Juniorsäng bäst i test – Bästa juniorsängen 2022 blev Childhome Rooftop

När spjälsängen är urvuxen är det dags för en större säng, och nästa steg är vanligtvis en juniorsäng. Att köpa juniorsäng kan vara riktigt roligt, inte minst med tanke på att det stora utbudet gör det möjligt att hitta en som är nästan precis så som man vill att den ska vara. Men utbudet kan också göra det förvirrande och svårt att hitta rätt i djungeln av juniorsängar. För att göra det enklare har vi här samlat allt du behöver veta om att köpa juniorsäng, och här hittar du den juniorsäng som är bäst i test!

Köpguide för juniorsäng

Det allra viktigaste att tänka på när man köper juniorsäng är att välja den som passar barnet, och rummet, bäst. Med det sagt är det sällan långt ifrån så enkelt när man väl ska välja. Det finns helt vanliga juniorsängar som är en mindre variant av en vanlig säng, det finns juniorsängar med rutschkana, med koja eller med andra roliga detaljer. Och så finns det juniorsängar med massa praktiskt förvaring. En juniorsäng kan se ut nästan hur som helst, och ha många olika funktioner.

Först och främst bör man ställa sig frågan om man vill att sängen ska ha någon annan funktion än att den ska vara skön att sova i. Kanske föredrar man en vanlig enkel juniorsäng, och vill att sängen enbart ska vara en plats för sömn. En säng med förvaring kan vara väldigt praktisk om rummet är litet och man vill utnyttja varje utrymme. Men även roliga detaljer som rutschkana och liknande kan vara praktiskt i ett mindre rum som inte rymmer så många möbler och leksaker – då kan man slå två flugor i en smäll och få en bekväm säng och ett roligt ställe för lek på samma gång.

Här är det alltså viktigt att först och främst ta reda på vad man faktiskt letar efter. På så sätt kommer det bli enklare att sålla bland alla juniorsängar, och hitta fram till den som bäst uppfyller ens behov och krav. Här kommer vi att gå igenom några av alla saker som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en juniorsäng.

Utformning

En väldigt stor skillnad mellan olika juniorsängar är dess utformning. Även en vanlig, enkel juniorsäng kan se ut som en bil. Eller så har den ett tak, för att man ska kunna hänga upp en sänghimmel ovanför. Det finns också juniorsängar med rutschkana eller klättervägg, så att det blir roligare att ta sig ur sängen.

Vilken utformning man väljer beror förstås till stor del på vad man föredrar, men det är också viktigt att ta hänsyn till barnets ålder. En högre juniorsäng, till exempel en modell med rutschkana eller en loftsäng, är förstås inget bra val till mindre barn. Men som tur är finns det många fina och även roliga varianter att välja mellan bland längre modeller.

Funktioner

Det kan låta konstigt, men en sak man faktiskt bör fundera över när det gäller juniorsängar är vilka funktioner man önskar. Självklart kan man sova i alla juniorsängar, och det är såklart sängens huvudsakliga syfte, men den stora frågan är: vill man ha flera funktioner än så?

Väldigt många juniorsängar har roliga och lekfulla funktioner. Det kan vara rutschkana eller klättervägg, men det kan också vara möjligheten att förvandla sängen till ett roligt ”hus” – antingen själva sovdelen eller utrymmet under sängen om det är en lite högre modell. Det finns även juniorsängar som man kan leka med på andra sätt, som är anpassade för att fungera med olika leksaker till exempel.

En annan vanlig, och väldigt praktisk, funktion är förvaring. De flesta sängar har förstås ett utrymme under själva sängen där man kan förvara leksaker eller ställa lådor, och ibland ingår det utdragbara lådor för förvaring. Det kan också finnas förvaringsutrymmen på andra ställen – till exempel vid sängens ena kortsida.

Utrymmet under sängen som passar perfekt för förvaring gömmer ibland något annat väldigt praktiskt: nämligen en extrasäng. Detta kan vara perfekt om man har kompisar som sover över ibland, eller vid läggning då mamma eller pappa slipper trängas i samma säng.

Kvalitet

Självklart är kvaliteten alltid viktig när man köper något, men hur viktig den är kan variera. Ibland kanske juniorsängen inte kommer hinna användas under särskilt många år, och då vill man kanske inte spendera väldigt mycket på en väldigt hög kvalitet.

Det är också viktigt att komma ihåg att alla juniorsängar klarar det de ska klara – det vill säga att ett barn sover i den. Med det sagt så är det förstås ändå viktigt med en hög kvalitet. Sängen är förmodligen en av de möbler som används allra mest i hemmet, och under flera år, så det är förmodligen värt att satsa på en högre kvalitet.

Hemfaktas test av juniorsäng – vi listar 6 modeller

Vi har sammanställt en jämförelse av 6 olika juniorsängar, och här kan du hitta några av de allra bästa. För att göra det enklare för dig att hitta rätt så har vi delat upp dem i tre olika prisklasser – premium, mellan och budget.

Bäst i test premiumklassen: Childhome Juniorsäng Rooftop – bästa juniorsängen


Den här fina juniorsängen är vacker, högkvalitativ och har ett mysigt tak. Den har också en praktiska sidskenor som gör att barnet sover säkert hela natten. Ca pris 3990 kr.

bästa juniorsängen 2021

Om du söker en vanlig juniorsäng som endast ska användas för att sova i, och inte för lek eller förvaring, då kan detta vara ett bra val. Denna juniorsäng är stilren och vacker och passar in i vilket barnrum som helst.

Här finns även både fina och smarta detaljer – till exempel ett mysigt tak som garanterat får sängen att kännas mer ombonad och tilltalande, och avtagbara sidskenor runt nästan hela sängen som gör att barnet ligger tryggt och säkert utan att rulla ur sängen.

Sängen har måtten 140 x 70 centimeter, och rekommenderas från 3 år. Det här är en riktigt mysig säng som barnet med stor sannolikhet kommer att trivas i.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Vacker och stilren
 • Mysigt tak
 • Smarta, avtagbara sidskenor

Nackdelar

 • Möjligen något högt pris

Specifikation

 • Mått: 140 x 70 cm
 • Ålder: Från 3 år
 • Material: Tall, MDF

PRIS OCH MER INFORMATION:

 
Utmanare premiumklassen: KOBI Barnsäng – Luk Med Madrass, Skyddskant Och Extrasäng


Den här smarta juniorsängen är stilren och enkel, men är också mycket praktisk. Dessutom finns den i två olika storlekar. Ca pris 2900 kr.

Prisvärd juniorsäng

En stor fördel med denna juniorsäng är den smarta extrasängen undertill, som enkelt kan dras fram när någon ska sova över. En annan, ännu större fördel, är den höga säkerheten med rundade hörn och skyddskanter som förhindrar att barnet rullar ur sängen.

Även extrasängen har en skyddskant, och på sidan finns knoppar som gör att den enkelt kan dras ut när den behövs. Madrasser ingår till både sängen och extrasängen, vilket gör detta till ett extra prisvärt val. Dessutom kan man välja storlek på sängen – 140×70 cm som passar upp till 7 år, och 160×80 som passar upp till 9 år.

Fördelar

 • Finns i två olika storlekar
 • Rundade hörn för hög säkerhet
 • Skyddskanter
 • Extrasäng undertill
 • Madrasser till både säng och extrasäng ingår

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Mått: 140×70 eller 160×80
 • Ålder från: 18 månader
 • Ålder till: 7 respektive 9 år
 • Maxvikt: 110 kg
 • Material: Spånskiva

PRIS OCH MER INFORMATION:

Bäst i test mellanklassen: Worlds Apart Room 2 Build Juniorsäng med Förvaring – prisvärd juniorsäng


Den här prisvärda och roliga juniorsängen är mycket mer än en säng – den har precis allt. Här finns både praktisk förvaring och oändliga möjligheter för lek. Ca pris 2500 kr.

prisvärd och bra juniorsäng

Det här är en riktigt prisvärd juniorsäng med detaljer i olika, starka färger. Förutom att sova så kan man även leka med den här sängen – åtminstone med Lego eller liknande byggklossar. Här finns nämligen flera ställen där man kan fästa legoplattor eller legobitar, eller sätta in plattor och ställa upp gubbar eller små byggnader.

Den här sängen inspirerar verkligen till lek, med sina oändliga möjligheter för Legobyggen. Fantasin kommer flöda här, och sängen blir den självklara platsen för Legobyggen.

En annan fördel är den smarta förvaringslådan under sängen – perfekt för Lego eller andra leksaker, eller varför inte kläder. Sängen har bäddmåtten 90 x 200 cm, det vill säga samma mått som en vanlig enkelsäng, och den rekommenderas från 4 år.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Praktisk förvaring under sängen
 • Flera platser att fästa Lego på
 • Stor säng (90×200 cm)

Nackdelar

 • Rekommenderas att användas först vid 4 års ålder 

Specifikation

 • Mått: 90×200 cm
 • Ålder från: 4 år

PRIS OCH MER INFORMATION:

 
Utmanare mellanklassen: Paw Patrol Juniorsäng med förvaring


Det här är en prisvärd juniorsäng som med stor sannolikhet kommer falla alla små Paw Patrol fans i smaken. Här finns nämligen väldigt fina motiv med dessa patrullhundar. Ca pris 2000 kr.

Prisvärd juniorsäng

Den stora fördelen med denna juniorsäng är de fina motiven – och en extra stor fördel blir det förstås om barnet älskar Paw Patrol. Sängen går främst i blått men har även andra klara, fina färger som gör den till ett vackert inslag i barnrummet.

En annan stor fördel är förvaringen undertill – här finns två stora lådor som rymmer massa leksaker. Sidorna är lite upphöjda upptill för att förhindra att barnet rullar ur sängen under natten, och alla hörn är rundade och säkra.

Denna juniorsäng har bäddmått 70×140 cm, ramen är stabil och tillverkad av MDF.

Fördelar

 • Väldigt fina motiv
 • Förvaringslådor undertill
 • Säker med runda hörn
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Mått: 140×70 cm
 • Material: MDF

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

 

Bäst i test budgetklassen: Disney Cars Juniorsäng Blixten McQueen2 – bra och billig juniorsäng

Det här är en enkel men samtidigt väldigt rolig juniorsäng, som ser ut som en bil. Denna kommer framför allt älskas av Cars-fan, men förmodligen även av andra små bilfantaster. Ca pris 1610 kr.

Billig juniorsäng

Den här fina juniorsängen är utformad som en bil, och inte vilken bil som helst utan Blixten McQueen från ”Bilar”. Det här är alltså en perfekt säng för barn som älskar den filmen, eller bara är allmänt tokiga i bilar.

Sängen har en stabil ram och höga sidopaneler som förhindrar att barnet rullar ur den. Den är enkel att montera, och har en praktisk förvaringslåda vid ena kortsidan, under ”motorhuven” där man kan förvara leksaker eller varför inte böcker. Eftersom denna säng rekommenderas från 18 månader så passar den perfekt som första säng efter spjälsängen.

Fördelar

 • Rolig utformning
 • Prisvärd
 • Stabil ram
 • Höga sidopaneler
 • Enkel att förvara
 • Praktisk förvaring
 • Från 18 månader

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Ålder från: 18 månader

PRIS OCH MER INFORMATION:

 
Utmanare budgetklassen: JLY Juniorsäng Med Rutschkana – billigaste juniorsängen i vårt test


Det här är en riktigt prisvärd juniorsäng – trots sitt låga pris så är den både fin och väldigt rolig, och har många fördelar. Ca pris 1500 kr.

billigaste juniorsängen i vårt test

Den här juniorsängen har allt man kan önska av en säng och mer därtill – eller rättare sagt, allt ett barn önskar av en säng. Här finns en rolig rutschkana som gör det extra kul att ta sig ned från sängen och ett mysigt tält som gör sängen extra mysig att sova i.

Eftersom det är 74 centimeter från golvet till madrassen så finns det gott om plats även under sängen – där kan man förvara leksaker, eller varför inte sätta upp draperier och göra en mysig koja. Stegen upp till sängen har en svag lutning, vilket gör det enklare att ta sig upp. Bäddmåtten är 90 x 190 centimeter.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Stilren
 • Rutschkana
 • Lätt lutande stege
 • Mysigt tält ingår
 • Plats för förvaring eller koja undertill
 • Rymlig (90 x 190 cm)

Nackdelar

 • Inga nackdelar 

Specifikation

 • Mått: 90 x 190 cm
 • Höjd från golv till madrass: 74 cm
 • Total höjd: 110 cm

PRIS OCH MER INFORMATION:

Avslutande ord inför ditt köp av juniorsäng

Även om man ofta tänker att juniorsängen är den säng barnet har efter spjälsängen och innan en vanlig säng, så kan storleken på juniorsängen variera en del – och även vilken ålder den rekommenderas för. Detta kan vara bra att tänka på när man köper juniorsäng.

Måtten 140×70 eller 160×80 är vanligt för juniorsängar, och dessa modeller passar vanligtvis för barn upp till 7 respektive 9 år. Men det finns även juniorsängar som har samma mått som en vanlig enkelsäng, eller nästan samma – till exempel 190×90.

Köper man en juniorsäng direkt efter att spjälsängen är urvuxen så bör man välja en som är anpassad för yngre barn, från 18 månader. Det finns även juniorsängar som rekommenderas från 3 eller 4 år, till exempel.

Vanliga frågor och svar om juniorsäng

 

Från vilken ålder kan man använda juniorsäng?

En del juniorsängar rekommenderas från 18 månader, andra från 3 eller 4 år till exempel. Det varierar alltså en hel del mellan olika juniorsängar.

Hur länge använder man juniorsäng?

Det här kan också variera en del, men 7 eller 9 år är vanligt. Hur stor en juniorsäng är kan variera mellan olika modeller, och det är ofta det som avgör hur länge den kan användas.

Måste man använda just en juniorsäng?

Nej, det är inget måste, även om det för många är ett självklart val efter spjälsängen. Detta beror till stor del på barnets ålder, men fördelen med en vanlig enkelsäng är förstås att den ofta kan användas längre.

Juniorsäng bäst i test – de bästa juniorsängarna 2022 blev:

 • Bäst i test premiumklassen: Childhome Juniorsäng Rooftop – bästa juniorsängen
 • Utmanare premiumklassen: KOBI Barnsäng – Luk Med Madrass, Skyddskant Och Extrasäng
 • Bäst i test mellanklassen: Worlds Apart Room 2 Build Juniorsäng med Förvaring – prisvärd juniorsäng
 • Utmanare mellanklassen: Paw Patrol Juniorsäng med förvaring
 • Bäst i test budgetklassen: Disney Cars Juniorsäng Blixten McQueen2 – bra och billig juniorsäng
 • Utmanare budgetklassen: JLY Juniorsäng Med Rutschkana – billigaste juniorsängen i vårt test
Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar