Dags att köpa induktionshäll? En induktionshäll är idag en populär vitvara i köket på grund av sina många fördelar. Bland dessa fördelar räknas högre säkerhet, flexibel placering, effektiv och snabb matlagning samt justerbar värme. Allt fler upptäcker hur praktiskt det är att använda induktionsvärme för att tillaga mat. Induktionsuppvärmning är den tekniska processen med upphettning av elektriskt ledande material, ofta metall, genom användning av elektromagnetisk induktion. Detta gör att induktionshällar bara värmer självaste kokkärlet för att tillaga innehållet. Detta ställer krav på att kokkärlet är gjort av samma ferromagnetiska material eller ett tillräckligt järnhaltigt material, för att induktionshällen ska fungera. Du vet enkelt om din kastrull räknas som en sådan genom att placera en magnet på undersidan av kastrullen. Om magneten fastnar då vet du att kokkärlet kommer att fungera på en induktionshäll.

Induktionshäll jämfört med en vanlig spis

I jämförelse med andra matlagningsapparater såsom elektriska spisar och gasspisar, är induktionshällen en mycket mer populär produkt bland konsumenter idag och den mest säljande typen av spis på grund av ett antal fördelar:

  • Säker att använda: Denna typ av spis är jämförelsevis säkrare att använda eftersom det är flamfri och inte värmer upp hela spishällen. Induktionshällen svarar genom att endast värma vissa typer av metaller såsom järnmetaller. Så det är nödvändigt att använda redskap tillverkade av rostfritt stål eller gjutjärn.
  • Bärbar: Till skillnad från elektriska spisar, är en induktionshäll en de mest mångsidiga matlagningsmetoderna som finns idag. Det kan lätt transporteras runt eftersom den är tyst, tunn och lätt. De flesta av den här typen av spisar är portabla och kan lätt installeras under kökets bänkskivor.
  • Effektiv: Jämfört med elektriska spisar, är induktionshällen mycket mera effektiv, ända upp till åttio procent av den producerade energin används för tillagning av mat utan avfall. Hos andra spisar är det mycket värme som försvinner och är inte alls lika effektivt.
  • Bättre funktioner: de andra spisarna tar lång tid att värma och kylas ner, medan induktionshäll tar minimal tid att värma upp och sedan kyla ner.
  • Justerbar värme: Induktionshällen har unika justerbara funktioner med olika alternativ för kokande vatten, mjölk, stekning, ugnsstekning och så vidare. Med en specifik temperaturkontroll, kan man använda dessa spisar till det mesta just på grund av möjligheten att justera värmen.

Induktionshällarnas växande popularitet

På grund av dess ökade effektivitet och säkerhet, föredrar gemene man dessa spisar jämfört med de traditionella elektriska spisarna. Dessutom är den tyst, lätt att rengöra, om man jämför med de andra alternativen.

Denna typ av spisar är säkra att använda eftersom endast en del av plattan blir uppvärmd under tillagningen. Plattan förblir sval och kan röras med bara händer som gör den säker att beröra. Detta minskar brandolyckor och farorna med elektrisk ström. De flesta av dessa spisar är inbyggda med ytterligare avstängnings funktioner som automatiskt stänger av spisen om säg kastrullen inte placeras på hällen på ett tag.

Jämfört med andra spisar som elektrisk spis, så drar en induktionshäll mindre ström och är mer effektiv. Lämplig för de flesta av miljövänliga bostäder, dessutom är dessa spisar säkra, rena och ofta felfria.

Idag har de flesta av de renoverade hemmen induktionshäll installerad i köket. Det brukar även se väldigt bra ut i köket när man bara har en platta som smälter samman med bänkskivan. Dessutom kräver det lite utrymme då de är ganska så små jämfört med andra spisar.

Även om induktionshällen kan verka populär att användas i västländerna, är det allmänt tillgängliga i nästan alla länder i dag på grund av dess magnifika egenskaper.

Induktionshällar – bäst i test

Följande modeller av induktionshäll har presterat bäst i tester i Sverige och norra Europa.

Bäst i test: Siemens EH675LFC1E induktionshäll

Siemens EH675LFC1E induktionshäll

Simens induktionshällar presterar bäst i nästan alla tester och EH675LFC1E induktionshäll har gjort allra bäst ifrån sig. Dess innovativa funktioner gör den här induktionshällen till en fantastisk produkt som gör matlagning fantastiskt roligt. Med 4 värmezoner och en dubbelplatta, kan du lätt laga allt från vardagsmat till festmåltider. Du kan värma mat och koka vatten på några sekunder. Med Dual Light Slider, styr du hällens funktioner med lätta knapptryck. Frying Sensor gör att induktionshällen kan hålla en jämn värme, oavsett hur länge du använder plattan, så att ingenting bränner vid. Funktionen Power Boost höjer effekten med upp till 50 procent, vilket gör att du sparar 35 procent av tiden när du lagar mycket mat.

Precis som för de flesta induktionshällarna är plattorna är otroligt lätta att rengöra.

Mest prisvärd: Siemens EH651FEB1E induktionshäll

Siemens EH651FEB1E induktionshäll

Siemens induktionshäll EH651FEB1E blev bäst i test både i Testfaktas (2013) och Råd & röns (maj 2012) tester. Detta är fortfarande en mycket bra och prisvärd induktionshäll. Den här produkten passar dig som vill ha en bra induktionshäll men som inte behöver dyra funktioner och inte har lust att lägga en förmögenhet på din spis.

Populär: Electrolux HOB750MF induktionshäll

– Inga större minus. Är av de klassiska spis-måtten, induktionshällar finns i betydligt större format – om man har plats.
+ Den flexibla designen gör att du kan ställa kastruller och stekpannor av olika storlek och form var du vill på induktionshällen. Den överbryggande utformningen innebär att du kan göra två värmezoner till en större platta. Det finns en snabbfunktion för att komma upp i höga temperaturer snabbt. Bra garanti.

Sticker ut: Bosch PIF672FB1E vit induktionshäll

Bosch PIF672FB1E induktionshäll

– Även om den vita färgen är vad som gör den här induktionshällen så cool är det också kanske den svåraste att matcha i ett kök. Det blir lätt en steril känsla.

+ Bosch PIF672FB1E är helt klart den snyggaste induktionshällen med sin vita färg. Den större så kallade RoasterZone passar för större, kastruller och stekpannor.

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här