kan du exempelvis justera volymen. Den har fantastisk Retina-skärm och 3K-upplösning. Bildkvaliteten är fantastisk och mycket bättre än de allra flesta andra bärbara datorer.

När det gäller säkerheten så är den utrustad med fingeravtrycksläsare och ett Apple T2 Security Chip. Detta chip skyddar din dator genom att validera och kontrollera, att inga operativsystem eller skadlig programvara kan installeras på datorn. Det skyddar din Appledator, till exempel från att bedragare skriver över eller låser ute dig från OS X. Sedan fungerar chippet också som bildbehandlingsprocessor för att till exempel optimera ljusstyrka på skärmen eller göra ansiktsskanning (som kan till exempel användas för inloggning) effektivare.

Fördelar

 • Toppklass prestanda
 • Senaste tekniken
 • Avancerade säkerhetsfunktioner
 • Apples ikoniska kvalitetskänsla

Nackdelar

 • Väldigt dyr

Specifikation

Garantitid: 1 år
Färg: Rymdgrå
Miljömärkning: EPEAT Gold
Medföljande OS-version: Apple macOS Catalina 10.15
Grafikprocessorserie: AMD Radeon Pro, Intel UHD Graphics
Säkerhetsenheter: Fingeravtrycksläsare
Bakgrundsbelysning: Ja
Minnestyp: DDR4 SDRAM
Bildskärmstyp: LED
Vikt: 2 kg
Höjd: 1.62 cm
Bredd: 35.79 cm
Djup: 24.59 cm

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Bäst i test i mellanklassen för Mac är Apple Macbook Pro 13″ M1 8-core – Prisvärd Mac

Instegsmodellen av Apples Macbook Pro som har fin kvalitetskänsla, avancerade finesser och fantastisk prestanda. Pris ca 15 990 kr.  

Apples instegsmodell för Macbook Pro är i grund och botten densamma vinnaren i premiumklassen för Mac men med något enklare prestanda. Den här modellen har en lite mindre skärm med sina 13″. Den större testvinnaren på 16″ har förstås inte fördelen att vara lika portabel, något som verkligen märks i praktiken när man ska bära med sig den.

Detta kanske är vinnaren i mellanklassen men jämför man med vinnarna bland PC, så är det här mer en motsvarande vinnare (eller utmanare) för Premiumklasserna där. Apples helt unika operativsystem OS X gör väldigt mycket, men även detaljer som tangentbordet med den digitala touchdisplayen gör att det här är en bärbar dator som verkligen sticker ut. Här är byggkvaliteten väldigt svårslagen. På pappret, vad bekommer de tekniska specifikationerna, kanske de inte slår PC i den här prisklassen. I praktiken är det en fantastisk dator som är prisad och älskas av väldigt många användare.

Denna testvinnare för Mac, har en supersnabb SSD på 256 GB. Det räcker för de flesta. Den har också utmärkt batteritid på 20 timmar. Det är bättre än många PC i samma prisklass. Sedan har den också 8 GB RAM-minne. Detta är fullt tillräckligt för de allra flesta användarna där ute. Sedan har stöd för omåttligt populära USB. Den stödjer den senaste iterationen, nämligen USB-C.

Bildskärmen är lika fantastisk som många andra bildskärmar från Apple med sin extremt ljusstarka bildskärm. Uppmätt i hela 500 cd/m² (som är väldigt mycket) ger den en färgstark och oerhört detaljerad bildkvalitet. Detta är lämplig bildskärm för grafiker och konstnärer av olika slag. Ljudet är väldigt bra också. Denna bärbara dator från Apple, har inte mindre än 3 inbyggda mikrofoner med studiokvalitet. Tack vare den fantastiska ljudkvaliteten, ökar det förutsättningarna för bra inspelningar och lyckade röstsamtal på nätet.

Fördelar

 • Bra skärpa med högupplöst Retina-skärm
 • Helgjutet aluminiumchassi och fin kvalitetskänsla
 • Mycket för pengarna med Intels i3 processor
 • Snabb SSD-hårddisk på 256 GB tillräckligt för de flesta
 • Väldigt lätt att ta med sig och packa ner

Nackdelar

 • Skärmen är ganska liten
 • Relativt dyr laptop

Specifikation

Garantitid: 1 år
Färg: Rymdgrå
Bildskärmstyp: LED
Miljömärkning: Energy Star
Medföljande OS-version: Apple macOS Big Sur 11.0
Vikt: 1.4 kg
Höjd: 1.56 cm
Djup: 21.24 cm
Bredd: 30.41 cm

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Billiga Mac i budgetklassen är Apple MacBook Air 13″ M1 8-core

Den bästa bärbara datorn i budgetklassen, anser vi vara MacBook Air som är tunn, har utmärkt prestanda och ett fantastiskt operativsystem. Pris ca 12 490 kr. 

Detta är den tunnaste bärbara dator från Apple. Den finns med starka processorer, upp till hela 8 kärnor. Den har också Apple M1-chippet. Apples M1 chip är ett banbrytande SoC som betyder att hela datorsystemet finns integrerat på ett och samma datorchip. Det vill säga bland annat processor, RAM-minne och lagringsdisk finns inte separerade, utan på ett och samma ställe. Det möjliggör en ännu bättre prestanda än tidigare.

Denna bärbara dator från Apple har inte bara det mycket populära OS X, utan klarar också grafikintensiva appar och spel. Den är supersnabb på exempelvis maskininlärning och uppstart med en hårddisk utan rörliga delar. Sedan är den fläktfri, så den är också extremt tyst. Dagens Retina-skärmar har dubbelt så hög upplösning som äldre Apple datorer har. Denna dator

Fördelar

 • Väldigt tunn och lätt
 • Estetiskt tilltalande
 • Kraftfull med nya M1 chippet
 • Fläktlös och knäpptyst
 • Högupplöst Retina-skärm

Nackdelar

 • Inte billig
 • Ljudet kunde vara bättre (inte dåligt)

Specifikation

Garantitid: 1 år
Färg: Rymdgrå
Bildskärmstyp: LED
Miljömärkning: Energy Star
Medföljande OS-version: Apple macOS Big Sur 11.0
Vikt: 1.29 kg
Höjd: 1.61 cm
Djup: 21.24 cm
Bredd: 30.41 cm

PRIS OCH MER INFORMATION:

Vanliga frågor och svar kring laptops

Hur väljer man laptop?

Du väljer den bärbara datorn som passar din smak, dina personliga behov och din budget bäst. Den dator som är bäst för dig kanske inte är bäst för någon annan.

Hur uppdaterar man en laptop?

Är du inte nöjd med det operativsystemet du får med datorn kan du ofta byta ut det eller uppgradera till en bättre version. Du kan ofta köpa eller ladda ner det OS som passar dig bäst hos de som utvecklar operativsystemet.

Hur funkar en laptop?

Om du aldrig haft en laptop tidigare, så kan det ta lite tid att sätta sig in i alla funktioner. När man lärt sig är det inte särskilt svårt att utföra grundläggande arbete. Den fungerar ungefär som en modern teknisk skrivmaskin, eller en stor smartphone. Det är en portabel variant av en stationär dator.

Daniel Cederqvist

Daniel är en erfaren bloggare och skribent med en bakgrund som systemvetare. Han har en bred erfarenhet av IT och internetmarknadsföring. Webbdesign och SEO har han pysslat med sedan tidigt 2000-tal. På fritiden gillar han att pyssla med Hi-Fi, datorer och matlagning bland mycket annat.

Lämna en kommentar