1. Hem
 2. >
 3. Träning & Hälsa
 4. >
 5. Bäst i test: Hälsokontroll – Jamen den bästa hälsokontrollen hittar du ju här!
thank-you-5137976_1920.jpg

Lyx

bästa hälsokontrollen

Medisera – Bästa generella hälsokontrollen 2024!

8.8

Mellan

Bästa hälsokontrollen

getTested – Bästa hälsokontrollen för dig som vill se specifika hälsovärden!

9

Inledning

Jaså minsann, du försöker alltså sätta hälsan i främsta rummet men känner dig mest som en blind höna som klampar runt bland diverse blodprov och hälsomarkörer? Såja såja, we got you! Vad du behöver är en hederlig gammal hälsokontroll! Och hur vet man vilken hälsokontroll som är den bästa? Man frågar oss, såklart! Här har vi nämligen tagit fram den bästa hälsokontrollen 2024, så att du ska kunna besiktiga kroppen och knoppen på dina villkor! Häng med! 

Vi på Hemfakta har utsett Medisera och getTested till årets bästa hälsokontroller 2024. Medan Medisera är bäst för dig som vill ha en mer samlad, generell hälsokontroll är getTested perfekt för dig som är ute efter mer specifika hälsotester. 

Våra experter har skannat marknaden och tagit fram två riktigt bra hälsotester. Båda erbjuder dels olika paketlösningar utöver att erbjuda enskilda tester för mer specifika hälsovärden.

1

Medisera – Bästa generella hälsokontrollen 2024!

hem-fakta-bast-i-test-logo
bästa hälsokontrollen

Lyx

Vinnare

10

Pris

8

Utbud

9

Användarvänlighet

8

Kundtjänst

8.8

Totalpoäng

Motivering: Medisera får högt betyg för sina konkurrenskraftiga priser. Dessutom får de högt betyg för sin användarvänlighet.

Medisera utmärker sig genom att vara ett väldigt prisvärt alternativ gentemot konkurrerande aktörer. Här får du en allmän hälsokontroll till ett bra pris! 

Vi har utsett Medisera till årets bästa hälsokontroll för dig som vill ha en bra kartläggning av dina viktigaste värden – ja en allmän hälsokontroll helt enkelt. För även om Medisera även erbjuder en drös enskilda hälsotester för mer specifika värden, sticker de ut med sina enkelt och lättillgängliga paketerade hälsokontroller där du kan kolla upp till 35 olika blodmarkörer.

Vilka hälsokontroller erbjuder Medisera?

Medisera erbjuder tre generella hälsokontroller som du hittar direkt på deras startsida. Detta är Hälsokontroll Stor, Hälsokontroll Mellan och Hälsokontroll Bas.

Hälsokontroll Stor innehåller: 

35 olika blodmarkörer. Här får du en fullständig hälsoundersökning där man blodstatus, diabetes, hjärta och kärl, njurfunktion, leverfunktion, tre olika vitaminer, tre olika mineraler, sköldkörtel och inflammation. För män ingår även PSA och testosteron och för kvinnor ingår istället T3 och Vitamin B9. Pris för Hälsokontroll Stor är 1390 kr.

Hälsokontroll Mellan innehåller: 

32 olika blodmarkörer, det vill säga 3 stycken färre än det större paketet. Här kontrolleras blodstatus, diabetes, hjärta och kärl, njurfunktion, leverfunktion, kobalamin – B12, järn, magnesium, sköldkörtel och inflammation. För män kontrolleras även testosteron och för kvinnor T3. Pris för Hälsokontroll Mellan är 990 kr.

Hälsokontroll Bas innehåller: 

21 stycken blodmarkörer där man kontrollerar blodstatus, diabetes, hjärta och kärl, njurfunktion, leverfunktion, järn, sköldkörtel och inflammation. Paketet är dock inte lika omfattande som Mellan och Stor – här kontrolleras till exempel bara TSH när det gäller sköldkörtel och endast glukos inom diabetes. Pris för Hälsokontroll Bas är 590 kr.

Övriga paket och blodprover hos Medisera

Om du inte behöver en hel hälsokontroll, eller om du vill komplettera hälsokontrollen med ytterligare prover, så erbjuder Medisera många andra prisvärda paket och enskilda prover.

Här finns till exempel sköldkörteltest bas med tre markörer, progesteron och östrogentest, klimakteritest med fem markörer, graviditetstest, prolaktintest, FSH test, fertilitetstest äggstatus, CRP test, testosterontest, olika typer av allergitest, vitamin- och mineraltest, tester för specifika vitaminer och mineraler, hjärt och kärltest, blodsockertest, diabetestest, alkoholkonsumtionstest, leverprov, njurtest, seniortest, ledvärkstest, glutentest och mycket annat.

Hur genomförs hälsokontrollen?

Du tar Medisera blodprov på det provtagningsställe som du väljer. Medisera har flera labb runtom i landet som du kan gå till direkt efter att du beställt ditt hälsotest.

MER INFORMATION & PRIS!

 • Antal generella hälsokontroller: 3
 • Antal test: Cirka 50
 • Antal blodmarkörer: 21-35 st.
 • Utförande: Test utförs på provtagningsställe

Fördelar

 • Snabba testsvar
 • Enkelt och proffsigt
 • Informativa testkommentarer från läkare
 • Perfekt för en årlig hälsokontroll

Nackdelar

 • Vissa anser att det är negativt att man måste ta testet inom 3 månader efter köptillfälle

Sammanfattning: För att skapa en så omfattande bild som möjligt av tjänsten har vi inkluderat recensioner från både Trustpilot1 , Omdömesställe2 och Vården.se3 .

2

getTested – Bästa hälsokontrollen för dig som vill se specifika hälsovärden!

Bästa hälsokontrollen

Lyx

Utmanare

8

Pris

9

Utbud

9

Användarvänlighet

10

Kundtjänst

9

Totalpoäng

Motivering: getTested har ett riktigt stort utbud av specifika hälsotester som alla tas enkelt hemifrån. Flera kunder ger dom stora plus för deras tillmötesgående kundtjänst. Det enda som drar ner betyget något är priset som kan bli ganska högt.

getTested har en av marknadens bredaste utbud av hälsotester! 

Vi på Hemfakta har utsett getTested till årets bästa hälsokontroll för dig som är ute efter lite mer specifika hälsovärden. Kanske vill du enbart kolla upp din testosteronhalt eller ditt glukosvärde? getTested erbjuder nämligen över 100 olika tester.

Vilka hälsokontroller erbjuder getTested?

getTested erbjuder över 100 olika tester vilka de delat upp i fem olika kategorier: Mag- och tarmtester, Hormontester, Signalsubstanstester, Näringstester och Övriga test. Därtill finns DNA-tester och snabbtester.

Mage och tarm:

Inom mage och tar finns till exempel matintoleranstest, candida test, histaminintoleranstest, IBS test, läckande tarm test, laktosintoleranstest och SIBO test. Här finns även lilla tarmkollen, mellan tarmkollen, stora tarmkollen och tarmkollen XL.

Hormontester: 

Inom hormontester finns till exempel binjuretest, hormontest kvinna, hormontest man, östrogen- och progesterontest och sköldkörteltest.

Signalsubstanstest

Signalsubstanstesterna delas upp i serotonin test, signalsubstanser bas, signalsubstanser plus och signalsubstanser XL.

Näringstester: 

Letar du efter näringstester finns bland annat D-vitamintest, järnbristtest, jod-test, mineralbrist-test, näringstest, omega 3 och- 6-test samt B12 test.

Övriga tester är bland annat allergitest, diabetes- och blodsockertest samt kolesteroltest.

Hur genomförs hälsokontrollen?

Gettested erbjuder inte remisser till provtagning, utan det är enbart hemtest som gäller. Det test du har valt skickas hem till dig efter beställning och du kan ta proverna själv i lugn och ro och sedan skicka in dem till labbet.

Hur du genomför provtagningen hemma varierar. Om det är ett blodprov så sticker du dig i fingret. Andra alternativ är till exempel urintest, salivtest, avföringstest och andningstest. Oavsett metod så är testet enkelt att genomföra och du får tydliga instruktioner som du kan läsa igenom innan.

MER INFORMATION & PRIS!

 • Antal test: Cirka 100 st
 • Utförande: Hemtester
 • Omdöme på Trustpilot: 4.3 av 5
 • Antal generella hälsotester: 1 (Hälsostatus Bas, 21 markörer)

Fördelar

 • Snabb leverans
 • Lätt att förstå testresultaten
 • Enkelt att utföra testen
 • Tydliga instruktioner och snabba svar
 • Bra support och kundtjänst

Nackdelar

 • Vissa användare påpekar det dyra priset

Sammanfattning: För att skapa en så omfattande bild som möjligt av tjänsten har vi inkluderat recensioner från både Trustpilot4 och getTested5

Köpguide Hälsokontroll

Även om alla hälsokontroller är likvärdiga på det stora hela, så finns det faktiskt en del skillnader. Det handlar främst om omfattningen och innehållet i paketen, själva hälsokontrollen, och priset. Även vilka provtagningsställen som finns att välja mellan kan variera en del, och det är förstås något som är viktigt om du vill slippa åka långt för provtagningen. Här kommer vi att kolla närmare på dessa saker.

Paketen

De flesta tjänster som erbjuder hälsokontroller erbjuder såväl större paket med flera prover samt möjligheten att välja enstaka prover.

Det är också vanligt att det finns skillnader mellan olika paket. Ett stort paket kan innehålla 33, 35, 43 eller hela 48 olika prover – så kallade hälsomarkörer, eller blodmarkörer. Självklart är det en fördel med många olika markörer, även om det kanske inte alltid är nödvändigt.

Mindre hälsokontroller innehåller ofta runt 20 olika markörer, ibland 18 och ibland 21. Det är som sagt en fördel med många olika, speciellt om priset är detsamma, men det gäller även att jämföra innehållet i dessa.

Priset

Det skiljer sällan särskilt mycket i pris mellan olika företag som erbjuder hälsokontroller, utan skillnaderna ligger främst i olika paket – hur omfattande hälsokontrollen är, helt enkelt. Med det sagt är priserna förstås inte exakt desamma hos alla företag, så det kan vara värt att även kolla priserna. Fokusera dock inte enbart på priset, utan även innehållet i paketen, för ibland kan det bli mer prisvärt att välja ett lite dyrare paket som innehåller fler markörer.

Läs gärna på ordentligt om de olika tjänsterna för att se vilka andra skillnaderna som finns. En kommentar från läkare ingår oftast, och bör också göra det. Det är också vanligt att läkaren ringer upp om något prov är väldigt avvikande, och även detta är förstås också något man bör se till att det ingår. Vilka provtagningsställen som finns att välja mellan är också viktigt, eller rättare sagt att det finns ett provtagningsställe nära.

Det finns helt enkelt många saker som har betydelse, och när det gäller priset så handlar det snarare om vad som är mest prisvärt. Välj alltså inte det lägsta priset utan jämför innehållet, vad som ingår och se till att det finns ett provtagningsställe nära dig.

Provtagningsställen

En nackdel om man jämför blodprov genom vårdcentralen med hälsokontroller som man själv betalar för är provtagningsställena. Får du en remiss till provtagning genom vårdcentralen så kan du välja mellan många olika provtagningsställen – närmare bestämt alla vårdcentraler som utför blodprovstagning. Beställer du en hälsokontroll finns inte lika många provtagningsställen att välja mellan.

Ofta finns dock över 50 provtagningsställen att välja mellan – och ibland över 150 stycken. Det gör att du med stor sannolikhet kan hitta någonstans att lämna blodprovet, men det kan som sagt bli så att du får välja företag utifrån detta, åtminstone om du bor i en mindre ort och vill ha nära till provtagningen.

Runt Stockholm finns förstås en hel del provtagningsställen, och bor du i någon annan stad så är det förmodligen inte heller några problem att hitta ett provtagningsställe i närheten.

Varför man bör göra hälsokontroll regelbundet

Det finns flera anledningar till att göra hälsokontroller regelbundet. Den främsta anledningen är att det finns många sjukdomar som faktiskt inte märks, åtminstone inte i ett tidigt skede. Med hjälp av en hälsokontroll kan du upptäcka dem i god tid, och minska risken för att det hinner bli allvarligt. Just detta är förstås ett starkt skäl att hålla koll på hälsan, även när man inte mår dåligt på något sätt.

En annan anledning kan vara att du har haft någon sjukdom eller brist tidigare, och helt enkelt behöver hålla koll på dina värden efter det. Då kan du ibland behöva tätare kontroller för att se att behandlingen fungerar, och hålla koll på att det inte blir värre.

Kort sagt är hälsokontroller ett enkelt sätt att ta hand om dig själv och hålla koll på din hälsa. Om du väljer en sådan hälsokontroll vi har skrivit om här så betalar du själv för blodproverna, men du kan också välja själv vilka prover du vill ta, och kan upptäcka om något inte står rätt till – eller känna dig trygg med att ingenting är fel. Det är helt enkelt värt det, eftersom det är viktigt att ta hand om sig själv och sin hälsa.

Olika typer av hälsokontroller

Som du säkert redan vet så finns det flera olika typer av hälsokontroller, och inte bara den typ av hälsokontroll som vi har skrivit om här. För ett antal år sedan existerade denna online-hälsokontroll inte, utan då var det genom vården man fick ta blodprover och en hälsokontroll omfattade ofta andra saker än just blodprover.

Även om sådana hälsokontroller förekommer även i dag så finns det numera många olika alternativ. Faktum är att årliga hälsokontroller inte är lika vanliga i dag, av den anledningen att de inte gjorde någon större nytta. Självklart kan det finnas många som faktiskt upptäckte sjukdomar i ett tidigt skede med hjälp av årlig hälsokontroll, men på det stora hela såg man inga tydliga resultat, vilket också lär vara anledningen till att årlig hälsokontroll genom vårdcentralen inte är någon självklarhet i dag.

Det här innebär dock inte att andra hälsokontroller är helt onödiga, tvärtom. Man vet till exempel att riktade hälsokontroller är viktiga, och därför används sådana. Även hälsokontroller i form av blodprov kan vara viktigt att genomföra regelbundet, eftersom det är ett enkelt sätt att upptäcka om någonting är fel.

Riktade hälsokontroller:

Cellprov och mammografi är exempel på riktade hälsokontroller som är vanliga i dag, vilket helt enkelt innebär att en viss grupp kallas till dessa kontroller med jämna mellanrum. Dessa hälsokontroller är för kvinnor i olika åldrar, och genomförs med olika mellanrum för att hålla koll på cellförändringar och bröstcancer.

Hälsokontroll genom vården:

Dessa hälsokontroller genomförs genom sjukvården, eller företagshälsovården. De är som sagt inte lika vanliga i dag, även om de förekommer. Denna typ av hälsokontroll omfattar ofta mer än blodprov, och omfattar ibland inte blodprover överhuvudtaget. Istället gör man en undersökning, kollar blodtryck och liknande.

Hälsokontroll med blodprover:

Det här är den typ av hälsokontroll som vi har skrivit om här. Även om det kan låta för simpelt att endast ta blodprov så kan man faktiskt upptäcka massor med ett enkelt blodprov. En stor hälsokontroll kan dessutom omfatta närmare 50 olika markörer, och kan alltså tala om en hel del. Väldigt många sjukdomar kan upptäckas genom avvikande blodprover, och även brister upptäcks genom blodprov.

Hälsokontroll genom hemtest:

Ett annat alternativ till hälsokontroll via blodprov är hemtester. Här finns en del olika alternativ, till exempel intoleranstest som ofta genomförs genom håranalys, vilket innebär att man skickar in några hårstrån som analyseras och därefter får en utförlig rapport på intoleranser och vissa brister. Det finns även hemtest som man genomför själv med ett stick i fingret, och sedan får svar på 10-15 minuter.

Här bör man dock tänka på att dessa tester inte är lika pålitliga som blodprover. Det kan också vara bra att känna till att de inte visar det exakta värdet utan endast visar om det finns en brist eller inte. Det finns många olika tester att välja mellan – till exempel D-vitamin, järn, sköldkörtel, glutenintolerans och mycket annat. Det finns även tester där man använder urin istället för blod, till exempel njurtest eller test för urinvägsinfektion.

Om man bara vill ha en lättare koll så kan detta vara ett alternativ att börja med. Om provet visar att det finns en brist bör man dock komplettera med blodprover, eftersom man då kan få veta om det rör sig om en lättare eller svårare brist. Sådant är viktigt att känna till eftersom det kan vara avgörande för hur bristen ska behandlas – till exempel hur starka tillskott som behövs, om det räcker med ändra kosten lite, eller om det till och med behövs behandling i form av injektioner eller dropp.

Hälsokontroll med blodprov

Med en hälsokontroll via blodprov kan du inte bara upptäcka eventuella sjukdomar eller brister i god tid, utan även motverka en del sjukdomar och hälsoproblem. Man kan till exempel upptäcka tidiga tecken på diabetes eller en förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdom. I många fall kan sådant man upptäcker motverkas.

I dag är hälsokontroller genom vården inte lika vanliga, och även om läkare kan skicka remiss för blodprovtagning så är det inte alltid så enkelt att få ta exakt de prover man vill. Det är alltid läkaren som avgör vad man ska kolla, och om det inte finns någon egentlig anledning att kontrollera värdena så finns risken att läkaren nekar blodprovstagning – eller väljer att ta ett mindre omfattande blodprov och bara kolla specifika värden.

Om du istället beställer en hälsokontroll själv så kan du avgöra exakt vilka prover som ska tas. Du kan välja ett paket, som ofta finns i flera olika storlekar, eller så väljer du specifika områden du vill kolla upp. Det går också att välja en hälsokontroll, till exempel ett mindre paket, och komplettera det med något som saknas.

Vanliga avvikelser som upptäcks med blodprov

De vanligaste avvikelserna som upptäcks via blodprov är låga eller höga värden av mineraler som magnesium, folat eller zink samt vitamin B12, eller lågt D-vitamin. Höga levervärden, blodfetter och blodsocker är också vanligt. Lätt rubbade vita blodkroppar, lågt blodvärde och avvikande testosteronvärde hör också till vanliga upptäckter. Det är också vanligt att man upptäcker höga vitaminvärden som beror på tillskott. Det här är dock ingenting som är farligt, men det kan förstås vara bra att känna till då man förmodligen tror att man har dåliga värden fastän det egentligen är tvärtom.

Om man har en konstaterad brist och tar tillskott av den anledningen så kan det förstås vara bra att veta om tillskottet gör nytta. Kvaliteten varierar nämligen mycket mellan olika märken, och ibland gör de ingen nytta alls. Det kan också vara så att bristen konstaterades för ganska länge sedan och man fortfarande tar tillskott, men inte behöver det längre. Då kan det vara bra att ta reda på hur det ser ut, sluta med tillskott om värdet är bra, och sedan göra en ny kontroll efter några månader för att se till så att det inte har gått ned igen.

När du gör en hälsokontroll så får du inte bara provsvaren, utan även en kommentar från en läkare. Många gånger ringer läkaren även upp om något värde är mycket avvikande, men det här kan variera mellan olika tjänster. Vid avvikande värden bör man kontakta vårdcentralen och få hjälp med eventuell utredning eller behandling. Läkarna som kommenterar provsvaret kan alltså inte hjälpa till med sådant, utan lämnar endast en kommentar på ditt provsvar.

Tänk på detta när du ska göra en hälsokontroll

Om du har bestämt dig för att göra en hälsokontroll så kan det vara bra att först fundera på vad du vill kolla upp. Ofta är ett paket med många olika markörer ett bra val, men om du vill kolla upp något specifikt – till exempel hormoner, specifika organ, allergier eller fertilitet – så finns det även sådana alternativ.

Har du bestämt dig för en allmän hälsokontroll så finns ofta många olika paket att välja mellan, både större och mindre. Ett större paket omfattar ofta 30-50 olika markörer, medan ett mindre omfattar omkring 20 olika markörer. Här bör du alltså fundera på vad som är lagom för dig. Läs om innehållet i de olika paketen, och fundera över vad du tycker är viktigt. Om du till exempel haft problem med njurar eller lever tidigare så är det förstås viktigt att även detta finns med, och om du haft vitamin- eller mineralbrist så kan det vara bra om det specifika värdet kontrolleras.

Frågor och svar om hälsokontroller

Vi på Hemfakta har utsett Medisera och getTested till årets bästa hälsokontroller 2024. Medan Medisera är bäst för dig som vill ha en mer samlad, allmän hälsokontroll är getTested perfekt för dig som är ute efter mer specifika hälsotester.

Om du är frisk i övrigt och bara vill göra en hälsokontroll för att säkerhetsställa att allt ser bra ut, då räcker det oftast med en årlig kontroll. Om du däremot har eller nyligen har haft dåliga värden så kan du behöva kontrollera dessa värden oftare, för att veta om de försämras.

Det är förstås individuellt, om man har eller har haft en specifik brist bör man förstås kolla upp dessa värden. Vill man göra en hälsokontroll så finns det dock flera värden som kan vara bra att kolla, och ofta finns även färdiga paket med viktiga prover. Paketen kan ibland finnas med olika omfattningar, och ibland finns speciella paket för män och kvinnor.

En hälsokontroll online med blodprover är ofta enkel att genomföra. Du väljer först vilket paket eller vilka prover du önskar, sedan väljer du provtagningsplats och genomför din beställning. Därefter kan du gå till provtagningsplatsen och lämna proverna, och efter några dagar kommer svaret och en läkarkommentar. Exakt hur det fungerar kan dock variera.

 1. Trustpilot, 5/10-23 []
 2. Omdömesställe, 5/10-23 []
 3. Vården, 5/10-23 []
 4. Trustpilot, 5/10-23 []
 5. getTested, 5/10-23 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser