Letar du efter grytor bäst i test? Då är du på rätt plats! Här har vi samlat de bästa grytorna för matlagning som passar dig. Du får utförlig information och kan enkelt se vad skillnaderna är mellan de bästa märkena så att du kan köpa rätt gryta för ditt kök!
Lyx
9.2
Mellan
8.8
Budget
8.4
Jaha, så du är ute efter ett extremt långt, kärleksfullt och stabilt förhållande? Då måste det vara en gryta du letar efter! Men, precis som med alla relationer är det ju göörsvårt att veta vad man ska välja. För din skull har vi därför tagit fram årets bästa grytor – för din rätt till en het relation!
På Hemfakta är vi rörande överens om att Le Creuset Gjutjärnsgryta är årets bästa gryta 2024! Den här moderna lilla rackaren tål den högsta av temperaturer, har extra stora handtag och har en invändig emalj som motstår både missfärgning och rost. Fantastiskt!
Våra experter har plockat fram sex grytor i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.
När vi sammanställt vårt test har vi jämfört de bästa grytorna på marknaden. Vi har gjort grundlig research, gått igenom labbtester, konsumentupplevelser och rannsakat specifikationer. I vår bedömning har vi främst tittat på kapacitet, material, hållbarhet och vilka värmekällor grytorna klarar. Sedan ska det ju sägas att en gryta kan vara förbannat snygg, så visst är även det något att ha i åtanke. Med de sex grytor vi handplockat i detta test är vi stensäkra på att det finns någon som passar just dig. Det är ett brett prisspann men samtliga håller hög kvalitet.
Om du fortfarande inte riktigt fått kläm på vilken gryta du ska välja, kommer här en nätt liten jämförelse som kan hjälpa dig på traven!
Det finns en hel del att tänka på när man ska köpa gryta. Kanske vill du ha en gryta som inte är allt för tung och klumpig att hantera, eller behöver du egenskaper som kanske främst finns hos rejälare grytor som har en lite högre vikt. Sådant som kapacitet, vikt, material, form, tillbehör och egenskaper bör man fundera lite extra över när man ska bestämma sig. Här kommer vi att kolla närmare på tre saker som man bör ta hänsyn till: materialet, storleken och egenskaperna.
När det gäller material så är gjutjärn, aluminium och rostfritt stål vanligt. Alla dessa material har sina fördelar och nackdelar. Gjutjärn är till exempel ett populärt val med många goda egenskaper. Däremot ska dessa grytor absolut inte diskas i diskmaskinen, eftersom det förstör den feta yta som byggs upp under användning. Av samma anledning ska dessa inte heller diskas med diskmedel, utan enbart med varmt vatten. En stor fördel med gjutjärn är dock den höga kvaliteten, dessa grytor kommer med stor sannolikhet att hänga med riktigt länge.
Andra material har andra fördelar. De kanske inte har fullt lika lång livslängd men kan ändå hålla hög kvalitet. Aluminium är exempelvis ett lätt material, vilket är ett bra val om du vill ha en lättviktig gryta som är enkel att hantera. Aluminium sprider även värme snabbt och jämnt och kan ofta användas på alla spisar.
Vilken storlek du ska välja beror förstås på vad du behöver. Är ni en större familj, ofta har middagsbjudningar eller lagar storkok kanske en större gryta är nödvändigt. En mindre gryta kan rymma fyra liter, eller ännu mindre. Större grytor rymmer 10-20 liter och ibland ännu mer, och det finns förstås volymer däremellan också.
En grytas egenskaper varierar faktiskt mer än vad många tror. Det kan till exempel variera i hur hög värme de tål – vilket är viktigt att ha i åtanke om du exempelvis vill att grytan ska kunna användas i ugnen. Gjutjärnspannor kan ofta används i ugnen, men det finns även grytor i andra material som kan tåla högre värme. Har grytan ett lock i glas, bör värmen dock aldrig överstiga 230 grader.
Andra egenskaper som varierar är till exempel vilka värmekällor och spishällar de passar för, och hur enkla de är att rengöra. Gjutjärn ska, som vi nämnde tidigare, inte diskas i diskmaskinen. De ska inte heller diskas med diskmedel, utan endast med varmt vatten. Vill du ha en gryta som är enkel att rengöra, bör du alltså välja en i ett material som kan diskas i diskmaskinen.
En bra gryta är väldigt användbar och kommer med stor sannolikhet att bli en storfavorit i köket. Det krävs dock att du hittar rätt gryta – en med goda egenskaper, som passar dina behov och är hyfsat snygg.
När du ska köpa en gryta är det en bra idé att först fundera på vad du söker. Hur ska du använda grytan, och vilka egenskaper är viktiga för dig? Kolla gärna runt på olika alternativ för att ta reda på vad som finns att välja mellan. Ta sedan god tid på dig när du gör ditt val. En gryta kan kosta en del och är ofta lite av en investering, speciellt om du vill ha en högkvalitativ och hållbar modell.
I vårt test av grytor blev Le Creuset Gjutjärnsgryta 4,2L utsedd till bäst i test. Detta då det är en högkvalitativ och emaljerad gjutjärnsgryta med väldigt goda egenskaper som kan användas på alla värmekällor.
En gryta används ofta för att tillaga soppa och grytor, men även till att reda såser och att steka kött. Grytor passar perfekt till långkok, och de kan används för såväl kokning som stekning.
Det finns inga enorma skillnader mellan grytor och kastruller. Vissa menar att skillnaden är att kastruller har ett avlångt handtag medan grytor har öron på vardera sida. När det gäller användning är skillnaden att grytan även kan användas för stekning – grytan är som en kombinerad kastrull och stekpanna, med lock.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡