Bäst i test – bästa hårfönen 2022 blev Dyson Supersonic HD07

Även om det alltid är bäst att låta håret självtorka så finns det många tillfällen då man faktiskt behöver en hårfön. Det kan vara när man har bråttom, när man ska lägga sig eller när man av någon annan anledning inte orkar vänta på att håret ska torka – för det kan som bekant ta lång tid, och det är inte alltid man har tid eller tålamod att vänta på det. Då kan hårfönen vara ett måste, och det finns trots allt bättre och sämre sätt att använda en hårfön. Det finns även bättre och sämre hårfönar att välja mellan, och här har vi tagit fram några av dessa. Vi kommer även att gå igenom sådant som kan vara bra att tänka på när du ska köpa hårfön.

Bästa hårfönen 2022 – bäst i test

Köpguide för hårfön

I dag finns ett stort antal olika hårfönar att välja mellan. De kan ha olika utformning och vara i olika storlekar, vikten kan variera och en del är hopfällbara – vilket förstås är smidigt om man vill ta med fönen när man ska iväg. Det finns också många olika märken, prisklasser och kvaliteten kan variera. Därtill finns det hårfönar med många olika egenskaper och funktioner, och en del hårfönar gör faktiskt mer än torkar håret – det kan till exempel motverka friss, eller göra håret mjukt, till exempel.

Även sådant som tillbehör – ofta i form av munstycken – och sladdlängd kan variera. Tillbehören kan vara viktiga för den som vill använda hårfönen för styling, och inte enbart för att torka håret. Även sladdlängden kan vara viktig, inte minst för att det ska bli så flexibelt och enkelt som möjligt att föna håret – då kan du röra dig ganska fritt samtidigt som du fönar. Det kan också vara viktigt om eluttaget är en bit ifrån spegeln, till exempel, och då vill att sladden ska räcka så att du kan stå framför spegeln.

Det här är bara några av alla saker som kan vara bra att tänka på när du ska köpa en hårfön. Här kommer vi att kolla närmare på några av alla dessa saker – nämligen egenskaper och funktioner, tillbehör och sladdlängd. Här kommer du få veta varför dessa saker är viktiga, och hur du ska tänka när det gäller just detta.

Egenskaper och funktioner

Hårfönar kan ha många olika egenskaper och funktioner, och detta är något som kan variera ganska mycket mellan olika modeller. En funktion som förmodligen är viktig för dig som kommer att använda din hårfön även för styling är kalluftsfunktionen, den gör det möjligt för dig att fixera frisyren när du har stylat håret.

Något annat som kan vara väldigt användbart är möjligheten att ställa in värmen, att helt enkelt välja hur varm luft du vill använda. Detta gör det möjligt för dig att dra ned värmen ordentligt, vilket gör att det sliter mindre på håret.

I dag finns även hårfönar med olika egenskaper som faktiskt gör håret finare – de kan till exempel ge glans, lyster och mjukhet eller motverka frissigt hår. Andra egenskaper kan vara till exempel upphängningskrok, temperaturindikator, möjlighet att ställa in hastigheten, löstagbart filter och många andra.

Vilka egenskaper du behöver kan bara du själv veta. Fundera gärna över vilka funktioner och egenskaper som kan vara användbara för dig. Kolla runt på olika hårfönar för att få en uppfattning om vilka funktioner som finns, och fundera sedan över vad du behöver och vill ha.

Tillbehör

När det gäller tillbehör till hårfönar så finns det framför allt ett tillbehör – nämligen munstycken. Dessa är framför allt bra för dig som använder hårfönen till att styla håret samtidigt som du torkar det. Om du endast använder den för att torka håret så blir det alltså inte lika viktigt med munstycken.

Det är dock ganska vanligt att munstycken ingår, även om de inte alltid gör det. Det här är förstås ingen nackdel eftersom det kan vara bra att ha, även om du inte till en början har tänkt att styla håret med hårfönen så kanske du kommer att vilja göra det någon gång. Då kan munstyckena vara användbara, även om de kanske inte är ett måste för dig som främst vill få håret torrt.

Tänk på att det inte alltid ingår munstycken, och inte alltid är möjligt att köpa till sådana. Om du behöver munstycken så bör du alltså vara noggrann med att välja en hårfön där sådana ingår.

Sladdlängd

Sladdlängd kan kanske låta helt oviktigt, men det är faktiskt viktigare än vad man kan tro – av flera anledningar. Den främsta anledningen är att en längre sladdlängd gör dig mer rörlig och flexibel, vilket helt enkelt gör det enklare att föna håret. Du kan röra dig som du vill och flytta hårfönen dit där den behövs, utan att begränsas av sladdlängden.

En annan anledning till att sladdlängden kan vara viktig är att det gör det möjligt att stå en bit ifrån ett eluttag. Det här är förstås inte ett problem för alla, kanske har man ett eluttag precis där man vill stå, eller också så spelar det helt enkelt ingen roll vart man står när man fönar håret. Om man däremot vill stå på ett speciellt ställe, till exempel framför en spegel, men inte har något eluttag precis där så kan en längre sladd vara praktiskt även av denna anledning.

Det är dock bara du själv som kan avgöra hur viktigt det är med en längre sladd, men det kan ändå vara bra att tänka på. Och om du är osäker kan det vara en fördel att välja en hårfön med en lite längre sladd, för att helt enkelt bli så rörlig som möjligt och dessutom öka chansen att sladden räcker till om eluttaget sitter på fel ställe.

Hemfaktas test av hårfön – vi listar 6 modeller

Här har vi tagit fram några olika hårfönar med olika egenskaper och funktioner, och i olika prisklasser, och här finns med stor sannolikhet något för alla. Oavsett om du letar efter en hårfön med olika inställningar, med lång sladd, men praktiska egenskaper eller av riktigt hög kvalitet så kan du hitta det här. För att göra det enklare att hitta rätt så har vi delat upp dessa hårfönar i tre olika kategorier utifrån prisklass – premium, mellan och budget.

 

Bäst i test premiumklassen: Dyson Supersonic HD07 – bästa hårfönen 2022

Det här är en annorlunda, högkvalitativ och riktigt effektiv hårfön. Den torkar håret snabbt, utan extern värme, och den är utvecklad för olika hårtyper. Dessutom har den fem olika tillbehör som används för att styla håret på olika sätt. Ca pris 4200 kr.

Den här hårfönen är väldigt olika andra hårfönar, och riktigt effektiv. Den torkar håret supersnabbt och utan extern värme, och med hjälp av de olika tillbehören kan man dessutom styla håret så som man vill. Det finns till exempel tillbehör som ger en slät finish, tillbehör för fokuserad styling, en diffuser som ger definierade lockar och vågor samt en wide-tooth-kam som skapar volym och form. Det finns även ett tillbehör för tunt hår och känsliga hårbottnar.

Denna hårfön har en kraftfull motor som roterar i upp till 110 000 varv per minut, och som tillsammans med Air Multiplier-teknik skapar en snabb och kontrollerad luftström med ett högt tryck. Detta ger en snabb torkning, och en exakt styling.

Här finns även tre exakta hastighetsinställningar, fyra exakta värmeinställningar samt kalluft för att fixera frisyren när stylingen är klar. De olika hastighetsinställningarna används för att välja mellan snabb torkning och styling, normal torkning och endast styling. Med värmeinställningarna kan du välja mellan skonsam torkning, normal torkning och snabb torkning och/eller styling.

En annan fördel är att hårfönen mäter lufttemperaturen 40 gånger per sekund, och reglerar värmen. Detta för att förhindra extrema värmeskador, och skydda hårets glans. Denna hårfön har en låg vikt på 0,63 kg och en lång sladd på 2,8 meter.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Snabb torkning
 • Fem olika tillbehör
 • Kalluft
 • Lång sladd

Nackdelar

 • Priset

Specifikation

 • Sladdlängd: 2,8 m
 • Vikt: 0,63 kg
 • Tillbehör: Diffuser, Styling concentrator, Gentle drying attachment, Flyaway attachment, Wide tooth comb
 • Värmeinställningar: 4 st
 • Hastigheter: 3 st

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Utmanare premiumklassen: Cloud Nine The Airshot

Det här är en riktigt högkvalitativ hårfön med många användbara funktioner och egenskaper. Den har till exempel temperaturindikator, kylknapp, en låg vikt och en ergonomisk design – för att nämna några av alla fördelar. Ca pris 1900 kr.

Det här är en riktigt bra och kraftfull hårfön som kan vara rätt val för den kräsna. Den håller en väldigt hög kvalitet, och är mycket kraftfull med sina 2000 W. Här finns många fördelar – till exempel keramiska värmeelement som vårdar håret, antistatisk teknik som reducerar friss och flygigt hår samt framhäver hälsosam glans och tre värmeinställningar med LED-temperaturindikator. Detta gör att du kan torka och styla håret precis så som du vill, med de inställningar du behöver och vill ha.

Hårfönen har en jämn viktfördelning och en design som gör att den ligger välbalanserat i handen, och som gör det enkelt för dig att skapa många olika frisyrer. Det finns även en kylknapp som gör att du snabbt och enkelt kan kyla ned håret och fixera frisyren när du är klar med stylingen. Du kan ställa in båda värme och hastighet, och hårfönen har en ergonomisk design. Den har dessutom en krok för upphängning, och det ingår två munstycken till hårfönen. Dessutom har den en lång sladd på 2,7 meter.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Kraftfull
 • Keramiska värmeelement som vårdar håret
 • Antistatisk teknik som reducerar friss och flygigt hår
 • Framhäver hälsosam glans
 • Tre värmeinställningar med LED-temperaturindikator
 • Möjlighet att ställa in hastighet
 • Jämn viktfördelning
 • Ergonomisk
 • Kylknapp för fixering av frisyr
 • Krok för upphängning
 • Två munstycken ingår
 • Lång sladd på 2,7 meter

Nackdelar

 • Möjligen priset

Specifikation

 • Sladdlängd: 2,7 m
 • Effekt: 2000 W

MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

Utmanare premiumklassen: Helios Professional Hairdryers GHD Helios White

Den här hårfönen har inte bara en riktigt snygg design, utan håller dessutom hög kvalitet och har många fantastiska funktioner och egenskaper som gör det enklare för dig att torka och styla håret – och dessutom gör det vackrare. Ca pris 2200 kr.

Bästa hårfönen

Här finns ett stort antal fördelar: Den är ergonomiskt balanserad för att göra den enklare att använda, den har en borstlös motor med lång livslängd, den ger dig en exakt kontroll, den gör att stylingen går snabbare och den har en avancerad jonisk teknik som reducerar friss och flygigt hår och ger ett slätt och glänsande resultat.

Ett skräddarsytt och konturerat munstycke ingår, som ger en bättre styling-kontroll, och resultatet blir helt fantastiskt med denna hårfön. Den är dessutom enkel att använda, och den riktigt snygga designen och färgen är förstås ett stort plus.

Fördelar

 • Ergonomiskt balanserad
 • Borstlös motor med lång livslängd
 • Ger exakt kontroll
 • Enkel att använda
 • Gör att stylingen går snabbare
 • Reducerar friss och flygigt hår
 • Ger ett slätt och glänsande resultat
 • Skräddarsytt och konturerat munstycke ingår
 • Väldigt snygg design

Nackdelar

 • Priset

Specifikation

 • Luftflöde: 120 km/h

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Bäst i test mellanklassen: LanaiBLO Hårfön – prisvärd hårfön

Det här är en riktigt prisvärd hårfön med en riktigt snygg design, och många stora fördelar. Förutom den snygga färger så finns fördelar som att den är ergonomiskt, torkar håret snabbt och gör håret mjukt och glänsande. Ca pris 1500 kr.

Bäst i test mellanklassen: LanaiBLO Hårfön - prisvärd hårfön

Den här prisvärda hårfönen är riktigt snygg, med en väldigt vacker färg i rosé guld. Men det är faktiskt inte bara den snygga färgen som imponerar, utan här finns många fördelar. Denna hårfön passar framför allt bra för dig som har extensions, men den fungerar lika bra för vanligt hår.

Hårfönen är ergonomisk och har en låg vikt, vilket gör den enkel att använda och hantera. Den torkar håret snabbt, och gör det dessutom extra mjukt och glansigt. Denna hårfön har hela 2400 W, vilket gör att den är väldigt kraftfull och torkar håret snabbt. Den har även en antistatisk effekt som motverkar friss och flygande hår, och istället gör håret mjukt och glänsande.

En annan fördel är kallfunktionen som gör att du kan fixera frisyren när du har stylat håret, genom att kyla ned det. Denna hårfön bevarar även fukten i håret, vilket förstås är en stor fördel. Här finns 6 olika värmelägen och hastigheter, och två olika munstycken, som gör att du kan anpassa både torkningen och stylingen för att få precis det resultat du vill ha. Hårfönen har även en extra lång sladd som gör att du kan röra dig lättare, och gör det enklare för dig att föna håret.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Snygg färg
 • Passar bra för extensions
 • Ergonomisk
 • Låg vikt
 • Enkel att använda
 • Torkar håret snabbt
 • Gör håret mjukt och glansigt
 • Kraftfull
 • Antistatisk effekt
 • Kallfunktion
 • Bevarar fukten i håret
 • 6 olika värmelägen och hastigheter
 • Två munstycken ingår
 • Extra lång sladd

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Effekt: 2400 W

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare mellanklassen: OBH Nordica Björn Axén Tools Excellent PRO

Denna prisvärda hårfön har många fördelar – den har till exempel en lång livslängd, en snabb torktid, en låg vikt och många valmöjligheter som gör det enkelt för dig att få precis det resultat som du vill ha. Ca pris 1350 kr.

Utmanare mellanklassen: OBH Nordica Björn Axén Tools Excellent PRO

Denna prisvärda men samtidigt högkvalitativa hårfön har många fördelar. Den har till exempel en lång livslängd, och den torkar håret snabbt. Den har även en låg vikt som gör den enkel att använda och hantera, och det ingår två munstycken som gör det ännu enklare för dig att styla håret precis så som du vill. Även en volymdiffuser ingår, vilket ger dig maximalt med valmöjligheter.

Här finns även kallfunktionen som gör att du kan kyla ned håret och fixera frisyren när du är klar med stylingen. Det finns även en joniseringsfunktion som motverkar statisk elektricitet och gör håret glänsande och mjukt. Här finns tre olika värmeinställningar, två hastigheter och kallfunktion. Dessutom är filtret löstagbart för att rengöringen ska bli enkel, och hårfönen har en extra lång sladd på 2,8 meter.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Hög kvalitet
 • Lång livslängd
 • Torkar håret snabbt
 • Låg vikt
 • Enkel att använda
 • Två munstycken och volymdiffuser ingår
 • Kallfunktion
 • Joniseringsfunktion som motverkar statisk elektricitet
 • Gör håret glänsande och mjukt
 • Tre värmeinställningar och två hastigheter
 • Löstagbart filter
 • Extra lång sladd på 2,8 meter

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Sladdlängd: 2,8 m
 • Diameter munstycke: 4,5 cm
 • Vikt: Ca 578 gram
 • Effekt: 2100 W

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test budgetklassen: Remington Coconut Smooth Hairdryer – billigaste hårfönen i vårt test

Trots sitt låga pris har denna snygga hårfön många fördelar. Den skyddar håret och gör det lent, den är enkel att använda, den är kraftfull, den har kalluftsfunktion och den kommer med två munstycken – för att nämna några av alla fördelar. Ca pris 450 kr.

Bäst i test budgetklassen: Remington Coconut Smooth Hairdryer - billigaste hårfönen i vårt testDen här fina hårfönen har inte bara ett lågt pris, utan även många andra fördelar. Den har en keramiskt belagd ring där luften kommer ut, och denna ring innehåller kokosbelagt mikrobalsam som vid användning överförs till håret. Kombinationen skyddar håret, och ger ett långvarigt och silkeslent resultat.

Här finns tre värmelägen och två hastigheter att välja mellan, och det finns även en kalluftsfunktion som fixerar håret efter styling. Dessutom ingår två munstycken, vilket gör att du med dessa och med inställningarna kan justera torkningen och stylingen för att få precis det resultat som du önskar. Detta är en kraftfull hårfön på 2200 W, den har en praktisk upphängningsögla och ett löstagbart galler som gör rengöringen enkel.

Fördelar

 • Snygg design och färg
 • Lågt pris
 • Keramiskt belagd ring med koksbelagt mikrobalsam
 • Skyddar håret och ger ett långvarigt och lent resultat
 • Tre värmelägen och två hastigheter
 • Kalluftsfunktion för fixering
 • Två munstycken ingår
 • Kraftfull
 • Praktisk upphängningsögla
 • Löstagbart galler gör rengöringen enkel

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Effekt: 2200 W

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare budgetklassen: Babyliss Rose Blush 2200 – billig och bra hårfön

Det här är en kraftfull och effektiv hårfön som trots sitt låga pris imponerar med sin snabba torkningstid, och att det gör håret jämnt och glänsande. Hårfönen är enkel att använda och har en låg vikt, samt är perfekt balanserad, vilket gör den enkel att hantera. Ca pris 500 kr.

Utmanare budgetklassen: Babyliss Rose Blush 2200 - billig och bra hårfönDenna hårfön är inte bara snygg och har ett lågt pris, utan här finns även många andra fördelar. Hårfönen är kraftfull och har en effekt på 2200 W, och en kraftig luftflödesteknik som ger en snabb och kontrollerad torkning – även för tjockare hår.

Här finns en avancerad jonteknik som släpper ut behandlande joner, vilket gör håret jämnt medan du fönar det, och ger ett glänsande och vackert resultat. Dessutom har denna hårfön en låg vikt och är perfekt balanserad, vilket gör den enkel att hantera och använda, och möjligheten att justera värmen och hastigheten gör att du har full kontroll över torkningen och kan föna precis som du vill.

Fördelar

 • Snygg färg och design
 • Lågt pris
 • Kraftfull med en effekt på 2200 W
 • Kraftig luftflödesteknik
 • Snabb och kontrollerad torkning
 • Fungerar även för tjockare hår
 • Avancerad jonteknik
 • Gör håret jämnt under föning
 • Ger ett glänsande och vackert resultat
 • Låg vikt och perfekt balans
 • Enkel att använda
 • Justerbar värme och hastighet

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Effekt: 2200 W

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Avslutande ord inför ditt köp av hårfön

Förmodligen vet du redan att det allra bästa för ditt hår är att självtorka, men det är förstås inte alltid man har möjlighet att låta håret göra det. Kanske har man bråttom iväg till jobbet, kanske ska man snart möta upp en vän, hinna iväg till affären innan den stänger eftersom man plötsligt kom på att man måste handla eller också så vill man bara inte gå runt med blött hår och vänta på att det ska bli torrt.

Då kan faktiskt en hårfön vara ett måste, nästan. Och det behöver faktiskt inte vara så negativt för håret som du kan tro – speciellt inte om du använder hårfönen på rätt sätt. Här finns det framför allt tre saker som kan vara bra att tänka på: att välja rätt hårfön, att skydda håret och att föna det på rätt sätt.

Hur väljer man då rätt hårfön för håret? Först och främst så är det tyvärr så att ingen hårfön är helt bra för håret, värmen är negativ, även om det går att använda fönen på bättre och sämre sätt. När det gäller inköpet så kan det vara en bra idé att välja en hårfön med egenskaper och funktioner som är bra för håret.

Även om alla hårfönar blåser varm luft som är negativ, som kan de också göra positiva saker. En del upplever till exempel att de får frissigt hår av hårfönen, men det finns hårfönar som motverkar detta. Det finns även hårfönar som gör håret mjukt, eller har andra positiva egenskaper. Det går alltså att välja en hårfön som är lite bättre för håret.

Något annat som kan vara bra att tänka på när du väljer hårfön är att det är en fördel om du kan välja värmen själv – genom att välja en lägre värme så sliter du nämligen mindre på håret. Om hårfönen inte har flera värmeinställningar kan du istället försöka välja en hårfön med lägre värme – kanske tar det lite längre tid att torka håret, men istället kommer det att slita mindre på det.

När det är dags att använda hårfönen så kan det vara en bra idé att skydda håret mot värmen, genom att helt enkelt använda värmeskydd. Värmeskydd är nämligen inte bara bra när du använder värmeredskap som plattång och locktång, utan även när du ska föna håret. All värme sliter på håret – såväl hårfönen som plattången och locktången – och då kan förstås värmeskydd vara ett bra val att använda, även när du fönar håret.

Slutligen är det viktigt att använda hårfönen på rätt sätt. Kan du välja värmen på fönen så är det som sagt en bra idé att välja en lägre värme, för att slita mindre på håret. Tänk också på att hålla fönen en bit ifrån håret. Förmodligen kommer du helst vilja hålla den nära och välja en högre värme, för att torka håret så snabbt som möjligt, men det är faktiskt inte säkert att det blir mycket effektivare – däremot är det säkert att detta sliter mycket mer på håret. Välj därför så låg värme som möjligt, och håll fönen på avstånd.

Tänk på att inte blåsa för länge på samma ställe, eftersom det är då det blir som varmast och sliter som mest på håret. Flytta gärna hårfönen hela tiden, självklart kan du ta en sida i taget men förflytta hårfönen ständigt över den sidan, så att den inte är stilla och blåser på samma ställe hela tiden. Genom att undvika att blåsa länge på samma ställe kan du skona håret mycket, och undvika att det blir slitet.

Självklart kan det också vara en bra idé att undvika att använda hårfönen allt för ofta. Om du behöver föna håret efter varje hårtvätt kan du kanske undvika att tvätta håret varje dag, för att helt enkelt låta det vila från fönen ibland. Eller kanske kan du använda hårfönen när du har bråttom iväg och inte har tid att vänta på att håret ska torka, men låta bli hårfönen de gånger du har tid att låta håret självtorka.

Vanliga frågor och svar om hårfön

Hur mycket sliter hårfönen på håret?

Generellt kan man säga att värme, och då även hårfönar, kan vara dåligt för håret. Med det sagt så beror det mycket på hur fönen används, samt vilken hårfön man väljer. Finns det möjlighet att välja hur varm luft man önskar kan det vara en bra idé att välja en lägre värme, och att inte blåsa för länge på samma ställe. Det finns även hårfönar med funktioner som till exempel minskar friss, gör håret glansigt och mjukt.

Hur använder man hårfön?

Hårfönen används främst för att torka håret, men den kan även användas för att styla håret. Det finns hårfönar med så kallad ”kalluftsfunktion”, och denna funktion är mycket användbar om man stylar håret med hårfönen. I övrigt är det enkelt att använda en hårfön, den kopplas in i eluttaget och riktas mot håret – varm luft torkar det blöta håret, och finns det även kalluftsfunktion så kan den användas för att fixera frisyren.

Vilken hårfön ska man välja?

Det beror på vad man behöver. Kanske behöver du en hårfön som är anpassad för tjockt hår, eller en som vårdar håret och gör det mjukt. Det finns även hårfönar med låg vikt, hopfällbara hårfönar och ergonomiska hårfönar. Fundera över vad du behöver och vill ha.

En hårfön kan vara perfekt när du vill torka håret efter till exempel dusch eller bad, och för att styla håret. Här jämför vi några olika hårfönar.

Josefine Andersson

Jag heter Josefine Andersson, och jag älskar att testa olika produkter - och skriva om dem. Som förälder har jag stor erfarenhet av diverse barnprodukter och leksaker, men jag är även intresserad av hälsa och skönhet och många andra produkter.

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar