1. Hem
 2. >
 3. Husdjur
 4. >
 5. Bäst i test: Kattfoder – Kattmat för våra fyrbenta Gudar!
1248804_a_v1_gg_produktbild-scaled.jpg

Lyx

Bäst i test kattmat

Orijen Cat Original

9.2

Mellan

Bästa kattmaten 2023

Royal Canin Regular Fit 32

8.6

Budget

Bäst i test kattmat

Mjau Kattmat Räka

8.4

Inledning

Det finns ingenting – absolut ingenting – vi bör tänka på mer än att hitta rätt kattmat till rätt katt. Det sista vi vill är nämligen att katterna ska bli rosenrasande och ta över världen. För det kan dom. Man ser det i deras ögon. Under stress och press har vi därför valt att ta fram årets 6 bästa kattfoder – För katternas rätt till kattmat i världsklass! 

Så vilket är då det bästa kattfodret 2024? Ja, det är svårt att säga – eftersom katter är individer med olika behov. Ett foder som däremot är väldigt populärt och som vunnit bäst i test-titlar tidigare är Orijen kattfoder! 

Precis som i vårt test för hundfoder är det svårt att peka ut ett specifikt foder som det universellt bästa. Detta då katter är individer och har olika preferenser och behov beroende på exempelvis ålder, vikt, energi och aktivitet. I vårt test har vi fokuserat på att ta fram 6 stycken riktigt bra torrfoder för katt med hög proteinhalt, ett fulländat näringsinnehåll och som inte har några påvisade mögelgifter.

I jakten på det bästa kattfodret har vi läst kundomdömen och gått igenom specifikationer och labbtester – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer det kattfoder som är bäst från det som inte är det. När det kommer till kattmat är framförallt pris, ingredienser och användarrecensioner viktiga komponenter. Med de sex kattfoder vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken!

Därför blev Orijen Cat Original bäst i test

Orijen Cat Original utmärker sig med sitt helhetskoncept som speglar den naturliga kosten hos vilda katter. Den imponerande ingredienslistan – med allt från frigående kyckling och kalkon till vildfångad fisk och ägg – ger en naturlig och näringsrik kost. Whole Prey-konceptet och undvikandet av högglykemiska kolhydrater placerar Orijen Cat Original som ett väldigt bra och populärt val. Användarrecensioner bekräftar dess popularitet, och trots det högre priset upplevs det som prisvärt med tanke på högkvalitativa ingredienser och dess positiva inverkan på katters välmående.

1

Orijen Cat Original

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bäst i test kattmat

Lyx

Vinnare

8

Pris

10

Ingredienser

9

Bra för specifika hälsoproblem

9

Användaromdömen

10

Bra för kräsna katter

9.2

Totalpoäng

Motivering: Orijen Cat Original får höga poäng i alla kategorier. Priset är något högt men rättfärdigas av högkvalitativa ingredienser och positiva användaromdömen. Den imponerande ingredienslistan med färskt kött ger en naturlig och näringsrik kost. Det är även bra för katter med specifika hälsoproblem och anses vara aptitretande för kräsna katter. Användarna uppskattar att det är prisvärt eftersom mindre mängd behövs per portion.

Ett naturligt foder med hög proteinhalt! Kilopris fr. cirka 130 kr. 

Orijen Cat Original är ett kattfoder för både kattungar och vuxna katter med fokus på att tillgodose den växande kattens behov.

Innehållet består av en stor variation av färskt kött, inälvor och brosk från frigående kyckling och kalkon, vildfångad fisk och hela ägg vilket möter kattens behov av protein och fetter på ett naturligt sätt. Whole Prey-konceptet gör att fodret speglar den naturliga kosten hos vilda katter och ger en hälsosam variation av näringsämnen. Något vi gillar med Orijen Cat Original är att det inte innehåller högglykemiska kolhydrater som ris eller majs. Istället används lågglykemiska alternativ som linser och kikärtor för att främja stabila blodsockernivåer och minska risken för fettlagring.

Att foder från Orijen tillagas av färska, lokala råvaror och är fritt från konserveringsmedel är ett stort plus. Det visar att Orijen satsar på hög kvalitet och att de värnar om kattens välmående.

 • Utfodringstyp: Helfoder
 • Smak: Ägg / Fisk / Kalkon / Kyckling / Lever
 • Kostbehov: Glutenfri / Spannmålsfri / Utan vete
 • Aktivitetsnivå: Normal
 • Protein: 40 %
 • Fett: 20 %

Fördelar 

 • Gillas även av kräsna katter
 • Blir prisvärt eftersom det går åt en mindre mängd av detta foder jämfört med många andra foder
 • Ger fin och glansig päls
 • Håller katten frisk
 • Bra innehåll

Nackdelar 

 • Den enda nackdelen som nämns bland enstaka användare är priset

Sammanfattning: För att skapa en mångsidig bild av kattfodret har vi hämtat cirka 200 recensioner från Arken Zoo1 och Brekz.se2 .

2

Eukanuba Top Condition

Bäst i test kattfoder

Lyx

Utmanare

7

Pris

9

Ingredienser

9

Bra för specifika hälsoproblem

9

Användaromdömen

9

Bra för kräsna katter

8.6

Totalpoäng

Motivering: Eukanuba Top Condition får goda poäng. Priset är något högt, men det kompenseras av högkvalitativa ingredienser och positiva användaromdömen. Det är särskilt bra för katters muskeluppbyggnad och underhåll samt stödjer immunsystemet. Även om vissa anser att det är dyrt, anses det vara värt det för dess kvalitet.

Utvecklat tillsammans med veterinärer! Kilopris fr. cirka 150 kr.

Eukanuba Top Condition 1+ Adult har utvecklats tillsammans med veterinärer med tanke på katters specifika näringsbehov. Med 91 % animaliskt protein som kommer från kyckling och kalkon, är fodret optimalt för att stödja kattens muskeluppbyggnad och underhåll.

En annan anmärkningsvärd egenskap hos Eukanuba Top Condition 1+ Adult är närvaron av vitamin E som tillför antioxidanter som kan främja kattens vitalitet och välbefinnande. Dessa antioxidanter hjälper också till att stärka kattens immunsystem och naturliga motståndskraft. Tack vare tillsatsen av speciell prebiotika som FOS och fibrer främjas en harmonisk matsmältning. En låg magnesiumhalt i fodret är ytterligare en fördel, då den stödjer hälsan i kattens urinvägar. Det optimala förhållandet mellan omega 6- och 3-fettsyror är också värt att nämna då det främjar en förbättrad hud- och pälskondition hos katten vilket resulterar i en hälsosam och vacker päls.

Det är också värt att notera att fodret innehåller lever, vilket ger en läcker smak och tillför mineraler och kalcium för att stärka kattens skelett. Dessutom är foderbitarna utformade med en speciell struktur som hjälper till att motverka tandsten och ta bort tandbeläggningar när katten tuggar.

 • Utfodringstyp: Helfoder
 • Smak: Kyckling / Kalkon / Lever
 • Aktivitetsnivå: Normal
 • Protein: 38 %
 • Fett: 14 %
 • Ålder: Över 1 år

Fördelar 

 • Väldigt bra även för kräsna katter
 • Användare hyllar det kvalitativa innehållet
 • Bra storlek på foderkulorna

Nackdelar 

 • Vissa användare tycker att fodret är lite för dyrt
 • Användare klagar på att påsen inte har en bra stängningsanordning

Sammanfattning: För att skapa en mångsidig bild av kattfodret har vi hämtat cirka 250 recensioner från Amazon3 och Tinybuddy4 .

Duellen

Lyx

Orijen Cat Original vs. Eukanuba Top Condition

När vi jämför vinnaren i lyxklassen, Orijen Cat Original, med utmanaren Eukanuba Top Condition, ser vi att båda produkterna innehåller högkvalitativa ingredienser och är utformade för att möta kattens näringsbehov. Orijen Cat Original sticker ut med sitt Whole Prey-koncept, som speglar den naturliga kosten hos vilda katter genom att inkludera färskt kött, inälvor, och brosk. Dessutom undviker Orijen högglykemiska kolhydrater, vilket främjar stabila blodsockernivåer. Å andra sidan har Eukanuba Top Condition utvecklats i samarbete med veterinärer och innehåller 91% animaliskt protein för att stödja muskeluppbyggnad och underhåll. Båda produkterna har positiva användarrecensioner, men Orijen Cat Original utmärker sig genom sitt unika näringskoncept och undvikande av högglykemiska kolhydrater.

3

Royal Canin Regular Fit 32

Bästa kattmaten 2023

Mellan

Vinnare

9

Pris

8

Ingredienser

8

Bra för specifika hälsoproblem

9

Användaromdömen

9

Bra för kräsna katter

8.6

Totalpoäng

Motivering: Royal Canin Regular Fit 32 får höga poäng för prisvärdhet och användaromdömen. Det är särskilt anpassat för att bibehålla vikt och motverka hårbollar vilket är positivt. Även om ingredienslistan inte är lika imponerande som några andra, är det populärt bland användare för att hålla katter i form och energiska.

Bra för att bibehålla vikt och för att motverka hårbollar! Kilopris fr. cirka 100 kr.

Royal Canin Fit är ett pålitligt och balanserat helfoder för vuxna katter. Med en målgrupp från 12 månader till 7 års ålder erbjuder detta foder en komplett näringsprofil som tillfredsställer de specifika behoven hos vuxna katter och främjar en god hälsa.

En av de mest anmärkningsvärda fördelarna med Royal Canin Fit är dess förmåga att hjälpa till att bibehålla kattens idealvikt. Fodret är särskilt anpassat med hänsyn till energiinnehållet, vilket hjälper till att hålla katten i form och på en hälsosam vikt. En annan fördel med detta foder är dess förmåga att motverka hårbollar. Den unika kombinationen av olika typer av fibrer gör att maten passerar genom kattens mage och tarmar lätt samtidigt som den avlägsnar eventuellt uppstuckna hårstrån som katten har slickat i sig. Detta är särskilt värdefullt för katter som är benägna att utveckla hårbollar.

Royal Canin Fit är idealiskt för vuxna katter som är måttligt aktiva. Det ger en balanserad och komplett kost som tillfredsställer deras näringsbehov och hjälper dem att upprätthålla en hälsosam livsstil.

 • Utfodringstyp: Helfoder
 • Smak: Fågel
 • Kostbehov: Glutenfri / Spannmålsfri / Utan vete
 • Egenskaper: Mindre aktiv / Motverkar hårbollar
 • Protein: 32 %
 • Fett: 15 %

Fördelar 

 • Användare menar att deras katter älskar detta foder
 • Håller katterna friska och i form
 • Ger katten energi
 • Krävs mindre foder per matning eftersom det är näringsrikt

Nackdelar 

 • Inga kända nackdelar

Sammanfattning: För att skapa en mångsidig bild av kattfodret har vi hämtat cirka 50 recensioner från Arkenzoo5 och Zooplus6 . Recensionerna online är dock begränsade.

4

Bozita Feline Indoor & Sterilised – för steriliserade katter!

Bäst i test kattmat

Mellan

Utmanare

10

Pris

8

Ingredienser

9

Bra för specifika hälsoproblem

8

Användaromdömen

8

Bra för kräsna katter

8.6

Totalpoäng

Motivering: Bozita Feline Indoor & Sterilised får höga poäng för pris, användaromdömen och för att det är anpassat för steriliserade katter. Ingredienslistan är godkänd och det uppskattas av användare inte minst då det håller katterna hälsosamma och i form. Det är särskilt bra för inaktiva eller steriliserade katter.

För dom lata kissarna! Kilopris fr. cirka 70 kr.

Bozita Indoor & Sterilised Chicken är ett fantastiskt val för steriliserade, äldre, överviktiga eller mindre aktiva katter. Detta svensktillverkade helfoder är speciellt utformat med ett lägre energiinnehåll för att möta deras behov och främja en hälsosam vikt.

En av de mest anmärkningsvärda egenskaperna hos Bozita Indoor & Sterilised Chicken är närvaron av färskt kycklingkött – vilket ger en naturlig och läcker källa till protein för katten. Dessutom tillhandahåller fodret en balanserad kombination av mineraler och vitaminer som är viktiga för kattens övergripande välmående.

Fodret är också berikat med naturliga prebiotika, FOS och MOS, vilket främjar en sund mag- och tarmfunktion hos katten. Tillsatsen av naturliga betaglukaner från jäst är hälsofrämjande och bidrar till kattens välbefinnande. Dessutom innehåller Bozita Indoor & Sterilised Chicken en optimal balans av mineraler som kalcium, fosfor och magnesium, samt höga nivåer av viktiga vitaminer och taurin.

 • Utfodringstyp: Helfoder
 • Smak: Kyckling
 • Kostbehov: Anpassat för innekatt / Steriliserad
 • Egenskaper: Spannmålsfritt
 • Protein: 32 %
 • Fett: 14 %

Fördelar 

 • Katterna gillar fodret
 • Fungerar även för katter som t.ex. har få tänder eller problem med munnen då bitarna är så små
 • Fungerar bra även för kräsna katter
 • Katterna håller sig hälsosamma och i form

Nackdelar 

 • Inga kända nackdelar

Sammanfattning: För att skapa en mångsidig bild av kattfodret har vi hämtat cirka 100 recensioner från Zoo.se7 och Zooplus8 .

Duellen

Mellan

Royal Canin Regular Fit 32 vs. Bozita Feline Indoor & Sterilised – för steriliserade katter!

I mellanklassen står vinnaren Royal Canin Regular Fit 32 mot utmanaren Bozita Feline Indoor & Sterilised. Båda produkterna riktar sig mot vuxna katter, men med olika fokus. Royal Canin Regular Fit 32 är utformat för att bibehålla idealvikt och motverka hårbollar medan Bozita är anpassat för steriliserade, äldre eller mindre aktiva katter. Båda produkterna har höga poäng för användaromdömen och prisvärdhet, men valet mellan dem beror på kattens specifika behov. Royal Canin utmärker sig för dess vikt- och hårbollsfördelar, medan Bozita är anpassat för en specifik målgrupp och får extra poäng för att vara prisvärt.

5

Mjau Kattmat Räka

Bäst i test kattmat

Budget

Vinnare

10

Pris

9

Ingredienser

7

Bra för specifika hälsoproblem

8

Användaromdömen (tidigare betyg)

8

Bra för kräsna katter

8.4

Totalpoäng

Motivering: Mjau Kattmat Räka får höga poäng för pris och ingredienser. Tyvärr saknas användaromdömen, men det har tidigare fått höga betyg. Det är prisvärt och fokuserar på naturliga råvaror utan onödiga tillsatser.

Bra kattmat till ett gott pris! Kilopris fr. cirka: 45 kr.

Mjau Räka är verkligen en imponerande produkt när det kommer till kattmat. Med dess fokus på naturliga råvaror och avsaknad av konstgjorda färgämnen och onödiga tillsatser, erbjuder detta helfoder en hälsosam och ren kost för katter.

En av de anmärkningsvärda egenskaperna hos Mjau Räka är användningen av färsk fisk som är fiskad i områden som Norge, Nordsjön, Skagerak eller Kattegatt. Detta visar på en högkvalitativ källa till protein och näringsämnen för katten. Dessutom innehåller fodret hälsosamma fettsyror, mineraler och vitaminer som är viktiga för att tillgodose kattens näringsbehov. Det är också värt att notera att Mjau Räka inte innehåller tillsatt socker eller andra smaktillsatser. Detta innebär att fodret fokuserar på att ge katten en naturlig och hälsosam smakupplevelse – allt till ett lågt pris!

 • Utfodringstyp: Helfoder
 • Smak: Räka / Fisk
 • Egenskaper: Naturliga råvaror
 • Protein: 32 %
 • Fett: 13 %

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Mjau torrfoder, men fodret har däremot fått höga poäng hos tidigare testare och är med på Råd & Röns lista på bra kattfoder – vilket talar för ett högkvalitativt och nyttigt kattfoder.

Sammanfattning: För att ge en välgrundad översikt av Mjau torrfoder analyserar vi vanligtvis användarrecensioner från olika källor. I detta fall är dock användarupplevelserna online begränsade till betyg och tidigare testresultat.

6

Whiskas 1+ Tonfisk Kattfoder

Bästa kattmaten

Budget

Utmanare

10

Pris

7

Ingredienser

8

Bra för specifika hälsoproblem

8

Användaromdömen

9

Bra för kräsna katter

8.4

Totalpoäng

Motivering: Whiskas 1+ Tonfisk Kattfoder är ett budgetalternativ som ändå får konkurrenskraftiga poäng. Det är prisvärt och anses vara bra för tänder och urinvägar. Användarna uppskattar priset och att det är en aptitretande budgetmat för katter.

Testets billigaste kattmat! Kilopris fr. cirka: 42 kr.

Whiskas 1+ Tonfisk är ett populärt val när det gäller torrfoder för vuxna katter. Med sin användning av färskt kött och innehåll av viktiga vitaminer och mineraler erbjuder detta helfoder en komplett och balanserad näring för katten. En av de unika egenskaperna hos Whiskas torrfoder är dess Knackits, vilka är krispiga på utsidan och har en läcker köttig fyllning inuti. Detta ger en trevlig och aptitretande upplevelse för katten och kan göra måltiden mer njutbar.

Whiskas 1+ Tonfisk är utformat för att främja kattens välbefinnande och goda hälsa. Fodret stöder även tandvården genom en milt slipande effekt som hjälper till att förhindra tandsten. Dessutom innehåller det vitamin A som främjar kattens syn på lång sikt och är utformat för att förebygga urinvägssjukdomar.

 • Utfodringstyp: Helfoder
 • Smak: Tonfisk
 • Kostbehov: Bra för tänder och urinvägar
 • Protein: 30.8 %
 • Fett: 12.5 %

Fördelar 

 • Användarna gillar priset
 • Katterna gillar fodret
 • Bra pris/kvalitet-förhållande
 • Bra budgetmat

Nackdelar 

 • Vissa användare tycker att det innehåller för lite tonfisk (4%)

Sammanfattning: För att skapa en mångsidig bild av kattfodret har vi hämtat cirka 10.000 recensioner från Amazon9 .

Duellen

Budget

Mjau Kattmat Räka vs. Whiskas 1+ Tonfisk Kattfoder

I budgetklassen möter vi vinnaren Mjau Kattmat Räka och utmanaren Whiskas 1+ Tonfisk Kattfoder. Båda produkterna erbjuder ett prisvärt alternativ, men med olika egenskaper. Mjau Kattmat Räka fokuserar på naturliga råvaror utan konstgjorda tillsatser och har fått höga poäng för pris och ingredienser. Whiskas 1+ Tonfisk Kattfoder är testets billigaste alternativ och innehåller färskt kött samt stöder tandvård och syn. Båda produkterna har fått positiva användaromdömen, men Mjau imponerar med sitt fokus på naturliga råvaror vilket kan vara viktigt för de som söker en ren kost till ett överkomligt pris.

Köpguide Kattmat – Så hittar du rätt torrfoder till katt!

Att välja rätt kattfoder är avgörande för att säkerställa din katts hälsa och välbefinnande. Här är några faktorer att överväga när du köper kattfoder:

Ålder och livsfas:

Välj ett foder som är anpassat efter din katts ålder och livsfas. Det finns särskilda foder för kattungar, vuxna katter och äldre katter, eftersom deras näringsbehov skiljer sig åt under olika stadier av deras liv.

Näringsinnehåll:

Kontrollera att fodret innehåller alla viktiga näringsämnen som din katt behöver, inklusive högkvalitativt protein, essentiella fettsyror, vitaminer och mineraler. Läs innehållsförteckningen för att se till att ingredienserna är av god kvalitet och att fodret inte innehåller onödiga tillsatser eller konstgjorda färgämnen.

Protein:

Katter är köttätare, så leta efter ett foder som har en hög andel animaliskt protein, exempelvis från kyckling, fisk eller kött. Detta är avgörande för att stödja kattens muskelutveckling och övergripande hälsa.

Hälsomål och eventuella behov:

Om din katt har specifika hälsoproblem, som övervikt, känslig mage eller urinvägssjukdomar, kan du överväga specialiserade foder som är utformade för att hantera dessa behov. Rådgör med din veterinär för rekommendationer i sådana fall.

Tillverkarens rykte:

Välj ett foder från en pålitlig och välrenommerad tillverkare. Gör lite research och läs recensioner för att få en uppfattning om kvaliteten på fodret och tillverkarens omdöme.

Prova och anpassa:

Varje katt är unik och kan ha olika preferenser och behov. Prova olika märken och varianter av kattfoder för att se vad din katt tycker om och svarar bäst på. Var noga med att införa nya foder gradvis för att undvika magproblem.

Rådgör med veterinären:

Om du är osäker på vilket foder som är bäst för din katt, kontakta din veterinär. De kan ge rekommendationer baserat på din katts specifika behov och hälsotillstånd.

Frågor och svar om Kattfoder

Det är inte nödvändigt att ha veterinärfoder för katter om de inte har specifika hälsoproblem eller behov som kräver specialiserad kost. De flesta friska katter kan trivas och må bra med högkvalitativt kommersiellt kattfoder som är utformat för att möta deras näringsbehov.

Det är svårt att peka ut ett specifikt foder som det universiellt bästa. Detta då katter är individer och har olika preferenser och behov beroende på exempelvis ålder, vikt, energi och aktivitet. Leta efter ett kattfoder som har hög proteinhalt och som inte innehåller några mögelgifter! Ett populärt val bland användare är Orijen Kattfoder. 

Kattmat innehåller en kombination av olika ingredienser som är avsedda att tillgodose kattens näringsbehov. De vanligaste ingredienserna som finns i kattmat inkluderar: Kött och animaliska biprodukter, Spannmål och kolhydrater, Fisk och fiskprodukter, Oljor och fetter, Vitaminer och mineraler.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

 1. Arken Zoo, 27/11-23 []
 2. Brekz, 27/11-23 []
 3. Amazon, 27/11-23 []
 4. Tinybuddy, 27/11-23 []
 5. Arkenzoo, 27/11-23 []
 6. Zooplus, 27/11-23 []
 7. Zoo.se, 27/11-23 []
 8. Zooplus, 27/11-23 []
 9. Amazon, 27/11-23 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser