1. Hem
 2. >
 3. Trädgård
 4. >
 5. Bäst i Test: Kolgrill – Inget går upp mot en saftig grilltallrik i sommarkvällen!
green-egg.jpg

Lyx

Utmanare i Premiumklassen: Big Green Egg Large

Big Green Egg Large

9

Mellan

Bäst i test Mellanklassen: Weber Master-Touch® GBS Premium E-5770 kolgrill, prisvärd kolgrill 

Weber Master-Touch® GBS Premium E-5770

8.6

Budget

Biolite Firepit+ billig mobil kolgrill vildmark bäst i test

Biolite Firepit+ 

8.6

Inledning

Sommaren närmar sig och vad stavas mer sommar än GRILLAR! Känn doften, hör fåglarna! Det börjar vattnas i munnen bara av ordet. Men det finns ju så många grillar: Gasolgrill, kolgrill, klotgrill, portabel grill, keramisk grill, engångsgrill, bordsgrill, bärbar grill, grilltunna – listan kan göras lång. Men i det här testet har vi lagt krutet på klassikern kolgrillar! Eller träkolsgrillar som dom även kallas lite mer formellt. Här har vi både klotgrillar, grilltunnor och portabla grillar alla med den gemensamma nämnaren att dom grillar till perfektion. Här används träkol som bränsle, ofta grillkol eller briketter och vi har gjort en gedigen scoutning i kolgrillsdjungeln. Så nu fångar vi alla grilltillbehör och poppar vi iväg till närmsta grillplats och väcker liv i brasan: Här är årets bästa kolgrillar!

Våra experter har landat i sex prima Kolgrillar i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Du förresten, är det kanske ändå gasolgrillen som lockar? Då ska du kolla in vårt bäst i test kring just gasolgrillar!

I vårt test blev Big Green Egg testvinnare, tack vare att det är en förbannat bra grill helt enkelt. Den är hållbar, står på sig trots tung belastning, har stor yta för mat upp till tio personer, fungerar som ugn och rök, oerhört jämn värmespridning och levererar exceptionellt saftig mat.

I jakten på den bästa kolgrillen har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den grill som är bäst från den som inte är det. När det kommer till kolgrillar är det en del att tänka på, men nummer ett är såklart att den tillagar god mat! Sen är användarvänlighet, kapacitet, grilleffekt, hållbarhet, design och pris givetvis avgörande komponenter i vårt test.

Med dom sex kolgrillar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

1

Big Green Egg Large – Bästa kolgrillen [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Utmanare i Premiumklassen: Big Green Egg Large

Lyx

Vinnare

7

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

10

Funktionalitet

10

Design och Byggkvalitet

9

Användarvänlighet

9

Totalpoäng

Motivering: Big Green Egg Large är en toppklassig kolgrill känd för sin hållbarhet och mångsidighet. Dess jämn värmespridning och förmåga att fungera som grill, ugn eller rök ger den en särskild plats i lyxsegmentet.

Exceptionellt hög byggkvalitet, stora yta och jämn värmespridning. Pris fr. 22000 kr.

Det stora gröna egget i storleken "large" är en toppenprodukt och en bra allround grill som håller år ut och år in, oavsett belastning. Den har en yta som räcker för att laga mat till 10 personer samtidigt! Den fungerar även bra som ugn eller rök. Den här varianten har till skillnad från traditionella klotgrillar ingen "hot spot" på gallret, vilket bidrar till att värmefördelningen är jämn längs hela ägget. Då blir också köttet saftigare, än hos traditionella klotgrillar. Du kan köpa till hjul eller hyllor och andra tillbehör, även om ägget fungerar utmärkt som det är beroende på var och hur det ska användas. Ägget har fått positiv uppmärksamhet bland användare och influensers världen över. Material och byggkvaliteten är i den absolut toppklassen med massivt trä och stora delar av gjutjärn. Detta är en grill för dig som söker något av det bästa och mest hållbara bland gjutjärnsgrillar idag.

 • Bredd: 55 cm
 • Höjd: 115 cm
 • Djup: 70 cm
 • Vikt: 69 kg
 • Färger: svart, röd, orange, graphite och mint
2

Everdure HBCE4KGEU 4K 

Bäst i test Premiumklassen: Everdure HBCE4KGEU 4K, bästa kolgrillen 2021

Lyx

Utmanare

6

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

10

Funktionalitet

10

Design och Byggkvalitet

9

Användarvänlighet

8.6

Totalpoäng

Motivering: Everdure HBCE4KGEU 4K sticker ut med sin moderna design och innovativa funktioner. Den kombinerar en effektiv värmekontroll och en smidig användning, vilket gör den till en stark utmanare i lyxklassen.

Denna kolgrill sticker ut med en unik konstruktion, hög säkerhet och ovanligt snygg design. Pris fr. 26000 kr.

Denna kolgrill är unik, på så sätt att den har en väldigt modern design och smartare funktioner än många andra kolgrillar. Den är dessutom ovanligt effektiv, vilket gör grillen speciell. Du behöver alltså inte ha så mycket grillkol eller briketter som hos andra kolgrillar, för att få upp motsvarande värme och glöd. Everdure är specialiserade på grillar inom olika användningsområden. Grillens funktioner och design är väl genomtänkt. Den är praktisk och man har haft ett ordentligt säkerhetstänk, för att undvika eldsvåda eller andra problem. Termometern är väldigt exakt. Denna kolgrill håller så pass hög standard att den kan användas privat och professionellt hos t.ex. företag. Grillen har även använts på mattävlingar. Grillen  har en touch-display med temperatur och timer. Kolgrillen har ett särskilt luftflödessystem som gör att du kan reglera värmen på ett effektivt och smidigt sätt. Du kan dessutom både röka, rosta och grilla din mat med exakt uppmätta temperaturer. Sedan ingår en pizzasten, så att du kan göra riktigt fina pizzor i klass med vedugnsbakat! Konstruktionen är säker på så sätt, att grillen och all dess grillkol hålls isolerad på insidan. Du kan använda funktionen “Fast Flame Ignition” som tänder grillkolet, och justerar värmen med luftflödessystemet till en optimal temperatur. Dessutom kan du då börja grilla väldigt snabbt. Här ingår också en mobil app som du kopplar till grillen med hjälp av Bluetooth. Här kan du hålla koll på temperaturen, tiden och tillagningen. Här medföljer även handfasta grilltips!

 • Bredd: 55 cm
 • Höjd: 115 cm
 • Djup: 70 cm
 • Vikt: 69 kg
 • Färger: svart, röd, orange, graphite och mint
3

Weber Master-Touch® GBS Premium E-5770

Bäst i test Mellanklassen: Weber Master-Touch® GBS Premium E-5770 kolgrill, prisvärd kolgrill 

Mellan

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

8

Funktionalitet

9

Design och Byggkvalitet

9

Användarvänlighet

8.6

Totalpoäng

Motivering: Weber Master-Touch® GBS Premium E-5770 är en utmärkt grill i mellanklassen med mångsidiga grillmöjligheter. Dess uppdaterade luftventiler och rengöringssystem, kombinerat med användarvänlighet och byggkvalitet, gör den till en favorit.

Denna testvinnande kolgrill är snyggt designad, håller i många år och har smarta funktioner. Pris fr. 4000 kr.

Ja här har vi weber igen! Dom kan ju sin grej dom lirarna. Weber Master-Touch® GBS Premium E-5770 erbjuder en stor grillyta och sitt snitsiga Gourmet BBQ System-grillgaller i rostfritt stål där du grillar enkelt på traditionellt vis med briketter. Den har nyutvecklats på ett gäng olika sätt med både bättre luftventiler, rengöringssystem och lock med gångjärn. Här kan du grilla på olika sätt: traditionellt, direkt eller indirekt. Du kan röka din mat, och du kan även använda “low and slow”-funktionen som ger grillningen ett riktigt uppsving! Den grillas länge på låg värme, vilket vi ju alla vet är en gyllene kombo.

 • Askuppsamlare: Ja
 • Färg: Svart
 • Höjd: 100 cm
 • Bredd: 65 cm
 • Längd: 76 cm
 • Vikt: 22 kg
4

Weber Smokey Mountain Cooker 57 cm 

Utmanare i Mellanklassen: Weber Smokey Mountain Cooker 57 cm Rök- och Ånggrill

Mellan

Utmanare

8

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Funktionalitet

8

Design och Byggkvalitet

8

Användarvänlighet

7.8

Totalpoäng

Motivering: Weber Smokey Mountain Cooker 57 cm är en unik produkt som erbjuder möjligheten att röka och ånga mat. Dess specialiserade funktioner och robusta konstruktion gör den till en utmärkt utmanare.

Detta är en utmanare som är ett utmärkt alternativ för en annan målgrupp, där det kan finnas förväntningar på storlek, flyttbarhet och modern design. Pris fr. 5500 kr.

Rök- och ånggrillen från Weber tar dig till en helt ny värld av kolgrillning. Denna grill eller så kallade BBQ Smoker röker allt från fläskfilé till lax, kyckling, räkor eller ost. Här kan du grilla med en annorlunda teknik som tar längre tid men sköter sig själv bättre. Grillen är byggd för att hålla en låg temperatur under många timmar, vilket bidrar till en (enligt många) bättre smak och saftighet, framförallt vad gäller kött. Det här brukar man i USA kalla för “äkta BBQ”. Många upplever att en BBQ smoker är en oväntat bra upplevelse. Du kan röka med många olika träslag och briketter eller kol för att få till den rätta touchen till ett visst slags kött. Webers grill sticker ut, då den har tjockare metall än riktiga billighetsvarianter. Den är av bra byggkvalitet, vilket exempelvis inkluderar emaljerade grillgaller och robusta ben. Den har en inbyggd termometer som (liksom andra grillar från Weber) är tillförlitlig. Det här är en grill som bör hålla i många säsonger framöver, även om du använder den regelbundet. Den är inte jättetung i förhållande till värstingmodeller och är enkel att montera isär.

 • Längd: 400 mm
 • Bredd: 600 mm
 • Höjd: 340 mm
 • Vikt: 11,1 kg
5

Biolite Firepit+ 

Biolite Firepit+ billig mobil kolgrill vildmark bäst i test

Budget

Vinnare

10

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Funktionalitet

7

Design och Byggkvalitet

9

Användarvänlighet

8.6

Totalpoäng

Motivering: Biolite Firepit+ erbjuder en unik och mångsidig grillupplevelse för en rimlig kostnad. Dess innovativa design och förmåga att grilla utan rök gör den till ett utmärkt val i budgetklassen.

I vildmarken eller hemmet, med ved eller kol – vi älskar den här smidiga friluftsgillen! Helt utan rök! Pris fr. 2600 kr.

Ja här har vi en favorit där du kan njuta av värme, doft och sprakande brasa helt utan rök! (Bra för luftvägarna!). I BioLite FirePit+ har vi en patenterad luftflödesteknik som får det att flamma ordentligt med en kapacitet för upp till 4 rejäla vedträn. Nätsidorna som täcker grillkroppen gör att du ser hela elden vart du än sitter och värmen sprids skönt över benen om du exempelvis är ute i skogen och har slagit dig ner på marken! FirePit+  kan även göras om till en grill i hibatchistil (japansk kolgrill, trendigare än så blir det inte), där du enkelt lyfter av bränslestativet, lägger i kol och sedan lägger på det medföljande grillgallret. Här styr du flammornas storlek manuellt eller på distans med en megasmart bluetooth-app! FirePit+ är även utrustad med extra kraftig emalj i sin ytbehandling för att vara tålig mot väder och vind.

 • Brinntid: 30 timmar (fläkt på låg hastighet), 14 timmar (fläkt på mediumhastighet) 7 timmar (fläkt på hög hastighet)
 • Batteri: 12,800 mAh batteri
 • Utgångar: USB A
 • Ingångar: Micro USB
 • Vikt: 8.9 kg
 • Matlagningsyta: 0,82 m2
 • I paketet medföljer: FirePit+, grillgaller, bränslestativ, sladd med USB A/Micro USB kontakter.
 • Gratis Bluetooth app; Kompatibel med iOS 10.0+ och Android 5+
6

Weber Smokey Joe Premium

Utmanare i budgetklassen: Weber Smokey Joe Premium, en billlig kolgrill till utflykten 

Budget

Utmanare

10

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

7

Funktionalitet

8

Design och Byggkvalitet

9

Användarvänlighet

8.2

Totalpoäng

Motivering: Weber Smokey Joe Premium är den perfekta portabla och prisvärda grillen för dem som är ute efter kvalitet och enkel användning. Dess robusta konstruktion och kompakta storlek gör den till ett starkt alternativ i budgetklassen.

Detta är en robust, prisvärt att ganska så portabel grill i äkta Weber anda. Därför är det en utmanare och ett bra alternativ till testvinnaren. Pris fr. 1100 kr.

Vill du ha en portabel grill som har hög kvalitet, men som inte kostar jättemycket. Då är det här ett utmärkt alternativ. Jag som författare, har personligen ägt denna grill, så vi som står bakom de här testen kan intyga att det är ett utmärkt köp för rätt köpare. Grillen är robust och känns väldigt premium. Den är byggd i stål och tjock plåt, med ordentliga skruvar. Det är en hållbar konstruktion som inte känns svajig på något sätt. Handtaget är ergonomiskt och värmeskyddat, den är enkel att att lyfta. Det är inte den allra lättaste varianten, till exempel engångsgrillar är betydligt mindre. Detta är en grill som du absolut kan stuva in i bilen, men alla kanske inte upplever den som superlätt att bära med sig till stranden. Den har ett galler av stål och den får plats på en hylla i ett förråd. Grillytan är inte jättestor, men betydligt större än hos en engångsgrill. Grillytan ligger på 37 cm, så du får lätt plats med någon bit kött. Det är en perfekt grill att ha med sig om man är flera, till exempel på en husvagnssemester men inget du konkar med dig långa sträckor på till exempel en vandring. Den enastående byggkvaliteten och den låga priser får ändå anses vara ett fynd. Det är den perfekta kolgrillen för dig som lever på små ytor eller vill ha en extra grill att kunna ta med sig på allehanda utflykter. Den har en garanti på 2, 5 eller 10 år, beroende på vad som fallerat.

 • Vikt: 4 kg
 • Höjd: 43 cm
 • Bredd: 37 cm
 • Djup: 42 cm

Köpguide för kolgrillar 

Vissa tycker att smaken är godare med kolgrillat, men gasolgrill kan vara snabbare och lättare att hantera värmen på. Skulle det vara mer intressant med en gasolgrill, så läs gärna guiden för gasolgrillar.

Byggkvalitet

Det som är det allra viktigaste är byggkvaliteten. Till skillnad från gasolgrillar, så är det inte styrkan som är det mest uppenbara bristen vid låga prislägen. Köper man en väldigt billig kolgrill, är risken stor att den rostar sönder, att hjul ramlar av och att handtag spricker. En mer påkostad kolgrill kan bli en långsiktig investering.

Bränsle

Grillkol eller briketter är det man brukar använda för att grilla med en kolgrill. Man kan köpa spån från exempelvis den svenska whiskyproducenten Mackmyra med Whiskeysmak. Det finns en uppsjö med produkter att grilla med, men det viktiga är att man har något av högre kvalitet då glöden håller sig längre. Sedan blir glöden mer kortvarig med grillkol än briketter, samtidigt som smaken blir bättre (mindre kemisk) med grillkol än briketter. Det är inte enbart kvaliteten på bränslet som avgör hur länge glöden håller i sig. En bättre, stabilare och mer isolerad kolgrill, håller oftast värmen bättre och glöden längre.

Temperatur

En av de svåraste sakerna med en kolgrill är att hålla rätt temperatur. Det kan vara viktigt av flera anledningar. För det första så har olika oljor olika så kallade rykpunkter, vid för hög värme (och fel sorts olja) så börjar olja att ryka, för att sedan bilda ohälsosamma ämnen. Det är inte alls säkert att man blir sjuk, men det är en onödig säkerhetsrisk som kan vara potentiellt skadlig.

För varm grillning bidrar inte bara till att maten kan bli dålig, det kan också bidra till att köttet inte smakar gott. För hög värme bidrar exempelvis till ett torrt kött. Det kan också leda till att köttet inte blir färdigt inuti, men välstekt på utsidan. Kolgrillar är särskilt svåra att hantera, då värmekällan inte alltid är jämnt fördelad. Värmestyrkan beror på många olika faktorer, till exempel bränslets kvalitet och temperatur i luften, samt om du grillar på sommaren eller på vintern. Grillar du med kolgrill bör du ha en termometer. Riktigt billiga kolgrillar saknar ofta termometer. Många billigare grillar har inbyggd termometer, men den kanske inte är så exakt.

Hemfaktas test av kolgrillar – vi listar 6 modeller 

Här presenteras inte bara en, utan flera kolgrillar. Vinnarna är uppdelade i olika prisklasser. Det är premiumklassen, mellanklassen och budgetklassen. Sedan tillkommer en utmanare i varje klass också. Utmanaren är kanske inte fullt så kapabel som vinnaren, men har ofta alternativa egenskaper som kanske passar andra köpare.

Vanliga frågor och svar kring kolgrillar

Att du köper rätt kolgrill för just dina behov. Ska du tävlingsgrilla så bör du ha en premiummodell. Plockar du knappt fram grillen om ens någon gång per år så fungerar en budgetmodell. Ska du grilla lite mer regelbundet, så håller inte de billigaste varianterna mer än kanske ett par säsonger.

Många tycker att kolgrillat ger den godaste smaken. Matkritiker och entusiaster har varit eld och lågor kring just rökgrillning, som är ganska nytt i Sverige.

Principen är likvärdig. I en klassisk rök brukar man använda spån och flis, men i en rökgrill (eller “BBQ smoker”) använder man mest grillkol, briketter och träflisor. Spån används inte alls, flis kan användas för att blötlägga i t.ex. whisky.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser