Låna pengar snabbt med direkt svar & låg ränta – De bästa lånen 2023

När man ska låna pengar så söker man ofta lånet med bäst ränta. Det finns också andra saker som kan avgöra vilket lån som är rätt för just dig – till exempel villkor, lånebelopp och återbetalningstid. Om du söker ett privatlån så kan du antingen ansöka direkt till den långivare du vill låna hos, eller skicka in en ansökan till en låneförmedlare som sedan tar en kreditupplysning och skickar din ansökan till många olika långivare. Då får du svar från flera långivare, och kan välja det lån som passar dig bäst, till exempel lånet med lägst ränta. Det finns dock mycket som kan vara bra att tänka på när man ska ansöka om ett lån, och det kan vara svårt att veta vilket lån som passar bäst. Här har vi därför tagit fram några av de bästa alternativen för privatlån, och vi kommer också att gå igenom sådant som kan vara bra att tänka på när du ska låna pengar.

De bästa alternativen när du vill låna pengar:

Dessa lån karakteriseras av en längre ränta, de kräver vanligtvis högre lånebelopp men har de bästa villkoren och lägsta räntorna när du söker ett lån utan säkerhet.

De bästa alternativen när du vill låna pengar snabbt:

Observera att dessa lån är högkostnadskrediter med hög ränta, vi rekommenderar i första hand privatlånen ovan framför dessa Mikrolån då Mikrolånen ofta har en hög effektiv ränta, ofta 10 gånger högre än ett privatlån.

De 5 bästa lånen 2023 med låg ränta:

Coop privatlån – Lägre ränta för medlemmar

 

Med Coop privatlån kan du låna mellan 15 000 och 500 000 kronor, med en återbetalningstid på mellan 2 och 12 år. Det finns ingen uppläggningsavgift, och lån under 350 000 kronor kan du ansöka om själv. Vid högre lånebelopp, från 350 000 kronor, krävs det dock att du har en medsökande. Med en medsökande får du också en lägre ränta. 

En stor fördel med Coops lån är att du får lägre ränta, närmare bestämt en procentenhet lägre ränta, om du är medlem i Coop. Det går att få ett lån även om man inte är medlem, men vill man ha en lägre ränta så är det enkelt att bli medlem om man inte redan är det.

Att ansöka om lån hos Coop är enkelt, och går snabbt. Du kan ansöka direkt via deras hemsida, och signera din ansökan med BankID. Du får svar direkt på skrämen, och om lånet beviljas och du godkänner villkoren så betalas pengarna ut inom 1-2 bankdagar.

Lånet är ett så kallad annuitetslån, vilket innebär att du betalar samma belopp varje månad. I början betalar du mer i ränta än vad du amorterar, men i slutet betalar du istället mindre i ränta och mer i amorteringar. Första månaden är dock amorteringsfri, vilket innebär att du endast betalar ränta och eventuella avgifter vid första inbetalningen.

Grundläggande krav:

– Du måste vara minst 20 år gammal.
– Du får inte ha några betalningsanmärkningar, eller skulder hos Kronofogden.
– Du måste ha en fast inkomst på minst 20 000 kronor i månaden.
– Du måste ha tillsvidareanställning, vara pensionär eller haft företag i minst två år.
– Du ska ha varit folkbokförd i Sverige i minst tre år.

 

LÄS MER OCH ANSÖK:

 

Bank Norwegian – Lån upp till 600 000 kronor

 

Norwegian privatlån

Hos Bank Norwegian kan du låna från 5000 kronor och upp till 600 000 kronor, med en återbetalningstid på upp till 15 år. Räntan är rörlig och individuell, och beräknas utifrån din ekonomiska situation.

Att ansöka är enkelt och går fort, och du kan fullfölja hela ansökningsprocessen på hemsidan och signera lånet med BankID. När du skickat in din ansökan så får du svar direkt. Den nominella räntan är mellan 4,99 och 22,99 procent medan den effektiva räntan är mellan 5,10 och 29,27 procent.

Om du lånar mindre än 25 000 kronor tillkommer ingen uppläggningsavgift, om lånet är mer än så men mindre än 40 000 kronor så är uppläggningsavgiften 149 kronor och på lån mellan 40 000 och 600 000 kronor är uppläggningsavgiften 399 kronor.

När ditt lån har blivit beviljat och du har skickat in eventuella intyg och dokument som önskas så betalas lånet ut snabbt, vanligtvis inom två arbetsdagar. Därefter tar det vanligtvis 1-2 vardagar innan pengarna finns på ditt bankkonto.

Lånet kan du enkelt hålla koll på med hjälp av Bank Norwegians app. Du kan också när som helst göra extra inbetalningar för att korta ned avbetalningstiden, men du kan också välja att en extra inbetalning ska minska månadsbeloppet istället för att korta ned avbetalningstiden, då måste du dock kontakta Bank Norwegian. Du kan också när som helst lösa lånet utan extra avgifter.

Grundläggande krav:

– Du är minst 23 år gammal.
– Du är folkbokförd i Sverige, och har varit det senaste tre åren.
– Du har inga betalningsanmärkningar.

LÄS MER OCH ANSÖK:Marginalen – Låna upp till 500 000 kronor utan uppläggningsavgift

 

Marginalen privatlån


Hos Marginalen Bank kan du låna från 25 000 kronor, upp till 500 000 kronor. Återbetalningstiden är mellan 2 och 12 år, och räntan är individuell. Att ansöka är enkelt, du signerar din ansökan med BankID och får svar direkt.

När du får svar på din ansökan får du också veta vilken ränta du erbjuds samt övriga villkor, och kan då avgöra om du vill tacka ja till erbjudandet eller inte. Du kan när som helst betala in extra på lånet, för att betala av snabbare. Då minskar ditt lån och även din räntekostnad, och det går också att när som helst betala av hela lånet.

Vilken månadskostnad du får beror på lånebeloppet, räntan och avbetalningstiden. Räntan är individuell och kan bli allt från 3,50 till 18,95 procent. Innan du ansöker kan du använda lånekalkylatorn för att beräkna kostnaden för lånet, men eftersom räntan sätts först när du har gjort en ansökan så går det inte att veta exakt vad lånet kommer att kosta innan du har skickat in din ansökan.

Ansökningsprocessen är enkelt: du skickar in ansökan, en kreditupplysning tas och man gör en kreditprövning. Om din ansökan blir godkänd skickas ett mail ut med länk till ditt avtal, som du signerar med BankID. Därefter är det bara att vänta på utbetalning av lånet.

Grundläggande krav:

– Du måste vara minst 20 år.
– Du måste vara folkbokförd i Sverige.
– Du måste ha en fast årsinkomst på minst 200 000 kronor.
– Du får inte ha några betalningsanmärkningar.
 

LÄS MER OCH ANSÖK:

 

Zmarta – Svar från flera långivare med en ansökan

 


Hos Zmarta kan du få svar från upp till 35 olika långivare, med en enda ansökan. Endast en kreditupplysning tas, som långivarna delar på. Detta innebär att du slipper lägga tid på att jämföra ränta och skicka in flera ansökningar, och du slipper även att din kreditvärdighet försämras på grund av flera kreditupplysningar.

Du kan låna mellan 5000 och 600 000 kronor, med en återbetalningstid på mellan 1 och 20 år. Det är enkelt att ansöka, du signerar din ansökan med BankID och du får snabbt svar. Eftersom det är flera långivare som ska gå igenom din ansökan så kan det ta ett tag innan alla svar har kommit, men de första långivarna brukar ge besked direkt och inom något dygn har alla svarat.

Räntan är individuell och sätts hos respektive långivare. Detta innebär att du kan bli beviljad ett lån hos flera långivare, och till olika räntor. När du fått svar från samtliga långivare kan du jämföra räntan, och villkoren, och välja det lån som passar dig bäst.

De långivare som Zmarta samarbetar med är bland annat SEB, Ikano Bank, Santander, ICA Banken, Wasa Kredit, Lendify, Resurs Bank, Nordax Bank, MoneyGo, Swedbank, Ferratum och många fler.

Med Zmarta blir det alltså enkelt att hitta rätt lån för just dig. Du sparar pengar då du enkelt kan hitta lånet med lägst ränta, du sparar tid eftersom du varken behöver leta efter rätt lån eller skicka in flera ansökningar och du skonar din kreditvärdighet då endast en kreditupplysning tas.

Zmarta erbjuder även andra tjänster, du kan till exempel passa på att jämföra elavtal eller försäkringar, för att kunna spara in ännu mer pengar. Dessuom kan de även hjälpa dig att jämföra bolån, billån och företagslån.

Grundläggande krav:

– Du är minst 18 år.
– Du har en årsinkomst på minst 100 000 kronor.
– Du har inga obetalda skulder hos Kronofogden.

LÄS MER OCH ANSÖK:

 

Lendo – Svar från 35 långivare med en ansökan

 


Hos Lendo får du svar från 35 olika långivare, med endast en ansökan – och en enda kreditupplysning. Lendo är en av de största jämförelsetjänsterna för privatlån i Sverige, och de gör det enkelt att hitta rätt lån för just dig. Du behöver bara fylla i en enda ansökan, endast en kreditupplysning tas och du får snabbt svar från många olika långivare och kan enkelt jämföra erbjudanden och välja det bästa lånet.

Lendo samarbetar med ett stort antal olika långivare så som Avida Finans, Collector Bank, Euroloan, ICA Banken, Ikano Bank, MoneyGo, Santander, SEB, Svea Ekonomi, Komplett Bank och många flera.

Du kan ansöka om ett lån på mellan 10 000 och 600 000 kronor, med en avbetalningstid på 1 till 15 år. Det tar bara ett par minuter att fylla i en ansökan, det är helt gratis och du får snabbt svar. Din ansökan är inte bindande, så när alla långivare har svarat så kan du i lugn och ro kolla igenom och jämföra dina erbjudanden och sedan avgöra om du vill acceptera något av dem.

Hos Lendo kan du ansöka även om du har betalningsanmärkningar, då en del av långivarna de samarbetar med kan bevilja lån trots betalningsanmärkningar. Då är maxbeloppet dock 150 000 kronor, och du behöver ha lite högre inkomst än annars – 120 000 kronor per år istället för 110 000 kronor.

Räntan sätts av respektive långivare som beviljar dig ett lån, och när långivarna ger besked så får du också veta vilken ränta de erbjuder. Då kan du enkelt jämföra räntan mellan de olika långivarna som beviljat lånet, och välja den lägsta räntan.

Grundläggande krav (upp till 30 000 kronor):

– Du måste vara minst 18 år.
– Du måste vara folkbokförd och skriven i Sverige sedan minst ett år.
– Du måste ha en årsinkomst på minst 100 000 kronor, från arbete eller pension.
– Du måste ha varit skuldfri hos Kronofogden i minst 6 månader.

Grundläggande krav (över 30 000 kronor):

– Du måste vara minst 18 år.
– Du måste vara folkbokförd och skriven i Sverige sedan minst ett år.
– Du måste ha en årsinkomst på minst 110 000 kronor, från arbete eller pension.
– Du måste ha varit skuldfri hos Kronofogden i minst 6 månader.

LÄS MER OCH ANSÖK:

 

De 5 bästa alternativen när vu vill låna pengar snabbt 

Dessa lån är högkostnadskrediter, vilket innebär att räntan är högre än hos privatlånen ovan. Dessa lån är förenade med risker för låntagaren, då det är dyra lån. Vi avråder från denna typ av lån och rekommenderar att man i första hand väljer privatlån, men om man av någon anledning behöver ett lån snabbt eller inte blir beviljad ett privatlån så kan en högkostnadskredit vara ett alternativ. Det kan också vara ett alternativ för den som behöver ett mindre lån under en kortare tid, och som inte får något privatlån. Ett privatlån är alltså alltid att föredra i första hand, men då det inte alltid är möjligt så kan det ibland behövas ett alternativ, och på grund utav den höga kostnaden är högkostnadskrediter lättare att få. För den som vill ansöka om en högkostnadskredit så rekommenderas följande långivare.

 

Ferratum

Hos Ferratum kan du ansöka om lån på upp till 300 000 kronor, med en återbetalningstid på 1-12 månader. Ferratum har inga dolda avgifter och inga uppläggningsavgifter. Du kan ansöka när du vill, får svar snabbt och om lånet blir godkänt så betalas det ut samma dag – även under helger.

I regel får du svar på din ansökan inom 10 timmar, även om det kan variera. För att ditt lån ska betalas ut samma dag behöver du vara kund hos SEB, Nordea, Swedbank eller Handelsbanken.

Grundkraven hos Ferratum är: Du är minst 22 år gammal, du är bostatt i Sverige, du har ett mobilnummer och en mailadress, du har inga betalningsanmärkningar och ingen pågående skuld hos ett inkassobolag.

LÄS MER OCH ANSÖK:

Lumify

Lumify erbjuder lån mellan 2000 kronor och 50 000 kronor, och du får snabbt svar på din ansökan. När du fyllt i din ansökan verifieras den inom några minuter, och därefter överförs pengarna till ditt bankkonto. Du väljer själv hur du vill betala på lånet, om du vill delbetala eller om du vill lösa hela lånet.

Om du har Nordea, SEB, Swedbank eller Handelsbanken kan du ha pengarna på ditt konto inom 15 minuter från utbetalning. Har du en annan bank så kommer pengarna in under dagen, eller dagen därpå, förutsatt att det är en vardag. När du betalar tillbaka på lånet så gör du det via bankgiro eller onlinebetalning, du kan delbetala eller lösa hela lånet.

Grundkraven hos Lumify är: Du är minst 18 år gammal, du har ett svenskt personnummer, du har en deklarerad inkomst och inga ärenden hos Kronofogden.

LÄS MER OCH ANSÖK:

 

Klara lån

Hos Klara lån kan du låna mellan 2000 kronor och 150 000 kronor, med en återbetalningstid på mellan 1 och 10 år. Ansöker du om ett lån på max 30 000 kronor så görs ingen kreditupplysning hos UC, men vid lånebelopp som överstiger 30 000 kronor genomförs en kreditupplysning via UC.

Klara lån är en jämförelsetjänst, eller låneförmedlare, som ger dig svar från flera olika långivare med endast en ansökning. På 15 sekunder får du svar från flera långivare och kan välja det lån som passar dig bäst, och det är helt kostnadsfritt.

Klara lån samarbetar med följande långivare: CashBuddy, Monetti, Everyday +, Frogtail, GoodCash, GF Money, Ferratum, Viaconto, Loanstep och KlickLån.

Att göra en ansökan är enkelt och snabbt, och endast en kreditupplysning kommer att tas. Du kan låna till vad du vill, och räntan bestäms av varje långivare. Om du blir beviljad ett lån hos flera långivare kan du enkelt jämföra räntan och välja lånet med lägst ränta, eller det med bäst villkor.

Grundkraven hos Klara lån är: Du är minst 18 år gammal, du har en årsinkomst på minst 100 000 kronor, du har fast bostad i Sverige och du har inga skulder hos Kronofogden. Utöver detta så varierar villkoren mellan olika långivare som Klara lån samarbetar med, vilket gör att en del långivare kan ha högre, eller fler, krav.

LÄS MER OCH ANSÖK:

 

Brixo

Brixo erbjuder lån mellan 3000 och 30 000 kronor, och lånet fungerar som en kontokredit. Det innebär att du blir beviljad en summa, och sedan väljer du hur stor del av den summan du vill ta ut. Du kan alltså välja att endast ta ut en viss del av beloppet som har beviljats, och senare kan du vid behov ta ut mer, upp till det belopp du har blivit beviljad. Det fungerar alltså som ett kreditkort, men utan fysiskt kort.

Att fylla i en ansökan är enkelt och tar endast ett par minuter, och du signerar din ansökan med BankID. Om lånet beviljas så betalas pengarna ut samma dag, och återbetalning görs via bankgiro. Du kan delbetala ditt lån, men även lösa hela lånet när du vill utan någon extra kostnad. Brixo ser till din framtida betalningsförmåga, och kan bevilja ett lån även om du har betalningsanmärkningar. Dessutom tas ingen kreditupplysning hos UC, utan endast hos Bisnode.

Grundkraven hos Brixo är: Du måste vara minst 18 år gammal, och du måste ha en årsinkomst på minst 150 000 kronor.

LÄS MER OCH ANSÖK:


Hur lånar man pengar?

Att låna pengar kan verka krångligt, men det är faktiskt inte så svårt som man kan tro. Det viktiga är att först se till att man har råd att ta ett lån med allt vad det innebär, det vill säga att man har råd att betala av på ett lån med ränta. Se till att ta reda på allt du behöver veta innan du tar ett lån – inte minst vad lånet kommer att kosta, hur mycket som ska betalas per månad och hur länge du behöver betala av på lånet.

För att låna pengar billigt så gäller det att låna pengar till billig ränta, det är nämligen räntan som avgör kostnaden för själva lånet. Månadsbetalningen kan dock även påverkas genom att justera lånebeloppet och återbetalningstiden, men dessa två saker kan även påverka räntan. Det som främst påverkar räntan är dock dina ekonomiska förutsättningar och din kreditvärdighet.

Om du vill låna pengar utan säkerhet så är det ett privatlån, även kallat blancolån, som du ska välja. Ett privatlån kan användas till nästan vad som helst, men till skillnad från till exempel huslån så krävs ingen säkerhet. Eftersom det inte finns någon säkerhet så blir räntan istället högre på dessa lån, och maxbeloppet är lägre – max 600 000 kronor. Med det sagt är det inte säkert att man får en väldigt hög ränta, den kan hamna på allt från 2,95 till 29,9 procent. Räntan varierar mellan olika långivare, men är också individuell vilket innebär att två olika personer kan få två olika räntor hos samma långivare.

När du tar ett privatlån kan du som sagt låna till vad du vill, till skillnad från när du ska låna pengar till bil eller till hus och tar ett lån som är specifikt för det. Många långivare vill dock att du talar om vad du ska låna till, men det är inte alla som frågar vad pengarna ska användas till. Ett privatlån kan inte användas till att köpa en bostad, men däremot kan man använda ett privatlån till kontantinsatsen – antingen hela, eller delar av den.

När du vet vilket lån du behöver så är det enkelt att ansöka. Det kan dock vara svårt att veta vilken långivare man ska ansöka hos, då det finns många att välja mellan. Självklart är långivaren med lägst ränta ett bra val, men det går inte att veta exakt vilken ränta man får innan man har gjort en ansökan. Därför är det ofta en bra idé att använda en jämförelsetjänst, och ansöka till flera långivare med endast en ansökan – då tas bara en kreditupplysning också. Därefter kan du jämföra långivarna så beviljat dig ett lån, och välja lånet med lägst ränta eller bäst villkor.

Privatlån

Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr.
Löptid: 1 – 20 år.
Ränta: 2,95 – 29,9 procent.
Uppläggningsavgift: 0 – 500 kr.
Kreditupplysning: Varierar. Ofta, men inte alltid, via UC.
Utbetalning: Vanligtvis inom ett par dagar.

 

Krav för att bli beviljad ett lån

Vilka krav som gäller för att kunna få ett lån kan variera väldigt mycket, inte minst beroende på vilken typ av lån det gäller samt vilken långivare det gäller. Alla långivare har förstås olika krav, men därmed varierar även räntan. En långivare som har lägre kvar, till exempel låga inkomstkrav eller som accepterar betalningsanmärkningar, har ofta en lite högre ränta i stället.

Generellt kan man även säga att till exempel bolån har en lägre ränta än privatlån, eftersom privatlånet inte kräver någon säkerhet. Även kraven kan variera lite mellan bolån och privatlån, även om grundkraven ofta är ungefär desamma.

Det som är viktigt att komma ihåg är att man faktiskt kan få avslag även om man uppfyller grundkraven. Att man uppfyller en långivares krav är alltså inte en garanti för att man kommer att bli beviljad ett lån. När man skickat in en ansökan tar långivaren en kreditupplysning, och med hjälp av denna samt de uppgifter du har lämnat tar långivaren ställning till om de kan bevilja lånet.

Med det sagt är det förstås ändå viktigt att grundkraven uppfylls, eftersom lånet inte kommer beviljas annars. Det blir helt enkelt onödigt att ens skicka in en ansökan om kraven inte är uppfyllda, speciellt med tanke på att det ändå kan tas en kreditupplysning som kan bidra till att försämra kreditvärdigheten. Kolla därför först och främst att du uppfyller alla grundkrav innan du skickar in en ansökan.

Grundkraven varierar som sagt mellan olika långivare, och det görs alltid en individuell bedömning innan ett lån blir godkänt. Generellt kan man dock säga att grundkraven brukar vara:
 

 • Du måste vara minst 18 år gammal. Ibland krävs det dock att du är ännu äldre, till exempel 20 och 23 år förekommer hos en del långivare.
   
 • Du får inte ha några betalningsanmärkningar. Det finns dock långivare som kan bevilja ett lån även till den som har betalningsanmärkningar. Lånebeloppet brukar dock bli lägre, och räntan blir högre. 
   
 • Du måste ha en fast inkomst. Vad som räknas som giltig inkomst varierar men vanligtvis menar man från fast anställning, eget företag eller pension.
   
 • Du får inte ha någon skuld hos Kronofogden. Och du får inte ha haft det under senaste 6 månaderna. 
   
 • Du måste ha en årsinkomst på minst 100 000 kr. Även detta varierar en del mellan olika långivare, och beroende på lånebelopp. Ibland krävs en högre årsinkomst.

Så ansöker du om ett lån

Hur du ansöker om ett lån kan variera mellan olika långivare, och beroende på om du gör en ansökan via en låneförmedlare eller direkt till långivaren. Det brukar dock inte vara några större skillnader, ansökan sker i stort sett alltid genom långivarens eller låneförmedlarens hemsida och börjar med att man fyller i en ansökan.

Så här går det till att ansöka direkt hos en långivare

Innan du ansöker finns ofta möjlighet att kontrollera månadsbeloppet utifrån lånebelopp och återbetalningstid. Detta är förstås ingen exakt uträkning, eftersom man aldrig kan veta innan vilken ränta man kommer få.

När du bestämt dig för att skicka in en ansökan så börjar du med att fylla i vilket belopp du ansökar, och vilken återbetalningstid. Därefter går du vidare, och svarar på frågor om dig själv och din inkomst. Ofta, men inte alltid, vill långivaren även veta vad du ska använda pengarna till.

Andra vanliga frågor är till exempel vilken inkomst du har, vilken anställningsform, om du har några betalningsanmärkningar, om du har några befintliga lån, kostnaden för till exempel hyra och så vidare. Man vill helt enkelt få en bild av din ekonomi.

När du är klar skickar du in din ansökan, och signerar det med BankID. Ibland får du svar direkt, andra gånger tar det lite längre tid att få ett besked – men sällan mer än någon vardag. Om du blir beviljad så kan långivaren vilja ha in dokument från dig, till exempel anställningsbevis eller lönespecifikationer. Det är också när du blir beviljad som du får veta vilken ränta du får.

Om du accepterar erbjudandet så skickar du in eventuella dokument som önskas, och därefter betalas lånet vanligtvis ut inom ett par dagar – ibland samma dag. Därefter kan det ta ytterligare ett par dagar innan pengarna finns på ditt konto.

Så här går det till att ansöka hos en låneförmedlare

Om du ansöker genom en låneförmedlare så går processen till på ungefär samma sätt, den stora skillnaden är att din ansökan skickas ut till flera olika långivare och att samtliga svarar på den. Det kan alltså innebära att flera beviljar ditt lån, och då har du möjlighet att välja det med bästa ränta, till exempel.

Även här börjar du med att välja lånebelopp och återbetalningstid, för att sedan gå vidare och besvara frågor om dig själv och din ekonomi. Precis som när du ansöker direkt till en långivare så handlar frågorna om dina inkomster och utgifter, anställningsform, eventuella befintliga lån och så vidare.

När du har skickat in din ansökan så väntar du på att alla långivare ska svara. De första brukar svara direkt, medan andra tar längre tid på sig. Inom något dygn brukar dock alla långivare ha svarat, men det kan ta längre tid.

Du ser långivarnas svar vartefter de kommer in, och när alla har svarat kan du i lugn och ro gå igenom dina erbjudanden. Om flera långivare har beviljat dig ett lån så kan du välja den som erbjuder lägst ränta, eller har bäst villkor.

När du har bestämt dig så väljer du helt enkelt det erbjudande du vill acceptera, och ofta ska erbjudandet signeras med BankID. Ibland önskar långivaren dokument, till exempel anställningsavtal eller liknande. Därefter betalas pengarna ut inom ett par dagar och därefter kan det ta upp till ett par dagar till innan de finns på ditt konto.

Låna pengar med låg ränta

Räntan kan variera väldigt mycket mellan olika långivare, men den är också individuell och beror på dina ekonomiska förutsättningar och kreditvärdighet. Även lånebeloppet och återbetalningstiden påverkar räntan.

Det är först efter att du har skickat in din ansökan och den har blivit beviljad som du vet vilken ränta du kommer att få. Det du kan göra innan är att ansöka hos långivare med låg ränta, men då är risken att du får avslag och behöver söka hos flera långivare och eftersom det tas en kreditupplysning vid varje ansökan så försämras din kreditvärdigheten vilket kan göra att du får sämre ränta.

För att försäkra sig om att få en så låg ränta som möjligt, utan att försämra kreditvärdigheten, kan det därför vara en bra idé att använda sig av en låneförmedlare. Då behöver du bara fylla i en ansökan, och bara en kreditupplysning tas, men du får svar från många olika långivare – och kan välja lånet med lägst ränta.

Låna pengar snabbt

Om man behöver låna pengar direkt, och försäkra sig om en väldigt snabb utbetalning, så kan lån med väldigt hög ränta vara lockande – så kallade smslån och liknande. Dessa lockar ofta med snabb utbetalning eller låga krav, men räntan är ofta väldigt hög och dessa lån blir väldigt dyra – oavsett om man betalar av det snabbt eller på lite längre tid.

Det går dock att låna pengar snabbt med låg ränta, men inte fullt lika snabbt. Det finns dock privatlån där långivaren betalar ut lånet samma dag, och har man tur kommer pengarna dessutom snabbt in på kontot. Det är dock många saker som ska stämma för att det ska gå fort – långivaren måste godkänna lånet snabbt, om några dokument behövs så ska dessa kollas snabbt så att lånet kan betalas ut och därefter ska överföringen till ditt konto gå snabbt.

Det blir helt enkelt svårt att låna pengar och få dem direkt på kontot, samma dag. Men det går att låna pengar snabbt och enkelt, förutsatt att man åtminstone kan vänta ett par dagar åtminstone. I längden är det ofta värt att vänta några dagar extra för att kunna få lägre ränta och bättre lånevillkor.

För att hitta ett privatlån med snabb utbetalning gäller det att kolla runt efter långivarna som har snabbast utbetalning, till exempel. Tänk dock på att du aldrig på förhand kan veta om lånet blir beviljat, och hur lång tid det kommer att ta innan pengarna betalas ut.

Låna pengar till kontantinsats

En vanlig fråga när det gäller privatlån är vad man kan låna till – till exempel om man kan låna till ett husköp, eller en kontantinsats. Svaret är att ett privatlån inte kan användas till att köpa hus, ska man köpa hus så krävs ett huslån. Däremot kan ett privatlån användas till kontantinsatsen – hela kontantinsatsen, eller delar av den.

I övrigt kan privatlånet användas till i stort sett vad som helst – man kan till exempel låna pengar till renovering, till en resa, till bröllopet, till att köpa nya vitvaror eller andra saker eller vad man än behöver.

Låna pengar online

I dag är det enkelt att skicka in en låneansökan direkt på långivarens, eller låneförmedlarens, hemsida. Många långivare tar dock emot ansökningar även på andra sätt – till exempel genom telefon. Det här varierar dock mellan olika långivare som sagt, och om man vill ansöka på annat sätt än online så bör man börja med att ta reda på vilka alternativ som finns. Det går också bra att ringa till banker eller långivare och fråga på vilka sätt man kan ansöka hos dem.

Om du skickar in din ansökan online så går processen oftast snabbt och smidigt, och många gånger får du svar på din ansökan direkt eller inom något dygn. Då kan du också i lugn och ro läsa igenom avtal och liknande om lånet beviljas, och avgöra om du vill acceptera erbjudandet. Om du väljer att göra det så kan du enkelt signera avtalet, och pengarna betalas snabbt ut till ditt konto.

Om du ansöker online så kommer beskedet också online, och hela processen genomförs online. Svaret kommer antingen till din mail eller till din sida hos långivaren. För att göra en låneansökan online krävs det dock att du har BankID. 

Vanliga frågor om lån

Hur kan man låna pengar från banken?

Om man vill låna pengar från banken så gör man en ansökan, det enklaste brukar vara att ansöka direkt på bankens hemsida. Det finns dock många olika banker och långivare som lånar ut pengar, och vad som krävs för att få låna varierar. Kolla hos den bank du vill låna hos vad som gäller hos just dem. 

Låna pengar – hur mycket kan jag låna?

Hur mycket du kan låna beror på vilken typ av lån du är ute efter. Privatlån, även kallat blancolån, är lån utan säkerhet och därför kan man låna max 600 000 kronor. Maxbeloppet kan dock variera mellan olika långivare, och det är inte alla som lånar ut så mycket, men som mest är ett privatlån 600 000 kronor. 

Var kan man låna pengar?

Det finns många olika långivare, och om man söker privatlån kan det enklaste vara att göra en ansökan hos en låneförmedlare som skickar din ansökan till flera olika långivare, men med en enda kreditupplysning. Då får du svar från flera banker och andra långivare, och om flera beviljar lånet kan du välja det lån som passar dig bäst.

Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter. Kommentera gärna och dela mina inlägg! E-post - Frida Engström

Lämna en kommentar