Laddbox typ 1 vs typ 2

Innehållsansvarig

När du ska köpa en elbil finns det förstås en massa saker att fundera över, men även att köpa en laddbox till elbilen kan kännas smått förvirrande. Först funderar man förmodligen över om man vill ha en laddbox eller inte, vilka fördelar dessa har, och vilka andra alternativ som finns. Men även när man har bestämt sig för att köpa en laddbox finns det en hel del att fundera över – till exempel vilken modell man ska välja, om man behöver lastbalansering, vad de olika funktionerna gör, vilka egenskaper en laddbox bör ha, vilken effekt som behövs och om det är typ 1 eller typ 2 som är rätt val. Här kommer vi att fokusera på det sistnämnda – typ 1 och typ 2. Vi kommer att gå igenom skillnader mellan dessa, och vilken typ som är rätt val. Läs gärna även vår bäst i test artikel om laddboxar.

Laddbox typ 1 vs laddbox typ 2

När man laddar sin elbil hemma gör man det oftast med en laddbox eller med en laddare som antingen kopplas in i det vanliga eluttaget, eller ett 3-fasuttag. Oavsett vad du använder för att ladda din elbil så kommer du att använda ett typ 1- eller typ 2-uttag, beroende på vilket som finns i din bil.

Att välja mellan typ 1 och typ 2 när du köper laddbox är alltså inte så svårt som man kanske kan tro – du väljer det som passar till din bil. Det här är förmodligen ingenting du behöver fundera över när du köper elbil heller, eftersom typ 2 är den nya standarden och det absolut vanligaste alternativet i dag. Tidigare var det dock typ 1 som gällde, och därför förekommer detta på äldre elbilar.

När det gäller ladduttagen och laddkablar så handlar det alltså om vilken typ av uttag du har i bilen, och vilken typ av laddkabel du kan använda. Det här är alltså något du behöver ha koll på när du köper en laddbox, eller en kabel till din laddbox, så att du får en laddkabel som är kompatibel med elbilen.

Det kan också vara värt att känna till att när du laddar bilen någon annanstans än hemma, till exempel i ett parkeringshus eller på en parkeringsplats utanför en galleria eller liknande, så kan det förutom typ 2-kontakt även finnas så kallade snabbladdare. Dessa använder ofta en högre effekt än vad man har i vanliga hushåll, och därför är det ingenting man har hemma i garaget eller på uppfarten. Det som är viktigt att känna till och hålla koll på för hemmabruk är alltså typ 1 och typ 2.

Skillnader mellan laddbox typ 1 och laddbox typ 2

Det är inte särskilt svårt att se skillnaden mellan typ 1 och typ 2. Typ 1-kontakten har en helt rund form, medan typ 2-kontakten är platt på ovansidan. Ett annat sätt att ta reda på vilken typ av kontakt man har är att kontrollera det på internet, det finns flera hemsidor som låter dig välja ditt bilmärke och bilmodell och sedan se vilken kontakt bilen har, och på många sidor kan man även hitta laddstationer som passar för din bil – det vill säga laddboxar och laddstolpar som fungerar för just dig, utifrån vilken bil du har.

Något annat som kan vara bra att känna till är att en del laddboxar har fast kabel, medan andra har uttag. Det här kan verka förvirrande, men det är faktiskt inte så krångligt. En fast kabel innebär helt enkelt att kabeln sitter fast i laddboxen, och att du enkelt kan koppla in den i bilen när du ska ladda. Har laddboxen ingen fast kabel utan ett uttag så behöver du istället en separat kabel att koppla in i laddboxen. Även om fast laddkabel är smidigast så finns det fördelar även med uttag, till exempel att du kan välja en längre kabel om bilen står långt ifrån laddstationen.

Laddbox typ 1

Även om typ 2 är vanligast förekommande i Europa i dag, så är typ 1 det vanligaste uttaget på asiatiska elbilar och laddhybrider. Det kan alltså vara så att din bil har typ 1, även om den är av nyare modell.

Generellt kan man säga att typ 1 var vanligast förr medan typ 2 är vanligast i dag, men fullt så enkelt är det inte riktigt. Typ 1 är nämligen den vanligaste kontakten på asiatiska elbilar. Det finns en hel del bilar som använder sig av typ 1-kontakter, till exempel: KIA Soul, Mitsubishi, Nissan Leaf (2013-2017), Peugeot, Citroën, Toyota Prius och Ford. Det finns alltså en hel del bilar som använder denna typ, och inte enbart asiatiska. Framför allt är dock typ 2 vanlig när det gäller äldre elbilar. Typ 1 känns igen på sin runda form, den är helt rund i formen och har inte den platta ovansidan som typ 2 har, på bilden ovan ser du hur typ 1 ser ut.

Laddbox typ 2

Typ 2 är som sagt vanligast i dag, även om typ 1 var vanligast tidigare. Sedan 2014 har typ 2 varit standard inom EU, vilket gör att den är vanligast förekommande på nya europeiska elbilar. 

De flesta europeiska elbilar har i dag uttag typ 2, då det är den nya standarden inom EU sedan 2014. Många biltillverkare har börjat anpassa sig efter den europeiska standarden, varför de flesta nytillverkade elbilar har detta uttag. Typ 2 förekommer hos bland annat elbilar från Volvo, Tesla, Volkswagen, Nissan Leaf (från 2018 och framåt), Renault och BMW samt KIA Optima, Niro PHEV och E-niro. Typ 2 känns igen på sin platta ovansida, då den till skillnad från typ 1 inte har en helt rund form.

Vanliga frågor och laddbox typ 2 och typ 2

Ska man välja laddbox typ 1 eller 2?

Om du redan har en elbil och ska skaffa en laddbox så beror valet på vilket ladduttag elbilen har. Eftersom typ 2 är den nya standarden så är det förmodligen typ 2 som är rätt val om du köper en helt ny elbil, om du däremot har en äldre elbil så kan det vara typ 1 du behöver.

Varför ska man ha laddbox till elbil?

Det finns flera anledningar att skaffa en laddbox. Jämfört med att ladda elbilen via det vanliga eluttaget så är laddbox säkrare, snabbare, effektivare och billigare. Det är viktigt att komma ihåg att eluttaget inte är anpassat för laddning av elbilar, och ofta avråds det helt från laddning via vanligt eluttag.

Är typ 1 eller typ 2 vanligast?

Typ 2 är den vanligaste kontakten till elbilar och den finns på de flesta modellerna av elbilar från till exempel Tesla, VW, Volvo, Audi, BMW och flera andra. Typ 2 är den nya standarden, medan typ 1 var vanligare förut och finns på många äldre elbilar.

Lämna en kommentar