Bäst i test: Hundfoder – Bra torrfoder för fyrbenta kompisar!

Jag älskar hundar, det gör jag. Något som jag däremot inte älskar är hundfoder. Det är ju så satans krångligt att hitta rätt. När man väl tror att man hittat det perfekta fodret – det med hög proteinhalt, en hälsosam fettnivå, som kommer från vilda djur och som innehåller den perfekta balansen av alltifrån kolhydrater till vitaminer och mineraler – ja men då vägrar ju hundkräket att käka maten! BAH HUMBUG! För att du (som jag) ska slippa lusläsa specifikationer och recensioner har vi här tagit fram ett gäng riktigt bra torrfoder som är extremt välbalanserade och som absolut inte innehåller några mögelgifter. Ditt jobb är att få hunden att käka maten. Lycka till! 

I Sverige finns det en hel del som reglerar den hundmat som får säljas i butik vilket också innebär att majoriteten av all hundmat kan klassas som “bra” hundmat. I vårt test har vi listat 6 olika torrfoder för vuxna hundar som fått bra betyg av både hundägare och experter, som täcker hundens behov av protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler och som inte innehåller några mögelgifter (för ja, det finns faktiskt några foder som fortfarande innehåller mögelgifter). Och du – var det egentligen kattfoder du var ute efter? Det hittar du här! (länka)

Bästa hundmaten 2023

Tänk på att den hundmat som passar just din hund beror på faktorer som aktivitetsnivå, ålder och ras – vilket gör det svårt att utse ett specifikt torrfoder som det universellt bästa!  Nedan presenterar vi Hemfaktas vinnare utifrån kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

Bäst i test Lyxklassen: Orijen Adult dog hundfoder

Näringsrikt, hälsosamt och smakfullt torrfoder! Cirka kilopris: 149 kr.

Bäst i test hundfoder

Orijen levererar verkligen när det kommer till att efterlikna hundens naturliga kost. Med sitt biologiskt korrekta recept baserat på näringsrikt kött, inälvor och brosk, får din hund en måltid som liknar den föda vargen äter i det vilda. Genom att använda frigående kyckling och kalkon, vildfångad fisk och redeslagda ägg som levereras färskt eller rått enligt WholePrey-förhållanden, möts alla hundens näringsbehov på ett oöverträffat sätt.

Genom att inkludera olika sorter av färskt kött, inklusive lever, inälvor, brosk och märg, speglar fodret den naturliga dieten och ger en naturlig mångfald av näringsrika proteiner och fetter. Detta resulterar inte bara i en hälsosam kost utan också i ett oerhört smakfullt foder som många hundar älskar. Fodret innehåller inte heller några högglykemiska kolhydrater som ris eller majs. Istället använder de lågglykemiska kolhydrater såsom linser och kikärtor vilket främjar stabila blodsockernivåer och minskar risken för fettlagring. Detta gör Orijen till ett utmärkt val för hundar som behöver en balanserad kost utan onödiga tillsatser.

Specifikationer: 
 • Hundens aktivitetsnivå: Normal
 • Utfodringstyp: Helfoder
 • Smak: Fisk / Kalkon / Kyckling / Lever / Ägg
 • Kostbehov: Utan vete / Glutenfri / Spannmålsfri
 • Protein: 38 %
 • Fett: 18 %

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Utmanare Lyxklassen: Purina Pro Plan Veterinary Diets HA Hypoallergenic Hundmat

Foder lämpligt vid foderallergi eller foderrelaterade sjukdomar! Cirka kilopris: 163 kr.

Bästa hundmaten 2023

Ett foder skräddarsytt för känsliga hundar! Om din hund har specifika kostbehov på grund av hud- eller magproblem, så är PURINA VETERINARY DIETS HypoAllergenic det perfekta valet. Det här torrfodret är utformat för hundar med foderrelaterad dermatit, inflammatorisk tarmsjukdom, foderintolerans och andra hälsoutmaningar. Det fungerar också som en hypoallergen eliminationsdiet eller som en underhållsdiet vid foderallergier.

En av fördelarna med detta foder är dess hydrolyserade protein med låg molekylvikt, vilket hjälper till att undvika allergiska reaktioner. Dessutom innehåller det en proteinrenad stärkelsekälla och sackaros vilket minskar fodrets antigenicitet och gör det lämpligt för känsliga hundar. En annan positiv egenskap hos PURINA VETERINARY DIETS HypoAllergenic är dess förhöjda nivå av omega-3 fettsyror. Dessa fettsyror bidrar till att maximera den naturliga antiinflammatoriska processen i kroppen vilket kan vara till stor hjälp för hundar med inflammation eller andra besvär.

Specifikationer: 

 • Kostbehov: Hypoallergent
 • Hundens aktivitetsnivå: Normal
 • Hundens storlek: Mini (1-10kg) / Maxi (26-44 kg) / Medium (11-25kg)
 • Energinivå: Normal
 • Protein 21 %
 • Fett: 10 %

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Bäst i test: Mittemellan

Bäst i test Mellanklassen: Taste of the Wild High Prairie Canine Formula Hundfoder 

Ett spannmålsfritt foder med viltsmak! Cirka kilopris: 115 kr.

Bäst i test hundmat

Låt din hund uppleva smaken av vildmarken med Taste of the Wild High Prairie Canine Formula. Det här spannmålsfria fodret är fyllt med läckerheter som brynt bison och viltkött vilket ger en smakupplevelse utöver det vanliga. Förutom de exotiska köttsorterna bison och hjort innehåller fodret också en mix av frukt och grönsaker. Denna balanserade sammansättning ger naturliga antioxidanter som skyddar din hunds kropp mot vardagliga skador och stödjer dess immunförsvar och övergripande hälsa.

Taste of the Wild High Prairie tar även hänsyn till energibehoven hos aktiva hundar. Med ingredienser som sötpotatis och ärtor får din hund lättsmält energi för att hålla sig i toppform under sina äventyr. Det här är verkligen ett hundfoder med en smak av det vilda. Med 32% råproteiner och 18% fett får din hund en balanserad näringsprofil som stödjer dess välmående och energinivåer.

Specifikationer: 

 • Hundens aktivitetsnivå: Normal / aktiv
 • Utfodringstyp: Helfoder
 • Smak: Bison / Hjort
 • Kostbehov: Spannmålsfri
 • Protein: 32 %
 • Fett: 18 %

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

 

Utmanare Mellanklassen: Acana Wild Prairie Hundfoder 

Naturligt foder med högt proteininnehåll! Cirka kilopris: 120 kr.

Bästa hundfodret

Det här spannmålsfria fodret är baserat på WholePrey-förhållanden för att efterlikna hundens naturliga diet. Med 70% kött, 20% inälvor och 10% brosk får din hund en balanserad och näringsrik måltid. Frigående cobbkyckling, kalkon och hela redeslagda ägg från lokala präriegårdar kombineras med vildfångad fisk från Nordliga Albertasjöar och levereras färskt eller rått varje dag. Genom att undvika långa listor av syntetiska tillsatser kan du vara säker på att din hund får en naturlig och äkta matupplevelse.

Acana Wild Prairie innehåller en begränsad mängd kolhydrater och fokuserar istället på att ge din hund rikligt med köttprotein. Det här betyder att du ger din hund en koncentrerad och kvalitativ källa till alla viktiga näringsämnen den behöver för att må bra. Med naturligt förekommande näringsämnen och begränsade tillsatser som Vitamin E, zink och koppar håller Acana Wild Prairie maten så naturlig som möjligt.

Specifikationer: 

 • Hundens aktivitetsnivå: Normal
 • Utfodringstyp: Helfoder
 • Smak: Kalkon / Kyckling
 • Kostbehov: Spannmålsfri
 • Energinivå: Normal
 • Protein: 35 %
 • Fett: 17 %

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Bäst i test: Budget

Bäst i test Budgetklassen: Pedigree Vital Protection Adult Oxkött Hundmat

Hundmat för bra tandhälsa! Cirka kilopris: 39 kr.

Bäst i test hundfoder

Ge din vuxna hund en hälsosamt smakupplevelse med Pedigree Adult Vital Protection Oxkött och Grönsaker. Det här torrfodret är skapat med omsorg för att möta din hunds näringsbehov och främja dess tandhälsa.

Foderbitarna är speciellt utformade för att ge din hund en tandslipande effekt vilket bidrar till en frisk och stark mun. Med smaken av oxkött och näringsrika grönsaker kommer din hund att njuta av varje tugga. Pedigree Adult Vital Protection innehåller inte bara kött och grönsaker, utan är också berikat med hälsosamma oljor och fetter som ger din hund den energi den behöver för ett aktivt hundliv. Du kan vara trygg i vetskapen om att din hund får en balanserad kost. En extra bonus är att Pedigree Adult Vital Protection inte innehåller några konstgjorda smakämnen, färgämnen eller socker. Det här är ett foder som är utformat med din hunds välmående i åtanke.

Specifikationer: 

 • Hundens aktivitetsnivå: Normal /aktiv
 • Utfodringstyp: Helfoder
 • Smak: Oxe
 • Kostbehov: Tandhälsa
 • Energinivå: Normal
 • Protein: 21 %
 • Fett: 11.5 %

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Utmanare Budgetklassen: Purina Friskies Adult Balance – För hundar med låg energi!

Ett torrfoder utformat för hundar med lågt energibehov! Cirka kilopris: 33 kr.

Bästa hundfodret

Purina Friskies Adult Balance med kyckling och grönsaker är det perfekta torrfodret för hundar med lågt energibehov som vill hålla vikten under kontroll. Med 30% mindre fett ger det en balanserad och lättare måltid för din fyrbenta vän. Det här fodret är inte bara hälsosamt utan också smakrikt. Med viktiga proteiner, mineraler, vitaminer och omega-fettsyror kan det stödja din hunds naturliga immunförsvar och bidra till en frisk hud och en vacker päls. Dessutom är det fritt från konstgjorda färgämnen, aromämnen och konserveringsmedel.

Purina Friskies Adult Balance är särskilt utformat för vuxna, mindre aktiva hundar och hjälper dem att gå ner i vikt och hålla en optimal nivå. Genom att ge din hund en balanserad och komplett näringsprofil kan du vara säker på att den får allt den behöver för en hälsosam livsstil. Så om du letar efter ett torrfoder som är både balanserat och gott, med fokus på viktminskning och välbefinnande, då är Purina Friskies Adult Balance med kyckling och grönsaker det perfekta valet för din hund. Håll vikten i schack och ge din hund en smaklig måltid med Purina Friskies Adult Balance.

Specifikationer: 

 • Hundens aktivitetsnivå: Låg
 • Utfodringstyp: Helfoder
 • Smak: Kyckling
 • Kostbehov: Viktminskning /bibehålla vikt
 • Energinivå: Låg
 • Protein: 21 %
 • Fett: 10 %

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Köpguide hundfoder

Att välja rätt hundfoder är viktigt för att säkerställa att din fyrbenta vän får den näring den behöver och mår bra. Det finns dock en mängd olika hundfoder därute, och ett hundfoder som är bra för den ena kanske inte alls passar den andra – hundar är ju trots allt individer! Här är en köpguide som hjälper dig att navigera i djungeln av hundfoderalternativ:

1. Känn din hunds behov:

Varje hund är unik och har olika behov. Ta hänsyn till ålder, ras, aktivitetsnivå och eventuella hälsoproblem när du väljer foder. En ung och aktiv hund kanske behöver energirikt foder medan en äldre hund kan dra nytta av foder som stödjer ledhälsa eller viktminskning.

2. Läs innehållsförteckningen:

Ta dig en titt på vad som faktiskt finns i fodret. Bra hundfoder bör ha en hög andel animaliska proteinkällor (som kyckling eller fisk) och undvika överdriven användning av fyllmedel eller tillsatser. Undvik också foder med högt innehåll av konstgjorda färgämnen, smakämnen och konserveringsmedel.

3. Spannmålsfritt eller ej:

Spannmålsfritt foder har blivit populärt på senare tid, men det betyder inte att det är rätt val för alla hundar. Vissa hundar mår bra på foder som innehåller spannmål som ris eller majs, medan andra kan ha känslighet eller allergier mot spannmål. Prata med din veterinär för att få rekommendationer som passar din hunds specifika behov.

4. Prova små förpackningar först:

Innan du köper en stor säck av ett nytt märke eller en ny smak, prova att köpa en mindre förpackning först. På så sätt kan du se om din hund gillar smaken och tål fodret utan att behöva slösa pengar på något som inte fungerar för er.

5. Kolla på recensioner och rekommendationer:

Ta reda på vad andra hundägare tycker om olika märken och varianter av hundfoder. Läs recensioner online eller prata med andra hundägare för att få insikt och tips.

6. Variera kosten:

Att variera hundens kost med olika smaker och ingredienser kan hjälpa till att undvika mattristess och ge en bredare näringsprofil. Pröva olika smaker och konsistenser för att hålla maten intressant för din hund.

Kom ihåg att det kan ta lite tid att hitta det perfekta hundfodret för din bästa vän. Var observant på eventuella förändringar i hundens hälsa och välmående när du byter foder. Om du är osäker, prata med din veterinär för att få råd och vägledning.

Vanliga frågor och svar om hundmat

Varför ska man välja spannmålsfritt hundfoder?

Valet av spannmålsfritt hundfoder beror på den individuella hunden och dess specifika behov. Spannmål är en vanlig ingrediens i många hundfoder och kan vara en bra källa till kolhydrater och fiber. Vissa hundar mår utmärkt på foder som innehåller spannmål och har inga problem med att smälta eller tolerera dem. Andra hundar kan vara känsliga och behöva ett foder som är fritt från spannmål. Det gäller att testa sig fram!

Hur länge håller hundfoder?

Torr hundmat, som vanligtvis kommer i förseglade påsar, har vanligtvis en längre hållbarhet jämfört med våtfoder. Vanligtvis kan torrfoder vara hållbart i flera månader eller till och med ett år, beroende på tillverkarens rekommendationer och lagringsförhållandena.

Vilken hundmat är bäst i test?

Det är svårt att utse ett specifikt hundfoder till bäst i test. Detta då alla hundar är olika och reagerar således olika på olika slags hundfoder. Leta efter ett foder som är välbalanserat, näringsrikt och som inte innehåller några mögelgifter. I vårt bäst i test hittar du 6 riktigt bra torrfoder för vuxna hundar!

 

Matilda Habbe

Kreativ copywriter, medveten prylnörd och inbiten second hand-fantast som skriver det absolut bästa om det mesta och för de flesta. Här på Hemfakta är mitt ack så viktiga uppdrag att guida dig genom prylarnas värld! E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar