Bäst i test: Kontorsstol – bra, snygga & ergonomiska kontorsstolar för svajiga ryggar!

Ja men du vet hur det är. Ryggen värker, hjulen gnisslar och din en gång så ståtliga hållning börjar bli allt mer Quasimodiansk. Vad du behöver, är en riktigt bra kontorsstol! Och ja, vi vet vad du tänker: Det finns ju en miljon!? Well, we got you! Här har vi tagit fram årets bästa kontorsstolar – för din rätt till en Quasimodofri hållning! 

Våra rakryggade experter har studerat stol efter stol för att tillslut landa i sex prima kontorsstolar i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

Bästa Kontorsstolen 2023

Så vilken är den bästa kontorsstolen? Juryn är enhällig! Ergonomi 73 Kontorsstol från kategorin Budget blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

Herman Miller Sayl Kontorsstol – ergonomisk kontorsstol 

Ergonomisk, justerbar, följsam och snygg! Pris fr. 8.800 kr.

Basta-Kontorsstol-Herman-Miller-Sayl-Kontorsstol-bast-i-test

Har du någonsin sett på maken sådan lyx? Denna riktigt kvalitativa kontorsstol från välkända Herman Miller är inte bara praktisk, den är snygg också! Just den här modellen är ergonomisk och är känd för att vara riktigt skonsam mot din kropp, inte minst då den med hjälp av diverse reglage är lätt att både ställa in och anpassa efter kroppen. Den kommer med tiltkontroll både bakåt och framåt, ett ryggstöd i ett 3D-intelligent material, justerbara armstöd och svankstöd och hela 12 års fabriksgaranti – vilken grej!

Specifikationer: 

 • Bredd: 61 cm
 • Höjd: 102 cm
 • Djup: 48 cm
 • Maxvikt: 159 kg
 • Justerbara armstöd
 • Justerbart ländryggsstöd
 • Lutbar
 • Tilt limiter

Läs mer och jämför de billigaste återförsäljarna: 

 

Utmanare Lyxklassen: Office Pro 645ns skrivbordsstol  

Professionellt tillverkad med extra komfort i åtanke! Pris fr. 5.200 kr.

Basta-kontorsstolen-Pro-645ns

Lyxklassens utmanare kommer från Global Stole – experter på praktiska och ergonomiska sittlösningar. Office Pro kontorsstol är en både bekväm, ergonomisk och estetisk stol som är specialtillverkad för att klara långa arbetsdagar. Den har extra komfort, ett 64 cm högt ryggstöd stoppat med 30 mm skum och en sits stoppad med 55 mm skum. Du kan justera ryggstödet i hela 7 olika positioner, och dessutom köpa till ett armstöd som är justerbart i 4 dimensioner.

Specifikationer: 

 • Ryggstödshöjd: 64 cm
 • Sits: 47 x 46 cm
 • Sitthöjd: 42-52 cm
 • Höjdjustering av ryggstödet med en justeringsområde på 7 positioner
 • Armstöd 4D finns att köpa till

Här hittar du den billigaste återförsäljaren: 

 

Bäst i test: Mittemellan

Vinnare Mellanklassen: GN-301/ALU Kontorsstol

Mycket stol för pengarna! Pris fr. 4.000 kr.

Kontorsstol-med-justerbart-sate-bast-i-test-kontorsstol.

Här kommer en ergonomisk och bekväm kontorsstol med justerbart säte och profilerat ryggstöd i nät med stöd för ländryggen. Den har en oberoende justering av nackstödet (upp-ner, vinkel), en anti-chock-funktion som säkerställer att ryggstödet inte träffar din rygg och en jämn justering av sitshöjden. Dessutom kommer den med justerbara armstöd där dynorna är gjorda i bekväm polyuretan. Denna lyxiga kontorsstol har dessutom mjuka hjul, perfekt för hårda och ömtåliga golv.

Specifikationer: 

 • Sitthöjd: 46-55 cm
 • Justering av nackstöd
 • Justerbart säte
 • Stöd för ländryggen
 • Mjuka hjul

Här hittar du den billigaste återförsäljaren: 

 

Utmanare Mellanklassen: LANAB DESIGN Kontorsstol Jenna 

Enkel, bekväm och prisvärd! Pris fr. 3.300 kr.

LANAB-DESIGN-Jenna-Basta-kontorsstolen

Kontorsstolen Jenna från Lanab Design är en prisvärd och enkel kontorsstol, perfekt för dig som vill slippa krångel. Den är ergonomiskt utformad med optimal sittkomfort och en enkel gungfunktion som ger behagliga rörelser. Utöver att den är höj- och sänkbar kan du enkelt ställa in både ryggstöd och armstöd så att den passar dig.

Specifikationer:

 • Ryggens bredd: 430 mm
 • Ryggens höjd: 500 mm
 • Sitsens bredd: 470 mm
 • Sitsens djup: 460 mm
 • Sitthöjd: 420-540 mm

Läs mer och jämför de billigaste återförsäljarna: 

 

Bäst i test: Budget

Vinnare Budgetklassen: Ergonomi 73 Kontorsstol – bästa kontorsstolen 2023!

Smart, innovativ och ergonomisk till ett lågt pris! Pris fr. 1.700 kr.

Bekvam-kontorsstol-–-Ergonomi-73-Bast-i-test-kontorsstol

Här kommer en riktigt smart kontorsstol för dig som inte vill punga ut en hel förmögenhet! Comfort 73 från SweMed är specialiserad på, som namnet antyder, rejäl komfort. Ryggstödet och sitsen är tillverkade med den senaste mekaniken och garanterar en stabil position för ryggraden även under riktigt långa arbetspass. Sitsen täckt med ett mjukt lager för att garantera en god hållning, armstöden är justerbara och både lutning och höjd kan enkelt justeras. Som grädden på moset är den riktigt snygg också! Den här kontorsstolen ger dig riktigt mycket stol för pengarna!

Specifikationer:

 • Ryggstödshöjd: 55 cm
 • Sitthöjd: 43-51 cm
 • Ventilerad rygg
 • Formade och justerbara armstöd
 • Justerbara armstöd
 • Vadderad sits
 • Konturerat ryggstöd
 • Stolens lutning kan justeras
 • Stol med gaslift

Här hittar du den billigaste återförsäljaren: 

 

Utmanare Budgetklassen: Iiglo Ergo – billig kontorsstol

Testets billigaste kontorsstol! Pris fr. 1.100 kr.

Iiglo-Ergo-Kontorsstol-bast-i-test

Testets billigaste kontorsstol är en ergonomisk stol med hög, ventilerad rygg och en sits i gjutet skum för lite extra sittkomfort. Sitsens höjd går enkelt att justera för att garantera en ergonomisk arbetsställning även vid långa dagar, och Mesh-ytan ger både komfort och ventilation. Skummet i sitsen är gjutet kallskum vilket har riktigt hög elasticitet och minskar trycket när du sitter. En bra och billig kontorsstol, helt enkelt!

Specifikationer: 

 • Maxvikt: 150 kg.
 • Bredd: 59 cm
 • Djup: 48 cm
 • Höjd: 90-98 cm

Läs mer och jämför de billigaste återförsäljarna: 

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev Ergonomi 73 Kontorsstol testvinnare, tack vare sina många grymma egenskaper till ett riktigt fördelaktigt pris. Den är tillverkad med den senaste tekniken i åtanke, och garanterar en stabil position för både rygg och nacke. Den är bekväm, funktionell och går att anpassa efter din kropp och hållning. Här får du helt enkelt absolut mest stol för pengarna!

I jakten på den bästa kontorsstolen har vi gjort gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer för att få en så tydlig bild som möjligt. När det kommer till kontorsstolar är komfort, funktion, flexibilitet, ergonomi och pris avgörande komponenter.

Med dom sex kontorsstolar ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

 

Köpguide för kontorsstol och skrivbordsstol

Att köpa en kontorsstol kan vara svårt, inte minst om du ska använda den mycket – då ställs högre krav på sådant som komfort och ergonomi. Om du dessutom har tänkt investera i en dyrare modell, med förhoppningen att få en stol som är både bättre och håller högre kvalitet, ja men då blir det förstås extra viktigt att hitta rätt. Här går vi igenom sådant som kan vara bra att tänka på när du ska välja kontorsstol.

Ergonomi

Om du sitter längre stunder vid skrivbordet är det viktigt med en kontorsstol som är både bekväm och snäll mot kroppen – allra helst ergonomisk. En ergonomisk kontorsstol är anpassad efter kroppen, och ser till att du kan arbeta utan att anstränga kroppen. En ergonomisk kontorsstol kan förhindra ryggbesvär och att befintliga besvär blir värre. Eftersom stolen anpassas efter kroppen för att stödja på bästa sätt så är en ergonomisk kontorsstol ofta bekvämare också.

Huruvida du behöver en ergonomisk kontorsstol beror på hur mycket du kommer sitta i den. Kommer den användas dagligen och längre stunder, då bör du absolut välja en stol som är ergonomisk. Om du däremot inte sitter vid skrivbordet dagligen, eller bara någon kortare stund varje dag, då blir det inte fullt lika viktigt – men det kan ändå vara ett bra val eftersom det som sagt är både bättre och bekvämare med en ergonomisk kontorsstol.

Utformning

En kontorsstol kan faktiskt se ut på förvånansvärt många olika sätt – även om det vanligaste är en hög rygg, armstöd, hjul och eventuellt nackstöd. Det finns till exempel väldigt smidiga modeller som saknar armstöd och ibland även ryggstöd, och som är ergonomiska genom att de hjälper kroppen att hamna i rätt position. Ibland kan dessa modeller även användas på olika sätt, om det finns en ryggstöd kan det till exempel placeras åt sidan eller framåt, för att man ska kunna variera sin sittställning.

Även de vanligare modellerna kan ha en hel del variationer – de kan ha höga eller låga ryggar, de kan vara med eller utan armstöd, de kan vara vadderade och mjuka eller lite hårdare, de kan ha olika material, ett ryggstöd som är flerdelat eller format på ett speciellt sätt och så vidare.

Utformningen hänger ofta ihop med stolens egenskaper, och framför allt ergonomiska kontorsstolar kan se ut på många olika sätt just för att de stödjer och avlastar på olika sätt. Här är det dock främst egenskaperna du bör fokusera på, men med det sagt är det förstås också viktigt att du gillar att sitta i den, så utformningen i sig kan också ha betydelse och bör räknas in när du gör ditt val.

Funktioner

Det som kanske är mest intressant med kontorsstolar – och som skiljer dem från vanliga köksstolar – är att de kan ha många olika funktioner och egenskaper. Det är också funktionerna som gör att du kan hitta en kontorsstol som passar just dig helt perfekt, så här kan det vara bra att fundera över om det finns några speciella funktioner du vill ha.

Till vanligare funktioner hör till exempel justerbar sitthöjd, sittdjup, ryggstöd och liknande. Tiltfunktioner och möjlighet att låsa i olika lägen är också ganska vanligt, och även sådant som armstöd och eventuellt nackstöd kan vara justerbart. Dessa funktioner handlar alltså om justeringar och anpassningar.

Även när det gäller övriga funktioner, som kanske inte är fullt lika vanliga, så handlar det till stor del om justeringar. Ibland kan till exempel höjden på ryggstödet justeras, eller svankstödet. Egentligen finns det hur många funktioner, och egenskaper, som helst. Ofta är de dock unika för en specifik modell, eller ett specifikt märkte. Det gäller helt enkelt att kolla runt vad som finns, och fundera över vad som känns viktigt.

 

Vanliga frågor och svar om kontorsstol

Vilken är den bästa kontorsstolen?

I vårt test blev Ergonomi 73 Kontorsstol testvinnare, tack vare sina många grymma egenskaper till ett riktigt fördelaktigt pris. Den är tillverkad med den senaste tekniken i åtanke, och garanterar en stabil position för både rygg och nacke. Den är bekväm, funktionell och går att anpassa efter din kropp och hållning.

Hur väljer man kontorsstol?

När du väljer kontorsstol bör du framför allt fokusera på hur bekväm den är, och hur bra den är för kroppen – välj gärna en ergonomisk kontorsstol. Du kommer förmodligen att spendera en hel del tid i kontorsstolen, och därför är det viktigt att den är både bekväm och bra för din kropp. Utöver det handlar det främst om att välja en kontorsstol utifrån dina specifika behov.

Hur länge håller en kontorsstol?

Hur länge kontorsstolen håller är förstås väldigt individuellt, och beror helt på hur hög kvalitet den håller – samt hur ofta du använder den. Om du spenderar 5000-10 000 kronor så bör du få en kontorsstol som kan användas 10-20 år, även vid daglig användning. Med det sagt så finns det även billigare modeller som kan hålla högre kvalitet, och hänga med länge.

Behöver man en kontorsstol?

Det beror helt på hur ofta man sitter vid ett skrivbord. Jobbar man vid ett skrivbord dagligen, eller nästan dagligen, så bör man välja en kontorsstol för att det helt enkelt är bättre för kroppen. Om man däremot bara sitter vid skrivbordet någon gång ibland, och kortare stunder, så blir det inte lika viktigt men det kan ändå vara en bra idé att köpa en sådan.

Matilda Habbe

Kreativ copywriter, medveten prylnörd och inbiten second hand-fantast som skriver det absolut bästa om det mesta och för de flesta. Här på Hemfakta är mitt ack så viktiga uppdrag att guida dig genom prylarnas värld! E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar