Laga mat med en gjutjärnspanna bäst i test som erbjuder alla fördelar med detta material. Vi har testat och jämfört för att hitta de allra bästa gjutjärnspannorna och för att visa dig mer om deras unika egenskaper så att det blir lättare för dig att köpa pannan.
Lyx
8.6
Mellan
9
Budget
8.4
Som slagträ, spade, till stekning och bryning – oavsett vad du använder din gjutjärnspanna till, är det viktigt att den är av hög kvalité. Därför har Hemfakta, som värnar om både dina behov och gjutjärnspannans överlevnad, tagit fram de bästa pannorna på marknaden.
Våra experter har kokat, värmt, undersökt och läst argument för att tillslut landa i sex prima gjutjärnspannor i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.
I vårt test blev Skeppshult Traditional Stekpanna testvinnare tack vare kombinationen prisvärdhet och funktion. Skeppshults panna är helt enkelt den mest prisvärda gjutjärnspannan sett till hur bra och tålig den är. Den har en extremt bra livslängd, naturlig non-stickyta och kan användas på alla värmekällor. Extra plus är handtaget i bokträ, som underlättar användning och som minskar risken för värmerelaterade olyckor.
I jakten på den bästa gjutjärnspannan har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild som möjligt av vad som faktiskt skiljer den stekpannal som är bäst från den som inte är det. När det kommer till pannor av gjutjärn är prisvänlighet, material och funktionalitet avgörande komponenter. Med de sex stekpannor vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken, oavsett vilken du väljer.
En gjutjärnspanna har många fördelar, och är kanske framför allt ett bra val för den som vill ha en stekpanna som kan hänga med riktigt länge. Det kan vara en riktigt bra investering då du med stor sannolikhet inte kommer behöva byta ut stekpannan, förutsatt att du tar hand om den på rätt sätt.
Det finns dock en hel drös olika gjutjärnspannor att välja mellan. De finns i olika storlekar, med olika utformningar och till viss del med olika egenskaper. Även priset kan variera en hel del. Här går vi igenom några saker som kan vara bra att fundera lite extra över när du ska köpa en gjutjärnspanna: storlek, vikt och handtag.
Det finns gjutjärnspannor i många olika storlekar – även om storlekar mellan 18 till 36 tum är absolut vanligast. Det finns dock mindre gjutjärnspannor, som exempelvis passar bra att servera i. Vilken storlek du ska välja är förstås svårt att säga – det beror ju på vad du behöver. Om du lagar mycket mat, till en större familj eller till matlådor, så kan förstås en större panna behövas.
Du bör även tänka på hur stora plattor du har, och anpassa stekpannans storlek efter dessa. En för stor stekpanna för plattan innebär att värmefördelningen blir ojämn, eftersom plattan helt enkelt inte räcker till för att värma upp stekpannan jämnt. Börja därför gärna med att ta reda på hur stor gjutjärnspanna som passar på spisen, och utgå från det när du gör ditt val.
Gjutjärnspannor är ofta väldigt tunga och klumpiga – det bör du vara beredd på när du ska köpa en. Även om det kan kännas klumpigt att flytta dem, så är det faktiskt oftast värt det. Gjutjärnspannor har nämligen en tjockare botten som ger en jämn värmefördelning, och de håller också en riktigt hög kvalitet.
Det finns även lättviktiga gjutjärnspannor. Det är dock viktigt att tänka på att en lägre vikt även innebär en tunnare botten, vilket visserligen gör att uppvärmningen går snabbare, men värmefördelningen blir sämre. Kvaliteten är inte heller fullt lika hög som hos en vanlig gjutjärnspanna.
Här får du helt enkelt fundera på vad som är viktigast. Om du av någon anledning har svårt att lyfta tyngre föremål, men gärna vill ha en gjutjärnspanna, så kan en med låg vikt vara att föredra. I annat fall kan det vara värt att välja en vanlig, tyngre modell för att få den höga kvaliteten och den jämna värmefördelningen.
Handtaget på gjutjärnspannan består antingen av gjutjärn eller material som metall, trä och plast. Gjutjärnspannor tål höga temperaturer och är därför ugnståliga, men det är inte alltid handtaget gör det. Vill man använda pannan i ugnen bör man välja en panna helt i gjutjärn, eller med metallhandtag. Handtag av trä kan spricka i ugnen och plast kan smälta.
Många gjutjärnspannor har även ett extra handtag på andra sidan, eller snarare ett öra, för att göra det enklare att lyfta stekpannan. Detta gäller framför allt lite större gjutjärnspannor och de som inte är lättviktiga, just eftersom dessa är tyngre och klumpigare att lyfta. Ett extra handtag kan vara en stor fördel, eftersom det blir betydligt enklare att flytta pannan.
För att gjutjärnspannan ska hålla länge är det viktigt att sköta den på rätt sätt. Generellt är detta enkelt – oftast räcker det med regelbunden rengöring efter användning. Man bör dock aldrig diska den i diskmaskinen eller med diskmedel, utan enbart med varmt vatten. Den naturliga non stick-beläggningen på gjutjärnspannan gör att det sällan fastnar mat och att den blir enkel att rengöra.
Med det sagt kan det förstå krävas en grundligare rengöring ibland. Då finns det en del smidiga sätt att ta till. Ett sätt är att lägga in den i en kall ugn för att sedan sätta ugnen på 250 grader. Man låter sedan gjutjärnspannan stå där i ett par timmar innan man stänger av ugnen och låter stekpannan stå kvar och svalna. Efter det kan man ta ut den och borsta bort matresterna med en torr och hård borste.
Ett annat sätt att rengöra gjutjärnspannan mer grundligt är att täcka botten med salt. Därefter skrubbar man med en mjuk rengörinssvamp, samtidigt som plattan är på, vilket gör att matresterna lossnar. Sedan sköljer man den helt enkelt med vatten och torkar den med papper. Smörj sedan in pannan med olja, så att den får tillbaka sin fina yta.
För att undvika rosbildning är det viktigt att låta gjutjärnspannan torka innan man ställer undan den. Det räcker att torka ur den med hushållspapper, men man kan även låta den stå och torka på eftervärmen på plattan. Om det ändå bildas rost så går det att ta bort detta. Börja då med en grundlig rengöring, och ta bort rosten med stålull. Därefter behöver pannan brännas in på nytt.
Just inbränning talar man mycket om när det gäller gjutjärnspannor. Detta då inbränning ger den naturliga non stick-beläggningen. Många gjutjärnspannor är redan inbrända vid inköp, men ibland kan man behöva fixa det själv. Om pannan blir grå eller maten fastnar, brukar man behöva
När du ska bränna in pannan så börjar du med att diska den som vanligt, med enbart varmt vatten. Låt den sedan torka på plattan, på svag värme. Därefter smörjer du in den med olja med hjälp av hushållspapper, och låter den sedan stå på plattan igen, men nu med hög värme. När oljan har absorberats så smörjs den in igen med ny olja. Fortsätt med detta tills gjutjärnspannan inte längre suger åt sig fettet, då är den mättad. Låt pannan svalna och torka sedan bort fettet som blivit kvar.
I vårt test av gjutjärnspannor blev Skeppshult Traditional Stekpanna testvinnare tack vare kombinationen prisvärdhet och funktion. Den har en extremt bra livslängd, naturlig non-stickyta och kan användas på alla värmekällor.
En gjutjärnspanna ska inte diskas i diskmaskin, och inte heller med diskmedel. Det räcker med att rengöra den med varmt vatten, och vid behov kan man göra en grundligare rengöring med uppvärmning.
En gjutjärnspanna fungerar på samma sätt som vilken annan stekpanna som helst, och kan användas till det mesta. Mat med hög syrlighet kan dock få en sämre smak, men till exempel köttbitar får istället få en godare smak.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡