1. Hem
 2. >
 3. Träning & Hälsa
 4. >
 5. Bäst i Test: Hostmedicin för vuxna – Så slipper du både torr- och slemhostan!
nipenesin1.jpg

Lyx

nipenesin1-851×1024.jpg

Nipenesin Sirap 20 mg/ml

9

Lyx

ColdZyme Munspray 20ml bäst i test hostmedicin

ColdZyme Munspray 20ml

8.8

Lyx

Hostmedicin mot slemhosta och torrhosta

Bronwel Comp oral lösning

7.4

Inledning

Där går du runt och rosslar och frosslar och hostar så hela huset skakar! Det var ju inte den starten på veckan du hade tänkt dig. Men du kanske inte behöver skriva om hela planeringen, för det finns ett ljus i tunneln! Och det stavas: Hostmedicin. Jajamen, vare sig det är rethosta, slemhosta eller torrhosta så har vi receptet! Och även om hosta är jobbigt så ska du veta att det faktiskt är en bra grej, det är nämligen kroppens sätt att försvara lungorna och göra sig av med dom där stökiga partiklarna som inte ska finnas i luftvägarna! Hostmedicin för vuxna skiljer sig från hostmedicin för barn – ja som med dom flesta mediciner helt enkelt… Som vuxen pallar man lite mer tryck. Hostmedicin om du är gravid kan vara känsligare, det ska du alltid dubbelkolla! Men vilken hostmedicin är bäst? Här djupdyker vi i receptfri hostmedicin, både slemlösande hostmediciner och medicin för ret- och torrhosta. Så vi kastar väl oss in lösningarna som lindrar hostan? Här är den bästa hostmedicinen för vuxna 2024! 

Vi på Hemfakta har utsett Nipenesin Sirap till årets bäst Hostmedicin för slemhosta, där den aktiva substansen guaifenesin snabbt löser upp slemmet från luftvägarna och således lindrar hostan effektivt! När det kommer till Torrhosta är vi överens om att ColdZyme Munspray är den mest effektiva medicinen, som också är en jäkel på att förebygga alla typer av förkylningsbesvär! En enkel munspray som hyllas av användarna!

Våra experter har landat i fem olika sorters hostmediciner. För att enkelt hitta den hostmedicin du är ute efter har vi delat in dom i bästa hostmedicinen mot slemhosta, torrhosta samt en hostmedicin för multianvändning.

Vi har i det här testet presenterat fem olika hostmediciner med olika egenskaper. I jakten på bästa hostmedicin för vuxna har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den produkt som är bäst från den som inte är det. När det kommer till hostmedicin beror det först och främst på vilken typ av hosta du är drabbad av. En slemlösande hostmedicin har ingen vidare verkan om det är torrhosta du har och vice versa. Men givetvis är det resultatet vi är ute efter oavsett vilken form av hosta det är du har! Vi tittar även på ingredienser, smak, pris och användarvänlighet. Här kommer en närmare granskning om hur dessa fem hostmediciner skiljer sig åt:

1

Nipenesin Sirap 20 mg/ml

hem-fakta-bast-i-test-logo
nipenesin1-851×1024.jpg

Lyx

Vinnare

10

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Effektivitet

9

Användarvänlighet

9

Smak

9

Totalpoäng

Motivering: Nipenesin Sirap framstår som en högpresterare, särskilt i effektivitet för att lindra slemhosta. Den lena smaken av honung och citron samt användarvänligheten skiljer den från konkurrenterna. Dess hållbarhet på 6 månader efter öppnandet är också ett plus.

Nipenesin Sirap blev testvinnare i kategorin hostmedicinen mot slemhosta, då den innehåller den aktiva substansen guaifenesin som snabbt löser upp slemmet från luftvägarna och således lindrar hostan effektivt! Pris ca. 90 kr.

Nipenesin Sirap är ett flytande läkemedel som används för att lindra hosta med segt slem. Medicinen kan användas av personer över 12 års ålder. Sirapen skall sväljas precis som den är och den bjuder på en len smak av honung och citron vilket är enkelt att svälja. Vi uppskattar dessutom att den känns len och skonsam för halsen. Medicinen är dryg och en öppnad flaska håller i upp till 6 månader, vilket gör att du kan använda den flera gånger om.

 • Storlek: 150 ml
 • Form: Flytande sirap
 • Användning: Lindrar hosta med segt slem
 • Smak: Honung och citron
 • Övrigt: Håller upp till 6 månader efter öppnad flaska

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Nipenesin Sirap, men genom research och samtal med apotek har vi skapat oss en positiv bild av produkten som behaglig och effektiv för slemhosta, samt enkelt att få i sig.

Sammanfattning: För att ge en välgrundad översikt av Nipenesin Sirap analyserar vi vanligtvis användarrecensioner från olika källor. I detta fall har vi dock inte funnit några recensioner.

2

Bisolvon Citron Löslig Tablett 8mg

Hostmedicin Slemhosta bisolvon

Lyx

Utmanare

9

Pris

6

Hållbarhet/Miljö

7

Effektivitet

9

Användarvänlighet

9

Smak

8

Totalpoäng

Motivering: Bisolvon Citron är prisvärd och användarvänlig, men dess effektivitet och hållbarhet/miljöaspekter ligger något efter Nipenesin. Den friska citronsmaken uppskattas, men passar bäst för lättare slemhosta.

Sveriges mest sålda hostmedicin! Dessa tabletter löser upp segt slem som bildas och gör det  lättare att hosta upp. Pris ca. 40 kr.

Bisolvon Citron är en löslig tablett som används vid tillfällig hosta med segt slem. Tabletterna har en frisk smak av citron samt pepparmint och de löses snabbt upp i varmt eller kallt vatten. Du behöver bara röra om i lösningen innan du dricker den. Vi tycker att den här lösningen är enklare att skölja ned jämfört med vanlig hostmedicin, vilket är ett stort plus. Den aktiva substansen i medicinen är bromhexin och den är lämplig för vuxna och barn som fyllt 12 år. (Tabletterna är inte fullt så effektfulla som vi hade önskat. De passar bättre om du har en lättare slemhosta.)

 • Storlek: 16 tabletter
 • Form: Löslig tablett
 • Användning: Tablett som löses i varmt eller kallt vatten
 • Smak: Frisk smak av citron
 • Övrigt: Sveriges mest sålda hostmedicin

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Bisolvon Citron, men som Sveriges mest sålda hostmedicin har vi skapat oss en positiv bild som är genomgående under vår research.
 • Enkel att få i sig, kan drickas som te eller smaksatt vatten med god och frisk smak av citron.

Sammanfattning: För att ge en välgrundad översikt av Bisolvon Citron analyserar vi vanligtvis användarrecensioner från olika källor. I detta fall har vi dock inte funnit några recensioner.

Duellen

Lyx

Slemhosta-kategoriens Vinnare och Utmanare

Nipenesin Sirap vs. Bisolvon Citron Löslig Tablett: Nipenesin Sirap, vinnaren i kategorin för slemhosta, skiljer sig från sin utmanare Bisolvon Citron framför allt i effektiviteten och hållbarheten. Medan Nipenesin innehåller guaifenesin som snabbt löser upp slem, använder Bisolvon bromhexin, vilket kan vara mindre effektivt för vissa användare. Nipenesin erbjuder dessutom längre hållbarhet, upp till 6 månader efter öppnandet, vilket överträffar Bisolvons kortare livslängd. Även om Bisolvon är prisvärd och erbjuder en frisk smak, framstår Nipenesin som en mer kraftfull och dryg lösning för slemhosta, med en behaglig smak av honung och citron.

 

3

ColdZyme Munspray 20ml

ColdZyme Munspray 20ml bäst i test hostmedicin

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

10

Effektivitet

10

Användarvänlighet

7

Smak

8.8

Totalpoäng

Motivering: ColdZyme är användarvänlig och miljövänlig men har ett högre pris. Dess effektivitet och breda användningsområde gör den dock till en given vinnare.

Den här urpopulära recepfria förkylningshjälten är inte spjutkvalificerad för just torrhosta, den gör allt för att halsen ska må gott – rethosta inkluderad! Pris ca. 130 kr.

   .             

Vi på Hemfakta har utsett ColdZyme Munspray till årets bästa medicin mot torrhosta, men den är också en jäkel på att förebygga alla typer av förkylningsbesvär! Enkel munspray som hyllas av användarna!

Ja här har vi ett munspray som lindrar alla förkylningssymptom! Och kan faktiskt se till att den där förkylningen aldrig får chansen att blomma ut över huvud taget. Och skulle det nu ändå bli en utblomning är den en god vän som gör allt för att förkorta sjukdomsperioden. ColdZyme innehåller ett rengörande maritimt enzym och glycerol som skapar en skyddande barriär i munhåla och svalg. Den minskar symptom och lindrar halsont. Dessutom är den sockerfri och fri från konserveringsmedel! Du riktar munstycket mot svalget i vanlig ordning och puffar på två gånger varannan timme – i förebyggande syfte eller till symptomen lindras.

 • Storlek: 20 ml
 • Form: Munspray
 • Användning: Lindrar alla förkylningssymptom
 • Smak: Ej angivet
 • Övrigt: Sockerfri och fri från konserveringsmedel. Från 4 år

Fördelar

 • Användare beskriver produkten som effektiv för att snabbt lindra symtom vid förkylning, särskilt i de tidiga stadierna.
 • Flera recensioner betonar att ColdZyme är bra för förebyggande användning, med rapporter om minskade frekvenser av förkylningar när den används regelbundet.
 • Användare upplever att produkten är enkel att använda, med snabb verkan som gör det till en bekväm lösning vid första tecknen på förkylning.
 • ColdZyme får beröm för sin unika position på marknaden, där många anser att det är den enda förkylningsprodukten som verkligen fungerar.
 • Passar bra åt den som inte tycker om att svälja medicin oralt.

Nackdelar

 • Begränsad information om eventuella nackdelar i de tillgängliga användarrecensionerna.

Sammanfattning: Denna översikt av ColdZyme Munspray baseras på användarrecensioner från Kronans Apotek((Kronans Apotek, 2023-11-16)), där drygt 20 recensioner har analyserats. Recensionerna ger en inblick i hur produkten uppfattas av konsumenterna, med ett övervägande positivt omdöme och få rapporterade nackdelar. Antalet källor är begränsat till de tillgängliga recensionerna på angiven webbplats.

4

Nipaxon oral suspension 2,5 mg/ml

Bästa hostmedicin torrhosta

Lyx

Utmanare

8

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

9

Effektivitet

7

Användarvänlighet

7

Smak

7.6

Totalpoäng

Motivering: Nipaxon är effektiv mot torrhosta, men dess smak av fänkål och lakrits kan vara en nackdel för vissa. Priset är motiverat av dess höga effektivitet och enkel användning.

Nixpaxon dämpar hostreflexen, vilket även gör att behovet av hosta försvinner! Pris ca. 100 kr.

Nipaxon är en hostmedicin som är speciellt utvecklat mot besvärlig torrhosta. Det är den aktiva substansen Noskapin som verkar på så sätt genom att dämpa hostreflexen i hjärnan, samtidigt utan att påverka hjärnans funktionalitet i övrigt. Vi tycker att Nixapon är mycket effektiv och att den snabbt hjälper till att lindra rethostan. Medicinen kan användas av vuxna samt barn över 4 år gamla. Lösningen smakar fänkål och lakrits, vilket vissa personer dock kan ha svårt för. Har man svårt för dessa smaker är det därmed bättre att välja en annan hostmedicin. Den ska drickas precis som den är och helst mellan måltiderna. 

 • Storlek: 250 ml
 • Form: Rinnande form
 • Användning: Vid tillfällig och kortvarig rethosta
 • Smak: Fänkål & lakrits
 • Övrigt: Ska drickas som den är

Fördelar

 • Känns sval, fräsch och effektiv i halsen med sin friska smak. Som att den tar med sig slemmet ner!

Nackdelar

 • Smaken av fänkål/lakrits kan upplevas som obehaglig för vissa personer

Sammanfattning: För att ge en välgrundad översikt analyserar vi vanligtvis användarrecensioner från olika källor. I detta fall har vi dock inte funnit några recensioner online men hört oss för bland bekanta samt på apotek.

Duellen

Lyx

Torrhosta-kategoriens Vinnare och Utmanare

ColdZyme Munspray vs. Nipaxon Oral Suspension: I kategorin för torrhosta är ColdZyme Munspray testvinnaren och skiljer sig markant från utmanaren Nipaxon. ColdZyme, en munspray, står ut med sin användarvänlighet och effektivitet i att lindra symtom och förebygga förkylningar. Den är även sockerfri och fri från konserveringsmedel, vilket höjer dess miljövänliga profil. Nipaxon, å andra sidan, är effektiv men dess specifika smak av fänkål och lakrits kan vara mindre tilltalande för vissa, och den kräver intag mellan måltider. ColdZyme erbjuder en mer flexibel och användarvänlig lösning, vilket gör den till en klar favorit i denna kategori.

 

 

5

Bronwel Comp oral lösning

Hostmedicin mot slemhosta och torrhosta

Lyx

Vinnare

7

Pris

5

Hållbarhet/Miljö

9

Effektivitet

8

Användarvänlighet

8

Smak

7.4

Totalpoäng

Motivering: Bronwel Comp är effektiv för både slem- och torrhosta, med en behaglig smak och användarvänlighet. Dess korta hållbarhet påverkar dock miljöaspekten.

Denna hostmedicin är testvinnare i kategorin som fungerar både mot slemhosta och torrhosta, och den här orala lösningen har en mycket effektiv verkan. Pris ca. 150 kr.

Bronwel Comp räknas som ett traditionellt växtbaserat läkemedel som kan användas för att behandla olika sorter av förkylningshosta. Den orala lösningen innehåller extrakt av timjan såväl som läkemalva, vilket med fördel användas både mot torrhosta, men också för att underlätta upphostning av det sega slemmet. Vi tycker att den här lösningen är enkel att dricka och den har en behaglig smak av hallon och timjan. Helst ska man dricka den som den är, men om man har svårt att dricka ren medicin så kan man späda ut lösningen med vatten. Det medföljer även en måttbägare i förpackningen vilket underlättar dosering. Det enda negativa med Bronwel Comp är att den har en kort hållbarhet och en öppnad flaska bör användas inom 4 veckor. 

 • Storlek: 240 ml
 • Form: Oral lösning som går att späda ut vid behov
 • Användning: Behandlar olika sorter av förkylningshosta – både mot torrhosta, men också för att underlätta upphostning av det sega slemmet
 • Smak: Behaglig smak av hallon och timjan
 • Övrigt: Medföljer en måttbägare, Växtbaserat läkemedel

Fördelar

 • Effektiv både för slem- och rethosta.

Nackdelar

 • Det enda negativa med Bronwel Comp är att den har en kort hållbarhet och en öppnad flaska bör användas inom 4 veckor. 

Sammanfattning: För att ge en välgrundad översikt analyserar vi vanligtvis användarrecensioner från olika källor. I detta fall har vi dock inte funnit några recensioner online.

Därför sticker Bäst i Test Vinnarna, Nipenesin Sirap och ColdZyme Munspray, ut!

Nipenesin Sirap och ColdZyme Munspray: Nipenesin Sirap och ColdZyme Munspray sticker ut som testvinnare på grund av deras överlägsenhet i effektivitet och användarvänlighet. Nipenesin, med sin snabba verkan på slemhosta och behagliga smak, erbjuder en komfortabel och effektiv behandling. ColdZyme, å andra sidan, imponerar med sin enkla användning och förmågan att behandla ett brett spektrum av förkylningsrelaterade symtom, inklusive torrhosta. Dessa två produkter utmärker sig genom att erbjuda pålitliga och användarvänliga lösningar för sina specifika användningsområden, vilket gör dem till de bästa alternativen jämfört med de andra deltagarna i testet.

Köpguide Hostmedicin

Därför uppstår hosta

Det kan finnas olika anledningar till varför hosta uppstår. Du kan ha råkat sätta något i halsen, eller så kan det vara ett virus, bakterier eller slem i luftvägarna, exempelvis i förbindelse med en förkylning. Kort och gott så är hosta kroppens naturliga reflex att göra sig av med sådant som irriterar luftvägarna och för att förhindra att bakterier får fäste i lungorna. Hosta är med andra ord bra då detta hjälper till så att kroppen blir frisk snabbare.

Förkylning hör till en av de vanligaste anledningarna till att man får hosta. Rethosta eller torrhosta är ofta en vanlig reaktion när slemhinnorna i luftrören har blivit irriterade. Har du haft din förkylning en längre tid så kan det även bildas slem i luftvägarna och detta innebär att torrhostan ofta övergår i slemhosta som i vissa fall kan pågå en lång tid efter det att du blivit av med din förkylning. Hosta är vanligtvis inte farligt i sig, men tänk på att hostan i vissa fall beror ibland på andra underliggande sjukdomar som behöver kureras med antibiotika eller övrig medicin. Vid en långvarig hosta så kan hostdämpande medicin förse med lindring.[footnote]Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Hostmedicin[/footnote]

Bästa receptfria hostmedicinen

Det är viktigt att man försöker hosta upp slemmet vid en förkylning när det kommer till irriterande slemhosta, så att luftrören rensas. En hostdämpande hostmedicin kan däremot göra det betydligt svårare att få upp slemmet. Har du hosta med mycket slem så rekommenderar vi att du provar en slemlösande hostmedicin. Slemlösande hostmediciner gör det enklare att hosta upp slemmet. Om du däremot har rethosta eller torrhosta kan en hostdämpande medicin som innehåller noskapin verka lindrande. Det finns också hostdämpande sugtabletter som lindrar och skyddar halsen mot irritation. 

Att hitta den bästa receptfria hostmedicinen är inte det lättaste. Det finns ett mycket stort utbud av olika hostmediciner på marknaden. Vi på Hemfakta har därmed sammanställt ett test av marknadens bästa hostmediciner för vuxna för att göra det enklare för dig att hitta rätt lindring. Vi har delat upp testet i tre kategorier: Hostmedicin mot slemhosta, hostmedicin mot torrhosta samt en hostmedicin för bägge sorter.

Lindra hostan

Att ha besvär med hosta är aldrig roligt. Det finns tack och lov flera bra sätt för att lindra din hosta. Ofta brukar varm dryck hjälpa till att lindra besvären och det brukar kännas lent i halsen samtidigt som det gör så att slemmet tunnas ut. 

Det är vanligt att hostan förvärras under natten vid förkylning då luftvägarna har lättare för att torkas ut samtidigt som de blir mer känsliga när man enbart använder munnen för att andas genom. Näsdroppar kan förhindra detta problemet samtidigt som de har en hostdämpande effekt då de även underlättar så att du kan andas genom näsan medan du sover. All form av rökning kan ge härkomst till torrhosta och detta bör undvikas om möjligt. Tänk på att också passiv rökning kan leda till att man får besvär av hosta.

Tips om du hostar på natten

 • Testa gärna att sova med en extra kudde för att komma upp ytterligare i sängen.
 • Ha alltid ett glas vatten nära till hands att dricka ur.
 • Har du en täppt näsa kan du använda näsdroppar för att lindra. Detta eftersom om du enbart andas genom munnen så blir luftvägarna torra vilket leder till att du hostar ännu mer.
 • Använd hostmedicin strax före läggdags om du har besvär med svårare hosta som gör det svårt att sova.
 • Undvik att röka

Frågor och svar om hostmedicin

De slemlösande medicinerna bidrar till att lösa upp slemmet i luftrören, medan de hostdämpande medicinerna bidrar till att dämpa hostreflexen genom att ha effekt på det centrala nervsystemet. 

När du lägger dig ned så koncentreras slemmet eller partiklarna vanligtvis till halsen vilket således kan trigga hostan.

Efter en förkylning vill kroppen försöka göra sig av partiklar eller bakterier och då är hosta är ett sätt för luftvägarna att frigöra sig från dessa partiklar som irriterar. 

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser