1. Hem
 2. >
 3. Träning & Hälsa
 4. >
 5. Bäst i Test: Insomningstablett – 6 receptfria sömntabletter för dig med sömnproblem!
bästa_insomningstabletten.jpg

Lyx

Insomningstablett bäst i test

Great Earth Bedtime

9

Mellan

Sömnproblem - använd Melissa Dream

New Nordic Melissa Dream

8.4

Budget

1.jpg

Melatan

8.4

Inledning

Svårt att sova? Ja, att sova det är för vissa människor en lyx! För tänk att det där mörkret som faller kan för oss nattugglor ge energi istället för att göra oss trötta. Då kan man drömma om att det skulle finnas en riktigt bra sömnmedicin… Oftast är det ju själva insomningen som är problemet och att börja där innan man lubbar till doktorn för beroendeframkallande läkemedel kan vara ett tips! En insomningstablett kan nämligen vara den perfekta lösningen – den sitter inte i så länge och ger inte samma dåsighet som många andra sömnmedel. Insomningstabletter finns både receptfria och på recept men vi ska titta närmare på dom bästa receptfria insomningstabletterna i detta bäst i test. Man vill ju ha insomningstabletter utan biverkningar, som inte i gengäld för att fixa natten – pajar dagen. Men när det kommer till receptfria sömntabletter och dom bästa insomningstabletterna i synnerhet så finns det lite att tänka på. Därför har vi här tagit fram det tunga artilleriet för dig med sömnsvårigheter och insomningsbesvär!

Vi på Hemfakta har utsett Great Earth Bedtime till årets bästa insomningsmedel! Denna insomningstablett innehåller många verksamma substanser, är mild och skonsam mot kroppen och användare uppger att den ger en tydlig avslappnande känsla efter intag, utan att göra kroppen dåsig vid uppvaknande!

Hur går man då tillväga för att hitta den bästa insomningstabletten? Vi har sammanställt en stor guide om sömnproblem och ger även tips på vad du själv kan göra för att sova bättre om nätterna! Eftersom marknaden för receptfria sömntabletter är stor och det kan vara klurigt att hitta rätt produkt, tipsar vi även om dom bästa insomningstabletterna. Se vårt sömnproblem test nedan! Våra experter har landat i sex effektiva sömntabletter i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

1

Great Earth Bedtime – Bästa sömnmedlet 2024!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Insomningstablett bäst i test

Lyx

Vinnare

9

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

9

Effektivitet

9

Biverkningar

9

Användarrecensioner

9

Totalpoäng

Motivering: Great Earth Bedtime erhåller höga poäng i flera kategorier, med särskilt höga betyg för effektivitet och användarrecensioner. Dess milda och skonsamma formulering gör den attraktiv för känsliga användare.

Mild men effektiv! Great Earth Bedtime innehåller många verksamma substanser, samtidigt som den är skonsam mot kroppen! Pris ca. 200 kr.

Vi på Hemfakta har utsett Great Earth Bedtime till årets bästa insomningsmedel! Denna insomningstablett innehåller många verksamma substanser, är mild och skonsam mot kroppen och användare uppger att den ger en tydlig avslappnande känsla efter intag, utan att göra kroppen dåsig vid uppvaknande!

Denna insomningstablett innehåller många verksamma substanser, är mild och skonsam mot kroppen och har fått positiva användarrecensioner. Dess effektivitet och användarvänlighet gör den till ett utmärkt val för de som söker en pålitlig och mild insomningstablett. Preparatet innehåller utvalda örter, vitaminer och mineraler som ska ge en god natts sömn. Great Earth Bedtime verkar både muskelavslappnande, har en lugnande inverkan och gör användaren mer rofylld. En stor fördel är att tabletten är mild och därmed kan användas även av människor som är känsliga mot liknande preparat.

 • Mängd: 60 kapslar
 • Form: Kapsel
 • Funktioner: Verkar såväl muskelavslappnande som lugnande
 • Innehåll: Innehåller en stor kombination av verksamma ämnen som GABA, citronmeliss och humle
 • Övriga egenskaper: Väldigt skonsam mot kroppen, vegansk

Fördelar

 • Många användare rapporterar att de har upplevt djupare och mer återhämtande sömn med produkten.
 • Vissa användare noterar att de lättare hittar till sömn när de använder dessa kapslar.
 • En del recensenter har funnit att produkten har hjälpt dem att somna snabbare och sova hela natten, vilket resulterar i en förbättrad sömnkvalitet.

Nackdelar

 • En användare påpekar att produkten inte fungerade för dem och tvärtom gjorde dem piggare.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från olika källor, inklusive Apohem((Apohem, 2023-11-03)) och Bodystore((Bodystore2023-11-03)). Antalet recensioner är i detta fall begränsade men ger en inblick i användarnas upplevelse.

2

A.Vogel Dormeasan Orala Droppar

Sömnproblem Dormeasan Orala droppar

Lyx

Utmanare

7

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

8

Effektivitet

8

Biverkningar

8

Användarrecensioner

7.8

Totalpoäng

Motivering: A.Vogel Dormeasan Orala Droppar har en balanserad bedömning med konkurrenskraftiga betyg för pris och användarrecensioner. Den erbjuder en alternativ form av sömnstöd och sticker ut som den enda flytande lösningen.

Dormesan är ett effektivt växtbaserat läkemedel som tas oralt, perfekt för den som inte vill använda tabletter! Pris ca. 200 kr.

  .                  

A.Vogel Dormeasan Orala Droppar är ett traditionellt växtbaserad lösning som används vid tillfälliga insomningsbesvär eller vid oro. Produkten kan användas av både vuxna och ungdomar över 12 år. Lösningen har en mild smak och innehåller en kombination av Vänderot och Humle. Den här produkten är lätt att använda och ska endast spädas ut med lite vatten innan den intas.

 • Mängd: 50/100 ml
 • Form: Lösningen intas oralt och passar den som inte kan eller vill ta tabletter i fast form
 • Funktioner: Används vid tillfälliga insomningsbesvär och lindrig oro
 • Innehåll: Innehåller Vänderot och Humle
 • Övriga egenskaper: Mild smak

Fördelar

 • Vissa användare upplever att Dormesan hjälper dem att få en behagligare och bättre insomning.
 • En del recensenter har funnit att produkten fungerar väl för att lindra oro, stress och nervositet, vilket i sin tur förbättrar deras sömnkvalitet.
 • Det finns positiva kommentarer om att Dormesan är en enkel och effektiv hjälpmedel för att uppnå god sömn.

Nackdelar

 • En del användare nämner att smaken av Dormesan inte är särskilt god och kan vara svår att dricka.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från olika källor, inklusive Svensk Hälsokost((Svensk Hälsokost, 2023-11-03)).

Duellen

Lyx

Great Earth Bedtime – Bästa sömnmedlet 2024! vs. A.Vogel Dormeasan Orala Droppar

I lyxklassen möter vi Great Earth Bedtime och utmanaren A.Vogel Dormeasan Orala Droppar. Båda produkterna har sina unika egenskaper. Great Earth Bedtime innehåller många verksamma substanser och är mild och skonsam mot kroppen. Å andra sidan är A.Vogel Dormeasan Orala Droppar ett traditionellt växtbaserat läkemedel med Vänderot och Humle, vilket ger en lugnande inverkan. Båda produkterna har sina fördelar, men Great Earth Bedtime står ut med sitt breda utbud av ingredienser och mildhet, vilket gör det till ett bra val för de som är känsliga mot liknande preparat.

3

New Nordic Melissa Dream

Sömnproblem - använd Melissa Dream

Mellan

Vinnare

8

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

8

Effektivitet

9

Biverkningar

9

Användarrecensioner

8.4

Totalpoäng

Motivering: New Nordic Melissa Dream erbjuder en bra medelväg av pris och effektivitet. Användarrecensioner tyder på en positiv erfarenhet med denna produkt.

För den som vill ha lite mer tryck! Något starkare tabletter med god effekt för en fridfull sömn! Pris ca. 200 kr.

     .                   

Mellisa Dream är receptfria sömntabletter som har en mycket effektiv verkan. Preparatet innehåller bland annat citronmeliss, grönt te, kamomill, B-vitaminer samt magnesium. Alla dessa ämnen är välkända för att ha en lugnande inverkan, samtidigt som dom stärker minnet och hjälper användaren att vakna upp utvilad. Melissa Dream passar bra för den som har en orolig sömn och som vanligtvis vaknar flera gånger upp under natten. Då preparatet är lite starkare bör man vara noggrann med att inte överskrida den rekommenderade doseringen.

 • Mängd: 60 tabletter
 • Form: Tablett
 • Funktioner: Stärker minnet, hjälper sömnen, lugnar
 • Innehåll: Innehåller flera örter och nyttiga vitaminer som ger en fridfull sömn så som Citronmelissbladextrakt, magnesium och kamomillblomma
 • Övriga egenskaper: Mer kraftfulla

Fördelar

 • Många användare upplever att Melissa Dream hjälper dem att somna snabbare och sova bättre genom natten.
 • Det finns recensenter som märker att produkten minskar antalet uppvaknanden under natten, vilket resulterar i en mer ostörd sömn.
 • En del användare tycker att Melissa Dream är en bra hjälp för att slappna av vid sänggåendet och främjar en rogivande och avslappnande känsla.

Nackdelar

 • En användare nämner att produkten inte fungerade för dem och att de istället kände sig piggare efter att ha tagit tabletterna.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat runt 30 recensioner från Svensk Hälsokost((Svensk hälsokost, 2023-11-02)), Apotek Hjärtat((Apotek Hjärtat, 2023-11-02)) och Apohem((Apohem, 2023-11-02)). Dessa recensioner ger en inblick i användarnas erfarenheter med Melissa Dream.

4

Sedix, dragerad tablett 28 st

Sedix, dragerad tablett

Mellan

Utmanare

7

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

7

Effektivitet

7

Biverkningar

7

Användarrecensioner

7.2

Totalpoäng

Motivering: Sedix, dragerade tabletter, erbjuder en medelvägslösning för sömnstöd. Användarrecensioner ger en blandad bild av dess effektivitet.

Effektivt och skonsamt preparat mot oro och tillfälliga insomningsbesvär! Pris ca. 200 kr.

Sedix är ett växtbaserat preparat som kan användas vid lindrig oro, stress och tillfälliga insomningsbesvär. Produkten innehåller torkat extrakt av passionsblomma, vilket är ett växtextrakt som historiskt sett använts lång tid både i och utanför Europa. För den som är orolig för att bli beroende av sömnpreparat så finns det inte några rapporter om Sedix, som visar att preparatet skulle ha en beroendeframkallande effekt. 

 • Mängd: 28 tabletter
 • Form: Dragerad tablett
 • Funktioner: Dämpar oro, irritabilitet och insomningsbesvär
 • Innehåll: Innehåller bland annat torkat extrakt av passionsblomma
 • Övriga egenskaper: Växtbaserat preparat. Det finns inga rapporter om att preparatet skulle vara beroendeframkallande

Fördelar

 • Vissa användare upplever att Sedix hjälper dem att somna snabbare och sova djupare, vilket resulterar i en mer avslappnad sömnupplevelse.
 • En användare noterar att produkten är bra för att uppnå lugn och underlätta insomnandet.
 • En användare beskriver att de är nöjda med produkten och att den har en positiv inverkan på deras sömnkvalitet.

Nackdelar

 • En användare nämner att de inte har märkt någon skillnad efter att ha använt Sedix.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från Svensk Hälsokost((Svensk hälsokost, 2023-11-03)) med begränsat antal recensioner.

Duellen

Mellan

New Nordic Melissa Dream vs. Sedix, dragerad tablett 28 st

I mellanklassen har vi vinnaren New Nordic Melissa Dream och utmanaren Sedix, dragerad tablett. Båda produkterna är inriktade på att förbättra sömnkvaliteten, men de har olika fokus. Melissa Dream innehåller citronmeliss, grönt te, kamomill och B-vitaminer samt magnesium och är effektiv för de som har orolig sömn. Sedix är ett växtbaserat preparat som är effektivt mot oro och tillfälliga insomningsbesvär med torkat extrakt av passionsblomma. Båda produkterna har fått positiva recensioner, men valet mellan dem beror på dina specifika sömnbehov.

5

Melatan

1.jpg

Budget

Vinnare

10

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Effektivitet

7

Biverkningar

8.4

Totalpoäng

Motivering: Melatan sticker ut i prisvärdhet och erbjuder melatoninbaserat stöd för sömn vilket är bevisat effektivt.

Det här är en sömntablett som passar perfekt vid jetlag! Melatan är inte beroendeframkallande men melatoninet (sömnhormon) har riktigt bra effekt för tillfällig användning. Pris ca. 80 kr.

Detta är en sömntablett som är framtagen för användning vid resor, och då främst om man reser över fler än fem tidszoner. Vid behov kan de dock även användas om man reser över färre tidszoner, 2-4. Denna tablett används bara under kortare perioder, och för att undvika jetlag under resor. Den aktiva substansen i detta läkemedel är Melatonin, vilket är ett sömnhormon som kroppen utsöndrar naturligt när det blir mörkt. Melatonin gör oss trötta, vilket gör att det blir lättare att somna. När man reser över flera tidszoner kan detta dock rubbas, vilket gör att man kan behöva ta sömntabletter, till exempel med Melatonin, för att kunna sova.

Denna sömntablett ska endast användas av vuxna personer, dock inte av någon som är gravid eller ammar. Dessa ska endast ta tillfälligt, maximalt 4 dagar. Dom är inte beroendeframkallande, men ska inte användas för långvariga sömnbesvär eller under en längre tid. När du kommer fram till din destination ska du börja ta Melatan, och du tar en tablett per dag, när du ska sova. Det är viktigt att ta tabletten vid rätt tid, och den ska tas vid läggdags lokal tid. Detta för att du ska kunna sova vid rätt tid där du befinner dig, och inte behålla din vanliga dygnsrytm som inte överensstämmer med det land du befinner dig i. För bästa effekt ska du undvika att äta två timmar innan och efter intag av Melatan. Undvik även alkohol innan, under och efter att du har använt den. Tabletten tas med ett glas vatten, och återigen, ska inte tas tillsammans med mat.

 • Mängd: 10 tabletter
 • Form: Tablett
 • Funktioner: Insomning
 • Innehåll: Innehåller naturligt sömnhormon, melatonin
 • Övriga egenskaper: Bra sömntablett vid jetlag, Inte beroendeframkallande

Fördelar

 • Tyvärr har vi inte fått tag på några recensioner av Melatan, det vi kan säga är att den i princip alltid är slut på apotek(!) och att ämnet melatonin, är otroligt effektivt.

Nackdelar

 • Ska enbart användas en begränsad tid och är ett tillfälligt preparat
6

Pharbio Valerina Natt

Pharbio Valerina Natt

Budget

Utmanare

8

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

7

Effektivitet

7

Biverkningar

7

Användarrecensioner

7.4

Totalpoäng

Motivering: Pharbio Valerina Natt erbjuder prisvärt stöd med en växtbaserad formulering. Användarrecensioner indikerar en positiv upplevelse för dom flesta användare.

Vår utmanare i budgetklassen blev Pharbio Valerina Natt. Ett naturläkemedel med rogivande effekt och grymt prisvärt dessutom! Pris ca. 80 kr.

Pharbio Valerina Natt är ett effektfullt naturpreparat som innehåller extrakt av ört Valeriana, eller vänderot som det även kallas på svenska. Denna ört har under en lång tid använts inom folkmedicinen som sömnfrämjande medicinalväxt. Vi ger produkten pluspoäng då den är mycket effektiv och prisvärd. Tänk dock på att dessa tabletter är starka och man bör vara noga med att inte överskrida den rekommenderade dagliga dosen.

 • Mängd: 40 tabletter
 • Form: Tablett
 • Funktioner: Insomningsbesvär
 • Innehåll: Med vänderot, humlekotte och citronmelissblad
 • Övriga egenskaper: Effektivt växtbaserat preparat

Fördelar

 • En användare beskriver att Valerina Natt är effektivt och att de inte känner sig dåsiga på morgonen efter att ha tagit det, vilket bidrar till en bra sömnupplevelse.
 • En användare upplever att produkten gör dem mer avslappnade vid sömn.
 • En användare noterar att de inte upplever biverkningar av Valerina Natt, vilket är positivt.

Nackdelar

 • En användare rapporterar att produkten inte fungerar alls för dem och ger ingen önskad effekt.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från Svensk Hälsokost((Svensk Hälsokost, 2023-11-02)) med runt 30 recensioner. Dessa recensioner ger en inblick i användarnas erfarenheter med Pharbio Valerina Natt.

Duellen

Budget

Melatan vs. Pharbio Valerina Natt

I budgetklassen står Melatan mot Pharbio Valerina Natt. Melatan är utmärkt för att undvika jetlag och innehåller melatonin, ett naturligt sömnhormon. Den är inte beroendeframkallande och effektiv för tillfällig användning. Å andra sidan erbjuder Pharbio Valerina Natt ett prisvärt och effektfullt naturpreparat med extrakt av vänderot. Det är starkt och prisvärt. Båda produkterna har sina fördelar, men Melatan utmärker sig med sitt melatoninbaserade stöd för sömn, som är bevisat effektivt.

Därför sticker Bäst i test vinnaren, Great Earth Bedtime, ut!

Bäst i test vinnaren är Great Earth Bedtime. Denna insomningstablett innehåller många verksamma substanser, är mild och skonsam mot kroppen, och har fått positiva användarrecensioner. Dess effektivitet och användarvänlighet gör den till ett utmärkt val för de som söker en pålitlig och mild insomningstablett. Användare som använt great earth under lång tid uppger att de ger en tydlig avslappnande känsla efter intag, utan att göra kroppen dåsig vid uppvaknande.

Sammanfattningsvis erbjuder varje insomningstablett i testet sina unika egenskaper och fördelar. Valet av produkt beror på dina individuella behov och preferenser när det gäller sömnstöd.

Köpguide Sömntablett

Stress och svårigheter att somna kan oftast avhjälpas med hjälp av insomningstabletter. Receptfria sömntabletter innehåller vanligen olika växtextrakt såsom passionsblomma, humle och vänderot. Fördelen med just växtbaserade preparat, är att de som regel ger mindre biverkningar jämfört med receptbelagda tabletter. Denna typ av sömnmedel är således inte lika starka som läkemedel som skrivs ut hos doktorn, men många upplever att de receptfria sömntabletterna har räddat deras sömn. 

Vi har samlat några av de bästa insomningstabletterna som du kan köpa receptfritt för att lindra dina sömnproblem. Vi har naturligtvis rankat dem i olika prisklasser så att det ska bli enklare att hitta den bästa insomningstabletten som passar din plånbok.

Vad beror sömnproblem på? 

Sömnbesvär är kan ofta kopplas till stress, nedstämdhet, depression och ångest. En annan orsak till sömnproblemen kan också vara att kroppen har en låg produktion av hormonet melatonin. Brist på melatonin leder till att kroppen får svårt för att känna av när det är tid för att sova.[footnote]Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Melatonin[/footnote] Det är mycket viktigt att den som har sömnproblem tar itu med sömnproblemen, då en längre period av sömnlöshet kan resultera i ett sämre immunsystem samt andra problem med hälsan.

6-9 timmars sömn varje natt är vad en vuxen person bör få varje natt för att ha en optimal sömn. Mindre sömn än 6 timmar kan i längden ha en negativ inverkan på hälsan.[footnote]1177: https://www.1177.se/liv–halsa/stresshantering-och-somn/somnen-ar-viktig-for-din-halsa[/footnote] Att hitta rätt hjälpmedel kan kännas svårt, men det finns många bra sömntabletter på marknaden. Det första du bör göra för att hitta den bästa insomningstabletten är att ta reda på vad för typ av sömnproblem du lider av.

Insomningsbesvär

Har du svårt att falla i sömn på kvällarna? Då känner du säkert igen scenariot där du ligger vaken i sängen och trots att du är trött så kan du bara inte somna? Då har du med största sannolikhet insomningsbesvär, och bör därför välja en sömntablett därefter. Insomningstabletter har en kort effekt (cirka 30-60 minuter) jämfört med sömntabletter.[footnote]Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6mnmedel[/footnote] Därmed är insomningstabletter bäst lämpat för personer som har svårt att falla i sömn.

Orolig sömn

Sover du oroligt om nätterna och kanske vaknar du upp om och om igen utan att finna ro? Om du känner igen dig i dessa symptom så har du orolig sömn. Det finns flera receptfria sömntabletter som har en positiv inverkan på både sömnlängd som sömnkvalitet.

Så använder du insomningstabletter på rätt sätt

Insomningstabletter kan vara starka trots att de är receptfria. Det är därmed viktigt att du under alla omständigheter följer den rekommenderade dagsdosen. Läs noga på förpackningens anvisningar, så att du säkerställer att du inte får i dig för många tabletter. Det kan nämligen ge dig koncentrationssvårigheter och göra dig trött samt dåsig nästkommande dag.

Du ska ta insomningstabletter i förbindelse med att du går till sängs för att sova. I några fall ska du ta en eller två timmar innan men då står detta på förpackningen. Vissa insomningstabletter kan även användas under dagen för att lindra milda symptom på oro och stress, vilket i sådana fall står i anvisningarna. 

Metoder för att sova bättre

Det finns flera metoder som du kan testa före du väljer att köpa sömntabletter. Dessa tips kan hjälpa dig att lindra dina sömnbesvär och kan tillsammans med insomningstabletter användas som ett rent komplement.

 • Planera noggrant din sömn, försök lägga dig samma på samma tidpunkt varje dag.
 • Undvika sena middagar då detta resulterar i att din matsmältning är aktiv medans du sover. Detta kan göra att du sover oroligt och att du vaknar upp under natten.
 • Undvik koffein sen eftermiddag och på kvällen.
 • Utöva fysisk aktivitet regelbundet 
 • Testa att byta ut tv-tittandet under de sena timmarna mot en podd, ljudbok, meditation eller avslappnande musik.
 • Ta långpromenader, gärna varje dag.

Vi hoppas att vår guide om sömnbesvär och test av de bästa insomningstabletterna har varit till hjälp så att du har fått en bättre översikt över utbudet.

Frågor och svar om insomningstabletter

En insomningstablett har vanligen effekt inom 30 minuter, men det finns vissa undantag som verkar först efter 1-2 timmar.

Läkare avråder som regel från all slags sömnmedicin under graviditet, om den inte är helt nödvändig. 

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser