Bäst i Test: Inbyggnadsugn – Forma köket som du vill med en effektiv inbyggnadsugn!

Jasså du fixar köket och vill ha en ugn som kan placeras precis där du vill ha den och som matchar looken med resten av köksmiljön? Ja då är det en inbyggnadsugn som gäller! En ugn som kastas rätt in i kökskulissen och ger ett sådär helgjutet, integrerat intryck av hemmets hjärta! Vi har plockat fram några riktiga ugnsfavoriter av det integrerade slaget så det är bara att dyka in och kolla vilken som lirar bäst med behoven i ditt kök! Ska du ha en rymlig inbyggnadsugn, möjlighet att laga många rätter samtidigt, är det perfekta krispet din melodi eller en riktigt sparsam energiförbrukning? Ja men då har du kommit rätt sirru, här är dom! Årets bästa inbyggnadsugnar 2023!

Våra experter har landat i sex Inbyggnadsugnar i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Men du, var det en Microvågsugn du var på jakt efter? Nemas problemas, klart vi hjälper dig även med det! Bästa Micro 2023, den hittar du här!

Bästa Inbyggnadsugn 2023

Så vilken är den bästa Inbyggnadsugnen 2023? Jo den heter Electrolux COP801X och är från kategorin Mittemellan! Nedan presenterar vi Hemfaktas vinnare utifrån kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget. 

Bäst i test: Lyx

Vinnare Lyxklassen: SIEMENS HR675GBS1S

Rymlig modell från Siemens med pulseSteam-funktion som låter dig tillaga riktigt krispiga rätter! Pris fr. 12 000 kr.

Vinnare i Mellanklassen: SIEMENS HR675GBS1S, Inbyggnadsugn

Den här inbyggnadsugnen från Siemens har hela 71 liter och ger dig möjlighet att tillaga stora portioner. Den här ugnen låter dig tillaga laga mat med hjälp av ånga vilket således gör att fler näringsämnen blir kvar i maten och råvarorna. Resultatet? Hälsosammare  måltider som i sig ger en godare smakupplevelse. Ugnen har en PulseSteam-funktion för perfekta krispiga rätter och en 4D hotAir funktion med varmluft som ger utmärkta bakresultat. Pyrolyseprogrammet ser till att du inte behöver fundera på rengöringen av ugnen då den själv bränner allt fett och matspill till aska som enkelt torkas av. Den enda nackdelen med den här ugnen är de medföljande plåtarna som lätt fastnar på vägen.

 • PulseSteam-funktion för krispiga rätter
 • Ugnsvolym: 71 liter
 • Självrengöring med Pyrolys
 • 4D hotAir – varmluft som ger ett optimalt bakresultat

Hemfaktas betyg

 • Pris: 8/10
 • Hållbarhet/Miljö: 9/10
 • Funktioner: 8/10
 • Användarvänlighet: 9/10
 • Kapacitet: 9/10

Motivering: Siemensugnen erbjuder en mängd unika funktioner, inklusive PulseSteam som gör rätterna krispiga och 4D hotAir som sprider ett otroligt jämt värmeflöde, vilka båda är riktigt bra!

Sammanlagt betyg: 8,6

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

 

Utmanare Lyxklassen: Miele H 2265 B (Rostfri) – Stor inbyggnadsugn!

En riktigt klimatsmart, snygg och stabil ugn med grym grillfunktion! Pris fr. 10000 kr.

Miele H 2265 B bästa inbyggnadsugn

Miele kan sina grejer som man brukar säga. Miele H 2265 B inbyggnadsugn kombinerar teknisk innovation, energieffektivitet och design på ett förtjusande sätt! Ugnen är utrustad med en självtimingsfunktion, vilket underlättar för användaren att få allt att vara klart vid exakt rätt tidpunkt. Denna funktion sparar tid och minskar stress i köket, vilket gör matlagningen mer njutbar. Dessutom sparas den inställda tiden vid strömavbrott i upp till 150 timmar! I en tid då hållbarhet är av största vikt, levererar Miele H 2265 B imponerande energieffektivitet, vilket gör den både miljövänlig och kostnadseffektiv. Den har ett A+ energieffektivitetsklassificering, vilket ger en mycket sparsam energiförbrukning. Miele har dessutom en patenterad non-stick ytbeläggning, vilket gör rengöring busenkel. Den har även en särskild CleanSteel yta som gör att fingeravtryck knappt syns. När det kommer till säkerhet har Miele H 2265 B en sval front, en barnsäkringsfunktion och en automatisk avstängningsfunktion om maximal drifttid överskrids.  Med 76 liter tillagningsutrymme, en 7-segmentsdisplay och försänkta vred för enkel kontroll, levererar Miele H 2265 B en grym användarupplevelse. Dess tekniska finesser, energieffektivitet och smarta säkerhetsfunktioner gör det till ett självklart val i den högre prisklassen!

Specifikationer

 • 7-segmentsdisplay med försänkta vred – EasyControl
 • Extra enkel rengöring – PerfectClean-utrustning
 • Stor plats och flexibilitet – 76 l tillagningsutrymme på 5 nivåer
 • Förhindrar att man bränner sig – sval front
 • Färre fingeravtryck och enklare rengöring – CleanSteel

Hemfaktas betyg

 • Pris: 8/10
 • Hållbarhet/Miljö: 9/10
 • Funktioner: 8/10
 • Användarvänlighet: 7/10
 • Kapacitet: 10/10

Motivering: Mieleugnen står ut med sin höga energieffektivitet och praktiska självtimingsfunktion. Den har även riktigt bra kapacitet, även om den är i den lite högre prisklassen.

Sammanlagt betyg: 8,4

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Bäst i test: Mittemellan

Vinnare Mellanklassen: Electrolux COP801X (Rostfri) – Bästa Inbyggnadsugnen 2023!

En ugn i toppklass med inbyggd matlagningstermometer och som är självrengörande! Pris fr. 7500 kr.

Electrolux COP801X (Rostfri) bästa inbyggnadsugn prisvärd

Electrolux COP801X inbyggnadsugn har utsetts till vår vinnare testet! Här har vi en inbyggnadsugn som levererar en rad imponerande funktioner som gör matlagning till en enkel och bekväm. En av de mest framstående funktionerna kallas SenseCook®, med matlagningstermometer. Denna funktion övervakar matens innertemperatur och ser till att ugnen stängs av när den perfekta temperaturen uppnås. Detta säkerställer att rätter, oavsett om det är en mör stek eller en saftig lasagne, alltid blir perfekt tillagade. Hur många gånger har man inte hållt på, in och ut med termometern, luft släpps ut och värmen svajar osv osv! SenseCook® – Guldgrej! Ugnen är också utrustad med en EXPlore LED-display med responsiva touch-knappar, vilket gör det lätt att ställa in tillagningstid, temperatur och andra funktioner. Gränssnittet är intuitivt och användarvänligt och den har en smart rengöringsfunktion. Denna funktion värmer upp ugnen till en så hög temperatur att fett och matrester omvandlas till aska, vilket gör rengöringsprocessen så enkel som att torka av botten! En annan viktig egenskap är den snabba och effektiva tillagningen. Tack vare dess varmluftssystem cirkulerar värmen jämnt i hela ugnen, vilket säkerställer att all mat tillagas jämnt utan att du behöver vända på formen. Dessutom, med den snabba uppvärmningen sparar ugnen tid och energi. Du har även en Multilevel Cooking-funktion som gör att mat kan tillagas jämnt på flera nivåer, vilket är perfekt när du ska laga flera rätter samtidigt. Dessutom har ugnen en anti-fingeravtryck-funktion, vilket håller den ren och glänsande.

Specifikationer

 • Matlagningstermometer
 • Snabbuppvärmning
 • Matlagning på flera nivåer
 • Antifingerprint
 • Grill

Hemfaktas betyg

 • Pris: 8/10
 • Hållbarhet/Miljö: 9/10
 • Funktioner: 10/10
 • Användarvänlighet: 10/10
 • Kapacitet: 10/10

Motivering: Electrolux COP801X är testvinnaren i detta bäst i test! Med en rad imponerande funktioner, inklusive en matlagningstermometer och självrengöring. Den kombinerar hög prestanda, användarvänlighet, och dess breda sortiment av innovativa funktioner till ett pris som inte ruinerar dig gör den till det bästa valet för den som letar efter kvalitet och värde!

Sammanlagt betyg: 9,4

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

  

 

Utmanare Mellanklassen: Bosch HBA530BB0S (Svart)

Stilren, smart och med 3D varmluftsfunktion för garanterad jämn värmefördelning! Pris fr. 6500 kr.

Bosch HBA530BB0S bäst i test inbyggnadsugn

Bosch HBA530BB0S inbyggnadsugn är utmanaren i mellanklassen. Effektiv, användarvänlig och med smarta innovationer gillar vi den skarpt. En favorit är EcoClean Direct, ett energibesparande rengöringssystem. Genom en speciell beläggning av mikrofina keramiska sfärer på bakväggen, bryter ugnen ner fettfläckar automatiskt under matlagningen. Vilket både sparar massa tid och energi ihop med att det förenklar rengöringen! Ugnens 3D varmluftsfunktion fördelar värme snabbt och jämnt i hela ugnen, vilket gör det möjligt att laga mat på upp till tre nivåer samtidigt. Den här funktionen innebär att olika typer av rätter kan tillagas samtidigt, utan att smakerna blandas, vilket ger flexibilitet och effektivitet i köket. Den har en rejäl kapacitet på 71 liter vilket är tillräckligt med utrymme för att tillaga flera rätter samtidigt.

Specifikationer

 • 3D HotAir Plus är en varmluftsfunktion som med en optimal värmefördelning ger en jämn temperatur i hela ugnen och perfekt resultat på upp till 3 nivåer samtidigt.
 • Tack vare 2 nedsänkbara vred är fronten enkel att rengöra.
 • EcoClean beläggning på ugnens bakvägg absorberar automatiskt smuts och därför nästan ingen rengöring är nödvändigt.

Hemfaktas betyg

 • Pris: 9/10
 • Hållbarhet/Miljö: 8/10
 • Funktioner: 7/10
 • Användarvänlighet: 8/10
 • Kapacitet: 9/10

Motivering: Bosch HBA530BB0S är en stark utmanare i mellanklassen tack vare sin innovativa rengöringsteknik, avancerade matlagningsfunktioner och generösa kapacitet. Dess enkla rengöring tack vare de nedsänkbara vreden och EcoClean-beläggningen gör den till ett idealiskt val för den krävande hemmakocken som söker efter både prestanda och bekvämlighet.

Sammanlagt betyg: 8,2

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Bäst i test: Budget

Vinnare Budgetklassen: Electrolux COB400X (Rostfri) – Bra och billig inbyggnadsugn!

Lillasyskonet till vinnaren av mellanklassen, en grymt prisvärd ugn! Pris fr. 5500 kr.

I Electrolux COB400X har vi smart teknologi och prisvärdhet! På samma sätt som sitt storasyskon (vinnaren i mellanklassen) har vi här den inbyggda SenseCook®-matlagningstermometern, som konstant övervakar innertemperaturen i maten och avslutar tillagningen när rätt temperatur har uppnåtts. Även här har vi ett effektivt varmluftssystemet som gör tillagningen snabb och jämn. Värmen cirkulerar i hela ugnen, vilket gör att allt tillagas jämnt utan att du behöver vända på formen. Dessutom sparar denna teknik både tid och energi, vilket är ett stort plus för de miljömedvetna konsumenterna. Även här har vi Multilevel Cooking, vilket innebär att du kan laga mat jämnt över tre nivåer. När det gäller rengöring är Electrolux COB400X enkel att hantera tack vare sin AquaClean-funktion. Denna funktion använder fukt för att lösa upp fett och rester som finns kvar på ugnens ytor, vilket ger en naturlig rengöring. Ugnsglasen är också enkla att rengöra, då de lätt kan tas bort när som blivit smutsiga. Med en LED-timer för exakt tillagning, en sval ugnslucka för säker användning och en mängd andra funktioner, erbjuder denna ugn enastående värde för pengarna. Dessutom är den energieffektiv, med en energiförbrukning på endast 0.93 kWh!

Specifikationer

 • Typ av rengöring Hydrolys
 • Varmluft Ja
 • Matlagningstermometer Ja
 • Mikro Nej
 • Ånga Nej
 • Display Ja
 • Grillfunktion Ja
 • Barnlås Ja
 • Timer för avstängning Ja
 • Automatisk avstängning Ja
 • Typ av styrning Pop out vred
 • Energiförbrukning (kWh) 0.93 kWh
 • Bredd (mm) 594 mm
 • Djup (mm) 568 mm
 • Höjd (mm) 594 mm
 • Volym ugn (liter) 72 liter

Hemfaktas betyg

 • Pris: 9/10
 • Hållbarhet/Miljö: 8/10
 • Funktioner: 7/10
 • Användarvänlighet: 8/10
 • Kapacitet: 8/10

Motivering: Electrolux COB400X erbjuder en mängd användbara funktioner som underlättar matlagningen, samtidigt som den är enkel att använda och rengöra.

Sammanlagt betyg: 8

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

  

 

Utmanare Budgetklassen: Electrolux COB100X (Rostfri)

Billigast i testet men en riktig stjärna till budgetugn! Pris fr. 4500 kr.

electrolux-cob100x(1019082) billig inbyggnadsugn

Sist ut i testet har vi en ytterligare från Electrolux! Electrolux COB100X inbyggnadsugn erbjuder storvärde för pengarna, vilket gör den till en stark utmanare i budgetklassen. Med en innovativ design och smart teknik, lyckas denna modell leverera hög prestanda till ett överkomligt pris. SurroundCook®-tekniken i COB100X är utmärkt för att skapa jämnt tillagade maträtter, allt från grillad kyckling till maräng. Genom att cirkulera luft och värme konstant, säkerställer denna ugn att den interna temperaturen är konstant hela tiden, vilket eliminerar behovet av att vända på formen eller plåten. Liksom i dom andra Electrolux-modellerna erbjuder COB100X en Multilevel Cooking-funktion. Den extra uppvärmningsringen gör att du kan laga maten jämnt över tre nivåer, perfekt för att baka cookies eller pajer. Denna ugn har också en AquaClean-funktion som underlättar rengöring efter tillagning genom att använda fukten för att lösa upp fett och rester på ugnens ytor. En ytterligare fördel med denna modell är dess extra stora bakplåt, vilket gör det möjligt att baka större mängder åt gången. Dessutom ger dess grillfunktion gyllene och knapriga resultat, vilket är perfekt för allt från bacon till halloumi. COB100X har en konventionell energiförbrukning på 0.93 kWh och en varmluftsenergiförbrukning på 0.81 kWh. Den har också en ugnsvolym på 72 liter och en energiklass på A, vilket innebär att den är energieffektiv och rymmer tillräckligt för att ta hand om stora matlagningsprojekt.

 • Multifunktionell ugn med varmluft
 • Ugnslampa halogen i bakkant
 • Ugnsglas som är lätta att rengöra
 • Medföljande tillbehör: 1 Långpanna i emalj, 2 Plåtar grå emalj, 1 Krom

Specifikationer

 • Rengöring i ugn: Ångrengöring
 • Färg: Rostfri
 • Produktgrupp: Inbyggnadsugnar
 • Ångfunktion (Ja/Nej): Nej
 • Display (Ja/Nej): Nej
 • Grill (Ja/Nej): Ja
 • Stektermometer (Ja/Nej): Nej
 • Timer (Ja/Nej): Nej
 • Varmluftsugn (Ja/Nej): Ja
 • Wi-Fi anslutning (Ja/Nej): Nej
 • Energiförbrukning konventionell värme (kWh): 0.93
 • Energiförbrukning varmluft (extra ugn) (kWh): 0.81
 • Ugnsvolym (l): 72
 • Energiklass: A

Hemfaktas betyg

 • Pris: 9/10
 • Hållbarhet/Miljö: 7/10
 • Funktioner: 6/10
 • Användarvänlighet: 8/10
 • Kapacitet: 8/10

Motivering: Skillnaderna mellan denna och de andra Electrolux-modellerna som nämns tidigare inkluderar frånvaron av en inbyggd matlagningstermometer och en LED-timer. Detta kan begränsa precisionen vid matlagning och kräver mer uppmärksamhet från användaren. Men trots dessa skillnader, erbjuder Electrolux COB100X en mängd högkvalitativa funktioner och stor värde för pengarna, vilket gör den till en stark utmanare i budgetklassen i vårt bäst i test.

Sammanlagt betyg: 7,6

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev Electrolux COP801X testvinnare. Med en rad imponerande funktioner, inklusive en matlagningstermometer och självrengöring. Den kombinerar hög prestanda, användarvänlighet, och dess breda sortiment av innovativa funktioner till ett pris som inte knäcker banken gör den till det bästa valet för den som letar efter kvalitet och värde! 

I jakten på den bästa Inbyggnadsugnen har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den ugn som är bäst från den som inte är det. När det gäller Inbyggnadsugnar är effektivitet, energiförbrukning, hastighet, kapacitet, utseender, pris och funktionsbredd det vi tittar på! 

Med de sex Inbyggnadsugnar vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

Köpguide Inbyggnadsugn

Inbyggnadsugnar är ett populärt val för moderna kök tack vare deras sömlösa integration i köksdesignen och deras kapacitet att leverera högpresterande matlagning. Men att välja rätt inbyggnadsugn kan vara en utmaning, eftersom det finns flera viktiga faktorer att överväga. Här är en köpguide som kan hjälpa dig att göra rätt val.

1. Storlek och Installation: Det första steget är att mäta ditt tillgängliga utrymme. Standardmåtten för inbyggnadsugnar varierar, men den vanligaste bredden är 60 cm. Du bör också överväga installationen – vill du ha en ugn under bänkskivan, eller en väggugn på en mer bekväm höjd?

2. Energiklass: Energiklassificeringen ger en indikation på ugnens energieffektivitet. Detta kan variera från A+++ (mest effektiv) till D (minst effektiv). En mer energieffektiv ugn kan minska dina energikostnader över tid.

3. Typ av Ugn: Det finns flera olika typer av ugnar att välja mellan:

 • Konventionell ugn: Använder värmeelement i toppen och botten för att värma upp ugnen. Perfekt för traditionell matlagning och bakning.
 • Varmluftsugn: Cirkulerar värmen runt ugnen, vilket resulterar i jämnare tillagning och möjligheten att tillaga flera rätter samtidigt utan smaköverföring.
 • Ångugn: Använder ånga för att tillaga maten, vilket bevarar näringsämnena och ger en saftigare finish.
 • Kombinationsugn: Kombinerar flera metoder, som till exempel traditionell värme, varmluft och ånga för större mångsidighet.

4. Funktioner: Modern teknologi har tillfört många bekvämlighets- och effektivitetsfunktioner till inbyggnadsugnar. Några att överväga inkluderar:

 • Självrengöring: Pyrolytiska ugnar är självrengörande, de använder hög temperatur för att bränna bort matrester och fett.
 • Timer: En digital timer kan hjälpa dig att hålla koll på matlagningstiden och kan till och med stänga av ugnen automatiskt när tiden är ute.
 • Termometer: En inbyggd termometer kan övervaka temperaturen på maten och säkerställa att den är perfekt tillagad varje gång.
 • Fjärrstyrning: Vissa ugnar kan anslutas till Wi-Fi och styras med en app på din smartphone eller surfplatta, vilket ger ännu större bekvämlighet.

5. Pris: Slutligen, överväg din budget. Det finns en rad inbyggnadsugnar tillgängliga på marknaden, från budgetalternativ till premiummodeller. Kom ihåg att ett högre pris oftast innebär mer avancerade funktioner och bättre kvalitet, men även mer budgetvänliga ugnar kan leverera utmärkt prestanda.

Genom att överväga dessa faktorer kan du hitta en inbyggnadsugn som passar perfekt för dina behov och ditt kök. Lycka till med ditt köp!

Frågor och svar om Inbyggnadsugnar

Vad är en inbyggnadsugn?

En inbyggnadsugn är en typ av ugn som är designad för att byggas in direkt i kökets inredning, vilket ger ett sömlöst och integrerat utseende.

Vad bör jag tänka på när jag köper en inbyggnadsugn?

När du köper en inbyggnadsugn bör du tänka på flera faktorer: ugnens storlek för att säkerställa att den passar i ditt kök, energieffektiviteten för att hålla driftskostnaderna nere, och vilka funktioner du vill ha, som självrengöring eller konvektionsvärme.

Hur vet jag vilken ugn jag ska köpa?

För att bestämma vilken ugn du ska köpa, bör du överväga dina matlagningsbehov och preferenser, din budget, ugnens storlek och passform i ditt kök samt ugnens energieffektivitet och extra funktioner som kan vara av intresse för dig.

Vilken inbyggnadsugn är bäst?

I vårt test blev Electrolux COP801X testvinnare. Med en rad imponerande funktioner, inklusive en matlagningstermometer och självrengöring. Den kombinerar hög prestanda, användarvänlighet, och dess breda sortiment av innovativa funktioner till ett pris som inte knäcker banken gör den till det bästa valet för den som letar efter kvalitet och värde! 

Anna Sjöö

Jag är utbildad journalist och en av ledsagarna här på Hemfakta! Mitt mission är att vägleda dig i pryldjungeln och jag tror vi är en bra match för jag är en sucker för bäst-i-test – med ett extra öga för coola köksmaskiner. E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar