Bästa gjutjärnspannan 2022 blev Le Creuset Signature – Bäst i Test

Det finns många fördelar med gjutjärnspannor, till exempel att de håller en riktigt hög kvalitet och ger en väldigt jämn värmefördelning. Det finns dock en hel del olika att välja mellan, och här har vi tagit fram några av de bästa alternativen. Vi kommer även att gå igenom sådant som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en sådan. 

Gjutjärnspanna Bäst i Test 2022 – Hemfaktas lista

I listan nedan hittar du samtliga vinnare och utmanare i premiumklassen, mellanklassen och budgetklassen.

Köpguide för gjutjärnspanna

När du ska köpa en gjutjärnspanna så finns det förstås flera saker som kan vara bra att fundera över. Oavsett vilken stekpanna du köper bör du förstås fundera över sådant som storlek, utformning och så vidare. Skillnaden här är att du redan har valt material, vilket till stor del även innebär att du inte behöver fundera så mycket över egenskaper då dessa hänger ihop med materialet. Det finns dock olika modeller av gjutjärnspannor, vanliga och lättviktiga, och mellan dessa kan egenskaperna variera lite grann. Längre ned hittar du en utförligare köpguide och där går vi igenom storlek, vikt och handtag.

Bästa gjutjärnspannan 2022 – vi listar 6 modeller

Här har vi tagit fram 6 olika gjutjärnspannor i olika storlekar och med olika egenskaper. För att du enkelt ska hitta rätt bland dessa har vi delat upp dem i tre olika kategorier utifrån prisklass: premium, mellan och budget. 

Bäst i test premiumklassen: Le Creuset Signature Stekpanna – bästa gjutjärnspannan 2022

Denna högkvalitativa gjutjärnspanna har en hel del goda egenskaper. Ca pris 2100 kr.

Bäst i test premiumklassen: Le Creuset Signature Stekpanna - bästa gjutjärnspannan 2022

Denna snygga gjutjärnspanna håller en hög kvalitet, och bevarar värmen väl. Förutom ett bekvämt handtag finns även ett öra på andra sidan för enkel avhällning och förflyttning, och pip på två sidor för ännu enklare avhällning. Insidan är emaljerad, vilket gör rengöringen väldigt enkel.

Fördelar

  • Snygg design
  • Hög kvalitet
  • God värmehållning
  • Bekvämt handtag och öra
  • Pip på två sidor
  • Emaljerad insida

Nackdelar

  • Möjligen priset

Specifikation

  • Storlek: 26 cm
  • Längd: 44,2 cm
  • Höjd: 6,1 cm
  • Volym: 2 liter

MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

Utmanare premiumklassen: Nouie Stekpanna Gjutjärn

Det här är en högkvalitativ gjutjärnspanna som samtidigt känns mycket prisvärd. Ca pris 1300 kr.

Utmanare premiumklassen: Nouie Stekpanna Gjutjärn

Med alla sina goda egenskaper och stora fördelar känns denna högkvalitativa gjutjärnspanna mycket prisvärd. Den har ett handtag av borstat rostfritt stål, kan användas i ugnen, är kompatibel med alla värmekällor, är förbehandlad och redo för användning. Detta är en gjutjärnspanna som känns lyxig, och som har en snygg design.

Fördelar

  • Hög kvalitet
  • Prisvärd
  • Handtag av borstat rostfritt stål
  • Ugnssäker
  • För alla värmekällor
  • Lyxig design

Nackdelar

  • Inga nackdelar

Specifikation

  • Storlek: 28 cm
  • Vikt: 2490 gram

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test mellanklassen: Mareld Gjutjärnspanna – prisvärd gjutjärnspanna

Det här är en riktigt prisvärd gjutjärnspanna som trots sitt låga pris har många fördelar. Ca pris 500 kr.

Bäst i test mellanklassen: Mareld Gjutjärnspanna - prisvärd gjutjärnspanna

Denna högkvalitativa och prisvärda gjutjärnspanna ger en effektiv och jämn värmefördelning över hela pannan, och den passar på alla värmekällor. Den snygga designen gör att den passar perfekt även för servering, och den klarar höga temperaturer.

Fördelar

  • Hög kvalitet
  • Mycket prisvärd
  • Effektiv och jämn värmefördelning
  • För alla värmekällor
  • Snygg design
  • Klarar höga temperaturer

Nackdelar

  • Inga nackdelar

Specifikation

  • Storlek: 29 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare mellanklassen: Victoria Gjutjärnspanna Med Handtag

Även detta är en riktigt prisvärd gjutjärnspanna som imponerar med sina många fördelar, trots det låga priset. Ca pris 500 kr.

Utmanare mellanklassen: Victoria Gjutjärnspanna Med Handtag

Denna högkvalitativa och snygga gjutjärnspanna har en annorlunda design, den har nämligen inget vanligt handtag utan öron på båda sidorna som gör den enkel att förflytta. Det finns även två pipar för enkel avhällning. Denna panna är tillverkad av återvunnet och högkvalitativt gjutjärn, och förbehandlad med 100 procent belgisk linfröolja.

Fördelar

  • Hög kvalitet
  • Snygg design
  • Två öron
  • Två pipar
  • Mycket prisvärd

Nackdelar

  • Inga nackdelar

Specifikation

  • Storlek: 33 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test budgetklassen: Anders Petter Stenfors Stekpanna – billigaste gjutjärnspannan i vårt test

Om man bara behöver en mindre stekpanna kan denna prisvärda gjutjärnspanna vara helt rätt val. Ca pris 300 kr.

Bäst i test budgetklassen: Anders Petter Stenfors Stekpanna - billigaste gjutjärnspannan i vårt test

Den här smidiga lilla gjutjärnspannan är ett bra val när man bara behöver en mindre stekpanna. Denna panna ger en snabb och jämn värmefördelning, och har två pipar för avhällning. Stekpannan har en oljad finish med sojaolja, och den har en praktisk ögla i handtaget för upphängning.

Fördelar

  • Smidig storlek
  • Snabb och jämn värmefördelning
  • Två pipar
  • Oljad med sojaolja
  • Ögla i handtaget för upphängning

Nackdelar

  • Inga nackdelar

Specifikation

  • Storlek: 20 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare budgetklassen: Satake Stekpanna Lättviktsgjutjärn – billig och bra gjutjärnspanna

Även detta är en riktigt prisvärd gjutjärnspanna, med en låg vikt. Ca pris 300 kr.

Utmanare budgetklassen: Satake Stekpanna Lättviktsgjutjärn - billig och bra gjutjärnspanna

Denna snygga gjutjärnspanna har en lägre vikt och en snygg design, men den har också många fördelar från en vanlig gjutjärnspanna – som jämn värmefördelning. Den låga vikten gör den enkel att hantera, och den har en knottrig stekyta som förhindrar fastbränning. Den har en non stick-yta, kan diskas i diskmaskinen och kan användas med alla typer av redskap oavsett material.

Fördelar

  • Snygg design
  • Låg vikt
  • Knottrig stekyta
  • Kan diskas i diskmaskin
  • Kan användas med alla redskap

Nackdelar

  • Inga nackdelar

Specifikation

  • Storlek: 24 cm
  • Vikt: 1,3 kg

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Köpguide för gjutjärnspanna

En gjutjärnspanna har många fördelar, och är kanske framför allt ett bra val för den som vill ha en stekpanna som kan hänga med riktigt länge. Det kan vara en riktigt bra investering eftersom man med stor sannolikhet inte kommer att behöva byta ut stekpannan, förutsatt att man tar hand om den på rätt sätt.

Det finns dock en hel del olika gjutjärnspannor att välja mellan – i olika storlekar, med olika utformningar och till viss del med olika egenskaper. Även priset kan förstås variera en hel del, och det finns såväl billigare som dyrare modeller. Här kommer vi att gå igenom några saker som kan vara bra att fundera lite extra över när man ska köpa en gjutjärnspanna: storlek, vikt och handtag.

Storlek

Det finns gjutjärnspannor i många olika storlekar, även om 18 till 36 tum är vanligt – och alla storlekar däremellan. Det finns dock även mindre gjutjärnspannor, som passar bra att servera i. Vilken storlek som är rätt val är förstås svårt att säga, det beror helt på vad du behöver. Om du lagar mycket mat, till en större familj eller till matlådor, så kan förstås en större panna behövas. Bor man ensam kan det kanske vara onödigt med en allt för stor panna istället.

Självklart bör man även tänka på hur stora plattor man har, och anpassa stekpannans storlek efter dessa. En för stor stekpanna för plattan innebär att värmefördelningen blir ojämn, eftersom plattan helt enkelt inte räcker till för att värma upp stekpannan jämnt. Börja därför gärna med att ta reda på hur stor gjutjärnspanna som passar på spisen, och utgå från det när du gör ditt val.

Vikt

Gjutjärnspannor är ofta väldigt tunga och klumpiga, det bör man vara beredd på när man köper en sådan. Även om det kan kännas klumpigt att flytta dem, så är det faktiskt oftast värt det. Gjutjärnspannor har nämligen en tjockare botten, som ger en jämn värmefördelning, och de håller också en riktigt hög kvalitet.

Det finns även lättviktiga gjutjärnspannor, som är framtagna för att ge en gjutjärnpannas fördelar men utan den höga vikten. Det är dock viktigt att tänka på att en lägre vikt även innebär en tunnare botten, vilket visserligen gör att uppvärmningen går snabbare, men värmefördelningen blir sämre. Kvaliteten är inte heller fullt lika hög som hos en vanlig gjutjärnspanna.

Här får man helt enkelt fundera över vad som är viktigast. Om man av någon anledning har svårt att lyfta lite tyngre föremål, men gärna vill ha en gjutjärnspanna, så kan en med låg vikt vara att föredra. I annat fall kan det vara värt att välja en vanlig, tyngre modell för att få den höga kvaliteten och den jämna värmefördelningen.

Handtag

Handtaget på gjutjärnspannan är oftast av samma material som resten av pannan, det vill säga gjutjärn. Det är dock inte alltid så utan handtaget kan ha många andra material – till exempel metall, trä eller plast. Gjutjärnspannor tål höga temperaturer och är därför ugnståliga, men det är inte alltid handtaget gör det. Vill man använda pannan i ugnen bör man välja en panna helt i gjutjärn, eller med metallhandtag. Handtag av trä kan spricka i ugnen, och plast kan smälta.

Många gjutjärnspannor har även ett extra handtag på andra sidan, eller snarare ett öra, för att göra det enklare att lyfta stekpannan. Detta gäller framför allt lite större gjutjärnspannor och de som inte är lättviktiga, just eftersom dessa är tyngre och klumpigare att lyfta. Ett extra handtag kan förstås vara en stor fördel, eftersom det blir betydligt enklare att förflytta pannan.

Avslutande ord inför ditt köp av gjutjärnspanna

Gjutjärnspannor har många fördelar. De håller i flera generationer, om de sköts på rätt sätt. De tål även höga temperaturer, vilket gör att de kan användas i ugnen. De tål alla redskap, oavsett material, och ger en jämn värmefördelning. Dessutom tillför de en hälsosam mängd järn till maten, och många maträtter får en godare smak av järnet, till exempel kött. Livsmedel med en högre syrlighet kan dock få otrevligare smak.

För att gjutjärnspannan ska hålla länge är det som sagt viktigt att sköta den på rätt sätt. Generellt är detta enkelt, och oftast räcker det med regelbunden rengöring efter användning. Man bör dock aldrig diska den i diskmaskinen eller med diskmedel, utan endast med varmt vatten. Den naturliga non stick-beläggningen på gjutjärnspannan gör att det sällan fastnar mat, och att den blir enkel att rengöra.

Med det sagt kan det förstå krävas en grundligare rengöring ibland. Då finns det smidiga sätt att göra detta på också. Ett sätt är att lägg in den i en kall ugn, och sätta på ugnen på 250 grader. Man låter sedan gjutjärnspannan stå där i ett par timmar, sedan stänger man av ugnen och låter stekpannan stå kvar och svalna. Efter det kan man ta ut den och borsta bort matresterna med en torr och hård borste.

Ett annat sätt att rengöra gjutjärnspannan mer grundligt är att häll i salt så det täcker hela botten. Därefter skrubbar man med en mjuk rengörinssvamp, med plattan på, så att matresterna lossnar. Sedan sköljer man helt enkelt med vatten, och torkar pannan med papper. Smörj sedan in pannan med olja, så att den får tillbaka sin fina yta.

Det är viktigt att låta gjutjärnspannan torka innan man ställer undan den, eftersom det annars kan bildas rost. Det räcker att torka ur den med hushållspapper, men man kan även låta den stå och torka på eftervärmen på plattan. Om det ändå bildas rost så går det att ta bort detta. Börja då med en grundlig rengöring, och ta bort rosten med stålull. Därefter behöver pannan brännas in på nytt.

Just inbränning talar man mycket om när det gäller gjutjärnspannor. Detta är för att inbränning ger den naturliga non stick-beläggning, och det är denna som kan försvinna om man diskar den i diskmaskin eller med diskmedel. Detta innebär förstås att man kan råka ta bort denna beläggning, och då kan man behöva bränna in den igen. De flesta gjutjärnspannor är dock redan inbrända när man köper dem, men det kan som sagt bli så att man behöver bränna in pannan igen. Om den blir grå eller om maten bränner fast så är detta tecken på att det behövs.

När du ska bränna in pannan så börjar du med att diska den som vanligt, med enbart varmt vatten. Låt den sedan torka på plattan, på svag värme. Därefter smörjer du in den med olja med hjälp av hushållspapper, och låter den sedan stå på plattan igen, men nu med hög värme. När oljan har absorberats så smörjs den in igen med ny olja. Fortsätt med detta tills gjutjärnspannan inte längre suger åt sig fettet, då är den mättad. Låt pannan svalna och torka sedan bort fettet som blivit kvar.

Vanliga frågor och svar om gjutjärnspanna

Vilken är den bästa gjutjärnspanna som blev bäst i test 2022?

I vårt test av gjutjärnspannor blev Le Creuset Signature Stekpanna utsedd till bäst i test. Det här är en riktigt högkvalitativ gjutjärnspanna med många goda egenskaper.

Hur diskar man en gjutjärnspanna?

En gjutjärnspanna ska inte diskas i diskmaskin, och inte heller med diskmedel. Det räcker med att rengöra den med varmt vatten, och vid behov kan man göra en grundligare rengöring med uppvärmning.

Vad använder man en gjutjärnspanna till?

En gjutjärnspanna fungerar på samma sätt som vilken annan stekpanna som helst, och kan användas till det mesta. Mat med hög syrlighet kan dock få en sämre smak, men till exempel köttbitar får istället få en godare smak.

En gjutjärnspanna har lång hållbarhet och ger en jämn värmefördelning. Det finns dock många att välja mellan, och här hittar du bästa gjutjärnspannan.

Josefine Andersson

Jag heter Josefine Andersson, och jag älskar att testa olika produkter - och skriva om dem. Som förälder har jag stor erfarenhet av diverse barnprodukter och leksaker, men jag är även intresserad av hälsa och skönhet och många andra produkter.

Lämna en kommentar