1. Hem
 2. >
 3. Hem & Hushåll
 4. >
 5. Bäst i test: Knivslip – För att slöa knivar är under din värdighet!
Knivslip.jpg

Lyx

Bäst i test knivslip

Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener

8.8

Mellan

Knivslip-2.jpg

Vulkanus Professional VG2

8.8

Budget

Bäst i test knivslip

Fiskars Premium

8

Inledning

Ja men så lugn i stormen nu – inte är väl en slö kniv något att jaga upp sig för! Ja, förutom den lilla detaljen att slöa knivar är ABSOLUT LIVSFARLIGA, det vill säga. Jo, det är sant – slöa knivar är faktiskt farligare än vassa! Så vad sägs om att skärpa till dig lite och investera i årets bästa knivslip istället? Vi har nämligen granskat, vridit och vänt och ja, slipat för all del, för att hitta de mest pålitliga knivsliparna på marknaden. Oavsett om du helst ligger på latsidan och vill ha en elektrisk knivslip eller om du gillar det hederliga arbetet med en manuell slip – har vi hittat något för dig. Så, förbered dig på att förvandla ditt kök till ett knivsliperi i toppklass, det har nämligen äntligen blivit dags att kora årets bästa knivslip 2024!

Här på Hemfakta har vi utsett TORMEK T-1 till årets bästa knivslip 2024, då detta är knivslipen för dig som är seriös i ditt slipande och faktiskt vill ha den knivslip som ger absolut bäst resultat – varje gång! Vi älskar den! 

Våra slipande experter har landat i 6 knivslipar i olika prisklasser och med olika egenskaper. Å har du slut på knivar att slipa? Då kan du kolla in vårt bäst i test kockknivar! Ps! Produkterna i detta test är inte testade av redaktionen – bedömningen baseras istället på hundratals användaromdömen, noga jämförelser, tidigare testresultat, expertomdömen och recensioner om produkterna.

I jakten på den ultimata knivslipen har vi noggrant granskat och jämfört sex olika alternativ för att hjälpa dig att hitta den som passar dig bäst. Knivsliparna har testats i tre olika prisklasser: lyx, mellanklass och budget. Låt oss ta en närmare titt på hur dessa knivslipar skiljer sig åt.

1

Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener – Bästa knivslipen [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bäst i test knivslip

Lyx

Vinnare

6

Pris

9

Användarvänlighet

10

Mångsidighet

9

Slutresultat

10

Snabbhet och effektivitet

8.8

Totalpoäng

Motivering: Tormek T-1 är en proffsig knivslip med en hög prisnivå, men den erbjuder enastående användarvänlighet, mångsidighet och snabbhet och effektivitet. Den ger knivarna utmärkt skärpa och är en pålitlig investering för den som är villig att spendera lite extra.

Ett bra val för dig som gärna spenderar lite extra för att få det bästa! Pris ca. 3.700 kr.

Säg hejdå till slitna brödknivar och halloj till Michelin-skärpa! Tormek T-1 sägs nämligen ta knivslipning från hobbynivå till mästerkockshöjder – och det direkt på din köksbänk. Den patenterade styrningen för slipvinkeln och en separat bryningsskiva ger dina knivar en riktigt bra skärpa. Slipen är dessutom väldigt tystgående och temperatursäker.

Den har en design som inte bara är snygg utan även riktigt funktionell med det robusta handtaget i massiv ek. Här kan du slipa alla slags knivar – ja till och med keramikknivar – vilket gör denna knivslip till testets mest mångsidiga slip. En riktigt bra knivslip för dig som verkligen vill vara säker på att få ett bra resultat varje gång.

 • Material: Zink, Massiv ek 
 • Tål maskindisk: Nej
 • Slipvinkel: Mellan 12 och 22
 • Slipmetod: Sliphjul/blad
 • Knivtyp: Alla, inklusive keramikknivar 
 • Övriga egenskaper: Elektrisk, Patenterad styrning, Separat bryning, Magnet som samlar upp stålpartiklar, tystgående 

Fördelar 

 • Majoriteten av alla användare tycker att den är väldigt enkel att använda
 • Knivarna blir som nya
 • Snabb och effektiv
 • Värd varenda krona
 • Ger ett proffesionellt resultat

Nackdelar 

 • Dyr

Sammanfattning: Vi baserar dessa för- och nackdelar på 900 recensioner hämtade från Tormek1 och Bagaren & Kocken2 . Dessa recensioner ger en bred inblick i användarnas erfarenheter med produkten.

2

Chef’s Choice AngleSelect Diamond

Bäst i test knivslip

Lyx

Utmanare

7

Pris

9

Användarvänlighet

8

Mångsidighet

9

Slutresultat

10

Snabbhet och effektivitet

8.6

Totalpoäng

Motivering: Chef’s Choice AngleSelect Diamond erbjuder bra användarvänlighet, snabbhet och effektivitet. Den är prisvärd för prestandan och ger utmärkta resultat. Den är ett bra alternativ för den som söker en elektrisk knivslip med hög kvalitet till ett något lägre pris än Tormek T-1.

En elektrisk knivslip till ett lägre pris! Pris ca. 2.300 kr.

Här har vi något för dig som vägrar kompromissa när det gäller dina knivars vasshet, ja, vi vågar nog till och med påstå att den här knivslipen kan liknas vid knivsliparnas Rolls-Royce. Den använder sig av en unik trestegsprocess som hanterar i princip alla knivtyper – till och med tandade knivar! Här är det 15° slipvinkel för dina asiatiska knivar och 20° för de europeiska klassikerna som gäller medan steg två och tre förfinar och polerar din kniv till en nivå som får den att skära genom tomaten som om den vore smör.

Den är enkel att använda och ger ett riktigt bra resultat varje gång. Kvalitén? Rocksolid. Den här maskinen kommer hålla minst lika länge som ditt intresse för matlagning – om inte längre.

 • Material: Borstat stål
 • Tål maskindisk: Nej 
 • Slipvinkel: 15° (Asiatisk) respektive 20° (Europeisk)
 • Slipmetod: Sliphjul/blad
 • Knivtyp: Asiatiska, Europeiska, Tandade knivar 
 • Övriga egenskaper: Trestegsmodell, Skrapar, underhåller, föfinar och polerar kniveggen

Fördelar 

 • Enkel att använda
 • Säker att använda
 • Kraftfull knivslip med bra resultat
 • Ger sylvassa knivar på under minuten

Nackdelar 

 • Vissa tycker att knivslipen låter lite mycket

Sammanfattning: Vi baserar dessa för- och nackdelar på cirka 1.000 recensioner hämtade från Chef’s Choice3 och Amazon4 . Dessa recensioner ger en bra inblick i användarnas erfarenheter med produkten.

Duellen

Lyx

Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener – Bästa knivslipen 2024! vs. Chef’s Choice AngleSelect Diamond

När vi jämför vinnaren i Lyxklassen, Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener, med utmanaren i Lyxklassen, Chef’s Choice AngleSelect Diamond, ser vi några viktiga skillnader. Tormek T-1 utmärker sig med sin patenterade styrning för slipvinkeln och separat bryningsskiva. Detta gör att den ger knivarna en riktigt bra skärpa och är mycket användarvänlig. Chef’s Choice AngleSelect Diamond erbjuder också bra skärpa, men den anpassar inte slipvinkeln på samma sätt som Tormek. Tormek T-1 är dyrare, men dess mångsidighet och användarvänlighet ger den fördel i Lyxklassen.

3

Vulkanus Professional VG2

Knivslip-2.jpg

Mellan

Vinnare

8

Pris

9

Användarvänlighet

9

Mångsidighet

9

Slutresultat

9

Snabbhet och effektivitet

8.8

Totalpoäng

Motivering: Vulkanus Professional VG2 erbjuder testets bästa balans mellan pris och prestanda. Den har hög användarvänlighet och levererar utmärkta resultat. Dess mångsidighet och proffsiga resultat gör den till det bästa valet för dig som söker en manuell knivslip.

En riktigt effektiv och omtyckt knivslip! Pris ca. 1.300 kr.

Vulkanus är lite av en mästare i knivslipning – och deras senaste skapelse VG2 Professional är inget undantag. Slipvinkeln justeras smidigt och automatiskt mellan 11-21 grader vilket gör knivarna så gott som nya, varje gång. Den unika, patenterade fjäderteknologin ser till att jobbet blir effektivt och håller länge.

Den är tillverkad i rostfritt stål vilket bidrar till att den här knivslipen inte bara är en snygg kompanjon på köksbänken, utan även en tålmodig sådan – den klarar nämligen maskindisk utan att tappa glansen – något få andra knivslipar gör. Faktum är att användarvänligheten är en av dess största fördelar, och inte bara enligt oss: användare och andra bäst i test-sidor håller med. Den passar både för raka och tandade blad vilket gör den till en mångsidig spelare i knivsliparnas värld. Om du vill ha en pålitlig, slitstark och mångsidig knivslip, är VG2 Professional från Vulkanus värd varje krona.

 • Material: Rostfritt stål
 • Tål maskindisk: Ja
 • Slipvinkel: Mellan 11-21 grader
 • Slipmetod: Skärpstål
 • Knivtyp: Både raka och tandade knivar
 • Övriga egenskaper: Justerar slipvinkeln automatiskt, Patenterad fjäderteknologi

Fördelar 

 • Väldigt enkel och användarvänlig
 • Bra pris/prestanda-balans
 • Ger ett proffesionellt resultat
 • Snygg och praktisk design
 • Värd varenda krona
 • Ger knivar vassa som rakblad

Nackdelar 

 • Kan ta lite tid att lära sig hur man ska göra för att få till ett bra resultat

Sammanfattning: Vi baserar dessa för- och nackdelar på cirka 105 recensioner hämtade från Bagaren & Kocken5 och Cervera6 . Dessa recensioner ger en mångsidig inblick i användarnas erfarenheter med produkten.

4

SharpX EdgeFix Manuell EFKS

Bästa knivslipen

Mellan

Utmanare

8

Pris

9

Användarvänlighet

8

Mångsidighet

9

Slutresultat

8

Snabbhet och effektivitet

8.4

Totalpoäng

Motivering: SharpX EdgeFix erbjuder en användarvänlig lösning som ger ett bra resultat. Dess teknik är annorlunda och kan vara mycket fördelaktig för vissa användare. Prisvärdheten gör den till ett starkt alternativ i Mellanklassen.

En lite annorlunda slipteknik som är extremt användarvänlig! Pris ca. 1.500 kr.

Om du någonsin har slitit med en trubbig kniv vet du att rätt slipverktyg kan vara en game-changer. Den här knivslipen kommer med en banbrytande teknik kallad SAF (Self Adjusting Funktion); en teknologi som gör att kniveggen har full kontakt med de fjäderbelastade, roterbara slip- och poleringsstavarna i varje rörelseriktning – vilket ger dig ett optimalt resultat varje gång.

Du blöter din kniv, väljer önskad vinkel och drar den genom slipens V-formade stavar. Ett pass med diamantstavarna skapar den perfekta ‘råeggen’, och en andra omgång med keramikstavar polerar till perfektion. Och det bästa? Det funkar lika bra på europeiska som på japanska knivar.

Edge Fix är idealisk för den som har en kniv i normalutförande. Däremot, om du äger en kniv med en extremt tunn och spröd egg, då bör du nog leta efter ett finare slipverktyg. Överlag är Edge Fix TM ett säkert val för de allra flesta kökskrigare där ute. Den får din slöa kniv att bli så vass att du kan hacka lök utan en tår. Och det, mina vänner, är en prestation i sig.

Så tycker experten om SharpX knivslip

Enligt Paul, knivslipsexpert på Prisjakt7 är SharpX den bästa knivslipen han någonsin har använt. Detta då den inte kräver någon som helst kunskap eller teknik för att generera ett felfritt resultat. Den förstör inte kniven, känns robust och högkvalitativ och är extremt användarvänlig!

 • Material: Stål
 • Tål maskindisk: Nej
 • Slipvinkel: 30°/ 40°
 • Slipmetod: Self Adjusting Funktion
 • Knivtyp: europeisk eller en japansk kniv i normalutförande
 • Övriga egenskaper: Slipar och polerar, semiautomatiserat slipverktyg

Duellen

Mellan

Vulkanus Professional VG2 vs. SharpX EdgeFix Manuell EFKS

I Mellanklassen jämför vi vinnaren, Vulkanus Professional VG2 Knivslip, med utmanaren, SharpX EdgeFix Knivslip Manuell EFKS. Vulkanus Professional VG2 erbjuder automatisk justering av slipvinkeln mellan 11-21 grader och en patenterad fjäderteknologi, vilket ger en hög användarvänlighet och proffsiga resultat. SharpX EdgeFix använder en unik SAF-teknik och är extremt användarvänlig med sitt semiautomatiserade system. Vulkanus är något dyrare men erbjuder mer precision, större mångsidighet och kan vara ett bättre val för dem som söker en manuell knivslip med hög kvalitet.

5

Fiskars Premium

Bäst i test knivslip

Budget

Vinnare

9

Pris

8

Användarvänlighet

7

Mångsidighet

8

Slutresultat

8

Snabbhet och effektivitet

8

Totalpoäng

Motivering: Fiskars Premium är budgetalternativet och erbjuder en god prestanda för priset. Den är enkel att använda och ger tillfredsställande resultat, särskilt för Fiskars egna knivar. Det är ett prisvärt val för dem som inte vill investera för mycket i sin knivslip.

För dig som vill ha ett bra resultat för en billigare peng! Pris ca. 700 kr.

Säg hejdå till slöa knivar med Fiskars Premium brynstensset. Oavsett om du är knivskarp i köket eller en slipad amatör lär detta sett göra sig gott i ditt kök. Med sin dubbelsidiga brynsten, en för grovslipning och en för finslipning, blir resultatet riktigt bra så fort man fått in rätt teknik. Setet kommer med en 26° slipvinkelguide skräddarsydd för att passa Fiskars egna knivar inklusive deras Titanium-serie. Du får också ett poleringsläder för den sista touchen.

Det medföljande förvaringsetuiet har en halksäker hållare som gör slipprocessen säkrare och bekvämare. Instruktionerna är dessutom enkla så även nybörjare kan känna sig som hemma. Flera användarrecensioner och andra bäst i test-sidor vittnar om knivslipens effektivitet, och vi? Vi är beredda att hålla med. Setet levererar inte bara på pappret, det presterar i praktiken också.

 • Material: Läder, Rostfritt stål, Keramik, Silikon, ABS-plast, Polypropen
 • Tål maskindisk: Nej
 • Slipvinkel: 26° 
 • Slipmetod: Bryne (sten)
 • Knivtyp: Perfekt för Fiskars knivar 
 • Övriga egenskaper: Dubbelsidig brynsten, halksäker hållare
6

Global G-91

Bästa knivslipen

Budget

Utmanare

9

Pris

9

Användarvänlighet

7

Mångsidighet

7

Slutresultat

8

Snabbhet och effektivitet

8

Totalpoäng

Motivering: Global G-91 erbjuder en mycket användarvänlig och prisvärd lösning. Den är enkel att använda och ger enligt användare ett riktigt bra resultat. Det är ett bra budgetalternativ helt enkelt.

Prisvärd knivslip som är otroligt smidig och mycket enkel att använda! Pris ca. 350 kr.

Är det framförallt enkelhet och användarvänlighet du är ute efter i din knivslipsjakt? Då är Globals våtslip din go-to. Den här varianten kommer med två sliphjul som är absolut bäst för japanska knivar men fungerar på alla knivar med slätt blad. Användningen är barnsligt enkelt; fyll behållaren med vatten, dra några tag genom de två keramiska sliphjulen och vips – din kniv är som ny. Och tro mig, användarvänligheten här är så simpel att alla med två händer lär klara av det galant. Globals våtslip är ett självklart val för snabb, billig och effektiv slipning.

 • Material: Rostfritt stål, Keramisk slipsten
 • Tål maskindisk: Ja
 • Slipvinkel: Justerbar, 10–15 grader
 • Slipmetod: Sliphjul/blad
 • Knivtyp: Bäst för japanska knivar, funkar för alla knivar med slätt blad
 • Övriga egenskaper: Våtslip, 240 i kornstorlek samt 600 i kornstorlek

Fördelar 

 • Superlätt att använda
 • Ger snabbt resultat
 • Gör slöa knivar mycket vassare
 • Riktigt bra budgetval
 • Ger bra resultat sett till priset

Nackdelar 

 • Funkar sämre på tandade knivar

Sammanfattning: Vi baserar dessa för- och nackdelar på cirka 150 recensioner hämtade från Bagaren & Kocken8 och Cervera9 . Dessa recensioner ger en bred inblick i användarnas erfarenheter med produkten.

Duellen

Budget

Fiskars Premium vs. Global G-91

När vi jämför vinnaren i Budgetklassen, Fiskars Premium, med utmanaren, Global G-91 Våtslip, ser vi att båda är prisvärda alternativ. Fiskars Premium levereras med dubbelsidiga bryn och en 26° slipvinkelguide som passar Fiskars egna knivar. Den är användarvänlig och ger tillfredsställande resultat. Global G-91 erbjuder en våtslip med två keramiska sliphjul och är extremt användarvänlig. Båda alternativen är prisvärda, men Fiskars Premium är något dyrare och speciellt anpassad för Fiskars knivar, medan Global G-91 är ett bra budgetval för dem som söker en snabb och effektiv slipning.

Köpguide Knivslipar

En riktigt bra knivslip kan verkligen vara användbar i hemmet, och kan snabbt och enkelt göra dina slöa knivar användbara igen. Det finns dock en hel del olika knivslipar att välja mellan då det kommer i olika storlekar, använder olika metoder, är av olika modeller och är i olika prisklasser och med olika egenskaper. Det kan helt enkelt vara ganska svårt att veta vilken man ska välja. Den knivslip som är rätt val för andra är kanske inte rätt val för dig heller. Knepigt va?

Fundera över vad som känns viktigt för dig i ditt val av knivslip, och utgå från det när du gör ditt val. Här kommer vi att gå igenom några saker som kan vara värt att fundera lite extra över: modell, storlek och prisklass.

Modell

När det gäller modell är det framförallt manuell eller elektrisk du bör ta ställning till. En elektrisk är förstås effektiv och enkel att använda, och innebär att du inte behöver göra lika mycket jobb själv. Istället för att dra kniven fram och tillbaka så behöver du bara hålla i den. Men en manuell modell är inte särskilt komplicerad att använda heller, och oftast behöver man bara dra igenom kniven några gånger, vilket gör att en elektrisk kan kännas smått onödig – och inte minst dyr.

Här bör du kanske främst fundera över varför du vill ha en elektrisk knivslip? Om du till exempel har skadade knivar kan elektriska knivslipar ibland vara effektivare, men det är inte alltid det räcker med att slipen är elektrisk – oftast behöver den även vara riktigt effektiv. Om du kommer slipa många knivar och ofta kan det kanske också vara bekvämt med en elektrisk.

Storlek

Även om en liten och smidig knivslip förstås kan vara en fördel, är dessvärre de allra bästa knivsliparna ofta lite större. Om du har tänkt investera i en riktigt effektiv knivslip kan det alltså vara så att du måste stå ut med att den är lite större och otympligare. Med det sagt så finns det även riktigt effektiva knivslipar som har en smidigare storlek, och det finns även riktigt behändiga modeller som är enkla att förvara.

Prisklass

Priserna på knivslipar varierar kraftigt, och billiga modeller kan kosta ett par hundra medan de dyraste kan kosta 5000 kronor och mer därtill. De allra dyraste är sällan nödvändiga att köpa om knivslipen bara ska användas för hemmabruk, men ett par tusenlappar kan absolut vara värt att lägga om man vill ha en riktigt effektiv modell.

Även här gäller det att fundera över vad du egentligen behöver. För en del räcker det långt med en billigare modell, och det är kanske inte värt att investera i en riktigt dyr. För många kan det dock vara värt att lägga ett par tusenlappar för att få en riktigt bra knivslip som gör att knivarna blir som nya igen.

Avslutande ord inför ditt köp av knivslip

Även om man kan tro att slöa knivar bara är väldigt irriterande, svåra att använda och i värsta fall oanvändbara så är de faktiskt en säkerhetsrisk också. Slösa knivar kan nämligen bli farliga att använda då de kan glida och slinta vid användning. En vass kniv blir inte bara effektivare och går lättare att använda, utan den blir även säkrare.

Det finns många fördelar med en knivslip. Även om det finns speciella tjänster man kan nyttja där man skickar in sina slöa knivar på slipning, så är en effektiv knivslip i hemmet ganska oslagbart. Det går snabbt och enkelt, man slipper vara utan knivarna en period och man kan ofta spara en del pengar.

Det kan även vara en bra idé att investera i en lite bättre knivslip som även kan hantera skadade knivar. Dessa kostar förstås mer, men kan bli billigare i längden eftersom du slipper betala för slipning eller byta ut knivar som du inte lyckas rädda med knivslipen hemma.

För slipning hemma finns egentligen flera alternativ, till exempel slipsten och knivbryne. En knivslip är dock betydligt effektivare och sparar tid, jämfört med om man använder något annat alternativ. Det finns även en hel del olika modeller på knivslipar, till exempel elektriska och manuella. Det kan vara en bra idé att kolla runt på olika alternativ och fundera över vad man behöver och vill ha, innan man gör sitt val.

Frågor och svar om knivslip

I vårt test blev Tormel T-1 Kitchen Knife Sharpener utsedd till årets bästa knivslip. Detta beror på dess överlägsna prestanda och användarvänlighet. Tormek T-1 erbjuder en patenterad styrning för slipvinkeln och en separat bryningsskiva som ger dina knivar en utmärkt skärpa. Den är mångsidig nog att hantera olika knivtyper, inklusive keramikknivar, och har flera smarta funktioner – något som många andra knivslipar saknar.

En knivslip är, precis som till exempel slipsten och knivbryne, en produkt som används för att slipa knivar och få dem vassa igen. Knivslipen kan vara elektrisk eller manuell och kommer i många olika modeller.

Det finns många olika knivslipar som används på olika sätt, därför är det förstås viktigt att du tar reda på hur den specifika modellen ska användas innan du börjar använda den. Generellt är det dock väldigt enkelt att använda en knivslip.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

 1. Tormek, 25/10-23 []
 2. Bagaren & Kocken, 25/10-23 []
 3. Chef’s Choice, 25/10-23 []
 4. Amazon, 25/10-23 []
 5. Bagaren & Kocken, 25/10-23 []
 6. Cervera, 25/10-23 []
 7. Paul, Prisjakt, 25/10-23 []
 8. Bagaren & Kocken, 25/10-23 []
 9. Cervera, 25/10-23 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser