Impregnering av kläder Bäst i Test 2022 – bästa impregneringen blev OrganoTex Wash-In Textile waterproofing

Genom att impregnera dina kläder förlänger du livslängden på textilierna. Har du varit med om en plötsligt regndusch någon gång och att regnjackan inte håller tätt? Då känner du säkert igen den där obehagliga känslan när väta tränger igenom plagget. Det finns idag ett stort utbud av impregnering för kläder på marknaden som kan hjälpa dig med att återimpregnera ditt plagg. För att göra det enklare för dig att hitta den bästa impregnering av kläder har vi sammanställt en köpguide och ett bäst i test.

Impregnering kläder Bäst i Test 2022 – Hemfaktas lista

Impregnering av kläder – hur fungerar det?

Impregnering är en metod för att tillhandahålla textilier, läder eller skor med en vattenavstötande film. Impregneringen hindrar fukt och väta från att läcka genom exempelvis jackor, friluftskläder, och skal- och regnkläder, vid dåligt väder. Impregnering fungerar på de flesta utomhuskläder som vindjackor, Goretex eller mångsidiga softshelljackor, samt vanliga ytterkläder i polyamid och polyester. Ett impregneringsmedel reducerar klädernas förmåga att absorbera fukt och hjälper i många fall även till att avlägsna smuts från klädesplagget.§

Testa om kläderna behöver impregneras

När du har använt dina vattentäta utomhuskläder under en viss tid kommer du så småningom uppleva att du blir blötare och blötare vid regnväder. En anledning till detta är att fukt och väta har börjat tränga genom textilen. En regnjacka eller utomhuskläder av tyg som andas behöver ha någon form av impregnering för att fylla sin funktion. Den impregnering som finns i tyget när du köper kläderna håller visserligen länge, men inom loppet av några månader eller år är det ofta nödvändigt att återimpregnera kläderna.

När utomhuskläderna börjar läcka in fukt är det således möjligt att impregneringen fortfarande är kvar, den behöver enbart återaktiveras genom uppvärmning. Vi rekommenderar att du först testar om impregnering i plagget finns kvar. Du måste därmed ut i regnvädret för att testa hur det står till med impregneringen. Har du planerat en längre friluftstur eller vandring kan du därmed bli tvungen att impregnera plagget på nytt för att helt vara säker på att det håller tätt.

Impregnera regnkläderna: Så gör du

Om det är dags att återimpregnera regnkläderna eller utomhusplaggen kan du starta med att hänga kläderna i ett torkskåp, köra dem en stund i torktumlaren eller alternativt värma upp med ett strykjärn. Undersökt vilken behandling plaggen klarar av. Testa därefter om kläderna har blivit tillräckligt täta. Om inte, så behöver plaggen impregneras på nytt. Det är en god idé att starta med att tvätta regnkläderna för att undgå att göra detta en kort tid efter att du använt den nya impregneringen.

Tänk också på att vissa impregneringar skall tvättas in i plagget i en tvättmaskin alternativt genom att du blandar vatten och impregnering i en spann och blötlägger kläderna en stund. Vissa impregneringar ska däremot sprayas på.

Så använder du impregneringssprayen på dina kläder

En sprayimpregnering är relativt enkel att genomföra. Det bästa är att lägga ut kläderna som skall impregnera på en plan yta, exempelvis ett golv som du är mindre rädd om. Spraya därefter ett heltäckande lager på kläderna. Låt plaggen ligga kvar ett tag med impregneringen så att denna kan tas upp ordentligt av tyget. Torka av överflödig impregnering med en trasa. Glöm inte bort att vända på plaggen och upprepa processen. Då det i vissa fall kan vara svårt att få med sidorna mellan framsidan och baksidan på plaggen, så kan det därför vara en god idé att genomföra impregneringen en tredje omgång och att du du enbart sprayar längs sidorna. Tänk också på att axlarna på en ytterjacka skall impregneras ordentligt, då det ofta blir slitage av axelremmarna på en ryggsäck. 

Välj den bästa impregneringen för dina kläder

När du impregnerar Gore Tex och liknande material som andas är det mycket viktigt att välja en impregnering som är anpassat för just andningsbara material. Tänk också på att det är bra att välja en miljövänlig impregnering som inte innehåller högfluorerade ämnen.§ 

Så snart du genomfört en behandling med impregnering blir dina kläder förhoppningsvis som nya. Det gäller dock att välja en bra impregnering som håller vad den lovar.

Hemfaktas test av impregnering – vi listar 5 produkter

Läs vårt impregnering kläder bäst i test för att hitta den bästa impregneringen för dina kläder. Vi har gjort egen research för att hitta de bästa produkterna utifrån de egenskaperna som är viktiga för impregnering. Vi har delat upp testet i premium-, mellan- och budgetklassen så att du enklare ska hitta rätt produkt för din plånbok.

Vinnare i Premiumklassen: OrganoTex Wash-In Textile waterproofing 500 ml Flerfärgad, impregnering kläder bäst i test

Vår vinnare i premiumklassen blev OrganoTex Wash-In Textile då detta är ett miljövänlig impregnering som är enkel att använda och som dessutom fungerar på de flesta typer av utomhuskläder, pris ca 300 kronor.

 

Impregnering kläder bäst i test

 

OrganoTex Wash-In Textile waterproofing är en svensktillverkad och hållbar impregnering för kläder och textilier som kan tvättas i tvättmaskin. Vi tycker att produkten är mycket enkel att använda, då det bara är att att tvätta plagget med impregneringen direkt i  tvättmaskinen. Utöver detta är impregneringen PFC fri samt biologiskt nedbrytbar, vilket gör det till ett miljövänligt medel. Ett stort plus är att impregneringen fungerar på många olika typer av vattenavvisande kläder.

Fördelar

 • Enkel användning
 • Impregneringen används direkt i tvättmaskinen
 • Biologiskt nedbrytbar och PFC fri
 • Fungerar på de flesta vattenavvisande utomhusplagg

Nackdelar

 • Inga nackdelar

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare premiumklassen: Gore-tex impregnering, återimpregnering skalplagg, TX DIRECT WASH-IN

Vår utmanare i premiumklassen blev TX Direct Wash-In vilket är en effektiv impregnering som lägger en vattenavvisande hinna på klädesplagget, och bevarar plaggets andningsförmåga i fuktigt väder, pris 300 kronor.

Utmanare premiumklassen: Gore-tex impregnering, återimpregnering skalplagg, TX DIRECT WASH-IN

TX Direct Wash-In fungerar både som en impregnering/återimpregnering för vattenavvisande och ventilerande material och utrustning som bland annat Gore-tex, Sympatex, Dermizax m.m. Impregneringen är enkel att använda och skall hällas i en hink och därefter sänker man ned hela plagget i TX Direct Wash-In. Microsprickorna lagas på så sätt att de läckande områdena blir igentäppta av elastiska polymer. Nikwax TX Direct har inte djur-testats och innehåller inte fluorkarboner, vilket betyder att du med ganska gott samvete kan använda den här impregneringen. Vi hade dock önskat att produkten skulle ha varit biologiskt nedbrytbar.

Fördelar

 • Fungerar såväl som impregnering som återimpregnering
 • Lägger en vattenavvisande hinna på ytterplagget och bevarar dess andningsförmåga.
 • Enkel användning
 •  Andningsbar

Nackdelar

 • Ej biologiskt nedbrytbar

PRIS OCH INFORMATION:

 

Testvinnare Mellanklassen: OrganoTex Spray-On Textile waterproofing 500 ml – prisvärd impregnering för kläder

Vår vinnare i mellanklassen blev ytterligare en impregnering från OrganoTex då den här impregneringssprayen är såväl miljövänlig, effektiv och enkel att använda, pris ca 200 kronor.

 

Prisvärd impregnering kläder

OrganoTex Spray-On Textile waterproofing är en textilimpregnering som både vårdar och ser till att ditt klädesplagg blir vattenavvisande igen. Sprayen är lätt att använda och skall endast sprayas direkt på plagget direkt efter tvätt för att sedan torka in. OrganoTex Spray-On har fått många positiva recensioner från konsumenter på grund av att den är miljövänlig och biologiskt nedbrytbar. Innehållet är dessutom drygt, vilket gör produkten prisvärd. Den enda nackdelen med OrganoTex är att sprayen doftar starkt, vilket gör att du helst bör använda den utomhus.

Fördelar

 • Sprayimpregnering som är enkel att använda
 • Effektiv med omedelbar verkan
 • Miljövänlig, PFC fri samt biologisk nedbrytbar

Nackdelar

 • Doftar starkt

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare mellanklassen: Sprayimpregnering kläder och utrustning, TX DIRECT SPRAY-ON 300 ml

Denna sprayimpregnering från Nikwax blev vår utmanare i mellanklassen då den är optimal att använda på plagg som inte bör maskintvättas, pris ca 200 kronor.

Utmanare mellanklassen: Sprayimpregnering kläder och utrustning, TX DIRECT SPRAY-ON 300 ml

TX Direct Spray-On är såväl en impregnering som återimpregnering för vattentäta och ventilerande klädesplagg. Sprayen är enkel att använda då den sprayas direkt på klädesplagget. Nikwax TX Direct Spray-On har ett brett användningsområde och kan med fördel användas på olika klädesplagg, laminat och beläggningar, syntetiska sovsäckar samt varor som inte bör tvättas i tvättmaskin. Nikwax TX Spray-On innehåller ej fluorkarboner och är icke-testade på djur. Det enda negativa med produkten är att den inte ger ett fullt så långvarigt skydd, vilket betyder att du kommer få använda produkten med jämna mellanrum för att säkerställa att plaggen håller mot väta.

Fördelar

 • Enkel användning
 • Optimal att använda på plagg som inte bör tvättas i tvättmaskin
 • Produkten innehåller ej fluorkarboner samt är icke-testad på djur.
 •  Andningsbar

Nackdelar

 • Ger ej ett långvarigt skydd

PRIS OCH INFORMATION:

 

Testvinnare Budgetklassen: Re:Claim Impregneringsspray 500 ml, billigaste impregneringen av kläder i vårt test

Vår vinnare i budgetklassen blev Re:Claim Impregneringsspray, eftersom detta är en miljövänlig produkt med mild doft som fungerar på alla slags material, pris ca 100-200 kronor.

billigaste impregneringen av kläder i vårt test

Denna impregneringsspray från Re:Claim är en svensktillverkad och miljövänlig produkt som både skyddar mot vatten och smuts. En stor fördel är att sprayen kan användas på alla typer av material, vilket ger ett brett användningsområde. Vi uppskattar även att sprayen har en mycket mild doft vilket betyder att den kan sprayas med inomhus utan att vara skadlig. Re:Claim Impregneringsspray behöver inte aktiveras med värme utan kan sprayas direkt på plagget. Det enda vi har att klaga på är att sprayen inte är särskilt dryg.

Fördelar

 • Miljövänlig impregneringsspray
 • Mild doft – kan sprayas med inomhus
 • Brett användningsområde
 • Prisvänlig

Nackdelar

 • Flaskan är inte särskilt dryg då man behöver använda mycket av den för bästa effekt

PRIS OCH INFORMATION:

Avslutande ord inför ditt köp av impregnering av kläder

Vi hoppas att vårt impregnering av kläder bäst i test har gett dig svar på dina funderingar och frågor inför köpet. Förhoppningvis har du skaffat dig en bra översikt av det stora utbudet av impregnering. Lycka till med ditt köp!

Frågor och svar om impregnering av kläder

Vad är impregnering?

Impregnering är en slags metod för att göra ett material mer motståndskraftigt mot fukt och väta. 

Hur impregnerar man regnkläder?

Starta med att rengöra regnkläderna och tvätta därefter plaggen i tvättmaskinen med flytande impregneringsmedel enligt förpackningens instruktioner. 

Varför impregnera sina kläder?

Genom att impregnera dina kläder hindrar du väta från att tränga igenom klädesplagget och ser till att det behåller sin vattenavvisande förmåga.

Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar