Köksassistenter är utmärkta hjälpmedel i köket som kan assistera dig med många typer av köksbestyr. Den kan stå till tjänst med allt ifrån att göra pasta och knåda degar till vispa grädde eller mala kött. Hemfakta har sammanställt marknadens bästa maskiner i ett omfattande köksassistent bäst i test för att göra det enklare för dig att välja en bra modell som passar dina behov. 

Matberedare, köksassistent, köksmaskin – Vad är skillnaden?

Köksassistenter, matberedare eller köksmaskiner – vad är egentligen vad? Det finns numera oändligt många olika köksmaskiner på marknaden och det kan vara väldigt förvirrande att veta vilken maskin som gör vad. Det sista du vill vara med om är att köpa en dyr maskin, och sedan upptäcka att den inte alls lever upp till dina förväntningar om vad den skulle göra. 

En köksmaskin är inte en specifik enhet utan snarare ett samlingsnamn för olika maskiner i köket som exempelvis köksassistenter och matberedare.§

En matberedare är en ”multiprodukt” som kan hjälpa dig med många olika arbetsuppgifter med allt ifrån hacka, riva, mixa, och mala dina ingredienser. Det är en flexibel maskin som klarar av att utföra något tuffare arbetsuppgifter jämfört med en köksassistent. Om du är ute efter en matberedare så ska du inte missa att läsa vårt test av matberedare.

Köksassistenten är med andra ord en något enklare version av matberedaren. Den används som regel främst för att baka degar, vispa, mixa samt för att tillaga såser. Köksassistenter kan visserligen vara kostsamma, men vanligtvis är det en väldigt god investering eftersom de brukar hålla i många år. Vissa köksassistenter går dock att modifiera med tillbehör så att de kan klara av fler arbetsuppgifter. Dessa tillbehör ger dig möjligheten att använda köksassistenten som exempelvis juicepress, citruspress, köttkvarn, mixer, pastaskärare, glassmaskin samt mycket annat.

Så väljer du den bästa köksassistenten

Om du gillar att baka och laga mat men inte vill lägga ned all den tid det tar för att förbereda ingredienserna så kan en köksassistent bli din allra bästa vän i köket. Den stora frågan är således hur man väljer rätt köksassistent med tanke på det stora utbudet. Läs vår guide nedan för att få vägledning i jakten på den bästa köksassistenten:

Skålens volym

När du ska välja köksassistent så är skålen eller behållaren det första du ska kika på eftersom den avgör hur stora mängder maskinen kan hantera åt gången. Detta påverkar givetvis hur stor plats köksassistenten tar upp i köket. Det är därmed bra att reflektera över om du har dåligt med utrymme i köket. Volymen varierar mycket mellan olika modeller på marknaden och det finns med säkerhet en köksassistent för alla. 

Tillbehör och redskap

Köksassistentens användningsområde är till största delen beroende av vilka slags tillbehör och redskap som modellen är utrustad med. Vissa varianter kan primärt vara inriktade mot bakning vilket betyder att de är optimala för att knåda degar. Vissa mer avancerade köksmaskiner kan också ha en integrerad juicepress eller köttkvarn.

Motoreffekt 

Effekten hos köksassistentens motor mäts i watt. Detta ger en indikation på hur kraftfull motorn är hos den specifika köksassistenten, vilket således påverkar vad du kan bruka maskinen till. Tänk dock på att effekten inte är den enda egenskapen som styr när det kommer till att hitta den mest kraftfulla köksassistenten. Andra faktorer som spelar roll för vilka uppgifter köksassistenten klarar av är således dess konstruktion, kvalitet och material.

Funktioner och valbara hastigheter

En annan viktig faktor är köksmaskinens olika funktioner. Hur många funktioner och valbara hastigheter vill du kunna välja mellan? Detta är således avgörande för vad maskinen klarar av för olika arbetsuppgifter. 

Köksmaskin Bäst i Test 2021

Hemfakta har jämfört och testat de bästa köksmaskinerna på marknaden. Vi har delat in vårt köksassistent bäst i test i tre olika prisklasser: premium-, mellan- och budgetklassen. Vi har tagit hänsyn till följande aspekter i vår bedömning:

 • Storlek på bunken/skålen
 • Motoreffekt
 • Antal valbara hastigheter och funktioner
 • Ljudnivå
 • Vikt/storlek på maskinen
 • Inkluderade tillbehör och redskap

Läs vårt stora köksassistent bäst i test nedan!

 

Vinnare Premiumklassen: KITCHENAID 7580EER Artisan, Köksassistent

Vår vinnare i premiumklassen blev denna köksassistent från KitchenAid som är en hållbar och effektiv maskin som klarar av alla tuffare köksbestyr, pris ca 11 000 kronor.

Köksmaskin bäst i test

KitchenAid 7580EER Artisan är en heavy duty maskin som lever upp till förväntningarna. Köksassistenten är optimal för tyngre köksuppgifter som exempelvis tung deg. Den är utrustad med en tillhörande skål i rostfritt stål som rymmer hela 6,9 liter. Maskinen har också en smart lyftarm som är löstagbar, vilket därmed gör den enkel att rengöra. KitchenAid 7580EER Artisan har en kraftfull motor med en effekt på 500 watt. Du får en flera trevliga tillbehör och verktyg med den här köksmaskinen. Utöver skålen medföljer även ett stänkskydd, två olika sorters vispar samt en degkrok. Det som drar ned betyget är att assistenten väger hela 16 kg, vilket således innebär att den är något klumpig.

Fördelar

 • Stor skål i rostfritt stål 6,9 liter
 • Tystgående 
 • Kraftfull motor på 500 watt
 • Perfekt till tyngre arbeten
 • Alla tillbehör är av hållbar rostfritt stål – flera av dem är diskmaskinssäkra

Nackdelar

 • Maskinen väger hela 16 kg

PRIS OCH INFORMATION:

Utmanare Premiumklassen: Ankarsrum Assistent Original AKM6230, Köksmaskin

Vår utmanare i premiumklassen blev denna köksassistent från Ankarsrum som har en stor kapacitet, mycket stark motor och som har många bra tillbehör, pris ca 6 000 kronor.

Bästa köksmaskinen Ankarsrum AKM6230 med deluxe paketet

Ankarsrum är kända för sina klassiska svenska köksassistenter av hög kvalitet. Den nya modellen AKM6230 är en uppgradering av den äldre AKM6220, som länge varit överlägsen på marknaden. Den nyare AKM6230 har en motoreffekt på 1500 watt i jämförelse med den äldre modellen som har 800 watt. AKM6230 har en stor kapacitet och den rostfria bunken rymmer hela 7 liter. En stor fördel är att köksassistenten har ett inbyggt överbelastningsskydd vilket skyddar motorn från att bli överbelastad. Den här köksassistenten är dessutom tystlåten och reglerar varvtalet automatiskt beroende på arbetsuppgiften. 

Tillbehör som medföljer är följande: ballongvispar, degrulle, degkniv, degkrok, jäslock samt en degskrapa som håller ned degen på plats. Många andra modeller på marknaden saknar denna typ av verktyg, vilket gör att degen ofta svämmar över när den knådas. Du har även möjlighet för att köpa till det stora Deluxe-paketet som innehåller flera praktiska tillbehör t.ex. citruspress, mixer, och köttkvarn.

Fördelar

 • Stor behållare på 7 liter
 • Kraftig motor med effekt 1500 watt
 • Många medföljande tillbehör
 • Tystlåten
 • Möjlighet för att köpa till Deluxe-paketet med många extra tillbehör

Nackdelar

 • Inga nackdelar

PRIS OCH INFORMATION:

Ankarsrum stora tillbehörspaketet

 

 

Vinnare Mellanklassen: KENWOOD KVC3170s, Köksassistent

Denna matberedare från Kenwood blev vår vinnare i mellanklassen då den har en kraftfull motoreffekt och många praktiska tillbehör på köpet, pris ca 3 800 kronor.

Bästa köksassistenten

Köksmaskinen Kenwood KVC3170s klarar av att hantera alla möjliga köksuppgifter med hjälp av rätt tillbehör. Du får flera bra tillbehör på köpet som exempelvis köttkvarn, visp och mixer, vilket ger dig oändliga möjligheter i köket. Den här köksassistenten har en kraftfull motor på 1000 watt vilket gör att den lämpar sig bra åt lite tuffare arbeten. Skålen rymmer 4.6 liter vilket passar bra för medelstora satser och rätter. Tyvärr låter maskinen något högt, vilket således drar ned betyget.

Fördelar

 • Bra kapacitet: 4.6 liter
 • Kraftfull motoreffekt på 1000 watt
 • Medföljande tillbehör: köttkvarn, visk, degkrok och mixer
 • Steglös inställning

Nackdelar

 • Något högljudd

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare Mellanklassen: SAGE Bakery Boss, Köksmaskin

Denna köksmaskin från Sage blev vår utmanare i mellanklassen då den är mycket kraftfull och har en motoreffekt på 1 200 watt, pris ca 5 400 kronor.

SAGE Bakery Boss, Köksmaskin

Sage The Bakery Boss köksassistent är optimal att använda för såväl lättare och tyngre blandningar. Det unika med den här maskinen är att den kommer med en K-spade i silikon vilket ger en maxad skrapning av alla skålens sidor. Med sin kraftfulla motor på 1200 W så är denna maskinen en av de mest kraftfulla på marknaden. En annan fördel är dess timer för upp- och nedmixing som låter dig avgöra hur lång tid assistenten ska blanda före den stannar. Du får två skålar, den större rymmer 4,8 liter och den mindre rymmer 3,8 liter. Andra tillbehör du får med på köpet är ballongvisp, degkrok, stänkskydd och lock till båda skålar. En negativ sak är att visparna har en tendens till att ta i bunken när du ska fälla upp vispenheten, något som kan resultera i att bunken tippar framåt.

Fördelar

 • Två skålar i olika storlekar: 4,8 liter och 3,8 liter
 • Stark motoreffekt på 1 200 watt
 • Smart timer
 • Flera bra tillbehör på köpet

Nackdelar

 • Visparna borde göras kortare för att inte nudda i bunken vid uppfällning

PRIS OCH INFORMATION:

Testvinnare Budgetklassen: BOSCH MUM48A1, Köksassistent

Vår testvinnare i budgetklassen blev denna köksassistent från Bosch som är en mångsidig och kompakt maskin som även är mycket prisvärd, pris ca 1 500 kronor.

BOSCH MUM48A1, Köksassistent

Bosch MUM48A1 är en mångsidig maskin som inte bara användas som köksassistent. På köpet följer det med en ballongvisp, grovvisp, samt en degkrok. Du får även ett rivjärn som kan riva och skiva grönsaker. Den här köksassistenten har en 600 watt motor, vilket är utmärkt för en enkel och snabb bakning och matlagning. Den rostfria bunken rymmer 3,9 liter vilket är fullt godtyckligt. Bosch MUM48A1 har dock inte ett stort urval av hastigheter, då den enbart har fyra olika att välja mellan. 

Fördelar

 • Skålen rymmer 3,9 liter vilket är helt ok
 • 600 watt motor
 • Flera olika tillbehör på köpet
 • Bra kompakt storlek

Nackdelar

 • Endast fyra hastigheter

PRIS OCH INFORMATION:

Frågor och svar om köksassistenter

Hur fungerar en köksassistent?

En köksassistent är en hjälpreda i köket som kan assistera med många olika typer av uppgifter.

Vad använder man en köksmaskin till?

Köksassistenten kan användas till att göra pannkakssmet, vispa grädde, såser eller knåda deg.

Hur många watt bör en köksassistent ha?

Du bör välja en köksassistent med minst 300 watt för att vara säker på att motorn klarar av att göra alla uppgifter.

Köksassistent / Köksmaskin Bäst i Test

 • Vinnare Premiumklassen: KITCHENAID 7580EER Artisan, Köksassistent
 • Utmanare Premiumklassen: Ankarsrum Assistent Original AKM6230, Köksassistent
 • Vinnare Mellanklassen: KENWOOD KVC3170s, Köksassistent
 • Utmanare Mellanklassen: SAGE Bakery Boss, Köksmaskin
 • Testvinnare Budgetklassen: BOSCH MUM48A1, Köksassistent

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här