Ta lån trots skuld hos Kronofogden – Kan jag, vill jag, törs jag?

Ett skuldträsk som växer och Kronofogden i hasorna är en trist situation. Men den krassa sanningen är att du varken är den första eller sista som hamnar i skuldfällan. Ibland tar livet lite tråkigare svängar och plötsligt står vi där och funderar på om vi kanske ändå ska ansöka om ett lån trots Kronofogden som knackar oss i ryggen. Låt oss därför reda ut vad det faktiskt innebär att låna pengar trots skulder hos Kronofogden. Går det, hur går man tillväga och finns det bättre alternativ?

Kan man få lån trots att man har anmärkning hos Kronofogden?

Svaret på frågan om du kan få lån trots skuld hos Kronofogden är både ja och nej. Har du en aktiv skuld hos Kronofogden är det nästintill omöjligt att få ett lån beviljat hos någon av de större långivarna – detta då du anses vara en för hög risk. Det finns dock vissa mindre långivare som erbjuder privatlån trots skuldsaldo hos Kronofogden. Men – och detta är ett stort men: det kommer med betydande risker. Detta lån lär innebära ganska ruttna villkor och en väldigt hög ränta.

Allra bäst är om du har möjlighet att betala tillbaka din skuld och sedan vänta i sex månader – då ökar dina chanser till att få ett lån beviljat avsevärt.

Då ökar chansen att få lån trots skuld hos Kronofogden

Vem som blir beviljad ett lån eller inte är alltid individuellt. Har du ett väldigt litet skuldsaldo hos Kronofogden – på några tusen kronor – och dessutom kan bevisa att du lagt upp en plan för avbetalning, är chansen större att du får ett lån beviljat trots ditt skuldsaldo. Vill du ha ett lån till låg ränta och med bra villkor bör du dock inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden.

Nåväl. Låt oss börja från början. Vilka är Kronofogden egentligen, och hur illa behöver ens ekonomiska situation bli innan man hamnar hos dom?

De bästa lånen trots Kronofogden

Ranking Långivare
Ränta(%)* Period Utan UC Högsta belopp Minsta belopp Åldersgräns Anmärkning?* Begäran
5
5.25 % 1-12 år Ja 200 000 kr 46 000 kr 25 år Nej 200 000 krSE AKTUELL RÄNTA
👁 4
6
9.84 % 1-6 år Nej 100 000 kr 10 000 kr 20 år Nej 100 000 krSE AKTUELL RÄNTA
👁 2
7
2.99 % 1-20 år Nej 600 000 kr 25 000 kr 18 år Nej 600 000 krSE AKTUELL RÄNTA
👁 2
8
3.01 % 1-15 år Nej 600 000 kr 5 000 kr 18 år Nej 600 000 krSE AKTUELL RÄNTA
👁 6
9
2.99 % 1-20 år Nej 600 000 kr 10 000 kr 18 år Nej 600 000 krSE AKTUELL RÄNTA
👁 2
10
4.03 % 1-20 år Nej 600 000 kr 5 000 kr 20 år Nej 600 000 krSE AKTUELL RÄNTA
👁 2
11
31.82 % 1-10 år Ja 50 000 kr 10 000 kr 18-70 år Nej 50 000 krSE AKTUELL RÄNTA
👁 2
12
4.53 % 1-20 år Nej 600 000 kr 5 000 kr 20-70 år Nej 600 000 krSE AKTUELL RÄNTA
👁 2
13
14 % 0-6 år Ja 100 000 kr 2 000 kr 20-75 år Nej 100 000 krSE AKTUELL RÄNTA
👁 3
14
5.11 % 2-15 år Nej 500 000 kr 50 000 kr 18-70 år Nej 500 000 krSE AKTUELL RÄNTA
👁 2
15
4.9 % 1-20 år Nej 600 000 kr 10 000 kr 18-75 år Nej 600 000 krSE AKTUELL RÄNTA
👁 3
16
7.9 % 5-72 månader Nej 50 000 kr 1 000 kr 18-70 år Nej 50 000 krSE AKTUELL RÄNTA
👁 2

 

Vilka är Kronofogden?

Om du är här är chansen stor att du redan har en viss bekantskap med Kronofogden. De är kort och gott en statlig myndighet med uppdrag att driva in skulder – och för många ett namn som förknippas med en viss fruktan.

Fun (eller inte så fun) fact: En variant av Kronofogden fanns redan på medeltiden. Deras uppgift under den tiden var bland annat att driva in skatt till kungens kista. Idag är de dock mindre intresserade av att finansiera kungliga galamiddagar och mer intresserade av att jaga skulder.

Hur får man en skuld hos Kronofogden?

En skuld hos Kronofogden är förvisso inte något som du aktivt får, utan det är snarare en konsekvens av obetalda skulder eller fakturor som har förfallit. Här är en översikt av hur processen ofta ser ut:

Vägen till Kronofogden – steg för steg

  1. Obetald faktura: Det börjar oftast med en faktura du inte har betalat i tid. Efter förfallodagen får du vanligtvis en påminnelse.
  2. Påminnelse och Inkasso: Om du inte betalar inom en viss tid efter påminnelsen kan fakturan gå vidare till inkasso. Det innebär ytterligare avgifter och en ökad press på dig att betala.
  3. Inkassokrav: Ett inkassobolag skickar ut ett inkassokrav. Du får en ny chans att betala men med ytterligare avgifter.
  4. Betalningsföreläggande: Om du fortfarande inte har betalt skickas ärendet till Kronofogden. Myndigheten utfärdar då ett betalningsföreläggande, som är ett försök att få dig att betala tillbaka skulden. Här tillkommer återigen avgifter.
  5. Utmätning: Om du fortfarande inte betalar, eller om du inte bestrider skulden, kan Kronofogden besluta om utmätning av dina tillgångar för att täcka skulden.
  6. Skuld hos Kronofogden: Nu är du officiellt registrerad med en skuld hos Kronofogden, vilket får flera negativa konsekvenser så som svårigheter att låna pengar, hyra bostad, eller teckna abonnemang. Du får även en betalningsanmärkning som ligger kvar i tre år eller fem år.

Vad händer?

Vad händer om man inte betalar sin skuld hos Kronofogden?

Om du inte betalar din skuld hos Kronofogden kan de besluta om utmätning, vilket innebär att de kan ta en del av din lön, ditt bankkonto eller värdefulla ägodelar för att täcka skulden. I värsta fall kan din fastighet säljas. Om skulden är väldigt stor eller om det finns tecken på att du aktivt försöker undvika att betala kan det även bli tal om rättsliga åtgärder.

Hur gör man för att låna pengar trots skuld hos Kronofogden?

Om du trots allt bestämt dig för att låna trots aktiv skuld hos Kronofogden är chansen för ett beviljat lån låg men inte omöjlig. Många långivare kräver att du ska ha varit skuldfri hos Kronofogden i minst sex månader för att få ansöka om lån hos dem vilket gör att alla traditionella banker och långivare lär neka din ansökan. Du måste helt enkelt leta efter andra långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar eller skulder. En snabb googling visar vilka långivare som erbjuder detta. Det gäller dock enbart blancolån – om du vill ansöka om ett bolån måste du vara skuldfri hos Kronofogden.

Glöm inte bort att noggrant gå igenom villkoren för lånet. Lån under dessa omständigheter kommer nästan alltid med hög ränta och andra kostnader. Se också till att du jämför lån för att hitta det bästa lånet för dig.

Ansök med en medsökande

I vissa fall kan en medsökande hjälpa dig att få lånet godkänt om du har skuld hos Kronofogden – men det är absolut ingen garanti.

Varför vill man låna pengar trots en skuld hos Kronofogden?

Ja, borde man inte bara betala av skulden innan man tar ett lån?

Problemet med skulder hos Kronofogden är att många inte ser någon annan utväg än att ta ett lån för att lösa skulden. Och att ta lån för att lösa sin skuld hos Kronofogden är lite som att försöka ro i en båt med hål i skrovet; du kommer inte särskilt långt innan problemen kryper ikapp. Nu är det ju dock lätt för oss att säga att du inte bör ta flera lån när du har skuldsaldo hos Kronofogden – ibland ser man helt enkelt ingen annan lösning och det har vi respekt för.

Tänk på detta

Tänk på detta om du ska ta ett lån trots skuld hos Kronofogden

  • Ökad skuldsättning: Att ta nya lån för att betala gamla skulder kan leda till en ond cirkel av ökad skuldsättning.
  • Rättsliga konsekvenser: Om du inte kan betala tillbaka det nya lånet kan detta leda till ytterligare rättsliga konsekvenser och utmätning av dina tillgångar.
  • Kreditvärdighet: Din kreditvärdighet kommer att påverkas negativt, vilket gör det ännu svårare att få lån i framtiden.
  • Alternativa lösningar: Innan du går den riskfyllda vägen att ta ett nytt lån, överväg alternativ som skuldsanering och avbetalningsplaner.
  • Skuldrådgivningen i din kommun: Det är alltid klokt att konsultera en skuldrådgivare eller annan ekonomisk rådgivare för att diskutera din situation och komma fram till lösningar.

Alternativ till lån om du har skuldsaldo hos Kronofogden

Att ta nytt lån med skuld hos Kronofogden är – som du nog själv förstått vid det här laget – inte den bästa lösningen. Därför är det viktigt att vi diskuterar alternativ! Skuldsanering är exempelvis en möjlighet som inte alltid beaktas. Det kan vara en komplex process, men det ger dig en chans att börja om rent ekonomiskt. Det kräver en ansökan och godkännande, men är ofta en bättre väg än att ytterligare belåna sig.

Vad är skuldsanering?

Skuldsanering är som en nystart för din ekonomi när du har så mycket skuld att du inte kan betala tillbaka den inom överskådlig tid. Tänk på det som en ekonomisk detox övervakad av myndigheterna. Så här fungerar det:

  1. Ansökan: Du ansöker om skuldsanering hos Kronofogden. De kollar om du verkligen har så mycket skulder att du inte klarar av att betala tillbaka dem.
  2. Beslut: Om Kronofogden säger ja, räknar de ut en budget för dig. De ser över vad du tjänar och vad du måste ha för att leva (hyra, mat, osv.) Det kallas att leva på existensminimum.
  3. Betalningsplan: Sen får du en betalningsplan som sträcker sig över ett antal år, oftast 5 år. Under den tiden betalar du så mycket du kan av dina skulder enligt den budgeten. Vanligtvis betalar du en viss summa per månad.
  4. Skuldfri: När tiden är ute och du har följt planen, skrivs resten av skulden av. Du är skuldfri och kan börja om på en tom tavla!

Skuldsanering är en räddningslina men inte en enkel utväg. Du lever på en strikt budget under flera år och det påverkar din kreditvärdighet. Men för många är det enda chansen att bli av med överväldigande skulder och få en ny start.

Kan man ta lån trots skuldsanering?

Nja. Det finns inte många långivare som erbjuder lån under en skuldsanering. En sanering ska ju ge dig en chans att rensa ditt ekonomiska register och börja om på nytt. Om du skulle ta nya lån under denna period skulle det strida mot syftet och potentiellt göra din ekonomiska situation ännu värre.

Råd till dig

Råd till dig som ska ta lån med skuld hos Kronofogden

Ja, den krassa sanningen är att din absolut sista utväg bör vara att ta ett lån om du har en aktiv skuld hos Kronofogden. Det bästa du kan göra är att försöka betala tillbaka hela skulden och sedan vänta 6 månader. Om du vill låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden kommer här några råd på vägen:

  • Försök hålla ut: Det bästa du kan göra är att skapa en avbetalningsplan för att betala tillbaka din skuld. När din skuld hos Kronofogden är betalad kan du ansöka om lån.
  • Liten eller stor skuld: Har du en väldigt liten skuld och kan visa upp en avbetalningsplan är chansen större att du, trots aktiv skuld hos Kronofogden, kan få ett lån beviljat.
  • Undvik akuta lån som sms lån: Snabblån och sms-lån ansöker många om när de vill låna pengar snabbt, helt enkelt då det ställs mindre krav på dig som långivare. Räntorna är dock skyhöga och villkoren riktigt kassa. Därför bör du aldrig ansöka om snabblån, framförallt inte för att betala av andra skulder. Och du lyckas betala tillbaka hela skulden riskerar du ändå att bli ännu mer skuldsatt av själva snabblånet.

Råd till dig som funderar på att ta lån trots skulder hos KFM

Om du funderar på att ta ett lån trots en skuld hos Kronofogden kan det vara dags för en timeout och en djupdykning i din ekonomiska situation:

1: Översyn av ekonomi

Först och främst bör du göra en komplett översyn av din ekonomi. Finns det verkligen inga andra vägar att gå? Kan du snåla in på något, sälja saker du inte behöver eller kanske till och med ta ett extrajobb för att få ekonomin att gå ihop?

2: Rådgivning

Vänd dig till budget- och skuldrådgivningen eller Kronofogden själva. Det kan låta skrämmande, men faktum är att de ofta kan ge väldigt bra råd om hur du kan gå vidare. Kontaktuppgifter finns på Kronofogdens hemsida.

3: Risker och Konsekvenser

Förstå riskerna. Om du lyckas hitta en långivare som ger dig ett lån trots skuld kommer det nästan garanterat ha skyhöga räntor och avgifter. Och om du inte kan betala tillbaka det, ja då hamnar du bara ännu djupare i skuldträsket.

4: Tänk långsiktigt

Var långsiktig i ditt ekonomiska tänkande. Det kanske känns som att du behöver pengar “nu”, men att ta ett lån med dåliga villkor kommer att påverka dig negativt i flera år framöver. Är det verkligen värt det?

Vanliga frågor och svar om lån och Kronofogden

Kan man låna pengar med aktivt skuldsaldo hos Kronofogden?

Det är teoretiskt möjligt men ofta mycket svårt. De flesta traditionella långivare kommer att neka en ansökan om du har aktiva skulder hos Kronofogden. Det absolut bästa du kan göra är att betala tillbaka hela skulden och sedan vänta 6 månader innan du ansöker om lån.

När hamnar man hos Kronofogden?

När du inte betalar fakturor eller skulder i tid, trots återkommande påminnelser, riskerar du en betalningsanmärkning samt ett skuldsaldo hos Kronofogden.

Hur mycket kan man låna om man har aktiva skulder hos Kronofogden?

Om du hittar en långivare som godkänner ett lån, kommer beloppet sannolikt att vara lågt. Det varierar dock mellan olika långivare. Ett privatlån har nästan alltid 600 000 kr som tak – men om du har en skuld hos Kronofogden är det otroligt svårt att få låna så mycket.

Vilka är kraven för att få låna pengar?

Grundkraven är oftast att du måste vara minst 18 år gammal, ibland även 20 år, ha en fast inkomst och vara folkbokförd i Sverige. Kraven kan vara högre om du har betalningsanmärkningar, låg kreditvärdighet eller skulder hos Kronofogden.

Kan man låna pengar trots betalningsanmärkningar?

Ja, det finns långivare som godkänner lån trots betalningsanmärkningar, men räkna med högre räntor och strängare villkor. Vill du ha ett lån med lägre ränta och bra villkor bör du betala tillbaka dina skulder innan du ansöker om lån.

Hur gör man för att ta lån med betalningsanmärkningar och skuld hos Kronofogden?

Du ansöker om lån precis som vanligt. Problemet är dock att det är väldigt mycket svårare att få ett lån beviljat om du har en aktiv skuld hos Kronofogden.

Kan jag få lån om jag har en skuld på 5 000 kr hos Kronofogden?

Det är omöjligt att svara på. Däremot ökar dina chanser något om du bara har några tusen kronor i skuld hos Kronofogden. Har du en skuld på 5 000 kr är chanserna större att du får ett lån än om du har en skuld på exempelvis 150 000 kr.

Kan man ansöka om lån för att betala skulder?

Det finns ingen lag som säger att du inte får ta ett lån för att betala skulder. Däremot riskerar ytterligare lån att försätta dig i ännu mer skulder. Med andra ord är det alltid klokt att försöka lösa skulderna på något annat sätt än genom att ta ytterligare lån och på så sätt få andra skulder.

Vad kostar det att driva in en skuld via Kronofogden?

Det kostar 600 kronor att ansöka om att Kronofogden driver in en skuld

Kan man ta sms lån om man har skulder hos Kronofogden?

I teorin är det möjligt att ta SMS-lån även om man har skulder hos Kronofogden, men det är inte att rekommendera. För det första är det få långivare som godkänner lån till personer med betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. De som gör det tar oftast ut skyhöga räntor och avgifter vilket gör det ännu svårare för dig att klara av dina befintliga skulder.

För det andra, att ta nya snabblån i en redan prekär ekonomisk situation är att leka med elden. Du riskerar att förvärra din skuldsituation, och om du inte kan betala tillbaka SMS-lånet i tid kommer du att hamna ännu djupare i skuldträsket.

När får man ta lån efter Kronofogden?

När du har betalat tillbaka hela skulden brukar banker och långivare kräva att du väntar i minst 6 månader innan du ansöker om lån.

 

Låneguidens ordlista

Låntagare: En person som ska låna pengar från en bank eller långivare.

Långivare: En person, banker och långivare eller annat finansiellt institut som lånar ut pengar.

Blancolån: Lån utan någon säkerhet, även kallat privatlån.

Ränta: Ränta är den kostnad du betalar för att få låna pengar.

Amortering: Att betala av en del av lånet på regelbunden basis.

Kontantinsats: Den del av kostnaden som du själv måste finansiera när du tar ett bolån eller billån., eller när man tar ett billån.

Kreditgräns: Den högsta summan som en låntagare kan låna.

Kreditvärdering: En bedömning av en persons kreditvärdighet baserat på deras betalningshistorik, kreditbetyg och annan finansiell information.

Kreditupplysning: En rapport som visar en persons kreditvärdighet. En kreditupplysning tas ofta vis Upplysningscentralen (UC).

Säkerhet: Något som används som säkerhet för att låna pengar, till exempel en fastighet eller en bil. Ett lån utan säkerhet innebär att räntan ofta blir högre.

Effektiv ränta: Den effektiva räntan är den totala kostnaden för ett lån eller kredit, inklusive alla avgifter och räntor som tas ut av långivaren. Effektiv ränta är alltså totalsumman du kommer behöva betala för lånet.

UC: UC står för Upplysningscentralen och är en av de största kreditupplysningsföretagen i Sverige. Alla storbanker i Sverige använder sig av UC.

Lån utan UC: Lån utan UC innebär att långivaren inte kommer att göra en kreditupplysning hos UC när de behandlar din låneansökan.

Samlingslån: Om du har många små lån från olika långivare kan du samla lån. Detta innebär att du istället för flera olika lån endast har ett större lån.

Såhär använder du Låneguiden

På Låneguiden listar vi alla olika sorters lån och långivare. Vi guidar dig genom finansvärlden och kan, när du väl bestämt dig för att låna pengar, hjälpa dig hitta det mest fördelaktiga lånet för dig. I vårt arkiv kan du läsa om det mesta som handlar om privatekonomi, lån och hur du ansöker om diverse lån. Som alltid ber vi dig dock att gnugga geniknölarna lite extra innan du beslutar dig för att ta ett lån – man ska ju aldrig samla på sig lån och krediter i onödan.