En bra köksfläkt har som uppgift att se till att köket är en trivsam plats att vistas på även när det osar och ångar från matlagningen. En köksfläkt kan därmed utgöra en stor skillnad i hur du upplever ditt kök, vissa köksfläktar är mycket effektiva och klarar av att ta bort både fett och lukt.§ Andra köksfläktar är inte lika bra och drar ned trivsamheten i köket, vilket inte är speciellt kul. I vårt köksfläkt Bäst i Test har vi tittat närmare på olika typer av modeller, prisklasser, samt de mest väsentliga skillnaderna mellan de vanliga sorternas köksfläktar.
När man planerar att köpa ny köksfläkt så är det alltid en bra idé att först ta reda på vilka märken och modeller som är bäst på marknaden. Urvalet av köksfläktar är stort och det är därmed viktigt att du har klart för dig vilka funktioner och anslutningar du behöver, vilket även gör att du kan begränsa dig till de fläktar du faktiskt kan tänka dig att överväga.
Köksfläkt Bäst i Test 2022 – Hemfaktas lista
Frihängande köksfläktar Bäst i Test
- Premium: Cardiff II, RF, FH, 90 0 mm, u/motor, bästa frihängande köksfläkt
- Mellan: SILVERLINE PE113-60SR svart
- Budget: Siemens LF97BCP50
Vajerhängda köksfläktar Bäst i Test
Vägghängda köksfläktar Bäst i Test
Takintegrerade köksfläktar Bäst i Test
Underbyggnadsfläktar Bäst i Test
Utdragbara köksfläktar Bäst i Test
Bänkfläktar Bäst i Test
Centralventilation köksfläktar Bäst i Test
Många olika typer av köksfläktar att välja mellan
När du ska införskaffa en ny köksfläkt så är det bra att känna till att det finns flera olika typer av köksfläktar att välja mellan: Vajerhängda, vägghängda, frihängande, takintegrerade, underbyggnadsfläktar, utdragbara, bänkfläktar och centralventilation. Namnen på köksfläktarna avslöjar hur de skall monteras. Vilken typ av fläkt du skall välja styrs helt av vilken typ av boende du har, samt vilket befintligt fläktsystem som finns i byggnaden.
- Den frihängande fläkten fästs i taket och skall monteras över en köksö. Här har du möjlighet att välja mellan många olika designkupor.
- Underbyggnadsfläkten skall monteras under ett skåp alternativt eller i ett skåp, vilket gör att den blir väldigt diskret. Den här fläkten kan styras på två olika sätt: via knappar (touch eller manuella), eller så är modellen en så kallad utdragsfläkt där fläktens intensitet ökar beroende på hur mycket du drar ut den.
- Bänkfläkten skall integreras bakom din spishäll i köksbänken. Många som väljer bänkfläkten tycker att det är ett bra alternativ till den frihängande köksfläkten då den ger fritt utrymme över ditt huvud när du lagar mat.
Utblåsfläkt
Bor du i ett hus med frånluftskanal? Då är det en bra ide att välja en frånluftsfläkt. För enfamiljshus med vanlig skorsten, eller flerfamiljshus med lufttrummor eller liknande lösningar för ventilation är utblåsfläkt mest vanligt förekommande. Dessa transporterar all luft utomhus och minimerar mängden matos och fukt som stannar kvar i köket. Dessa fläktar kallas även spisfläktar och de är utrustade med en inbyggd motor och skall kopplas in till din befintliga ventilationskanal.
Köksfläkt med kolfilter
Saknas anslutning för utgående luft, eller saknas ventil, så är en återcirkulerande fläkt med kolfilter det enda alternativet. De modeller som får bäst i köksfläkt test har ofta aktiva kolfilter som i så stor utsträckning som möjligt hindrar fett och partiklar från att återcirkuleras.§ Dessa fläktar kan ses som ett sorts fläktdrivet luftfilter. Ofta kan de även avsevärt förbättra inomhusluften. Det är dock viktigt att du köper ett kolfilter som är godkänt att använda där du bor, detta gäller framförallt om du är bosatt i bostadshus.
Hemfaktas test av köksfläktar – vi listar flera modeller
I vårt test av köksfläktar har vi valt att fokusera på följande åtta underkategorier av fläktar: Vajerhängda, vägghängda, frihängande, takintegrerade, underbyggnadsfläktar, utdragbara, bänkfläktar och centralventilation. Vi presenterar vinnare i olika prisklasser för att det ska bli enklare att hitta den bästa köksfläkten för ett pris som känns rätt för dig.
Frihängande köksfläkt Bäst i Test
Premium: Thermex Cardiff II, RF, FH, 90 0 mm, u/motor, bästa frihängande köksfläkt
Vår vinnare av frihängande köksfläktar i premiumklassen är denna eleganta modell från Thermex då den garanterat håller luften ren från matos, pris ca 17 000 kronor.
Thermex har en bra kapacitet och lämpar sig bra för ett normalstort hem. Men den här effektiva och energisnåla köksfläkten kan du vara säker på att luften hålls ren från matos. Den här frihängande köksfläkten tar upp liten plats, men kommer garanterat synas i ditt kök med tanke på den stilrena designen. Det enda vi har att klaga på är att den här köksfläkten väger mycket.
Fördelar
- Energisnål och effektiv köksfläkt
- Tar upp liten plats i köket då den hänger från taket
- Snygg design
- Energisnål LED-belysning
- Levereras med fjärrkontroll
Nackdelar
- Köksfläkten väger mycket
PRIS OCH INFORMATION
Mellan: SILVERLINE PE113-60SR svart, Prisvärd frihängande köksfläkt
Den här frihängande köksfläkten från Silverline blir vinnare i mellanklassen då den har en mycket god funktion och effektivt renar luften i köket, pris ca 10 000 kronor.
Denna frihängande köksfläkt PE113-60SR från Silverline har en kapacitet på 692 m3/h och lämpar sig därmed bra till ett kök i normalstor storlek. Fläkten har en effektiv motor som ser till att hålla luften i köket fräscht. Fläkten har en snygg och stilren design. Det enda negativa är att ljudnivån är något hög på den maximala effekten. Du kan med fördel använda denna fläkt trots att ditt hem saknar en utblåsningskanal. För att använda den till recirkulation behöver du endast köpa till ett kolfilter.
Fördelar
- Effektiv motor
- Stilren design
- Kan användas till recirkulation
Nackdelar
- Något högt ljud vid maxeffekt
PRIS OCH INFORMATION
Budget: Siemens LF97BCP50 (Rostfri), Billig och bra frihängande köksfläkt
Siemens LF97BCP50 blev vår testvinnare i budgetklassen då detta är en tystgående återcirkulerande köksfläkt med ett stort kolfilter som tar bort 94 procent av all lukt, pris ca 10 490 kronor.
Denna modell från Siemens är en frihängande fläkt som hänger fritt över till exempel en köksö. Fläkten är utrustad med en iQdrive motor, vilket betyder att den är tystlåten. Köksfläkten är bra lämpat till ett kök i normal storlek. Den har en kapacitet på 726.7 m3/h vilket gör att den med säkerhet håller luften i köket ren. Tänk på att en frihängande köksfläkt som denna kommer att ta stor plats i ditt kök, så du bör kontrollera att du har tillräckligt med plats. En annan fördel med denna modell är att du kan köpa ett kolfilter och använda den till recirkulation om du inte har möjlighet att ansluta den till en utblåsningskanal.
Fördelar
- Väldigt effektiv fläkt med en kapacitet på 726.7 m3/h
- Metallfettfilter som enkelt maskindiskas
- Indikator för rengöring av fett- och kolfilter
- Extra tyst tack vare speciell ljuddämpning
Nackdelar
- Köksfläkten tar upp stor plats
SE PRIS OCH MER INFORMATION HOS:
Vajerhängd köksfläkt Bäst i Test
Premium: EICO Wave, bästa vajerhängda köksfläkten
Den här vajerhängda köksfläkten blev vår vinnare i premiumklassen eftersom den har en unik design och är mycket tystlåten, pris ca 17 600 kronor.
EICO Wave är vajerhängd köksfläkt som har en kapacitet på 520 m3/h vilket gör att den passar bra för ett mindre hem. Köksfläkten är väldigt diskret och dess nivå ligger på enbart 48 dB vid maximal effekt. Det här är en flexibel köksfläkt med en spännande design som ger ett lyft för hela köket. Tänk på att den här köksfläkten endast kan användas till recirkulation.
Fördelar
- Mycket låg ljudnivå på 48 dB
- Snygg, unik design
- Tar upp liten plats i köket
Nackdelar
- Priset är högt
- Kan enbart användas till recirkulation
PRIS OCH INFORMATION
Mellan: WITT Edge 60MG, Vajerhängd köksfläkt
Vår vinnare i mellanklassen blev den här vajerhängda modellen från Witt som är en smakfull köksfläkt som effektivt renar hemmet från matos, pris ca 14 000 kronor.
Denna vajerhängda köksfläkt EDGE60MG från Witt passar bra till ett mindre kök. Fläkten har en mycket ovanlig och spännande design vilket gör den till ett smakfullt val. Matoset sugs effektivt och snabbt upp genom köksfläkten, därefter renas det genom både ett fett- och kolfilter, för att slutligen sedan släppas ut i köket igen. Det enda vi har att klaga på är att den här köksfläkten låter högt vid maximal effekt.
Fördelar
- Effektiv köksfläkt
- Spännande design
- Matoset renas genom både ett fett- och kolfilter
Nackdelar
- Något högt ljud vid maximal effekt
PRIS OCH INFORMATION
Budget: EICO Luna N, billig och bra vajerhängd köksfläkt
Vår testvinnare i budgetklassen blev den här vajerhängda köksfläkten som har en stark motor och är mycket lättmonterad, pris ca 8600 kronor.
Den här vajerhängda köksfläkten från EICO Luna N kommer med en kraftfull motor som effektivt håller luften ren. Vi ger fläkten pluspoäng då den är mycket smidig att montera på plats och för att den tar upp minimalt med plats i köket. Fläkten kan även styras med en fjärrkontroll vilket är mycket bekvämt. Tack vare den smarta filterrengöringsindikatorn vet du exakt när det är dags för fettfiltret att städas. Det enda som drar ned betyget är att köksfläkten drar mycket energi när den är igång.
Fördelar
- Kraftfull motor
- Smart filterrengöringsindikator som indikerar när fettfiltret skall rengöras
- Fläkten styrs med den medföljande fjärrkontrollen
Nackdelar
- Fläkten drar en hel del energi
PRIS OCH INFORMATION
Vägghängd köksfläkt Bäst i Test
Premium: Miele DA4298W, Bästa vägghängda köksfläkten
Vår testvinnare i premiumklassen blir Miele DA4298W då detta är en stilren och tystgående köksfläkt, pris ca 19 000 kronor.
Miele DA4298W är en väggmonterad fläkt som har kombinerats med en extern fläkt som hjälper till att minska bullernivån i köket. Den har en automatisk eftergång av fläkten som ser till att all ånga och allt matos som finns kvar i hemmet efter matlagningen försvinner. Ett annat stort plus med Miele DA4298W är att den har en tydlig indikering om hur länge filtret använts. När det är dags för en rengöring av fett- eller kolfiltret i fläktkåpan så indikeras detta via en röd LED-lampa. Denna fläkt från Miele är utrustad med automatikfunktionen [email protected], vilket betyder att fläkten kommunicerar med hällen.
Fördelar
- Automatisk eftergång av fläkten
- Indikeringen för filterrengöring
- Automatik för intelligent fläktstyrning
- Effektiv och tyst (Fläkt, fläktkåpa och skorsten är effektivt isolerade)
- Automatik för intelligent fläktstyrning
Nackdelar
- Den enda nackdelen är det höga priset
SE PRIS OCH MER INFORMATION HOS:
Mellan: Witt WSE901BX (Svart) Vägghängd köksfläkt med kolfilter
Den här vägghängda köksfläkten från Witt blir vinnare i mellanklassen då den kombinerar stilren design med funktionalitet, pris ca 14 000 kronor.
Denna köksfläkt WSE901BX från Witt är ett utmärkt val till ett normalstort kök i en större bostad. Den har en fantastisk kapacitet på upp till 680 m3/t och även när du har fläkten på maxnivå så är ljudnivån betydligt lägre jämfört med ett samtal på normal nivå. Fläktens maxnivå ligger endast på 59 dB, vilket säkerställer att du aldrig behöver oroa dig för att denna köksfläkt kommer överrösta allt när den arbetar. Tack vare att köksfläkten kommer med en glasskärm som skyddar mot matstänk och fett så slipper du också lägga ned extra arbete på att hålla den ren. Köksfläkten kan dessutom användas till recirkulation om det skulle vara så att du inte har någon utblåsningskanal. Den enda nackdelen med denna köksfläkt är att dess touch display är svår att reglera.
Fördelar
- Väldigt tystlåten (maximal ljudnivå: 59 dB(A)
- Snygg och stilren design: fläktkåpa i svart glas med ram i rostfritt stål
- Hela 9 hastigheter att välja mellan
- Kan även användas till frånluftsdrift
Nackdelar
- Touch displayen är något svår att reglera
SE PRIS OCH MER INFORMATION HOS:
Budget: Silverline PE342-60 SR, prisvärd vägghängd köksfläkt
Vår vinnare i budgetklassen blir den här köksfläkten från Silverline eftersom den är utrustad med en snygg och praktisk glasskärm som gör fläkten enkel att hålla ren, pris ca 6300 kronor.
Silverline PE342-60 SR har en maxkapacitet på 621 m3/h vilket gör den här fläkten optimal till ett kök i normalstor storlek. Köksfläkten är lika effektiv som att den är en snygg inredningsdetalj. En stor fördel är att den här snedställda modellen är ett perfekt val för dig som är trött på att köksfläkten tar upp för mycket plats i köket. Silverline är utrustad med en smart glasskärm, som fångar upp allt ifrån matstänk, smuts och damm vilket gör det lättare för dig att hålla köksfläkten ren.
Fördelar
- Enkel att rengöra
- Stilren och snygg design
- Snedställd modell som tar upp mindre plats
- Mycket bra pris
Nackdelar
- Låter högt vid maxläget
PRIS OCH INFORMATION
Takintegrerad köksfläkt Bäst i Test
Premium: Miele DA2808bw, Takintegrerad köksfläkt bäst i test
Vår vinnare i premiumklassen bland takintegrerade köksfläktar blev denna modell från Miele som har en hög kapacitet och en energisnål ECO-motor som håller hemmet fritt från matos, pris ca 28 600 kronor.
Denna snygga takintegrerade köksfläkt DA2808BW från Miele har en hög kapacitet på 725 m3/h, vilket gör att de passar bra till en normalstor villa eller en större lägenhet. Köksfläkten har en effektiv ECO-motor som drar 70% mindre än vanliga motorer. Precis som med alla takintegrerade köksfläktar så kräver detta en omfattande installation eftersom fläkten skall installeras i taket. En klar fördel är dock att köksfläkten i stort sett blir osynlig i köket samt att du får mycket plats och utrymme när du lagar mat.
Fördelar
- Effektiv och energisnål ECO-motor
- Hög kapacitet på 725 m3/h
- Fläkten är nästan osynlig och ger mycket plats och luft i köket
Nackdelar
- Omfattande installation
- Priset är dyrt
PRIS OCH INFORMATION
Mellan: EICO High-Light 91 W, Takintegrerad köksfläkt
Vår vinnare i mellanklassen blev denna takintegrerade köksfläkt från EICO som är en diskret fläkt med bra kantsug system, pris ca 19 900 kronor.
Den här takintegrerade köksfläkten från EICO kommer med många bra funktioner som filterrengöringsindikator, eftersug och ett effektivt kantsug system som effektivt suger upp luften helt ljudlöst via smala skåror i köksfläktens bottenpanel. Fläkten levereras också med en fjärrkontroll som låter dig styra fläkten på ett smidigt sätt. Det enda vi har att klaga på är att ljudnivån är relativt hög, även på minsta effekt.
Fördelar
- Smart filterrengöringsindikator som indikerar när det är dags att rengöra fettfiltret
- Mycket effektivt kantsug system
- Styrs smidigt via fjärrkontroll
Nackdelar
- Ljudnivån är relativt hög
PRIS OCH INFORMATION
Underbyggnadsfläkt Bäst i Test
Premium: MIELE DA2578EXTACLST, Bästa underbyggnadsfläkt
Vår vinnare i premiumklassen blev denna underbyggnadsfläkten från Miele som håller mycket hög kvalitet och har automatik för intelligent fläktstyrning, pris ca 9 700 kronor.
Det här är en energisnål underbyggnadsfläkt som håller högsta kvalitet. Fläktens motor är mycket effektiv och fläkten har den smarta automatikfunktionen [email protected], vilket gör att fläkten kommunicerar med hällen. Den här fläkten från Miele är utrustad med ett 10-skikts fettfilter av rostfritt stål som med fördel kan diskas i diskmaskin. Vi har ingenting att klaga på när det kommer till den här underbyggnadsfläkten.
Fördelar
- Effektiv motor
- Automatikfunktionen [email protected]
- Enkelt att rengöra fettfiltret
Nackdelar
- Inget att klaga på!
PRIS OCH INFORMATION
Budget: Electrolux EFT60465OW, billigaste underbyggnadsfläkten
Vår vinnare i budgetklassen blev denna energisnåla underbyggnadsfläkten som effektivt vädrar ut matoset, pris ca 3200 kronor
Electrolux EFT60465OW är en traditionell och kraftfull köksfläkt som drar mindre energi. Denna kökfläkt vädrar ut matoset både snabbt och effektivt. När du är klar med matlagningen sätter du bara på Breezefunktionen, och matoset försvinner på nolltid. Köksfläkten har en maximal kapacitet på 625 m3/h och därmed passar Electrolux EFT60465OW utmärkt till ett normalstort kök. Du som är ute efter en diskret lösning för ditt kök kommer gilla denna utdragbara köksfläkt då den byggs in i ett köksskåp vilket också innebär att den endast är synlig när den används. Ett plus med denna fläkt är att den har väldigt enkla fläktinställningar och det är enkelt och smidigt att justera både fläkthastigheten och ljuset. Nackdelen är att den låter högt när den är på maxeffekt, vilket med andra ord drar ned betyget i vårt test.
Fördelar
- Energieffektiv köksfläkt
- Energieffektivt LED-ljus
- Enkla fläktinställningar
Nackdelar
- Låter högt vid maximalt läge
SE PRIS OCH MER INFORMATION HOS:
Utdragbar köksfläkt Bäst i Test
Premium: ELECTROLUX EFP60560OX, Utdragbar köksfläkt bäst i test
Vår vinnare i premiumklassen bland utdragbara köksfläktar blev den här modellen från Electrolux som är mycket diskret och som har en låg ljudnivå, pris ca 11 200 kronor.
Denna köksfläkt EFP60560OX från Electrolux passar bra till det mindre köket då den har en kapacitet på 550 m3/h. Den här utdragbara köksfläkten har en väldigt diskret design och utformning. Köksfläkten skall byggas in i ett köksskåp och detta betyder att den enbart är utdragen vid användning och tar därmed inte upp plats när den inte används. Fördelar med den här köksfläkten är att dess filter är enkelt att ta bort och rengöra samt att alla fläktens funktioner är väldigt användarvänliga. Fläkten har dessutom ett energieffektivt LED-ljus vilket är en fördel om du vistas mycket i köket.
Fördelar
- Diskret design
- Filtret är enkelt att rengöra
- Energieffektivt LED-ljus
- Användarvänlig
Nackdelar
- Inga nackdelar
PRIS OCH INFORMATION
Budget: MIELE DA3366, Prisvärd utdragbar köksfläkt
Vår testvinnare i budgetklassen blev den här utdragbara köksfläkten från Miele som är en prisvärd modell som kombinerar komfort och säkerhet, pris ca 5400 kronor.
Vår testvinnare i budgetklassen blir Miele DA 3366 som är en prisvärd köksfläkt som kombinerar komfort och säkerhet. Dess kapacitet ligger på maximalt 430 m3/h, vilket betyder att köksfläkten passar bra till mindre och mellanstora kök. Miele DA 3366 har en låg ljudnivå på 58 dB, vilket gör inte behöver oroa dig för störande oväsen oavsett om du kör fläkten på maximal effekt. Denna modell passar dig som är ute efter en diskret utdragbar lösning eftersom denna köksfläkt byggs in i ett köksskåp och är således endast synlig vid användning.
Ett plus med denna köksfläkt är att den är snygg på utsidan och att insidan är funktionell. Precis som många av Mieles fläktar så är även denna utrustad med ett 10-skikts metallfettfilter av högkvalitativt rostfritt stål. Fettfiltret är dessutom enkelt att rengöra i diskmaskinen. Något som drar ned betyget något är att installationen kan upplevas som krånglig, vilket därmed drar ned betyget i vårt bäst i test.
Fördelar
- Väldigt prisvärd
- Låg ljudnivå
- Tystlåten
Nackdelar
- Något krånglig installation
SE PRIS OCH MER INFORMATION HOS:
Bänkfläkt Bäst i Test
Premium: EICO Pandora X, Bänkfläkt
Vår vinnare i premiumklassen blev den här bänkfläkten från EICO som tar upp minimalt med plats och som är utrustad med en praktisk och snygg glasskärm som håller köksfläkten ren, pris ca 21 400 kronor.
Bänkfläkten EICO Pandora X har en mycket stilren design och tar upp lite plats i köket. När du inte använder köksfläkten göms den smidigt undan eftersom den sänks ned i bänkskivan. Vi uppskattar att den här köksfläkten kommer med en praktisk och elegant glasskärm som fångar upp allt ifrån matstänk, damm till smuts, så att det blir enklare att hålla köksfläkten ren. Andra bra funktioner är att fläkten har ett effektivt kantsug system samt en filterindikator som visar när fettfiltret skall rengöras. Nackdelen är att denna köksfläkt inte är fullt lika effektiv som en traditionell köksfläkt ovanför spisen.
Fördelar
- Tar upp lite yta i köket
- Utrustad med glasskärm som skyddar från matstänk
- Effektivt kantsug system
- Filterindikator
Nackdelar
- Fläkten är inte fullt så effektiv som vi hade önskat
PRIS OCH INFORMATION
Mellan: WITT GAP 90 Black, Prisvärd bänkfläkt
Vår vinnare i mellanklassen blev den här bänkfläkten från WITT som håller en låg ljudnivå och som är enkel att hålla ren, pris ca 16 700 kronor.
WITT GAP 90 Black är en mycket tystgående fläkt och detta är tack vare dess externa motor eftersom denna inte installeras i köket. Det negativa är att det kräver lite extra jobb med installationen, men om du framförallt vill ha en tystlåten köksfläkt så är detta en modell för dig. Den här bänkfläkten kan du enkelt gömma undan när du inte använder den. Köksfläkten har en glasskärm som hjälper till att skydda köksfläktens yta mot fettstänk och smuts. Glasskärmen är således enkel att hålla ren. Tänk på att motorn inte är inkluderat i paketet utan skall köpas till separat.
Fördelar
- Extremt tystgående
- Utrustad med glasskärm som är enkel att hålla ren
- Stilren design
- Tar upp lite plats i köket
Nackdelar
- Motorn är inte inkluderat så denna skall köpas separat
- Krånglig installation
PRIS OCH INFORMATION
Centralventilation Bäst i Test
Premium: THERMEX Air-Tech II, Vit, 600mm, Centralventilation Bäst i Test
Vår vinnare i premiumklassen blev denna köksfläkt till centralventilation som kommer med elektronisk styrning och energivänlig LED-belysning, pris ca 11 200 kronor.
THERMEX Air-Tech II passar dig som bor i en fastighet med centralventilationsanläggning och en klar fördel är att slipper därmed helt oväsendet från motorn. Den här köksfläkten har en klassisk design och vi uppskattar framförallt dess elektroniska styrning. Här kan du styra hastighet och belysning samt dimmer. Andra plus är dess indikator som visar när fettfiltret skall rengöras samt att fläkten har en energivänlig LED-belysning. Det enda negativa är att fläkten är stor och tar upp en del yta i köket.
Fördelar
- Helt tystgående
- Smart elektronisk styrning
- Energivänlig LED-belysning
- Indikator som visar när fettfiltret behöver städas
Nackdelar
- Tar upp mycket plats
PRIS OCH INFORMATION
Budget: CYLINDA Franke F252-10, prisvärd centralventilation
Vår vinnare i budgetklassen blev denna denna köksfläkt till centralventilation från Cylinda som har en mycket effektiv os-uppsugningsförmåga, pris ca 4900 kronor
Cylinda Franke F252-10 är en prisvänlig köksfläkt som passar dig som bor i en byggnad med centralventilation. Köksfläktens kåpa har ett timerreglerat spjäll och kåpan är även mycket enkel att rengöra samt att fettfiltret kan diskas i diskmaskin. Cylinda har en mycket effektiv osupptagningsförmågan med 75% vid 100 m³/h. Ett annat pluspoäng är att ljudnivån är mycket låg. Det enda negativa med fläkten är att designen känns väldigt tråkig samt att den inte kan kompletteras med kolfilter.
Fördelar
- Prisvänlig
- Utrustad med timerreglerat spjäll
- Mycket effektiv os-upptagningsförmågan
- Låg ljudnivå
Nackdelar
- Kan ej kompletteras med kolfilter
- Tråkig design
PRIS OCH INFORMATION
Avslutande ord inför ditt köp av köksfläktar
Vi hoppas att vårt köksfläkt bäst i test har gett dig svar på alla dina funderingar och frågor inför köpet. Förhoppningvis har du också fått en bättre översikt av utbudet på marknaden.
Frågor och svar om köksfläktar
Hur väljer jag den rätta köksfläkten?
Först och främst behöver du bestämma om du ska ha en modell med utblåsfläkt eller en återcirkulationsfläkt med kolfilter. Ta därför reda på vilket fläktsystem som redan finns i byggnaden. Därefter kan du fundera på om du vill att köksfläkten ska ha en intern eller extern motor. Andra faktorer som är bra att överväga är energiförbrukning, utformning, placering, samt givetvis hur mycket du är villig att betala. I vårt bäst-i-test hittar du de bästa köksfläktarna i olika prisklasser, så att det är enklare för dig att välja rätt.
Vilka tillbehör bör jag köpa till min köksfläkt?
Ett faktum är att en köksfläkt består av flera olika delar. Med andra ord kan du behöva köpa till vissa tillbehör beroende på hur din köksfläkt ska monteras, hur köket ser ut, samt vad som ingår vid köpet av fläkten. De tillbehör du kan behöva kan till exempel röra sig om en trumsats för själva monteringen av köksfläkten, en monteringstornförlängning, skorstensförlängning eller en adapter för snedtak. Vissa modeller behöver du även köpa till filtret, till exempel metalltrådsfilter eller kolfilter.
Hur rengör jag fettfiltret på köksfläkten på bästa sätt?
Vi rekommenderar att du rengör fläktens fettfilter minst en gång i månaden för att se till att fläktens luftflöde är i optimalt tillstånd. Detta eftersom ett smutsigt filter kommer försämra fläktens utsug avsevärt och kan även öka brandrisken. Att rengöra filtret är ofta enkelt och du kan göra det i varmt vatten med diskmedel. Vissa filter kan även rengöras i diskmaskin, men du bör först kontrollera i instruktionsboken om vad som gäller för just ditt filter.