En bekväm säng är något vi alla vill ha och som vi alla drömmer om. Att hitta rätt säng kan dock vara svårt, särskilt idag då utbudet är otroligt stort. När det är dags att välja säng finns det två huvudkategorier att välja mellan – ramsäng och kontinentalsäng. För att underlätta jakten har vi satt ihop detta inlägg som en guide för att du ska kunna hitta den bästa sängen för dina behov!

Kontinentalsäng eller vanlig säng – vilken är bäst?

Hur ska man kunna välja säng? Jo, först måste du bestämma dig för vilken typ av säng som passar dig bäst.

Vilken säng just du ska välja beror på några olika saker. Om du söker efter något som tar så liten plats som möjligt är ramsängen antagligen rätt alternativ för dig. När utrymmet är begränsat kan det både bli fel och kännas konstigt att ha en hög och stor säng. Väljer du istället en ramsäng kan du få plats med mer förvaring runt omkring, och ramsängar finns ofta med olika typer av förvaringslösningar inbyggda.

Bästa sängen
En god natts sömn är så viktigt för att må bra och få den rätta återhämtningen!

Vad är en kontinentalsäng?

När man letar säng finns det två varianter att välja mellan, en “vanlig” ramsäng och en kontinentalsäng. Vad är då en kontinentalsäng?

En kontinentalsäng är en säng som är uppbyggd av minst tre olika lager. Längst underst mot golvet finns en vanlig ramsäng på ben som utgör själva grunden. På ramsängen ligger sedan en resårbotten. Resårbottnen kan vara delad eller hel, och utgör den största påverkan på sängens komfort. Uppe på resårbottnen ligger en bäddmadrass som skyddar resårbottnen och som ger lite extra mjukhet/ fasthet till sängen.

En kontinentalsäng är alltså en säng i flera olika lager där varje lager har en uppgift för att kunna skräddarsy sängen efter dig. Utseendemässigt är kontinentalsängar dessutom ofta höga och lite mer “maffiga” än en vanlig säng. Ofta matchar de olika bottnarna och sänggaveln varandra på ett lyxigt vis.

Vad skiljer en kontinentalsäng från en vanlig säng?

Det som skiljer kontinentalsängen från den vanliga sängen är helt enkelt att kontinentalsängen har fler lager. Den typiska ramsängen har en ram och en bäddmadrass, vilka också anpassas för att passa den som ska sova i sängen.

Båda varianterna finns i flera olika storlekar, från enkelsäng till king-size samt större.

Sängkomforten måste gå först

Både kontinentalsängen och ramsängen kan vara riktigt bekväma, men bekväma på olika sätt. Kontinentalsängen har fler alternativ för att anpassa sängen efter just dig, och du kan under tiden som du äger den ofta välja att anpassa delar av sängen. Väljer du en ramsäng kan du byta ut bäddmadrassen, men inte göra så mycket mer.

Om ni är två som ska sova i sängen så är det ofta lättare att ha olika typer av säng på de olika sidorna med en kontinentalsäng. Välj en säng med delad resårbotten för att själv kunna välja om du vill ha en fast eller mjuk botten på din sida. Det är ett säkert trick för att båda ska få så bra sömn som möjligt!

Ramsängen kan vara riktigt bekväm, och många föredrar faktiskt ramsängen framför kontinentalsängen trots att kontinentalsängen är populärare. Kanske är det enkelheten som gör ramsängen till ett bekvämt val!

Hur stor roll spelar sängens utseende?

Även om komforten är det viktigaste med en säng så spelar även utseendet viss roll. Se till att sängen passar ihop med det färgtema som finns i sovrummet, och att den matchar stilen som är vald för rummet. Behöver sängen ha förvaring? Hur ska sänggaveln se ut? Allt detta måste tänkas på innan man väljer sängen.

Inreder du ditt sovrum på ett lyxigt vis med hotellkänsla är det kontinentalsängen du ska satsa på. Du kan självklart bädda en ramsäng på ett lyxigt sätt, men om du vill att hela sängen ska kännas extra lyxig är kontinentalsängen bäst.

Fördelar med att köpa säng online

Idag kan man lätt köpa en säng online. Det finns flera bra hemsidor som har tydliga guider som tipsar dig om den bästa sängen utifrån dina önskemål. Många är rädda för att köpa säng online då man inte kan prova den innan, men låt mig förklara varför detta inte behöver vara ett problem.

Många av säng-hemsidorna har fysiska butiker likaväl som hemsidor. Dit kan du gå in för att hitta vad du gillar, och sedan beställa hem sängen i lugn och ro hemifrån. Om just den sidan du vill handla från inte har en fysisk butik i närheten kan du besöka en annan möbelaffär för att ta reda på vilken fasthet du gillar, samt vad du söker efter i en säng.

När du sedan väljer att klicka hem sängen kan du tänka över dina beslut i lugn och ro, och dessutom finns det ofta många fler alternativ och valmöjligheter för att skräddarsy din säng online.

Något av det allra bästa med att beställa en säng online är att du får den hemlevererad. Många gånger kan du tom. Få hjälp att bära in sängen, och du slipper allt strul med att hyra bil, släpvagn och kompisar som kan bära.

Kontinentalsäng Bäst i test 2021

När du väl bestämt dig för att köpa kontinentalsäng kan det vara svårt att fatta ett beslut om vilken säng som är bäst. Här har vi samlat våra testvinnare 2021 i olika prisklasser.

 

Testvinnare Premiumklassen: Tempur Kontinentalsäng Promise

Vår vinnare i premiumklassen blev den här kontinentalsängen eftersom den ger dig möjlighet att skräddarsy sängen enligt önskemål och för att den har en ergonomiskt tryckavlastande madrass, pris: ca 45-55 000 kronor.

Testvinnare Premiumklassen: Tempur Kontinentalsäng Promise

Enkel och stilren samtidigt som du sover kungligt med bäst i test kontinentalsäng 2021 från Tempur. Varumärket Tempur har gjort sig kända för den ergonomiskt tryckavlastande “Tempur-madrassen” som formar sig efter kroppen, vilket har blivit något av synonymt med en god natts sömn. Denna exklusiva säng har en gavel av samma sköna material som återfinns i sängbotten. Den hela bäddmadrassen i 180 cm sängen gör att du slipper skarvar.

De otaliga valmöjligheterna är vad som gör Tempur kontinentalsäng Promise till att just uppfylla många löften. Du kan välja bäddmadrass, vilken hårdhet du vill ha på sängbotten samt många olika färger på yttertyget.

Fördelar

 • Hårdhet: välj mellan fast, medium och mjuk
 • 7 olika färger på yttertyget
 • Välj mellan mellan Original, Cloud & Sensation bäddmadrass.
 • Ergonomiskt tryckavlastande tempur madrass som formar sig efter kroppen
 • 10 års garanti på bäddmadrass, madrass, sängbotten

Nackdelar

 • Inga nackdelar!

SE MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Utmanare premiumklassen: Viking Sirius Kontinentalsäng

Det här är en riktigt högkvalitativ och komfortabel kontinentalsäng, som följer kroppens former och erbjuder tryckavlastning. En riktigt skön säng att sova i, helt enkelt. Ca pris 42 300 kr.

komfortabel kontinentalsäng

Här har man fokuserat på komfort, avlastning och stöd. Sängen har pocketresårer i två lager för tryckavlastning precis där det behövs, resårmadrassen är indelad i fem zoner, stoppningen av latex hjälper till att följa kroppens form och sängen ger ett bra stöd för höften och midjan samtidigt som den ger en mjuk känsla till höft och axel.

Denna säng finns med olika fasthet och i olika mått, för att du ska kunna hitta en säng som passar perfekt för just dig. Du kan även välja ett flertal olika OEKO-TEX-tyger för att även få det utseendet du vill ha på sängen.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Hög komfort
 • Följer kroppens former
 • Erbjuder tryckavlastning
 • Pocketresårer i två lager
 • Resårmadrassen är indelad i fem zoner
 • Ger ett bra stöd för höft och midja
 • Finns med olika fasthet och i olika mått

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Stoppning: Latex
 • Certifieringar: FSC, OEKO-TEX
 • Höjd: 50 centimeter (utan ben och bäddmadrass)

PRIS OCH INFORMATION:


Bäst i test mellanklassen: 24SJU Midnatt Kontinentalsäng – prisvärd kontinentalsäng


Det här är en riktigt prisvärd kontinentalsäng som håller hög kvalitet, erbjuder riktigt hög komfort och har många fördelar. Ca pris 26 500 kr.

prisvärd kontinentalsäng

Denna fantastiska säng har ett högre fjäderdjup än instegsmodellerna, vilket gör att den ger extra plats för axlar och skuldror. Det här är en säng som nästan garanterat ger dig en god natts sömn, varje natt.

Sängen är av material som håller hög kvalitet, och den har ett pocketfjädersystem som ger en optimal komfort och en följsamhet mot kroppen. Den är skarvlös upp till 180 bredd, vilket innebär att den ger en likvärdig känsla över hela sängen. Sängen är stabil, bekväm och kommer hjälpa dig att sova gott på nätterna.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Hög kvalitet
 • Hög komfort
 • Högre fjäderdjup än instegsmodellerna
 • Pocketfjädersystem som ger optimal komfort
 • Följsamhet mot kroppen
 • Skarvlös, vilket ger likvärdig känsla över hela sängen

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Höjd: 50 cm (utan ben och bäddmadrass)

PRIS OCH INFORMATION:

Utmanare mellanklassen: Earl Kontinentalsäng 180 x 200 cm, ställbar

Vår utmanare i mellanklassen blev den här dubbelsängen med ett ställbart fot- och nackstöd för maximal komfort, pris ca 20 000 kronor.

 

Utmanare mellanklassen: Earl Kontinentalsäng 180 x 200 cm, ställbar

Den här ställbara kontinentalsängen har ett justerbart nackstöd samt fotstöd som kan ställas efter önskemål. Styrningen görs smidigt med en praktisk fjärrkontroll.
Sängen är mycket bekväm och stoppning är högkvalitativ, samtidigt som ramen känns mycket stabil. Designen på sängen är stilren och modern vilket gör att den passar in i det moderna sovrummet. Andra fördelar med sängen är att den har en lik viktfördelning för maximal komfort samt ett bra ryggstöd som eliminerar ryggont. Enda nackdelen är att madrassen har en standard fasthet och inte kan väljas efter önskemål.

Fördelar

 • Väldigt hållbar och lättskött
 • Ställbar säng, justerbart nackstöd samt fotstöd
 • Lik viktfördelning
 • Stilren design

Nackdelar

 • Ej möjlighet för att välja madrassens hårdhet

PRIS OCH INFORMATION:

 

Bäst i test budgetklassen: Siesta sängpaket, kontinentalsäng med förvaring 5-zons pocket (Grå) – billigaste kontinentalsängen i vårt test

Det här är ett prisvärt sängpaket som innehåller allt du behöver, och inte minst en riktigt bekväm kontinentalsäng. Den här sängen erbjuder inte bara hög komfort, utan den är även praktisk. Ca pris 11 600 kr.

billigaste kontinentalsängen i vårt test

I detta smarta sängpaket får du en sänggavel, fotgavel och en kontinentalsäng med praktisk och generös förvaring under båda sängarna. Här finns ett påkostat 5-zons pocketfjädersystem och en 6 centimeter hög bäddmadrass i polyeter. Det här är en högkvalitativ säng, med snygg och stilren design som erbjuder hög komfort med högkvalitativt, dubbelfjädrande resårsystem av bonell/pocket – och praktisk förvaring.

Bäddmadrassen har luftkanaler som ger en god cirkulation när du sover. Bäddmadrassen har en avtagbar klädsel som kan kemtvättas. Sängen finns med tre olika hårdheter: medium/medium, medium/fast eller fast/fast.

Fördelar

 • Prisvärt sängpaket
 • Hög komfort
 • Praktisk förvaring
 • Påkostat 5-zonz pocketfjädersystem
 • 6 centimeter hög bäddmadrass
 • Hög kvalitet
 • Snygg och stilren design
 • Dubbelfjädrande resårsystem av bonell/pocket
 • Bäddmadrass med luftkanaler

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Bredd: 160 eller 180 cm
 • Längd: 200 cm
 • Höjd: 58 cm
 • Bäddmadrass höjd: 6 cm
 • Benhöjd: 5 cm
 • Sänggavelns höjd: 125 cm
 • Tyg: 100 procent polyester

PRIS OCH INFORMATION:

Utmanare budgetklassen: Tällberg kontinentalsäng 120 cm inkl gavel Särna – billig och bra kontinentalsäng


Det här är en riktigt vacker och modern kontinentalsäng som ger ett lyxigt intryck i sovrummet, samtidigt som den erbjuder hög komfort. Ca pris 13 000 kr.

billig och bra kontinentalsäng

Denna högkvalitativa och vackra säng kan du anpassa efter din egen smak: du kan få den i valfritt polyester- eller sammetstyg, och välja den hårdhet du vill ha på madrassen. Resårmadrassen är uppbyggd av pocketfjädrar på 13 centimeter, med fem komfortzoner som följer kroppens former. Den pikerade bäddmadrassen är uppbyggd av mikrofibervadd och kallskum.

Det här är en riktigt vacker säng som känns lyxig, men som samtidigt erbjuder riktigt hög komfort och ser till att du sover gott varje natt. Det här kan vara ett bra val för dig som söker en 120-säng, och som tycker att sängens utseende är lika viktigt som komforten.

Fördelar

 • Riktigt vacker
 • Ger ett lyxigt intryck
 • Hög komfort
 • Hög kvalitet
 • Valfritt polyester- eller sammetstyg
 • Möjlighet att välja hårdhet
 • Fem komfortzoner
 • Följer kroppens former

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Bredd: 120 cm
 • Längd: 200 cm
 • Höjd: 51 cm
 • Mått sänggavel: 120 x 10 x 125 cm

PRIS OCH INFORMATION:

Frågor och svar om kontinentalsängar

Hur ska en bra säng vara?

Ett bra knep för att kunna svara på denna fråga är genom att tänka på sängar du tyckt varit bekväma. Sov du som en gud i den jättemjuka hotellsängen? Eller kände du dig riktigt utvilad efter natten på den hårda sängen på kursgården? Detta kan ge dig en hint om vilken fasthet du behöver på din resårmadrass eller bäddmadrass. Självklart kan man alltid testa olika fastheter i en butik där de säljer sängar.

Blir du lätt varm när du sover?

Om du ofta vaknar svettig och har problem med att det blir varmt när du sover kan det vara värt att välja en ventilerande säng. Det finns flera olika typer av sängar med luftgenomflöde. Dessa kan göra det lättare för kroppen att transportera bort den onödiga värmen.

Vad kostar en bra säng?

Något som är otroligt viktigt att tänka på är budgeten. Du kan köpa en säng idag för allt mellan 1000 kr till 200 000 kr. Självklart kan det vara värt att kosta på en dyrare säng, men finns inte pengarna är det bästa att endast söka efter billigare sängar.

 

Kontinentalsäng Bäst i Test 2021

 • Testvinnare Premiumklassen: Tempur Kontinentalsäng Promise
 • Utmanare Premiumklassen: Viking Sirius Kontinentalsäng
 • Testvinnare Mellanklassen: 24SJU Midnatt Kontinentalsäng – prisvärd kontinentalsäng
 • Utmanare mellanklassen: Earl Kontinentalsäng 180 x 200 cm, ställbar
 • Testvinnare Budgetklassen: Siesta sängpaket, kontinentalsäng med förvaring 5-zons pocket (Grå) – billigaste kontinentalsängen i vårt test
 • Utmanare Budgetklassen: Tällberg kontinentalsäng 120 cm inkl gavel Särna – billig och bra kontinentalsäng

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här