Bästa privatlån

Hitta privatlån – De bästa lånen med bra ränta och villkor

Har du många lån och krediter med hög ränta, utspridda mellan olika långivare? En sådan situation kan vara både stressande och dyr. Ett bra alternativ är att istället slå ihop alla dina lån till ett. Detta kan nämligen hjälpa dig att bli skuldfri snabbare och sänka dina månatliga kostnader. Det bästa alternativet är att samla dina lån med hjälp av ett privatlån, och här på Låneguiden hjälper vi dig att hitta det bästa privatlånet med låg ränta för att förbättra din ekonomiska framtid och söker du efter ‘Bästa privatlån‘ har du kommit till rätt plats.

Vi är stolta över att kunna utse ZMARTA till det bästa privatlånet för 2023. Med sina konkurrenskraftiga räntor och förmånliga lånevillkor har ZMARTA bevisat sig vara den främsta lösningen för låntagare som söker ekonomisk stabilitet och flexibilitet.

Innehållsförteckning visa

Bästa privatlånen 2023

 • ZMARTA – Bästa privatlånet 2023!
 • LENDO – Lån med låg ränta
 • COOP – Bra långivare för medlemmar
 • ENKLARE – Enkel låneförmedling
 • MARGINALEN – Privatlån med flexibilitet

Att välja det bästa privatlånet är en viktig ekonomisk beslut som kan påverka din ekonomiska stabilitet på lång sikt. Vi förstår att det kan vara överväldigande att navigera bland olika långivare och erbjudanden. På Hemfakta.se är vårt mål att förenkla processen och ge dig den vägledning och information du behöver för att fatta kloka beslut. Med våra noggrant sammanställda recensioner och jämförelser av långivare som ZMARTA, LENDO, COOP, ENKLARE och MARGINALEN kan du få en klarare bild av vilket privatlån som passar dina behov bäst. Oavsett om du vill konsolidera skulder, finansiera en livsförändrande händelse eller helt enkelt få kontroll över din ekonomi, är vi här för att hjälpa dig på vägen mot en sundare ekonomisk framtid.

Jämförelse långivare & bästa privatlån

Ranking Långivare Belopp Ränta Utan UC Åldersgräns Ansök
1 Zmarta 5 000 – 600 000kr 3,25 – 29,40 % Nej 18 år Läs mer
2 Lendo 10 000 – 600 000kr 3,25 – 33,75 % Nej 18 år Läs mer
3 COOP 15 000 – 500 000 kr 3,95 – 15,95 % Nej 20 år Läs mer
4 Enklare 5 000 – 600 000 kr 2,95 – 26,50 % Nej 20-70 år Läs mer
5 Marginalen 25 000 – 500 000 kr 4,52 – 19,32 % Nej 20-75 år Läs mer

Vi är stolta över att kunna utse ZMARTA till det bästa privatlånet för 2023. Med sina konkurrenskraftiga räntor och förmånliga lånevillkor har ZMARTA bevisat sig vara den främsta lösningen för låntagare som söker ekonomisk stabilitet och flexibilitet. Dessutom erbjuder ZMARTA en användarvänlig onlineplattform som gör det enkelt för kunder att jämföra lånealternativ och fatta informerade beslut om sin ekonomi. Med ZMARTA kan låntagare känna sig trygga i att de har valt den mest pålitliga partnern för sina ekonomiska behov.


De 5 bästa långivarna och låneförmedlarna

1. Zmarta

Ansök om privatlån hos 35 långivare med en ansökan

Zmarta PrivatlånZmarta hjälper dig att jämföra lån genom att skicka din ansökan till flera långivare. Du behöver bara fylla i en enda ansökan, och bara en kreditupplysning tas. På så sätt slipper du slösa tid på att fylla i flera olika ansökningar, och du slipper försämra din kreditvärdighet på grund av många kreditupplysningar. En enda ansökan, en enda kreditupplysning och svar från 35 olika långivare.

Lån på upp till 600 000 kr

När du fått besked från samtliga långivare kan du jämföra villkoren och räntan, och sedan välja lånet med lägst ränta eller bäst villkor. Du kan ansöka om att få låna mellan 5000 och 600 000 kronor, det är enkelt att ansöka med BankID och pengarna betalas ut snabbt när du har fått svar och valt vilket erbjudande du vill acceptera.

Hos Zmarta kan man även jämföra till exempel elavtal och försäkringar, så om det är dags att byta elbolag eller försäkringsbolag så kan det vara en bra idé att passa på att göra det hos Zmarta, för att hitta det lägsta priset.

Räntan sätts individuellt

Räntan är individuell och varje långivare bestämmer räntan, men du kan förstås välja lånet med den lägsta räntan om du får erbjudanden från flera långivare. Eftersom Zmarta samarbetar med många olika långivare så kan de flesta ansöka om, och bli beviljad, ett lån – även om man har betalningsanmärkningar.

Krav hos Zmarta

 • Du behöver ha en årsinkomst på minst 100 000 kr.
 • Du måste vara minst 18 år gammal.
 • Du måste vara folkbokförd i Sverige.
 • Du får inte ha några skulder hos Kronofogden.
 • Du måste ha tillgång till BankID.

LÄS MER OCH ANSÖK OM DET BÄSTA PRIVATLÅNET HOS ZMARTA:


2. Lendo

Sveriges största låneförmedlare – privatlån från upp till 40 långivare

Lendo PrivatlånVill du vara säker på att få ta del av det största låneutbudet och faktiskt hitta ditt bästa privatlån, bör du ansöka om privatlån via Lendo. Lendo har nämligen samarbete med hela 40 banker och långivare som konkurrerar om att ge dig det bästa lånet. Hos Lendo kan du med en enda ansökan jämföra lån hos flera långivare och få flera erbjudanden för att sedan välja det lån med lägst ränta eller bäst villkor.

Endast en kreditupplysning

När du ansöker om lån via Lendo tas det bara en kreditupplysning. Detta gynnar dig då det inte påverkar din kreditvärdighet lika mycket som när du ansöker om ett privatlån hos flera olika långivare.

Låna upp till 600 000 kr hos Lendo

Lendo är en av de största jämförelsetjänsterna för privatlån i Sverige. Hos dem kan du ansöka om ett privatlån på upp till 600 000 kronor, och du får svar från upp till 40 olika långivare. Om flera av dem beviljar ett lån så väljer du det som passar dig bäst. Lendo samarbetar med till exempel Avida Finans, Collector Bank, ICA Banken, Ikano Bank, MoneyGO, Resurs Bank, Santander, SEB och många fler.

Hos Lendo kan du ansöka om lån från 10 000 kronor och upp till 600 000 kronor, med en återbetalningstid på 1 till 15 år. Det tar bara ett par minuter att skicka in en ansökan, det kostar ingenting att ansöka och ansökan är inte bindande.

Krav hos Lendo

 • Lägsta årsinkomsten som accepteras är 100 000 kr.
 • Du måste vara minst 18 år gammal.
 • Du måste ha varit folkbokförd i Sverige i minst ett år.
 • Inga skulder hos Kronofogden under de senaste 6 månaderna.

LÄS MER OCH ANSÖK OM DET BÄSTA PRIVATLÅNET HOS LENDO:

LENDO


3. Coop

Privatlån med låg ränta för medlemmar

COOP Privatlån

En annan riktigt fördelaktig långivare är Coop. Coop MedMera Bank erbjuder privatlån på upp till 500 000 kronor – utan säkerhet och utan uppläggningsavgift. Vid högre belopp, över 350 000 kronor, krävs det att man har en medsökande men vid lägre belopp är det inget krav.

Fördelar med Coop

Det finns många fördelar med detta lån. Det är väldigt enkelt att ansöka och svaret på din låneansökan kommer direkt. Ansökan sker online, och du och får svar direkt på skärmen. Där ser du också vilken ränta du får. Väljer du att godkänna lånet så skriver du under med BankID och sedan kommer pengarna in på ditt konto inom ett par dagar.

1% rabatt på räntan för medlemmar

Den kanske största fördelen med Coop är att du kan få bättre ränta – närmare bestämt en procentenhet lägre ränta – om du är medlem hos Coop. Det går att ansöka om privatlån hos Coop utan att vara medlem, men det är alltså till din fördel om du är medlem. Räntan sätts individuellt, och då lånet är ett så kallat ”annuitetslån” så blir beloppet detsamma varje månad – i början betalas mer i ränta än amortering, och mot slutet är den större delen av månadsbeloppet amortering och den mindre delen ränta.

Värt att notera är att du inte får rabatt på räntan hos Coop om du ansöker om deras lån via en annan låneförmedlare – exempelvis Lendo.

Låna upp till 500 000 kr.

Hos Coop kan du låna från 15 000 kr upp till 500 000 kr. Du betalar enklast tillbaka med autogiro, vilket också är kostnadsfritt. Det går också att betala med avi i Kivra eller manuellt, men då tillkommer en aviseringsavgift på 20 kronor.

Krav hos Coop

 • Ålderskravet är att du måste vara minst 20 år gammal.
 • Du måste vara folkbokförd i Sverige.
 • Ett mobilabonnemang, svenskt bankkonto och BankID krävs.
 • För lån över 350 000 kr krävs det att det finns två låntagare.
 • Årsinkomst på minst 240 000 kr.

LÄS MER OCH ANSÖK OM DET BÄSTA PRIVATLÅNET HOS COOP:

COOP


4. Enklare

Låna upp till 600 000 kr till vad du vill

Med Bank Enklare kan du låna från 5000 kronor och upp till hela 600 000 kronor. Det gör att deras lån passar oavsett vad du behöver låna pengar till. Ansökningsprocessen är enkel, går snabbt och görs på internet med BankID.

Flexibelt lån med individuell ränta

Räntan sätts individuellt och varierar mellan 4,99 och 22,99 procent. Efter kreditprövning får du veta om lånet blivit godkänt, och till vilken ränta. Lånetiden är mellan 1 och 15 år. Det här är alltså ett väldigt flexibelt lån där du kan låna allt från mindre belopp till större summor under både en lång eller kort period.

Betala tillbaka lånet hos Enklare

Du kan när som helst betala in extra på ditt lån, vilket då automatiskt går till amorteringar och förkortar tiden du betalar på lånet, men om du hellre vill ha ett lägre månadsbelopp så kan du kontakta Enklare och ändra, så att månadsbeloppet blir lägre men betalningstiden densamma. Du kan också lösa hela lånet när du vill, utan någon extra avgift.

Så går ansökan till

När du skickar in din ansökan till Enklare får du ett preliminärt svar direkt, via mail. Om ditt lån blir beviljat så betalas det vanligtvis ut inom två arbetsdagar, ibland till och med samma dag. Därefter tar det vanligtvis 1-2 vardagar innan pengarna finns på ditt konto. Om du lånar upp till 25 000 kronor så tillkommer ingen uppläggningsavgift, men på belopp från 25 000 kronor och uppåt tillkommer en sådan. Uppläggningsavgiften är 399 kronor om du lånar 40 000 kronor eller mer, för belopp under 40 000 kronor är avgiften 149 kronor.

Krav hos Enklare

 • Vara minst 23 år gammal.
 • Folkbokförd i Sverige i minst 36 månader.
 • Ha en årsinkomst på minst 120 000 kr.
 • Ha tillgång till svenskt BankID.
 • Inga betalningsanmärkningar.

LÄS MER OCH ANSÖK OM DET BÄSTA PRIVATLÅNET HOS ENKLARE:

ENKLARE


5. Marginalen

Låna upp till 500 000 kronor utan uppläggningsavgift

Marginalen Privatlån

Marginalen Bank erbjuder lån på upp till 500 000 kronor utan säkerhet och utan uppläggningsavgift. Du kan låna från 25 000 kronor och upp till 500 000 kronor, med en återbetalningstid på mellan 2 och 12 år.

Det är enkelt att ansöka om ett lån hos Marginalen, och du får svar direkt. Du kan låna till vad du vill, men du behöver informera Marginalen om vad du lånar till. Räntan är individuell och du får besked om vilken ränta du får så fort din ansökan är granskad och beviljad.

Återbetalning av lånet

Du kan när som helst betala in extra på lånet, för att minska lånebeloppet och räntekostnaden samt bli klar med dina avbetalningar snabbare. Du kan även lösa hela lånet när som helst, genom att helt enkelt betala tillbaka hela skulden.

Lånekrav hos Marginalen

 • Vara åtminstone 20 år gammal.
 • Inte ha några betalningsanmärkningar.
 • Ha en fast årsinkomst på minst 200 000 kr.
 • Vara folkbokförd i Sverige.

LÄS MER OCH ANSÖK OM DET BÄSTA PRIVATLÅNET HOS MARGINALEN:

MARGINALEN


Vad och hur fungerar privatlån?

Ett privatlån, även kallat blancolån eller konsumtionslån, är ett lån som inte kräver någon säkerhet och som kan användas till i stort sett vad som helst. Det kan vara till exempel oförutsedda utgifter eller för att samla dina lån och krediter i ett enda större lån för att få ner dina räntekonstnader. Ett privatlån kan dock inte användas för att köpa ett hus, men det kan däremot användas till kontansinsatsen – antingen hela kontantinsatsen, eller en del av den.

Ett lån utan säkerhet

Privatlån är ett lån där det inte krävs någon säkerhet för lånet. Detta till skillnad från exempelvis ett bolån där man ofta sätter bostaden som säkerhet. Privatlånet kan dessutom användas till i stort sett vad som helst, till skillnad från till exempel huslån eller billån. Att det inte krävs någon säkerhet betyder att ingenting behöver pantsättas.


Samla dina lån genom ett privatlån med låg ränta

Ett privatlån kan användas för att slå ihop flera mindre lån och krediter för att få en lägre ränta, bättre villkor och en lägre månadskostnad eller liknande. Har du flera smålån kan det alltså vara klokt att ta ett enda privatlån för att slå ihop dessa lån. Eftersom privatlånet inte kräver någon säkerhet finns det ett maxbelopp för hur mycket man får låna – närmare bestämt 600 000 kronor. Att det inte finns någon säkerhet gör också att räntan är högre än vid till exempel bolån, där bostaden är en säkerhet.

Vad kan man använda pengarna till?

Privatlånet kan som sagt användas till vad som helst – det kan vara renovering, en resa, om du vill köpa en ny bil, för oförutsedda utgifter, bröllop eller för att samla dina lån och krediter. En del långivare vill att man uppger i ansökan vad man lånar till, men det finns också långivare som inte frågar vad pengarna ska användas till.

Privatlånet i korthet

Ett privatlån är en form av lån som tillhandahålls av banker, kreditgivare och finansinstitut till enskilda personer för olika ändamål. Dessa lån är vanligtvis oändamålslån, vilket innebär att de inte är kopplade till något specifikt köp, till skillnad från exempelvis ett billån eller ett bostadslån.

Lånebelopp: 5000 – 600 000 kronor
Återbetalningstid: Varierar, men ofta 1-20 år
Ränta: Vanligtvis från 2,95 procent till 29,95 procent
Uppläggningsavgift: 0-500 kronor
Kreditupplysning: Skiljer sig mellan olika långivare, men UC är vanligt
Utbetalningstid: Vanligtvis 1-3 vardagar, direktutbetalning förekommer


Privatlån och kontantinsats

En vanlig fråga handlar om huruvida man kan använda privatlånet för att finansiera en kontantinsats när man ska köpa bostad. Många undrar även om privatlånet kan användas som alternativ till bolån. Privatlånet kan inte användas för att köpa ett hus, men det kan faktiskt användas till kontantinsatsen – du kan antingen låna till hela kontantinsatsen eller till en del av den. Hur stort lån du får beviljat beror på din ekonomiska situation.

Grundkraven för privatlån

Det är viktigt att tänka på att grundkraven ofta varierar en del mellan olika långivare. Även om du får avslag hos en långivare så kan en annan långivare bevilja dig ett lån. Därför är det viktigt att kontrollera grundvillkoren hos den långivare man vill ansöka hos, innan man skickar in en ansökan.

Villkoren varierar som sagt en del, men ofta är grundvillkoren följande:

 • Du måste vara minst 18 år gammal. Ibland behöver man dock vara ännu äldre, till exempel 20 eller 23 år.
 • Du får inte ha några betalningsanmärkningar. Det finns dock långivare som lånar ut även om du har betalningsanmärkningar. Ofta blir dock lånebeloppet lägre då, och räntan blir högre.
 • Du måste ha en fast inkomst. Din inkomst ska komma från arbete eller pension. Detta varierar dock mycket, och en del långivare lånar även ut till studenter till exempel
 • Du får inte ha någon aktiv skuld hos Kronofogden. Och du får inte ha haft det under de senaste 6 månaderna.
 • Du måste ha en årsinkomst på över 100 000 kr. Beloppet varierar dock mellan olika långivare och beroende på lånebelopp, och ibland krävs en högre årsinkomst.

Ansök om privatlån via en låneförmedlare

Det kan vara en bra idé att använda en låneförmedlare, det vill säga en tjänst som jämför lån. Då skickas din ansökan till flera olika långivare men endast en kreditupplysning tas. Du får svar från flera olika långivare och kan på ett snabbt och enkelt sätt se vilka långivare som är villiga att låna ut till dig. Sedan kan du välja det lån som har den lägsta räntan eller bäst villkor.

Hur ansöker man om ett privatlån?

Hur man ansöker kan förstås variera lite, och det beror också på om man ansöker direkt till en långivare eller använder en jämförelsetjänst. Generellt brukar det dock se ut ungefär såhär:

Först väljer du lånebelopp och återbetalningstid. Du kan då se ungefärlig månadskostnad. Därefter går man vidare och svarar på frågor om arbete, inkomst, utgifter, övriga lån och liknande. När allt är ifyllt så skickar man in ansökan, och skriver ofta under med BankID.

Ibland får man besked direkt, men ibland kommer beskedet senare – men då ofta inom något dygn. Om lånet beviljas så kan man se vilken ränta man får, och därefter tar man ställning till om man vill acceptera erbjudandet eller inte. Ibland krävs det även att man kompletterar med till exempel intyg från arbete, lönespecifikation eller liknande. När det är inskickat så betalas lånet ofta ut inom ett par dagar.

Om man ansöker genom en jämförelsetjänst så fungerar det på i stort sett samma sätt – man väljer belopp och återbetalningstid, fyller i alla uppgifter som efterfrågas och skickar in ansökan. Därefter får man besked från samtliga långivare – ofta kommer de första svaren direkt, men en del långivare tar längre tid på sig att svara.

Inom något dygn brukar samtliga svar ha kommit, och då kan man jämföra alla erbjudanden och se vilken ränta som erbjuds. Ofta sorteras dessa erbjudanden så att det med lägst ränta syns först, men det kan vara bra att kolla på villkor och liknande också. När man valt ett erbjudande så betalas lånet ofta ut inom ett par dagar, men även här kan det krävas att man först skickar in intyg eller liknande.

Privatlån och ränta

Räntan på lånet sätts individuellt, vilket innebär att den bestäms efter kreditupplysning samt baserat på de uppgifter du lämnar in. Två personer kan alltså få olika räntor hos samma långivare, även om lånebeloppet och återbetalningstiden är densamma.

Olika långivare erbjuder även olika räntor, så om du ansöker hos flera olika långivare så är sannolikheten stor att du erbjuds olika räntor. Om du har tänkt ansöka hos flera är det dock en bättre idé att använda en låneförmedlare som kostnadsfritt skickar din ansökan till många olika långivare, och endast tar en kreditupplysning. Du får då svar från flera olika långivare, och behöver bara skicka in en ansökan.

Detta påverkar räntan

Det finns många saker som påverkar räntan, till exempel lånebeloppet och återbetalningstiden. Andra saker som påverkar räntan är din kreditvärdighet och inkomst, anställningsform och dina ekonomiska förutsättningar.

Om du vill påverka din ränta direkt så kan du justera lånebelopp och återbetalningstid. Annats är det enklaste sättet faktiskt att undvika att ansöka om lån – och att använda låneförmedlare när du gör det, för att slippa att flera kreditupplysningar tas. Många kreditupplysningar försämrar nämligen din kreditvärdighet, men dessa förfrågningar försvinner efter ett år.

Ersätta lånet med ett nytt

Om du i dagsläget får en hög ränta på grund av dålig kreditvärdighet, men ändå måste låna pengar, så kan det vara en bra idé att försöka ersätta lånet med ett nytt om ett år då alla kreditupplysningar har försvunnit och din kreditvärdighet har förbättrats. Tänk dock på att inte ansöka om några lån eller krediter under tiden.

Utbetalningstid på privatlån

Hur lång tid det tar innan lånet betalas ut kan variera ganska mycket mellan olika långivare. Det är vanligt att lånet betalas ut inom något dygn, men det kan ta upp till tre bankdagar. Ibland krävs det dock att du kompletterar med till exempel intyg på din anställning eller lönespecifikation, och då kan det ta lägre tid. När lånet har betalats ut så finns pengarna ofta på kontot inom ett par dagar.

Det är dock viktigt att komma ihåg att en ansökan inte innebär att pengarna automatiskt finns på kontot inom kort. Lånet måste först godkännas, men det finns alltid en risk att det istället blir avslag. Det innebär inte att det är omöjligt att få ett lån, olika långivare har nämligen olika villkor och en annan långivare kan bevilja lånet.

En ansökan är inte bindande, vilket innebär att du måste acceptera lånet om det beviljas. Blir lånet beviljat kan du se vilken ränta du erbjuds, och därefter bestämmer du om du vill tacka ja till lånet. Ibland krävs det även att någon form av intyg från arbete eller liknande skickas in, innan lånet kan betalas ut.

Privatlån utan UC

När du ansöker om ett lån tas en kreditupplysning, men ibland så kan man ansöka om blancolån utan UC. Det innebär inte att du ansöker utan att långivaren tar en kreditupplysning, utan att kreditupplysningen inte tas via Upplysningscentralen. Då tas istället en kreditupplysning via en annan aktör, till exempel Bisnode eller Creditsafe.

Varför vill många ha lån utan UC?

Vissa ser det som en fördel att slippa en kreditupplysning via UC. En upplysning via UC innebär nämligen att förfrågan sparas i 12 månader vilket påverkar din kreditvärdighet under hela den tiden. Många förfrågningar hos UC innebär en sämre kreditvärdighet, och minskar dina chanser att bli beviljad ett lån. Det kan också innebära en högre ränta om du blir beviljad ett lån.

Alternativ till UC

Vissa långivare använder upplysningsföretag som Bisnode eller Creditsafe istället. På så sätt måste inte företaget spara din ansökan eller rapportera, vilket kan innebära att du slipper en kreditupplysning som ligger kvar i ett år.

Privatlån med betalningsanmärkning

Går det att få ett privatlån beviljat om man har betalningsanmärkningar? Ja, det är inte omöjligt.

Alla långivare lånar dock inte ut till alla, utan alla långivare har olika villkor. En del lånar till exempel inte ut till någon som har en betalningsanmärkning, medan andra gör det. En del kräver minst 200 000 kronor i årsinkomst, medan andra kräver en årsinkomst på 100 000 kronor. En del lånar ut till studenter, medan andra inte gör det, och så vidare.

Tänk dock på att lånebelopp och ränta ofta påverkas av dessa saker. Om du till exempel har en betalningsanmärkning så får du förmodligen en högre ränta än vad du hade fått annars, och om du har en låg inkomst så är sannolikheten stor att du inte får låna så mycket.

Hur länge ligger en betalningsanmärkan kvar?

En betalningsanmärkning ligger kvar i tre år, vilket innebär att du kan ha en ordnad ekonomi i dag även om du fick en anmärkning för ett par år sedan. Och det är just detta som vissa långivare tar hänsyn till, och därför gör de en bedömning av din ekonomi i dagsläget och kan ha överseende med anmärkningen.

Hitta ditt bästa privatlån

Hur hittar man då det bästa och billigaste privatlånet? När man säger att en lån är billigt, menar man egentligen att lånet har en låg ränta. Räntan kan vara ganska svår att påverka direkt eftersom det ofta är sådant som inkomst, anställningsform och utgifter som påverkar din ränta. Även din kreditvärdighet påverkar räntan, och den kan du inte göra något åt direkt – men för att få en bättre kreditvärdighet på sikt bör du undvika att ansöka om lån och krediter, och att använda en jämförelsetjänst när du behöver göra det.

Påverka din ränta på privatlån

Det som kan påverka din ränta direkt är lånebelopp och återbetalningstid. Ofta finns en tabell som kan användas innan du påbörjar din ansökan, och där kan du justera lånebelopp och återbetalningstid och se den ungefärliga månadskostnaden. Räntan är dock individuell och det är först när din ansökan blivit beviljad som du får se vilken ränta du kommer få, men tabellen kan ge dig en uppfattning om hur lånebeloppet och återbetalningstiden påverkar din ränta.

Jämför privatlån och långivare

Det allra bästa sättet att påverka din ränta i dag är dock att ansöka hos flera långivare, och välja den som erbjuder dig bäst ränta. Det är dock ingen bra idé att skicka in ansökningar till många olika långivare, eftersom det kommer göra din kreditvärdighet väldigt dålig. Istället bör du använda en jämförelsetjänst som skickar din ansökan till flera långivare, men bara tar en kreditupplysning. Du får då svar från flera långivare, och kan välja lånet med den lägsta räntan.


Vanliga frågor om privatlån

Vi förstår att det finns många frågor kring privatlån, och vi är här för att ge dig svar på de vanligaste frågorna. Hur påverkar mitt kreditbetyg min möjlighet att få ett privatlån? Vad är den genomsnittliga räntan för privatlån i Sverige år 2023? Vilka dokument behöver jag för att ansöka om ett privatlån? På Låneguiden har vi samlat de mest frekvent ställda frågorna och deras svar för att ge dig klarhet och förtroende när du utforskar dina lånealternativ.

Privatlån – vad är det?

Ett privatlån, även kallat blancolån, är ett lån utan säkerhet. Ett privatlån kan användas till i stort sett vad som helst. Eftersom lånet är utan säkerhet, ligger maxbeloppet på 600 000 kronor och räntan är dessutom högre än på exempelvis ett bolån.

Vad betyder blancolån?

Blancolån betyder att lånet inte är till något specifikt. Det innebär även att det inte finns någon säkerhet på samma sätt som med ett bolån, där bostaden används som säkerhet. Med ett blancolån kan du låna från 5000 kronor och upp till 600 000 kronor, och räntan varierar ofta mellan cirka 2,95 till 29,95 procent.

Hur mycket privatlån får man ha?

Eftersom privatlånet inte kräver någon säkerhet så är maxbeloppet 600 000 kronor. Det innebär dock inte att du definitivt kan låna så mycket, utan hur mycket du får låna beror på flera olika saker – till exempel din årsinkomst och kreditvärdighet. Alla långivare erbjuder inte heller lån på så mycket som 600 000 kronor.

Kan man få privatlån trots betalningsanmärkningar?

Det är möjligt att ta ett privatlån trots betalningsanmärkningar, men det kan däremot vara svårt att hitta en långivare som är villig att låna ut pengar i en sådan situation. Dessutom kan räntorna vara högre och villkoren hårdare för personer med betalningsanmärkningar.

Vad ska en ansökan om privatlån innehålla?

När du tar ett privatlån ska ansökan i regel innehålla information om din inkomst, anställningsstatus, civilstånd, boende samt önskat lånebelopp och återbetalningstid. Det kan också krävas ytterligare dokumentation och information beroende på långivarens krav. Läs mer hos respektive lånegivare.

Är det bra att samla lån med privatlån?

Om du har flera mindre lån hos flera banker och långivare med hög ränta kan månadsavgiften ofta bli dyr. Då är det en bra idé att samla lånen. När du samlar dina lån genom ett privatlån får du ofta en bra ränta och dessutom en bättre överblick över din återbetalning. Att samla dina lån tar ofta ner kostnaden för ditt lån.

Vad är en rekommenderad återbetalningstid på privatlån?

Vanligt är att du kan välja att betala tillbaka lånet på mellan 2 till 10 år. Hur lång tid du väljer bör bero på vad du har lånat till. Om du exempelvis lånat till en bil eller båt, är en vanlig återbetalningstid 5 år till 10 år.

När får jag pengarna?

När du ska ta ett lån brukar det bara dröja några dagar mellan godkänd ansökan och utbetalning av lånet.

Kan man betala av lånet i förtid?

Ja. Oavsett vad du har valt för återbetalningstid, går det alltid att betala tillbaka lånet i förtid.


Armin Zetterberg Ekonomiredaktör

Armin Zetterberg – Redaktör inom Lån och Finansiering

Bakgrund och Utbildning

Armin är en erfaren expert inom lån och finansiering med en kandidatexamen i företagsekonomi. Specialiserad inom finansiering, har Armin skaffat sig en djupgående förståelse för lånevillkor, räntor och andra aspekter av finansiering som är kritiska för att fatta välgrundade beslut.

Specialområden och Expertis

Armin har ett stort intresse för att jämföra olika typer av lån och finansieringsalternativ. Med många års erfarenhet inom sektorn, har Armin hjälpt både privatpersoner och företag att navigera genom lånemarknadens och finansmarknadens komplexitet för att hitta de mest fördelaktiga alternativen.

Medverkan och Publiceringar

Utöver att vara en van skribent på olika finansiella plattformar, har Armin också bidragit med att publicera en kandidatuppsats om Svenska hedgefonder på kandidatnivå.

Personligt

På det personliga planet har Armin en rad intressen som sträcker sig från svampjakt till motorcyklar.

Kontakt

För att komma i kontakt med Armin, skicka ett mail!

Följ Armin på sociala medier för att få de senaste insikterna och uppdateringarna inom lån och finansiering.
LinkedIn