1. Hem
 2. >
 3. Husdjur
 4. >
 5. Bäst i test: Kattsand – Ropen skalla luktfrihet åt alla!
26644_pla_world_s_best_extr_8_3fa3add8-cb7b-4ad6-b8be-cb0cd027ce22.jpg

Lyx

Bäst i test kattsand

World’s Best Cat Litter Extra Strength kattsand – Bästa kattsanden!

9.2

Mellan

Bäst i test Kattsand

Cat’s Best Original kattströ

Budget

Bästa kattsanden

Intersand Classic

7.5

Inledning

Ja men ni vet ju hur det är. Det knastrar under fötterna, dammet ligger tjockt som brandrök i badrummet och den fruktansvärda doften av ammoniak och kattbajs får magen att vända sig ut och in. Nä. Det har blivit dags för dig att skaffa en kattsand som faktiskt gör sitt jobb. Och med sitt jobb menar jag att den varken syns, hörs eller märks ALLS. Hur hittar jag den då? Frågar du. Den hittar du här! Svarar jag. Det har nämligen blivit dags för oss att kora årets bästa kattsand – för din rätt till en odörfri vardag! 

I vårt test har vi fokuserat på att ta fram 6 stycken riktigt bra och i många fall riktigt miljövänliga kattströer. Vi har tittat på faktorer som klumpbildningsförmåga, odörkontroll och miljövänlighet. För att göra livet lite enklare för dig har vi delat upp kattsanden utifrån kategorierna Lyx, Mellan och Budget. 

1

World’s Best Cat Litter Extra Strength kattsand – Bästa kattsanden 2023!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bäst i test kattsand

Lyx

Vinnare

7

Pris

10

Luktabsorbering

10

Dammbildning

9

Miljövänlighet

10

Uppsugningsförmåga

9.2

Totalpoäng

Motivering: Detta strö är toppklass överallt utom när det kommer till priset. Även om det är dyrt, får man vad man betalar för. Dess exceptionella luktabsorbering, dammkontroll och uppsugningsförmåga gör det värt varje krona. Dessutom är det miljövänligt.

Stark odörkontroll och extremt lite damm! Kilopris fr. cirka 40 kr.

Av alla kattströer vi kikat på är World’s Best Extra Strength kattsand den som är absolut bäst på att ta bort dålig lukt. Den dammar dessutom extremt lite och är ett miljövänligt alternativ.

Tillverkad av hela majskorn och 100 % naturlig levererar denna kattsand överlägsen klumpbildning och luktabsorbering. När sanden blir våt bildas små, hårda klumpar som är helt vattenlösliga vilket gör dem lätta att skopa upp ur kattlådan. De fina kornen är skonsamma mot tassarna och stimulerar din katt att krafsa. Dessutom kan du vara trygg med att den inte innehåller några kemiska tillsatser eller parfym.

Dess miljövänliga egenskaper gör den ännu mer tilltalande. Nedbrytbar och tillverkad av naturligt förnybart material är denna kattsand ett ansvarsfullt val för alla kattägare som vill minska sin miljöpåverkan. Trots att den är relativt dyr i inköp är det faktiskt ett ganska ekonomiskt alternativ. Med den maximala absorberingsförmågan behöver du nämligen inte byta ut hela lådan lika ofta vilket sparar både tid och pengar.

Fördelar

 • Bäst på att ta bort dålig lukt
 • 99.9 % dammfri
 • Miljövänlig
 • Bra klumpbildning
 • Oparfymerad
 • Nedbrytbar
 • Odör efter 24 timmar: Extremt låg
 • Uppsugningsförmåga i relation till vikt: 500 %
2

Eco Cane Kattsand

Bästa kattsanden 2023

Lyx

Utmanare

7

Pris

9

Luktabsorbering

10

Dammbildning

10

Miljövänlighet

9

Uppsugningsförmåga

9.1

Totalpoäng

Motivering: Eco Cane är ett utmärkt miljövänligt val som erbjuder utmärkt dammkontroll och uppsugningsförmåga. Även om dess luktabsorbering är något sämre än World’s Best, kompenserar det genom att vara något billigare. Det är ett starkt alternativ för kattägare som söker en balans mellan prestanda och pris.

Miljövänlig och dammfri med bäst klumpbildning! Kilopris fr. cirka 37 kr.

Letar du efter en kattsand som är både miljövänlig och effektiv? Då är Eco Cane det perfekta alternativet för dig och din lurviga vän! Denna sand är inte bara nedbrytbar och brännbar, den är också otroligt lätt att hantera eftersom den väger mycket mindre än andra sandvarianter på marknaden. Du behöver inte heller oroa dig för obehagliga lukter eftersom denna sand tar hand om dem effektivt.

Den har en uppsugningsförmåga på 800% av sin egen vikt där klumparna som bildas är tätt packade och håller ihop, så du behöver inte oroa dig för att de ska falla sönder när du rengör kattlådan. Eco Cane har också en väldigt låg vikt vilket gör den enkel att hantera. Dessutom är den dammfri vilket ger både dig och din katt en renare och friskare miljö. En annan fantastisk egenskap är att Eco Cane är till 100% förnybar. Du kan vara trygg i vetskapen om att du gör en positiv miljöinsats genom att välja denna produkt.

Sanden är tillverkad av maniokplanta och sockerbeta, vilket ger en naturlig och hållbar produkt.

Fördelar

 • Uppsugningsförmåga i relation till vikt: 800 %
 • Odör efter 24 timmar: Låg
 • Väger väldigt lite
 • Miljövänlig
 • Nedbrytbar
 • 99% dammfri
3

Cat’s Best Original kattströ

Bäst i test Kattsand

Mellan

Vinnare

8

Pris

9

Luktabsorbering

8

Dammbildning

10

Miljövänlighet

8

Uppsugningsförmåga

Motivering: Cat’s Best är prisvärt och miljövänligt, men dess dammbildning och uppsugningsförmåga är något sämre än konkurrenterna i lyxklassen. Dessutom är dess klumpbildning inte lika bra som de andra. Trots detta är det fortfarande ett bra val för dem som prioriterar miljövänlighet och pris.

Extremt bra uppsugningsförmåga och väldigt lite damm! Kilopris fr. cirka 27 kr.

Cat’s Best är den perfekta kattsanden för alla kattägare som värnar om en ren och miljövänlig lösning. Tillverkad av rent organiskt träfiber erbjuder denna sand en riktigt bra uppsugningsförmåga, extremt lite dammbildning en naturlig och behaglig doft. En av de bättre egenskaperna hos Cat’s Best är dess höga vätskebindande kapacitet. Den binder effektivt obehaglig lukt och kan absorbera upp till 5 gånger sin egen vikt. Du behöver inte oroa dig för luktproblem med denna sand!

Det bästa av allt är att Cat’s Best är 100 % biologiskt nedbrytbar. Du kan enkelt spola den ner i toaletten, där den tas om hand som rötbart organiskt material och blir till BioGas. Om du föredrar det kan du också kasta den i hushållssoporna, där den bränns och genererar fjärrvärme. Alternativt kan du kompostera den och använda den som gödslad jord. Valet är ditt, och oavsett vilken metod du väljer så bidrar du till en hållbar och miljövänlig avfallshantering.

Värt att nämna är att Cat’s Best inte bildar fullt så bra klumpar som andra märken.

Fördelar

 • Uppsugningsförmåga i relation till vikt: 500 %
 • Odör efter 24 timmar: Låg
 • Biologiskt nedbrytbar
 • Kan spolas ner i toaletten
 • Organiskt träfiber

Sammanlagt betyg  8.8

4

Toa-Lätt Kattströ

Bäst i test Kattsand

Mellan

Utmanare

8

Pris

7

Luktabsorbering

10

Dammbildning

9

Miljövänlighet

8

Uppsugningsförmåga

8.6

Totalpoäng

Motivering: Toa-Lätt är ett utmärkt miljövänligt och dammfritt alternativ som är bra på uppsugning och har ett bra pris. Luktabsorberingen kan dock förbättras.

Klumpar sig inte och passar lika bra till kattlådan som till smådjursburen! Kilopris fr. cirka 27 kr.

Här har vi ännu en kattsand som tar hand om både ditt husdjur och vår planet. Detta miljövänliga kattströ är gjort av pappersmassa tillverkad av ren pappersfiber utan tillsatser. Med sin höga uppsugningsförmåga håller det kattlådor och djurburar torra och fräscha.

Toa-Lätt består av 80 % cellulosafiber och 20 % kaolin. Ströt har en ljusgrå eller ljusbrun färg som kan skifta lite, men vad det saknar i färgkonsistens kompenserar det med sina fantastiska egenskaper. Det neutraliserar lukt effektivt och är dessutom dammfritt, vilket ger både dig och ditt husdjur en renare och hälsosammare miljö. Ett stort plus med Toa-Lätt är dess hållbarhet. Det använda ströet kan enkelt läggas i trädgårdskomposten eller i de vanliga hushållssoporna vilket bidrar till en mer miljövänlig avfallshantering.

Det spelar ingen roll om du har katter eller andra smådjur, Toa-Lätt är ett mångsidigt strö som passar alla. Det är ej klumpbildande och fungerar som papperspellets. Tillverkat i Sverige är det ett lokalt och ansvarsfullt val för ditt husdjur.

Fördelar

 • 100% dammfritt
 • Ej klumpbildande
 • Tillverkat i Sverige
 • Nedbrytbart
 • Passar både till katter och smådjur
 • Uppsugningsförmåga i relation till vikt: 700 %
 • Odör efter 24 timmar: Mellan
5

Intersand Classic

Bästa kattsanden

Budget

Vinnare

9

Pris

7

Luktabsorbering

8

Dammbildning

7

Miljövänlighet

7

Uppsugningsförmåga

7.5

Totalpoäng

Motivering: Intersand Classic är ett bra budgetalternativ, men det ligger lite efter konkurrenterna när det gäller luktabsorbering, uppsugningsförmåga och miljövänlighet.

Mycket absorberande och bildar bra klumpar! Kilopris fr. cirka 16 kr.

Letar du efter en kattsand som verkligen gör skillnad? Då är Intersand Classic det perfekta valet för dig och din lurviga vän! Med sin exklusiva och patenterade TRIPLE ACTION™-formel skingrar den otrevliga lukter på ett relativt effektivt sätt. När kattsanden kommer i kontakt med urin utvecklas nämligen en doft av babypuder. Värt att nämna är dock att odörkontrollen inte håller lika länge som andra ströer i testet.

En av de bättre egenskaperna hos Classic kattsand är dess snabba klumpbildning. Fasta klumpar bildas omedelbart vilket gör att den fuktiga kattsanden inte fastnar på kattens tassar eller i botten av kattlådan. Resultatet? Enklare rengöring och inget kattsand som sprids runt i hemmet. Rena och glada tassar för din katt! Den har en absorption på upp till 350 % av sin egen vikt och är ett ekonomiskt val eftersom du bara behöver ta bort fuktig, smutsig sand och klumpar och fylla på med samma mängd Classic igen.

Och vi har inte glömt bort damm! Classic kattsand är upp till 99,9 % dammfri, vilket innebär ett renare och sundare hem för alla. Dessutom är det bra för katten och de som eventuellt är allergiska i familjen. Rena tassar och en förbättrad hälsa – det är vad vi vill ha!

Fördelar

 • 99.9 % dammfritt
 • Mycket bra och snabb klumpbildning
 • Doft av babypuder
 • Uppsugningsförmåga i relation till vikt: 350 %
 • Odör efter 24 timmar: Mellan
6

Träströ PeeWee Pellets

Bäst i test kattsand

Budget

Utmanare

10

Pris

7

Luktabsorbering

9

Dammbildning

9

Miljövänlighet

8

Uppsugningsförmåga

8.6

Totalpoäng

Motivering: Träströ PeeWee Pellets är ett utmärkt val för de som prioriterar både pris och miljövänlighet. Jämfört med andra märken, producerar det mindre damm, vilket gör det till ett bra alternativ för kattägare och katter som är känsliga för damm. Dess höga uppsugningsförmåga kompenserar något för dess något lägre poäng på luktabsorbering.

Bra för miljön och plånboken! Kilopris fr. cirka 12 kr.

Vill du vara snäll mot både din katt, naturen och din plånbok? Då är PeeWee Träpellets det perfekta valet för dig! Denna svenska produkt är tillverkad av träspån från skogstall och svensk rödgran och är en riktig miljöhjälte. PeeWee Träpellets är inte bara bra för miljön, de är också dammfria! När pelletsen blir våta faller de sönder och bildar ett fint strö som är bekvämt för din katt att använda.

En extra bonus är att PeeWee Träpellets är speciellt utformade för att fungera perfekt med PeeWees tvådelade kattlåda. Genom att använda dessa träpellets tillsammans med kattlådan hamnar det våta ströet i den undre lådan, vilket gör rengöringen superenkel. Du behöver bara plocka ur bajs från den övre lådan och sedan en gång i månaden städa ur den undre delen i toaletten. Smidigt, eller hur?

Trots att PeeWee Träpellets är lite tyngre än andra alternativ, behöver du bara använda en liten mängd åt gången. En påse på 5 liter väger bara cirka 3 kg och räcker i över en månad. Det betyder mindre påfyllning och mer tid att mysa med din katt!

Fördelar

 • 100 % dammfritt
 • Uppsugningsförmåga i relation till vikt: 800 %
 • Odör efter 24 timmar: Mellan
 • Svensktillverkad
 • Biologiskt nedbrytbart

Köpguide Kattsand

Att välja rätt kattsand är viktigt för både din katts välbefinnande och för att hålla ditt hem rent och luktfritt. Här är en köpguide för att hjälpa dig att välja rätt kattsand för dina behov.

Preferenser:

 • Klumpbildning: Många katter föredrar klumpbildande kattsand eftersom det är lätt att rengöra och behålla en fräsch doft i kattlådan.
 • Kornstorlek: Katter kan vara kräsna när det gäller kornstorlek. Vissa föredrar fina korn medan andra föredrar grova korn. Testa olika varianter för att se vilken typ din katt föredrar.
 • Doft: Vissa kattsandprodukter har tillsatt doft för att bekämpa lukt. Var dock försiktig med starka dofter eftersom de kan vara obehagliga för katter med känslig nos.

Typ av kattsand:

 • Bentonitkattsand: Detta är den vanligaste typen av kattsand som är tillverkad av bentonitlera. Den klumpar sig lätt, vilket gör den enkel att rengöra. Tänk dock på att bentonitkattsand kan vara dammig.
 • Silikatkattsand: Silikatkattsand består av små kristaller och har en stark absorberande förmåga. Den klumpar sig inte på samma sätt som bentonitkattsand, men den håller kattlådan torr och luktfri.
 • Naturlig kattsand: Om du vill undvika kemikalier kan du välja en naturlig kattsand som är tillverkad av material som trä, vete, majs eller papper. Dessa alternativ kan vara mer miljövänliga och skonsamma för kattens tassar.

 Effektivitet:

 • Absorberingsförmåga: En bra kattsand bör kunna absorbera och klumpa sig effektivt för att minimera lukt och göra rengöringen enkel.
 • Kontroll av lukt: Vissa kattsandprodukter har extra luktstyrande egenskaper för att bekämpa obehaglig lukt. Leta efter kattsand med aktivt kol eller andra luktbekämpande tillsatser om detta är viktigt för dig.

Dammbildning och spårning:

 • Dammbildning: Om du eller din katt har problem med dammallergier är det viktigt att välja en kattsand med låg dammbildning för att undvika att sprida allergener i luften.
 • Spårning: Vissa kattsandprodukter har en tendens att fastna på kattens tassar och spridas runt i huset. Om spårning är ett problem för dig, leta efter kattsand som är utformad för att minska detta.

 

Vanliga frågor och svar om Kattströ

I vårt test blev World’s best Cat Litter utsedd till bästa kattsanden. Detta strö är toppklass överallt utom när det kommer till priset. Även om det är dyrt, får man vad man betalar för. Dess exceptionella luktabsorbering, dammkontroll och uppsugningsförmåga gör det värt varje krona. Dessutom är det miljövänligt.

Om din kattsand är gjord på lera, exempelvis bentonit, bör du slänga den på en återvinningscentral. Den går även att slänga i brännbart avfall men du bör ha i åtanke att kattsand av lera inte förbränns. Om du har en miljövänlig kattsand av exempelvis papper, trä eller majs ska du slänga det som brännbart. Viss kattsand går även att spola ner i toaletten.

Mängden kattsand som behövs i en kattlåda kan variera beroende på kattens storlek, frekvensen av användning och personliga preferenser. Du bör dock alltid ha minst 5-7 cm kattsand i lådan (djup).

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser