1. Hem
 2. >
 3. Barn & Familj
 4. >
 5. Bäst i test: Barn/juniorsäng – sängar för lillgamla småbarn!
sebra-sang.jpg

Lyx

Bäst i test barnsäng

Sebra Juniorsäng 90x165cm

8.8

Mellan

Hoppekids-Basic-Juniorsang-bast-i-test-barnsang

Hoppekids Basic Juniorsäng

9

Budget

Trademax-Be-Basic-basta-barnsangen

Trademax Be Basic juniorsäng 

8.4

Inledning

Så bebben din har tröttnat på att skaka galler i spjälsängen? Det innebär att det har blivit hög tid för er att införskaffa en barnsäng! Och barnsängar, de befinner sig in a world of their own. I barnsängarnas värld existerar nämligen inga gränser. Vill du ha en säng formad som en uppochnedvänd giraff som röker (tobaksfri, såklart) pipa? Inga problem – i barnsängens värld finns ALLT! Men, för att hålla det någorlunda barnvänligt kommer här några lite mer stilrena men ack så trivsamma barnsängar som ditt barn kommer uppskatta i många år. Det har blivit dags att utse årets bästa juniorsäng 2024, häng med! 

Vi på Hemfakta har utnämnt Hoppekids Basic Juniorsäng till Bäst i test, då det är den barnsäng som ger dig absolut mest för pengarna. Den är stilren, bekväm, praktisk och prisvärd.

Våra sovande experter har landat i sex prima junoirsängar i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Och du, var det egentligen en spjälsäng du var ute efter – kan du kolla in vårt spjälsäng bäst i test.

I vårt test blev Hoppekids Basic Juniorsäng från kategorin Mellan testvinnare, då det är den barnsäng som ger dig absolut mest för pengarna. Den är stilren, bekväm, praktisk och prisvärd. Dessutom går det att köpa till otroliga mängder tillbehör, så att du och ditt barn kan forma sängen precis som ni vill ha den. Den kan bland annat bli en loftsäng! 

I jakten på den bästa barnsängen har vi gjort gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den säng som är bäst från den som inte är det.

Med de sex barnsängar vi tagit fram känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken!

1

Sebra Juniorsäng 90x165cm – Växasäng!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bäst i test barnsäng

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Komfort

9

Flexibilitet

9

Hållbarhet

9

Design

8.8

Totalpoäng

Motivering: Sebra Juniorsäng imponerar över hela linjen med höga poäng inom alla egenskaper. Den utmärker sig särskilt med sin flexibilitet och hållbarhet vilket gör den till en investering som varar från barns tidiga år till vuxenåldern.

Sebra Juniorsäng går ut som stark testvinnare i Lyxklassen! Sebra är en växasäng som kan användas från det att barnet är väldigt litet till det att hen är vuxen – då den klarar av en maxvikt på hela 125 kg och kan dras ut till 203 cm. Den är otroligt enkel att justera – då du endast behöver ta tag i sängens ändar och dra för att göra den längre. Om du vill använda sängen från det att barnet är väldigt litet kan du även köpa till ett sängskydd som förhindrar att barnet ramlar ut.

Sebra Juniorsäng är gjord med många bra val i åtanke. Den är behandlad med antibakteriell, miljövänlig och giftfri träfärg samt är tillverkad av ett FSC-certifierat träslag.

HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN!

 • Växasäng 
 • Giftfri, miljövänlig färg
 • FSC-certifierad
2

Mavis Trondheim Juniorsäng 90x200cm

Bäst i test barnsäng

Lyx

Utmanare

8

Pris

10

Komfort

7

Flexibilitet

8

Hållbarhet

9

Design

8.4

Totalpoäng

Motivering: Mavis Trondheim Juniorsäng får starka poäng för pris och design, men något lägre poäng för flexibilitet. Det är en pålitlig säng med bra förvaringsmöjligheter.

Alla barns och föräldrars drömsäng kommer från Mavis! Utöver att vara en riktigt bekväm och ergonomisk säng för barn att växa i, har den en oändlig mängd förvaring undertill. Under sängen finns nämligen både en bokhylla och två förvaringslådor. Den är tillverkad i kvalitativt trä och har ett bäddmått på 90 cm.

Bäddmått: 90 x 200

HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN!

3

Hoppekids Basic Juniorsäng – Bästa barnsängen 2024!

Hoppekids-Basic-Juniorsang-bast-i-test-barnsang

Mellan

Vinnare

9

Pris

9

Komfort

10

Flexibilitet

9

Hållbarhet

8

Design

9

Totalpoäng

Motivering: Hoppekids Basic Juniorsäng utmärker sig genom sin överlägsna prisvärdhet och goda prestanda över hela linjen. Den flexibilitet den erbjuder till ett överkomligt pris gör den till ett riktigt starkt val.

I mellanklassen hittar vi ännu en säng från danska Hoppekids. Detta är deras basic-variant på 90 cm, och finns att köpa i flera olika färger. Fiffigt med denna säng att att du kan köpa till en uppsjö av olika tillbehör. Den kan exempelvis byggas ut till en medelhög loftsäng med rutschkana, sänghimmel eller utrustas med en extrasäng undertill. Det finns även plats för förvaringslådor under sängen, vilka även de köps separat. Sängen leveraras med en ribbotten som garanterar en god natts sömn och hög komfort. Sängen är Svanenmärkt och FSC-certifierad, och tillverkad i miljövänlig och naturlig furu.

 • Förvaringslådor köps separat
 • Finns i flera olika färger
 • Kan byggas ut till loftsäng
 • Flera praktiska tillbehör kan köpas separat
 • Bäddmått: B90 x L200 cm.
 • Yttermått: B98 x L208 x H56 cm.
 • Höjd under säng: 20 cm.
 • Rekommenderad ålder: Fr. 6 år.
4

Troll Royal Juniorsäng / Barnsäng

Troll-Royal-Juniorsang-basta-barnsangen

Mellan

Utmanare

9

Pris

7

Komfort

8

Flexibilitet

9

Hållbarhet

9

Design

8.4

Totalpoäng

Motivering: Troll Royal Juniorsäng kombinerar bra pris och design. Den estetiska kvaliteten gör den speciellt attraktiv, men den får något lägre poäng för komfort.

Denna fagra säng är tillverkad för kidsen med blått blod. Det är vackert designad enkelsäng med en hög huvudgavel som pryds av en kungakrona. Den är en del av Trolls serie Royal, och finns också att köpa som bland annat spjälsäng. Troll är specialiserade på barnprodukter, och har därför höga kvalitetskrav på allt material, vilket garanterar att denna sängen är giftfri, kvalitativ och klarar både europeiska och amerikanska standards. Denna pärla är tillverkad av solid, nordisk björk, och går att köpa i vit och grå.

 • Kvalitetssäkrad
 • Finns i grått och vitt
 • Mått: H92,2 x B77 x L153 cm.
 • Madrassmått: L140 x B70 cm.
 • Material: Björk
5

Trademax Be Basic juniorsäng 

Trademax-Be-Basic-basta-barnsangen

Budget

Vinnare

10

Pris

8

Komfort

8

Flexibilitet

8

Hållbarhet

8

Design

8.4

Totalpoäng

Motivering: Trademax Be Basic juniorsäng får starka poäng för pris och design, men något lägre poäng för komfort och hållbarhet.

I budgetklassen hittar vi den här fantastiska lilla barnsängen med en sängram i trä. Den här sängen är designad som en koja, där det är möjligt att hänga för gardiner längs kanterna. Utöver säng kan den alltså fungera som ett mysigt litet gömställe och lekplats för barnet. Den är tillverkad i robust furu, och har en stark ribbotten med högt stöd. Ha dock i åtanke att madrass och draperier inte ingår i priset, utan behöver köpas till separat.

 • Material: Massiv fururam + ribbotten i plywood
 • Madrass och sängdraperier kan köpas till separat
 • Mått: 166 x 88 x 131,5 cm
 • Lämplig storlek på madrass: 80 x 160 cm
6

JLY Barnsäng Med Rutschkana

billigaste juniorsängen i vårt test

Budget

Utmanare

10

Pris

8

Komfort

9

Flexibilitet

8

Hållbarhet

8

Design

8.6

Totalpoäng

Motivering: JLY Barnsäng Med Rutschkana erbjuder hög flexibilitet och komfort till ett rimligt pris. Designen är lekfull, men den når inte riktigt samma kvalité som vissa av de andra sängarna i testet.

Den här juniorsängen har allt man kan önska av en säng och mer därtill – eller rättare sagt, allt ett barn önskar av en säng. Här finns en rolig rutschkana som gör det extra kul att ta sig ned från sängen och ett mysigt tält som gör sängen extra mysig att sova i.

Eftersom det är 74 centimeter från golvet till madrassen så finns det gott om plats även under sängen – där kan man förvara leksaker, eller varför inte sätta upp draperier och göra en mysig koja. Stegen upp till sängen har en svag lutning, vilket gör det enklare att ta sig upp. Bäddmåtten är 90 x 190 centimeter.

 • Rutschkana
 • Lätt lutande stege
 • Mysigt tält ingår
 • Plats för förvaring eller koja undertill
 • Mått: 90 x 190 cm
 • Höjd från golv till madrass: 74 cm
 • Total höjd: 110 cm

Köpguide Juniorsäng

Det allra viktigaste att tänka på när man köper juniorsäng är att välja den som passar barnet, och rummet, bäst. Med det sagt är det sällan långt ifrån så enkelt när man väl ska välja. Det finns helt vanliga barnsängar som är en mindre variant av en vanlig säng, det finns barnrsängar med rutschkana, med koja eller med andra roliga detaljer. Och så finns det barnsängar med massa praktisk förvaring. En juniorsäng kan se ut nästan hur som helst, och ha många olika funktioner.

Först och främst bör man ställa sig frågan om man vill att sängen ska ha någon annan funktion än att den ska vara skön att sova i. Kanske föredrar man en vanlig enkel säng, och vill att sängen enbart ska vara en plats för sömn. En säng med förvaring kan vara väldigt praktisk om rummet är litet och man vill utnyttja varje utrymme. Men även roliga detaljer som rutschkana och liknande kan vara praktiskt i ett mindre rum som inte rymmer så många möbler och leksaker – då kan man slå två flugor i en smäll och få en bekväm säng och ett roligt ställe för lek på samma gång.

Här är det alltså viktigt att först och främst ta reda på vad man faktiskt letar efter. På så sätt kommer det bli enklare att sålla bland alla sängar, och hitta fram till den som bäst uppfyller ens behov och krav. Här kommer vi att gå igenom några av alla saker som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en barnsäng.

Barnsängens utformning

En väldigt stor skillnad mellan olika barnrsängar är dess utformning. Även en vanlig, enkel säng kan se ut som en bil. Eller så har den ett tak, för att man ska kunna hänga upp en sänghimmel ovanför. Det finns också barnsängar med rutschkana eller klättervägg, så att det blir roligare att ta sig ur sängen.

Vilken utformning man väljer beror förstås till stor del på vad man föredrar, men det är också viktigt att ta hänsyn till barnets ålder. En högre säng, till exempel en modell med rutschkana eller en loftsäng, är förstås inget bra val till mindre barn. Men som tur är finns det många fina och även roliga varianter att välja mellan bland längre modeller.

Funktioner

Det kan låta konstigt, men en sak man faktiskt bör fundera över när det gäller barnsängar är vilka funktioner man önskar. Självklart kan man sova i alla barnsängar, och det är såklart sängens huvudsakliga syfte, men den stora frågan är: vill man ha flera funktioner än så?

Väldigt många sängar har roliga och lekfulla funktioner. Det kan vara rutschkana eller klättervägg, men det kan också vara möjligheten att förvandla sängen till ett roligt ”hus” – antingen själva sovdelen eller utrymmet under sängen om det är en lite högre modell. Det finns även juniorsängar som man kan leka med på andra sätt, som är anpassade för att fungera med olika leksaker till exempel.

En annan vanlig, och väldigt praktisk, funktion är förvaring. De flesta sängar har förstås ett utrymme under själva sängen där man kan förvara leksaker eller ställa lådor, och ibland ingår det utdragbara lådor för förvaring. Det kan också finnas förvaringsutrymmen på andra ställen – till exempel vid sängens ena kortsida.

Utrymmet under sängen som passar perfekt för förvaring gömmer ibland något annat väldigt praktiskt: nämligen en extrasäng. Detta kan vara perfekt om man har kompisar som sover över ibland, eller vid läggning då mamma eller pappa slipper trängas i samma säng.

Kvalitet

Självklart är kvaliteten alltid viktig när man köper något, men hur viktig den är kan variera. Ibland kanske barnsängen inte kommer hinna användas under särskilt många år, och då vill man kanske inte spendera väldigt mycket på en väldigt hög kvalitet.

Det är också viktigt att komma ihåg att alla barnsängar klarar det de ska klara – det vill säga att ett barn sover i den. Med det sagt så är det förstås ändå viktigt med en hög kvalitet. Sängen är förmodligen en av de möbler som används allra mest i hemmet, och under flera år, så det är förmodligen värt att satsa på en högre kvalitet.

Avslutande ord inför ditt köp av barnsäng

Även om man ofta tänker att barnsängen är den säng barnet har efter spjälsängen och innan en vanlig säng, så kan storleken på barnsängen variera en del – och även vilken ålder den rekommenderas för. Detta kan vara bra att tänka på när man köper juniorsäng.

Måtten 140×70 eller 160×80 är vanligt för barnsängar, och dessa modeller passar vanligtvis för barn upp till 7 respektive 9 år. Men det finns även barnsängar som har samma mått som en vanlig enkelsäng, eller nästan samma – till exempel 190×90.

Köper man en juniorsäng direkt efter att spjälsängen är urvuxen så bör man välja en som är anpassad för yngre barn, från 18 månader. Det finns även juniorsängar som rekommenderas från 3 eller 4 år, till exempel.

Frågor och svar om barnsängar

I vårt test blev Hoppekids Basic Juniorsäng från kategorin Mellan testvinnare, då det är den barnsäng som ger dig absolut mest för pengarna. Den är stilren, bekväm, praktisk och stilren. Dessutom går det att köpa till otroliga mängder tillbehör, så att du och ditt barn kan forma sängen precis som ni vill ha den. Den kan bland annat bli en loftsäng! 

En del barnsängar rekommenderas från 18 månader, andra från 3 eller 4 år till exempel. Det varierar alltså en hel del mellan olika barnsängar.

Det här kan också variera en del, men 7 eller 9 år är vanligt. Hur stor en barnsäng är kan variera mellan olika modeller, och det är ofta det som avgör hur länge den kan användas.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser