Att köpa kylskåp kan vara ganska spännande faktiskt. För i de allra flesta fallen så ska kylskåpet stå i köket, rummet ni kommer att spendera mest tid i på morgonen och vid middagstid. Det är också ett rum många av era gäster kommer att vistas i. Ett väldesignat och funktionellt kylskåp är därför någonting som alla hemägare bör satsa på. Kylskåp är en viktig del av hemmet och att köpa nytt kylskåp ger en fräsch och upplyftande känsla. Men som allt annat så är det en del att tänka på inför att köpa kylskåp, låt oss gå igenom det!

Vilka funktioner ska ett modernt kylskåp ha?

När det kommer till kylskåps-funktioner så kan dessa variera oerhört mycket beroende på pris och modell. Exempelvis har en del moderna kylskåp funktioner som snabbkylning, digitala displayer på utsidan av kylen, ismaskin osv. För tillräckligt mycket pengar så kan man få vadsomhelst med kylskåpet, till exempel smartphone-integration.

I grund och botten så kollar man främst på dessa funktioner när man ska köpa kylskåp:

  1. Vad för slags kompressor har kylskåpet? Det är kompressorn som har den största betydelsen för själva nedkylningen av varorna i kylskåpet.
  2. Vad är ljudnivån för kylskåpet? Många värdesätter ett tyst kylskåp. Vanligen innebär högre ljudnivå kraftigare delar och kompressor. Ljudnivån mäts i decibel och vanlig samtalston ligger på ca 60 dB.
  3. Vad för energiklass har kylskåpet? Detta spelar stor roll då det går åt en hel del energi för att hålla varor kylda under kylskåpets livslängd. Normalt sett är moderna skåp utrustade med minst energiklass A, vilket är bra energiförbrukning och effektivitet (Sedan finns det A+ och så vidare, men vi kommer till det).
  4. Övriga funktioner som moderna kylskåp bör ha i dagens industri kan också vara:
  • Justerbara fötter för enkel placering.
  • Valet att kunna hänga om kylskåpsdörren för att anpassa läget hemma.
  • Justerbar temperatur (säger sig självt).
  • Cirkulerande luftventilation.

Energieffektivitet och energiklass?

Nu är det dags att diskutera energiklassen och energieffektiviteten hos olika kylskåp. Hur viktigt är det? Vad ska man tänka på? Vad handlar det om? Låt oss titta närmre.

När det kommer till bedömningen av energiklassen i kylskåp så använder sig leverantörer och tillverkare av den klassiska A-G-skalan, där A är den bästa märkningen och G den sämsta. I dag är det ytterst få kylskåp som har en lägre märkning än B i energiskalan. Moderna kylskåp är därmed betydligt mer energisnåla än sig för 10-15 år sedan.

Numer rankas även de flesta mer energisnåla och effektiva kylskåpen i klass A med efterföljande plustecken,  A+ eller A++ och så vidare. Så om du letar efter det mest energieffektiva kylskåpet så ska du kolla efter ett med A och flera plus tecken efter det.

Varför är det viktigt med ett energisnålt kylskåp?

Det kostar el för dig att kyla ned dina varor. Låter ganska självklart, men ett kylskåp drar en hel del el, speciellt om det har en kraftigare kompressor inuti. El kostar pengar. Därför är det viktigt att din kyl drar så få kilowatt per år som möjligt, både för din ekonomi och för miljön.

Sammanfattningsvis så kan man säga att alla kylskåp på marknaden är relativt energieffektiva. Är ute efter ”top of the line” ska du kolla efter plustecken på markeringarna och i specifikationerna.

Köpa kylskåp i rostfritt eller vitt?

Nu kommer vi till det roligaste momentet i ditt köp av ett nytt kylskåp, valet mellan rostfritt eller vitt. Det kan vara ett svårt val. Här är ett snabbt tips: Ta en eller flera bilder på ditt kök där du får med din nuvarande kyl, eller där den nya ska stå. Vad har du för färger i köket? Material? Högblankt eller matt? Med denna bild har du alltid ett visuellt verktyg att jämföra med när du tittar på att köpa kylskåp. Du kan även göra en så kallad mood board, ett kollage med färger och material. Dessa faktorer kommer att spela stor roll i vad du väljer för kylskåp.

Generellt sett, utifrån ett inredningsperspektiv, brukar man säga att kök med mörka eller svarta skåpluckor ska ha ett rostfritt kylskåp, medan vita luckor och vitt högblankt ska ha ett vitt kylskåp. Men i slutändan är det du som väljer, bara du har helheten av ditt kök i tankarna. Valet av rostfritt och vitt kommer komma naturligt.

Bäst i test kylskåp

Bäst i test kylskåp; nedan har vi listat några kylskåp som presterat bra i tester och som har bra energieffektivitet. Det finns mycket att tänka på när du ska köpa kylskåp och därför kan du här läsa om några bra modeller på marknaden just nu.

Cylinda kylskåp vitt eller rostfritt

Cylinda kylskåp med digital display finns i rostfritt och vitt

Cylinda kylskåp med energiklass A++ med många praktiska funktioner. Kylskåpet finns både i rostfritt och vitt. Det luftburna kylsystemet “Multiflow” ser till att kylskåpet håller en jämn temperatur. Det finns även en extra förvaringslåda med möjlighet att anpassa temperaturen utifrån typ av varor som förvaras inuti. Inne i kylskåpet finns en effektiv LED-belysning med 18 ljuspunkter på varje sida.

Extra funktioner kring temperaturen är bland annat en noll-zon. Det innebär att temperaturen kan hållas precis över nollpunkten i en viss del av kylskåpet. På så sätt kan värmekänsliga matvaror hålla längre. En annan behändig funktion är snabbkylningen, där hela eller en del av kylskåpet kan kylas ned snabbt. Det är praktiskt om du vill kyla vinet till middagen.

På utsidan av dörren på detta Cylinda kylskåp finns en praktisk display. Kylskåpet har även ett greppvänligt handtag som gör det lätt att öppna både för stora och små. Dörren går att hänga om för att passa just ditt kök. Det finns även en matchande frys.

Bosch kylskåp fristående

Snyggt och praktiskt Bosch kylskåp med energiklass A++. Det är ett bra köp för dig som tänker på miljön och vill hålla elkostnaderna nere. Detta kylskåp finns i rostfritt, vitt och även svart. Kapaciteten är på hela 346 liter, vilket räcker även för en stor familj. Den inbyggda LED-belysningen gör det enkelt att hitta det du söker i kylskåpet.

Kylskåpsdörren är vändbar för att passa alla köks planlösningar. Den största fördelen med detta Bosch kylskåp är den jämna temperaturen. Kanske har du märkt att gamla kylskåp har svårt att hålla en jämn temperatur? Temperaturen kan exempelvis variera mycket mellan den undre och övre delen av kylskåpet. Detta är ett problem som du inte kommer att ha med Bosch kylskåp eftersom det har en ventilerad kylning. Dessutom är kylskåpet utrustat med elektronisk temperaturstyrning.

Electrolux kylskåp billigt

Snyggt och billigt Electrolux kylskåp för alla kök

Det här är ett Electrolux kylskåp som är mycket prisvärt och ett bra val när du ska köpa kylskåp. Dessutom är det lika energisnålt som de flesta kylskåpen i denna artikel, med energiklass A++. Svenska Electrolux är känt över hela världen för bra kvalitet och detta kylskåp är inget undantag. Kapaciteten på hela 395 liter gör att hela familjens veckohandlingar får plats utan problem.

Kylskåpsdörren går att vända åt båda hållen för att passa alla typer av kökslösningar. Den ventilerade kylningen ger samma temperatur över hela kylskåpet. På så sätt slipper du att vissa varor fryser till is och andra delar av kylskåpet är varmt. En jämn temperatur och ett bra pris gör detta Electrolux kylskåp till en vinnare.

 

Simens kylskåp med digital display

Mycket stilrent Siemens kylskåp rostfritt

Ett elegant Simens kylskåp energiklass A++. Detta kylskåp har massa spännande funktioner bland annat elektronisk temperaturstyrning, superkyla, airfresh filter och freshsense. En annan praktisk funktion är en frukt och grönt låda med HydroFresh-teknik. Denna moderna innovation reglerar så att innehållet får rätt luftfuktighet, vilket håller dem fräscha i upp till två gånger så lång tid. Siemens är ett mycket bra märke att ha i åtanke när du ska köpa kylskåp.

Elektronisk temperaturstyrning gör att du kan justera temperaturen i kylskåpet precis som du vill ha den. Det finns även ett inbyggt kolfiter som renar luften i kylskåpet. Det förhindrar även att smak och lukt överförs mellan livsmedel.
Kylskåpsdörren hänger till vänster, men kan hängas om för att passa in i just ditt kök. Kylskåpet har hjul baktill och fötter framtill, för att lätt kunna passas in där du vill ha det. Dörren är behandlad med easyClean, som förhindrar att fingeravtryck syns. Perfekt om du har små barn.

LG kylskåp med ismaskin side by side

Ett side by side kylskåp med ismaskin från LG

Detta LG kylskåp med ismaskin ger dig iskallt vatten, istärningar eller krossad is. Det är av modellen Side-by-Side med frys, som alla kylskåp med ismaskin. Det beror på att vattendispensern finns på fryssidan. Kylkapaciteten ligger på hela 405 liter och frysen har en kapacitet om 196 liter.

Detta är ett bra val när du ska köpa kylskåp och frys. Energiklassen är A+ vilket placerar detta LG kylskåp på rätt sida av energiskalan. Frysen har automatisk avfrostning, vilket är mycket praktiskt. Kylskåpet har ventilerad kylning, vilket ger en jämn temperatur, oavsett del av kylen. Digital temperaturinställning gör att du kan ställa in exakta gradtal. Inne i kylskåpet finns LED-belysning som både är energisnål och ger ett behagligt ljus.

 

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här