1. Hem
 2. >
 3. Fordon & Garage
 4. >
 5. Bäst i Test: Grästrimmer – Stans snyggaste trädgård med årets bästa trimmer!
grastrimmer-husqvarna-215il-basta-grastrimmer-2023-.jpg

Lyx

grastrimmer-husqvarna-215il bästa grästrimmer 2023

Grästrimmer Husqvarna 215iL inkl. Batteri och Laddare – Bästa trimmern [current_year]!

9

Mellan

Ryobi One+ - prisvärd grästrimmer

Ryobi One+

8.4

Budget

Makita DUR181Z bäst i test billig grästrimmer

Makita DUR181Z

8.4

Inledning

Jasså kanterna i trädgården står vilda och spretiga åt alla håll och kanter? Det var ju ingen hit. Men den där grannen då, som har rena rama Luxembourgträdgården framför kåken, vad har hon för hemligt knep? Ja du… No shit Sherlock! Hon har en grästrimmer! En sån där rivig kantklippare som löser buskar, gräs och ramen på rabatten på ett kick! Och en sån vill ju givetvis du också ha. Ja för en grästrimmer är ett prima komplement till gräsklipparen, som kommer åt där gräsklipparen inte gör det. Alla dom där kluriga, snåriga områdena – dom löser trimmern! Så nu tar vi väl och trimmar igång det här testet! Här är dom: Årets bästa grästrimmrar 2024!

Våra experter har landat i sex Grästrimmers i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Och du, är du också ute efter en gräsklippare? Då kan du kolla in vårt Gräsklippar-bäst i test här!

Vi har i det här testet presenterat sex olika grästrimmers med olika egenskaper. I vårt test blev Grästrimmer Husqvarna 215iL bäst i test, helt enkelt då det är den mest kvalitativa grästrimmern som dessutom är väldigt snäll mot miljön. Den är eldriven, kraftfull och kan ta sig an riktigt stora trädgårdar utan att tröttna!

I jakten på den bästa Grästrimmern har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den produkt som är bäst från den som inte är det.

När det kommer till grästrimmers är det många komponenter att ta in i beräkningarna men i vårt test är det främst kapacitet, drift, ergonomi och styrkan som avgjort. Med de sex trimmers vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du kommer hitta ett som inte kommer gör dig besviken!

1

Grästrimmer Husqvarna 215iL inkl. Batteri och Laddare – Bästa trimmern [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
grastrimmer-husqvarna-215il bästa grästrimmer 2023

Lyx

Vinnare

7

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

10

Effektivitet

9

Användarvänlighet

10

Hållbarhet

9

Totalpoäng

Motivering: Husqvarna 215iL är en topptrimmer med hög effektivitet och miljövänlighet. Dess användarvänlighet och hållbarhet gör den till en oslagbar vinnare i lyxklassen.

Trimmern för dig som behöver en riktigt effektiv trimmer som är snäll för miljön! Pris fr. 3500 kr.

Husqvarna 215iL är en riktigt bra batteridriven grästrimmer som är perfekt för snabb och enkel trimning av gräsmattor och högt gräs i större trädgårdar! Med sin kraftfulla borstlösa motor arbetar den tyst och effektivt, samtidigt som den minskar utsläpp. Den är bekväm att använda och lagra, tack vare sin låga vikt och sitt justerbara handtag. Dessutom har den olika lägen för att optimera antingen kraft eller körtid. Batterisystemet är flexibelt och batteriet kan enkelt bytas ut för kontinuerlig användning. Trimmerhuvudet är enkelt och har en intuitiv knappsats vilket för den till ett riktigt praktiskt och användarvänligt verktyg för trädgårdsarbete!

i samarbete med PriceRunner

 • Klippbredd: 21-35 cm
 • Varvtal vid max effekt: 6800 varv/min
 • Spänning: 36V
 • Egenskaper: Lätt, tystgående, inklusive trimmerhuvud
2

Verto Grästrimmer

Verto Grästrimmer

Lyx

Utmanare

6

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Effektivitet

7

Användarvänlighet

8

Hållbarhet

7.2

Totalpoäng

Motivering: Verto Grästrimmer erbjuder robusthet och mångsidighet med både tråd och blad. Den är effektiv, men något dyrare och mindre miljövänlig än Husqvarna.

Vår utmanare i lyxklassen är en högkvalitativ trimmer med både blad och tråd! Pris fr. 2400 kr.

I lyxklassutmanaren hittar vi den här grästrimmern från Verto! Även den med många fördelar. Här har vi hög kvalitet och effektivitet, både tråd och blad, robust och tålig konstruktion, tillförlitlighet, riktigt bekvämt handtag och dessutom ingår många tillbehör! Här ingår till exempel bärsele, servicenycklar, trebladskniv och skärbladsskydd, vilket känns både lyxigt och bekvämt. Klippbredden är 25,5 och 46 centimeter och den kan ta sig an en rejäl trädgård utan problem!

 • Klippbredd: 25,5 cm / 46 cm
 • Bensindriven
 • 1.4 kW
3

Ryobi One+

Ryobi One+ - prisvärd grästrimmer

Mellan

Vinnare

8

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Effektivitet

9

Användarvänlighet

8

Hållbarhet

8.4

Totalpoäng

Motivering: Ryobi One+ är prisvärd och effektiv med bra funktioner som teleskopskaft och vinkelbart trimmerhuvud. Dess balans av pris och prestanda gör den till vinnaren i mellanklassen.

Denna prisvärda trimmer erbjuder hög kvalitet och effektivitet – till ett bra pris! Pris fr. 2000 kr.

Det här är en mycket högkvalitativ och effektiv grästrimmer, den är batteridriven och har automatisk trådmatning och justerbar klippbredd. Här finns även teleskopskaft och trimmerhuvud som går att vinkla i tre lägen och även vridas i 90 grader vilket gör det enklare att trimma i trånga utrymmen samt vid kantklippning. Ett 5,0 Ah One+ batteri och en laddare ingår.

 • Batteri: 5 Ah
 • Effekt: 18 V / 5 Ah
 • Klippbredd: 25 eller 30 cm
 • Vikt: 3,25 kg inkl batteri
4

Dewalt DCM561PB

Dewalt DCM561PB (Utan Batteri) bäst i test trimmer gräs

Mellan

Utmanare

7

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Effektivitet

8

Användarvänlighet

7

Hållbarhet

7.4

Totalpoäng

Motivering: Dewalt DCM561PB är en pålitlig och professionell trimmer med hög komfort. Dock något dyrare och med mindre flexibilitet än Ryobi One+.

Prisvärd och användarvänlig med grym komfort! Pris fr. 1900 kr.

Även i DEWALT DCM561 har vi en imponerande grästrimmer till ett bra pris! Med sin 18V batteridrift och kolborstfria motor erbjuder den grym prestanda och är dessutom väldigt enkel att använda. Vi uppskattar särskilt dom två hastighetskontrollerna som ger flexibilitet för antingen längre körtid eller ökad klippkraft. Skärmens design är både praktisk och ger en bra och enkel överblick. Dessutom ger det vadderade stödhandtaget god komfort under användningen och känns riktigt skönt. Sammantaget är DEWALT DCM561 en pålitlig och professionell grästrimmer som gör trädgårdsarbetet smidigt som tusan, och det för en schysst peng! Batteri köps separat.

 • Tank: 0,4 liter
 • Material: Stål
 • Mått: 98 x 26 x 27 cm
5

Makita DUR181Z

Makita DUR181Z bäst i test billig grästrimmer

Budget

Vinnare

10

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

7

Effektivitet

9

Användarvänlighet

8

Hållbarhet

8.4

Totalpoäng

Motivering: Makita DUR181Z överraskar med hög prestanda till ett lågt pris. Dess användarvänlighet och justerbarhet gör den till en utmärkt budgetvinnare.

Vår vinnare i budgetklassen är även den billigaste trimmern i detta test och bjussar på en riktigt smidig klippupplevelse! Pris fr. 1000 kr.

Om du söker en bra trimmer till ett bra pris har du en skarp kandidat i Makita DUR181Z! Trots sitt låga pris överraskar denna trimmer med sin effektivitet och sina många funktioner. Makita DUR181Z är en enkel och bekväm grästrimmer som gör jobbet. Med sitt robusta handtag, teleskopskaft och justerbara trimmerhuvud erbjuder den en anpassningsbar och smidig klippupplevelse. Vi gillar att trimmern kan justeras i längd för att passa ens behov och att det roterbara trimmerhuvudet gör det lätt att klippa kanter. Dess sladdlösa 18V-design ger dig frihet att röra dig utan begränsningar. Med standardtillbehör som axelrem och trådspole har Makita DUR181Z allt man behöver för att hålla sin trädgård snygg och välskött!

 • Spänning: 18 v
 • Varvtal: 7 800 min⁻
 • Standard ingår: Axelrem, Trådspole, Grästrimmer
6

Wolf-Garten Lycos 300 T

Wolf-Garten Lycos 300 T - billig och bra grästrimmer

Budget

Utmanare

8

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

7

Effektivitet

8

Användarvänlighet

7

Hållbarhet

7.4

Totalpoäng

Motivering: Wolf-Garten Lycos 300 T erbjuder bra värde för pengarna med sin ECO-mode och vridbara huvud. Det är en solid budgetutmanare men når inte upp till Makita DUR181Z:s nivå.

Även vår utmanare i budgetklassen är en riktigt prisvärd trimmer som överraskar med många fördelar och en hög kvalitet, trots sitt låga pris. Pris fr. 1600 kr.

Denna prisvärda men samtidigt effektiva och högkvalitativa trimmer har inte bara ett lågt pris, utan även många fördelar. Denna batteridrivna trimmer kommer dock utan batteri och laddare. Här finns ett ECO-mode som låter dig sänka rotationshastigheten för att spara energi och dryga ut batterikapaciteten. Trimmern har ett vridbart trimmerhuvud, som kan vridas i 180 grader för kantläge. Här ingår plastknivar, så att du kan välja mellan tråd och knivar. Trimmern har även ett ergonomiskt grepp och en låg vikt på 3,8 kg. Batteri och laddare ingår inte vid köp.

 • Spänning 40v
 • Sele medföljer
 • Vikt: 3,8 kg

Köpguide för trimmer

Att köpa trimmer kan verka krångligt eftersom det finns ett väldigt stort utbud, men det är sällan fullt så avancerat som man kan tro. En fördel med det stora utbudet är att det faktiskt går att hitta en modell som passar perfekt, oavsett vilka behov man har. Med det sagt så finns det en del saker som kan vara bra att fundera över, för att hitta det bästa valet. I den utförligare köpguiden längre ned kommer vi att kolla närmare på just detta och fokusera på drivmedel & användningstid, ergonomi & ljudnivå samt användarvänlighet.

När du ska köpa en grästrimmer finns det förstås en hel del som kan vara bra att fundera över. Allt från drivmedel, funktioner, komfort och ljudnivå till storlek, vikt och klippbredd. Vad som är relevant för dig vet bara du själv, och det viktigaste är förstås att fokusera på det som har betydelse i ditt fall. Kanske har du inte behov av några särskilda funktioner och bryr dig inte om ljudnivån, men du vill ha en grästrimmer som är så smidig och lätthanterad som möjligt. Eller också så är det just ljudnivån och komforten som känns viktigast. Här kommer vi att kolla närmare på några av alla saker som kan vara bra att fundera över, nämligen: Drivmedel & användningstid, ergonomi & ljudnivå samt användarvänlighet.

Drivmedel & användningstid

När det gäller drivmedel så finns två, eller egentligen tre, olika alternativ. Det finns bensindrivna och eldrivna modeller, och de eldrivna finns både med sladd eller med batteri. Alla dessa alternativ har förstås sina fördelar, och vilken som passar bäst beror till stor del på hur trimmern ska användas. En bensindriven trimmer är till exempel ofta kraftfullare och effektivare, men även tyngre och klumpigare. De passar framför allt bra för större områden, medan el- eller batteridrivna modeller lämpar sig bäst till mindre områden. De är inte lika kraftfulla men istället är de tysta, smidiga och enkla att använda.

Något annat som är bra att fundera över är användningstiden. Om du väljer en bensindriven trimmer avgörs användningstiden av bensintankens storlek, men med en batteridriven trimmer handlar det istället om hur lång livslängd batteriet har. Med en eldriven trimmer som kopplas till eluttaget har du förstås obegränsad användningstid och behöver inte fundera över detta, vilket förstås kan vara en fördel. Här är nackdelen istället att sladden kan vara i vägen när du arbetar, och du blir beroende av att ha ett eluttag i närheten.

Ergonomi & ljudnivå

Det är förstås viktigt att trimmern är bekväm att använda, eftersom du kanske kommer gå omkring med den en längre stund. Någonting som kan öka både komfort och ergonomi är en låg vikt, men lätta modeller kan istället vara mindre kraftfulla. Något annat som hänger ihop med hur bekväm trimmern är att använda är ljudnivån, även om det kan verka långsamt. En väldigt hög ljudnivå kommer förstås bli besvärande, speciellt om du använder grästrimmern längre stunder. Självklart kan det vara en bra idé att använda hörselskydd när du använder trimmern, men även en låg ljudnivå kan vara en fördel. Tänk också på att det kan vara en bra idé att använda skyddsglasögon eller liknande, något skydd för ögonen helt enkelt, eftersom det kan flyga upp pinnar och liknande som i värsta fall kan träffa – och skada – ögonen.

Användarvänlighet

Självklart kan det vara en fördel om trimmern är användarvänlig, och det finns många saker som kan påverka detta. Det kan till exempel handla om att trimmern är enkel att använda, eller att den har en låg vikt och är bekväm att bära. Praktiska och användbara funktioner kan öka användarvänligheten, och likaså en generös klippbredd eller möjligheten att välja klippbredd. Ta dig gärna tid att fundera över vad som gör trimmern användarvänlig för dig, och vad som är viktigt för just dig.

Avslutande ord inför ditt köp av grästrimmer

En grästrimmer är ett perfekt komplement till gräsklippare, och den kan behövas av många olika anledningar. Det kan vara för att finputsa kanterna på gräsmattan, komma åt längst väggarna eller runt buskarna. Trimmern passar perfekt på svåråtkomliga ställen, där gräsklipparen inte fungerar lika bra, helt enkelt. Med det sagt kan trimmern även användas på större områden, där det av någon anledning är enklare med trimmer. Det kan vara till exempel i backar eller på andra ställen där det är tungt eller svårt att gå med en klumpig gräsklippare. Även om trimmern bärs, till skillnad från gräsklipparen som skjuts på, så kan det på vissa ställen bli tyngre med en gräsklippare när man måste trycka på ordentligt på den tunga gräsklipparen. Trimmern är smidigare och lättare, vilket gör att den ofta passar bra där gräsklipparen inte fungerar lika bra.

Att grästrimmer har blivit ett populärt trädgårdsredskap är förmodligen en anledning till att utbudet av dessa har blivit så stort, och att grästrimmers har utvecklas en hel del. Det stora utbudet är förstås en fördel eftersom det gör att du kan hitta en som passar just dig perfekt, men samtidigt kan det bli smått förvirrande och svårt att veta vilken trimmer som är rätt val. Det kan vara en bra idé att börja med att fundera över vad man behöver, och kanske även vad man föredrar. Fundera till exempel om det är en eldriven, batteridriven eller bensindriven trimmer som är rätt val för dig. Alla dessa har olika fördelar och nackdelar, och de passar bra för olika behov. Utgå från vad du behöver, och välj den grästrimmer som passar just dig bäst.

Vanliga frågor och svar om trimmer

I vårt test blev Grästrimmer Husqvarna 215iL utsedd till bäst i test. Detta då det är en kraftfull och effektiv trimmer med många fördelar.

En trimmer kan behövas där man inte kommer åt med gräsklipparen av någon anledning, till exempel längst gräsmattans kanter eller längst väggar.

Det finns många saker att fundera över när man väljer grästrimmer, och många olika modeller att välja mellan. Utgå från dina behov och kriterier, och välj den trimmer som lämpar sig bäst.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser