Bäst i test: Hantlar – go get them gains!

Har din högsta önskan alltid varit att bli starkast i grannskapet? Då har du inget annat val än att investera i ett par hantlar. Men den ständiga frågan lyder: vilka hantlar är egentligen bäst? Det vet vi! Här har vi listat årets bästa hantlar – för din rätt till enorma muskler! 

Våra lyftande experter har knappat och känt, researchat och läst argument för att tillslut landa i sex prima hantelset i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

Bästa hantlarna 2023

Vilka är då dom bästa hantlarna? Juryn är enhällig! Abilica Hex Hantlar från kategorin Lyx blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

Bäst i test Lyxklassen: Abilica Hex Hantlar – Bästa hantelset 2023!

Gummibelagda och hexformade hantlar som gör träningen säker och behaglig!
Pris fr. 299 kr – 4.000 kr beroende på vikt. Finns att köpa i Maxiset med ställ för 15.000 kr.

bästa hantlarna 2023

Dessa Hex-hantlar från Abilica har en gummibelagd yta som ger skydd för underlaget eller golvet. Hantlarna passar bra om du behöver ett par enstaka hantelset för specifika övningar. Hex-hantelns sexkantiga form är uppskattad av många då detta ser till att hantlarna inte rullar på golvet. Det gummerade höljet på hantlarna skyddar också dina öron från det oväsen som uppstår när järnhantlar ställs ner på ett hårdare underlag. Dessa hantlar har dessutom ett mycket behagligt grepp. Kort sagt: det finns inget att klaga på när det gäller dessa hantlar! 

 • Finns i vikterna: 1-60kg
 • Bekväma att hålla i 
 • Har en sexkantig form som förhindrar rullning

Specifikationer: 

 • Material: Handtag i kromat silver och gummi på viktskivorna

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

Utmanare Lyxklassen: Eleiko Vulcano Disc Dumbbell Hantel

Tillverkade i ett robust material med ett roterande handtag!
Pris fr. 1 600 kr. – 6.900 kr. beroende på vikt. 

bäst i test hantel

Vulcano Disc Dumbbell från Eleiko är en mycket snygg och tålig hantel som bjuder på roterande handtag, vilket ger dig möjlighet att träna Olympiska lyft. Den har en klassisk Eleiko-lettring som ger ett utmärkt grepp under träning. Skivorna är tillverkade i det tåliga materialet polyuretan som ger en lång hållbarhet. 

 • Roterande handtag 
 • Eleiko-lettring vilket ger ett starkt grepp
 • Mycket tåliga skivor tillverkade i polyuretan

Specifikationer:

 • Material: Polyuretan

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

Bäst i test: Mittemellan

Bäst i test Mellanklassen: Thor Fitness Svarta Pu

Håller hög kvalitet och är tillverkade i ett slitstarkt material!
Pris fr. 165 kr. – 4.000 kr. beroende på vikt.  

bäst i test hantlar

Dessa hantlar från Thor Fitness är gjorda för att klara av hårda tag och slitage. Dessa högkvalitativa hantlar är tillverkade i Polyuretan, vilket är betydligt tåligare än gummimaterial. Vi uppskattar den härliga känslan av kvalitet vid användning. Hantlarna finns i olika vikter som sträcker sig från: 2,5 kg till 60 kg. 

 • Håller hög kvalitet och har en snygg design
 • Bekväma att hålla i
 • Tillverkade i materialet polyuretan som ger lång hållbarhet

Specifikationer:

 • Material: Polyuretan

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

Utmanare Mellanklassen: Master Fitness Hantlar Premium

Har ett ergonomiskt grepp! Pris fr. 840 kr. 

Bäst i test hantlar 2023

Master Fitness Premium är ett hantelset tillverkade i ett gummimaterial samt av 100 procent stål. Hantlarna är dessutom rostfria och har ett ergonomiskt grepp för optimal bekvämlighet när du tränar. Hantlarna är som tjockast i den mittersta delen. Du kan välja mellan vikter från 1-40 kg. Dessa hantlar är riktigt sköna att hålla i!

 • Rostfritt grepp och av 100 % stål
 • Ergonomiskt grepp
 • Många vikter att välja mellan

Specifikationer:

 • Material: Gummi samt 100 % stål

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

Bäst i test Budgetklassen: Gymstick Studio Dumbbell – Billiga hantlar för nybörjare

Snygga hantlar som är enkla att träna med!
Pris fr. 80 kr. till 340 kr. beroende på vikt. 

billiga hantlar bäst i test

Studio Dumbbell från Gymstick är tillverkade av gjutjärn med ett slags vinylöverdrag, vilket gör dom enkla att rengöra efter träning. Dessa vinylhantlar är snygga och trevliga att träna med och finns i vikter från 1-6 kg. Hantlarna kan dock upplevas som något hala när man svettas. Trots det är dessa hantlar riktigt prisvärda och passar bra för nybörjaren.

 • Lätta att rengöra
 • Snygg design och färg som gör träningen roligare
 • Finns i olika vikter från 1-6 kg

Specifikationer:

 • Material: Gummi

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA:

 

Utmanare Budgetklassen: Dumbbell 15 kg hantelset – ställbara hantlar

Pris fr. 415 kr.

DUMBBELL-15KG-hantlar-bast-i-test

Dessa hantlar från Titan Life är perfekta för hemmagymmet. Här har du möjlighet att justera vikten på en och samma hantelstång. Viktskivorna väger 3, 2, 1 samt 0.5 kg, och maxvikten ligger på 15 kg. Hantlarna är helt och hållet tillverkade i järn, vilket kan göra att de låter en del när du lägger dem på ett hård underlag. I övrigt är de ett smidigt och billigt budgetalternativ, kanske främst till nybörjaren eller hobbytränaren.

 • Justerbara
 • Maxvikt: 15 kg

Specifikationer: 

 • Material: Järn

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA:

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev Abilica Hex Hantlar testvinnare, helt enkelt då dom erbjuder absolut mest hantlar för pengarna. De kommer i otroligt många viktalternativ, är ergonomiskt konstruerade och har en Hex-form som gör att de inte rullar iväg.

När det kommer till hantlar är pris, ergonomi och viktalternativ viktiga komponenter. I jakten på dom bästa hantlarna har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer med laserblick – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer dom hantlar som är bäst från dom som inte är det.

Med dom sex hantlar vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

Saker att tänka på innan du köper hantlar

En hantel är en slags stålstång med vikter på bägge sidor och används vid styrketräning av olika muskelgrupper. Tänk på att det är viktigt att du värmer upp ordentligt innan du sätter igång med att träna musklerna. 

När du väljer hantlar till ditt hemmagym, är det en god idé att ha dessa saker i åtanke:

Din budget

Hur mycket är du villig att spendera? En uppsättning lättare hantlar mellan 2 till 10 kg kan göra att du kommer billigt undan. Dock är en grundregel att ju tyngre vikt, desto mer behöver du betala för hantlarna. En kvalitetsuppsättning av justerbara hantlar som ger användaren ett antal olika vikter, kommer att kosta ett par tusenlappar.

Dina mål

Kommer du att använda hantlarna för uthållighetsinriktade träningspass eller aerobics? Eller är ditt mål att bygga styrka och muskelmassa? Om det är det sistnämnda måste du förmodligen överväga en justerbar uppsättning eller flera enstaka uppsättningar i olika storlekar.

Ditt utrymme

Hur mycket utrymme har du att arbeta med? Justerbara hantlar ersätter flera hantlar, så om utrymmet är litet kan de vara ett bättre alternativ för dig.

Din föredragna form och grepp

Hantlar finns i flera former – inklusive sexkantiga och runda – samt med olika grepp, som texturerat, gummi- eller neoprenbelagt. Hexhantlar rullar inte runt när du lägger dem på golvet, så de kan vara säkrare än de runda motsvarigheterna. När det gäller grepp är gummibelagda hantlar lättare för händerna än de med texturerat grepp. Men om du använder en tyngre hantel är det bra att välja en yta med textur.

Sammanfattning

Ett hantelset kan används för allt ifrån muskelbyggnad, uthållighetsträning till aerobics och crossfit. Du kan också med fördel kombinera olika rehabiliteringsåtgärder med hjälp av ett par hantlar. När du köper ett hantelset har du därmed ett bra redskap för att optimera din träning i hemmagymmet. Vi hoppas att den här köpguiden och att vårt bäst i test har gjort det lättare för dig att välja ett par hantlar som uppfyller dina behov.

 

Vanliga frågor och svar om hantlar

Vilka är de bästa hantlarna?

I vårt test blev Abilica Hex Hantlar testvinnare, helt enkelt då dom erbjuder absolut mest hantlar för pengarna. De kommer i otroligt många viktalternativ, är ergonomiskt konstruerade och har en Hex-form som gör att de inte rullar iväg.

Vilken vikt bör hantlar ha?

När du väljer hantlarnas vikt bör du först och främst utgå från din nuvarande fitnessnivå, samt vilka mål du har med träningen.

Hur många repetitioner bör man göra med hantlar?

Är du ute efter att bygga stora muskler bör du välja tyngre hantlar och göra få repetitioner (2-4 st). Om du är ute efter att tona kroppen så kan du välja en lägre vikt och göra fler repetitioner (5-12 st).

 

Matilda Habbe

Kreativ copywriter, medveten prylnörd och inbiten second hand-fantast som skriver det absolut bästa om det mesta och för de flesta. Här på Hemfakta är mitt ack så viktiga uppdrag att guida dig genom prylarnas värld! E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar