I Råd & Röns köksfläkt test blev det ett märke som stack ut som överlägsen vinnare, med 8 modeller som blev bäst i test av alla. När man planerar att köpa ny fläkt till köket så bör man först ta reda på vilka märken och modeller som är bäst. Eftersom urvalet är så stort är det en bra idé att sätta sig ned och noggrant fundera över vilka funktioner och anslutningar man behöver och på så sätt begränsa sig till de fläktar man faktiskt kan tänka sig att överväga. Vi har tittat närmare på några av de mest väsentliga och avgörande skillnaderna mellan de vanliga sorternas köksfläktar.

Utsug-/utblåsfläkt eller återcirkulerande köksfläkt (kolfilter)

De två vanligaste typerna, och de som oftast figurerar i köksfläkt test, är utblåsfläkt och återcirkulerande fläkt. En fläkt med utblås låter helt enkelt luften sugas ut ur huset. Därmed transporteras allting bort genom en ventil eller en skorsten.

En återcirkulerande fläkt har istället ett kolfilter som fångar upp fukt, lukt, damm och övriga partiklar. Luften skickas sedan tillbaka in i rummet. En fläkt med utblås måste anslutas till en befintlig luftväg , så som en skorsten, medan en återcirkulerande fläkt däremot kan kopplas in på de flesta ställen. Så vilken man väljer beror till stor del på vilka anslutningsmöjligheter man har.

Utblåsfläkt

För enfamiljshus med vanlig skorsten, eller flerfamiljshus med lufttrummor eller liknande lösningar för ventilation är utblåsfläkt helt klart mest vanligt förekommande. Dessa transporterar all luft utomhus och minimerar mängden os från maten och fukt som stannar kvar i köket. Dessa får ofta bäst i köksfläkt test, men kan inte installeras överallt utan kräver befintliga anslutningar.

Köksfläkt kolfilter

Saknas anslutning för utgående luft, eller saknas ventil, så är en återcirkulerande fläkt med kolfilter det enda alternativet. De som får bäst i köksfläkt test har ofta aktiva kolfilter som i så stor utsträckning som möjligt hindrar fett och partiklar från att återcirkuleras. Dessa fläktar kan ses som ett sorts fläktdrivet luftfilter. Ofta kan de även avsevärt förbättra inomhusluften.

Köksfläkt test – de blev de vinnande modellerna

Allra bäst i testet bland samtliga modeller i detta köksfläkt test blev märket Miele som kammade hem de 8 första platserna. Köksfläktarna delas upp i tre grupper utifrån hur de monteras och ser ut; vägghängda, frihängande (över t.ex. köksö) och underbyggda (sitter under köksskåp)

Total vinnare: Vägghängd utblåsfläkt Miele DA4298W

Miele var överlägset bäst i test med 8 st fläktar på högst placeringarna.

Miele DA4298W utblåsfläkt blev bäst i test, bland alla modeller och varianter. Det är en vägghängd fläkt som suger upp fett riktigt bra, var tystast i testet samt tar effektivt bort matos och ånga. Det enda som drog ner betyget lite var att den är relativt dyr för en köksfläkt.

Miele DA 6096 bästa återcirkulerande fläkt

vann som bästa återcirkulerande vägghängd fläkt, som reducerade lukt med hela 86 procent vilket var bäst i test.

Eftersom samtliga Miele fläktar fick högt betyg är även de lite billigare fläktarna från företaget av bra standard.

Bäst i test frihängande fläkt: Bosch DIA097A50

Denna Bosch köksfläkt för köksö blev bäst i test.

Bosch DIA097A50 blev bäst i test som frihängande fläkt, en modell som hänger fritt över exempelvis en köksö. I detta köksfläkt test undersöktes totalt 7 st modeller av frihängande utblåsfläktar och 9 st återcirkulationsfläktar med kolfilter. Testet visade en tydlig korrelation mellan pris och fläktens prestanda. Dyrare fläktar var generellt sett mer effektiva. Bäst i test blev alltså den återcirkulerande köksfläkten från Bosch. Med ett stort kolfilter tog fläkten bort 94 procent av lukten.

Köp samtliga frihängande fläktar här.

Bästa underbyggda köksfläkt: Miele DA3366

Miele DA 3366 blev bäst i test bland underbyggda fläktar, som sitter i/under skåp.

Miele DA 3366 blev bäst i detta köksfläkt test bland de underbyggda köksfläktarna (monterad som utblåsfläkt). En sådan typ av fläkt placeras antingen i eller under ett köksskåp ovanför spisen. I testet ingick totalt 5 underbyggda fläktar både med utblås och återcirkulation. Miele DA 3366 blev även bäst i test bland återcirkulerande fläktar med kolfilter.

PRIS TRETTI

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här