En bekväm säng är något vi alla vill ha och som vi alla drömmer om. Att hitta rätt säng kan dock vara svårt, särskilt idag då utbudet är otroligt stort. När det är dags att välja säng finns det två huvudkategorier att välja mellan – ramsäng och kontinentalsäng. För att underlätta jakten har vi satt ihop detta inlägg som en guide för att du ska kunna hitta den bästa sängen för dina behov!

Kontinentalsäng eller vanlig säng – vilken är bäst?

Hur ska man kunna välja säng? Jo, först måste du bestämma dig för vilken typ av säng som passar dig bäst.

Vilken säng just du ska välja beror på några olika saker. Om du söker efter något som tar så liten plats som möjligt är ramsängen antagligen rätt alternativ för dig. När utrymmet är begränsat kan det både bli fel och kännas konstigt att ha en hög och stor säng. Väljer du istället en ramsäng kan du få plats med mer förvaring runt omkring, och ramsängar finns ofta med olika typer av förvaringslösningar inbyggda.

Bästa sängen
En god natts sömn är så viktigt för att må bra och få den rätta återhämtningen!

Vad är en kontinentalsäng?

När man letar säng finns det två varianter att välja mellan, en “vanlig” ramsäng och en kontinentalsäng. Vad är då en kontinentalsäng?

En kontinentalsäng är en säng som är uppbyggd av minst tre olika lager. Längst underst mot golvet finns en vanlig ramsäng på ben som utgör själva grunden. På ramsängen ligger sedan en resårbotten. Resårbottnen kan vara delad eller hel, och utgör den största påverkan på sängens komfort. Uppe på resårbottnen ligger en bäddmadrass som skyddar resårbottnen och som ger lite extra mjukhet/ fasthet till sängen.

En kontinentalsäng är alltså en säng i flera olika lager där varje lager har en uppgift för att kunna skräddarsy sängen efter dig. Utseendemässigt är kontinentalsängar dessutom ofta höga och lite mer “maffiga” än en vanlig säng. Ofta matchar de olika bottnarna och sänggaveln varandra på ett lyxigt vis.

Vad skiljer en kontinentalsäng från en vanlig säng?

Det som skiljer kontinentalsängen från den vanliga sängen är helt enkelt att kontinentalsängen har fler lager. Den typiska ramsängen har en ram och en bäddmadrass, vilka också anpassas för att passa den som ska sova i sängen.

Båda varianterna finns i flera olika storlekar, från enkelsäng till king-size samt större.

Sängkomforten måste gå först

Både kontinentalsängen och ramsängen kan vara riktigt bekväma, men bekväma på olika sätt. Kontinentalsängen har fler alternativ för att anpassa sängen efter just dig, och du kan under tiden som du äger den ofta välja att anpassa delar av sängen. Väljer du en ramsäng kan du byta ut bäddmadrassen, men inte göra så mycket mer.

Om ni är två som ska sova i sängen så är det ofta lättare att ha olika typer av säng på de olika sidorna med en kontinentalsäng. Välj en säng med delad resårbotten för att själv kunna välja om du vill ha en fast eller mjuk botten på din sida. Det är ett säkert trick för att båda ska få så bra sömn som möjligt!

Ramsängen kan vara riktigt bekväm, och många föredrar faktiskt ramsängen framför kontinentalsängen trots att kontinentalsängen är populärare. Kanske är det enkelheten som gör ramsängen till ett bekvämt val!

Hur stor roll spelar sängens utseende?

Även om komforten är det viktigaste med en säng så spelar även utseendet viss roll. Se till att sängen passar ihop med det färgtema som finns i sovrummet, och att den matchar stilen som är vald för rummet. Behöver sängen ha förvaring? Hur ska sänggaveln se ut? Allt detta måste tänkas på innan man väljer sängen.

Inreder du ditt sovrum på ett lyxigt vis med hotellkänsla är det kontinentalsängen du ska satsa på. Du kan självklart bädda en ramsäng på ett lyxigt sätt, men om du vill att hela sängen ska kännas extra lyxig är kontinentalsängen bäst.

Fördelar med att köpa säng online

Idag kan man lätt köpa en säng online. Det finns flera bra hemsidor som har tydliga guider som tipsar dig om den bästa sängen utifrån dina önskemål. Många är rädda för att köpa säng online då man inte kan prova den innan, men låt mig förklara varför detta inte behöver vara ett problem.

Många av säng-hemsidorna har fysiska butiker likaväl som hemsidor. Dit kan du gå in för att hitta vad du gillar, och sedan beställa hem sängen i lugn och ro hemifrån. Om just den sidan du vill handla från inte har en fysisk butik i närheten kan du besöka en annan möbelaffär för att ta reda på vilken fasthet du gillar, samt vad du söker efter i en säng.

När du sedan väljer att klicka hem sängen kan du tänka över dina beslut i lugn och ro, och dessutom finns det ofta många fler alternativ och valmöjligheter för att skräddarsy din säng online.

Något av det allra bästa med att beställa en säng online är att du får den hemlevererad. Många gånger kan du tom. Få hjälp att bära in sängen, och du slipper allt strul med att hyra bil, släpvagn och kompisar som kan bära.

Kontinentalsäng Bäst i test 2021

När du väl bestämt dig för att köpa kontinentalsäng kan det vara svårt att fatta ett beslut om vilken säng som är bäst. Här har vi samlat våra testvinnare 2021 i olika prisklasser.

 

Testvinnare Premiumklassen: Tempur Kontinentalsäng Promise

Vår vinnare i premiumklassen blev den här kontinentalsängen eftersom den ger dig möjlighet att skräddarsy sängen enligt önskemål och för att den har en ergonomiskt tryckavlastande madrass, pris: ca 45-55 000 kronor.

Testvinnare Premiumklassen: Tempur Kontinentalsäng Promise

Enkel och stilren samtidigt som du sover kungligt med bäst i test kontinentalsäng 2021 från Tempur. Varumärket Tempur har gjort sig kända för den ergonomiskt tryckavlastande “Tempur-madrassen” som formar sig efter kroppen, vilket har blivit något av synonymt med en god natts sömn. Denna exklusiva säng har en gavel av samma sköna material som återfinns i sängbotten. Den hela bäddmadrassen i 180 cm sängen gör att du slipper skarvar.

De otaliga valmöjligheterna är vad som gör Tempur kontinentalsäng Promise till att just uppfylla många löften. Du kan välja bäddmadrass, vilken hårdhet du vill ha på sängbotten samt många olika färger på yttertyget.

Fördelar

 • Hårdhet: välj mellan fast, medium och mjuk
 • 7 olika färger på yttertyget
 • Välj mellan mellan Original, Cloud & Sensation bäddmadrass.
 • Ergonomiskt tryckavlastande tempur madrass som formar sig efter kroppen
 • 10 års garanti på bäddmadrass, madrass, sängbotten

Nackdelar

 • Inga nackdelar!

SE MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Utmanare Premiumklassen: Swanströms, Ställbar Säng No 7 Kontinentalsäng

Vår utmanare i premiumklassen blev denna kontinentalsäng eftersom den är ställbar och kommer i hela 7 olika komfortzoner för maximal komfort, pris ca 34 500 kronor.

Utmanare Premiumklassen: Swanströms, Ställbar Säng No 7 Kontinentalsäng

Den här kontinentalsängen från Swanströms passar utmärkt för det det skandinaviska sovrummet. Den här sängen är ställbar och är enkel att justera via den medföljande fjärrkontrollen. Du kan välja mellan hela 7 olika komfortzoner som du enkelt kan anpassa enligt dina önskemål. Bäddmått är 210×210 centimeter så det finns gott om plats i den här sängen. Du har även möjlighet för att skräddarsy madrassens fasthet och kan välja mellan fast, medium/fast samt medium. Ett extra plus är att du kan välja mellan olika färger på sängen för att få den exakt så som du önskar. Enda nackdelen med den här kontinentalsängen är att den saknar en sänggavel.

Fördelar

 • Gott om sovyta
 • 7 komfortzoner
 • Skräddarsy madrassens fasthet och färg

Nackdelar

 • Vi saknar en sänggavel

PRIS OCH INFORMATION:

 

 

Testvinnare Mellanklassen: Sängjätten kontinentalsäng Residens

Vår vinnare i mellanklassen blev den här kontinentalsängen är av hög kvalitet med en bäddmadrass som har inbyggd cooling gel, pris ca 27 000 kronor.

Testvinnare Mellanklassen: Sängjätten kontinentalsäng Residens

Sängjätten kontinentalsäng Residens från deras Sköön-serie är ett riktigt bra köp. Den här sängen går att få i extra lång sänglängd, 210 cm. Sängen kan även beställas i sängbredd 200 cm. Hela familjen kan nu få plats i en enda säng – vilken lyx!

Detta är en stabil och välgenomtänkt kontinentalsäng av hög kvalitet. Sängen är påkostad med en bäddmadrass som har en inbyggd cooling gel, en funktion som transporterar bort svett och får dig att sova svalt och torrt. Den övre stoppningen har memory foam i axelzonen, vilket ger en skön tryckavlastning för hela kroppen.

Fördelar

 • Hårdhet: välj mellan medium, medium/fast och fast
 • 7 olika färger på yttertyget
 • Finns i storlekarna: 160, 180 och 200 cm samt i längderna 200 och 210 cm.
 • Residens bäddmadrass med cooling gel
 • Memory foam i axelzonen
 • 25 års garanti på ram- och resårbotten

Nackdelar

 • Vi saknar en lik viktfördelning i sängen

SE MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Utmanare mellanklassen: Earl Kontinentalsäng 180 x 200 cm, ställbar

Vår utmanare i mellanklassen blev den här dubbelsängen med ett ställbart fot- och nackstöd för maximal komfort, pris ca 20 000 kronor.

 

Utmanare mellanklassen: Earl Kontinentalsäng 180 x 200 cm, ställbar

Den här ställbara kontinentalsängen har ett justerbart nackstöd samt fotstöd som kan ställas efter önskemål. Styrningen görs smidigt med en praktisk fjärrkontroll.
Sängen är mycket bekväm och stoppning är högkvalitativ, samtidigt som ramen känns mycket stabil. Designen på sängen är stilren och modern vilket gör att den passar in i det moderna sovrummet. Andra fördelar med sängen är att den har en lik viktfördelning för maximal komfort samt ett bra ryggstöd som eliminerar ryggont. Enda nackdelen är att madrassen har en standard fasthet och inte kan väljas efter önskemål.

Fördelar

 • Väldigt hållbar och lättskött
 • Ställbar säng, justerbart nackstöd samt fotstöd
 • Lik viktfördelning
 • Stilren design

Nackdelar

 • Ej möjlighet för att välja madrassens hårdhet

 

PRIS OCH INFORMATION:

 

Testvinnare Budgetklassen: Sverigesängen kontinentalsäng Båstad

Vår testvinnare i budgetklassen blev den här svensktillverkad kvalitetssängen som har det hela, men till ett bra pris på endast ca 10 000 kronor.

Testvinnare Budgetklassen: Sverigesängen kontinentalsäng Båstad

Vårt budgettips är Sverigesängen kontinentalsäng Båstad – en svensktillverkad kvalitetssäng som har allt men som inte kostar så mycket. Du kan precis som med de andra testvinnarna välja hårdhet på sängbotten, vilket är bra då vi alla vill ha och behöver olika motstånd i sängen.

Du får ett komplett sängpaket för under 10 000 kr. Det är ett fantastiskt pris för resårbottnar, bäddmadrass, huvudgavel, gavelkuddar och sängben.

Fördelar

 • Välj madrassens hårdhet: välj mellan medium, medium/fast och fast
 • 2 olika färger på yttertyget: ljusgrå eller mörkgrå
 • Välj mellan storlekarna: 120, 160 och 180 cm
 • 5 cm tjock bäddmadrass med en kärna av kallskum och microfiber. Överdraget är tvättbart i 30 grader.
 • Resårmadrassen har individuellt inkapslade fjädrar.
 • Mycket bra pris

Nackdelar

 • Vi hade gärna sett att sängen varit ställbar

 

SE MER INFORMATION OCH PRIS:

 

 

Utmanare Budgetklassen: LEXI No 2, Kontinentalsäng 

Den här sängen blev utmanare i budgetklassen då den har en mycket god kvalitet och andningsförmåga, pris ca 10 000 kronor.

 

Utmanare Budgetklassen: LEXI No 2, Kontinentalsäng 

 

Lexi No 2 Kontinentalsäng är en prisvärd säng av mycket god kvalitet och hög andningsförmåga. Sängen finns både i grå och mörkgrå. Sängbotten kommer med en fingerskarvad trästomme samt bonellfjädring. Resårmadrassen har pocketfjädring i fem zoner för maximal komfort. Bäddmadrassen är av en slags profilerad skum, vilket ger en jämn support och ger madrassen en god andningsförmåga. Det som drar ned betyget är att madrassens hårdhet ej kan väljas.

Fördelar

 • Bäddmadrassen är av profilerad skum för en jämn support
 • Sängen har en god andningsförmåga
 • Sängen finns i två olika färger
 • Resårmadrassen har pocketfjädring i fem zoner vilket ger maximal komfort
 • Prisvärd kontinentalsäng

Nackdelar

 • Madrassens hårdhet kan ej väljas

PRIS OCH INFORMATION:

 

 

Frågor och svar om kontinentalsängar

 

Hur ska en bra säng vara?

Ett bra knep för att kunna svara på denna fråga är genom att tänka på sängar du tyckt varit bekväma. Sov du som en gud i den jättemjuka hotellsängen? Eller kände du dig riktigt utvilad efter natten på den hårda sängen på kursgården? Detta kan ge dig en hint om vilken fasthet du behöver på din resårmadrass eller bäddmadrass. Självklart kan man alltid testa olika fastheter i en butik där de säljer sängar.

Blir du lätt varm när du sover?

Om du ofta vaknar svettig och har problem med att det blir varmt när du sover kan det vara värt att välja en ventilerande säng. Det finns flera olika typer av sängar med luftgenomflöde. Dessa kan göra det lättare för kroppen att transportera bort den onödiga värmen.

Vad kostar en bra säng?

Något som är otroligt viktigt att tänka på är budgeten. Du kan köpa en säng idag för allt mellan 1000 kr till 200 000 kr. Självklart kan det vara värt att kosta på en dyrare säng, men finns inte pengarna är det bästa att endast söka efter billigare sängar.

 

Kontinentalsäng Bäst i Test 2021

 • Testvinnare Premiumklassen: Tempur Kontinentalsäng Promise
 • Utmanare Premiumklassen: Swanströms, Ställbar Säng No 7 Kontinentalsäng
 • Testvinnare Mellanklassen: Sängjätten kontinentalsäng Residens
 • Utmanare mellanklassen: Earl Kontinentalsäng 180 x 200 cm, ställbar
 • Testvinnare Budgetklassen: Sverigesängen kontinentalsäng Båstad
 • Utmanare Budgetklassen: LEXI No 2, Kontinentalsäng 

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här