1. Hem
 2. >
 3. Hem & Hushåll
 4. >
 5. Bäst i Test: Kudde – Ge knoppen vad den förtjänar med en riktigt skön huvudkudde!
emma-diamond-kudde-Basta-kudden-2023-.jpg

Lyx

emma diamond kudde Bästa kudden 2023

Emma Diamond Kudde

9.4

Mellan

Emma Original Kudde bästa prisvärd huvudkudde

Emma Original Kudde

8.8

Budget

Anemon kudde värnamo of sweden billig kudde dunkänsla

Anemon Lång kudde

7.6

Inledning

Sova vänner, det är ju en favoritsyssla för många, men sova kan man göra på många sätt. Man kan sova på sidan eller ryggen, inne i värmen eller ute bland myggen! Men oavsett vart du slaggar så ska huvudet ha sitt som jag brukar säga. Hjärnfabriken ska ha sin återhämtning och det under bästa möjliga förutsättningar! Och det är givetvis där kudden kommer in. Kuddar är lite av sömnens huvudspelare om du frågar mig och det är en labyrint till marknad! Ska man ha en tempurakudde? Eller nån annan specialutvecklad ergonomisk kudde? Är det en dunkudde som gäller för dig? Ja fundera vettja! Bland prydnadskuddar, soffkuddar, dunkuddar och hotellkuddar, här kommer det: Årets stora Kudd-bäst-i-test!

Vi på Hemfakta har utsett Emma Diamond till årets bästa kudde. En premiumkudde som fångar högsta betyg på både komfort, nackstöd och andningsförmåga! Nu är det bara ljuva nätter och smidiga nackrörelser som väntar!

Våra experter har landat i sex prima kuddar i olika prisklasser och med olika egenskaper. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Du förresten? Är det ett helt nytt sängpaket du är i färd med att inhandla? Kolla in vårt stora Säng Bäst-i-Test!

I vårt test blev Emma Diamond Kudde kategorin Lyx testvinnare, det är helt enkelt en kudde av riktigt god kvalitet i relation till pris – och det är ju ofta nyckeln när man ska fånga guldplatsen i våra test! Den är otroligt skön, den är miljömärkt, är handgjord i Europa och känns riktigt lyxig.

I jakten på den bästa kudden har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den kudde som är bäst från den som inte är det. När det kommer till kuddar är det en del att tänka på, men nummer ett är givetvis komfort. Vi tittar på kuddens anpassningsförmåga, kvalitet, andningsförmåga, ergonomi och pris.

Med dom sex kuddar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken!

1

Emma Diamond Kudde – Bäst i Test 2024!

hem-fakta-bast-i-test-logo
emma diamond kudde Bästa kudden 2023

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

10

Stöd för nacken

10

Temperaturreglering

10

Användarrecensioner

9.4

Totalpoäng

Motivering: Emma Diamond krossar konkurrensen med sin enastående kvalitet och ergonomisk design. En dyr men investeringsvärd pärla för nacken.

Lyxig och hyllad världen över! Pris ca. 1700 kr.

Vi på Hemfakta har utsett Emma Diamond till årets bästa kudde. En premiumkudde som fångar högsta betyg på både komfort, nackstöd och andningsförmåga! Nu är det bara ljuva nätter och smidiga nackrörelser som väntar! Ja Emma är sängmärket som glidit upp till toppen hos konsumenterna! (Gör en liten instagramsökning och lovorden hopar sig). Och givetvis har dom inte bara ljuva sängar utan även ljuva kuddar! Emma Diamond här är deras premiumkudde, en högkvalitativ och ergonomisk kudde som ger optimalt stöd för nacken. Den är temperaturreglerande och anpassar sig efter rummets temperatur ihop med din sovposition för en bekväm och optimerad sömn. Den har en specialutvecklad andningsförmåga som balanserar upp för den överskottsvärme vi ofta utsöndrar under natten. Överdraget är tvättbart och allergivänligt. Kudden är tillverkad med omsorg om detaljer och har OEKO-TEX-certifiering.

 • Storlek: 70×40 cm
 • Material: Överdraget består av 65% polyester, 32% lyocell och 3% elastan. Överdraget går bra att tvätta i upp till 40°C.
 • Vikt: 1.9 kg.
 • Märkning: OEKO-Tex-certifierad
 • Speciella egenskaper: Temperaturreglerande, Anpassad till dina behov, Optimalt stöd för huvud och nacke.

Fördelar

 • Många användare hyllar kuddens temperaturreglerande egenskaper.
 • Flera användare uppger att deras nackproblem försvunnit efter att ha börjat använda Emma diamond.

Nackdelar

 • Vissa anser att kudden är för dyr, med ett pris från 1700 kr.

Så här tycker Experterna om Emma Diamond((https://vaknabra.se/basta-kudden-2023/))

Enligt David Skol på Vakna bra, är Emma Diamond en riktigt imponerande kudde som med sin höga kvalitet passar alla sömnstilar och kroppstyper. Med sitt justerbara innehåll och OEKO-Tex certifierade material balanserar den mellan lyx och funktionalitet på helt ny nivå. En andningsbar och temperaturreglerande konstruktion, grym hållbarhet och 10-års garanti är pricken över i för denna sängpartner som håller!

2

Hästens Soft Dunkudde

Hästens Soft Dunkudde bäst i test

Lyx

Utmanare

5

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

9

Stöd för nacken

8

Andningsförmåga

8

Användarrecensioner

7.8

Totalpoäng

Motivering: Hästens Soft Dunkudde är den fluffiga drömmen du inte visste att du behövde. Men den drömmen har sitt pris, och det är rätt högt!

Klassisk lyxkudde! Här har vi en dunkudde av högst kvalité för dig som vill ha det allra bästa! Som att ligga på moln! Pris ca. 4400 kr.

Ja, man kan väl inte ha ett kudd-bäst-i-test och inte ha med Hästens? Är du en riktig finsmakare när det kommer till sovplatsen så har du hittat rätt här. Här har vi Hästens superkudde, kräm de la kräm i kuddvärlden! Här har du moln och sockervadd under skallen så det ryker om det. Hästens kuddar stoppas med en blandning av högklassig fjäder och dun, och har mjukt och följsamt yttertyg i 100 procent bomull. Den är låg för att öppna upp andningen optimalt under natten vilket får dig att sova bättre och snarka mindre. Ja, vill du unna huvudet har du här världens finaste present.

 • Storlek: 50×60 eller 50×90 cm
 • Material: Yttertyg: 100 % bomull. Fyllning: 90 % gåsdun, 10 % gåsfjäder
 • Vikt (i olika storlekar): 50×60 – hög 310 g, extra hög 420 g, 50×90 – extra hög 630 g
 • Märkning: OEKO-TEX
 • Speciella egenskaper: Formad för att öppna upp andningen under natten, gjord av högklassig fjäder och dun.

Fördelar

 • Användare älskar den lyxiga känslan av dun och fjäder.
 • Bidrar till mindre snarkning tack vare sin låga höjd.

Nackdelar

 • Det höga priset gör det till en exklusiv produkt.
3

Emma Original Kudde

Emma Original Kudde bästa prisvärd huvudkudde

Mellan

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Stöd för nacken

9

Temperaturreglering

9

Användarrecensioner

8.8

Totalpoäng

Motivering: Emma Original Kudde är det solklara valet för den prismedvetne som inte vill kompromissa för mycket på kvalitet.

En riktig bästsäljare! Högkvalitativ och prisvärd kudde från Emma med riktigt bra anpassning och temperaturreglering! Pris ca. 800 kr.

En till från Emma! Ja här har vi deras originalkudde tillika deras egen bästsäljare! Även här har du extra stöd för huvud och nacke, anpassningsbar komfort och höjd tillsammans med en god andningsförmåga och formande teknik. Örngottet är tillverkat av ett unikt, fuktreglerande fiber som gör det enkelt för luft flöda genom kudden vilket håller dig sval hela natten. Den här kudden är gjord med flera lager tryckavlastande material vilket skapar mycket god anpassningsförmåga efter ditt huvud, nacke och axlar och gör att du sover gott i alla sovpositioner.

 • Storlek: 70×40 cm
 • Material: Örngottet är tillverkat av ett unikt, fuktreglerande fiber. Andningsbart kuddfodral. Överdraget är avtagbart och går bra att tvätta i upp till 60°C. Överdraget består av 98 % polyester och 2 % elastan.
 • Vikt: 1 kg
 • Märkning: OEKO-TEX® Standard 100-certifierat, klass 1 
 • Speciella egenskaper: Perfekt stöd för huvud och nacke, Består av tre anpassningsbara lager. Bästsäljande

Fördelar

 • Allsidig kudde som passar i alla sovpositioner.
 • God andningsförmåga håller användarna svala.
 • Många användare upplever att dom blivit av med stelhet efter Emma original.

Nackdelar

 • Någon enstaka användare upplever kudden lite för hård.
4

Tempur Millennium M 54x32cm

Tempur Millennium M 54x32cm bäst i test tempurkudde

Mellan

Utmanare

7

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

9

Stöd för nacken

10

Temperaturreglering

8

Användarrecensioner

8.2

Totalpoäng

Motivering: Tempur Millennium är en stark utmanare, speciellt om du behöver extra stöd för nacken. Den förlorar poäng på priset, men skryter högt inom stöd och komfort.

Bästa kudden för dig som sover på sidan eller ryggen! Pris ca. 1200 kr.

Här har vi en avancerad ergonomisk kudde (som looken antyder) med ett sprillans nytt SmartCool-överdrag. Den är specialanpassad för dig som sover på sidan eller rygg med sin böjda kant som lutar lätt framåt för att ge korrekt stöd. Formen gör att kudden kramar om din nacke och dina axlar och framåtlutningen ökar komfort och stöd för halsen. Millenium är en vidareutveckling av den Tempurs Originalkudde. Utanpå absorberar det nya överdraget överflödig kroppsvärme för att hålla dig sval. Varje kyltråd leder naturligt bort värmen som håller dig sval och bekväm.

 • Storlek: XS-L (se alla olika mått hos återförsäljarna)
 • Material: Kudden är gjord av TEMPUR®-material. Inuti anpassar sig miljarder ultrakänsliga celler exakt till ditt huvud, nacke och axlar för maximal tryckavlastning.
 • Vikt: Varierar beroende på storlek
 • Märkning: Tillverkad i Danmark
 • Speciella egenskaper: Tryckavlastande sovkudde med ergonomisk utformning. Passar dig som sover på sidan eller rygg. Skötselråd: Avtagbart och tvättbart överdrag i upp till 60°C.

Fördelar

 • En majoritet älskar den ergonomiska formen och att den stödjer nacke och hals.
 • Överdragets temperaturreglerande egenskaper får massor av beröm.

Nackdelar

 • Vissa användare tycker att priset är lite för saftigt.
5

Anemon Lång kudde 50 x 90 cm

Anemon kudde värnamo of sweden billig kudde dunkänsla

Budget

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

7

Stöd för nacken

6

Temperaturreglering

8

Användarrecensioner

7.6

Totalpoäng

Motivering: Om du vill ha en dundyna utan dun, då är Anemon svaret. Ger både komfort och stöd utan att suga ut kontot.

En riktig budgetvinnare: ergonomisk och med skön dunkänsla! Pris ca. 500 kr.

Här har vi en riktigt bra budgetkudde tillverkad i Sverige. Anemon från Värnamo of Sweden har en riktig dunkänsla, “down-feel”, det vill säga fiber som verkligen känns som dun. Fyllningen har tyngd samtidigt som den är formbar och fluffig. Det här är en lång kudde som är ett riktigt skönt komplement till den mindre standardstorleken i sängen. Dessutom kan den delas på två! Med större kuddar bakom får sängen en lyxig hotellkänsla och ser prydlig och uppburrad ut. Anemonkudden sys även i mindre storlekar samt i populära Anemon XL!((https://www.sova.se/s/sova/kuddar/fiberkuddar/varnamo-anemon-kudde/11254816.html))

 • Storlek: 50 x 90 cm. Örngott finns att beställa.
 • Material: Tyg i ekologisk bomullscambric, stoppad med microfiber.
 • Vikt: Downfeel fyllning med total vikt: 1100g.
 • Märkning: Öko-tex märkt standard 1000. Tillverkad i Sverige
 • Speciella egenskaper: Lyxig dunkänsla

Fördelar

 • Kunder tycker att kudden känns lyxig och ger en härlig hotellkänsla.
 • Kunder uppger att spänningar i nacken minskat efter bara några dagar och att den formar sig perfekt under huvud och axlar.

Nackdelar

 • Ingen negativ feedback specificerad.
6

CELINE kudde ekologisk/återvunnen

celine billig och bra kudde ekologisk

Budget

Utmanare

10

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

6

Stöd för nacken

5

Temperaturreglering

8

Användarrecensioner

7.6

Totalpoäng

Motivering: Celine får högsta betyg för pris och miljö, men saknar det lilla extra inom stöd och temperaturreglering.

Miljövänlig kudde av ekologisk bomull och återvunnen polyester! Pris ca. 150 kr.

Bra för både dig och planeten – Kudden CELINE levererar en skön kombo av ekologiskt ansvar med komfort! En god natts sömn kan göra underverk, och den blir ju extra go om du vet att du bidrar till en hållbar framtid. Fyllningen av återvunnen polyester och yttertyget av 100% ekologisk bomull skapar en kudde som är både skönt medium i fasthet och enkel att underhålla. Skontvätt i 60 grader, och den är som ny igen. Enligt flera användare är detta en dunderkudde både vad gäller komfort och storlek.

 • Storlek: 50 x 60 cm
 • Material: Yttertyg 100% bomull. Fyllning 100% polyester.
 • Vikt: Ej specificerat
 • Märkning: Ekologisk, återvunnen
 • Speciella egenskaper: CELINE är ett perfekt val för dig som är känslig mot dun eller som av etiska skäl inte vill använda dun.

Fördelar

 • Användare rekommenderar kudden för dess komfort och bra stöd.
 • Flera tycker att kvaliteten och storleken är perfekt.

Nackdelar

 • Ingen negativ feedback specificerad. Troligen en fullträff om du frågar oss.

Köpguide Kudde

Att välja rätt kudde kan göra en stor skillnad för din sömnkvalitet och komfort. Här är en köpguide som hjälper dig att navigera genom olika typer av kuddar och välja den som passar dig bäst.

 • Material: Det första du bör tänka på är kuddens material. Det finns olika alternativ att välja mellan: Bomull: Bomullskuddar är vanliga och prisvärda. De är mjuka och andningsbara, men kan bli platta över tid. Dun och fjäder: Dun- och fjäderkuddar är kända för sin lyxiga känsla och goda stöd. De är mjuka och formbara, men de kan vara allergiframkallande för vissa människor. Syntetiskt fyll: Syntetiska kuddar är vanligtvis allergivänliga och behåller sin form bra. De finns i olika fasthetsgrader och är ett bra alternativ för dem som föredrar kuddar med mer stöd. Skum: Skumkuddar, såsom minneskum och latex, formar sig efter din kroppsform och ger utmärkt stöd. De är vanligtvis hypoallergena och har lång livslängd, men de kan vara något dyra.
 • Fasthet: Kuddens fasthet är också viktig att överväga. Det finns tre huvudsakliga fasthetsgrader att välja mellan:  Mjuk: Mjuka kuddar ger en behaglig känsla och är perfekta för personer som föredrar att sjunka ner i kudden. De passar oftast bäst för magsovare eller personer med små eller medelstora kroppar. Medium: Mediumfast kuddar ger en bra balans mellan stöd och komfort. De passar vanligtvis för ryggsovare och personer med medelstora kroppar. Fast: Fasta kuddar ger mer stöd och är idealiska för sidsovare och personer med större kroppar. De hjälper till att hålla nacken och ryggraden i rätt linje under sömnen.
 • Sovstil: Din sovstil spelar också en roll i valet av rätt kudde: Magsovare: Om du sover på magen kan en mjuk kudde vara bäst för att undvika överdriven böjning av nacken. Ryggsovare: En medium till fast kudde ger stöd för nacken och håller ryggraden i rätt linje. Sidsovare: För sidsovare är en fast kudde bäst för att fylla ut utrymmet mellan huvudet och axlarna och bibehålla rätt position för nacken.
 • Höjd: Kuddens höjd eller tjocklek är också viktig. En kudde med rätt höjd hjälper till att hålla nacken och ryggraden i rätt position. Tänk på din kroppsstorlek och sovstil när du väljer kuddens höjd. Om du är osäker kan du välja en justerbar kudde där du kan ändra höjden efter behov.
 • Tvättbarhet: Kontrollera om kudden är tvättbar eller har ett avtagbart och tvättbart överdrag. Det är viktigt att hålla kudden ren och hygienisk.
 • Budget: Slutligen, tänk på din budget. Kuddar finns i olika prisklasser, och med en tydlig budget kan du hitta en kudde som passar dina behov utan att spränga banken.

Det är alltid bra att prova kudden innan du köper den, om det är möjligt. Många butiker erbjuder provperioder där du kan testa kudden hemma och returnera den om den inte passar dig. Kom också ihåg att byta ut kudden regelbundet, eftersom de kan tappa form och stöd över tid.

Genom att ta hänsyn till material, fasthet, sovstil, höjd, tvättbarhet och budget kommer du att kunna välja en kudde som ger dig en god natts sömn och optimal komfort. Lycka till med ditt kuddköp!

Frågor och svar om Kuddar

Ett bra knep för att kunna svara på denna fråga är genom att tänka på kuddar du tyckt varit bekväma. Sover du djupt och hela natten igenom på en hård eller mjuk kudde? Gillar du mest riktigt luftigt dun där huvudet sjunker ner nästan i sänghöjd? Eller är du en sidosovare, ja då kanske du ska välja en tempurkudde specialanpassad för just dig som sover på sidan.

Om du ofta vaknar svettig och har problem med att det blir varmt när du sover kan det vara värt att välja en kudde med god temperaturreglering. Det finns flera olika typer av kuddar med luftgenomflöde. Dessa kan göra det lättare för kroppen att transportera bort den onödiga värmen.

Något som är viktigt att tänka på är budgeten. Du kan köpa en kudde för upp till 10 000 kronor, men det betyder inte nödvändigtvis att det är den just du kommer sova som skönast på. Tänk främst på kuddens egenskaper i relation till din egen sömn. Givetvis spelar priset roll när det kommer till kuddar, är du en dunkudde-älskare är det svårt att komma under tusenlappen, men där omkring kan du absolut hitta kuddar av riktigt god kvalitet!

I vårt test blev Emma Diamond Kudde kategorin Lyx testvinnare, det är helt enkelt en kudde av riktigt god kvalitet i relation till pris – och det är ju ofta nyckeln när man ska fånga guldplatsen i våra test! Den är otroligt skön, den är miljömärkt, är handgjord i Europa och känns riktigt lyxig.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser