Laddbox bidrag – Grön teknik, så fungerar det

Innehållsansvarig

Om du ska installera en laddbox, eller någon annan grön teknik, så har du möjlighet att utnyttja avdraget Grön teknik. Detta är en skattereduktion som innebär att du får göra avdrag på 50 procent av kostnaden för installation och material, upp till maxbeloppet 50 000 kronor per år. Det här gör förstås att det blir betydligt billigare att installera en laddbox, men det finns en hel del saker som kan vara bra att tänka på när det gäller Grön teknik. Först och främst bör du säkerhetsställa att du kan nyttja detta avdrag, och sedan kan det vara bra att veta hur det fungerar – hur man gör avdrag för Grön teknik, hur avdraget fungerar och vad det gäller för till exempel. Det, och en hel del annat, kommer vi att gå igenom här.  Om du är intresserad av att köpa en laddbox, kolla gärna in vårt test av laddboxar.

Laddbox bidrag – Grön teknik

Med Grön teknik kan det bli hela 50 procent billigare att köpa och installera en laddbox, eller laddstolpe. Men om man funderar på att köpa en laddbox för att det finns möjlighet att göra detta avdrag, då finns det en hel del saker som kan vara bra att tänka på innan. Först och främst ska vi gå igenom vad detta är för något, och vad skattereduktionen innebär.

Om du ska installera så kallad “grön teknik” så kan du ha rätt till en skattereduktion på 50 procent, vilket helt enkelt innebär att du bara behöver betala hälften för inköpet och installationen – eller för arbete och material, rättare sagt. Är det just en laddbox du ska köpa så är det själva laddboxen du får skattereduktion på, samt installationen av den.

Något som är viktigt att tänka på här är att du måste beställa laddboxen och installationen från samma leverantör för att kunna nyttja Grön teknik. Om du köper en laddbox från en återförsäljare och sedan anlitar någon annan för installation, då kan du endast få en skattereduktion på 30 procent för arbetet – och då genom ROT-avdraget. Du kan alltså inte nyttja Grön teknik om du inte beställer laddbox och installation från samma återförsäljare, vilket innebär att du helt missar avdrag för själva laddboxen och endast får 30 procent avdrag för arbetet.

Något annat som kan vara bra att tänka på när du ska köpa en laddbox är att många återförsäljare presenterar priset efter avdraget direkt – det är alltså sällan 50 procents avdrag på den summa du ser som gäller, utan oftast har man redan dragit av den summan. Är du inne i en webbutik så brukar det dock stå någonstans att priset är efter avdrag, men vid första anblick kan det vara svårt att veta om priset är innan eller efter avdraget. Anledningen till detta är att avdraget görs direkt vid beställning.

Det här är dock inte så smart, eftersom det inte är säkert att man har rätt till avdraget. Självklart är Grön teknik en skattereduktion som de flesta kan nyttja, men det innebär inte att alla har möjlighet att göra det för tillfället. Detta då det finns ett maxbelopp man får nyttja varje år, och huruvida man kan nyttja det eller inte beror faktiskt på flera olika saker. Vi kommer att kolla närmare på det här längre ned i texten.

Att tänka på när det gäller Grön teknik

Det finns som sagt en del saker som kan vara bra att fundera över om du vill nyttja avdraget Grön teknik. Om du aldrig har nyttjat det tidigare, och kanske aldrig ens hört talas om det innan, så är sannolikheten stor att du inte har koll på detta. Kanske känns det också rätt förvirrande, men för att göra det enklare kommer vi här att gå igenom det viktigaste. Vi kommer att kolla närmare på vem som får nyttja detta avdrag, vad det kan användas för och hur man gör för att ta del av skattereduktionen.

Kraven för att nyttja skattereduktionen

Grön teknik är som sagt ett avdrag som de flesta har möjlighet att nyttja, men med det sagt innebär det inte alltid att det är möjligt. För det första beror det på hur mycket skatt du har betalat in under året. Är du osäker på om din skatteinbetalning är tillräcklig kan det helt enkelt vara en bra idé att kolla detta med Skatteverket.

Därtill är skattereduktionen för Grön teknik maximalt 50 000 kronor per år, per person. Om du nyligen har nyttjat avdraget för solceller så är det alltså inte säkert att det finns något kvar att använda, och då måste du helt enkelt vänta tills det har gått ett år sedan du köpte och installerade solceller, innan du kan nyttja avdraget igen. Med det sagt är sannolikheten kanske inte jättestor att du installerar laddbox och solceller ungefär samtidigt, men det är inte heller omöjligt att man gör dessa saker nästan samtidigt – solceller kan trots allt vara en fördel när man laddar elbilen, eftersom de producerar el.

Vad som innefattas av grön teknik

I dagsläget är det faktiskt främst just solceller och laddningspunkter till elfordon som omfattas av Grön teknik. När det gäller solceller är avdraget 15 procent för nätanslutet solcellssystem, och 50 procent för system för lagring av egenproducerad elenergi. För laddningspunkter till elfordon är avdraget 50 procent.

Avdraget gäller endast om installationen ska förse din egen eller din förälders hushåll med el. Gäller det ett småhus eller ägarlägenhet så måste den ägas av dig, en lägenhet måste ha upplåtits med bostadsrätt och som innehas av dig och är det en byggnad under uppförande ska den ägas av dig och när den är färdigställd ska den vara ett småhus eller en ägarlägenhet.

Hur avdraget genomförs och vad du behöver göra

Du behöver faktiskt inte göra någonting alls för att ta del av detta avdrag – det görs automatiskt vid beställning, direkt på din faktura. Det här fungerar alltså på samma sätt som när du nyttjar RUT- och ROT-avdrag, avdraget görs direkt vid beställning och du behöver inte ligga ute med pengarna eller skickas in någon ansökan för att få tillbaka halva beloppet.

Vanliga frågor och svar om Grön teknik

Hur fungerar Grön teknik?

Om du installerar grön teknik, till exempel en laddbox eller laddstolpe, kan du få skattereduktion för kostnaden för såväl arbete som material. Detta gäller för installationer som påbörjats, betalats och slutförts tidigast 1 januari 2021. Det fungerar på samma sätt som ROT- och RUT-avdraget, men det är en egen skattereduktion.

Hur länge gäller Grön teknik?

Avdraget Grön teknik gäller sedan 1 januari 2021, och tills vidare. Med Grön teknik får du skattereduktion för max 50 000 kronor per år. Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat under året, samt vilka andra avdrag du har gjort.

Varför ska man ha laddbox hemma?

Det finns många anledningar att skaffa en laddbox. Om du laddar din elbil hemma så är ett vanligt uttag inte att rekommendera, då de inte är anpassade för elbilsladdning och det helt enkelt inte är säkert. Förutom att en laddbox är säkrare så är de även effektivare och snabbare, och det blir billigare att ladda med en sådan. De är även smidiga att använda, och har många smarta funktioner och egenskaper.

Lämna en kommentar