Bäst i test: Gryta – grytor för alla tillfällen!

Jaha, så du är ute efter ett extremt långt, kärleksfullt och stabilt förhållande? Då måste det vara en gryta du letar efter! Men, precis som  med alla relationer är det ju gööörsvårt att veta vad man ska välja. För din skull har vi därför tagit fram årets bästa grytor – för att du ska få en relation fylld av heta måltider och god mat.

Våra experter har plockat fram sex grytor i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

Bästa grytan 2023

Så vilken är den bästa grytan?! Jo Le Creuset Gjutjärnsgryta från kategorin Lyx blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

 

Bäst i test: Lyx – emaljerad gjutjärnsgryta! 

Le Creuset Gjutjärnsgryta 4,2L – Bästa grytan 2023!

En emaljerad gjutjärnsgryta som klarar allt! Pris fr. 2.000 kr.

Le-Creuset-Gjutjarnsgryta-Rund-24cm-42L-Bast-i-test-gryta

Vår kära testvinnare kommer från Le Creuset – ett välkänt märke för gjutjärnsprodukter, där deras nya generation av gjutjärnsgrytor är anpassade för den moderna familjens behov. Grytan kommer med en ergonomisk stålknopp på locket som är lätt att hålla i och som dessutom tål höga temperaturer, vilket innebär att grytan kan användas både till långkok och för tillagning i ugn. Den har även extra stora handtag vilket säkerställer ett stabilt och säkert grepp. Den invändiga emaljen är stark och motstår missfärgning och fläckar, och gör rengöringen enkel. En fantastisk gryta för den hungriga, helt enkelt!

 • Kommer i flera färger
 • Emaljerad gjutjärnsgryta

Specifikationer: 

 • Fungerar på induktion: Ja 
 • Kapacitet: 4,2 L
 • Material: Gjutjärn 
 • Material knopp/handtag: Stål 
 • Tål ugn: Ja

Pris och mer information:

 

Utmanare Premiumklassen: Staub Gjutjärnsgryta 6,7L – emaljerad gjutjärnsgryta

Bibehåller matens smak extra väl! Pris fr. 2.100 kr.

Staub-gjutjarnsgryta-bast-i-test

Ja men vad har vi här om inte en gryta från Staubs – kända för att tillverka grytor med täta lock som försluter ångan och värmen extra väl vilket gör matlagningen mer energisnål. Staubs unika lösning med “spikes” på insidan av locket gör dessutom att maten får en jämn fördelning av kondenserad ånga, vilket gör den både mer smakrik och saftig. Grytornas specialutvecklade interiör består av svart emalj och är extremt temperaturtålig och enkel att rengöra. De kan användas på alla värmekällor, och har mässingknoppar som tår upp till 250°C  i ugnen. Som grädden på moset är de dessutom extremt dekorativa – perfekt att ha framme på middagsbjudningen, eller hur?

 • Finns i flera färger

Specifikationer: 

 • Fungerar på induktion: Ja 
 • Tål ugn: Ja 
 • Kapacitet: 6,7 L
 • Material: Gjutjärn 
 • Material knopp/handtag: Mässing

Pris och mer information:

 

Bäst i test Mittemellan

Vinnare Mellanklassen: Scanpan Fusion 5 Gryta 5,2L – aluminiumgryta!

Värmer upp maten på ett ögonblick! Pris fr. 1.000 kr.

Scanpan-Fusion-5-Gryta-24cm-52L-bast-i-test-2023.

Vinnare i mellanklassen blir Scanpan Fusion 5 grytan i rostfritt stål – det ultimata materialet för lång hållbarhet. Dessa grytor fungerar på alla typer av hällar, inklusive induktion och i ugn, och multilagerkonstruktionen garanterar snabb och jämn värmefördelning. Handtagen är tillverkade i rostfritt stål vilket håller dem svala under långa koktider. Grytans insida har dessutom praktiska måttmarkeringar. Dessa grytor kan diskas i diskmaskin, men vill du att din kompis ska fungera prima så länge som möjligt rekommenderas ändå handdisk – kom igen, det orkar du!

Specifikationer: 

 • Fungerar på induktion: Ja 
 • Tål ugn:  Ja 
 • Kapacitet: 5,2 L
 • Material: Aluminium
 • Material knopp/handtag: Rostfritt stål

Pris och mer information:

 

Utmanare Mellanklassen: GreenPan Barcelona Infinity Gryta 24cm – aluminiumgryta!

Långlivad gryta med non stick-beläggning! Pris fr. 1.200 kr.

GreenPan-Barcelona-Infinity-Gryta-24cm-bast-i-test-2023

Här har du en gryta som är gjord för att hålla under en livstid! Aluminiumhöljet är extra tjockt och garanterar en snabb och jämn värmefördelning, och de fin-fina handtagen är tillverkade i rostfritt stål och är ergonomiska som få. Grytan har dessutom den senaste och bästa versionen av Thermolons keramiska non stick-beläggning förstärkt med diamanter, vilket gör den till en av de starkaste, mest långlivade och reptåliga grytorna på marknaden – makalöst! 

Specifikationer: 

 • Fungerar på induktion: Ja 
 • Tål ugn: Ja 
 • Kapacitet: 5,1 L
 • Material: Aluminum 
 • Material knopp/handtag: Rostfritt stål

Pris och mer information:

 

Bäst i test Budget

Vinnare Budgetklassen: Orrefors Jernverk Gjutjärnsgryta 5L

Hållbar och energisnål! Pris fr. 770 kr.

Orrefors-Jernverk-Gjutjarnsgryta-5L-bast-i-test.

Orrefors Gjutjärnsgryta är en emaljerad skönhet med kapacitet på hela 5 liter, idealisk för soppor, grytor och långkok till hela tjocka släkten. Den är dessutom ugnssäker och kan användas på alla värmekällor. Grytan fördelar också värmen jämnt och när den värms upp håller den en jämn temperatur under en längre tid, vilket gör matlagningen lite extra energisnål. Och sist men inte minst är den ju riktigt snygg att titta på!

 • Finns i flera färger

Specifikationer: 

 • Fungerar på induktion: Ja
 • Tål ugn: Ja 
 • Kapacitet: 5 L
 • Material: Gjutjärn 
 • Material knopp/handtag: Gjutjärn

Pris och mer information:

 

Utmanare Budgetklassen: Fiskars Hard Face Gryta 5L 

Ett riktigt bra budgetkap! Pris fr. 760 kr.

Fiskars-Hard-Face-Gryta-26cm-5L-med-lock-bast-i-test.

Ett skepp kommer lastat med testets billigaste och mest stilrena gryta! Denna snygging kommer i en extremt tålig aluminium-beläggning som utöver att vara fri från PFOA också klarar av kökets mest tuffaste utmaningar. Handtagen är tillverkade i bekväm bakelit som håller sig svala även under den längre kokningen. Dessutom har locket en avhällningsfunktion och en värmetålig silikonkant. Grytan har en tjock botten som fördelar värmen jämnt och snabbt, vilket gör den väldigt energisnål. Dessutom finns den i flera olika storlekar! 

Specifikationer: 

 • Fungerar på induktion: Ja 
 • Tål ugn: Upp till 150 grader 
 • Kapacitet: 5 L
 • Material: Aluminium med Hardtec Superior+-beläggning
 • Material knopp/handtag: Bakelit

Pris och mer information:

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev KitchenAid Artisans köksassistent testvinnare. Detta tack vare sin långa hållbarhet, snygga design och jämna värmefördelning utan onödig energiförbrukning. När vi sammanställt vårt test har vi jämfört de bästa grytorna på marknaden. Vi har gjort grundlig research, gått igenom labbtester, konsumentupplevelser och rannsakat specifikationer. I vår bedömning har vi främst tittat på kapacitet, material, hållbarhet och vilka värmekällor grytorna klarar. Sedan ska det ju sägas att en gryta kan vara förbannat snygg, så visst är även det något att ha i åtanke.

Med de sex grytor vi handplockat i detta test är vi stensäkra på att det finns någon som passar just dig. Det är ett brett prisspann men samtliga håller hög kvalitet.

Köpguide för gryta

Det finns en hel del att tänka på när man ska köpa gryta. Kanske vill du ha en gryta som inte är allt för tung och klumpig att hantera, eller behöver du egenskaper som kanske främst finns hos rejälare grytor som har en lite högre vikt. Sådant som kapacitet, vikt, material, form, tillbehör och egenskaper bör man fundera lite extra över när man ska bestämma sig. Här kommer vi att kolla närmare på tre saker som man bör ta hänsyn till: materialet, storleken och egenskaperna.

Material – gjutjärnsgryta eller aluminiumgryta?

När det gäller material så är gjutjärn, aluminium och rostfritt stål vanligt. Alla dessa material har sina fördelar och nackdelar. Gjutjärn är till exempel ett populärt val med många goda egenskaper. Däremot ska dessa grytor absolut inte diskas i diskmaskinen, eftersom det förstör den feta yta som byggs upp under användning. Av samma anledning ska dessa inte heller diskas med diskmedel, utan enbart med varmt vatten. En stor fördel med gjutjärn är dock den höga kvaliteten, dessa grytor kommer med stor sannolikhet att hänga med riktigt länge.

Andra material har andra fördelar. De kanske inte har fullt lika lång livslängd men kan ändå hålla hög kvalitet. Aluminium är exempelvis ett lätt material, vilket är ett bra val om du vill ha en lättviktig gryta som är enkel att hantera. Aluminium sprider även värme snabbt och jämnt och kan ofta användas på alla spisar.

Storlek

Vilken storlek du ska välja beror förstås på vad du behöver. Är ni en större familj, ofta har middagsbjudningar eller lagar storkok kanske en större gryta är nödvändigt. En mindre gryta kan rymma fyra liter, eller ännu mindre. Större grytor rymmer 10-20 liter och ibland ännu mer, och det finns förstås volymer däremellan också.

Egenskaper

En grytas egenskaper varierar faktiskt mer än vad många tror. Det kan till exempel variera i hur hög värme de tål – vilket är viktigt att ha i åtanke om du exempelvis vill att grytan ska kunna användas i ugnen. Gjutjärnspannor kan ofta används i ugnen, men det finns även grytor i andra material som kan tåla högre värme. Har grytan ett lock i glas, bör värmen dock aldrig överstiga 230 grader.

Andra egenskaper som varierar är till exempel vilka värmekällor och spishällar de passar för, och hur enkla de är att rengöra. Gjutjärn ska, som vi nämnde tidigare, inte diskas i diskmaskinen. De ska inte heller diskas med diskmedel, utan endast med varmt vatten. Vill du ha en gryta som är enkel att rengöra, bör du alltså välja en i ett material som kan diskas i diskmaskinen.

Avslutande ord inför ditt köp av gryta

En bra gryta är väldigt användbar och kommer med stor sannolikhet att bli en storfavorit i köket. Det krävs dock att du hittar rätt gryta – en med goda egenskaper, som passar dina behov och är hyfsat snygg.

När du ska köpa en gryta är det en bra idé att först fundera på vad du söker. Hur ska du använda grytan, och vilka egenskaper är viktiga för dig? Kolla gärna runt på olika alternativ för att ta reda på vad som finns att välja mellan. Ta sedan god tid på dig när du gör ditt val. En gryta kan kosta en del och är ofta lite av en investering, speciellt om du vill ha en högkvalitativ och hållbar modell.

Vanliga frågor och svar om grytor

Vilken är den bästa grytan 2023?

I vårt test av grytor blev Le Creuset Gjutjärnsgryta 4,2L utsedd till bäst i test. Detta då det är en högkvalitativ och emaljerad gjutjärnsgryta med väldigt goda egenskaper som kan användas på alla värmekällor.

Vad använder man en gryta till?

En gryta används ofta för att tillaga soppa och grytor, men även till att reda såser och att steka kött. Grytor passar perfekt till långkok, och de kan används för såväl kokning som stekning.

Vad är skillnaden mellan gryta och kastrull?

Det finns inga enorma skillnader mellan grytor och kastruller. Vissa menar att skillnaden är att kastruller har ett avlångt handtag medan grytor har öron på vardera sida. När det gäller användning är skillnaden att grytan även kan användas för stekning – grytan är som en kombinerad kastrull och stekpanna, med lock.

Matilda Habbe

Kreativ copywriter, medveten prylnörd och inbiten second hand-fantast som skriver det absolut bästa om det mesta och för de flesta. Här på Hemfakta är mitt ack så viktiga uppdrag att guida dig genom prylarnas värld! E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar