Induktionshäll Bäst i Test 2022 – bästa induktionshällen blev Siemens EH675LFC1E

Dags att köpa induktionshäll? En induktionshäll är idag en populär vitvara i köket på grund av sina många fördelar. Bland dessa fördelar räknas högre säkerhet, flexibel placering, effektiv och snabb matlagning samt justerbar värme. Allt fler upptäcker hur praktiskt det är att använda induktionsvärme för att tillaga mat. Läs vår stora köpguide och induktionshäll test för att välja rätt häll till ditt hushåll.

Induktionsuppvärmning är den tekniska processen med upphettning av elektriskt ledande material, ofta metall, genom användning av elektromagnetisk induktion. Detta gör att induktionshällar bara värmer självaste kokkärlet för att tillaga innehållet. Detta ställer krav på att kokkärlet är gjort av samma ferromagnetiska material eller ett tillräckligt järnhaltigt material, för att induktionshällen ska fungera. Du vet enkelt om din kastrull räknas som en sådan genom att placera en magnet på undersidan av kastrullen. Om magneten fastnar då vet du att kokkärlet kommer att fungera på en induktionshäll.

Induktionshäll jämfört med en vanlig spis

I jämförelse med andra matlagningsapparater såsom elektriska spisar och gasspisar, är induktionshällen en mycket mer populär produkt bland konsumenter idag och den mest säljande typen av spis på grund av ett antal fördelar:

 • Säker att använda: Denna typ av spis är jämförelsevis säkrare att använda eftersom det är flamfri och inte värmer upp hela spishällen. Induktionshällen svarar genom att endast värma vissa typer av metaller såsom järnmetaller. Så det är nödvändigt att använda redskap tillverkade av rostfritt stål eller gjutjärn.
 • Bärbar: Till skillnad från elektriska spisar, är en induktionshäll en de mest mångsidiga matlagningsmetoderna som finns idag. Det kan lätt transporteras runt eftersom den är tyst, tunn och lätt. De flesta av den här typen av spisar är portabla och kan lätt installeras under kökets bänkskivor.
 • Effektiv: Jämfört med elektriska spisar, är induktionshällen mycket mera effektiv, ända upp till åttio procent av den producerade energin används för tillagning av mat utan avfall. Hos andra spisar är det mycket värme som försvinner och är inte alls lika effektivt.
 • Bättre funktioner: de andra spisarna tar lång tid att värma och kylas ner, medan induktionshäll tar minimal tid att värma upp och sedan kyla ner.
 • Justerbar värme: Induktionshällen har unika justerbara funktioner med olika alternativ för kokande vatten, mjölk, stekning, ugnsstekning och så vidare. Med en specifik temperaturkontroll, kan man använda dessa spisar till det mesta just på grund av möjligheten att justera värmen.

Induktionshällarnas växande popularitet

På grund av dess ökade effektivitet och säkerhet, föredrar gemene man dessa spisar jämfört med de traditionella elektriska spisarna. Dessutom är den tyst, lätt att rengöra, om man jämför med de andra alternativen.

Denna typ av spisar är säkra att använda eftersom endast en del av plattan blir uppvärmd under tillagningen. Plattan förblir sval och kan röras med bara händer som gör den säker att beröra. Detta minskar brandolyckor och farorna med elektrisk ström. De flesta av dessa spisar är inbyggda med ytterligare avstängnings funktioner som automatiskt stänger av spisen om säg kastrullen inte placeras på hällen på ett tag.

Jämfört med andra spisar som elektrisk spis, så drar en induktionshäll mindre ström och är mer effektiv. Lämplig för de flesta av miljövänliga bostäder, dessutom är dessa spisar säkra, rena och ofta felfria.

Idag har de flesta av de renoverade hemmen induktionshäll installerad i köket. Det brukar även se väldigt bra ut i köket när man bara har en platta som smälter samman med bänkskivan. Dessutom kräver det lite utrymme då de är ganska så små jämfört med andra spisar. Hällen får gärna passa bra ihop med resten av köksinredningen och varför inte välja en i samma stil som din Ugn?

Även om induktionshällen kan verka populär att användas i västländerna, är det allmänt tillgängliga i nästan alla länder i dag på grund av dess magnifika egenskaper.

Induktionshällar – bäst i test 2022

Följande modeller av induktionshäll har presterat bäst i tester i Sverige och norra Europa. I vårt induktionshäll test har vi valt att dela upp testvinnare i olika prisklasser.

 

Vinnare i Premiumklassen: Siemens EH675LFC1E induktionshäll

Vår vinnare i premiumklassen blev denna innovativa induktionshällen från Siemens med 4 värmezoner och en dubbelplatta vilket ger dig oändliga möjligheter i köket, pris ca 10 000 kronor.

Vinnare i Premiumklassen: Siemens EH675LFC1E induktionshäll
Siemens EH675LFC1E induktionshäll

Siemens induktionshällar presterar bäst i nästan alla tester och EH675LFC1E induktionshäll har gjort allra bäst ifrån sig. Dess innovativa funktioner gör den här induktionshällen till en fantastisk produkt som gör matlagning fantastiskt roligt. Med 4 värmezoner och en dubbelplatta, kan du lätt laga allt från vardagsmat till festmåltider. Du kan värma mat och koka vatten på några sekunder. Med Dual Light Slider, styr du hällens funktioner med lätta knapptryck. Frying Sensor gör att induktionshällen kan hålla en jämn värme, oavsett hur länge du använder plattan, så att ingenting bränner vid. Funktionen Power Boost höjer effekten med upp till 50 procent, vilket gör att du sparar 35 procent av tiden när du lagar mycket mat. Precis som för de flesta induktionshällarna är plattorna är otroligt lätta att rengöra.

Fördelar

 • 4 värmezoner och en dubbelplatta
 • Dual Light Slider låter dig styra induktionshällens funktioner på ett smidigt sätt
 • Frying Sensor gör att hällen kan hålla en jämn värme
 • Mycket lätt att rengöra plattorna

Nackdelar

 • Inga nackdelar!

PRIS OCH MER INFORMATION:

Utmanare Premiumklassen: Bosch PIF672FB1E vit induktionshäll

Vår utmanare i premiumklassen blev denna induktionshäll från Bosch som låter dig laga mat snabbt och säkert med en mycket låg energiförbrukning, pris ca 10 100 kronor.

Utmanare Premiumklassen: Bosch PIF672FB1E vit induktionshäll

Bosch PIF672FB1E induktionshäll har 4 värmezoner vilket passar bra för ett medelstort hushåll på 3-5 personer. Den här hällen värmer bara där det är nödvändigt, alltså direkt på grytans botten. Den här hällen är mycket säker, bekväm och det går även snabbt att reglera temperaturen. Dessutom kokar du upp två liter vatten nästan dubbelt så snabbt på denna häll jämfört med en glaskeramikhäll, vilket betyder att du sparar massor av energi.  Med hällens intuitiva kontrollpanel kan du enkelt välja värmezon och den exakta temperaturnivån. Hällen har en praktisk energiförbrukningsdisplay, och vi uppskattar särskilt funktionen DirectSelect som gör att du enkelt kan ställa in önskad kokzon, effekt och flera andra funktioner. Den här hällen har en mycket unik stilren vit färg som sticker ut från mängden. Det kan dock vara svårt att matcha den i alla kök.

Fördelar

 • Bosch PIF672FB1E är helt klart den snyggaste induktionshällen med sin vita färg
 • Den större så kallade RoasterZone passar för större, kastruller och stekpannor
 • Praktisk energiförbrukningsdisplay
 • Låg energiförbrukning
 • 4 värmezoner

Nackdelar

 • Även om den vita färgen är vad som gör den här induktionshällen så cool är det också kanske den svåraste att matcha i ett kök. Det blir lätt en steril känsla.

Vinnare i Mellanklassen: SIEMENS, EX975LXC1E iQ700, Induktionshäll

Vår vinnare i Mellanklassen blev denna induktionshäll från Siemens som bjuder på en PowerBoost-funktion vilken ger 50 % mer effekt än andra hällar, pris ca 9 000 kronor

Vinnare i Mellanklassen: SIEMENS, EX975LXC1E iQ700, Induktionshäll

EX975LXC1E från Siemens har hela 5 värmezoner och ger dig en större frihet och fler möjligheter med matlagningen. Den här induktionshällen har en PowerBoost-funktion som ger upp till 50 % mer effekt. PowerMove Plus-funktionen delar upp induktionshällen i tre olika värmezoner som aktiveras när du ställer stekpannan eller kärlet på dem. En annan smart funktion är den integrerade FryingSensor plus som både kontrollerar och håller den exakta temperaturen under hela tillagningen vilket gör att maten inte bränner fast. Denna häll från Siemens är även otroligt lätt att rengöra, vilket är ett stort plus. Det enda vi kan invända emot är touchkontrollen, som funkar sådär om ytan är blöt.

Fördelar

 • Integrerad FryingSensor plus håller temperaturen eaxkt under hela tillagningen
 • 5 värmezoner
 • PowerBoost-funktion
 • Enkel att hålla ren

Nackdelar

 • Touchkontrollen funkar midre bra om ytan är blöt.

PRIS OCH INFORMATION:

Testvinnare Budgetklassen: Electrolux HOB750MF induktionshäll

Vår vinnare i budgetklassen blev den här hällen från Electrolux som har en utmärkt snabbfunktion som kommer upp i höga temperaturer snabbt, pris ca 5 500 kronor.Testvinnare Budgetklassen: Electrolux HOB750MF induktionshäll

HOB750MF från Electrolux är en inbyggnadshäll med 4 värmezoner. Den överbryggande utformningen innebär att du kan göra två värmezoner till en större platta. Den flexibla designen gör att du kan ställa kastruller och stekpannor av olika storlek och form var du vill på induktionshällen. Det finns en Booster-funktionen för att komma upp i höga temperaturer snabbt. Kontrollpanelen fungerar inte så fort det finns vatten eller fett på den och det hade varit bättre om den hade varit räfflad.

Fördelar

 • Booster-funktionen för att komma upp i höga temperaturer snabbt.
 • Bra garanti
 • Flexibel design
 • Barnlås för extra trygghet
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Kontrollpanelen fungerar ej så fort det finns vatten eller fett på den

PRIS OCH INFORMATION:

 

 

Utmanare i Budgetklassen: Siemens EH651FEB1E induktionshäll

Vår utmanare i budgetklassen blev den här induktionshällen som är en bra och mycket prisvärd modell med alla nödvändiga funktioner, pris ca 4 100 kronor.

Utmanare i Budgetklassen: Siemens EH651FEB1E induktionshäll

Siemens induktionshäll EH651FEB1E blev bäst i test både i Testfaktas (2013) och Råd & röns (maj 2012) tester. Detta är fortfarande en mycket bra och prisvärd induktionshäll. Den här produkten passar dig som vill ha en bra induktionshäll men som inte behöver dyra funktioner och inte har lust att lägga en förmögenhet på din spis. En av de största fördelarna är att hällens PowerInduction där värmen leds via en induktionsspole direkt till kärlek, utan att själva plattan blir varm. Detta betyder kortare tillagningstider, en ökad säkerhet och smidigare rengöring. Det som drar ned betyget är att det är något krångligt att höja/sänka temperaturen på respektive platta när flera plattor är igång samtidigt.

Fördelar

 • Snabb uppvärmning med PowerInduction
 • Mycket bra pris
 • Timer med stoppfunktion vilket ger en säker avstängning

Nackdelar

 • Något krångligt att ändra temperaturen/effekten på respektive platta när flera är igång samtidigt

PRIS OCH INFORMATION:

 

Induktionshäll Bäst i Test 2022

 • Vinnare i Premiumklassen: Siemens EH675LFC1E induktionshäll
 • Utmanare Premiumklassen: Bosch PIF672FB1E vit induktionshäll
 • Vinnare i Mellanklassen: SIEMENS, EX975LXC1E iQ700, Induktionshäll
 • Testvinnare Budgetklassen: Electrolux HOB750MF induktionshäll
 • Utmanare i Budgetklassen: Siemens EH651FEB1E induktionshäll
Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter 👶 Kommentera gärna och dela mina inlägg ❤️

Lämna en kommentar