Låna pengar med låg ränta – Stor jämförelse av lån

Tjena där, smarta sparare! Vill du låna pengar utan att betala överdrivna räntor? Då har du kommit rätt! Vi har allt du behöver veta om hur du kan få tag på ett lån med riktigt låga räntor. Oavsett om du behöver ett litet lån för en snabb lösning eller en större summa för ett stort köp, har vi dig täckt. Så luta dig tillbaka, koppla av och följ med oss in i den underbara världen av låg ränta-lån!

4 långivare som erbjuder lån med bäst ränta

Lendo – Erbjuder en snabb och säker ansökan

Låna pengar med låg ränta - Lendo

Lendo erbjuder lån på belopp upp till 600 000 kr. När du ansöker om lån hos Lendo får du dessutom erbjudanden från flera olika långivare, hela 35 stycken, och alla långivare delar dessutom på en och samma kreditupplysning.

En ansökan om lån hos Lendo är smidigt och det enda du behöver ha för att legitimera dig är ditt BankID.

LÄS MER OCH ANSÖK HÄR:

 

Coop Medmera Bank – Som medlem får du bättre ränta

Låna pengar med låg ränta - Coop

Coop Medmera Bank erbjuder lån på upp till 500 000 kr utan säkerhet. Hos Coop Medmera Bank behöver du inte betala någon uppläggningsavgift och ansökan går snabbt utan krångel.

Är du sedan innan medlem hos Coop får du dessutom rabatt på din ränta. Medlemmar hos Coop får nämligen vad dem kallar ränterabatt på alla lån hos Coop Medmera Bank.

LÄS MER OCH ANSÖK HÄR:

 

Likvidum – 36 olika långivare ger dig låneerbjudanden

Likvidum

Hos Advisa kan du ansöka om lån på upp till 600 000 kr och du får låneerbjudanden från hela 36 olika långivare. Alla långivare delar dessutom på en och samma kreditupplysning. Ansökan är smidig, kostnadsfri och godkänner gör du med hjälp av BankID.

LÄS MER OCH ANSÖK HÄR:

 

Zmarta – Erbjuder flertalet jämförelsetjänster

Låna pengar med låg ränta - Zmarta

Hos Zmarta kan du ansöka om lån på upp till 600 000 kr och du får erbjudanden från flera olika långivare i en och samma ansökan. Alla långivare delar dessutom på en enstaka kreditupplysning så att du i lugn och ro kan gå igenom alla dina lånealternativ innan du tar ett beslut.

Hos Zmarta kan du även jämföra andra tjänster inom privatekonomi såsom elavtal och försäkringar.

LÄS MER OCH ANSÖK HÄR:

 

Olika typer av lån

Det finns flera olika typer av lån och innan du väljer vilken långivare du ska gå vidare med bör du först och främst fastställa vilket typ av lån du är i behov av. Vad som bestämmer vilket typ av lån just du ska gå vidare med är dels belopp men också användningsområde och ekonomisk situation.

Nedan går vi igenom 3 vanliga lån på marknaden:

Privatlån

Ett privatlån, blancolån eller konsumtionslån som det också kan kallas är ett lån utan säkerhet. Pengarna i ett privatlån brukar oftast användas till renovering, bilköp, resa eller helt enkelt konsumtion.

Att ett privatlån är utan säkerhet innebär att du inte behöver pantsätta något objekt eller ha en borgensman för att ansöka om lånet. Du behöver alltså inte redogöra för långivaren vad du planerar att använda pengarna till och är därför fri att göra vad du vill för dem.

Snabblån

Ett snabblån, smslån eller minilån som det också kan komma att kallas är, precis som det låter, ett lån som i regel har en snabb utbetalning. Långivare som erbjuder snabblån har ofta färre krav på dig som låntagare och det är därför ett lättare lån att bli godkänd framförallt om man har en lägre inkomst eller betalningsanmärkningar sedan tidigare.

Ett snabblån är ett lån på en mindre summa pengar som du kan ta för att täcka tillfälliga kostnader eller vardaglig konsumtion. Generellt för snabblån är att de ofta har en kortare löptid och dessutom en högre ränta.

Samlingslån

Ett samlingslån går även det ofta under benämningen privatlån eller blancolån. Ett samlingslån är ett lån som du tar för att täcka andra övriga krediter som du sedan samlar under ett och samma tak.

Många människor som har små skulder och krediter väljer att ta ett samlingslån dels för att få bättre översikt över sin ekonomi men också för att det många gånger kan leda till ett bättre lån med lägre ränta.

Ett samlingslån har precis som ett privatlån ofta en längre löptid alltså blir återbetalningstiden längre vilket i många fall även kan sänka din månadskostnad och tillslut förbättra din ekonomi på lång sikt.

Generella krav för att få låna pengar

Som låntagare behöver man uppfylla vissa krav för att bli godkänd för lån. Kraven för lån kan variera långivare och banker emellan, kraven kan dessutom skilja sig mellan de olika lånetyperna.

Nedan följer de generella kraven för ansökan av lån i Sverige.

  • Du ska vara minst 18 år gammal och folkbokförd i Sverige
  • Du får inte ha någon pågående skuldsanering
  • Du ska helst inte ha några betalningsanmärkningar
  • Du behöver ha en inkomst från arbete, sjukförsäkring eller pension

Så mycket pengar kan du ansöka om i ett lån

Beroende på vilket lån du väljer att ansöka om kan du också bli beviljad olika hög summa. För privatlån, eller blancolån som det också brukar kallas, ligger summan någonstans kring 10 000 – 600 000 kr. Samma summa gäller även generellt för samlingslån.

Summan för ett snabblån eller smslån ligger i regel mycket lägre då det endast bör ses som ett tillfälligt lån du tar för att täcka tillfälliga kostnader eller mindre konsumtion. Du kan ansöka om ett snabblån på belopp mellan 2 000 – 50 000 kr.

Hur mycket ränta brukar man få?

Vilken ränta du får på ditt lån är beroende av vilken långivare du väljer men den bestäms också efter din personliga ekonomi och historik.

De faktorer som långivare tar i beaktning när de bestämmer räntan på ditt lån är dels din kreditvärdighet, inkomst, ekonomiska historik och hur troligt det är att du kan betala tillbaka lånet.

Alla dessa faktorer värderas olika högt beroende på lån och långivare och du kan därmed få olika hög ränta från långivare.

Nedan beskrivna räntesatser är generella och kan variera.

  • Privatlån: 2,95 % – 19,9 %
  • Snabblån: 4,9 – 40 %

Så ansöker du om lån

Ansökan om lån ser generellt likadan ut hos samtliga långivare. Det är inte svårt att ansöka om lån men det kräver dock att du uppfyller samtliga krav långivaren ställer på dig. För att säkerställa att du får det lån bäst anpassat efter din situation är det dessutom alltid bra att jämföra olika långivare innan du gör ditt val.

Nedan följer de generella stegen:

  1. Du väljer långivare, lånetyp och lånebelopp. Första steget är att välja den långivare du vill ansöka om lån hos. Efter det är det dags att välja lånetyp och till sist lånebelopp.
  2. Du skriver in dina uppgifter och ansöker. Du registrerar dig och ansöker hos den långivare du valt. Efter det tar långivaren hand om dina uppgifter och ger dig sedan ett eller flera erbjudanden.
  3. Du väljer det låneerbjudande du vill gå vidare med. Var noga med att läsa igenom villkoren innan du väljer att gå vidare så att du är fullt medveten om vad du skriver på.
  4. Du godkänner och får beloppet utbetalat. Du godkänner ofta låneavtalet med hjälp av BankID och när det är gjort får du inom kort ett avtal och till sist pengarna utbetalda.

Låna pengar utan UC

Idag är det fullt möjligt att låna pengar utan att det görs någon traditionell kreditupplysning på dig. Fördelen med att ansöka om ett lån utan UC är att kreditförfrågan inte kommer sparas i något register och därefter inte skada din kreditvärdighet.

Om du väljer att ansöka om lån utan UC görs kreditupplysningen istället via en alternativ aktör. Bisnode, Creditsafe och Safenode är några exempel på företag som även dem utför kreditprövningar.

En kreditupplysning görs alltså fortfarande men till skillnad från en kreditprövning från Upplysningscentralen så sparas inte förfrågan. Du behöver alltså fortfarande ha en god ekonomi i övrigt och uppfylla samtliga krav som långivare ställer på dig som låntagare.

Låna trots betalningsanmärkning

Det är möjligt att bli beviljad ett lån trots att man har en eller till och med flera betalningsanmärkningar.

Även om långivare helst ser att man har en fläckfri ekonomisk historia och ett skuldfritt förflutet så är inte alltid detta fallet. En betalningsanmärkning kan göra det svårare att bli beviljad ett lån men det är inte omöjligt.

En långivare kan förstå problematiken med att en betalningsanmärkning kan ha uppstått i det förflutna och istället välja att se på din nuvarande ekonomi. Om din ekonomi vid ansökan av lånet utöver betalningsanmärkningen är god kan alltså en långivare bevilja ditt lån.

Det långivare gör om de beviljar lån trots betalningsanmärkning är att göra en än mer djupgående analys av din ekonomi. Ser den bilden bra ut kan alltså din ansökan om lån bli godkänd förutsatt att du i dagsläget kan betala dina övriga lån, fakturor och att du uppfyller övriga krav långivaren ställer på dig.

Vanliga frågor

Kan jag se vilken kreditvärdighet jag har själv?

Ja, du kan antingen titta i ditt senaste utdrag från UC eller begära ett eget utdrag på dig själv via UC:s egna hemsida. Ett sådant utdrag du gör på dig själv kostar endast 29 kr och den påverkar inte din kreditvärdighet.

Vilka lån finns det utöver privatlån och snabblån?

Det finns idag mängder av lån på marknaden. Många utav dem faller inom ramen för privatlån eller snabblån men det finns också renodlade bolån, billån men också företagslån, kreditlån med flera. 

Hur snabbt får jag ett lån utbetalt?

Hur snabbt du får ditt lån utbetalt varierar från långivare till långivare. Generellt brukar det inte ta mer än 1 – 3 bankdagar men det kan också gå snabbare än så.

Lämna en kommentar