Att investera i en elbil är ett klokt val såväl för miljön som för plånboken. Det finns även flera fördelar med att ha en egen laddbox hemma. Med en laddbox hemma kan du ladda både snabbare, säkrare och billigare. Frågan är då, vilken laddbox är den bästa? Vi har sammanställt en guide om vad en laddbox är, vilka fördelar som finns, samt vad du ska tänka på inför köpet.
Laddbox Bäst i Test 2023 – Hemfaktas lista
- Bäst i test: Zaptec Go 22 kW – bästa laddboxen!
- Utmanare 1: Charge Amps AURA Wallbox 2x22kW
- Utmanare 2: Charge Amps Halo laddbox 3,7 – 11kW
- Utmanare 4: Garo GLB 3,7 – 7,4kW
Vilken är den bästa laddboxen på marknaden?
Så vilken laddbox är bäst i test? Enligt Hemfaktas efterforskning är Zaptec Go 22 kW det bästa valet av laddbox, detta eftersom den har en laddeffekt på hela 22 kw, uppkopplad med 4g och Wifi samt möjlighet till laddning under dygnets lägsta priser. Dessutom är den ju väldigt snygg att se på också!
Vi har nedan sammanställt ett utförligt bäst i test om laddboxar för att göra det enklare för dig att hitta rätt bland alla laddboxar. Utifrån research och jämförelser har redaktionen kommit fram till att de produkter nedan är de laddboxar som vi på Hemfakta rekommenderar. Vi har delat in testet i två delar, typ 2 och typ 1 för att göra det enklare för dig att hitta rätt laddbox hemma.
Testvinnare: Zaptec Go 22 kW, liten och smidig laddningsbox – den bästa laddboxen 2023!
Denna laddningsbox passar alla bilar, och den är en av världens minsta 22 kW elbilsladdare. Ca pris 7 200 kr med installation.
Den här smarta laddboxen har många fördelar – den laddar upp till 10 gånger snabbare än med vanligt uttag, den har en smart app, laddkabeln går att låsa fast via appen, den passar alla bilar, den är mindre och lättare än liknande laddboxar och den laddar bilen säkert.
Tack vare att laddboxen är så liten och smidig så kan den placeras vad som helst utan att ta upp onödigt mycket plats, eller få det att se ut som en laddningsstation – den märks knappt. Den passar alla laddbara bilar och hem, och anpassar laddstyrkan efter bilens kapacitet.
Här finner du vår fullständiga recension av Zaptec Go
Fördelar:
- En av världens minsta elbilsladdare
- Upp till 10 gånger snabbare än med vanligt uttag
- Har en smart app
- Laddkabeln kan låsas fast via appen
- Mindre och lättare än liknande laddboxar
- Laddar bilen säkert
Nackdelar:
- Inga nackdelar
Specifikation:
Valbara färger: Grå, svart, vit, blå, grön, brun
Vikt: 1,3 kg
Höjd: 242 mm
Bredd: 180 mm
Djup: 75 mm
PRIS MED INSTALLATION & DÄRMED SKATTEAVDRAG OM 50%:
Utmanare: Charge Amps Aura Wallbox 2x22kW, bästa laddboxen 2023
Charge Amps senaste tillskott Aura laddstation, som är tillverkad av ett hållbart återvunnet aluminium material, pris ca 23 000 kronor med installation.
Charge Amps AURA är en av de nyaste laddstationerna på marknaden. Intressant att känna till är att den är designad av Joachim Nordwall som är co-designer hos svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg. Ett par fördelar med denna laddstation är att den kommer med två uttag vilket gör att du kan ladda 2 bilar med 22 kW samtidigt. Naturligtvis går det även att ställa in önskad laddström om du har en installation i hemmet som inte förmår att hantera den maximala strömstyrkan.
Här finner du en mer utförlig recension av Charge Amps Aura
Fördelar
- Tillverkad av ett hållbart återvunnet aluminium material
- Uppkopplad med molntjänst
- Två uttag – lastbalansering mellan uttagen
- 22 kw – men kan med fördel ställas ner till önskad effekt
Nackdelar:
- Högt pris
PRIS MED INSTALLATION & DÄRMED SKATTEAVDRAG OM 50%:
Utmanare: Charge Amps Halo laddbox 3,7 – 11kW, effektiv och bra laddbox
På andra plats för typ 2 blev laddboxen från Charge Amps Halo då den tål riktigt låga temperaturer och har en inkluderad molntjänst, pris ca 9 400 kr med installation.
Charge Amps Halo är en innovativ laddbox speciellt utformad för laddning av din elbil eller laddhybrid. Du kan välja mellan effekterna: 3,7 kW, 7,4 kW och 11 kW. I den här varianten medföljer en kabel på 7,5 meter med typ 2 laddkontakt. Laddboxen är utformad för det hårda nordiska klimatet och klarar av både kyla, regn och snö. Ett stort plus är att Charge Amps Halo inkluderar en smart molntjänst där du finner rapporter och analyser, och givetvis kan den kommas åt i både datorn och mobilen, vilket ger dig kontroll. Dessutom finns det ett extra 230-voltsuttag (Schuko) på laddboxens undersida som kan användas när du har behov för att koppla in exempelvis en gräsklippare eller elcykel.
Läs mer om Charge Amps Halo
Fördelar
- Montering lämplig både utomhus som inomhus
- Tål kyla, regn och snö
- Inkluderar en smart molntjänst
Nackdelar
- Något svag effekt med enbart 11 kW
PRIS MED INSTALLATION & DÄRMED OM SKATTEAVDRAG 50%:
Utmanare: Garo GLB 3,7 – 22kW, bra och billig laddbox
På tredje plats för typ 2 blev laddboxen GARO GLB som är förberedd med säkerhetsfunktionen DC-felövervakning, pris ca 12 500 kronor med installation.
Den här laddboxen från Garo GLB kommer med typ-2 EV-uttag och är ställbar mellan 3,7 – 22W vid dipswitchar. GARO GLB är en av de säkraste laddboxarna på marknaden och den är skyddad mot DC-felströmmar samt även förberedd med dynamisk lastbalansering. Detta reducerar fordonets laddström automatiskt samtidigt som det minskar risken att en huvudsäkring löses ut i hemmet. Det finns också möjligheter för att aktivera ett flertal andra smarta funktioner och laddboxen kan då kompletteras med antingen RFID-läsare eller kommunikationskort. Det enda negativa med den här laddboxen är att den tål kyla sämre än andra laddboxar, och elkabeln blir något stel vid minusgrader.
Läs mer om Garo GLB
Fördelar
- DC-felövervakning
- Ställbar mellan 3,7 – 22 kW.
- Mycket säker laddbox
- Kan kompletteras med RFID-läsare eller kommunikationskort för fler funktioner
Nackdelar
- Tål kyla lite sämre
PRIS MED INSTALLATION & DÄRMED SKATTEAVDRAG OM 50%:
Så fungerar det att ladda elbilen med en laddbox hemma
En laddbox, laddstation eller laddpunkt som det också kallas, är en box som monteras upp på en vägg eller stolpe i anknytning till elbilens parkering. Denna laddstation är en elinstallation som är speciellt utformat för laddning av elfordon. Produkten är designad för att klara av en högre belastning under en längre tid, samtidigt som det är en säker metod för laddning av din elbil. Många av laddboxarna som finns på marknaden är både innovativa och uppkopplade vilket gör dem enkla att använda. Den största skillnaden mellan en laddbox och ett generellt eluttag, är således att laddboxen klarar av en hög belastning, vilket resulterar i en snabbare laddning.
Att använda ett vanligt vägguttag hemma bör absolut endast göras i nödfall då det innebär en stor påfrestning och kan i värsta fall utlösa en brand. Detta eftersom vägguttaget inte har optimerats för att klara av att ta ut så höga effekter under en lång tidsperiod och det kan därför överbelasta elsystemet i ditt hem.
Fördelar med att ha en laddbox hemma
- Elbilen laddar snabbare – Laddningen går mycket snabbare med hjälp av en laddbox. Detta eftersom det går att ladda med en högre effekt, vilket betyder att du kan nyttja ditt elfordons fulla laddkapacitet.
- Säkert – Att ladda från en laddbox är säkert. Detta eftersom en laddbox är designad för att upptäcka eventuella fel samtidigt som den avbryter laddningen när batteriet i elbilen är fulladdat.
- Tidsbesparande – Genom att ladda elbilen med en laddbox hemma kan du ladda medans du sysselsätter dig med annat. Du sparar således en hel del tid.
Fördelar med elbil
Det finns många fördelar med elbilar – de är både tysta, billiga i drift samtidigt som de är mindre skadliga för miljön än sina fossila syskon. Tillväxten av nya elfordon har aldrig förr varit starkare äv vad den är just nu. I år noterades flera nya rekord enligt Elbilsstatistik.se§:
- ökningen för elfordon nådde toppnoteringen med 65 % på 12 månader
- en milstolpe på 100 000 laddhybrider passerades
- nya elbilar har en fortsatt kraftig ökning på marknaden
Att välja en bra elbil är viktigt, men minst lika viktigt är det att välja rätt laddbox som passar dina behov och preferenser.
Så väljer du rätt laddbox hemma
Den stora frågan är då hur du lyckas välja rätt laddbox? Det är inte helt enkelt att veta vilken laddbox du ska välja till din elbil. Det finns ett stort sortiment av laddboxar på marknaden och priserna varierar stort. Vi går därför igenom ett par aspekter du bör tänka över när du ska köpa en laddstation.
Först och främst så ska du ta reda på vilken typ av kontakt ditt elfordon har. Numera finns det två olika slags kontakter med hänsyn till laddning i en laddbox. Dessa kontakter kallas för typ 1 och typ 2. Ett bra sätt för att undersöka vilken typ av kontakt fordonet har är att öppna laddluckan på bilden. Då kan du enkelt avgöra om kontakten har en rund form (typ 1) eller om den har en platt ovansida (typ 2). Typ 2 är den vanligaste kontakten i Europa men vissa fordon tillverkade i Asien och Amerika kan ha typ 1 kontakten. Är du fortfarande osäker så får du gärna läsa vår artikel om typ 1 vs typ 2 uttag.
Så snabbt laddar du med en laddstation
Det är din elbilen som bestämmer hur snabbt din laddbox laddar – du har alltså inte möjlighet att ladda fortare än vad din bil tillåter. Såvida du inte kör en längre sträcka än ett par mil varje dag så behöver du ingen högeffektsladdare. Då kan du istället spara pengar på att välja en 3.7kw laddare. Nedan finner du en vägledning:
- 1-fas 16A ca 2 mil/timme
- 1-fas 32A ca 4mil/timme
- 3-fas 16A ca 5mil/timme
- 3-fas 32A ca 10mil/timme
Tänk på att om ni äger två bilar i hushållet, kan det vara en god idé att köpa en dubbelladdare.
Ladda din elbil med en laddbox hemma – priser
En laddbox kan ha stora prisskillnader, priset avgörs dels på vilken typ av laddbox du valt, vilken laddningseffekt du önskar samt även installationskostnaden. Själva installationen av en laddbox hemma brukar kosta från 5 000 – 10 000 kronor. Numera finns det ett avdrag du kan göra för Grön teknik som innebär att du kan göra avdrag för 50% av kostnaden för installation och laddbox.§
Bidrag vid installation av laddbox
Om du ska installera en laddbox så finns det ett bidrag att ta del av, eller närmare bestämt ett avdrag. Avdraget är en skattereduktion som fungerar som rot- och rutavdrag, vilket innebär att avdraget kommer direkt på fakturan som du får vid installation. Det är alltså företaget som utför installationen som sköter det hela, och du behöver inte göra något för att ta del av det. Läs gärna vår fördjupade artikel om Grön Teknik och bidraget för laddboxar.
Denna skattereduktion ersätter ett bidrag som man kunde ansöka om när man skulle installera solceller, installera lagring av egenproducerad elenergi samt installation av laddstation till elfordon. Även det nya avdraget, som kallas ”avdrag för grön teknik”, gäller för dessa tre installationer.
Avdraget för grön teknik ger en skattereduktion på 50 procent för installation av laddbox, samma avdrag gäller för installation av system för lagring av egenproducerad elenergi, och för installation av nätanslutet solcellssystem är avdraget 15 procent.
Skattereduktionen för grön teknik ger ett avdrag på upp till 50 000 kronor per år, och per person, och den gäller endast på installationer som påbörjas och betalas från den 1 januari 2021.
Det finns dock vissa förutsättningar som behöver uppfyllas för att man ska kunna ta del av avdraget. Först och främst så behöver man ha betalat tillräckligt med skatt under året för att kunna nyttja hela skattereduktionen, vilket är särskilt viktigt om man även har nyttjat rot- och rutavdrag. Du bör också ta reda på vilka arbeten som ger rätt till denna skattereduktion, och vad som gäller för just din bostad. Det företag du anlitar måste också uppfylla vissa villkor för att avdraget ska gälla.
Om du vill använda dig av detta bidrag så är det dessa saker du behöver tänka på. Du behöver dock inte ansöka om bidraget, utan företaget du anlitar gör avdrag för skattereduktionen direkt på din faktura. När du har betalat får företaget ansöka hos Skatteverket och får därifrån en utbetalning för skattereduktionen.
Om du har fått skattereduktion godkänt så finns den förifylld på din deklaration året efter, och först när du godkänner din deklaration kan du begära din slutgiltiga skattereduktion. Kontrollera därför att avdraget stämmer.
Det finns alltså en del som kan vara bra att tänka på om man vill nyttja skattereduktionen, och det kan vara en bra idé att kolla upp det ordentligt innan. Denna skattereduktion kan dock nyttjas oavsett om du installerar en laddbox i din villa, en samfällighet eller bostadsrättsförening. Såväl laddbox, övrigt material och arbetet för installation är avdragsgillt. Samtliga kostnader räknas alltså in, och du får avdrag för samtliga delar.
Något annat som kan vara bra att tänka på är att du bör köpa laddboxen från företaget som installerar den, om du vill få avdrag för såväl laddbox som arbete. Köper du själv in laddboxen separat och sedan anlitar ett företag för installation så kan bidraget endast medges för arbetskostnader vid installationen, och inte för själva laddboxen. Det kan alltså bli billigare att köpa laddbox från företaget som installerar den, eftersom avdraget då kan nyttjas för samtliga delar.
Att tänka på vid installation av laddbox hemma
Det är mycket att tänka på inför en installation av en elbilsladdare hemma. Laddning av elfordon innebär en högre belastning på elanläggningen i hemmet. Därmed behöver du säkerställa att din anläggning klarar av att hantera förändringen. Har du behov av en högre huvudsäkring behöver du först och främst ta kontakt med ditt elnätsföretag för att få hjälp.
Tänk på lastbalanseringen vid installation av en ny laddbox, läs gärna vår artikel om lastbalansering för fördjupad information.
Utmaningen är således inte enbart den ökad belastning, men även då en ökad belastning sker under en lång tid. Det är mycket viktigt att laddboxen eller laddstationen installeras av ett behörigt elinstallationsföretag. För att smidigt kontrollera ett visst elföretag kan du använda Elsäkerhetsverkets hemsida. Alla behöriga företag finns listade i deras register, vilket är en trygghet.
Om du behöver mer hjälp med att välja rätt laddbox för just din fastighet och elbil finns det också tjänster§ du kan vända dig till för att få oberoende vägledning.
Därför kan en jordfelsbrytare vara nödvändigt
I vissa fall kan det vara en god idé att investera i en jordfelsbrytare som förhindrar att strömmen försvinner på felaktig väg till jorden, till exempel via laddboxen. Jordfelsbrytaren fungerar som på så sätt att den mäter så att samma mängd ström som gick åt till laddningen av elfordonet även återvänder i neutralledaren, vilket annars gör att den bryter laddningen.
Kabeln som medföljer med elbilen vid köp – kan man använda den?
De flesta elbilar levereras med en Mode 2 kabel. Den här kabeln är utrustad med en vanlig stickkontakt i ena änden samt en typ 2 eller typ 1 kontakt andra änden som skall kopplas in i elbilen. Som vi har nämt tidigare bör du undvika att ladda elbilen i ett vanligt vägguttag, det ska alltså endast göras vid absoluta nödlägen eller tillfälliga situationer. Att ladda elbilen med en Mode 2-kabel är således vad som är bäst i en akut situation där det inte finns tillgång till en laddbox.
Därför ska du undvika att ladda i ett vanligt vägguttag
Vi avråder dig starkt från att ladda elbilen dagligen i ett vanligt eluttag på grund av följande orsaker:
- Vägguttag i hemmen är inte utformade för att tåla en så pass hög belastning under den långa tid som det krävs för att ladda en elbil. Detta kan leda till värmebildning vilket i slutänden kan betyda en risk för brand.
- Som regel har vägguttag inte en dedikerad säkring och vid överbelastning kan således den tid det tar att ladda elbilen bli oförutsägbart.
- Använder du Mode 2-kabeln dagligen kan detta leda till slitage mellan elkabel och kontakt.
Så långt kan du köra på en laddning
Sträckan du kan köra på en laddning beror dels på batteriets storlek men även hur mycket av bilens värmesystem och luftkonditionering som används. Batteriutveckligen har gått mycket snabbt framåt de sista åren. Numera kan elbilar som har 100% eldrift köra sträckor på minst 120 km på en och samma laddning. Detta räcker som regel ett par dagar för de flesta personer.
Skillnader mellan laddbox typ 1 och typ 2
De stora biltillverkarna har inte ännu lyckats enas kring hur en standard laddkontakt skall se ut. Av den anledningen finns det två sorter, typ 1 och typ 2. Europeiska bilar har den europeiska standarden, d.v.s typ 2 och tillämpas av biltillverkare som Audi, BMW, Mercedes, Volkswagen, Volvo och några fler. Även vissa bilmärken som exempelvis Toyota och Hyundai har börjat att anpassa sina el/hybridbilar till den europeiska marknaden och tillämpar därmed typ-2 standard på dessa.
Har du ett fordon med typ 1-uttag, exempelvis en Mitsubishi Outlander så har du även möjlighet att köpa en laddstation med typ 2-uttag. Du ska då använda den med en lös kabel med typ 2 i den ena änden och typ 1 i den andra änden.
Laddbox med fast eller lös kabel?
Genom att välja en fast kabel till din laddbox kommer det bli lite smidigare att ladda elbilen eftersom du inte ens behöver öppna bagageluckan. Du slipper även veckla ut en lös kabel, och föra in kontakterna i både bilen och laddboxen. Om du däremot väljer en laddbox med uttag får du en större flexibilitet eftersom alla elbilar, oavsett med typ 1 eller typ 2 uttag, kan laddas via din laddbox.
Om du redan äger eller har planer på att köpa en bil med typ 1 uttag, kan du däremot överväga att köpa en laddbox med uttag istället för att välja en fast typ 1 kabel. Detta för att undvika att behöva införskaffa en ny laddbox med typ 2 kabel när det är dax för nästa bilköp. Tänk också på att statens stöd Ladda-hemma, har som krav att laddboxen skall vara kapabel för att ladda ett typ 2 uttag.
Avslutande ord inför ditt köp av laddbox
Vi hoppas att du har fått svar på alla dina funderingar inför köpet efter att ha läst igenom vår köpguide. Förhoppningsvis har du även hittat din favoritprodukt i vårt laddbox bäst i test.
Frågor och svar om laddboxar
Vad kostar en laddbox till en elbil?
En laddbox till en elbil eller hybrid kan ha stora prisskillnader och vanligtvis får du betala mellan 10 000 – 35 000 kronor, där priset påverkas av vilken typ av laddbox du valt, laddningseffekt samt installationskostnaden.
Hur installerar jag laddboxen hemma?
Laddboxen skall installeras direkt in i elcentralen vilket betyder att detta endast får göras av behörig elektriker.
Kan jag montera laddboxen i alla slags miljöer?
Laddboxen kan oftast placeras på antingen en vägg, stativ eller fundament och vanligtvis kan du montera laddboxen både inomhus och utomhus, då i de flesta laddboxar är klassade med IP44 och IK08.
Hur många bilar kan laddas samtidigt?
Med en standard laddbox kan endast en bil laddas åt gången, och önskar du ladda två elbilar, kan det vara smart att investera i en dubbelladdare.
Finns det portabla laddningar, om jag tex hälsar på hos en bekant som har ett tre-fasttag på väggen? Finns det en laddbox som går att ansluta?
Hej Kaj!
Absolut, exempelvis Ctek har en portabel laddare som heter Njord Go.
Lycka till i din laddjakt!