Bäst i Test: Kockkniv – Från Japan till Frankrike, här är årets bästa kökskniv!

Du håller på med den där salladen men varenda liten tomat stannar vid små röda stjärtar – för att den där förslappade kniven vägrar ta sig igenom! Så du bestämmer dig. Det är dags att rusta upp knivförrådet! Alla behöver åtminstone en riktigt bra kökskniv, inte bara för att det gör matlagningen förbaskat mycket roligare, det går bra mycket snabbare, ser snyggare ut och du slipper skvätt och söl! Med det sagt vill du ju lägga stålarna på rätt ställe och skaffa dig en kockkniv som är bäst i test (ja du är ju här)! Så bland japanska satakeknivar, maffiga knivblock och franska bistroblad tar vi nu en titt på årets skarpaste köksknivar 2023!

Våra experter har landat i sex kockknivar i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. 

Bästa Kockkniv 2023

Så vilken är den bästa Kockkniven 2023? Jo den heter KAI Shun Classic och är från kategorin Lyx! Nedan presenterar vi Hemfaktas vinnare utifrån kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

KAI Shun Classic Kockkniv 20cm – Bästa kockkniven 2023!

En riktig värsting bland japanska knivar som plockar hem pris efter pris! Pris fr. 2000 kr.

KAI Shun Classic Kockkniv 20cm bäst i test kökskniv
Ja här har vi en riktig värsting i knivlådan. Från den japanske knivmästaren Kai kommer den här otroliga kniven. I Damaskusstål i 65 lager och med en inre kärna av så kallat V10-Goldstål är Kai Shun en oerhört skarp och dålig kniv. Samtliga Shunknivar är gjorda för hand, inklusive stålarbetet vilket gör varenda en unik, med sitt eget mönster i stålet som ger var kniv egen karaktär. Handtaget är designat i D-form enligt japansk tradition och tillverkat av Pakka-wood. Ur den här knivserien hittar du knivar för fågel, fisk, kött och grönsaker och knivarna hanterar varje råvara till perfektion. Den har blivit utsedd till bäst i test på flertalet sajter som både The Telegraph och Råd och Rön, och vi kan bara ställa oss i ledet!

 • Utmärkelsen “Bästa japanska kockkniv” hos Good House Keeping
 • Toppbetyg hos den brittiska tidningen The Telegraph
 • Toppbetyg hos Råd & Rön
 • Unikt japanskt D-format handtag
 • Rost- och fläckbeständigt blad
 • Fantastisk skärpa
 • Överlägsen skärprestanda
 • Hållbar kniv
 • Brett, böjt blad

Specifikationer

 • Bladets längd: 20,5 cm

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Utmanare Lyxklassen: Yaxell Zen Kockkniv 20cm

Ursnygg, skarp och riktigt prisvärd japansk kockkniv! Pris fr. 1400 kr.

Yaxell Zen Kockkniv 20cm bästa kockkniv design

Även här har vi en riktig prisvinnare, utmärkt för både stora köttstycken och grönsaker! Yaxell Zen har faktiskt vunnit Aftonbladets stora knivtest fler år i rad och visst ser den härlig ut med sin robusta, handbankade egg? I 37 lager av rostfritt stål, 18 lager hårt och mjukt stål varvat på var sida om kärnan – som liksom Kai består av riktigt hårt VG-10 stål – är det en utmanare av rang. Under slipprocessen framträder det otroligt vackra Damaskus-mönstret där den övre delen av bladet bankas till på ett speciellt sätt för att sedan poleras spegelblankt. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta, ett slittåligt träslag, och har dubbla högblanka nitar. Här får du grymt mycket kniv för stålarna även om den kostar några kronor!

 • Populär kniv ur serien Zen
 • 37 lager stål, kärna av VG-10
 • Vacker Damaskering
 • Handtag av slittåligt träslag

Specifikationer

 • Materialspecifikation: Kniv: Rostfritt stål, Slip: Keramik
 • Knivlängd: 19 cm

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Bäst i test: Mittemellan

Vinnare Mellanklassen: Global G-2 Kockkniv 20cm – Prisvärd kökskniv!

Med Global slår det aldrig fel, ett must-have för hemmakocken och till ett fördelaktigt pris! Pris fr. 1000 kr.

Global G-2 Kockkniv 20cm prisvärd kockkniv

Global. Den folkkära kniven man alltid kan lita på! Ja Global har ju verkligen trätt in i hemmen som en kvalitativ knivtillverkare för ett mycket bra pris och blivit lite av en must-have för hemmakocken! G-2 är baskniven i Globalsortimentet och den kniv dom flesta köper först. Det är en allround-kniv som ligger stabilt och skönt i handen där du har god kontroll. Knivarna från Global är alla gjorda i det hårda och rostfria stålet Cromova 18. Dom är kända för att hålla skärpan, vara slitstarka, arbetsbesparande och snygga! Globalknivarna består av två utstansade handtagshalvor och ett valsat eller smitt blad. Delarna svetsas ihop och sedan fylls handtaget med sand. Vill du ha bra knivar men är osäker på vad som passar dig är Global en utmärkt start, ett tips är att köpa ett grundset. Dessa finns även i större omfång men med den här trean täcker du alla grundläggande hack- och skärbehov: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3309583

 • Bra kontroll över kniven
 • Med knivskarp häl

Specifikationer

 • Bladlängd: 20 cm
 • Material: VG10 Stål

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Utmanare Mellanklassen: Satake Kuro chopper 18 cm

En tjusig bjässe för den som vill hitta sin inre kock! Pris fr. 1000 kr.

Satake Kuro chopper 18 cm snygg kockkniv handgjord

Ah här har vi en köksyxa till duga! Från Satakes Kuro-serie hittar vi den här handgjorda, grovhammrade kniven med blad i 1.4116 stål som är processat 8 gånger vilket ger en otrolig hållbarhet. Det långa handtaget är gjort i bränt, polerat rosenträ och tillsammans med bladlängden på 18 centimeter kan man tänka sig att kniven skulle kännas tung – men tvärtom. I linje med den tjusiga, exklusiva looken levereras Satake Kuro chopper i en exklusiv presentask i trä.

 • Oerhört läcker och unik design
 • Handgjord kniv i toppkvalité
 • En del av Kuro-kollektionen

Specifikationer

 • Bladlängd: 18 cm
 • Material: 1.4116 stål, rosenträ

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Bäst i test: Budget

Vinnare Budgetklassen: Victorinox Fibrox Kockkniv 19cm – Billigaste kockkniven i vårt test!

Perfekt Allround-kniv för billig peng! Pris fr. 350 kr.

Victorinox Fibrox Kockkniv 19cm bästa budget kökskniv

Ja här har vi en perfekt allroundkniv i rostfritt stål – för en billig peng! Den pallar dom flesta skäruppgifter och har blivit en favorit i krogköken. Lätt i handen, med bekvämt ergonomiskt handtag med matt, glidsäker yta och ett inbyggt fingerskydd för säker användning, är den hanterbar för alla. Knivbladet är enkelt att slipa och om du bara sliper då och då håller skärpan länge. Ett riktigt bra budgetval!

Specifikationer

 • Blad: Rostfritt stål
 • Skaft: Termoplastiskt elastomer
 • Bladlängd: 19 cm

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

 

Utmanare Budgetklassen: Fiskars Norr Fransk Kockkniv 20cm

Hejdå Japan, hallå franska köket! Pris fr. 550 kr.

Fiskars norr bästa kockkniv budget

Sist ut i testet släpper vi allt vad Japan heter och rör oss till någon härlig fransk bistro! Här har vi en en kockkniv av hög kvalitet från fiskars, med kraftigt blad och rejäl storlek utan att för den delen kosta skjortan. Det är en allround-kniv som klarar det mesta av kökets utmaningar. I tyskt, rostfritt stål och handtag av norskt kebony-trä är den dessutom riktigt snygg och känns betydligt dyrare än sitt låga pris!

 • Kockkniv med blandlängd på 20cm
 • Ligger bra i handen
 • Snygg, enkel design

Specifikationer

 • Bladlängd: 20 cm
 • Material: Kebont, molybden/vanadium stål

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev KAI Shun Classic Kockkniv från kategorin Lyx utsedd till bäst i test. Detta är en riktig värstingkniv! Handgjord i Damaskusstål som har en skärpa likt få. Den har blivit utsedd till bäst i test inte bara av oss, utan en hel drös andra från The Telegraph till Råd och Rön och det med rätta.

I sökandet efter den bästa kockkniven har vi gjort gedigen research, pratat med konsumenter, skannat labbtester och specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den kniv som är bäst från den som inte är det. När det kommer till kockknivar finns det en grej som är viktigare än allt annat; kvalitén på styckandet och hackandet! Kniven ska glida mjukt genom råvarorna, ligga gott i handen och får givetvis gärna se snygg ut. Med de sex kockknivar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

Köpguide kockkniv

Kockknivar är oumbärliga för både professionella kockar och matentusiaster. Att välja rätt kökskniv kan vara snårigt, eftersom det finns en mängd olika typer och märken att välja mellan. I denna köpguide kommer vi att ge dig information om de viktigaste faktorerna att tänka på när du köper kockknivar.

 1. Knivtyper: Det finns olika typer av kockknivar som är utformade för olika ändamål. Här är några av de vanligaste typerna:
 • Kockkniv (chef’s knife): Detta är den mest mångsidiga kniven och bör finnas i varje kök. Den har en bred, vinklad klinga och kan användas för att hacka, skiva och tärna alla typer av ingredienser.
 • Santoku-kniv: Denna japanska kniv är liknande en kockkniv, men har en rakare klinga och är lättare. Den är särskilt bra för att skära grönsaker.
 • Brödkniv: Denna kniv har en tandad klinga som gör det enkelt att skära genom bröd och bakverk utan att krossa dem.
 • Skalkniv: En mindre kniv med en rak klinga, perfekt för att skala och snida mindre grönsaker och frukter.
 1. Klingans material: Kockknivar är vanligtvis tillverkade av rostfritt stål, kolstål eller en kombination av båda. Rostfritt stål är hållbart och kräver mindre underhåll, medan kolstål är känt för att behålla en skarp egg längre. Det är en personlig preferens vilket material du föredrar, men kom ihåg att kolstål kan rosta om det inte tas om hand ordentligt.
 2. Greppet: Greppet är viktigt för att säkerställa att du har full kontroll över kniven. Välj en kniv med ett grepp som känns bekvämt i din hand och ger dig stabilitet när du skär. Många kockknivar har handtag tillverkade av trä, plast eller rostfritt stål. Prova att hålla i olika knivar för att hitta en som passar dig bäst.
 3. Vikten: Vikten påverkar hur en kniv känns i handen och hur lätt den är att använda. Vissa föredrar tunga knivar som ger extra kraft vid skärningen, medan andra föredrar lättare knivar för ökad manövrerbarhet. Återigen är det en personlig preferens, så prova olika vikter för att se vilken typ du föredrar.
 4. Underhåll och skärphållning: För att hålla dina kockknivar i toppskick är det viktigt att veta hur man underhåller dem. Vissa knivar kräver regelbunden bryning eller slipning för att behålla skärpan, medan andra kan vara mer underhållsfria. Kontrollera tillverkarens rekommendationer för underhåll innan du köper en kniv.
 5. Budget: Kockknivar kan variera mycket i pris, och det är viktigt att hitta en som passar din budget. Bestäm hur mycket du är villig att spendera och leta efter knivar inom den prisklassen. Kom ihåg att kvaliteten ofta korrelerar med priset, så det kan vara värt att investera lite extra i en högkvalitativ kniv som kommer att hålla länge.

Sammanfattningsvis är valet av kockknivar en personlig preferens baserad på dina behov och preferenser. Ta dig tid att prova olika knivar och överväga de faktorer som nämnts ovan för att hitta en kniv som passar dig bäst. En bra kockkniv kommer att vara ett värdefullt verktyg i ditt kök och göra matlagningen både enklare och roligare.

Frågor och svar om kockknivar

Varför ska man inte diska knivar i diskmaskin?

För det första kan det bli skador på knivarna: Diskmaskiner använder ofta höga vattentemperaturer och kraftfulla vattenstrålar för att rengöra tallrikar och bestick. Denna kombination av värme och tryck kan skada knivbladet och försämra dess skärpa över tid. Knivarna kan även bli repade eller deformeras om de kommer i kontakt med andra metallföremål i diskmaskinen. Att regelbundet utsätta knivarna för den hårda miljön i diskmaskinen kan påverka deras hållbarhet och livslängd. Knivbladen kan bli trubbiga och knivhandtagen kan förlora sin finish eller bli skadade. Om knivarna inte placeras ordentligt i diskmaskinen kan de dessutom glida eller sticka upp från bestickkorgen. Det kan vara farligt för dig eller någon annan som hanterar disken, eftersom man lätt kan skära sig om man råkar komma i kontakt med ett exponerat knivblad.

Hur slipar man knivar?

Det finns olika typer av slipverktyg att välja mellan, inklusive vässstål, slipstenar och elektriska knivslipare. Valet beror på personliga preferenser och erfarenhet. Innan du börjar slipa, rengör kniven noggrant för att avlägsna smuts och matrester. Torka den sedan ordentligt för att förhindra att den glider eller skadas under vässningen. Följ råden beroende på det slipverktyg du använder (tänk på att alltid slipa bort ifrån kroppen) och avsluta med att testa skärpan genom att försiktigt skära igenom en tomat eller något annat mjukt. Var försiktig och se till att ha kontroll över kniven under testet.

Vilken kökskniv är bäst?

I vårt test blev KAI Shun Classic Kockkniv från kategorin Lyx utsedd till bäst i test. Detta är en riktig värstingkniv! Handgjord i Damaskusstål som har en skärpa likt få. Den har blivit utsedd till bäst i test inte bara av oss, utan en hel drös andra från The Telegraph till Råd och Rön och det med rätta.

Anna Sjöö

Jag är utbildad journalist och en av ledsagarna här på Hemfakta! Mitt mission är att vägleda dig i pryldjungeln och jag tror vi är en bra match för jag är en sucker för bäst-i-test – med ett extra öga för coola köksmaskiner. E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar