Bäst i test: Gjutjärnspanna – låt dig knockas av dessa pannor!

Som slagträ, spade, till stekning och bryning – oavsett vad du använder din gjutjärnspanna till, är det viktigt att den är av hög kvalité. Därför har Hemfakta, som värnar om både dina behov och gjutjärnspannans överlevnad, tagit fram de bästa pannorna på marknaden.

Våra experter har kokat, värmt, undersökt och läst argument för att tillslut landa i sex prima gjutjärnspannor i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

Bästa gjutjärnspannorna 2023

Vilken är då den bästa gjutjärnspannan? Juryn är enhällig! Skeppshult Traditional från kategorin Mittemellan blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

Le Creuset gjutjärnspanna

Bevarar smak, fukt och näringsämnen och kräver mindre kryddning! Pris fr. 1.600 kr.

Le-Creuset-Gjutjarn-Stekpanna-28cm-Bast-i-test

Vad har vi här om inte en magisk panna som garanterar en matlagning på toppnivå! Den sprider värmen jämnt, bevarar både smaker, näringsämnen och fukt och gör dig således till en mästare i köket. Det ergonomiska hjälphandtaget och trähandtaget gör dessutom att du minimerar risken att bränna dig. Den har en inbyggd emalj som skapar en naturlig patina vilket i sin tur fungerar som en non-stick-yta. Dessutom kräver den mindre kryddning. Med en diameter på 28 cm och en ögla för upphängning, kommer Le Creuset-pannan snart vara din nya favorit i köket!

 • Finns i flera olika färger
 • Finns i flera storlekar

Specifikationer: 

 • Kompatibel för induktion: Ja
 • Materialspecifikation: Gjutjärn med emalj
 • Diameter: 28 
 • Material handtag: Trä

Pris och mer information:

 

Utmanare Lyxklassen: Combekk Gjutjärnspanna – återvunnen stekpanna! 

Återvunnen och användarvänlig stekpanna! Pris fr. 1.000 kr.

Combekk-gjutjärnspanna-28cm-bast-i-test.

Combekk’s rejäla stekpanna i gjutjärn är den perfekta pannan för dig som älskar att laga mat med minsta möjliga energi. Den värms upp snabbt och sprider värmen jämnt. Handtaget är tillverkat i FSC-certifierat trä för ett bekvämt och värmesäkert grepp. Våra hjärtan slår lite extra för denna pannas återvunna material. Varje gjutjärnspanna är nämligen återvunnen och kommer med en unik historia. Vissa kommer från en bro och andra från en byggnad, en tågräls eller ett gammalt fordon. Den är kompatibel med alla värmekällor, inklusive induktion.

Specifikationer: 

 • Kompatibel för induktion: Ja
 • Materialspecifikation: Emaljerat gjutjärn
 • Diameter: 28
 • Material handtag: Trä

Pris och mer information:

 

Bäst i test: Mittemellan

Vinnare Mellanklassen: Skeppshult Traditional Stekpanna – Bästa gjutjärnspannan 2023! 

Suverän panna för ett suveränt pris! Pris fr. 899 kr. 

Skeppshult-Traditional-gjutjärnspanna-28-cm-bast-i-test

Oj oj oj, testets mest prisvärda testvinnare och därmed Bäst i test! Skeppshults rejäla gjutjärnspanna kan, vid rätt behandling, bli en livslång kökskompis. Den har en naturlig non-stickyta av svensk ekologisk rapsolja som bara blir bättre med tiden, och den kan användas på alla värmekällor – från öppen eld till induktion. Dessutom krävs det minimalt med fett när pannan blivit ordentligt infettad. Botten är 5 mm tjock och ger en jämn stekyta, och handtaget i bok gör den säker att hantera. Varje detalj gjuts i unika sandformar i Skeppshults gjuteri i småländska skogarna och kanterna slipas för hand, vilket gör varje produkt unik. Som alltid med Skeppshults pannor kommer den med en 25 års gjutjärnsgaranti. En toppenpanna, helt enkelt! 

 • Finns i storlekarna 18 till 28 cm 

Specifikationer: 

 • Kompatibel för induktion: Ja
 • Materialspecifikation: Gjutjärn
 • Diameter: 28 
 • Material handtag: Trä (bok)

Pris och mer information:

 

Utmanare Mellanklassen: Ronneby Bruk Ultra Light Pro Stekpanna – lätt gjutjärnspanna!

Väger hälften så mycket som andra gjutjärnspannor! Pris fr. 750 kr.

Ronneby-Bruk-Ultra-Light-Pro-gjutjärnspanna-30cm-Bast-i-test

Vill du slippa ofrivillig biceps-träning är det Ronneby Bruks lätta gjutjärnspanna du vill åt. Den är tillverkad av samma material som de traditionella, tunga gjutjärnspannorna men kommer med en twist – Ronneby Bruk har nämligen utvecklat en gjutningsteknik som gör pannan lätt som en fjäder samtidigt som den bibehåller samma, fina stekande egenskaper som en tungviktare. Ett plus är att den tål höga ugnstemperaturer! 

 • Vikt: ca 1,9 kg. 
 • Finns i storlekarna 24 till 30 cm 

Specifikationer: 

 • Kompatibel för induktion: Ja
 • Materialspecifikation: Gjutjärn
 • Diameter: 30
 • Material handtag: Smidesskaft

Pris och mer information:

 

Bäst i test: Budget

Vinnare Budget: Lodge Gjutjärn Stekpanna

Testets billigaste gjutjärnspanna! Pris fr. 430 kr.

 

Lodge-Gjutjarn-Stekpanna-26cm-bast-i-test billig gjutjärnspanna

Får det lov att vara en gjutjärnspanna från Lodge Cast Iron? Förståeligt, det är väl vad alla coola kockar använder nuförtiden. Marhta Stewart kallade den t.om för “det utlimata köksverktyget” 2008 – och vilka är vi att inte lyssna på henne? Dess storlek gör det möjigt för dig att använda den till både stekning och ugnsbakning, och dessutom fungerar den på och i alla typer av värmekällor. Som toppen på moset levereras den redan instekt och klar!

 • Finns i storlekarna 16,5 till 26 cm

Specifikationer: 

 • Kompatibel för induktion: Ja
 • Materialspecifikation: Inbränt gjutjärn
 • Diameter: 26
 • Material handtag: Gjutjärn

Pris och mer information:

 

Utmanare Budget: Ronneby Bruk Maestro Stekpanna

Förinbränd gjutjärnspanna som gör matlagningen enkel! Pris fr. 499 kr.

Ronneby-Bruk-Maestro-Stekpanna-28cm-bast-i-test

Ja men här kommer en stekpanna utan krångel! Här får du 28 cm i dimater med rundad kant som gör det enkelt att vända på varenda pannkaka som kommer i din väg! Det brunlaserade skaftet av bokträ ger pannan ett snyggt utseende och en naturlig känsla när du håller i den. Matlagning med den här pannan är dessutom inte bara enkel, det ger också dina rätter ett nyttigt järntillskott. Pannan från Ronneby är inbränd med KRAV-märkt rapsolja och väger ca. 3.1 kg – vilket gör den både stabil och hållbar. Sist men inte minst är den tillverkad av återvinningsbart material, så att du kan laga mat med gott samvete! 

 

 • Finns från 18 till 28 cm 

Specifikationer: 

 • Kompatibel för induktion: Ja
 • Materialspecifikation: Gjutgjärn 
 • Diameter: 28
 • Material handtag: Betsat bokträ

Pris och mer information:

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev Skeppshult Traditional Stekpanna testvinnare tack vare kombinationen prisvärdhet och funktion. Skeppshults panna är helt enkelt den mest prisvärda gjutjärnspannan sett till hur bra och tålig den är. Den har en extremt bra livslängd, naturlig non-stickyta och kan användas på alla värmekällor. Extra plus är handtaget i bokträ, som underlättar användning och som minskar risken för värmerelaterade olyckor.

I jakten på den bästa gjutjärnspannan har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild som möjligt av vad som faktiskt skiljer den stekpannal som är bäst från den som inte är det. När det kommer till pannor av gjutjärn är prisvänlighet, material och funktionalitet avgörande komponenter. Med de sex stekpannor vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken, oavsett vilken du väljer.

Köpguide för gjutjärnspanna

En gjutjärnspanna har många fördelar, och är kanske framför allt ett bra val för den som vill ha en stekpanna som kan hänga med riktigt länge. Det kan vara en riktigt bra investering då du med stor sannolikhet inte kommer behöva byta ut stekpannan, förutsatt att du tar hand om den på rätt sätt.

Det finns dock en hel drös olika gjutjärnspannor att välja mellan. De finns i olika storlekar, med olika utformningar och till viss del med olika egenskaper. Även priset kan variera en hel del. Här går vi igenom några saker som kan vara bra att fundera lite extra över när du ska köpa en gjutjärnspanna: storlek, vikt och handtag.

Storlek gjutjärnspanna 

Det finns gjutjärnspannor i många olika storlekar – även om storlekar mellan 18 till 36 tum är absolut vanligast. Det finns dock mindre gjutjärnspannor, som exempelvis passar bra att servera i. Vilken storlek du ska välja är förstås svårt att säga – det beror ju på vad du behöver. Om du lagar mycket mat, till en större familj eller till matlådor, så kan förstås en större panna behövas.

Du bör även tänka på hur stora plattor du har, och anpassa stekpannans storlek efter dessa. En för stor stekpanna för plattan innebär att värmefördelningen blir ojämn, eftersom plattan helt enkelt inte räcker till för att värma upp stekpannan jämnt. Börja därför gärna med att ta reda på hur stor gjutjärnspanna som passar på spisen, och utgå från det när du gör ditt val.

Vikt

Gjutjärnspannor är ofta väldigt tunga och klumpiga – det bör du vara beredd på när du ska köpa en. Även om det kan kännas klumpigt att flytta dem, så är det faktiskt oftast värt det. Gjutjärnspannor har nämligen en tjockare botten som ger en jämn värmefördelning, och de håller också en riktigt hög kvalitet.

Det finns även lättviktiga gjutjärnspannor. Det är dock viktigt att tänka på att en lägre vikt även innebär en tunnare botten, vilket visserligen gör att uppvärmningen går snabbare, men värmefördelningen blir sämre. Kvaliteten är inte heller fullt lika hög som hos en vanlig gjutjärnspanna.

Här får du helt enkelt fundera på vad som är viktigast. Om du av någon anledning har svårt att lyfta tyngre föremål, men gärna vill ha en gjutjärnspanna, så kan en med låg vikt vara att föredra. I annat fall kan det vara värt att välja en vanlig, tyngre modell för att få den höga kvaliteten och den jämna värmefördelningen.

Handtag

Handtaget på gjutjärnspannan består antingen av gjutjärn eller material som metall, trä och plast. Gjutjärnspannor tål höga temperaturer och är därför ugnståliga, men det är inte alltid handtaget gör det. Vill man använda pannan i ugnen bör man välja en panna helt i gjutjärn, eller med metallhandtag. Handtag av trä kan spricka i ugnen och plast kan smälta.

Många gjutjärnspannor har även ett extra handtag på andra sidan, eller snarare ett öra, för att göra det enklare att lyfta stekpannan. Detta gäller framför allt lite större gjutjärnspannor och de som inte är lättviktiga, just eftersom dessa är tyngre och klumpigare att lyfta. Ett extra handtag kan vara en stor fördel, eftersom det blir betydligt enklare att flytta pannan.

Rengöra en gjutjärnspanna

För att gjutjärnspannan ska hålla länge är det viktigt att sköta den på rätt sätt. Generellt är detta enkelt – oftast räcker det med regelbunden rengöring efter användning. Man bör dock aldrig diska den i diskmaskinen eller med diskmedel, utan enbart med varmt vatten. Den naturliga non stick-beläggningen på gjutjärnspannan gör att det sällan fastnar mat och att den blir enkel att rengöra.

Med det sagt kan det förstå krävas en grundligare rengöring ibland. Då finns det en del smidiga sätt att ta till. Ett sätt är att lägga in den i en kall ugn för att sedan sätta ugnen på 250 grader. Man låter sedan gjutjärnspannan stå där i ett par timmar innan man stänger av ugnen och låter stekpannan stå kvar och svalna. Efter det kan man ta ut den och borsta bort matresterna med en torr och hård borste.

Ett annat sätt att rengöra gjutjärnspannan mer grundligt är att täcka botten med salt. Därefter skrubbar man med en mjuk rengörinssvamp, samtidigt som plattan är på, vilket gör att matresterna lossnar. Sedan sköljer man den helt enkelt med vatten och torkar den med papper. Smörj sedan in pannan med olja, så att den får tillbaka sin fina yta.

För att undvika rosbildning är det viktigt att låta gjutjärnspannan torka innan man ställer undan den. Det räcker att torka ur den med hushållspapper, men man kan även låta den stå och torka på eftervärmen på plattan. Om det ändå bildas rost så går det att ta bort detta. Börja då med en grundlig rengöring, och ta bort rosten med stålull. Därefter behöver pannan brännas in på nytt.

Bränna in en gjutjärnspanna

Just inbränning talar man mycket om när det gäller gjutjärnspannor. Detta då inbränning ger den naturliga non stick-beläggningen. Många gjutjärnspannor är redan inbrända vid inköp, men ibland kan man behöva fixa det själv. Om pannan blir grå eller maten fastnar, brukar man behöva

När du ska bränna in pannan så börjar du med att diska den som vanligt, med enbart varmt vatten. Låt den sedan torka på plattan, på svag värme. Därefter smörjer du in den med olja med hjälp av hushållspapper, och låter den sedan stå på plattan igen, men nu med hög värme. När oljan har absorberats så smörjs den in igen med ny olja. Fortsätt med detta tills gjutjärnspannan inte längre suger åt sig fettet, då är den mättad. Låt pannan svalna och torka sedan bort fettet som blivit kvar.

Vanliga frågor och svar om gjutjärnspanna

Vilken är den bästa gjutjärnspannan 2023?

I vårt test av gjutjärnspannor blev Skeppshult Traditional Stekpanna testvinnare tack vare kombinationen prisvärdhet och funktion. Den har en extremt bra livslängd, naturlig non-stickyta och kan användas på alla värmekällor.

Hur diskar man en gjutjärnspanna?

En gjutjärnspanna ska inte diskas i diskmaskin, och inte heller med diskmedel. Det räcker med att rengöra den med varmt vatten, och vid behov kan man göra en grundligare rengöring med uppvärmning.

Vad använder man en gjutjärnspanna till?

En gjutjärnspanna fungerar på samma sätt som vilken annan stekpanna som helst, och kan användas till det mesta. Mat med hög syrlighet kan dock få en sämre smak, men till exempel köttbitar får istället få en godare smak.

Matilda Habbe

Kreativ copywriter, medveten prylnörd och inbiten second hand-fantast som skriver det absolut bästa om det mesta och för de flesta. Här på Hemfakta är mitt ack så viktiga uppdrag att guida dig genom prylarnas värld! E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar