1. Hem
 2. >
 3. Skönhet
 4. >
 5. Bäst i test: Hårfön – Hårfönarna som ger drömsvallet på ett kick!
dyson-supersonic-bast-i-test-hartork-harfon.jpg

Lyx

Harfon.jpg

Dyson Supersonic HD07

9

Mellan

1-4.jpg

Cloud Nine The Airshot

8.8

Budget

Remington AC9140 ProLuxe 2400W bäst i test billig hårtork

Remington AC9140 ProLuxe 2400W

8.8

Inledning

Jasså du är trött på att glida runt som en blöt hund? Ja det är väl få grejer som får en att känna sig sådär rakryggat megafräsch som när håret är luftigt, nyduschat och svallande lätt! Och prylen som gör jobbet är givetvis: Hårfönen! Och ska man köpa hårfön då vill man att den ska vara vass; att den gör jobbet snabbt, inte lämnar dig med nåt krusigt fågelnäste utan istället gör håret glansigt, följsamt och allmänt ursnyggt. Men det finns ju några varianter där ute och vissa kanske föredrar hårapparater som innehåller fler i samma! Exempelvis en hårfönsborste som både fönar och stylar. Om så är fallet ska du kolla in vårt Locktång Bäst i Test där Dyson Airwrap kamma hem vinnarplatsen. Men en sak i sänder, här och nu tar vi reda på vilken renodlad hårfön som är bäst i test!

Vi på Hemfakta har utsett Dyson Supersonic hair and blow dryer till årets bästa hårfön! Här är hårfönen som inte liknar någon annan – utöver att den skonsamt och supersnabbt torkar håret utan extern värme, kan du med hjälp av de olika tillbehören styla håret till perfektion! Hanterar allt från volym och form till känslig hårbotten och olika tjocklekar!

Våra hårblåsande experter har landat i sex hårtorkar i olika prisklasser och med olika egenskaper. Oavsett om du letar efter en hårfön med olika inställningar, med lång sladd, men praktiska egenskaper, för lockigt hår eller av riktigt hög kvalitet så hittar du den här! För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

I jakten på den bästa Hårfön har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den fön som är bäst från den som inte är det. När det kommer till Hårtorkar är användarvänlighet, funktioner, skonsamhet på håret, pris och hastighet avgörande komponenter i vårt test.

1

Dyson Supersonic hair and blow dryer HD07 – Bästa hårfön 2024!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Harfon.jpg

Lyx

Vinnare

7

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

10

Torkningsförmåga

10

Användarvänlighet

10

Stylingmöjligheter

9

Totalpoäng

Motivering: Dyson Supersonic är en topphårfön med enastående prestanda och användarvänlighet. Dess innovativa teknik och fokus på hållbarhet och miljö gör den till en utmärkt produkt, även om priset är högre.

Marknadens bästa hårfön alla kategorier! Torkar håret snabbt och utan extern värme, anpassar sig efter hårtyp och stylar på alla möjliga vis med sina många munstycken! Pris ca. 4900 kr.

Vi på Hemfakta har utsett Dyson Supersonic hair and blow dryer till årets bästa hårfön! Här är hårfönen som inte liknar någon annan – utöver att den skonsamt och supersnabbt torkar håret utan extern värme, kan du med hjälp av de olika tillbehören styla håret till perfektion! Hanterar allt från volym och form till känslig hårbotten och olika tjocklekar!

Det finns till exempel tillbehör som ger en slät finish, tillbehör för fokuserad styling, en diffuser som ger definierade lockar och vågor samt en wide-tooth-kam som skapar volym och form! Det finns även ett tillbehör för tunt hår och känsliga hårbottnar. Denna hårfön har en kraftfull motor som roterar i upp till 110 000 varv per minut, och som tillsammans med Air Multiplier-teknik skapar en snabb och kontrollerad luftström med ett högt tryck. Detta ger en snabb torkning, och en exakt styling. Här finns även tre exakta hastighetsinställningar, fyra exakta värmeinställningar samt kalluft för att fixera frisyren när stylingen är klar. De olika hastighetsinställningarna används för att välja mellan snabb torkning och styling, normal torkning och endast styling. Med värmeinställningarna kan du välja mellan skonsam torkning, normal torkning och snabb torkning och/eller styling. En annan fördel är att hårfönen mäter lufttemperaturen 40 gånger per sekund, och reglerar värmen. Detta för att förhindra extrema värmeskador, och skydda hårets glans. Denna hårfön har en låg vikt på 0,63 kg och en lång sladd på 2,8 meter.

Så här tycker experterna om Dyson Supersonic hair and blow dryer

Expertuttalandena när det kommer till Dyson Supersonic™ hårfön är otaliga, (det här är ett älskat vapen). Både Bäst i test 2022 enligt Råd & Rön och STYLEBY Beauty Heroes vinnare av ‘Årtiondets hårverktyg’ för att droppa några utmärkelser. Enligt Kiana Murden på Vouge imponerar Supersonic med smart temperaturkontroll och mångsidiga inställningar för att undvika överhettning och erbjuda precision. Trots sin kraftfulla motor är den relativt tyst och uppskattas av både stylister och användare, även om den kan bli lite obekväm vid längre användning. Sammantaget är Dyson Supersonic en överlägsen hårstylingverktyg med få nackdelar, och det är inte svårt att förstå varför det är en favorit bland experter och kändisfrisörer.1

 • Sladdlängd: 2,8 m
 • Effekt: Digital motor V9 på 1600 Watt som roterar i upp till 110 000 varv per minut.
 • Inställningar: Värmeinställningar: 4 st Hastigheter: 3 st
 • Tillbehör: Diffuser, Styling concentrator, Gentle drying attachment, Flyaway attachment, Wide tooth comb
 • Övriga egenskaper: Lätt vikt på 0,63 kg, Snabb torkning, Fem olika tillbehör, Kalluft

Fördelar

 • Många användare noterar att Dyson Hårfön är skonsam mot håret och minskar slitage, vilket gör att andra hårvårdsprodukter fungerar bättre.
 • Användare uppskattar att hårfönen snabbt torkar och stylar håret, vilket gör den enkel att använda i sin dagliga hårvårdsrutin.
 • Hårfönen inkluderar olika munstycken och temperaturinställningar, vilket gör den anpassningsbar till olika hårtyper och behov.

Nackdelar

 • Vissa användare nämner att priset på Dyson Hårfön är högt, vilket kan vara en avskräckande faktor för vissa konsumenter.

Sammanfattning: Antalet recensioner vi baserat dessa för- och nackdelar på är över 8000 stycken och hämtade från olika källor, inklusive Lyko((Lyko, 2023-11-02)) och Dysons egen hemsida((Dyson, 2023-11-02)). Dessa recensioner ger en omfattande inblick i användarnas erfarenheter med produkten.

2

Helios Professional Hairdryers GHD

Bästa hårfönen

Lyx

Utmanare

7

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Torkningsförmåga

9

Användarvänlighet

8

Stylingmöjligheter

8.2

Totalpoäng

Motivering: GHD Helios White är en imponerande hårfön med bra prestanda och användarvänlighet. Den är en bra konkurrent till Dyson, men priset är fortfarande på den högre sidan.

Den här hårfönen har inte bara en riktigt snygg design, utan håller dessutom hög kvalitet och har många grymma funktioner som gör det enklare för dig att torka och styla håret! Pris ca. 1900 kr.

Här finns ett stort antal fördelar: Den är ergonomiskt balanserad för att göra den enklare att använda, den har en borstlös motor med lång livslängd, den ger dig en exakt kontroll, den gör att stylingen går snabbare och den har en avancerad jonisk teknik som reducerar friss och flygigt hår och ger ett slätt och glänsande resultat. Ett skräddarsytt och konturerat munstycke ingår, som ger en bättre styling-kontroll, och resultatet blir helt fantastiskt med denna hårfön. Den är dessutom enkel att använda, och den riktigt snygga designen och färgen är förstås ett stort plus.

 • Sladdlängd: 3 meter
 • Effekt: Luftflöde: 120 km/h, Borstlös motor med lång livslängd
 • Inställningar: Flera inställningar inklusive kalluftsfunktion för att torka, styla och fixera din look.
 • Tillbehör: Skräddarsytt och konturerat munstycke ingår
 • Övriga egenskaper: Ergonomiskt balanserad, Reducerar friss och flygigt hår, Ger ett slätt och glänsande resultat

Fördelar

 • Många användare har uppskattat att hårfönen torkar håret snabbt och effektivt.
 • En del användare har noterat att håret blir blankt och mjukt efter användning, vilket ger en glansig finish.
 • Användare har kommenterat att hårfönen är lätt och enkel att använda, vilket gör den bekväm att hantera under användning.
 • Vissa recensenter har nämnt att hårfönen har olika inställningsmöjligheter som passar deras behov.

Nackdelar

 • En användare nämner att värmeregleringen kunde ha fler inställningsalternativ.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat ca 1000 recensioner från olika källor, inklusive Bangerhead((Bangerhead, 2023-11-02)), Lyko((Lyko, 2023-11-02)) och GHDs egen hemsida((GHD, 2023-11-02)).

Duellen

Lyx

Dyson Supersonic hair and blow dryer HD07 – Bästa hårfön 2024! vs. Helios Professional Hairdryers GHD

När vi jämför vinnaren i lyxklassen, Dyson Supersonic hair and blow dryer, med utmanaren Helios Professional Hairdryers GHD Helios White, ser vi att båda produkterna har imponerande funktioner och prestanda. Båda erbjuder snabb torkning och olika tillbehör för styling. Dyson Supersonic utmärker sig genom sin unika teknik som torkar håret snabbt utan extern värme och dess många munstycken som ger mångsidiga stylingmöjligheter. Dessutom har den smart temperaturkontroll för att skydda håret från överhettning. Helios Professional Hairdryers GHD Helios White har en borstlös motor med lång livslängd och ger användaren kontroll över stylingen med flera inställningar. Den är även ergonomiskt balanserad och reducerar friss och flygigt hår.

3

Cloud Nine The Airshot

1-4.jpg

Mellan

Vinnare

8

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

10

Torkningsförmåga

9

Användarvänlighet

9

Stylingmöjligheter

8.8

Totalpoäng

Motivering: Cloud Nine The Airshot erbjuder en bra balans mellan prestanda och pris i mellanklassen. Den har bra torkningsförmåga och är användarvänlig, men den saknar något när det gäller hållbarhet och miljövänlighet.

Temperaturindikator, kylknapp, låg vikt och ergonomisk design är några av fördelarna med Cloud Nine! Pris ca. 1700 kr.

Det här är en riktigt bra och kraftfull hårfön som kan vara rätt val för den kräsna. Den håller en väldigt hög kvalitet, och är mycket kraftfull med sina 2000 W. Här finns många fördelar – till exempel keramiska värmeelement som vårdar håret, antistatisk teknik som reducerar friss och flygigt hår samt framhäver hälsosam glans och tre värmeinställningar med LED-temperaturindikator. Detta gör att du kan torka och styla håret precis så som du vill, med de inställningar du behöver och vill ha. Hårfönen har en jämn viktfördelning och en design som gör att den ligger välbalanserat i handen, och som gör det enkelt för dig att skapa många olika frisyrer. Det finns även en kylknapp som gör att du snabbt och enkelt kan kyla ned håret och fixera frisyren när du är klar med stylingen. Du kan ställa in båda värme och hastighet, och hårfönen har en ergonomisk design. Den har dessutom en krok för upphängning, och det ingår två munstycken till hårfönen. Dessutom har den en lång sladd på 2,7 meter.

 • Sladdlängd: 2,7 m
 • Effekt: 2000 W
 • Inställningar: Tre värmeinställningar med LED-temperaturindikator, Möjlighet att ställa in hastighet, Kylknapp för fixering av frisyr
 • Tillbehör: Krok för upphängning, Två munstycken ingår
 • Övriga egenskaper: Keramiska värmeelement som vårdar håret, Antistatisk teknik som reducerar friss och flygigt hår, Framhäver hälsosam glans, Jämn viktfördelning, Ergonomisk

Fördelar

 • Användare upplever att CLOUD NINE The Airshot är en kraftfull och snabb hårtork som torkar håret effektivt.
 • Många användare är nöjda med de olika värmesättnings- och hastighetsalternativen som hårtorken erbjuder.
 • Vissa recensenter noterar att håret blir glansigt och smidigt efter användning av produkten.
 • Många användare uppskattar den medföljande “magiska snabbtorkande potionen” och anser att den lämnar håret hanterbart och mjukt.

Nackdelar

 • En del användare, särskilt vänsterhänta, har svårt att hantera knapparna på hårtorken, eftersom de är placerade för högt upp, vilket kan vara obekvämt.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från olika källor, inklusive CLOUD NINEs egen webbplats((Cloud Nine, 2023-11-02)) och användaromdömen från Pricerunner((Pricerunner, 2023-11-02)) och Bangerhead((Bangerhead, 2023-11-02)). Antalet recensioner vi baserat dessa för- och nackdelar på är över 1000 stycken.

4

LanaiBLO

Bäst i test mellanklassen: LanaiBLO Hårfön - prisvärd hårfön

Mellan

Utmanare

8

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

10

Torkningsförmåga

9

Användarvänlighet

8

Stylingmöjligheter

8.6

Totalpoäng

Motivering: LanaiBLO erbjuder snabb torkning och bra användarvänlighet till ett bra pris i mellanklassen. Det är en solid utmanare med god prestanda.

Det här är en riktigt prisvärd hårfön med snygg design och ergonomiskt handtag som torkar håret snabbt och gör det mjukt och glänsande! Pris ca. 1500 kr.

Den här prisvärda hårfönen är riktigt snygg, med en väldigt vacker färg i rosé guld. Men det är faktiskt inte bara den snygga färgen som imponerar, utan här finns många fördelar. Denna hårfön passar framför allt bra för dig som har extensions, men den fungerar lika bra för vanligt hår. Hårfönen är ergonomisk och har en låg vikt, vilket gör den enkel att använda och hantera. Den torkar håret snabbt, och gör det dessutom extra mjukt och glansigt. Denna hårfön har hela 2400 W, vilket gör att den är väldigt kraftfull och torkar håret snabbt. Den har även en antistatisk effekt som motverkar friss och flygande hår, och istället gör håret mjukt och glänsande. En annan fördel är kallfunktionen som gör att du kan fixera frisyren när du har stylat håret, genom att kyla ned det. Denna hårfön bevarar även fukten i håret, vilket förstås är en stor fördel. Här finns 6 olika värmelägen och hastigheter, och två olika munstycken, som gör att du kan anpassa både torkningen och stylingen för att få precis det resultat du vill ha. Hårfönen har även en extra lång sladd som gör att du kan röra dig lättare, och gör det enklare för dig att föna håret. Se när Oliva Green provar LanaiBLO för första gången med den magiska torktiden på under 4 minuter Här!

 • Sladdlängd: Extra lång sladd
 • Effekt: 2400 W
 • Inställningar: 6 olika värmelägen och hastigheter + kallfunktion
 • Tillbehör: Två munstycken ingår
 • Övriga egenskaper: Passar bra för extensions, Låg vikt, Antistatisk effekt, Bevarar fukten i håret, Gör håret mjukt och glansigt, flera snygga färger

Fördelar

 • Användare noterar att LanaiBLO hårfön torkar håret mycket snabbare än äldre hårfönar, vilket sparar tid och energi.
 • Många användare med tjockt hår upplever att hårfönen är effektiv för att snabbt torka deras hår och samtidigt minska frissighet.
 • Vissa användare älskar hårfönens förmåga att ge en slät och glansig finish till håret.
 • Hårfönen har uppmärksammats på TikTok av användaren @greenolivia och fått positiv feedback för sin prestanda och förmåga att snabbt torka håret.

Nackdelar

 • Ingen uppenbar nackdel nämnd i de tillgängliga recensionerna.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från olika källor, inklusive Tiktok2 och Hairtalk.se((Hairtalk, 2023-11-02)). Antalet recensioner vi baserat dessa för- och nackdelar på är runt 20 stycken.

Duellen

Mellan

Cloud Nine The Airshot vs. LanaiBLO

I mellanklassen möter vi vinnaren Cloud Nine The Airshot och utmanaren LanaiBLO Hårfön. Båda hårfönarna har imponerande prestanda och funktionalitet. Cloud Nine The Airshot erbjuder kraftfull torkning med keramiska värmeelement och antistatisk teknik för att minska friss. Den har även LED-temperaturindikator och kylknapp för fixering av frisyr. LanaiBLO Hårfön imponerar med snabb torktid och en prisvärd design. Den är ergonomisk och passar bra för olika hårtyper. Dess antistatiska effekt och förmåga att bevara fukt i håret ger ett mjukt och glansigt resultat.

5

Remington AC9140 ProLuxe 2400W

Remington AC9140 ProLuxe 2400W bäst i test billig hårtork

Budget

Vinnare

10

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

9

Torkningsförmåga

9

Användarvänlighet

9

Stylingmöjligheter

8.8

Totalpoäng

Motivering: Remington AC9140 är en utmärkt budgethårfön med ett attraktivt pris och anständig prestanda. Den är prisvärd, men har utrymme för förbättring när det gäller hållbarhet och miljövänlighet.

Användarnas sanna favorit i budgetklassen! Pris ca. 380 kr.

Här du får jämt, friss-fritt resultat och ett hår som känns nybakat på salong för en riktigt skonsam peng! Remington Proluxe AC9140 har en intelligent OptiHeat-teknik och en unik StyleShot-funktion som fördelar värme och luftflöde på optimalt vis. Resultat blir grymt långvarigt! Det ligger i den specialutformade koncentratorn som trycker på med värme när det behövs, den anpassar sig alltså ikapp med hårtorkningens utveckling. Dessutom är den utrustad med jonisering som ger ett riktigt glansigt resultat helt fritt från krus och frizz. Vi älskar!

 • Sladdlängd: 3m sladd
 • Effekt: Kraftfull AC-motor på 2400W 90% fler joner för frizz-fri glans.
 • Inställningar: Pro+ och StyleShot-inställning. Intelligent OptiHeat-teknik ger värme där det behövs.
 • Tillbehör: Exklusivt Remington-munstycke för optimal värmefördelning.
 • Övriga egenskaper: Förbättrat luftflöde och värmefördelning.

Fördelar

 • Många användare är nöjda med hårfönens effektivitet och noterar att den torkar håret snabbt utan att göra det frissigt.
 • Den långa sladden och olika inställningsmöjligheter för värme och hastighet uppskattas av användare, vilket ger en anpassningsbar upplevelse.
 • En användare nämner att hårfönen ger en “salongskänsla” hemma med stilren design och möjlighet att välja både kall och varm luft samt olika hastighetslägen.
 • Hårfönen har även fått beröm för att vara kraftfull och fungera bra för olika hårtyper.

Nackdelar

 • En användare påpekar att hårfönen är lite stor och tung, vilket kan vara en nackdel för vissa.
 • Några användare har noterat att ljudnivån är något hög när hårfönen används med full blåskraft.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat runt 200 recensioner från olika källor, inklusive Prisjakt((Prisjakt, 2023-11-02)) , Åhléns((Åhléns, 2023-11-02)), Apotek Hjärtat((Apotek Hjärtat, 2023-11-02)) och Elgiganten((Elgiganten, 2023-11-02)). Dessa recensioner ger en övergripande positiv bild av Remington PROluxe hårfön AC9140.

6

Remington Coconut Smooth Hairdryer

Bäst i test budgetklassen: Remington Coconut Smooth Hairdryer - billigaste hårfönen i vårt test

Budget

Utmanare

9

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Torkningsförmåga

8

Användarvänlighet

8

Stylingmöjligheter

8

Totalpoäng

Motivering: Remington Coconut Smooth erbjuder ett mycket konkurrenskraftigt pris och god prestanda för budgetkonsumenter. Priset är dess huvudfördel, men den kan förbättras när det gäller hållbarhet och miljö.

Trots sitt låga pris har denna snygga hårfön många fördelar. Den skyddar och gör håret lent, är kraftfull, har kalluftsfunktion och den kommer med två munstycken för att nämna några! Pris ca. 350 kr.

Den här fina hårfönen har inte bara ett lågt pris, utan även många andra fördelar. Den har en keramiskt belagd ring där luften kommer ut, och denna ring innehåller kokosbelagt mikrobalsam som vid användning överförs till håret. Kombinationen skyddar håret, och ger ett långvarigt och silkeslent resultat. Här finns tre värmelägen och två hastigheter att välja mellan, och det finns även en kalluftsfunktion som fixerar håret efter styling. Dessutom ingår två munstycken, vilket gör att du med dessa och med inställningarna kan justera torkningen och stylingen för att få precis det resultat som du önskar. Detta är en kraftfull hårfön på 2200 W, den har en praktisk upphängningsögla och ett löstagbart galler som gör rengöringen enkel.

 • Sladdlängd: 2,5 meter
 • Effekt: 2200 W
 • Inställningar: 3 värmelägen och 2 hastigheter samt Kalluftsfunktion för fixering
 • Tillbehör: Två munstycken ingår
 • Övriga egenskaper: Keramiskt belagd ring med koksbelagt mikrobalsam, Praktisk upphängningsögla, Löstagbart galler gör rengöringen enkel, Skyddar håret och ger ett långvarigt och lent resultat

Fördelar

 • Många användare tycker att fönens olika värmelägen och temperaturer fungerar perfekt för olika hårtyper och styling behov.
 • En användare uppskattar den fräsiga designen och att fönens sladd har en lämplig längd.
 • Vissa användare noterar att fönens lägre ljudnivå är positivt och att det är skonsamt för ömtåliga öron.

Nackdelar

 • En användare rapporterar att fönens temperaturkontroller ibland blir så varma att de bränner huden och att fönens främre del blir mycket varm.

Sammanfattning: För att ge dig en översikt över användarrecensioner har vi hämtat ca 150 recensioner från Clas Ohlson((Clas Ohlson, 2023-11-02)), Lyko((Lyko, 2023-11-02)) och Pricerunner((Pricerunner, 2023-11-02)).

Duellen

Budget

Remington AC9140 ProLuxe 2400W vs. Remington Coconut Smooth Hairdryer

I budgetklassen har vi ProLuxe AC9140 och Coconut Smooth Hairdryer som båda är från Remington och ungefär för samma pris. Dom är båda två utmärkta budgethårfönar, men de har sina unika egenskaper och fördelar som gör att de har fått olika placeringar i vårt test. ProLuxe AC9140 imponerar med sin kraftfulla AC-motor på 2400W och OptiHeat-teknik. Den har en specialutformad koncentrator som anpassar sig till hårtorkningens behov och ger långvarigt, frizz-fritt resultat. Dessutom har den en StyleShot-funktion som fördelar värme och luftflöde optimalt och är utrustad med jonisering för ett glansigt resultat. Å andra sidan har Coconut Smooth Hairdryer en keramiskt belagd ring med kokosbelagt mikrobalsam som skyddar och ger ett silkeslent resultat. Den erbjuder flera värmelägen och hastighetsalternativ som passar olika hårtyper och stylingbehov. Dess kalluftsfunktion är idealisk för att fixera håret efter styling. Den är också lätt att rengöra med ett löstagbart galler.

Därför sticker Bäst i test-vinnaren, Dyson Supersonic hair and blow dryer, ut!

Bäst i test-vinnaren är Dyson Supersonic hair and blow dryer. Den utmärker sig med sin unika teknik som torkar håret snabbt och skonsamt utan extern värme. Dess många munstycken och smarta temperaturkontroll ger användaren enastående stylingmöjligheter och skyddar hårets glans. Den gör helt enkelt underverk för ditt hår!  Sammanfattningsvis är Dyson Supersonic en överlägsen hårfön med hög prestanda och användarvänlighet, vilket gör den till det bästa valet i testet.

Köpguide Hårfön

I dag finns ett stort antal olika hårfönar att välja mellan. De kan ha olika utformning och vara i olika storlekar, vikten kan variera och en del är hopfällbara – vilket förstås är smidigt om man vill ta med fönen när man ska iväg. Det finns också många olika märken, prisklasser och kvaliteten kan variera. Därtill finns det hårfönar med många olika egenskaper och funktioner, och en del hårfönar gör faktiskt mer än torkar håret – det kan till exempel motverka friss, eller göra håret mjukt, till exempel.

Även sådant som tillbehör – ofta i form av munstycken – och sladdlängd kan variera. Tillbehören kan vara viktiga för den som vill använda hårfönen för styling, och inte enbart för att torka håret. Även sladdlängden kan vara viktig, inte minst för att det ska bli så flexibelt och enkelt som möjligt att föna håret – då kan du röra dig ganska fritt samtidigt som du fönar. Det kan också vara viktigt om eluttaget är en bit ifrån spegeln, till exempel, och då vill att sladden ska räcka så att du kan stå framför spegeln.

Det här är bara några av alla saker som kan vara bra att tänka på när du ska köpa en hårfön. Här kommer vi att kolla närmare på några av alla dessa saker – nämligen egenskaper och funktioner, tillbehör och sladdlängd. Här kommer du få veta varför dessa saker är viktiga, och hur du ska tänka när det gäller just detta.

Egenskaper och funktioner

Hårfönar kan ha många olika egenskaper och funktioner, och detta är något som kan variera ganska mycket mellan olika modeller. En funktion som förmodligen är viktig för dig som kommer att använda din hårfön även för styling är kalluftsfunktionen, den gör det möjligt för dig att fixera frisyren när du har stylat håret.

Något annat som kan vara väldigt användbart är möjligheten att ställa in värmen, att helt enkelt välja hur varm luft du vill använda. Detta gör det möjligt för dig att dra ned värmen ordentligt, vilket gör att det sliter mindre på håret.

I dag finns även hårfönar med olika egenskaper som faktiskt gör håret finare – de kan till exempel ge glans, lyster och mjukhet eller motverka frissigt hår. Andra egenskaper kan vara till exempel upphängningskrok, temperaturindikator, möjlighet att ställa in hastigheten, löstagbart filter och många andra.

Vilka egenskaper du behöver kan bara du själv veta. Fundera gärna över vilka funktioner och egenskaper som kan vara användbara för dig. Kolla runt på olika hårfönar för att få en uppfattning om vilka funktioner som finns, och fundera sedan över vad du behöver och vill ha.

Tillbehör

När det gäller tillbehör till hårfönar så finns det framför allt ett tillbehör – nämligen munstycken. Dessa är framför allt bra för dig som använder hårfönen till att styla håret samtidigt som du torkar det. Om du endast använder den för att torka håret så blir det alltså inte lika viktigt med munstycken.

Det är dock ganska vanligt att munstycken ingår, även om de inte alltid gör det. Det här är förstås ingen nackdel eftersom det kan vara bra att ha, även om du inte till en början har tänkt att styla håret med hårfönen så kanske du kommer att vilja göra det någon gång. Då kan munstyckena vara användbara, även om de kanske inte är ett måste för dig som främst vill få håret torrt.

Tänk på att det inte alltid ingår munstycken, och inte alltid är möjligt att köpa till sådana. Om du behöver munstycken så bör du alltså vara noggrann med att välja en hårfön där sådana ingår.

Sladdlängd

Sladdlängd kan kanske låta helt oviktigt, men det är faktiskt viktigare än vad man kan tro – av flera anledningar. Den främsta anledningen är att en längre sladdlängd gör dig mer rörlig och flexibel, vilket helt enkelt gör det enklare att föna håret. Du kan röra dig som du vill och flytta hårfönen dit där den behövs, utan att begränsas av sladdlängden.

En annan anledning till att sladdlängden kan vara viktig är att det gör det möjligt att stå en bit ifrån ett eluttag. Det här är förstås inte ett problem för alla, kanske har man ett eluttag precis där man vill stå, eller också så spelar det helt enkelt ingen roll vart man står när man fönar håret. Om man däremot vill stå på ett speciellt ställe, till exempel framför en spegel, men inte har något eluttag precis där så kan en längre sladd vara praktiskt även av denna anledning.

Det är dock bara du själv som kan avgöra hur viktigt det är med en längre sladd, men det kan ändå vara bra att tänka på. Och om du är osäker kan det vara en fördel att välja en hårfön med en lite längre sladd, för att helt enkelt bli så rörlig som möjligt och dessutom öka chansen att sladden räcker till om eluttaget sitter på fel ställe.

 

Avslutande ord inför ditt köp av hårfön

Förmodligen vet du redan att det allra bästa för ditt hår är att självtorka, men det är förstås inte alltid man har möjlighet att låta håret göra det. Kanske har man bråttom iväg till jobbet, kanske ska man snart möta upp en vän, hinna iväg till affären innan den stänger eftersom man plötsligt kom på att man måste handla eller också så vill man bara inte gå runt med blött hår och vänta på att det ska bli torrt.

Då kan faktiskt en hårfön vara ett måste, nästan. Och det behöver faktiskt inte vara så negativt för håret som du kan tro – speciellt inte om du använder hårfönen på rätt sätt. Här finns det framför allt tre saker som kan vara bra att tänka på: att välja rätt hårfön, att skydda håret och att föna det på rätt sätt.

Hur väljer man då rätt hårfön för håret? Först och främst så är det tyvärr så att ingen hårfön är helt bra för håret, värmen är negativ, även om det går att använda fönen på bättre och sämre sätt. När det gäller inköpet så kan det vara en bra idé att välja en hårfön med egenskaper och funktioner som är bra för håret.

Även om alla hårfönar blåser varm luft som är negativ, som kan de också göra positiva saker. En del upplever till exempel att de får frissigt hår av hårfönen, men det finns hårfönar som motverkar detta. Det finns även hårfönar som gör håret mjukt, eller har andra positiva egenskaper. Det går alltså att välja en hårfön som är lite bättre för håret.

Något annat som kan vara bra att tänka på när du väljer hårfön är att det är en fördel om du kan välja värmen själv – genom att välja en lägre värme så sliter du nämligen mindre på håret. Om hårfönen inte har flera värmeinställningar kan du istället försöka välja en hårfön med lägre värme – kanske tar det lite längre tid att torka håret, men istället kommer det att slita mindre på det.

När det är dags att använda hårfönen så kan det vara en bra idé att skydda håret mot värmen, genom att helt enkelt använda värmeskydd. Värmeskydd är nämligen inte bara bra när du använder värmeredskap som plattång och locktång, utan även när du ska föna håret. All värme sliter på håret – såväl hårfönen som plattången och locktången – och då kan förstås värmeskydd vara ett bra val att använda, även när du fönar håret.

Slutligen är det viktigt att använda hårfönen på rätt sätt. Kan du välja värmen på fönen så är det som sagt en bra idé att välja en lägre värme, för att slita mindre på håret. Tänk också på att hålla fönen en bit ifrån håret. Förmodligen kommer du helst vilja hålla den nära och välja en högre värme, för att torka håret så snabbt som möjligt, men det är faktiskt inte säkert att det blir mycket effektivare – däremot är det säkert att detta sliter mycket mer på håret. Välj därför så låg värme som möjligt, och håll fönen på avstånd.

Tänk på att inte blåsa för länge på samma ställe, eftersom det är då det blir som varmast och sliter som mest på håret. Flytta gärna hårfönen hela tiden, självklart kan du ta en sida i taget men förflytta hårfönen ständigt över den sidan, så att den inte är stilla och blåser på samma ställe hela tiden. Genom att undvika att blåsa länge på samma ställe kan du skona håret mycket, och undvika att det blir slitet.

Självklart kan det också vara en bra idé att undvika att använda hårfönen allt för ofta. Om du behöver föna håret efter varje hårtvätt kan du kanske undvika att tvätta håret varje dag, för att helt enkelt låta det vila från fönen ibland. Eller kanske kan du använda hårfönen när du har bråttom iväg och inte har tid att vänta på att håret ska torka, men låta bli hårfönen de gånger du har tid att låta håret självtorka.

Frågor och svar om hårfön

Generellt kan man säga att värme, och då även hårfönar, kan vara dåligt för håret. Med det sagt så beror det mycket på hur fönen används, samt vilken hårfön man väljer. Finns det möjlighet att välja hur varm luft man önskar kan det vara en bra idé att välja en lägre värme, och att inte blåsa för länge på samma ställe. Det finns även hårfönar med funktioner som till exempel minskar friss, gör håret glansigt och mjukt.

Hårfönen används främst för att torka håret, men den kan även användas för att styla håret. Det finns hårfönar med så kallad “kalluftsfunktion”, och denna funktion är mycket användbar om man stylar håret med hårfönen. I övrigt är det enkelt att använda en hårfön, den kopplas in i eluttaget och riktas mot håret – varm luft torkar det blöta håret, och finns det även kalluftsfunktion så kan den användas för att fixera frisyren.

Det beror på vad man behöver. Kanske behöver du en hårfön som är anpassad för tjockt hår, eller en som vårdar håret och gör det mjukt. Det finns även hårfönar med låg vikt, hopfällbara hårfönar och ergonomiska hårfönar. Fundera över vad du behöver och vill ha.

 1. Vouge, 2023-11-03 []
 2. Tiktok, 2023-11-02 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser