Att byta lägenhet kan verka krångligt, men det är faktiskt sällan så svårt som man skulle kunna tro. Det kan dock ta lite tid, och det finns många saker som kan vara bra att tänka på när man ska byta lägenhet. I denna guide kommer vi att gå igenom allt sådant som kan vara bra att tänka på inför ett lägenhetsbyte.
Bästa tjänsten för ditt lägenhetsbyte
När du ska byta lägenhet finns det olika tjänster som kan göra det enklare, och du kan få hjälp med allt från att hitta någon att byta lägenhet med till att genomföra själva bytet. Det som oftast brukar vara det svåra är just att hitta någon att byta med, eftersom det gäller att personen vars lägenhet du vill ha också vill ha din lägenhet.
Ett lägenhetsbyte kan ta tid, men det enklaste sättet är att använda en tjänst där du kan lägga ut en annons och samtidigt kolla andras annonser. Lägenhetsbyte.se hjälper dig med just detta, men också med att genomföra bytet. På Lägenhetsbyte.se kan du lägga upp din annons och få matchade bytesförslag. Du kan även kolla igenom annonser för att se om du hittar en lämplig lägenhet, och skicka en förfrågan även om det inte är en matchning. På samma sätt kan du få förfrågningar från andra annonsörer, vars lägenhet inte matchar det du söker – men som ändå kanske kan vara rätt val för dig.
När du har hittat rätt och det är dags för ett byte så hjälper Lägenhetsbyte.se till även med detta. De hjälper dig att göra en bytesansökan hos hyresvärden, och sköter hela ansökningsprocessen åt dig, helt kostnadsfritt. Kort sagt blir allting enklare – att leta efter någon att byta med, att hitta rätt och att genomföra bytet. Det kan som sagt ta tid att hitta rätt, men med Lägenhetsbyte.se blir det enklare – och du kan även spara lite tid.
Första fem dagarna är det kostnadsfritt att använda Lägenhetsbyte.se, och under provperioden kan du se förslag. Vill du kontakta en annan annonsör så behövs det dock ett betalmedlemskap, om du inte bor i ett gratisområde. De städer som kräver ett abonnemang är Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Bor du någon annanstans i landet så är det gratis att annonsera. För städerna som inte är gratis finns olika abonnemang som betalas halvårsvis, varannan månad eller månadsvis.
När du söker bostäder på Lägenhetsbyte.se kan du välja hur många rum du vill ha, hur stor lägenheten ska vara och vilken hyra du önskar. Du kan även välja om du söker en lägenhet med till exempel badkar, balkong, eldstad samt om det ska vara på bottenvåningen eller finnas hiss. På så sätt kan du enkelt få fram precis sådana lägenheter som du söker. När du lägger upp din egen annons kan du även hitta matchningar, och på ett smidigt sätt hitta någon som både har en sådan lägenhet som du söker och även söker en sådan lägenhet som du har. Det blir betydligt enklare att hitta rätt, helt enkelt.
Det finns tre olika alternativ för lägenhetsbyten hos Lägenhetsbyte.se. Det första är direktbyte, vilket helt enkelt innebär att två personer byter lägenhet. Man kan då antingen byta en mot en eller en mot två. Dessa direktbyten hittas genom matchning, det vill säga att ni båda har en lägenhet som är vad den andra söker. Det andra alternativet är triangelbyte, vilket innebär att tre personer byter lägenhet med varandra. Vi kommer gå in mer på vad detta innebär lite längre ned. Det tredje och sista alternativet är manuellt direktbyte, vilket är ungefär som ett direktbyte, men här har en annonsör hittat din annons manuellt och inte genom en matchning. Det innebär att dennes lägenhet inte var exakt vad du sökte, men personen testade ändå att ange intresse för din lägenhet.
Testa Lägenhetsbyte.se gratis just nu:
Det här gäller vid lägenhetsbyte
När du ska göra ett lägenhetsbyte så finns det förstås många saker som kan vara bra att hålla koll på. Det finns en del regler och lagar som man ska förhålla sig till, och även en del annat som kan vara bra att känna till. Här kommer vi att gå igenom några av de viktigaste sakerna som du bör ha koll på när du ska byta lägenhet.
Något många funderar på inför ett lägenhetsbyte är om man alltid får byta lägenhet. Svaret är ja, oftast. Det är hyresvärden som ska godkänna ett lägenhetsbyte, och generellt kan man säga att de oftast brukar godkänna det, förutsatt att det finns giltiga skäl till bytet. Förutom ett godkännande från hyresvärden och ett beaktansvärt skäl, så krävs det även att det finns ett giltigt hyreskontrakt.
Huruvida det finns ett giltigt hyreskontrakt eller inte har man förmodligen redan koll på, så den stora frågan är ofta vad som är ett giltigt skäl till ett byte. Vanligtvis är giltiga skäl till exempel ändrade familjeförhållanden, arbete eller studier på en annan ort eller väsentligt ändrande ekonomiska förhållanden.
För att förtydliga så kan ett giltigt skäl vara att du har blivit av med ditt arbete, och inte längre har råd med hyran. Att du har fått arbete på en annan ort, eller ska börja studera på en annan ort, och därför behöver flytta dit är också ett giltigt skäl. De flesta hyresvärdar godkänner ett lägenhetsbyte så länge det finns något giltigt skäl, så vanligtvis är det inte särskilt svårt att få ett godkännande. Skulle hyresvärden neka ett lägenhetsbyte trots att det finns skäl så kan man vända sig till hyresnämnden, och om de beslutar att det finns giltiga skäl så kan hyresvärden bli tvungen att acceptera bytet ändå.
Något annat som kan vara bra att tänka på är att man ska ha bott i lägenheten minst ett år innan man får ansöka om ett lägenhetsbyte. Finns det enligt hyreslagen synnerliga skäl så kan det dock gå att göra ett lägenhetsbyte tidigare. Exempel på synnerliga skäl kan vara dödsfall i familjen eller att du har förlorat ditt jobb och helt enkelt inte kan betala hyran på lägenheten.
När du genomför ett lägenhetsbyte så får endast lägenhet bytas mot lägenhet. Du får byta en lägenhet mot två lägenheter, eller tvärtom, men det får inte förekomma några betalningar. Att till exempel sälja en hyresrätt är straffbart, och om hyresvärden misstänker att det förekommer någon betalning i lägenhetsbytet så har de rätt att neka bytet. Ett lägenhetsbyte ska alltså bara innebära ett rättvist byte av lägenheter.
Triangelbyte – hur fungerar det?
Att göra ett triangelbyte kan verka krångligt, men det är faktiskt sällan så svårt som man kan tro. Ett triangelbyte innebär helt enkelt att ni är tre personer som byter lägenhet. Du byter till lägenhet A, den som bodde där byter till lägenhet B, vars tidigare hyresgäst byter till din lägenhet C.
Fördelen med detta upplägg är förstås att det kan bli enklare att hitta rätt. Byter du lägenhet med en person så är det förstås en förutsättning att även den personen vill ha din lägenhet, båda måste bli nöjda. Är bara en person nöjd så kan alternativet vara att hitta en tredje person som övertar din lägenhet, och överlåter sin lägenhet till personen vars lägenhet du vill ha. Det här låter förstås krångligt, men fullt så krångligt är det sällan.
Här blir det dock lite mer att tänka på, förstås. Det är tre personer som ska bli nöjda, och det gäller även att få det att fungera med till exempel utflyttningar och inflyttningar och så vidare. Det här innebär också att det är tre personer som ska få lägenhetsbyte godkänt.
Att tänka på när du byter lägenhet
Många tycker att det verkar svårt att byta lägenhet, men egentligen är det ofta ganska enkelt – men det kan ta tid. Att hitta någon att byta med tar ofta längre tid än vad man hade räknat med, medan själva bytet ofta är enklare än vad trodde att det skulle vara. Har man möjlighet så kan det alltså vara en bra idé att börja kolla på alternativ i god tid, även om det sällan är så enkelt. Behöver man en större bostad eller en lägre hyra så har man sällan möjlighet att vänta hur länge som helst, och vanligtvis kommer behovet av ett byta ganska plötsligt.
En sak som kan vara bra att ha i tankarna när man ska byta bostad och lägga ut en annons, är att det ska vara ett rimligt byte. Säkerligen har du många tankar om vad du vill ha, men du måste också ha något att erbjuda. Med det sagt kan det finnas personer som prioriterar andra saker än vad du själv gör, vilket innebär att du inte måste ha balkong, badkar och perfekt läge bara för att du söker det – men du måste ha någonting annat som kan locka. Kanske har du istället en nyproducerad eller nyrenoverad lägenhet, eller en lägenhet med väldigt låg hyra.
Börja med att fundera över vad du vill ha, och vad du erbjuder. Varför vill du byta bostad, är det för att du behöver en större – eller kanske mindre – lägenhet eller för att du behöver en lägre hyra? Vad saknas i din nuvarande bostad? Därefter, fundera över vad din lägenhet har som kan göra andra intresserade av den. Ta gärna god tid på dig och skriv ned allt du kan komma på – allt från det snygga badrummet och de nytapetserade väggarna till den öppna planlösningen och balkongen med kvällssol. Det är just dessa saker som du ska nämna i din annons för att göra andra intresserade, och ta med så mycket som möjligt, förutsatt att det verkligen är sådant som kan vara intressant för andra.
När du vill göra ett lägenhetsbyte så är det viktigt att vara aktiv. Kolla annonser dagligen, och håll koll på din egen annons och eventuella svar. Att kolla ett par gånger i månaden är ingen bra idé – kolla gärna dagligen, så att du snabbt kan se om det har kommit något nytt, och också snabbt svara om någon har hört av sig. Det här kan som sagt ta tid, men om du är aktiv så kommer det förmodligen gå snabbare.
Testa Lägenhetsbyte.se gratis just nu:
Så gör du den perfekta annonsen
Det absolut viktigaste när du ska lägga upp en annons för lägenhetsbyte är att göra det noggrant, och att lägga tid på annonsen. Det är den som ska locka folk att vilja byta till sig din lägenhet, och någon av de som ser annonsen kan ha den perfekta lägenheten för dig. Se alltså till att göra en så bra annons som möjligt.
Hur gör man då en bra annons? Först och främst är bilderna förstås viktigt, eftersom dessa hjälper andra att bilda sig en tydlig uppfattning om din lägenhet. Du har förmodligen själv kollat på annonser på bostäder någon gång och vet hur frustrerad man kan bli över för få bilder, eller för dåliga bilder. Se till att ta många bilder om det är möjligt, men inte flera nästintill likadana bilder. Fokusera på att ta bilder som visar så mycket som möjligt, snarare än närbilder. Finns det viktiga detaljer du vill visa så kan det dock behövas några sådana bilder också.
Tänk på ljuset när du tar bilderna, dagsljus är förstås det allra bästa. Dra upp persienner och dra undan gardiner så att ljuset kommer in ordentligt. Ett naturligt ljus är alltid det bästa alternativet. Tänk också på att fixa inför fotograferingen, städa upp och ta bort onödiga saker som ligger framme. Ett rörigt intryck kan göra att folk blir ointresserade även om lägenheten är fin, så städa undan ordentligt. Ta även bort personliga saker, fotografier och liknande. Tänk på att den som kollar på dessa bilder ska kunna se sig själv i bostaden, och det blir svårare om dina saker och foton är överallt.
Självklart är vinkeln också viktig. Försök få med så mycket av rummet som möjligt på varje bild. Det bästa brukar vara att antingen fota från ett hörn, eller att stå i dörröppningen. Finns det möjlighet att lägga upp videoklipp i annonsen så kan det också vara ett jättebra komplement till bilderna, eftersom du då får med mer. Tänk dock på att filma långsamt, utan hastiga rörelser. Går det inte att lägga upp videoklipp i annonsen så kan det ändå vara en bra idé att filma lite, för att kunna skicka till de som är intresserade.
Även beskrivningen är förstås viktig. Här kan det vara en bra idé att börja med att fundera över vad du själv vill veta. Det kan vara till exempel om lägenheten är ny eller gammal, hur planlösningen ser ut och vad som finns i närheten – parker, skog, affärer, skola, bussförbindelser och så vidare. Nämn gärna sådant som vilket år lägenheten byggdes, och om någonting nyligen har renoverats eller fixats.
Skriv gärna stödord innan med sådant du ska nämna, och gå runt i lägenheten och fundera över om det finns något du vill nämna. Skriv ned sådant som du själv gillar med lägenheten, eller som du tror att andra skulle kunna uppskatta. Det kan också vara bra att nämna sådant som om tvättstuga finns i samma port, vad som mer finns i fastigheten, om det finns parkering, om det finns möjlighet att hyra garage, om det finns lekplats eller annat i området och så vidare.
Det är också väldigt viktigt att texten blir lättläst. Se till att kontrollera stavning och grammatik, eller be någon annan läsa igenom om du är osäker. Dela upp texten i olika stycken, gärna med fokus på olika saker i olika stycken så att det går lätt att hitta det man vill veta. Och var inte orolig över att skriva för mycket – berätta hellre för mycket än för lite. Med det sagt så bör det inte bli en massa upprepningar eller onödig information, utan skriv bara det som är viktigt, men ta med så mycket som möjligt.
För att göra annonsen ännu bättre och mer lättläst kan du skriva olika övertexter eller helt enkelt dela upp den i olika delar där du fokuserar på olika saker. Det kan vara till exempel en del för planlösning, en del för område, en del för renoveringar, en del för bekvämligheter och så vidare. Under dessa skriver du sedan så mycket som möjligt om dessa saker – till exempel beskriver planlösningen detaljerat, berättar vad som finns i området, vilka renoveringar och annat som har gjorts och under bekvämligheter kan du berätta om allt från balkong och badkar till om det är bottenplan eller finns hiss.
Slutligen, en väldigt viktig sak att tänka på är att vara ärlig. Även om det inte känns lockande att nämna nackdelar med lägenheten så är det faktiskt en bra idé att göra det. Personer som är intresserade av lägenheten kommer ändå att komma och kolla på den, och kanske senare flytta in i den. Vad du än skulle vilja dölja så kommer det med största sannolikhet ändå att komma fram förr eller senare. Dessutom är sannolikheten stor att ärligheten kommer uppskattas, och kanske är det ändå inte en så stor nackdel som du tror. Och om någon tackar nej på grund av det, då har ni båda sluppit slösa tid, eftersom den där nackdelen med stor sannolikhet ändå hade kommit fram. Så var ärlig, såväl i annonsen som vid eventuella frågor.
Om det går för långsamt
Många gånger tar det lång tid att hitta rätt. Att lyckas hitta en bostad man vill ha kan vara ett stort projekt oavsett om man köper eller byter, och oavsett om det handlar om lägenhet eller hus. När man ska byta så måste man ju även hitta någon som vill ha ens egen lägenhet också, och inte bara tvärtom. Det är en process som kan ta tid, helt enkelt.
Det finns dock en del knep man kan ta till om det tar allt för lång tid – men dessa handlar främst om att man måste se över vad man söker, och vad man verkligen behöver. Du kan ju inte ändra storlek eller läge på din egen lägenhet för att göra den mer attraktiv, men något du kan göra är att försöka ändra dina egna preferenser och vad du söker, för att på så sätt få flera träffar.
Se över detta:
– Utöka området. Kanske kan du tänka dig att bo lite längre bort än vad du tänkte från början? Bara genom att utöka området lite grann kan du hitta flera alternativ.
– Sänk dina krav på storlek. Det här är förstås svårt, för storleken går inte alltid att kompromissa med. Men kanske behöver du inte fullt så stor lägenhet som du tänkte från början? Tänk på att planlösningen också har stor betydelse.
Tänk också på att yta och antal rum är två väldigt olika saker – det finns till exempel tvårummare som är större i yta än en del trerummare. Fundera över om det är yta eller rum du behöver. Kanske kan du minska kraven på antalet rum, eller behålla antalet rum men sänka kraven på antal kvadratmeter.
– Övriga krav. Se även över dina andra krav, som till exempel balkong och badkar, och ta bort sådant som inte är absoluta måsten. Men ta bara bort det du faktiskt kan vara utan.
– Högre maxhyra. Om det är möjligt kan det vara en bra idé att ändra maxhyran lite grann. Bara genom att lägga till lite grann kan du få flera alternativ. Självklart ska du inte ta en lägenhet med högre maxhyra än vad du kan betala, men om det finns möjlighet att öka lite grann så kan detta göra väldigt mycket.
Testa Lägenhetsbyte.se gratis just nu:
Frågor och svar om lägenhetsbyte
Vad innebär lägenhetsbyte?
Ett lägenhetsbyte innebär helt enkelt att två, eller tre, personer byter lägenhet med varandra. Att byta lägenhet kan vara ett bra alternativ om man till exempel har svårt att hitta en ny bostad, och redan har en lägenhet som kanske kan passa någon annan bättre.
Vad betyder triangelbyte?
Triangelbyte innebär att tre personer byter lägenhet med varandra. Den personen vars lägenhet du övertar kommer då att överta en annan lägenhet, vars tidigare hyresgäst tar över din lägenhet.
Får man ta betalt vid lägenhetsbyte?
Nej, man får inte sälja en hyresbostad och inte heller betala eller ta emot pengar vid ett lägenhetsbyte. Om en hyresvärd misstänker att det förekommer någon betalning vid ett lägenhetsbyte har de rätt att neka bytet. Att betala för ett hyreskontrakt är straffbart.