Hantlar bäst i test –  Bästa hantelset 2022 blev Abilica Hex Hantlar

Du är kanske van vid att träna hemma. Eller så är detta ett nytt territorium för dig. Oavsett vilket läger du hamnar i kan det finnas vissa utmaningar med att utföra sina träningspass hemma, varav en kan vara brist på bra utrustning. Men med vissa investeringar kan du skapa ett ”hemmagym” som verkligen fungerar för dig. Nyckeln till detta är att köpa några integrerade delar – som exempelvis ett hantlar set som hjälper dig att nå dina mål – för att förvandla dina träningspass hemma från tråkiga till fantastiska.

Det finns ett stort utbud av olika hantlar på marknaden, med allt ifrån dyra till billiga hantlar för nybörjare. Vi har sammanställt en jämförelse av de bästa hantlar set på marknaden så att det ska bli lättare för dig att välja. Låt oss hjälpa till med att reda ut eventuella frågetecknen om inköpsprocessen i vår köpguide och hantlar bäst i test.

Saker att tänka på innan du köper ett hantelset

En hantel är en slags stålstång med vikter på bägge sidor och används vid styrketräning av olika muskelgrupper.§ Tänk på att det är viktigt att du värmer upp ordentligt innan du sätter igång med att träna musklerna. Du gör detta bäst på en crosstrainer eller ett löpband i minst 10 minuter.

När du väljer hantlar till ditt hemmagym så är det en god idé att ha dessa saker i åtanke:

Din budget

Hur mycket är du villig att spendera? En uppsättning lättare hantlar mellan 2 till 10 kg kan göra att du kommer billigt undan. Dock är en grundregel att ju tyngre vikt, desto mer behöver du betala för hantlarna. En kvalitetsuppsättning av justerbara hantlar som ger användaren ett antal olika vikter, kommer att kosta ett par tusenlappar.

Dina mål

Kommer du att använda hantlarna för uthållighetsinriktade träningspass eller aerobics? Eller är ditt mål att bygga styrka och muskelmassa? Om det är det sistnämnda måste du förmodligen överväga en justerbar uppsättning eller flera enstaka uppsättningar i olika storlekar.

Ditt utrymme

Hur mycket utrymme har du att arbeta med? Justerbara hantlar ersätter flera hantlar, så om utrymmet är litet kan de vara ett bättre alternativ för dig.

Din föredragna form och grepp

Hantlar finns i flera former – inklusive sexkantiga och runda – samt med olika grepp, som texturerat, gummi- eller neoprenbelagt. Hexhantlar rullar inte runt när du lägger dem på golvet, så de kan vara säkrare än de runda motsvarigheterna. När det gäller grepp är gummibelagda hantlar lättare för händerna än de med texturerat grepp. Men om du använder en tyngre hantel är det bra att välja en yta med textur.

Hemfaktas test av årets bästa set med hantlar – vi listar 6 hantelset

I detta hantlar set test har vi gjort egen research för att hitta de bästa hantlarna utifrån de egenskaperna som är viktiga för ändamålet. Sammanlagt har vi valt ut 6 modeller, med tre vinnare och tre utmanare i följande prisklasser: Premium-, Mellan- och Budgetklassen.

Bäst i test Premiumklassen: Abilica Hex Hantlar – Bästa hantelset 

Vår bäst i test i premiumklassen blev Abilica Hex Hantlar som har en hex-form och är gummibelagda vilket gör träningen både säker och behaglig, pris ca 299 kr – 4 000kr beroende på vikt.

Bästa hantlarna

Dessa Hex hantlar från Abilica har en gummerade yta som ger ett visst skydd för underlaget eller golvet. Hantlarna passar bra om du behöver ett par enstaka hantel set för specifika övningar. Hex hantelns sexkantiga form är mycket uppskattad av många då det ser till att hantlarna inte rullar på golvet. Det gummerade höljet på hantlarna skyddar också dina öron från oväsen som uppstår om järnhantlar ställs ned på ett hårdare underlag. De har dessutom ett mycket behagligt grepp. Vi har inget att klaga på när det kommer till dessa hantlar!

Fördelar

 • Hex hantlar finns i många olika storlekar: 1-60kg
 • Bekväma att hålla i 
 • Har en sexkantig form som förhindrar rullning

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Material: Handtag i kromat silver och gummi på viktskivorna

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare i Premiumklassen: Eleiko Vulcano Disc Dumbbell, Hantel 

Vår utmanare i premiumklassen blev dessa hantlar från Eleiko då de är tillverkat i ett robust material och har ett roterande handtag, pris ca 1 600 kronor.

Eleiko Vulcano Disc Dumbbell, hantel test

Vulcano Disc Dumbbell från Eleiko är en mycket snygg och tålig hantel som bjuder på roterande handtag, vilket ger möjligheten för att träna Olympiska lyft. Den har en klassisk Eleiko-lettring som ger ett utmärkt grepp under träning. Skivorna är tillverkade i det tåliga materialet polyuretan som ger en lång hållbarhet. Det enda vi kan klaga på är att hanteln säljs styckvis.

Fördelar

 • Roterande handtag 
 • Eleiko-lettring vilket ger ett starkt grepp
 • Mycket tåliga skivor tillverkade i polyuretan

Nackdelar

 • Säljs styckvis

Specifikation

 • Material: Polyuretan

PRIS OCH INFORMATION:

 

Bäst i test Mellanklassen: Thor Fitness, Svarta Pu, Prisvärda hantlar

Vår bäst i test i mellanklassen blev dessa hantlar från Thor Fitness som håller hög kvalitet och är tillverkade av ett slitstarkt material, pris ca ca 1 200 kronor.

Thos Fitness hantel prisvärda hantlar

Dessa hantlar från Thor Fitness är gjorda för att klara av hårda tag och slitage. Dessa högkvalitativa hantlar är tillverkade i Polyuretan, vilket är betydligt tåligare än gummimaterial. Vi uppskattar den härliga känslan av kvalitet vid användning. Hantlarna finns i olika vikter som sträcker sig från: 2,5 kg till 60 kg. Det som drar ned betyget är att hantlarna säljes styckvis.

Fördelar

 • Håller hög kvalitet och har en snygg design
 • Bekväma att hålla i
 • Tillverkade i materialet polyuretan som ger lång hållbarhet

Nackdelar

 • Tänk på att dessa hantlar säljs styckvis och inte i par

Specifikation

 • Material: Polyuretan

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare Mellanklassen: Master Fitness, Hantelset premium

Vår utmanare i mellanklassen blev detta hantel set från Master Fitness som har ett ergonomiskt grepp, pris ca 1 200 kronor.

Bäst i test hantlar 2021

Master Fitness Premium är ett hantelset som är tillverkade i ett gummimaterial och av 100% stål. Du slipper rost då dessa hantlar är rostfria och som dessutom är ergonomiskt för optimal bekvämlighet när du tränar. Hantlarna är som tjockast i den mittersta delen. Du kan välja mellan vikter från 1-40 kg. Vi uppskattar att de är sköna att hålla i. Det enda negativa är att gummimaterialet lätt får rispor i sig.

Fördelar

 • Rostfritt grepp och av 100 % stål
 • Ergonomiskt grepp
 • Många vikter att välja mellan

Nackdelar

 • Gummimaterialet är inte optimalt

Specifikation

 • Material: Gummi samt 100 % stål

PRIS OCH INFORMATION:

 

Bäst i test Budgetklassen: Gymstick Studio Dumbbell – Billiga hantlar för nybörjare 

Vår bäst i test budgetklassen blev Studio Dumbbell hantlar som är snygga och enkla att träna med, pris ca 100 kronor.

Billiga hantlar för nybörjare

Studio Dumbbell från Gymstick är tillverkade av gjutjärn med ett slags vinylöverdrag, vilket går enkelt att rengöra och torka av efter träning. Dessa vinylhantlar är snygga och trevliga att träna med och finns i vikter från 1-6 kg. Det som drar ned betyget är att hantlarna är något hala och inte ger det bästa greppet. Det bästa är att hantlarna är mycket prisvärda och passar bra åt nybörjare.

Fördelar

 • Lätta att rengöra
 • Snygg design och färg som gör träningen roligare
 • Finns i olika vikter från 1-6 kg

Nackdelar

 • Hantlarna är hala och svåra att få bra grepp om

Specifikation

 • Material: Gummi

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare i Budgetklassen: Bauer Fitness Steel Chrome –  Billigt hantelset för nybörjaren

Vår utmanare i budgetklassen blev dessa hantelset från Bauer Fitness då de är greppvänliga och väl lämpliga åt nybörjare, pris ca 100 kronor.

Bauer Fitness Steel Chrome

Bauer Fitness Steel Chrome hantlar är perfekta för nybörjare som vill komma igång med hemmaträningen. Du kan välja mellan vikter på 1 kg upp till 10 kg. Dessa hantlar är tillverkat av ett slitstarkt material. Vi uppskattar framför allt att de är greppvänliga och har en yta som förhindrar att de glider runt i handen. Det enda du ska tänka på är att hantlarna inte har en gummiyta så du bör vara försiktig så att det inte blir märken i golvet.

Fördelar

 • Slitstarkt stålkrom material
 • Mycket bra grepp i handen
 • Finns i en rad olika vikter

Nackdelar

 • Vi saknar en skyddande gummiyta på vikterna

Specifikation

 • Material: Stålkrom

PRIS OCH INFORMATION:

 

Sammanfattning

Ett hantelset kan används för allt ifrån muskelbyggnad, uthållighetsträning till aerobics och crossfit. Du kan också med fördel kombinera olika rehabiliteringsåtgärder med hjälp av ett par hantlar. När du köper ett hantelset har du därmed ett bra redskap för att optimera din träning i hemmagymmet. Vi hoppas att den här köpguiden och att vårt bäst i test har gjort det lättare för dig att välja ett par hantlar som uppfyller dina behov.

 

Vanliga frågor och svar om hantlar

Hur mycket kostar hantlar?

Du kan hitta lätta och billiga hantlar för knappt under hundralappen, men ju mer vikt du väljer, desto mer stiger också priset.

Hur tunga hantlar bör jag välja?

Du bör först och främst utgå från din nuvarande fitnessnivå, samt vilka mål du har med träningen.

Hur många repetitioner bör man göra med hantlarna?

Är du ute efter att bygga stora muskler bör du välja tyngre hantlar och göra få repetitioner (2-4 st). Om du är ute efter att tona kroppen så kan du välja en lägre vikt och göra fler repetitioner (5-12 st).

 

Hantlar bäst i test 2022 – Hemfaktas lista

 • Bäst i test Premiumklassen: Abilica Hex Hantlar – Bästa hantelset
 • Utmanare i Premiumklassen: Eleiko Vulcano Disc Dumbbell, Hantel 
 • Bäst i test Mellanklassen: Thor Fitness, Svarta Pu, Prisvärda hantlar
 • Utmanare Mellanklassen: Master Fitness, Hantelset premium
 • Bäst i test Budgetklassen: Gymstick Studio Dumbbell – Billiga hantlar för nybörjare 
 • Utmanare i Budgetklassen: Bauer Fitness Steel Chrome –  Billigt hantelset för nybörjaren
Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

Lämna en kommentar