Gravidkudde bäst i test – Bästa gravidkudden 2022 blev Bbhugme Gravid- och Amningskudde

En gravidkudde är en sådan sak som kan kännas helt onödig, men sedan bli din bästa vän under graviditeten. Den hjälper dig att ligga bekvämt när du ska sova, eller när du ligger i soffan och ska se på tv. Den formar sig efter din kropp, samtidigt som den avlastar och ger stöd. Den kan hjälpa till att minska smärta och motverka stelhet. Och senare kan den användas som amningskudde, stöd vid flaskmatning eller när bebisen sover i famnen och kanske som ligg- eller sittstöd för barnet. Det finns dock många olika gravidkuddar, och därför kan det kännas svårt att hitta rätt. För att göra det enklare har vi här samlat några riktigt bra alternativ, och förhoppningsvis är någon av dessa rätt val för dig.

Köpguide för gravidkudde


Det finns gravidkuddar i olika former, storlekar, material och mönster och med olika fyllningar och egenskaper. När allt kommer omkring är det sällan någon extrem skillnad mellan olika modeller, eftersom alla används på samma sätt. Det kan dock vara bra att fokusera på sådant som storlek, form och fyllning, och välja det som passar just dig bäst. Tänk också på att dessa saker kan ha betydelse om du vill kunna använda gravidkudden även efter graviditeten – en allt för stor gravidkudde kan till exempel bli för otymplig som amningskudde eller stöd vid flaskmatning, medan en allt för lite kanske inte ger samma stöd.

Storlek

Gravidkuddar finns i många olika storlekar – allt från små kuddar som inte ger särskilt mycket stöd när man sover utan främst används runt nacken eller som sittkudde, till riktigt stora och flexibla modeller som kan formas precis så som man vill och omsluter hela kroppen. Det här kan kännas minst sagt förvirrande – vilken storlek är egentligen lagom?

De allra minsta gravidkuddarna ger som sagt inte särskilt mycket stöd, utan används bara på mindre områden – till exempel runt nacken, under benen eller som sittkudde. Dessa är ofta smidiga och lätta att ta med när man ska i väg, men de är inte rätt val om man behöver ett ordentligt stöd och avlastning, till exempel för att sova bättre.

De största gravidkuddarna är ofta väldigt flexibla och formbara, och kan ge precis det stöd du behöver och där det behövs. De kan dock kännas en aning otympliga att flytta runt, och att ta med när man ska i väg. Dessa fungerar dock ofta bra om man vill ha stöd till hela kroppen, och vill kunna forma kudden utifrån sina egna behov. De kan också fungera bra som amningskuddar och liknande.

Sedan finns förstås alla storlekar däremellan. Många gravidkuddar klarar av att ge ett effektivt stöd och avlastning, samtidigt som de är hyfsat smidiga och enkla att flytta runt. Vilken storlek som passar bäst för dig vet du dock bäst själv.

Form

Gravidkuddar är oftast fasta men samtidigt flexibla och formbara, även om det kan variera hur formbara de är. Ofta är de avlånga eller U-formade, men även andra former förekommer – de kan till exempel vara C-formade eller formade som en 7:a. Det här kan förstås låta väldigt förvirrande, men återigen handlar det bara om vad du behöver.

C-formade gravidkuddar har ofta en lite mindre storlek. De är kompakta och smidiga, men inte lika stora, helt enkelt. Ofta kan de ge ett bra stöd ändå, men inte på samma sätt som större gravidkuddar. Om man främst behöver stöd på ett specifikt ställe, till exempel vid magen, så kan en sådan vara ett bra val.

U-formade kuddar är ofta stora och kan följa hela kroppen, så att man kan omsluta kudden med benen eller lägga upp ena benet på kudden för att hitta en bekväm position när man ska sova eller vila.

Även om de flesta gravidkuddar är väldigt formbara, så är ofta de avlånga allra mest formbara. Du kan forma och justera dem precis som du vill, för att de ska ge precis det stöd och den avlastning du behöver, och där det behövs.

Det är som sagt individuellt vad som fungerar bäst. Behöver du ett specifikt stöd, och kanske på ett specifikt ställe, så kan en lite fastare modell fungera bra – kanske en U-formad. Om du behöver mycket stöd, på flera ställen, och vill kunna justera och anpassa stödet efter dina behov så behöver gravidkudden i stället vara så följsam och flexibel som möjligt.

Fyllning

Fyllningen kan variera mellan olika gravidkuddar, och det kan vara till exempel polyesterfiber eller memory foam. Den vanligaste fyllningen är dock EPS-kulor eller andra kulor, som gör att kudden formar sig efter din kropp samtidigt som den är mjuk och flexibel. EPS-kulor används även i saccosäckar, och de har flera fördelar – till exempel att de är antibakteriella och hygieniska.

Även detta kan förstås vara en smaksak, men generellt kan man säga att de flesta gravidkuddar – oavsett fyllning – fungerar bra och gör det de ska. Just EPS-kulor kan dock vara ett bra val om man vill ha en gravidkudde som verkligen formar sig efter kroppen och samtidigt ger ett effektivt stöd, och avlastning.

Hemfaktas test av gravidkuddar


Här har vi tagit fram några riktigt bra gravidkuddar för alla smaker och behov. Oavsett om du letar efter en riktigt stor och flexibel gravidkudde eller en lite smidigare modell så kan du hitta det här. För att göra det enklare för dig att hitta rätt bland dessa har vi delat upp dem i tre olika kategorier, utifrån prisklass: Premium, mellan och budget.

Bäst i test premiumklassen: Bbhugme Gravid- och Amningskudde – bästa gravidkudden 2022


Det här är en stor och väldigt flexibel och mångsidig gravidkudde, med väldigt många – och väldigt stora – fördelar. Ca pris 1280 kr.

bästa gravidkudden 2021

Den här mysiga gravidkudden har en stilren design, och väldigt många funktioner. Den är väldigt flexibel och anpassningsbar, vilket gör att den passar oavsett hurdant stöd du behöver och den passar lika bra som gravidkudde som amningskudde – och mer därtill.

Med denna gravidkudde ställer du själv in hårdheten, med hjälp av silikonringar som sitter i ändarna. Dessa silikonringar kan även användas som bitringar. Denna smarta gravidkudde är utvecklad av tre kvinnliga, norska kiropraktorer som har specialiserat sig inom muskel- och skelettbesvär hos barn och gravida. Denna kudde är ergonomiskt anpassad för både graviditet och amning.

Kudden är tillverkad i miljövänligt och mjukt material som formar sig efter kroppen. Den kan användas på många sätt: när du sover, ligger i soffan, sitter vid skrivbordet, ammar och mycket annat. Vid amning, flaskmatning eller när du har bebisen i famnen kan den knytas runt dig för att ge ett bra stöd för både dig och barnet. Dessutom är kudden stor, så om du får tvillingar så finns plats för båda.

Kuddens överdrag är avtagbart och kan maskintvättas på 40 grader, och innerkudden kan tvättas förhand. Silikonringarna kan antingen tvättas i tvättmaskinen eller kokas. En praktisk väska medföljer, perfekt för förvaring eller transport. Denna kudde är 150 cm lång och omkretsen är 63 cm. Fyllningen är antibakteriella ESP-kulor, och ändarna är av BPA-fri silikon.

Fördelar

 • Väldigt stor
 • Flexibel och mångsidig
 • Stilren design
 • Ger ett effektivt stöd
 • Hårdheten kan ställas in
 • Silikonringar i ändarna som kan användas som bitringar
 • Utvecklad av tre norska kiropraktorer
 • Ergonomiskt anpassad för graviditet och amning
 • Tillverkad i miljövänligt och mjukt material som formar sig efter kroppen
 • Kan användas på många olika sätt
 • Avtagbart och tvättbart överdrag
 • Praktisk väska medföljer
 • Fylld med antibakteriella ESP-kulor

Nackdelar

 • Möjligen något högt pris

Specifikation

 • Storlek: 150 x 63 cm
 • Vikt: 1,5 kg
 • Fyllning: ESP-kulor
 • Material överdrag: 100 procent OEKO-TEX certifierad bomull
 • Material ändar: BPA fri silikon

MER INFORMATION OCH PRIS:

Utmanare premiumklassen: Doomoo Amnings- & Gravidkudde

Denna multifunktionella och ergonomiska gravidkudde är väldigt formbar och bekväm, samtidigt som den är smidig och enkel att använda. Ca pris 950 kr.

ergonomisk gravidkudde

Denna amnings- och gravidkudde är mjuk, ergonomisk och multifunktionell. Den är fylld med EPS-kulor som gör den formbar och ger ett optimalt stöd för både mamma och barn, och under både graviditeten och efter. Denna kudde rekommenderas även av barnmorskor.

Under graviditeten ger denna kudde riktigt bra stöd och avlastning, och den ger en skönare liggställning under natten och därmed bättre sömn. Den kan även användas i soffan för att sitta eller ligga bekvämare. Efter graviditeten har kudden ännu flera användningsområden – framför allt passar den bra som amningskudde för att ge en bra amningsposition för både mamma och barn. Den kan även användas vid flaskmatning, eller när bebisen sover i famnen, för att ge stöd och avlastning.

Utöver detta kan kudden även användas som liggstöd när barnet ligger på mage, eller som sittstöd när barnet ska lära sig att sitta själv. Den kan också användas som en sovorm för att skapa trygghet för barnet, och minimera risken för att barnet ska rulla över. Det här är en kudde som garanterat kommer att komma till användning – förmodligen både under och efter graviditeten.

Fördelar

 • Multifunktionell
 • Ergonomisk
 • Formbar
 • Mjuk och bekväm
 • Smidig
 • Enkel att använda
 • Fylld med EPS-kulor
 • Ger ett effektivt stöd och avlastning
 • Rekommenderas av barnmorskor
 • Många användningsområden
 • Kan även användas som amningskudde, liggstöd, sittstöd och sovorm

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Mått: 74 x 42 x 17 cm
 • Material överdrag: 95 procent bomull, 5 procent elastan
 • Material innerkudde: 92 procent polyester, 8 procent elastan
 • Tvätt: Överdrag och innerkudde kan tvättas i 30 grader
 • Fyllning: EPS-kulor

MER INFORMATION OCH PRIS:


Bäst i test mellanklassen: Gravidkudde Typ U – prisvärd gravidkudde


Den här fina och prisvärda gravidkudden är U-formad och ger ett riktigt bra stöd vid vila och sömn. Den är bekväm, smidig och enkel att använda. Ca pris 490 kr.

prisvärd gravidkudde

Det här är en väldigt enkel och smidig gravidkudde som är enkel att använda, men samtidigt är den riktigt effektiv och bekväm. Överdraget är av bomull som känns skönt mot huden, och det är avtagbart och tvättas förhand.

Denna gravidkudde passar lika bra under graviditeten som efter. Den ger ett extra bra stöd för benen, som kan placeras runt kudden för att ge en bekväm position när man ska sova eller vila. Den ger även bra stöd till huvud och nacke, och den hjälper dig att ligga bekvämt.

Efter graviditeten kan kudden användas vid amning, lek, mys och vila med bebisen. När den fungerar perfekt som amningskudde, vid flaskmatning eller när bebisen sover i famnen. Även då ger den ett effektivt stöd och avlastning, och hjälper till att hitta en bekväm position för både förälder och barn.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Ger ett effektiv stöd
 • Bekväm
 • Enkel att använda
 • Överdrag av bomull som känns skönt mot huden
 • Överdraget är avtagbart och kan tvättas förhand
 • Kan användas efter graviditeten, som t ex amningskudde

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Mått: 140 x 75 cm
 • Färg: Vit, grå
 • Material: Bomull
 • Fyllning: Silikonfiber

MER INFORMATION OCH PRIS:

Utmanare mellanklassen: NG Baby Gravidkudde


Även detta är en mycket prisvärd gravidkudde. Den är riktigt fin, väldigt mångsidig och ger ett effektivt stöd. Ca pris 440 kr.

prisvärd gravidkudde

Denna mångsidiga kudde ger ett mjukt och bra stöd, och effektiv avlastning för rygg och mage. Kudden har en formbar fyllning som gör att den formas efter din kropp och dina behov. Efter graviditeten kan gravidkudden användas som sittstöd när bebisen ska lära sig sitta, men den kan också användas som amningsstöd, till exempel.

Det här är en riktigt fin och mysig gravidkudde, med ett diskret och stilrent maskros-motiv, som gör den till en fin inredningsdetalj i sovrummet eller vardagsrummet även när den inte används. Den har ett avtagbart yttertyg som kan tvättas i tvättmaskin, förslutning med blixtlås och den är fylld med giftfria EPS-styrolitkulor.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Väldigt fin
 • Mångsidig
 • Ger ett effektivt stöd
 • Mjuk
 • Formbar fyllning
 • Kan användas som sittstöd
 • Diskret och stilrent motiv
 • Avtagbart och tvättbart yttertyg
 • Förslutning med blixtlås
 • Fylld med giftfria EPS-styrolitkulor

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Material yttertyg: 100 procent GOTS-certifierad bomullsjersey
 • Fyllning: EPS-styrolitkulor
 • Längd: 140 cm
 • Bredd upptill: 35 cm
 • Bredd nedtill: 56 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:

Bäst i test budgetklassen: Gravidkudde Rogal – billig och bra gravidkudde

Det här är en riktigt fin gravidkudde, med ett fint och stilrent motiv. Trots sitt låga pris är denna gravidkudde riktigt bra, och har flera fördelar. Ca pris 330 kr.

billig och bra gravidkudde

Denna prisvärda gravidkudde har ett fint motiv med stjärnor, och den är stilren i vitt med grått motiv. Trots det låga priset ger denna kudde ett bekvämt och effektivt stöd och avlastning, och den hjälper dig att både sitta och ligga bekvämare under graviditeten.

Kuddens överdrag är tillverkat av bomull och fyllningen är styrolitkulor. Överdraget kan tas bort och tvättas förhand. Denna kudde kan även användas efter graviditeten, som amningskudde. Som amningskudde underlättar den för nacke, rygg och axlar och hjälper till att hitta en ställning som är bekväm för både dig och barnet. Den kan också användas som sittstöd när barnet ska lära sig sitta.

Fördelar

 • Fint motiv
 • Lågt pris
 • Bekvämt och effektivt stöd
 • Överdraget kan tas bort och tvättas förhand
 • Kan även användas som amningskudde och sittstöd
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Längd: 145 cm
 • Färg: Vit
 • Material: Bomull
 • Fyllning: Styrolitkulor

MER INFORMATION OCH PRIS:

Utmanare budgetklassen: JLY Gravidkudde – billigaste gravidkudden i vårt test


Det här är en formbar och skön gravidkudde som är både fin och smidig. Den är enkel att använda och ger ett effektivt stöd, både vid graviditet och amning. Ca pris 300 kr.

billigaste gravidkudden i vårt test

Denna bekväma gravidkudde formar sig efter din kropp, och ger ett effektivt stöd när du vilar eller sover. Den är enkel att använda, och efter graviditeten kan den användas vid till exempel amning eller flaskmatning. Kudden ger ett effektivt stöd för nacke, rygg och mage och överdraget i mjuk bomullsblandning är skön och snäll mot din och barnets känsliga hud.

Denna amningskudde är stor men samtidigt smidig och enkel att använda, och den hjälper dig att sova bättre eller ligga bekvämare när du vilar eller ser på tv – samt sitta bekvämare när du ammar, flaskmatar eller bara sitter med bebis i famnen. Överdraget kan tvättas i tvättmaskin på 30 grader, och fyllningen är kulor av polystyren.

Fördelar

 • Formbar
 • Bekväm
 • Smidig
 • Enkel att använda
 • Ger effektivt stöd
 • Kan även användas som t ex amningskudde
 • Överdraget kan tvättas i tvättmaskin

Nackdelar

 • Inga nackdelar 

Specifikation

 • Material: 95 procent bomull, 5 procent elastan. Oeko-Tex Standard 100-certifierad.
 • Fyllning: 100 procent kulor av polystyren
 • Omkrets: 20 cm
 • Längd: 136 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:

Avslutande ord inför ditt köp av gravidkudde

En gravidkudde kan vara användbar för de flesta, men det är inte alla som behöver en sådan. Det kan alltså vara en bra idé att avvakta med inköpet, tills man känner att man faktiskt behöver en gravidkudde. Dock kan det vara en bra idé att böra kolla runt redan innan, för att se vilka alternativ som finns. På så sätt vet man kanske redan vilken man ska köpa när det blir dags att införskaffa en.

Det smarta med gravidkuddar, om inte alla så åtminstone de flesta, är att de även kan användas som amningskudde till exempel. Det gör att även om du inte skulle hinna använda gravidkudden särskilt länge så kan den komma till användning senare. Om inte som amningskudde så kanske som stöd vid flaskmatning eller när bebisen sover i famnen, eller som ligg- och sittstöd åt barnet. En gravidkudde kan även användas innan och efter graviditeten, för att ligga bekvämare när man sover. Den har helt enkelt många användningsområden.

Att välja gravidkudde kan vara svårt, eftersom det finns ett väldigt stort utbud. Alla gravidkuddar är lika, på så sätt att de har samma syfte, men samtidigt så olika när det kommer till material, fyllning, form och så vidare. Att fråga vänner och bekanta om råd kan vara en bra idé, och likaså att läsa recensioner för att bilda sig en uppfattning om olika gravidkuddar. Vilken som fungerar bäst är dock individuellt, och en gravidkudde som många andra gillar kanske du själv inte alls tycker om, eller tvärtom.

Med det sagt är det alltså viktigt att utgå från dina egna behov och kriterier när du väljer gravidkudde. Fundera över vilken form du tror kan fungera bäst för dig, vilken fyllning du vill ha och vilken storlek som passar dig och dina behov. Jämför sedan olika gravidkuddar och välj den som passar just dig bäst.

 

Vanliga frågor och svar om gravidkuddar

 

När börjar man använda gravidkudde?

En gravidkudde kan användas när som helst under graviditeten, så här beror det helt på när man behöver den, vilket förstås är väldigt individuellt. Det är dock vanligt att den börjar användas runt vecka 20, men det kan också vara tidigare än så – eller senare.

Vad är gravidkudde bra för?

Den ger stöd, avlastar, motverkar värk och stelhet och kan hjälpa dig att ligga bekvämare och sova bättre under graviditeten. Efter graviditeten kan gravidkudden ofta användas som amningskudde.

Vad kostar en gravidkudde?

Det finns gravidkuddar i många olika prisklasser, men generellt kan man säga att de kostar från ett par hundra och upp till över tusenlappen.

 

Gravidkudde bäst i test – de bästa gravidkuddarna 2022

 • Bäst i test premiumklassen: Bbhugme Gravid- och Amningskudde – bästa gravidkudden
 • Utmanare premiumklassen: Doomoo Amnings- & Gravidkudde
 • Bäst i test mellanklassen: Gravidkudde Typ U – prisvärd gravidkudde
 • Utmanare mellanklassen: NG Baby Gravidkudde
 • Bäst i test budgetklassen: Gravidkudde Rogal – billig och bra gravidkudde
 • Utmanare budgetklassen:  JLY Gravidkudde – billigaste gravidkudden i vårt test
Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar