När vi gick igenom de allra bästa kastrullerna blev vi riktigt imponerade. Med så många bra var det inte enkelt att utse kastrull bäst i test men vi har gjort jobbet. Du kan ta del av vårt omdöme och läsa mer om varje utvald kastrull innan du köper den!
Lyx
9.2
Mellan
8.6
Budget
8.4
Är du en kokare? Hur ligger det till med kastrullerna egentligen? Dom som skulle vara runda och fina och välpolerade, kanske hänga lite snyggt i en kedja på väggen? Ja oavsett om det var planen och dom gått och blivit deformerade och sönderbrända, eller om det bara är läge för en uppgradering, så tar vi det från början: Kastrullset, såskastrull, kopparkastrull, nonstick kastrull, en liten och en stor kastrull, ska funka på induktionshäll – vilken värld! Låt oss ta en titt vad som platsar i ditt kök, här är bästa kastrullerna 2024!
Men du, du kanske vill komplettera upp köksartilleriet ytterligare? Kanske en gjutjärnspanna vore nåt? Årets test hittar du här!
I vårt test blev Scanpan CTX testvinnare, och det är kanske inte så konstigt med tanke på hur denna serie hyllas år efter år! Den är prisvänlig och multifunktionell och ett hållbart alternativ du kan växa med! Med en utmärkt värmefördelning, non stick-beläggning, kompatibilitet med alla spisar likväl som ugn tog den hem priset som bäst i test.
I jakten på den bästa kastrullen har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den kastrull som är bäst från den som inte är det. När det kommer till kastruller är hållbarhet, värmefördelning och användarvänlighet dom viktigaste bitarna att titta på. Och sen är det ju såklart härligt om den är snygg! Särskilt om man vill ha dom exponerade i köksmiljön!
Med de sex kastruller vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.
Att köpa en kastrull är inte alltid så enkelt som man skulle kunna tro. Det finns många saker som kan vara bra att fundera över – vikt, material, storlek, handtag, beläggning, lock, funktioner, egenskaper, rengöring, botten, prisklass och kvalitet till exempel. Det här kan förstås kännas smått förvirrande, men det behöver egentligen inte vara så avancerat.
Gå gärna igenom varje del och fundera över om detta har någon betydelse för dig, och i så fall vad du behöver. Har till exempel vikten någon betydelse? Om inte så är detta förstås ingenting man behöver fundera så mycket över. Finns det något speciellt material som passar bättre? Om du till exempel har induktionshäll så finns det material som inte bör användas. Olika material har också olika egenskaper, fördelar och nackdelar.
För att göra detta lite enklare så kommer vi att gå igenom några olika saker som kan vara bra att fundera lite extra över, och hur man ska tänka när det gäller just dessa saker. Här kommer vi att fokusera på sådant som kastrullens material, vilken storlek man ska välja samt vilka funktioner och egenskaper som behövs.
Materialet är förstås viktigt, inte minst med tanke på att det är just materialet som ger kastrullen dess egenskaper. Rostfritt stål och koppar är vanliga material, men även gjutjärn och aluminium till exempel. Koppar ger den absolut bästa värmespridningen, men aluminium och stål kommer inte så långt efter.
Kastruller av koppar har ofta delar av rostfritt stål, för att få en bättre hållbarhet. Koppar leder värme bäst och har den bästa värmespridningen. Nackdelarna med kastruller av koppar är dock att de kan vara lite dyrare, de behöver vårdas och putsas regelbundet och de reagerar på syrlig mat.
Det är ovanligt med kastruller av enbart aluminium. Dessa repar lätt, och reagerar även på syrlig mat. De har dock en bra värmeledningsförmåga, de väger inte mycket och de kostar inte heller mycket.
Rostfritt stål är ett väldigt vanligt material på såväl kastruller som annan köksutrustning. Dessa kastruller är ofta relativt billiga, men även hållbara och de reagerar inte på syrlig mat. Dessutom rostar de inte så lätt, som namnet avslöjar, och de kan ofta diskas i diskmaskinen. Nackdelen är att de inte håller värmen särskilt bra.
Gjutjärn har funnits i flera hundra år och detta är ett extremt hållbart material – en sådan kastrull kan hänga med hela livet. Det är ett mycket prisvärt material som håller värmen bra. Nackdelarna är att det är ett tungt material som även reagerar på syrlig mat, och som kan ta längre tid att värma upp.
Om man har induktionshäll så bör man förstås även fundera över vilket material som fungerar för dessa. Rostfritt stål med magnetisk botten, gjutjärn, titan och kastruller med induktions-symbol är det man ska välja. Glas, keramik, aluminium och rostfritt stål utan magnetisk botten är material som inte fungerar.
Det är förstås omöjligt att säga vilken storlek man ska välja, för det finns egentligen inget universellt svar på den frågan. För en person kanske en väldigt liten kastrull är rätt val, medan någon annan behöver en riktigt stort kastrull. Här får man helt enkelt fundera över vad man behöver.
Kanske har man redan en större kastrull och behöver komplettera med en mindre, eller tvärtom. Ofta behöver man ha kastruller i olika storlekar, åtminstone två olika storlekar. Det kan även vara så att man ibland använder flera kastruller, och därför behöver två kastruller av samma storlek.
Fundera över hur du ska använda kastrullen. Lagar du enbart mat till dig själv och bara någon enstaka portion åt gången så kanske en mindre kastrull räcker. Är ni en större familj, eller om du ofta lagar flera portioner för att ha matlådor, så behöver du förmodligen en större kastrull.
När det gäller funktioner och egenskaper så kan det vara sådana som non-stick beläggning, ergonomiskt grepp, måttmarkeringar, hällpipar, dräneringshål, ångventil i locket och så vidare. Generellt kan man säga att smarta funktioner och goda egenskaper aldrig är en nackdel, så det är bara positivt om det finns sådana. Med det sagt är det inte alltid man behöver dessa, och då behöver man förstås inte leta efter detta heller.
Fundera gärna över om det finns någon speciell funktion eller egenskap som du skulle kunna ha användning av. Kanske kan dräneringshål vara praktiskt när vattnet ska hällas av, eller måttmarkeringar för att enkelt kunna se hur mycket vatten man har i kastrullen. Om det finns något du gillar och vill ha så leta efter en kastrull som kan erbjuda just detta.
Även om det viktigaste när man väljer kastrull är sådant som material och storlek, så får man inte glömma bort sådant som känns mindre självklart – till exempel rengöring. När man väljer och köper kastrull tänker man kanske inte jättemycket på detta, men när kastrullen väl ska användas så kan det vara smått frustrerande om den är svår att rengöra. Ännu mer frustrerande blir det förstås om man råkar rengöra den på fel sätt.
Hur kastrullen ska rengöras beror till absolut störst del på vilket material den är tillverkad av. Rostfritt stål kan till exempel ofta diskas i diskmaskinen, vilket gör den enkel att rengöra. Andra material, som gjutjärn, är inte fullt lika enkla att rengöra. De är egentligen inte svåra att rengöra, utan det handlar kanske mer om att det är flera saker att tänka på. Dessa får nämligen inte diskas i diskmaskinen, och de ska inte heller diskas med diskmedel. Istället använder man bara ljummet vatten när man diskar en kastrull av detta material.
Det finns förstås en hel del som man behöver fundera över när man väljer kastrull, och det bästa är att börja med att kolla runt och ta reda på vad som finns att välja mellan. När man vet det kan det bli lite enklare att veta vad man själv behöver, och vill ha. Det viktigaste är dock att helt utgå från sina egna behov.
I vårt test av kastruller blev Scanpan CTX utsedd till bäst i test. Detta då det är en riktigt högkvalitativ och effektiv kastrull, med många fördelar.
Grytor är som en kombination av stekpanna och kastrull, men man brukar även säga att skillnaden är att grytor är större än kastruller. En del anser att skillnaden är att kastruller har en pinne medan grytor har öron på vardera sida, detta beror dock förmodligen på det faktum att grytor är större.
Hur man rengör kastrullen beror helt på vilket material den är tillverkad av. Kastruller av rostfritt stål kan till exempel ofta diskas i diskmaskin, medan gjutjärn inte ska diskas i diskmaskin och inte heller med diskmedel. Det är alltså viktigt att ta reda på vad som gäller för den specifika kastrullen och dess material.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡