De bästa hälsokontrollerna 2023 – Bäst i Test

En årlig hälsokontroll är en bra idé för alla människor, och för den som ofta har dåliga värden kan det behövas tätare kontroller. Det enklaste sättet att få en hälsokontroll är med hjälp av en tjänst som erbjuder paket med olika prover. På så sätt kan du snabbt och enkelt hålla koll på att allting ser bra ut, och åtgärda sådant som ser mindre bra ut innan det blir värre. Även om läkare också kan skicka remiss till blodprovtagning så tycker många att det är enklare att använda en tjänst som är inriktad på just detta, inte minst för att man då kan välja själv vilka prover man vill ta. Här kommer vi att kolla närmare på olika tjänster som erbjuder just detta.

Köpguide för hälsokontroll

Även om alla hälsokontroller är likvärdiga på det stora hela, så finns det faktiskt en del skillnader. Det handlar främst om omfattningen och innehållet i paketen, själva hälsokontrollen, och priset. Även vilka provtagningsställen som finns att välja mellan kan variera en del, och det är förstås något som är viktigt om du vill slippa åka långt för provtagningen. Här kommer vi att kolla närmare på dessa saker.

Paketen

De flesta tjänster som erbjuder hälsokontroller erbjuder såväl större paket med flera prover, och även möjligheten att välja enstaka prover. Ibland går det även att anpassa paketen, eller skapa sitt eget paket. Exakt hur det fungerar kan dock variera en del.

Det är också vanligt att det finns skillnader mellan olika paket, och även om det sällan är några stora skillnader så är det viktigt att hålla koll på dessa. Ett stort paket kan innehålla 33, 35, 43 eller hela 48 olika prover – så kallade hälsomarkörer, eller blodmarkörer. Självklart är det en fördel med många olika markörer, även om det kanske inte alltid är nödvändigt.

Mindre hälsokontroller innehåller ofta runt 20 olika markörer, ibland 18 och ibland 21. Det är som sagt en fördel med många olika, speciellt om priset är detsamma, men det gäller även att jämföra innehållet i dessa. Ibland kan paket med färre markörer innehålla viktigare sådana, än de paket som innehåller några fler. Andra gånger är innehållet detsamma i samtliga paket, men några fler i vissa.

Här bör man alltså tänka på såväl hur många markörer paketen innehåller, som vilka markörer. Om du haft, eller har, specifika problem eller brister så bör du förstås fokusera på dessa och välja ett paket med relevanta markörer. Det kan också vara bra att tänka på att mindre paket sällan innehåller särskilt många vitaminer och mineraler – ofta bara järn – och det är lite av en nackdel. Välj gärna ett lite större paket som även kollar en del vitaminer och mineraler, eftersom dessa är viktiga att hålla koll på.

Med det sagt är förstås ett mindre paket bättre än inget paket. De mindre paketen innehåller ofta väldigt viktiga markörer, även om de flesta vitaminer och mineraler saknas. Just vitaminer och mineraler är dessutom ofta lätta att få kolla genom vården, och därför väljer man kanske en hälsokontroll som ett komplement för att kunna kolla upp flera saker. Då kan ett mindre paket vara ett bra val.

Priset

Det skiljer sällan särskilt mycket i pris mellan olika företag som erbjuder hälsokontroller, utan skillnaderna ligger främst i olika paket – hur omfattande hälsokontrollen är, helt enkelt. Med det sagt så är priserna förstås inte exakt desamma hos alla företag, så det kan vara värt att även kolla priserna. Fokusera dock inte enbart på priset, utan även innehållet i paketen, för ibland kan det bli mer prisvärt att välja ett lite dyrare paket som innehåller fler markörer.

Läs gärna på ordentligt om de olika tjänsterna också, för att se vilka andra skillnaderna som finns. En kommentar från läkare ingår oftast, och bör också göra det. Det är också vanligt att läkaren ringer upp om något prov är väldigt avvikande, och även detta är förstås också något man bör se till att det ingår. Vilka provtagningsställen som finns att välja mellan är också viktigt, eller rättare sagt att det finns ett provtagningsställe nära.

Det finns helt enkelt många saker som har betydelse, och när det gäller priset så handlar det snarare om vad som är mest prisvärt. Välj alltså inte det lägsta priset utan jämför innehållet, vad som ingår och se till att det finns ett provtagningsställe nära dig.

Provtagningsställen

En nackdel om man jämför blodprov genom vårdcentralen med hälsokontroller som man själv betalar för är provtagningsställena. Får du en remiss till provtagning genom vårdcentralen så kan du välja mellan många olika provtagningsställen – närmare bestämt alla vårdcentraler som utför blodprovstagning, vilket är de flesta. Beställer du en hälsokontroll finns inte lika många provtagningsställen att välja mellan.

Vanligtvis väljer du provtagningsställe innan du slutför din beställning, och därför märker du om det inte finns något provtagningsställe i närheten. Dessa kan dock variera mellan olika tjänster, vilket gör att det kan vara detta som avgör vilket företag du väljer för din hälsokontroll.

Ofta finns dock över 50 provtagningsställen att välja mellan – och ibland över 150 stycken. Det gör att du med stor sannolikhet kan hitta någonstans att lämna blodprovet, men det kan som sagt bli så att du får välja företag utifrån detta, åtminstone om du bor i en mindre ort och vill ha nära till provtagningen.

Runt Stockholm finns förstås en hel del provtagningsställen, och bor du i någon annan stad så är det förmodligen inte heller några problem att hitta ett provtagningsställe i närheten.

De bästa hälsokontrollerna 2023

Vi har tagit fram tre riktigt bra alternativ för dig som vill göra en hälsokontroll via blodprov. Alla dessa erbjuder flera olika paketlösningar, men också enskilda prov för dig som vill komplettera hälsokontrollen eller endast kolla ett specifikt område.

 

Medisera

Medisera erbjuder många olika hälsokontroller, och även andra paket. Medisera utmärker sig genom att vara ett väldigt prisvärt alternativ gentemot konkurrerande aktörer.

 

 

 

Medisera erbjuder många olika hälsokontroller, paket och enskilda blodprover. Det går alltså att hitta något som passar oavsett om man är ute efter en generell hälsokontroll eller mer specifika blodprover, och det går enkelt att komplettera paket med ytterligare prover.

Hälsokontroller

De generella hälsokontroller som Medisera erbjuder är Hälsokontroll Stor, Hälsokontroll Mellan och Hälsokontroll Bas. Därtill finns hälsokontroller för kvinnor, stora prestationspaketet, blodpanel depression, blodgruppstest, hälsokontroll med fertilitetsprofil, sköldkörteltest i olika omfattning och stora allergitestet.

Här finns alltså såväl generella hälsokontroller som mer specifika hälsokontroller för till exempel kvinnor, fertilitet, ellergi, sköldkörtel och så vidare. Hälsokontrollerna för kvinnor är dock inför besök hos HerCares specialistteam, dessa erbjuds alltså i samarbete med HerCare.

Hälsokontroll Stor innefattar alltså 35 olika markörer. Här kollar man blodstatus, diabetes, hjärta och kärl, njurfunktion, leverfunktion, tre olika vitaminer, tre olika mineraler, sköldkörtel och inflammation. För män ingår PSA och testosteron, och för kvinnor ingår istället T3 och Vitamin B9.

Hälsokontroll Mellan innefattar 32 olika markörer, det vill säga bara 3 stycken färre än det större paketet. Här kontrolleras blodstatus, diabetes, hjärta och kärl, njurfunktion, leverfunktion, kobalamin – B12, järn, magnesium, sköldkörtel och inflammation. För män kontrolleras även testosteron, och för kvinnor T3.

I Hälsokontroll Bas ingår 21 stycken analyser och man kontrollerar blodstatus, diabetes, hjärta och kärl, njurfunktion, leverfunktion, järn, sköldkörtel och inflammation. Paketet är dock inte lika omfattande som Mellan och Stor – här kontrolleras till exempel bara TSH när det gäller sköldkörtel och endast glukos inom diabetes, till exempel.

Övriga paket och blodprover

Om man inte behöver en hel hälsokontroll, eller om man vill komplettera hälsokontrollen med ytterligare prover, så finns det även många andra prisvärda paket och enskilda prover.

Här finns till exempel sköldkörteltest bas med tre markörer, progesteron och östrogentest, klimakteritest med fem markörer, graviditetstest, prolaktintest, FSH test, fertilitetstest äggstatus, CRP test, testosterontest, olika typer av allergitest, vitamin- och mineraltest, tester för specifika vitaminer och mineraler, hjärt och kärltest, blodsockertest, diabetestest, alkoholkonsumtionstest, leverprov, njurtest, seniortest, ledvärkstest, glutentest och mycket annat. Medisera erbjuder även många paket och prover i samarbete med olika vårdgivare.

Fördelar

 • Prisvärda hälsokontroller
 • Många hälsokontroller och paket att välja mellan
 • Telefonsamtal från läkare vid gravt avvikande provsvar

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Antal generella hälsokontroller: 3 st
 • Antal markörer: 21-35 st

MER INFORMATION & PRIS:

 

Gettested Hälsokontroll

Gettested erbjuder smarta test som man enkelt kan göra själv, i sitt eget hem, för att sedan skicka in till labb. De har ett stort utbud och ger dig möjlighet att kolla upp många olika värden, intoleranser och annat.

Gettested erbjuder inte remisser till provtagning, utan hemtest som analyseras på ett laboratorium. De skickas hem till dig efter beställning, du kan ta proverna själv i lugn och ro och sedan skicka in dem till labbet.

Hur du genomför provtagningen hemma varierar. Om det är ett blodprov så sticker du dig i fingret. Andra alternativ är till exempel urintest, salivtest, avföringstest och andningstest. Oavsett metod så är testet enkelt att genomföra och du får tydliga instruktioner som du kan läsa igenom innan.

Hemtester har förstås både för- och nackdelar. En nackdel kan vara att du betalar per test, och ibland för ett paket med ett fåtal olika tester. Eftersom de kostar en del kan det bli dyrt om du behöver många olika test, vilket gör det till ett mindre prisvärt alternativ. Det blir dessutom ganska omständigt att behöva göra flera test på egen hand, ett åt gången.

Därför är detta kanske inte rätt val om du vill göra många olika test, men om du däremot bara vill kolla upp en eller ett fåtal saker så kan det absolut vara det smidigaste alternativet. Hemtesterna får du bekvämt hemskickade, du behöver inte gå iväg för att lämna blodprover och du kan genomföra provtagningen när du vill. För ett enstaka eller ett fåtal test är detta alltså ett väldigt smidigt alternativ.

Gettested hälsotest – över 50 olika

Gettested erbjuder hela 50 olika hälsotester. Dessa delar främst upp i fem olika kategorier: Mag- och tarmtester, Hormontester, Signalsubstanstester, Näringstester och Övriga test. Därtill finns DNA-tester och snabbtester.

Inom mage och tarm finns till exempel matintoleranstest, candida test, histaminintoleranstest, IBS test, läckande tarm test, laktosintoleranstest och SIBO test. Här finns även lilla tarmkollen, mellan tarmkollen, stora tarmkollen och tarmkollen XL.

Inom hormontester finns till exempel binjuretest, hormontest kvinna, hormontest man, östrogen- och progesterontest och sköldkörteltest. Signalsubstanstesterna delas upp i serotonin test, signalsubstanser bas, signalsubstanser plus och signalsubstanser XL.

Letar du efter näringstester finns bland annat D-vitamin test, järnbristtest, jod test, mineralbrist test, näringstest, omega 3 och 6 fettsyratest och B12 test. Övriga tester är till exempel allergitest, diabetes- och blodsockertest och kolesterol test.

Fördelar

 • Smarta hemtest som skickas in för analys
 • Många olika tester att välja mellan
 • Tester inom flera olika områden/kategorier
 • Enkel och lättnavigerad hemsida
 • Gott om information på hemsidan

Nackdelar

 • Kan bli dyrt om man behöver flera/många test


Specifikation

 • Antal test: 50 st
 • Antal testmetoder: 5 st

MER INFORMATION & PRIS:

 

Werlabs Hälsokontroll

Werlabs erbjuder hela fem olika paket för dig som vill ha en komplett hälsokontroll, men också många olika specifika prover för till exempel fertilitet, allergier och specifika organ.

WERLABS BÄSTA HÄLSOKONTROLLEN

Med en hälsokontroll hos Werlabs blir det enkelt att kontrollera just det du vill kontrollera, eller göra en mer omfattande och generell kontroll. Här finns nämligen hela fem olika hälsokontroller att välja mellan – mindre paket, större paket och specifika paket.

Utöver dessa hälsokontroller erbjuder Werlabs även specifik provtagning för hormoner, specifika organ, fertilitet, graviditet och allergi. Det finns även paket för vitaminer och mineraler, och då kan du välja mellan specifika prover, större järnbristpaket samt ett allmänt vitamin- och mineraltest med hela 15 olika hälsomarkörer.

När det gäller generella hälsotester så mäter det största paketet hela 43 olika markörer, vilket ger dig ett väldigt omfattande test. Det minsta paketet omfattar 20 olika markörer, men kontrollerar många viktiga områden – och till ett bra pris, dessutom.

Om du väljer att göra någon av de större hälsokontrollerna, Hälsokontroll XL eller Hälsokontroll XL Plus, årligen så får du dessutom 200 kronor rabatt på testet. Du får dessutom 15 procent rabatt på övriga hälsokontroller, och du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Fem olika hälsokontroller

Här finns fem olika paket att välja mellan: Hälsokontroll XL Plus, Hälsokontroll XL, Karin Björkegren Jones-paketet, Folkhälsopaketet och Performance Test. Det här gör att du kan hitta ett paket som passar dig bra, utifrån dina specifika behov.

Det största paketet, Hälsokontroll XL Plus, omfattar hela 43 olika markörer. Dessa hälsomarkörer infattar bland annat: Kolesterol, sköldkörtelprover, diabetesprover, vitamin B12, vitamin D, järn, magnesium, leverprover, njurprover, blodstatus och mycket annat.

Hälsokontroll XL omfattar 33 olika markörer, och folkhälsopaketet – som är den minsta generella hälsokontrollen – omfattar 20 olika markörer. Det minsta paketet fokuserar på tre viktiga områden: hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och sköldkörtel. Här kontrollerar man bland annat kolesterol, T4, TSH, diabetes, lever, njurar och blodstatus.

Karin Björkegren Jones-paketet är inriktat på sköldkörtel- och hormonrubbningar, och här ingår 25 olika markörer. I paketet ingår bland annat många prover för sköldkörteln, vitamin B12, Vitamin D, järn, magnesium, njure, blodstatus och kortisol.

Det sista paketet, Performance Test, fokuserar på sådant som ämnesomsättning, syreupptagningsförmåga och muskeluppbyggnad. Det här är alltså ett bra test för dig som tränar mycket och vill hålla koll på sådant som kan påverka din prestationsförmåga. Här ingår bland annat prover som kolesterol, sköldkörtelprover, diabetes, vitamin B12, vitamin D, järn, magnesium, lever, njure, blodstatus, kortisol, testosteron (för män) och mycket annat.

Specifika kontroller

Om du inte behöver en omfattande hälsokontroll utan vill kontrollera ett specifikt område så finns det även många alternativ för detta. Werlabs erbjuder även många andra prover inom olika områden: Covid-19, hormoner, vitaminer och mineraler, specifika organ, fertilitet och graviditet samt allergi.

Vill du kontrollera hormoner kan du välja mellan sköldkörtelprov, sköldkörtelprov XL, kortisolprov, testosterontest, testosterontest XL, östrogentest, progresterontest samt FSH och östrogentest. Dessa tester omfattar 1-11 hälsomarkörer.

Är det vitaminer och mineraler du vill hålla koll på så kan du välja mellan vitamin- och mineraltest som omfattar 15 olika hälsomarkörer, eller mer specifika test som folattest, vitamin B12, D-vitamin, zinkbrist, järnbristtest eller järnbristtest XL.

När det gäller organtest finns hela 14 olika alternativ att välja mellan, däribland: PSA-prov, inflammationstest, leverprov, njurprov, hjärttest, diabetes och blodsockertest och ledvärkstest.

Inom fertilitet och graviditet erbjuds tre olika tester: Vänta Barn-test med 24 olika hälsomarkörer, fertilitetstest med 14 olika markörer och graviditetstest. Slutligen finns 7 olika alternativ om du vill kolla upp eventuella allergier: pollenallergi, glutenintolerans, matallergi, pälsdjursallergi, gräspollenallergi samt allergitest XL. Det sista innefattar 10 olika markörer, och övriga 1-5 markörer.

Fördelar

 • Fem olika hälsokontroller
 • Erbjuder många andra paket
 • Rabatt vid årlig hälsokontroll
 • Största paketet omfattar hela 43 olika markörer
 • Bra priser på både kontroller och enskilda prover


Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Antal hälsokontroller: 5 st
 • Antal markörer: 20-43 st

 

Smolab Hälsokontroll

Smolab erbjuder många olika paket med blodprover – såväl hälsokontroller som paket inom specifika områden. De har bra priser och en hemsida som ger en tydlig överblick.

SMOLAB hälsokontroll bäst i test

Smolab erbjuder tre olika hälsokontroller i olika storlekar, där den minsta är generell och de två större anpassas utifrån kvinnor respektive män. Den största hälsokontrollen innefattar hela 48 olika markörer, det är alltså en väldigt omfattande hälsokontroll.

En stor fördel med Smolab är att deras hemsida erbjuder en tydlig överblick över deras paket, vilket gör att du enkelt kan hitta det paket som passar dig bäst. Det finns specifika paket för hormoner, hjärta och kärl, lever och njurar, vitaminer och mineraler, cancer, blod och immunförsvar samt allergi.

En nackdel med Smolab är dock att de, tyvärr, inte erbjuder provtagning på särskilt många håll i landet. Nästan alla provtagningsställen är dessutom i Stockholm, och utöver dessa finns två provtagningsställen i Göteborg samt ett i Uppsala, Eskilstuna, Lidköping, Nyköping, Falköping och Katrineholm. Detta gör Smolab till ett bra val för dig som bor i Stockholm, och bor du i eller i närheten av övriga städer så kan du förstås också använda dig av Smolab.

Smolabs hälsokontroller

Smolab erbjuder som sagt hälsokontroller i tre olika storlekar – Häslokontroll Stor, Hälsokontroll och Hälsokontroll Bas. Hälsokontroll, det vill säga mellanpaketet, innehåller två prover som är specifika för män respektive kvinnor, medan Hälsokontroll Stor innehåller ett prov som är specifikt för män respektive kvinnor.

Hälsokontroll Stor omfattar hela 48 olika markörer. Här ingår bland annat blodstatus, hjärta och kärl, ett flertal vitaminer och mineraler, lever och njurar, sköldkörtel, diabetes, inflammation och immunförsvar. För kvinnor ingår T3 och för män ingår testosteron och PSA.

Hälsokontroll innehåller 35 olika markörer och är ett mycket prisvärt paket. Här kontrolleras bland annat blodstatus, hjärta och kärl, ett flertal vitaminer och mineraler, lever och njurar och sköldkörtel.

Hälsokontroll Bas innehåller 18 olika markörer och passar bra för dig som bara vill ha en mindre kontroll med det allra viktigaste. Här ingår sådant som blodstatus, hjärta och kärl, järn, lever och njurar samt glukos.

Övriga paket och enskilda prover

Utöver hälsokontrollerna finns även paket inom specifika områden: hormoner, hjärta och kärl, lever och njurar, vitaminer och mineraler, cancer, blod och immunförsvar samt allergi. Inom varje område finns mellan ett och fyra paket att välja mellan.

Det finns bland annat sköldkörteltest med tre markörer, östrogen- och progesterontest, hjärt- och kärltest, blodsockertest, levertest, njurtest, vitamin- och mineraltest, järnbristtest, blod- och immunförsvar, blodstatus, matallergitest och pollenallergitest.

Utöver paket så erbjuder Smolab även enskilda prover, som kan kompletteras med både hälsokontroller och övriga paket, eller användas för att själv sätta ihop ett paket med de prover man önskar. Det blir dock mer prisvärt att välja ett färdigt paket, men komplettera med flera prover om man tycker att något saknas.

Smolab erbjuder även fysiska tester på klinik, vilket kan vara ett bra alternativ för den som bor i närheten och vill komplettera hälsokontrollen med fysisk undersökning. Det som finns att välja mellan är EKG, blodtrycksmätning, mätning av kroppssammansättning, uträkning av BMI och midjemått, hörseltest, synundersökning, lungfunktionsfest, PEF-mätning och urinprov. Dessutom erbjuds avföringsprov, dessa skickas dock hem och när du är klar skickar du tillbaka det, du behöver alltså inte besöka kliniken för att genomföra provet.

Fördelar

 • Specifika hälsokontroller för män/kvinnor
 • Bra priser på hälsokontroller och övriga paket
 • Hemsida med tydlig översikt
 • Hela 48 markörer i största hälsokontrollen
 • Erbjuder många olika prover

Nackdelar

 • Flera provtagningsställen hade varit önskvärt

Specifikation

 • Antal hälsokontroller: 3 st
 • Antal markörer 18-48 st

Avslutande ord inför ditt köp av hälsokontroll

Det är väldigt viktigt att ta hand om sin hälsa och att försöka upptäcka eventuella brister, sjukdomar och liknande i god tid. Det enklaste sättet att göra det är genom hälsokontroll av något slag, och då gärna en hälsokontroll med blodprover. De hälsokontroller vi har skrivit om här är just hälsokontroller, men kan omfatta många olika områden och visa mycket. På så sätt kan du hålla koll på om allt är okej, eller om du bör uppsöka läkare för vidare kontroll.

Här kommer vi att gå igenom ytterligare några saker som kan vara bra att tänka på när det gäller hälsokontroll, så som varför det är viktigt att genomföra en sådan regelbundet och vilka olika typer av hälsokontroller det finns att välja mellan.

Varför man bör göra hälsokontroll regelbundet

Det finns flera anledningar till att göra hälsokontroller regelbundet. Den främsta anledningen är att det finns många sjukdomar som faktiskt inte märks, åtminstone inte i ett tidigt skede. Med hjälp av en hälsokontroll kan du upptäcka dem i god tid, och minska risken för att det hinner bli allvarligt. Just detta är förstås ett starkt skäl att hålla koll på hälsan, även när man inte mår dåligt på något sätt.

En annan anledning kan vara att du har haft någon sjukdom eller brist tidigare, och helt enkelt behöver hålla koll på dina värden efter det. Då kan du ibland behöva tätare kontroller för att se att behandlingen fungerar, och hålla koll på att det inte blir värre.

Kort sagt är hälsokontroller ett enkelt sätt att ta hand om dig själv och hålla koll på din hälsa. Om du väljer en sådan hälsokontroll vi har skrivit om här så betalar du själv för blodproverna, men du kan också välja själv vilka prover du vill ta, och kan upptäcka om något inte står rätt till – eller känna dig trygg med att ingenting är fel. Det är helt enkelt värt det, eftersom det är viktigt att ta hand om sig själv och sin hälsa.

Olika typer av hälsokontroller

Som du säkert redan vet så finns det flera olika typer av hälsokontroller, och inte bara den typ av hälsokontroll som vi har skrivit om här. För ett antal år sedan existerade detta inte ens, utan då var det genom vården man fick ta blodprover och en hälsokontroll omfattade ofta andra saker än just blodprover – även om blodprover kunde vara en del av hälsokontrollen.

Även om sådana hälsokontroller förekommer även i dag så finns det många olika alternativ. Faktum är att årliga hälsokontroller inte är lika vanliga i dag, av den anledningen att de inte gjorde någon större nytta. Självklart kan det finnas många som faktiskt upptäckte sjukdomar i ett tidigt skede med hjälp av årlig hälsokontroll, men på det stora hela såg man inga tydliga resultat, vilket också lär vara anledningen till att årlig hälsokontroll genom vårdcentralen inte är någon självklarhet i dag.

Det här innebär dock inte att andra hälsokontroller är helt onödiga, tvärtom. Man vet till exempel att riktade hälsokontroller är viktiga, och därför används sådana. Även hälsokontroller i form av blodprov kan vara viktigt att genomföra regelbundet, eftersom det är ett enkelt sätt att upptäcka om någonting är fel.

Riktade hälsokontroller: Cellprov och mammografi är sådana riktade hälsokontroller som är vanliga i dag, vilket helt enkelt innebär att en viss grupp kallas till dessa kontroller med jämna mellanrum. Dessa hälsokontroller är för kvinnor i olika åldrar, och genomförs med olika mellanrum för att hålla koll på cellförändringar och bröstcancer.

Hälsokontroll genom vården: Dessa hälsokontroller genomförs genom sjukvården, eller företagshälsovården. De är som sagt inte lika vanliga i dag, även om de förekommer. Denna typ av hälsokontroll omfattar ofta mer än blodprov, och omfattar ibland inte blodprover överhuvudtaget. Istället gör man en undersökning, kollar blodtryck och liknande.

Hälsokontroll med blodprover: Det här är den typ av hälsokontroll som vi har skrivit om här. Även om det kan låta för simpelt att endast ta blodprov så kan man faktiskt upptäcka massor med ett enkelt blodprov. En stor hälsokontroll kan dessutom omfatta närmare 50 olika markörer, och kan alltså tala om en hel del. Väldigt många sjukdomar kan upptäckas genom avvikande blodprover, och även brister upptäcks genom blodprov.

Hälsokontroll genom hemtest: Ett annat alternativ till hälsokontroll via blodprov är hemtester. Här finns en del olika alternativ, till exempel intoleranstest som ofta genomförs genom håranalys, vilket innebär att man skickar in några hårstrån som analyseras och därefter får en utförlig rapport på intoleranser och vissa brister. Det finns även hemtest som man genomför själv med ett stick i fingret, och sedan får svar på 10-15 minuter.

Här bör man dock tänka på att dessa tester inte är lika pålitliga som blodprover. Det kan också vara bra att känna till att de inte visar det exakta värdet utan endast visar om det finns en brist eller inte. Det finns många olika tester att välja mellan – till exempel D-vitamin, järn, sköldkörtel, glutenintolerans och mycket annat. Det finns även tester där man använder urin istället för blod, till exempel njurtest eller test för urinvägsinfektion.

Om man bara vill ha en lättare koll så kan detta vara ett alternativ att börja med. Om provet visar att det finns en brist bör man dock komplettera med blodprover, eftersom man då kan få veta om det rör sig om en lättare eller svårare brist. Sådant är viktigt att känna till eftersom det kan vara avgörande för hur bristen ska behandlas – till exempel hur starka tillskott som behövs, om det räcker med ändra kosten lite, eller om det till och med behövs behandling i form av injektioner eller dropp.

Hälsokontroll med blodprov

Med en hälsokontroll via blodprov kan du inte bara upptäcka eventuella sjukdomar eller brister i god tid, utan även motverka en del sjukdomar och hälsoproblem. Man kan till exempel upptäcka tidiga tecken på diabetes eller en förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdom. I många fall kan sådant man upptäcker motverkas.

I dag är hälsokontroller genom vården inte lika vanliga, och även om läkare kan skicka remiss för blodprovtagning så är det inte alltid så enkelt att få ta exakt de prover man vill. Det är alltid läkaren som avgör vad man ska kolla, och om det inte finns någon egentlig anledning att kontrollera värdena så finns risken att läkaren nekar blodprovstagning – eller väljer att ta ett mindre omfattande blodprov och bara kolla specifika värden.

Om du istället beställer en hälsokontroll själv så kan du avgöra exakt vilka prover som ska tas. Du kan välja ett paket, som ofta finns i flera olika storlekar, eller så väljer du specifika områden du vill kolla upp. Det går också att välja en hälsokontroll, till exempel ett mindre paket, och komplettera det med något som saknas.

De vanligaste avvikelserna som upptäcks via blodprov är låga eller höga värden av mineraler som magnesium, folat eller zink samt vitamin B12, eller lågt D-vitamin. Höga levervärden, blodfetter och blodsocker är också vanligt. Lätt rubbade vita blodkroppar, lågt blodvärde och avvikande testosteronvärde hör också till vanliga upptäckter. Det är också vanligt att man upptäcker höga vitaminvärden som beror på tillskott. Det här är dock ingenting som är farligt, men det kan förstås vara bra att känna till då man förmodligen tror att man har dåliga värden fastän det egentligen är tvärtom.

Om man har en konstaterad brist och tar tillskott av den anledningen så kan det förstås vara bra att veta om tillskottet gör nytta. Kvaliteten varierar nämligen mycket mellan olika märken, och ibland gör de ingen nytta alls. Det kan också vara så att bristen konstaterades för ganska länge sedan och man fortfarande tar tillskott, men inte behöver det längre. Då kan det vara bra att ta reda på hur det ser ut, sluta med tillskott om värdet är bra, och sedan göra en ny kontroll efter några månader för att se till så att det inte har gått ned igen.

När du gör en hälsokontroll så får du inte bara provsvaren, utan även en kommentar från en läkare. Många gånger ringer läkaren även upp om något värde är mycket avvikande, men det här kan variera mellan olika tjänster. Vid avvikande värden bör man kontakta vårdcentralen och få hjälp med eventuell utredning eller behandling. Läkarna som kommenterar provsvaret kan alltså inte hjälpa till med sådant, utan lämnar endast en kommentar på ditt provsvar.

Om du har bestämt dig för att göra en hälsokontroll så kan det vara bra att först fundera på vad du vill kolla upp. Ofta är ett paket med många olika markörer ett bra val, men om du vill kolla upp något specifikt – till exempel hormoner, specifika organ, allergier eller fertilitet – så finns det även sådana alternativ.

Har du bestämt dig för en allmän hälsokontroll så finns ofta många olika paket att välja mellan, både större och mindre. Ett större paket omfattar ofta 30-50 olika markörer, medan ett mindre omfattar omkring 20 olika markörer. Här bör du alltså fundera på vad som är lagom för dig. Läs om innehållet i de olika paketen, och fundera över vad du tycker är viktigt. Om du till exempel haft problem med njurar eller lever tidigare så är det förstås viktigt att även detta finns med, och om du haft vitamin- eller mineralbrist så kan det vara bra om det specifika värdet kontrolleras.

Vanliga frågor och svar om hälsokontroller

Hur ofta bör man göra hälsokontroll?

Om du är frisk i övrigt och bara vill göra en hälsokontroll för att säkerhetsställa att allt ser bra ut, då räcker det oftast med en årlig kontroll. Om du däremot har eller nyligen har haft dåliga värden så kan du behöva kontrollera dessa värden oftare, för att veta om de försämras.

Vilka prover bör man ta i en hälsokontroll?

Det är förstås individuellt, om man har eller har haft en specifik brist bör man förstås kolla upp dessa värden. Vill man göra en hälsokontroll så finns det dock flera värden som kan vara bra att kolla, och ofta finns även färdiga paket med viktiga prover. Paketen kan ibland finnas med olika omfattningar, och ibland finns speciella paket för män och kvinnor.

Hur fungerar det att göra en hälsokontroll?

En hälsokontroll online med blodprover är ofta enkel att genomföra. Du väljer först vilket paket eller vilka prover du önskar, sedan väljer du provtagningsplats och genomför din beställning. Därefter kan du gå till provtagningsplatsen och lämna proverna, och efter några dagar kommer svaret och en läkarkommentar. Exakt hur det fungerar kan dock variera.

Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter. Kommentera gärna och dela mina inlägg! E-post - Frida Engström

Lämna en kommentar