Kolgrill bäst i test – bästa kolgrillen 2022 blev Everdure HBCE4KGEU 4K

En kolgrill eller träkolsgrill som den också formellt kallas för, är en av de populäraste grillarna. Man använder träkol som bränsle, då oftast grillkol eller briketter. Briketter kräver högre värme vilket kan göra att de kan vara mer utmanande att tända. Bättre kolgrillar är utrustade med en så kallade ”askuppsamlare”, där man enkelt kan tömma aska i en behållare. Finns det inte någon askuppsamlare brukar aluminiumfolie användas, för att enklare samla upp askan.

Man brukar tända briketterna eller grillkolet med tändvätska eller tändkuber. På senare år har det varit vanligt att man tänder kolgrillen med en så kallad skorstenständare. Skorstenständare kan vara både elektriska och manuella. Manuella skorstenständare, tänder man i en behållare, vilket bidrar till det blir enklare att tända och få glöd än om man tänder direkt på krillen. Då kan man bara hälla i den glödande kolen direkt i kolgrillen innan man börjar grilla. Kolgrillar får inte användas inomhus, då de producerar stora mängder koloxid, vilket kan vara direkt farligt.

Köpguide för kolgrillar 

Vissa tycker att smaken är godare med kolgrillat, men gasolgrill kan vara snabbare och lättare att hantera värmen på. Skulle det vara mer intressant med en gasolgrill, så läs gärna guiden för gasolgrillar.

Byggkvalitet

Det som är det allra viktigaste är byggkvaliteten. Till skillnad från gasolgrillar, så är det inte styrkan som är det mest uppenbara bristen vid låga prislägen. Köper man en väldigt billig kolgrill, är risken stor att den rostar sönder, att hjul ramlar av och att handtag spricker. En mer påkostad kolgrill kan bli en långsiktig investering.

Bränsle

Grillkol eller briketter är det man brukar använda för att grilla med en kolgrill. Man kan köpa spån från exempelvis den svenska whiskyproducenten Mackmyra med Whiskeysmak. Det finns en uppsjö med produkter att grilla med, men det viktiga är att man har något av högre kvalitet då glöden håller sig längre. Sedan blir glöden mer kortvarig med grillkol än briketter, samtidigt som smaken blir bättre (mindre kemisk) med grillkol än briketter. Det är inte enbart kvaliteten på bränslet som avgör hur länge glöden håller i sig. En bättre, stabilare och mer isolerad kolgrill, håller oftast värmen bättre och glöden längre.

Temperatur

En av de svåraste sakerna med en kolgrill är att hålla rätt temperatur. Det kan vara viktigt av flera anledningar. För det första så har olika oljor olika så kallade rykpunkter, vid för hög värme (och fel sorts olja) så börjar olja att ryka, för att sedan bilda ohälsosamma ämnen. Det är inte alls säkert att man blir sjuk, men det är en onödig säkerhetsrisk som kan vara potentiellt skadlig.

För varm grillning bidrar inte bara till att maten kan bli dålig, det kan också bidra till att köttet inte smakar gott. För hög värme bidrar exempelvis till ett torrt kött. Det kan också leda till att köttet inte blir färdigt inuti, men välstekt på utsidan. Kolgrillar är särskilt svåra att hantera, då värmekällan inte alltid är jämnt fördelad. Värmestyrkan beror på många olika faktorer, till exempel bränslets kvalitet och temperatur i luften, samt om du grillar på sommaren eller på vintern. Grillar du med kolgrill bör du ha en termometer. Riktigt billiga kolgrillar saknar ofta termometer. Många billigare grillar har inbyggd termometer, men den kanske inte är så exakt.

Hemfaktas test av kolgrillar – vi listar 6 modeller 

Här presenteras inte bara en, utan flera kolgrillar. Vinnarna är uppdelade i olika prisklasser. Det är premiumklassen, mellanklassen och budgetklassen. Sedan tillkommer en utmanare i varje klass också. Utmanaren är kanske inte fullt så kapabel som vinnaren, men har ofta alternativa egenskaper som kanske passar andra köpare.

Bäst i test Premiumklassen: Everdure HBCE4KGEU 4K, bästa kolgrillen

Denna kolgrill sticker ut som testvinnare i premiumklassen, med en unik konstruktion, hög säkerhet och ovanligt snygg design. Pris ca 27 990 kr.

 

Bäst i test Premiumklassen: Everdure HBCE4KGEU 4K, bästa kolgrillen 2021

Denna kolgrill är unik, på så sätt att den har en väldigt modern design och smartare funktioner än många andra kolgrillar. Den är dessutom ovanligt effektiv, vilket gör grillen speciell. Du behöver alltså inte ha så mycket grillkol eller briketter som hos andra kolgrillar, för att få upp motsvarande värme och glöd.

Everdure är specialiserade på grillar inom olika användningsområden. Grillens funktioner och design är väl genomtänkt. Den är praktisk och man har haft ett ordentligt säkerhetstänk, för att undvika eldsvåda eller andra problem. Termometern är väldigt exakt. Denna kolgrill håller så pass hög standard att den kan användas privat och professionellt hos t.ex. företag. Grillen har även använts på mattävlingar. Grillen  har en touch-display med temperatur och timer.

Kolgrillen har ett särskilt luftflödessystem som gör att du kan reglera värmen på ett effektivt och smidigt sätt. Du kan dessutom både röka, rosta och grilla din mat med exakt uppmätta temperaturer. Sedan ingår en pizzasten, så att du kan göra riktigt fina pizzor i klass med vedugnsbakat! Konstruktionen är säker på så sätt, att grillen och all dess grillkol hålls isolerad på insidan.

Du kan använda funktionen ”Fast Flame Ignition” som tänder grillkolet, och justerar värmen med luftflödessystemet till en optimal temperatur. Dessutom kan du då börja grilla väldigt snabbt. Här ingår också en mobil app som du kopplar till grillen med hjälp av Bluetooth. Här kan du hålla koll på temperaturen, tiden och tillagningen. Här medföljer även handfasta grilltips!

Fördelar

 • Supersnygg modern design
 • Revolutionerande värmesystem
 • Utmärkt appstöd
 • Väldigt exakta mätningar
 • Mycket bra kvalitet
 • Stora grillytor

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Svår att transportera

Specifikation

Bredd: 55 cm
Höjd: 115 cm
Djup: 70 cm
Vikt: 69 kg
Färger: svart, röd, orange, graphite och mint

SE PRIS OCH MER INFORMATION

 

Utmanare i Premiumklassen: Big Green Egg Large

Detta är en utmanare i premiumklassen på grund av exceptionellt höga byggkvalitet, stora yta och jämna värmespridning. Pris ca 19 489 kr.

Utmanare i Premiumklassen: Big Green Egg Large

Det stora gröna egget i storleken ”large” är en toppenprodukt och en bra allround grill som håller år ut och år in, oavsett belastning. Den har en yta som räcker för att laga mat till 10 personer samtidigt! Den fungerar även bra som ugn eller rök.
Den här varianten har till skillnad från traditionella klotgrillar ingen ”hot spot” på gallret, vilket bidrar till att värmefördelningen är jämn längs hela ägget. Då blir också köttet saftigare, än hos traditionella klotgrillar.
Du kan köpa till hjul eller hyllor och andra tillbehör, även om ägget fungerar utmärkt som det är beroende på var och hur det ska användas. Ägget har fått positiv uppmärksamhet bland användare och influensers, så det här är ett utmärkt alternativ till testvinnare som dessutom är till ett lite humanare pris i premiumklassen. Material och byggkvaliteten är i den absolut toppklassen med massivt trä och stora delar av gjutjärn. Detta är en grill för dig som söker något av det bästa och mest hållbara bland gjutjärnsgrillar idag.

Fördelar

 • Klassledande hållbarhet och byggkvalitet
 • Smart lösning med jämnare värmefördelning

Nackdelar

 • Inget medföljde appstöd
 • Svår att förflytta utan hjul

Specifikation

Bredd: 55 cm
Höjd: 115 cm
Djup: 70 cm
Vikt: 69 kg
Färger: svart, röd, orange, graphite och mint

SE PRIS OCH MER INFORMATION

 

Bäst i test Mellanklassen: Weber Master-Touch® GBS Premium E-5770 kolgrill, prisvärd kolgrill 

Denna testvinnande kolgrill är snyggt designad, håller i många år och har smarta funktioner. Pris ca 3 999 kr.

Bäst i test Mellanklassen: Weber Master-Touch® GBS Premium E-5770 kolgrill, prisvärd kolgrill 

 

Se gärna denna demonstration:

Fördelar

 • 10-årsgaranti
 • Tjock metall
 • Stor grillyta

Nackdelar

 • Ganska dyr

Specifikation

Askuppsamlare: Ja
Färg: Svart
Höjd: 100 cm
Bredd: 65 cm
Längd: 76 cm
Vikt: 22 kg

SE PRIS OCH MER INFORMATION

Utmanare i Mellanklassen: Weber Smokey Mountain Cooker 57 cm Rök- och Ånggrill

Detta är en utmanare som är ett utmärkt alternativ för en annan målgrupp, där det kan finnas förväntningar på storlek, flyttbarhet och modern design. Pris ca 4 559 kr.

Utmanare i Mellanklassen: Weber Smokey Mountain Cooker 57 cm Rök- och Ånggrill

Rök- och ånggrillen från Weber tar dig till en helt ny värld av kolgrillning. Denna grill eller så kallade BBQ Smoker röker allt från fläskfilé till lax, kyckling, räkor eller ost.

Här kan du grilla med en annorlunda teknik som tar längre tid men sköter sig själv bättre. Grillen är byggd för att hålla en låg temperatur under många timmar, vilket bidrar till en (enligt många) bättre smak och saftighet, framförallt vad gäller kött. Det här brukar man i USA kalla för ”äkta BBQ”. Många upplever att en BBQ smoker är en oväntat bra upplevelse. Du kan röka med många olika träslag och briketter eller kol för att få till den rätta touchen till ett visst slags kött.

Webers grill sticker ut, då den har tjockare metall än riktiga billighetsvarianter. Den är av bra byggkvalitet, vilket exempelvis inkluderar emaljerade grillgaller och robusta ben. Den har en inbyggd termometer som (liksom andra grillar från Weber) är tillförlitlig. Det här är en grill som bör hålla i många säsonger framöver, även om du använder den regelbundet. Den är inte jättetung i förhållande till värstingmodeller och är enkel att montera isär.

Fördelar

 • Snygg modern design
 • Enkel att flytta
 • Enkel att göra rent
 • Dubbla brännare

Nackdelar

 • Ganska dyr

Specifikation

Längd: 400 mm
Bredd: 600 mm
Höjd: 340 mm
Vikt: 11,1 kg

SE PRIS OCH MER INFORMATION

 

Bäst i test Budgetklassen: Landmann Vinson Barrel

Den här testvinnare vinner för att den är funktionsduglig, är stor och har ett utmärkt pris. Pris ca 2495 kr.

Bäst i test Budgetklassen: Landmann Vinson Barrel

Detta är en lättanvänd grill utan avancerade funktioner som krångliga appar eller patenterade värmesystem. Less is more anser många. Fördelen med dess tunna plåt och hjul, är att den den är enkel att flytta, tyvärr på bekostnad av att den kanske inte blir hållbar vid aktiv användning. Hör du till dem som grillar någon gång ibland på sommaren, och tar hand om dina prylar, så kommer den antagligen att hålla under många år framöver. Grillen har trots allt en inbyggd termometer, vilket alltid är ett plus i vår bok.

Sedan har den hjul, så att du enkelt kan transportera den mellan förrådet och ut på gräsmattan. Den har både galler nedtill (så att du kan förvara grillkol och annat) och en stor grillyta, så att du kan grilla åt hela familjen och flera gäster. Sedan är har den ett desto mer hållbart emaljerat värmegaller plus tre askuppsamlare som gör det betydligt enklare att rensa bort grillkolet efter användning.

Fördelar

 • Stora ytor
 • Lättanvänd
 • Lätt att flytta

Nackdelar

 • Tunn plåt

Specifikation

Vikt: 33 kg
Höjd: 106 cm
Bredd: 107 cm
Djup: 73 cm

SE PRIS OCH MER INFORMATION

 

Utmanare i budgetklassen: Weber Smokey Joe Premium, en billlig kolgrill som dessutom är mobil

Detta är en robust, prisvärt att ganska så portabel grill i äkta Weber anda. Därför är det en utmanare och ett bra alternativ till testvinnaren. Pris ca 1035 kr.

Utmanare i budgetklassen: Weber Smokey Joe Premium, en billlig kolgrill till utflykten 

Vill du ha en portabel grill som har hög kvalitet, men som inte kostar jättemycket. Då är det här ett utmärkt alternativ. Jag som författare, har personligen ägt denna grill, så vi som står bakom de här testen kan intyga att det är ett utmärkt köp för rätt köpare.

Grillen är robust och känns väldigt premium. Den är byggd i stål och tjock plåt, med ordentliga skruvar. Det är en hållbar konstruktion som inte känns svajig på något sätt. Handtaget är ergonomiskt och värmeskyddat, den är enkel att att lyfta. Det är inte den allra lättaste varianten, till exempel engångsgrillar är betydligt mindre. Detta är en grill som du absolut kan stuva in i bilen, men alla kanske inte upplever den som superlätt att bära med sig till stranden. Den har ett galler av stål och den får plats på en hylla i ett förråd.

Grillytan är inte jättestor, men betydligt större än hos en engångsgrill. Grillytan ligger på 37 cm, så du får lätt plats med någon bit kött. Det är en perfekt grill att ha med sig om man är flera, till exempel på en husvagnssemester men inget du konkar med dig långa sträckor på till exempel en vandring. Den enastående byggkvaliteten och den låga priser får ändå anses vara ett fynd. Det är den perfekta kolgrillen för dig som lever på små ytor eller vill ha en extra grill att kunna ta med sig på allehanda utflykter. Den har en garanti på 2, 5 eller 10 år, beroende på vad som fallerat.

Fördelar

 • Portabel
 • Prisvärd
 • Hög kvalitet
 • Lång garantitid

Nackdelar

 • Inte jättelätt att bära långt
 • Ingen termometer

Specifikation

Vikt: 4 kg
Höjd: 43 cm
Bredd: 37 cm
Djup: 42 cm

SE PRIS OCH MER INFORMATION

 

Vanliga frågor och svar kring kolgrillar

Vad är viktigast när man ska köpa en kolgrill?

Att du köper rätt kolgrill för just dina behov. Ska du tävlingsgrilla så bör du ha en premiummodell. Plockar du knappt fram grillen om ens någon gång per år så fungerar en budgetmodell. Ska du grilla lite mer regelbundet, så håller inte de billigaste varianterna mer än kanske ett par säsonger.

Ger kolgrillat den godaste smaken?

Många tycker att kolgrillat ger den godaste smaken. Matkritiker och entusiaster har varit eld och lågor kring just rökgrillning, som är ganska nytt i Sverige.

Vad är skillnaden på en rökgrill och en klassisk rök?

Principen är likvärdig. I en klassisk rök brukar man använda spån och flis, men i en rökgrill (eller ”BBQ smoker”) använder man mest grillkol, briketter och träflisor. Spån används inte alls, flis kan användas för att blötlägga i t.ex. whisky.

 

Kolgrill Bäst i test 2022 – Hemfaktas lista

 • Bäst i test Premiumklassen: Everdure HBCE4KGEU 4K, bästa kolgrillen
 • Utmanare i Premiumklassen: Big Green Egg Large
 • Bäst i test Mellanklassen: Weber Master-Touch® GBS Premium E-5770 kolgrill, prisvärd kolgrill 
 • Utmanare i Mellanklassen: Weber Smokey Mountain Cooker 57 cm Rök- och Ånggrill
 • Bäst i test Budgetklassen: Landmann Vinson Barrel
 • Utmanare i budgetklassen: Weber Smokey Joe Premium, en billlig kolgrill som dessutom är mobil

Daniel Cederqvist

Daniel är en erfaren bloggare och skribent med en bakgrund som systemvetare. Han har en bred erfarenhet av IT och internetmarknadsföring. Webbdesign och SEO har han pysslat med sedan tidigt 2000-tal. På fritiden gillar han att pyssla med Hi-Fi, datorer och matlagning bland mycket annat.

Lämna en kommentar