Bäst i test: Kattfoder – Kattmat för våra fyrbenta Gudar!

Det finns ingenting, absolut ingenting, vi bör tänka mer på än att hitta rätt kattmat till rätt katt. Det absolut sista vi vill är nämligen att katterna ska bli rosenrasande och ta över världen. För det kan dom. Man ser det i deras ögon. Under stress och press har vi därför valt att ta fram årets 6 bästa kattfoder – För katternas rätt till kattmat i världsklass! 

Precis som i vårt test för hundfoder är det svårt att peka ut ett specifikt foder som det universellt bästa. Detta då katter är individer och har olika preferenser och behov beroende på exempelvis ålder, vikt, energi och aktivitet. I vårt test har vi fokuserat på att ta fram 6 stycken riktigt bra torrfoder för katt med hög proteinhalt, ett fulländat näringsinnehåll och som inte har några påvisade mögelgifter.

Bästa kattmaten 2023

Nedan presenterar vi Hemfaktas vinnare utifrån kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

Bäst i test Lyxklassen: Orijen Cat Original – kattmat för vuxna katter och kattungar!

Ett naturligt foder med hög proteinhalt! Kilopris fr. cirka 130 kr. 

Bäst i test kattmat

Orijen Cat Original är ett kattfoder för både kattungar och vuxna katter med fokus på att tillgodose den växande kattens behov.

Innehållet består av en stor variation av färskt kött, inälvor och brosk från frigående kyckling och kalkon, vildfångad fisk och hela ägg vilket möter kattens behov av protein och fetter på ett naturligt sätt. Whole Prey-konceptet gör att fodret speglar den naturliga kosten hos vilda katter och ger en hälsosam variation av näringsämnen. Något vi gillar med Orijen Cat Original är att det inte innehåller högglykemiska kolhydrater som ris eller majs. Istället används lågglykemiska alternativ som linser och kikärtor för att främja stabila blodsockernivåer och minska risken för fettlagring.

Att foder från Orijen tillagas av färska, lokala råvaror och är fritt från konserveringsmedel är ett stort plus. Det visar att Orijen satsar på hög kvalitet och att de värnar om kattens välmående.

Specifikationer: 

 • Utfodringstyp: Helfoder
 • Smak: Ägg / Fisk / Kalkon / Kyckling / Lever
 • Kostbehov: Glutenfri / Spannmålsfri / Utan vete
 • Aktivitetsnivå: Normal
 • Protein: 40 %
 • Fett: 20 %

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

Utmanare Lyxklassen: Eukanuba Top Condition

Utvecklat tillsammans med veterinärer! Kilopris fr. cirka 150 kr.

Bäst i test kattfoder

Eukanuba Top Condition 1+ Adult har utvecklats tillsammans med veterinärer med tanke på katters specifika näringsbehov. Med 91 % animaliskt protein som kommer från kyckling och kalkon, är fodret optimalt för att stödja kattens muskeluppbyggnad och underhåll.

En annan anmärkningsvärd egenskap hos Eukanuba Top Condition 1+ Adult är närvaron av vitamin E som tillför antioxidanter som kan främja kattens vitalitet och välbefinnande. Dessa antioxidanter hjälper också till att stärka kattens immunsystem och naturliga motståndskraft. Tack vare tillsatsen av speciell prebiotika som FOS och fibrer främjas en harmonisk matsmältning. En låg magnesiumhalt i fodret är ytterligare en fördel, då den stödjer hälsan i kattens urinvägar. Det optimala förhållandet mellan omega 6- och 3-fettsyror är också värt att nämna då det främjar en förbättrad hud- och pälskondition hos katten vilket resulterar i en hälsosam och vacker päls.

Det är också värt att notera att fodret innehåller lever, vilket ger en läcker smak och tillför mineraler och kalcium för att stärka kattens skelett. Dessutom är foderbitarna utformade med en speciell struktur som hjälper till att motverka tandsten och ta bort tandbeläggningar när katten tuggar.

Specifikationer: 

 • Protein: 38 %
 • Fett: 14 %
 • Utfodringstyp: Helfoder
 • Smak: Kyckling / Kalkon / Lever
 • Ålder: Över 1 år

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

Bäst i test Mellan

Bäst i test Mellanklassen: Royal Canin Regular Fit 32 kattmat

Bra för att bibehålla vikt och för att motverka hårbollar! Kilopris fr. cirka 100 kr.

Bästa kattmaten 2023

Royal Canin Fit är ett pålitligt och balanserat helfoder för vuxna katter. Med en målgrupp från 12 månader till 7 års ålder erbjuder detta foder en komplett näringsprofil som tillfredsställer de specifika behoven hos vuxna katter och främjar en god hälsa.

En av de mest anmärkningsvärda fördelarna med Royal Canin Fit är dess förmåga att hjälpa till att bibehålla kattens idealvikt. Fodret är särskilt anpassat med hänsyn till energiinnehållet, vilket hjälper till att hålla katten i form och på en hälsosam vikt. En annan fördel med detta foder är dess förmåga att motverka hårbollar. Den unika kombinationen av olika typer av fibrer gör att maten passerar genom kattens mage och tarmar lätt samtidigt som den avlägsnar eventuellt uppstuckna hårstrån som katten har slickat i sig. Detta är särskilt värdefullt för katter som är benägna att utveckla hårbollar.

Royal Canin Fit är idealiskt för vuxna katter som är måttligt aktiva. Det ger en balanserad och komplett kost som tillfredsställer deras näringsbehov och hjälper dem att upprätthålla en hälsosam livsstil.

Specifikationer: 

 • Utfodringstyp: Helfoder
 • Smak: Fågel
 • Kostbehov: Glutenfri / Spannmålsfri / Utan vete
 • Egenskaper: Mindre aktiv / Motverkar hårbollar
 • Protein: 32 %
 • Fett: 15 %

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

 

Utmanare Mellanklassen: Bozita Feline Indoor & Sterilised – Mat för steriliserade katter!

För de lata katterna! Kilopris fr. cirka 70 kr.

Bäst i test kattmat

Bozita Indoor & Sterilised Chicken är ett fantastiskt val för steriliserade, äldre, överviktiga eller mindre aktiva katter. Detta svensktillverkade helfoder är speciellt utformat med ett lägre energiinnehåll för att möta deras behov och främja en hälsosam vikt.

En av de mest anmärkningsvärda egenskaperna hos Bozita Indoor & Sterilised Chicken är närvaron av färskt kycklingkött – vilket ger en naturlig och läcker källa till protein för katten. Dessutom tillhandahåller fodret en balanserad kombination av mineraler och vitaminer som är viktiga för kattens övergripande välmående.

Fodret är också berikat med naturliga prebiotika, FOS och MOS, vilket främjar en sund mag- och tarmfunktion hos katten. Tillsatsen av naturliga betaglukaner från jäst är hälsofrämjande och bidrar till kattens välbefinnande. Dessutom innehåller Bozita Indoor & Sterilised Chicken en optimal balans av mineraler som kalcium, fosfor och magnesium, samt höga nivåer av viktiga vitaminer och taurin.

Specifikationer: 

 • Utfodringstyp: Helfoder
 • Smak: Kyckling
 • Kostbehov: Anpassat för innekatt / Steriliserad
 • Egenskaper: Spannmålsfritt
 • Protein: 32 %
 • Fett: 14 %

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

   

 

Bäst i test Budget

Bäst i test Budgetklassen: Mjau Kattmat Räka

Bra kattmat till ett gott pris! Kilopris fr. cirka: 45 kr.

Bäst i test kattmat

Mjau Räka är verkligen en imponerande produkt när det kommer till kattmat. Med dess fokus på naturliga råvaror och avsaknad av konstgjorda färgämnen och onödiga tillsatser, erbjuder detta helfoder en hälsosam och ren kost för katter.

En av de anmärkningsvärda egenskaperna hos Mjau Räka är användningen av färsk fisk som är fiskad i områden som Norge, Nordsjön, Skagerak eller Kattegatt. Detta visar på en högkvalitativ källa till protein och näringsämnen för katten. Dessutom innehåller fodret hälsosamma fettsyror, mineraler och vitaminer som är viktiga för att tillgodose kattens näringsbehov. Det är också värt att notera att Mjau Räka inte innehåller tillsatt socker eller andra smaktillsatser. Detta innebär att fodret fokuserar på att ge katten en naturlig och hälsosam smakupplevelse – allt till ett lågt pris!

Specifikationer: 

 • Utfodringstyp: Helfoder
 • Smak: Räka / Fisk
 • Protein: 32 %
 • Fett: 13 %

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

  

 

Utmanare Budgetklassen: Whiskas 1+ Tonfisk Kattfoder – Billig kattmat!

Testets billigaste kattmat! Kilopris fr. cirka: 42 kr.

Bästa kattmaten

Whiskas 1+ Tonfisk är ett populärt val när det gäller torrfoder för vuxna katter. Med sin användning av färskt kött och innehåll av viktiga vitaminer och mineraler erbjuder detta helfoder en komplett och balanserad näring för katten. En av de unika egenskaperna hos Whiskas torrfoder är dess Knackits, vilka är krispiga på utsidan och har en läcker köttig fyllning inuti. Detta ger en trevlig och aptitretande upplevelse för katten och kan göra måltiden mer njutbar.

Whiskas 1+ Tonfisk är utformat för att främja kattens välbefinnande och goda hälsa. Fodret stöder även tandvården genom en milt slipande effekt som hjälper till att förhindra tandsten. Dessutom innehåller det vitamin A som främjar kattens syn på lång sikt och är utformat för att förebygga urinvägssjukdomar.

Specifikationer: 

 • Utfodringstyp: Helfoder
 • Smak: Tonfisk
 • Kostbehov: Bra för tänder och urinvägar
 • Protein: 32 %
 • Fett: 12.5 %

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

Köpguide Kattmat – Så hittar du rätt torrfoder till katt!

Att välja rätt kattfoder är avgörande för att säkerställa din katts hälsa och välbefinnande. Här är några faktorer att överväga när du köper kattfoder:

Ålder och livsfas:

Välj ett foder som är anpassat efter din katts ålder och livsfas. Det finns särskilda foder för kattungar, vuxna katter och äldre katter, eftersom deras näringsbehov skiljer sig åt under olika stadier av deras liv.

Näringsinnehåll:

Kontrollera att fodret innehåller alla viktiga näringsämnen som din katt behöver, inklusive högkvalitativt protein, essentiella fettsyror, vitaminer och mineraler. Läs innehållsförteckningen för att se till att ingredienserna är av god kvalitet och att fodret inte innehåller onödiga tillsatser eller konstgjorda färgämnen.

Protein:

Katter är köttätare, så leta efter ett foder som har en hög andel animaliskt protein, exempelvis från kyckling, fisk eller kött. Detta är avgörande för att stödja kattens muskelutveckling och övergripande hälsa.

Hälsomål och eventuella behov:

Om din katt har specifika hälsoproblem, som övervikt, känslig mage eller urinvägssjukdomar, kan du överväga specialiserade foder som är utformade för att hantera dessa behov. Rådgör med din veterinär för rekommendationer i sådana fall.

Tillverkarens rykte:

Välj ett foder från en pålitlig och välrenommerad tillverkare. Gör lite research och läs recensioner för att få en uppfattning om kvaliteten på fodret och tillverkarens omdöme.

Prova och anpassa:

Varje katt är unik och kan ha olika preferenser och behov. Prova olika märken och varianter av kattfoder för att se vad din katt tycker om och svarar bäst på. Var noga med att införa nya foder gradvis för att undvika magproblem.

Rådgör med veterinären:

Om du är osäker på vilket foder som är bäst för din katt, kontakta din veterinär. De kan ge rekommendationer baserat på din katts specifika behov och hälsotillstånd.

Vanliga frågor och svar om Kattfoder

Bör man ha veterinärfoder till katt?

Det är inte nödvändigt att ha veterinärfoder för katter om de inte har specifika hälsoproblem eller behov som kräver specialiserad kost. De flesta friska katter kan trivas och må bra med högkvalitativt kommersiellt kattfoder som är utformat för att möta deras näringsbehov.

Vilken kattmat är bäst i test?

Det är svårt att peka ut ett specifikt foder som det universiellt bästa. Detta då katter är individer och har olika preferenser och behov beroende på exempelvis ålder, vikt, energi och aktivitet. Leta efter ett kattfoder som har hög proteinhalt och som inte innehåller några mögelgifter! 

Vad innehåller kattmat?

Kattmat innehåller en kombination av olika ingredienser som är avsedda att tillgodose kattens näringsbehov. De vanligaste ingredienserna som finns i kattmat inkluderar: Kött och animaliska biprodukter, Spannmål och kolhydrater, Fisk och fiskprodukter, Oljor och fetter, Vitaminer och mineraler.

 

Matilda Habbe

Kreativ copywriter, medveten prylnörd och inbiten second hand-fantast som skriver det absolut bästa om det mesta och för de flesta. Här på Hemfakta är mitt ack så viktiga uppdrag att guida dig genom prylarnas värld! E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar