1. Hem
 2. >
 3. Barn & Familj
 4. >
 5. Bäst i test: Gungställning – Svaj bortom gravitationen!
4086.jpg

Lyx

Bäst i test gungställning

Hörby Bruk Active Slide

8.4

Mellan

Bäst i test gungställning

Nordic Play

8.2

Budget

Bästa gungställning

Hörby Bruk Cancan Classic 

8.2

Inledning

Så du sitter och kikar ut på din trädgård och känner både zen och feng shui och allt annat andligt och harmoniskt vid blotta åsynen av friskt gräs och välskötta blommor? Vet du vad dina barn känner när de tittar ut på samma plätt? SORG. För även om du kunde nöja dig med kottar och stenar när du var en liten lort så innebär inte det att du ska utsätta dina barn för samma trauma. Nä, de behöver färg! Fart och vind! Stimulans! De behöver en gungställning! För dina barns och enbart deras skull har det äntligen blivit dags att kora årets bästa gungställning – för lite mer svaj i livet!

Våra experter har djupdykt i specifikationer, recensioner, användaromdömen och tidigare testresultat för att tillslut landa i sex både roliga och säkra gungställningar i olika prisklasser och med olika funktioner. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Och du, är du ute efter att omvandla trädgården till ett komplett barnparadis kan du alltid kolla in vårt stora test om rutschkanor här!

Vi har i det här testet presenterat sex olika gungställningar i olika storlekar och med olika egenskaper. I vårt test blev Hörby Bruk Trägunga Active Slide utsedd till den bästa gungställningen.  Denna gungställning erbjuder en fantastisk kombination av säkerhet, lekvärde och kvalitet, vilket gör det till ett utmärkt val trots att det är på den dyrare sidan. Dessutom är det relativt enkelt att montera vilket ger en bättre totalupplevelse. Den var tätt följd av Hörby Bruk Gungställning Cancan Classic som även den erbjuder god säkerhet, lekvärde och kvalitet till ett mer överkomligt pris.

I jakten på den bästa gungställningen har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den produkt som är bäst från den som inte är det. När vi valt ut våra gungställningar har vi framförallt kollat på material och säkerhet samt gungställningen kan stimulera barnen. Med de sex gungställningar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du kommer hitta en som inte kommer gör dig besviken!

1

Hörby Bruk Active Slide – Bästa gungställningen [current_year]! 

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bäst i test gungställning

Lyx

Vinnare

6

Pris

10

Säkerhet

8

Lekvärde (mängd och variation)

10

Kvalitet

8

Montage

8.4

Totalpoäng

Motivering: Denna gungställning är på den dyrare sidan, men den erbjuder högsta säkerhet, bra lekvärde med rutschbanan samt en mycket god byggkvalitet och hållbarhet. Den är dessutom relativt enkel att montera.

Rolig och säker gungställning! Pris fr. 5.700 kr.

Gungställningen Hörby Bruk Active Slide är en gedigen och säker trägunga för trädgården. Med sin klassiska design och tillägg av en rutschbana tillför den något extra och skapar möjlighet till kreativ lek. Rutschbanan tillverkad av UV-beständig plast är hållbar och säker för barnen.

De medföljande enkelgungorna  är fästa med robusta klämringar och tillverkade av svenskt trä. Tryckimpregneringen av träet går i enlighet med träskyddsklass NTR AB vilket innebär en hållbar och giftfri lekmiljö. Den här gungställningen är – utöver rolig och kreativ för barnen – också extremt säker på flera sätt. Den har genomgått rigorösa tester enligt Lekstandard EN 71 och godkändes även av CE- och TÜV-certifieringar för användning i den privata trädgården. De rejäla knutkorsen i metall och sitsarna av hög kvalitet säkerställer hållbarhet och komfort under leken.

Sammanfattningsvis är detta en pålitlig och välgjord gungställning som kommer att ge barnen mycket glädje och skoj i trädgården. Tidigare och nuvarande användare är mer än nöjda!

 • Enkelgungorna är fästa med kraftiga klämringar
 • Riktigt robust
 • Säkerhetstestad enligt EN71
 • CE- och TÜV- godkänd för lek
 • Innehåller varken arsenik eller krom
 • Rek. ålder: Fr. 3 år
 • Max last: 50 kg per sits
 • Höjd: 200 cm.
 • Längd: 295 cm.
 • Vikt: 110 kg
 • Tillverkad i Sverige
 • Material: Trä och UV-beständig plast
2

Jungle Gym Nomad – Dubbla gungor!

Bästa gungställning

Lyx

Utmanare

4

Pris

10

Säkerhet

10

Lekvärde

9

Kvalitet

6

Montage

7.8

Totalpoäng

Motivering: Jungle Gym Nomad är den dyraste i listan men har högt lekvärde med klättervägg och torn. Den är säker och av hög kvalitet men kan vara lite svårare att montera.

Lyxig gungställning med oändliga möjligheter! Pris fr. 7.000 kr.

Har du spenderarbrallorna på och känner för att slå på stort? Du kanske Jungle Gyms Gungställning kan vara något för dig!

Jungle Gym Nomad är mer än en gungställning – det är en lekplats som erbjuder många timmars underhållning för barnen. Klätterväggen med klätterstenar eller de medföljande 2-stegsstegarna ger olika möjligheter att nå lektornet. I tornet finns spännande tillbehör teleskop och ratt för att styra fantasifulla äventyr. En sandlåda längst ner ger möjlighet att bygga sandslott i skuggan.

Jungle Gym Nomad inkluderar allt som behövs för en säker montering och lek. Den är tillverkad av tryckimpregnerad furu för hållbarhet och kvalitet. Den är testad och godkänd enligt säkerhetsstandarderna (EN: 71-1, 2, 3, 8 & 9) och CE-godkänd. Tidigare användare vittnar om att det tar en del tid och pill för att montera ihop gungställningen men att slutresultatet är fantastiskt!

 • Gungställning, rutschkana och lektorn
 • Liten sandlåda
 • Vikt: 84.5 kg
 • Material: Trä & plast
 • Testad enligt EN: 71-1, 2, 3, 8 & 9
 • CE-godkänd
 • Rek. ålder: Fr. 3 år.
3

Nordic Play

Bäst i test gungställning

Mellan

Vinnare

8

Pris

9

Säkerhet

7

Lekvärde

8

Kvalitet

9

Montage

8.2

Totalpoäng

Motivering: Nordic Play Gungställning är mer prisvärd, mycket säker, har ett rättvist lekvärde med gungor och rutschkana och är även relativt lätt att montera.

Stabil, lättmonterad och pålitlig gungställning! Pris fr. 2.400 kr.

Här kommer en gungställningen från Nordic Play tillverkad i robust furu med tillhörande gungor och blå rutschkana, vilket erbjuder variation och möjlighet till fysisk aktivitet i leken.

Den är tillverkad i tryckimpregnerad furu vilket är en vanlig och hållbar konstruktionsmetod för lekparker. Detta innebär lång hållbarhet och motståndskraft mot väder och vind. Det är en pålitlig och tålig lekplats för barnens glädje och rörelse.

Sammanfattningsvis är gungställningen en robust och pålitlig gungställning som uppmuntrar barnen till lek och fysisk aktivitet utomhus. Tidigare användare vittnar om en stabil och lättmonterad gungställning med lång hållbarhet! Testad enligt EN71 för säker lek!

 • Gungställning med rutschkana
 • Rek. ålder: Fr. 3 år
 • Material: Tryckimpregnerad furu och plast
 • Max. belastning: 50 kg
 • Vikt: 80,5 kg
 • Höjd: 208,5 cm
 • Säkerhetstestad enligt EN71
4

Hörby Bruk Classic

Bäst i test gungställning

Mellan

Utmanare

7

Pris

10

Säkerhet

8

Lekvärde

8

Kvalitet

8

Montage

8.2

Totalpoäng

Motivering: Hörby Bruk Classic relativt prisvärd samt har hög säkerhet, bra lekvärde och kvalitet. Den är också relativt enkel att montera.

En robust klassiker från Hörby Bruk! Pris fr. 3.000 kr.

Har har vi Hörby Bruks klassiska gungställning, tillverkad i samma material och säkerhetstestad på samma sätt som lyxklassens vinnare. Hörby Bruk Classic är alltså en gedigen gungställning i trä som prioriterar bästa säkerhet. Med två enkelgungor och en dubbelgunga inkluderade finns gott om möjligheter till kreativ lek och skoj i trädgården.

Gungställningen är utformad med kraftiga klämringar för säker upphängning av gungsitsarna, vilket även gör det möjligt att hänga upp andra lekredskap som t.ex. babysits. Förankringsjärn ingår för att ge extra stabilitet och trygghet genom att förankra den säkert i marken. Träet är tryckimpregnerat enligt träskyddsklass NTR AB, vilket garanterar lång hållbarhet och säkerhet. Dessutom är det fritt från arsenik och krom för en giftfri lekmiljö. Trägungan är testad enligt Lekstandard EN 71 och har klarat de tuffa kemiska testerna som krävs för leksaker. De rejäla knutkorsen i metall och sitsarna av hög kvalitet bidrar till dess pålitlighet.

Hörby Bruk Classic ett pålitligt val för säker och rolig lek i trädgården, med välkonstruerade detaljer och testad för att uppfylla höga säkerhetsstandarder. Rekommenderad ålder från 3 år.

 • Klassiker från Hörby Bruk
 • Två enkelgungor och en dubbelgunga
 • Riktigt robust
 • Säkerhetstestad enligt EN71
 • CE- och TÜV- godkänd för lek
 • Innehåller varken arsenik eller krom
 • Rek. ålder: Fr. 3 år
 • Vikt: 59 kg
 • Höjd: 200 cm
 • Max last: 50 kg per sits
 • Material: Tryckimpregnerat trä
5

Hörby Bruk Cancan Classic 

Bästa gungställning

Budget

Vinnare

9

Pris

9

Säkerhet

7

Lekvärde

7

Kvalitet

9

Montage

8.2

Totalpoäng

Motivering: Hörby Bruk Cancan Classic är den billigaste på listan och har hög säkerhet, medel lekvärde och god kvalitet. Den är också lätt att montera.

Klassisk gungställning i stål! Pris fr. 1.100 kr.

Ja, här har vi ännu en svensktillverkad, klassisk gungställning från Hörby Bruk. Gungans noggrant genomtänkta konstruktion och kvalitetsmaterial bidrar till minimerat slitage och ökad säkerhet och lekglädje för barnen. Den är CE- och TÜV-godkänd för lek i den privata trädgården, vilket ger extra trygghet.

Med två enkelgungor och en dubbelgunga erbjuder den mångsidiga lekmöjligheter. Dess stabila stålrörsstativ med svetsade benfästen och säkra klämskydd bidrar till den stabila och säkra designen. Fotplattorna ger alternativ förankring för extra säkerhet. Gungans sitsar är tillverkade av hållbar och UV-beständig plast med kraftiga och rundade kanter. Den är även designskyddad, vilket visar dess unika och särskilda egenskaper.

Sammanfattningsvis är denna svenska tillverkade gunga från Hörby Bruk en pålitlig och välgenomtänkt lekplats som garanterar glädje och säkerhet för barnen. Dess långa historia är ett bevis på dess kvalitet och pålitlighet.

 • Populär gunga från Hörby Bruk
 • Säkerhetstestad enligt EN71
 • CE- och TÜV-godkänd
 • Max last: 50 kg per sits
 • Ytbehandling: Pulverlackerat
 • Höjd: 185 cm
 • Vikt: 25.7 kg
 • Material: Stål
 • Rek ålder fr. 3 år
6

vidaXL – Enkelgunga

Bästa gungställning

Budget

Utmanare

10

Pris

8

Säkerhet

5

Lekvärde

7

Kvalitet

9

Montage

7.8

Totalpoäng

Motivering: VidaXL’s Enkelgunga är mycket prisvärd men har lägre lekvärde och kvalitet jämfört med andra ställningar. Den är säker och lätt att montera.

Enkel, billig och säker gungställning! Pris fr. 850 kr.

Vill du betala under tusenlappen är VidaXLs enkelgunga ditt alternativ! Denna gungställning har en stadig stålram och plastsits som garanterar en extremt hållbar och väderbeständig gungställning som är enkel att montera. Säkerheten är prioriterad med stadig A-ram, tvärbalk, bultar, krokar och rep för att säkra gungan.

Med material av stål och plast och ergonomiskt utformade gungsitsar är denna lekställning väl anpassad för barn i åldern 3-10 år med en maximal belastningskapacitet på 45 kg.

En pålitlig och rolig gungställning med en robust design och enkel montering – helt enkelt. Tidigare användare har inget att klaga på!

 • Enkelgunga
 • Material: Stål och plast
 • Maximal belastningskapacitet: 45 kg
 • Rekommenderad ålder: 3-10 år
 • Enkel montering
 • Säkerhetstestad

Köpguide Gungställning

Att välja rätt gungställning är viktigt för att säkerställa en rolig och trygg lekplats för barnen. Här är några faktorer att överväga när du köper en gungställning:

 1. Säkerhet: Säkerheten är den viktigaste faktorn att tänka på. Kontrollera att gungställningen är stabilt konstruerad med kraftiga material. Se till att det finns klämskydd och säkra fästpunkter för gungsitsarna.
 2. Åldersrekommendation: Kontrollera åldersrekommendationen för gungställningen. Vissa gungställningar är utformade för yngre barn, medan andra passar äldre barn.
 3. Material: Gungställningar kan tillverkas av olika material som trä, metall eller plast. Trägungställningar ger en naturlig känsla och estetik, medan metallställningar kräver mindre underhåll. Plastgungställningar kan vara lätta och enkla att flytta runt.
 4. Montering och installation: Kontrollera om gungställningen levereras med allt som behövs för installation, inklusive markspett eller förankringar för stabilitet. Enkel montering är fördelaktigt för att spara tid och ansträngning.
 5. Hållbarhet och väderbeständighet: Om gungställningen kommer att placeras utomhus, se till att den är väderbeständig och klarar av att stå emot regn, sol och andra väderförhållanden. Tryckimpregnerat trä eller rostskyddat metall är vanliga alternativ för att öka hållbarheten.
 6. Belastningskapacitet: Kontrollera den maximala belastningskapaciteten för gungställningen. Se till att den kan bära den beräknade vikten för barnen som kommer att använda den.
 7. Certifieringar: Kolla om gungställningen är CE-godkänd eller har andra säkerhetscertifieringar som garanterar att den uppfyller säkerhetsstandarder.

Frågor och svar om gungställningar

I vårt test blev Hörby Bruk Trägunga Active Slide utsedd till bäst i test. Denna gungställning är pålitlig, robust och säker. Med en rutschbana, robusta gungor och svensk tillverkning, erbjuder den en hög kvalitet och flexibilitet för barnens lek. Priset kan vara lite högt, men kvaliteten och säkerheten kompenserar det.

För att förankra en gungställning säkert bör du använda markspett eller förankringar. Gräv hål i marken, placera markspetten eller förankringarna i hålen och fyll igen med jord eller betong för att säkra gungställningen. Se till att förankringen är stadig och följ tillverkarens anvisningar för korrekt installation.

Ja, en gungställning i trä kan vara bra då det ger en naturlig och estetiskt tilltalande lekplats. Trägungställningar kan också vara hållbara och passar bra i trädgården. För att öka dess hållbarhet bör träet vara tryckimpregnerat och behandlat för att motstå väder och vind.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser