Om du vill ha den allra bästa kolgrillen ska du se närmre på vårt test och jämförelse. Vi har korat kolgrill bäst i test och har flera värdiga kandidater i enighet med olika kategorier. Välj grillen som bäst motsvarar dina behov och som passar väl in i din budget.
Lyx
9
Mellan
8.6
Budget
8.6
Sommaren närmar sig och vad stavas mer sommar än GRILLAR! Känn doften, hör fåglarna! Det börjar vattnas i munnen bara av ordet. Men det finns ju så många grillar: Gasolgrill, kolgrill, klotgrill, portabel grill, keramisk grill, engångsgrill, bordsgrill, bärbar grill, grilltunna – listan kan göras lång. Men i det här testet har vi lagt krutet på klassikern kolgrillar! Eller träkolsgrillar som dom även kallas lite mer formellt. Här har vi både klotgrillar, grilltunnor och portabla grillar alla med den gemensamma nämnaren att dom grillar till perfektion. Här används träkol som bränsle, ofta grillkol eller briketter och vi har gjort en gedigen scoutning i kolgrillsdjungeln. Så nu fångar vi alla grilltillbehör och poppar vi iväg till närmsta grillplats och väcker liv i brasan: Här är årets bästa kolgrillar!
Våra experter har landat i sex prima Kolgrillar i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Du förresten, är det kanske ändå gasolgrillen som lockar? Då ska du kolla in vårt bäst i test kring just gasolgrillar!
I vårt test blev Big Green Egg testvinnare, tack vare att det är en förbannat bra grill helt enkelt. Den är hållbar, står på sig trots tung belastning, har stor yta för mat upp till tio personer, fungerar som ugn och rök, oerhört jämn värmespridning och levererar exceptionellt saftig mat.
I jakten på den bästa kolgrillen har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den grill som är bäst från den som inte är det. När det kommer till kolgrillar är det en del att tänka på, men nummer ett är såklart att den tillagar god mat! Sen är användarvänlighet, kapacitet, grilleffekt, hållbarhet, design och pris givetvis avgörande komponenter i vårt test.
Med dom sex kolgrillar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.
Vissa tycker att smaken är godare med kolgrillat, men gasolgrill kan vara snabbare och lättare att hantera värmen på. Skulle det vara mer intressant med en gasolgrill, så läs gärna guiden för gasolgrillar.
Det som är det allra viktigaste är byggkvaliteten. Till skillnad från gasolgrillar, så är det inte styrkan som är det mest uppenbara bristen vid låga prislägen. Köper man en väldigt billig kolgrill, är risken stor att den rostar sönder, att hjul ramlar av och att handtag spricker. En mer påkostad kolgrill kan bli en långsiktig investering.
Grillkol eller briketter är det man brukar använda för att grilla med en kolgrill. Man kan köpa spån från exempelvis den svenska whiskyproducenten Mackmyra med Whiskeysmak. Det finns en uppsjö med produkter att grilla med, men det viktiga är att man har något av högre kvalitet då glöden håller sig längre. Sedan blir glöden mer kortvarig med grillkol än briketter, samtidigt som smaken blir bättre (mindre kemisk) med grillkol än briketter. Det är inte enbart kvaliteten på bränslet som avgör hur länge glöden håller i sig. En bättre, stabilare och mer isolerad kolgrill, håller oftast värmen bättre och glöden längre.
En av de svåraste sakerna med en kolgrill är att hålla rätt temperatur. Det kan vara viktigt av flera anledningar. För det första så har olika oljor olika så kallade rykpunkter, vid för hög värme (och fel sorts olja) så börjar olja att ryka, för att sedan bilda ohälsosamma ämnen. Det är inte alls säkert att man blir sjuk, men det är en onödig säkerhetsrisk som kan vara potentiellt skadlig.
För varm grillning bidrar inte bara till att maten kan bli dålig, det kan också bidra till att köttet inte smakar gott. För hög värme bidrar exempelvis till ett torrt kött. Det kan också leda till att köttet inte blir färdigt inuti, men välstekt på utsidan. Kolgrillar är särskilt svåra att hantera, då värmekällan inte alltid är jämnt fördelad. Värmestyrkan beror på många olika faktorer, till exempel bränslets kvalitet och temperatur i luften, samt om du grillar på sommaren eller på vintern. Grillar du med kolgrill bör du ha en termometer. Riktigt billiga kolgrillar saknar ofta termometer. Många billigare grillar har inbyggd termometer, men den kanske inte är så exakt.
Här presenteras inte bara en, utan flera kolgrillar. Vinnarna är uppdelade i olika prisklasser. Det är premiumklassen, mellanklassen och budgetklassen. Sedan tillkommer en utmanare i varje klass också. Utmanaren är kanske inte fullt så kapabel som vinnaren, men har ofta alternativa egenskaper som kanske passar andra köpare.
Att du köper rätt kolgrill för just dina behov. Ska du tävlingsgrilla så bör du ha en premiummodell. Plockar du knappt fram grillen om ens någon gång per år så fungerar en budgetmodell. Ska du grilla lite mer regelbundet, så håller inte de billigaste varianterna mer än kanske ett par säsonger.
Många tycker att kolgrillat ger den godaste smaken. Matkritiker och entusiaster har varit eld och lågor kring just rökgrillning, som är ganska nytt i Sverige.
Principen är likvärdig. I en klassisk rök brukar man använda spån och flis, men i en rökgrill (eller “BBQ smoker”) använder man mest grillkol, briketter och träflisor. Spån används inte alls, flis kan användas för att blötlägga i t.ex. whisky.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡