Bäst i test: Impregnering av kläder – Ge dina kläder långt liv med årets bästa impregneringsmedel!

Impregnering av kläder. Inte det sexigaste vi har! Men likväl, förbannat praktiskt, miljövänligt, hållbart! Ja, alla modeord du kan tänka dig, går att plussa ihop med klädimpregnering. Ni vet vad dom säger, det finns inga dåliga väder bara dåliga kläder. Och det vänner, är rena rama gojjan! Visst finns det dåliga kläder, men det fina är att dom – ihop med en schysst klädimpregnering – kan blir bra. Har du aldrig impregnerat dina kläder? Impregnerat dina skor har du väl? Impregnerat jackan? Ja men impregnerat nåt textil måste du ju gjort? Äh, låt oss lämna historien därhän och fokusera på framtiden. Den impregneringsmedelsfyllda – framtiden. För det är den som gäller. Du håller dig torr och kläderna håller sig snygga och hela längre. Så vad ska man tänka på när det kommer till impregnering? Ska man tjacka en impregneringsspray eller jobba vax? Och vilket… vilket vilket vilket… impregneringsmedel är bäst i test. Det får du svar på nu!

Våra experter har landat i sex prima impregneringsmedel i olika prisklasser och med olika egenskaper. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

Bästa Impregnering kläder 2023

Så vilket är det bästa impregneringsmedlet? OrganoTex Wash-In Textile waterproofing från kategorin Lyx blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

OrganoTex Wash-In Textile waterproofing 500 ml Flerfärgad – Bästa impregnering kläder 2023!

OrganoTex Wash-In Textile är en miljövänlig impregnering som är enkel att använda och som dessutom fungerar på dom flesta typer av utomhuskläder! Pris fr. 250 kr.

 

Impregnering kläder bäst i test

OrganoTex Wash-In Textile waterproofing är en svensktillverkad och hållbar impregnering för kläder och textilier som kan tvättas i tvättmaskin. Vi tycker att produkten är mycket enkel att använda, då det bara är att att tvätta plagget med impregneringen direkt i  tvättmaskinen. Utöver detta är impregneringen PFC fri samt biologiskt nedbrytbar, vilket gör det till ett miljövänligt medel. Ett stort plus är att impregneringen fungerar på många olika typer av vattenavvisande kläder.

 • Enkel användning
 • Impregneringen används direkt i tvättmaskinen
 • Biologiskt nedbrytbar och PFC fri
 • Fungerar på de flesta vattenavvisande utomhusplagg
 • Volym: 500 ml

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Utmanare Lyxklassen: Gore-tex impregnering, återimpregnering skalplagg, TX DIRECT WASH-IN

TX Direct Wash-In är en effektiv impregnering som lägger en vattenavvisande hinna på klädesplagget och bevarar plaggets andningsförmåga i fuktigt väder! Pris fr. 300 kr.

Utmanare premiumklassen: Gore-tex impregnering, återimpregnering skalplagg, TX DIRECT WASH-IN

TX Direct Wash-In fungerar både som en impregnering/återimpregnering för vattenavvisande och ventilerande material och utrustning som bland annat Gore-tex, Sympatex, Dermizax m.m. Impregneringen är enkel att använda och skall hällas i en hink och därefter sänker man ned hela plagget i TX Direct Wash-In. Microsprickorna lagas på så sätt att de läckande områdena blir igentäppta av elastiska polymer. Nikwax TX Direct har inte djur-testats och innehåller inte fluorkarboner, vilket betyder att du med ganska gott samvete kan använda den här impregneringen. Vi hade dock önskat att produkten skulle ha varit biologiskt nedbrytbar.

 • Fungerar såväl som impregnering som återimpregnering
 • Lägger en vattenavvisande hinna på ytterplagget och bevarar dess andningsförmåga.
 • Enkel användning
 • Andningsbar
 • Volym: 1 liter

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Bäst i test: Mittemellan

Vinnare Mellanklassen: OrganoTex Spray-On Textile waterproofing 500 ml – Prisvärd impregnering för kläder!

Miljövänlig, effektiv och lätt att applicera! Pris fr. 200 kr.

 

Prisvärd impregnering kläder

 

OrganoTex Spray-On Textile waterproofing är en textilimpregnering som både vårdar och ser till att ditt klädesplagg blir vattenavvisande igen. Sprayen är lätt att använda och skall endast sprayas direkt på plagget direkt efter tvätt för att sedan torka in. OrganoTex Spray-On har fått många positiva recensioner från konsumenter på grund av att den är miljövänlig och biologiskt nedbrytbar. Innehållet är dessutom drygt, vilket gör produkten prisvärd. Den enda nackdelen med OrganoTex är att sprayen doftar starkt, vilket gör att du helst bör använda den utomhus.

 • Sprayimpregnering som är enkel att använda
 • Effektiv med omedelbar verkan
 • Miljövänlig, PFC fri samt biologisk nedbrytbar
 • Volym: 500 ml

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Utmanare mellanklassen: Fjällräven PFC Free Waterproofing Impregnation

Optimerar andningsförmågan och gör plagget kraftigt vattenavvisande! Pris fr. 200 kr.

.                                          .  Fjällräven PFC Free Waterproofing Impregnation impregnering kläder bäst i test

Här har vi en PFC-fri sprayimpregnering från fjällräven som gör jobbet. Den är i huvudsak en återimpregnering för skalplagg, det vill säga jackor och dylikt (plagg som är i direktmöte med luften och regnet). Med den här impregneringen får plagget en hög vattenavvisande förmåga och det optimerar dessutom plaggets andningsförmåga. Det är dessutom ekologiskt och fritt från flourkarboner. Den aktiva beståndsdelen är biologiskt nedbrytbar.

 • Ger en hög vattenavviskande förmåga
 • Optimerar plaggets andningsförmåga
 • Biologiskt nedbrytbar
 • Ekologisk
 • Volym: 500 ml

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Bäst i test: Budget

Vinnare budgetklassen: Sprayimpregnering kläder och utrustning, TX DIRECT SPRAY-ON – Billigaste impregneringen i vårt test!

Denna sprayimpregnering från Nikwax är optimal att använda på plagg som inte bör maskintvättas. Pris fr. 150 kr.

Utmanare mellanklassen: Sprayimpregnering kläder och utrustning, TX DIRECT SPRAY-ON 300 ml

TX Direct Spray-On är såväl en impregnering som återimpregnering för vattentäta och ventilerande klädesplagg. Sprayen är enkel att använda då den sprayas direkt på klädesplagget. Nikwax TX Direct Spray-On har ett brett användningsområde och kan med fördel användas på olika klädesplagg, laminat och beläggningar, syntetiska sovsäckar samt varor som inte bör tvättas i tvättmaskin. Nikwax TX Spray-On innehåller ej fluorkarboner och är icke-testade på djur. Det enda negativa med produkten är att den inte ger ett fullt så långvarigt skydd, vilket betyder att du kommer få använda produkten med jämna mellanrum för att säkerställa att plaggen håller mot väta.

 • Enkel användning
 • Optimal att använda på plagg som inte bör tvättas i tvättmaskin
 • Produkten innehåller ej fluorkarboner samt är icke-testad på djur.
 • Andningsbar
 • Volym: 300 ml

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

 

Utmanare Budgetklassen: Norröna Water Repellent Natural 400 ml

Prisvärd, vattenavvisande, miljövänlig och gör inte ozonlagret förnär! Pris fr. 180 kr.

Norröna Water Repellent Natural 400 ml bäst i test klädimpregnering

Här har vi en prisvärd impregnering för ull, bomull och polyester. Den gör plaggen kraftigt vattenavvisande och får dom att tåla mer samt hålla sig snygga längre. Norröna Water Repellent Natural är fri från fluorkarboner och innehåller inga drivmedel som bidrar till den globala uppvärmningen eller CFC-gaser som förstör ozon-lagret, vilket är ett grymt plus för den här impregneringssprayen! Den är enkel att applicera, se bara till att du sprayer jämt över plaggets yta och låt sedan impregneringen absorberas i 15-20 minuter innan du torkar av överflödig impregnering med fuktig trasa. Om du skulle råka spraya ojämnt är det bara att slänga in plagget i maskinen för att undvika missfärgning.

 • Miljövänlig impregneringsspray
 • Fri från fluorokarboner och innehåller inga drivgaser som bidrar till global uppvärmning eller CFC-gaser som skadar ozonlagret
 • Mild doft – kan sprayas inomhus
 • Brett användningsområde
 • Prisvänlig
 • Volym: 400 ml

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev OrganoTex Wash-In Textile waterproofing testvinnare, tack vare kombinationen av prisvänlighet och egenskaper. Den fungerar på flera typer av utomhuskläder, är miljövänlig och effektiv.

I jakten på den bästa impregnering för kläder har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den impregnering som är bäst från den som inte är det. När det kommer till impregnering för kläder är effekt, vattenresistens, applicerbarhet, miljövänlighet och pris dom komponenter vi tittat närmare på.

Med de sex impregneringsmedel vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken!

Köpguide Impregnering

Hemfaktas test av impregnering – vi listar 5 produkter

Läs vårt impregnering kläder bäst i test för att hitta den bästa impregneringen för dina kläder. Vi har gjort egen research för att hitta de bästa produkterna utifrån de egenskaperna som är viktiga för impregnering. Vi har delat upp testet i premium-, mellan- och budgetklassen så att du enklare ska hitta rätt produkt för din plånbok.

Impregnering av kläder – hur fungerar det?

Impregnering är en metod för att tillhandahålla textilier, läder eller skor med en vattenavstötande film. Impregneringen hindrar fukt och väta från att läcka genom exempelvis jackor, friluftskläder, och skal- och regnkläder, vid dåligt väder. Impregnering fungerar på de flesta utomhuskläder som vindjackor, Goretex eller mångsidiga softshelljackor, samt vanliga ytterkläder i polyamid och polyester. Ett impregneringsmedel reducerar klädernas förmåga att absorbera fukt och hjälper i många fall även till att avlägsna smuts från klädesplagget.[footnote]Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Impregnering[/footnote]

Testa om kläderna behöver impregneras

När du har använt dina vattentäta utomhuskläder under en viss tid kommer du så småningom uppleva att du blir blötare och blötare vid regnväder. En anledning till detta är att fukt och väta har börjat tränga genom textilen. En regnjacka eller utomhuskläder av tyg som andas behöver ha någon form av impregnering för att fylla sin funktion. Den impregnering som finns i tyget när du köper kläderna håller visserligen länge, men inom loppet av några månader eller år är det ofta nödvändigt att återimpregnera kläderna.

När utomhuskläderna börjar läcka in fukt är det således möjligt att impregneringen fortfarande är kvar, den behöver enbart återaktiveras genom uppvärmning. Vi rekommenderar att du först testar om impregnering i plagget finns kvar. Du måste därmed ut i regnvädret för att testa hur det står till med impregneringen. Har du planerat en längre friluftstur eller vandring kan du därmed bli tvungen att impregnera plagget på nytt för att helt vara säker på att det håller tätt.

Impregnera regnkläderna: Så gör du

Om det är dags att återimpregnera regnkläderna eller utomhusplaggen kan du starta med att hänga kläderna i ett torkskåp, köra dem en stund i torktumlaren eller alternativt värma upp med ett strykjärn. Undersökt vilken behandling plaggen klarar av. Testa därefter om kläderna har blivit tillräckligt täta. Om inte, så behöver plaggen impregneras på nytt. Det är en god idé att starta med att tvätta regnkläderna för att undgå att göra detta en kort tid efter att du använt den nya impregneringen.

Tänk också på att vissa impregneringar skall tvättas in i plagget i en tvättmaskin alternativt genom att du blandar vatten och impregnering i en spann och blötlägger kläderna en stund. Vissa impregneringar ska däremot sprayas på.

Så använder du impregneringssprayen på dina kläder

En sprayimpregnering är relativt enkel att genomföra. Det bästa är att lägga ut kläderna som skall impregnera på en plan yta, exempelvis ett golv som du är mindre rädd om. Spraya därefter ett heltäckande lager på kläderna. Låt plaggen ligga kvar ett tag med impregneringen så att denna kan tas upp ordentligt av tyget. Torka av överflödig impregnering med en trasa. Glöm inte bort att vända på plaggen och upprepa processen. Då det i vissa fall kan vara svårt att få med sidorna mellan framsidan och baksidan på plaggen, så kan det därför vara en god idé att genomföra impregneringen en tredje omgång och att du du enbart sprayar längs sidorna. Tänk också på att axlarna på en ytterjacka skall impregneras ordentligt, då det ofta blir slitage av axelremmarna på en ryggsäck. 

Välj den bästa impregneringen för dina kläder

När du impregnerar Gore Tex och liknande material som andas är det mycket viktigt att välja en impregnering som är anpassat för just andningsbara material. Tänk också på att det är bra att välja en miljövänlig impregnering som inte innehåller högfluorerade ämnen.[footnote]Naturskyddsföreningen: https://www.naturskyddsforeningen.se/faq_textil[/footnote] 

Så snart du genomfört en behandling med impregnering blir dina kläder förhoppningsvis som nya. Det gäller dock att välja en bra impregnering som håller vad den lovar.

Avslutande ord inför ditt köp av impregnering av kläder

Vi hoppas att vårt impregnering av kläder bäst i test har gett dig svar på dina funderingar och frågor inför köpet. Förhoppningvis har du skaffat dig en bra översikt av det stora utbudet av impregnering. Lycka till med ditt köp!

Frågor och svar om impregnering av kläder

Vad är impregnering?

Impregnering är en slags metod för att göra ett material mer motståndskraftigt mot fukt och väta. 

Hur impregnerar man regnkläder?

Starta med att rengöra regnkläderna och tvätta därefter plaggen i tvättmaskinen med flytande impregneringsmedel enligt förpackningens instruktioner. 

Varför impregnera sina kläder?

Genom att impregnera dina kläder hindrar du väta från att tränga igenom klädesplagget och ser till att det behåller sin vattenavvisande förmåga.

Anna Sjöö

Jag är utbildad journalist och en av ledsagarna här på Hemfakta! Mitt mission är att vägleda dig i pryldjungeln och jag tror vi är en bra match för jag är en sucker för bäst-i-test – med ett extra öga för coola köksmaskiner. E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar