1. Hem
 2. >
 3. Hem & Hushåll
 4. >
 5. Bäst i Test: Kolsyremaskin – Bubblor gör livet roligare!
Skarmavbild-2023-08-16-kl.-10.22.40.jpg

Lyx

Aarke Carbonator 3 kolsyremaskin sodastreamer bäst i test

Aarke Carbonator III – Bästa Sodastreamern 2024!

9

Mellan

Skare Soda Maker 2 kolsyremaskin, polerat stål snygg sodastreamer

Skare Soda Maker 2 Kullsyremaskin

8.6

Budget

NOD kolsyremaskin, snygg och billig kolsyremaskin

NOD Kolsyremaskin – Snygg och prisvärd kolsyremaskin!

8.4

Inledning

Varför dricka någonting stilla när det finns bubblor? Ja konstigare frågor har man ju ställt sig. Finns det nåt som går upp mot ett glas kallt, friskt, bubblande sodavatten en varm dag? Och så är det ju så tacksamt att vi lever i en tid där smarta, snygga lösningar för att göra allt meckigt och dyrt till smidigt och billigt i det egna hemmet! Ett praktexempel på detta är Sodastreamern. Kolsyremaskinen! Och nu för tiden är dom inte bara smarta, snabba och smidiga – kolsyremaskiner är dessutom sjukt snygga. Rena rama konstverken på diskbänken. Dessutom kan du skippa att tjacka dyr läsk, för det finns en massa goda sodastreamersmaker! Ja, investering både i funktion och look om du frågar mig. Så vilken kolsyremaskin ska du köpa då? Det reder vi ut i detta kolsyremaskin bäst i test!

Våra experter har landat i sex kolsyremaskiner i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Men du, är du sugen på andra fiffiga köksmaskiner som ger dig härlig dryck? Kanske en Kaffemaskin eller en Råsaftcentrifug? Kolla in fler av våra Köks-Bäst-i-Test under Hushållsmaskiner.

I vårt test blev Aarke Carbonator III testvinnare. Den imponerar med sitt stilrena utseende, stadiga bas och jämna kolsynring. Dess kompatibilitet med stora CO2-märken och inkapslade säkerhetssystem ger en känsla av lyx och effektivitet och den har tagit hem vinnarpriset i detta test.

I jakten på den bästa kolsyremaskin har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer till ögonen ploppat ur sin hålor – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den kolsyremaskin som är bäst från den som inte är det. När det gäller kolsyremaskiner är såklart krispigheten en avgörande faktor, men sen tillkommer det såklart energiförbrukning, hastighet, storlek och funktionsbredd! 

Med de sex kolsyremaskiner vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

1

Aarke Carbonator III – Bästa Sodastreamern 2024!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Aarke Carbonator 3 kolsyremaskin sodastreamer bäst i test

Lyx

Vinnare

8

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

10

Design

10

Funktionalitet

9

Användarvänlighet

9

Totalpoäng

Motivering: Aarke Carbonator III imponerar med sitt stilrena utseende, stadiga bas och jämn kolsyring. Dess kompatibilitet med stora CO2-märken och inkapslade säkerhetssystem ger en känsla av lyx och effektivitet.

Grymt värde för pengarna! Så snygg, så snabb, så stilren! Pris ca. 2000 kr.

Med Aarke Carbonator 3 tar du hem exklusivitet och effektivitet i ett paket. Denna kolsyremaskin, som har en stadig bas och polerat rostfritt stål, lyser av kvalitetskänsla. Med en enda press på spaken kan du njuta av perfekt bubblat vatten, och det är inget undantag att detta görs med en förvånansvärt jämn och kontrollerad stråle. Den erbjuder även kompatibilitet med alla stora CO2-märken, och när du väl bestämt dig för att experimentera, kan du smaksätta ditt vatten med Aarkes smaksättningar. Men bortom dess yttre skönhet, finner vi en genomtänkt design och konstruktion; det inkapslade säkerhetssystemet innebär att flaskan frigörs ljudlöst och ger hela processen en lyxig känsla. Säkert att säga, Aarke Carbonator 3 är inte bara en prydnad, utan en stjärnpresterande i varje kök.

 • Storlek: Höjd 46 cm, Bredd 28,5 cm, Djup 18,5 cm.
 • Material: Polerat rostfritt stål. (finns i fler färger)
 • Kapacitet flaska: 1 liter, en flaska ingår.
 • Kompatibel med CO2 cylindrar: Ja, från alla större varumärken.
2

Aarke Carbonator Pro med Aarke glasflaska

Aarke Carbonator Pro bästa kolsyremaskinen 2023

Lyx

Utmanare

6

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

10

Design

10

Funktionalitet

8

Användarvänlighet

8.4

Totalpoäng

Motivering: Aarke Carbonator Pro framstår som en lyxig och genomtänkt produkt som är både elegant och funktionell. Den lyxiga designen och dom högkvalitativa materialen placerar den i toppen av lyxklassen, men priset och storleken kan vara avskräckande faktorer för vissa konsumenter.

Tjusigast i köket! Inget skruvande – bara snabbt knapptryck! Pris ca. 2900 kr.

Aarke Carbonator Pro, från det svenska bolaget Aarke, framstår som en verklig uppgradering från dess föregångare (som du hittar nedan och som vi verkligen också gillar!). Denna kolsyremaskin är bokstavligen så genomtänkt att den till och med kan extraknäcka som en spegel, tack vare sin polerade rostfria stålfinish. Den industriella designen är framstående och känns grymt lyxig, men storleken kan vara lite överväldigande för vissa kök. Med en enkel hand kan du nu njuta av perfekt kolsyrat vatten – en förbättring vi varmt välkomnar. Glasflaskan är både elegant och funktionell, särskilt då den tidigare plastflaskan kunde kännas lite ur ton på middagsbordet. Medan Aarke Carbonator Pro levererar i design och funktionalitet, kommer den med en större profil som kan dominera din köksbänk lite väl, beroende på sizen på köket såklart! Det ska ju sägas att den också är förbannat snygg så personligen har jag inget emot att den drar ögonen åt sig!

 • Storlek: Höjd 41,5 cm, Bredd 15,3 cm, Längd 25,7 cm.
 • Vikt: 1,7 kg
 • Storlek flaska: 0,8 liter
 • Material: Rostfritt stål och glasflaska (maskinen finns i fler färger)
 • Egenskap: Sladdlös, drivs av gascylindrar från kända märken
3

Skare Soda Maker 2 Kullsyremaskin

Skare Soda Maker 2 kolsyremaskin, polerat stål snygg sodastreamer

Mellan

Vinnare

8

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

9

Design

9

Funktionalitet

10

Användarvänlighet

8.6

Totalpoäng

Motivering: Skare Soda Maker 2 sticker ut med sin skandinaviska design och enkel användning. Dess minimalistiska och användarvänliga design kompletteras av effektivitet och tystnad.

Snygg, snabb, tyst, lätt – En riktigt het nykomling på soda-marknaden! Pris ca. 1800 kr.

Här har vi en nykomling som levererar både i stil och funktion! Skare Soda Maker 2 är väldigt tjusig i sin skandinaviska design, med dess råa, enkla estetik som lyfter fram både skönheten i rostfritt stål och högkvalitativ funktionalitet. Utöver looken ligger styrkan i användarvänligheten: ett enkelt kvarts varv med flaskan, följt av ett knapptryck, och du får precis den mängd bubblor du önskar. Den minimalistiska designen och valmöjligheterna mellan polerat stål, mattsvart eller mattvit gör den dessutom till en härlig inredningsdetalj. Användarrecensionerna talar sitt tydliga språk – den är inte bara snygg, utan också effektiv, tyst och lätt. En riktigt bra kolsyremaskin helt enkelt!

 • Storlek: 46 cm höjd, 19,2 cm bredd, 23,4 cm längd.
 • Material: Rostfritt stål med detaljer i plast.
 • Kolsyrepatron: Ingår och flaskkapacitet på 1 liter
4

SodaStream Art

Sodastream Art Kolsyremaskin prisvärd sodastreamer

Mellan

Utmanare

9

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

7

Design

7

Funktionalitet

9

Användarvänlighet

7.8

Totalpoäng

Motivering: SodaStream Art erbjuder innovativa funktioner som Quick Connect och Snap-lock, vilket gör den mycket användarvänlig. Dess retrodesign och maskindiskvänliga flaska ger den extra poäng i design och funktionalitet, dock är förbrukningen här något dyrare på grund av dess quick connect-funktion.

Inget skruvande med flarran från klassikern SodaStream! Pris ca. 1000 kr.

När SodaStream introducerar nya modeller sitter vi alltid på helspänn, och deras senaste, Art, är verkligen en pärla för dom som älskar kolsyrad dryck hemma. Med sin stilrena retrodesign och smidiga handtag är det busenkelt att dosera den perfekta mängden bubblor. Quick Connect-teknologin ser till att byten av kolsyrepatronen går på ett ögonblick – ingen skruvning behövs. Flaskan? Den tar maskindisk utan bekymmer, först ut i testet att göra det. Snap-lock-funktionen ger en otroligt enkel flaskmontering där man slipper mecket med snurrande. Dock har Quick Connect-funktionen – som är smidig när du ska byta patron – en baksida, eftersom den gör förbrukningen lite dyrare.

 • Storlek: 425 mm höjd, 145 mm bredd, 245 mm djup.
 • Material: Svart plast med kromade detaljer.
 • Funktioner: Quick Snap-lås vid flaskinsättning, Quick Connect för kolsyrepatron.
 • Flaskkapacitet: 1 liter.
 • Medföljande tillbehör: 1 l Fuse-flaska, manual.
5

NOD Kolsyremaskin – Snygg och prisvärd kolsyremaskin!

NOD kolsyremaskin, snygg och billig kolsyremaskin

Budget

Vinnare

9

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Design

9

Funktionalitet

9

Användarvänlighet

8.4

Totalpoäng

Motivering: NOD Kolsyremaskin är en prisvärd maskin med snygg design. Dess kompakthet och kompatibilitet med flera kolsyrepatroner gör den mycket användbar för den genomsnittliga konsumenten.

Så snygg och nätt för en grym peng! Pris ca. 800 kr.

NOD Kolsyremaskin imponerar med sin kompakta design och skandinaviska estetik, vilket gör den till ett snyggt tillskott i köket. (Det lekfulla plissémönstret ger den en särskild touch den ger ett lyft trots att den är mycket nätt och inte tar stor plats på köksbänken). Tack vare den stora knappen upptill är det löjligt enkelt att justera kolsyrenivån till precis som du vill ha den. Medföljande PET-flaska är också tänkt för att passa dom flesta kylskåp (både gällande bredd och höjd), vilket är en skön detalj. Kompatibiliteten med flera kolsyrepatroner, som Sodastream och AGA, är dessutom en stort plus. Och vi är inte ensamma om att vara förtjusta, andra användare uppskattar att den är både diskret, snygg och otroligt prisvärd!

 • Storlek på medföljande flaska: 29 cm hög, 8,2 cm diameter
 • Material: PET-flaska med snyggt plissémönster
 • Kapacitet: 1 liter (0,8 liter för kolsyrat vatten)
 • Kompatibilitet: Fungerar med kolsyrepatroner från flera märken, som Sodastream, AGA och Linde.
6

MySoda Woody – Bra & Billig Kolsyremaskin!

MySoda Woody billig kolsyremaskin

Budget

Utmanare

9

Pris

10

Hållbarhet/Miljö

8

Design

7

Funktionalitet

8

Användarvänlighet

8.4

Totalpoäng

Motivering: MySoda Woody är en innovativ produkt med hållbarhet i åtanke. Dess träbaserade biokompositmaterial och fokus på cirkulär ekonomi gör den till en utmärkt val för miljömedvetna konsumenter.

Finns i flera fina färger, är tyst och tillverkad med miljön i fokus! Pris ca. 800 kr.

     .                         

Här har vi en kolsyremaskin som sticker ut på många plan. MySodas “Woody” bär tydlig framtidsanda med sitt träbaserade biokompositmaterial, som både är hållbart och vackert (och doften av trä är ljuv). Det cirkulära tankesättet är påtagligt, och att göra sitt eget bubbelvatten hemma blir inte bara praktiskt, det känns även riktigt lyxigt och à jour trots den låga prislappen. Här behöver du inte oroa dig för elektricitet eller plats – den kan stå var som helst och fungerar helt tyst. Den medföljande flaskan på 1 liter är perfekt, du har också extra flaskor i olika storlekar du med fördel kan köpa till för att passa olika tillfällen. Den snabba och tysta kolsyrningen, tillsammans med antifrysmunstycket, ger definitivt det lilla extra!

Förbättringsmöjligheter/negativt: Flaskan rekommenderas att handdiskas, vilket kanske inte passar alla.

 • Material: Ekologisk träbaserad biokomposit
 • Mått (LxBxH): 24.5 cm x 13 cm x 40.8 cm
 • Funktioner: Snabblåsningsmekanism, Anti-frysmunstycke
 • Kompatibilitet: Kolsyrepatroner från t.ex. Sodastream och AGA
 • Medföljande: 1 st återanvändbar vattenflaska, 1 liter

Köpguide Kolsyremaskiner

Att ha möjlighet att göra sitt eget bubbelvatten hemma har blivit alltmer populärt. Inte bara för att det kan vara ekonomiskt fördelaktigt på sikt, utan också för miljön och för att det ger användaren flexibilitet att bestämma mängden kolsyra. Men innan du köper en kolsyremaskin finns det några saker att tänka på. Här kommer en guide för att hjälpa dig att göra det bästa valet.

Storlek och Design

 • Plats i köket: Är ditt kök litet? Kolla in maskinens mått för att säkerställa att den passar.
 • Utseende: Många kolsyremaskiner har blivit designobjekt. Tänk på vilken stil och färg som passar bäst i ditt kök.

Pris

 • Startkostnad: Jämför startkostnaden för maskinen, men glöm inte bort att räkna in andra kostnader.
 • Driftskostnad: Priset på kolsyrepatroner varierar. Kolla också hur länge en patron räcker och vad det kostar att byta den.

Hållbarhet/Miljö

 • Material: Föredrar du rostfritt stål, plast eller kanske biokomposit?
 • Återanvändning: Kan maskinen använda återfyllningsbara kolsyrepatroner? Detta kan minska både kostnad och miljöpåverkan.

Flaskans material och storlek

 • Material: Glasflaskor är ofta tyngre men mer estetiskt tilltalande. Plastflaskor är lättare men kan behöva bytas ut efter några år.
 • Storlek: Tänk på hur mycket kolsyrat vatten du brukar dricka. Det kan vara bra att ha en större flaska om du ofta har gäster.

Kompatibilitet med kolsyrepatroner

 • Märkesbunden: Vissa maskiner kräver att du använder ett specifikt märkes kolsyrepatron.
 • Universal: Andra maskiner är kompatibla med flera märkens patroner, vilket kan ge mer flexibilitet och bättre priser.

Extra funktioner

 • Kolsyrenivå: Vissa maskiner låter dig justera nivån av kolsyra.
 • Säkerhetsfunktioner: Kolla om maskinen har inbyggda säkerhetsfunktioner som förhindrar överfyllning.

Recensioner och Betyg

 • Tillförlitlighet: Läs recensioner för att få en uppfattning om maskinens hållbarhet och eventuella problem.
 • Användarvänlighet: Enkelhet och funktionalitet kan variera mellan olika modeller.

Slutsats:

Det finns mycket att tänka på när du väljer en kolsyremaskin. Börja med att fundera på dina egna behov och prioriteringar, och använd sedan den här guiden för att jämföra olika modeller. Oavsett vilken maskin du väljer kan du se fram emot många glas läskande bubbelvatten framöver!

Frågor och svar om Kolsyremaskiner

Det beror på hur ofta du använder din maskin och vilken storlek på patron du har. En standardpatron räcker oftast till att kolsyra cirka 60 liter vatten. Om du gör en liter kolsyrat vatten om dagen, bör patronen räcka i ungefär två månader. Det är dock viktigt att hålla koll på mängden kolsyra som släpps ut när du använder maskinen, eftersom detta kan variera.

Ja, det är säkert att använda en kolsyremaskin så länge du följer tillverkarens anvisningar. Se till att inte överfylla flaskan och använd endast flaskor som är avsedda för din specifika maskin. Gamla eller skadade flaskor bör bytas ut eftersom de kan spricka under tryck. Följ alltid säkerhetsföreskrifterna som medföljer din maskin.

De flesta kolsyremaskiner rekommenderar att endast kolsyra rent vatten för att förhindra att maskinen blir kladdig eller skadad. Om du vill ha smaksatt kolsyrat vatten, bör du först kolsyra vattnet och sedan tillsätta smak efteråt. Vissa modeller kan dock hantera andra vätskor, men det är viktigt att konsultera användarhandboken och följa tillverkarens rekommendationer.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser