Bäst i test: Gåstol – Gåstolar för vingliga barn!

Gåstolen – denna omtvistade mackapär! Vissa väljer att helt skippa den medan andra använder den lite då och då, och vad du väljer – ja det är ju din ensak! Det vi vet är att en gåstol kan vara en rolig och händelserik upplevelse både för dig och din lilla knodd – tänk bara på alla de stora ögonblicken som väntar när ditt barn tar sina första stapplande steg och upptäcker världen på egen hand! Här har vi tagit fram årets bästa gåstolar – för din rätt att bestämma själv! 

Våra vingliga experter har klappat och känt, researchat och läst argument för att tillslut landa i årets bästa gåstolar. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

Bästa gåstolen 2023

Så vilken är den bästa gåstolen? Juryn är enhällig! Baby Einstein Sea & Explore Walker från kategorin Lyx blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

Bäst i test Lyxklassen: Baby Einstein Sea & Explore Walker Gåstol

En pedagogisk gåstol som stimulerar barnets alla sinnen! Pris fr. 900 kr.

Baby-Einstein-Sea-Explore-Walker-bast-i-test-gastol-

Här kommer en rolig, pedagogisk och smart gåstol från Baby Einstein. Den här gåstolen går att ställa in i tre olika höjder för att barnets fossingar aldrig ska behöva lämna golvet, oavsett hur lång hen blir. Den är ergonomisk utformad med en mjuk sits och hög rygg vilket ger ditt barn både stöd och komfort. Framför barnet finns alltifrån blinkande ljus, diverse ljud och flera sånger vilket stimulerar barnets alla sinnen. Dessutom går det att ta bort själva lekstationen, så att den enbart fungerar som en leksak och inte som en gåstol.

Specifikationer: 

 • Material: Plast
 • Ålder: Från 6 månader
 • Batterier: 3 AA-batterier ingår

Här är dom billigaste återförsäljarna:

 

Utmanare lyxklassen: BabyDan Gåstol

Kan användas som gåstol, lekbord och matplats! Pris fr. 1000 kr.

BabyDan-Gastol-lara-ga-stol-bast-i-test.

Här har vi en URGULLIG gåstol från BabyDan, utsmyckad med söta elefanter. Denna fantastiska mackapär kan användas som både gåstol, lekbord och matplats, vilket gör den väldigt prisvärd. På instrumentbrädan stimuleras barnets alla sinnen med hjälp av musik, ljus och lek, vilken också enkelt kan tas bort från gåstolen för rengöring. Gåstolen och dess säte är robust och gör ett ergonomiskt stöd till barnet, och stolen går dessutom att vända. Stolen kan höjdjusteras i tre olika lägen samt fällas ihop helt. Dessutom har hjulen en gummibeläggning som skyddar ditt dyrbara golv!

PS: Gåstolen ska användas i högst 20 minuter åt gången, och barnets fossingar ska alltid röra golvet.

 • Hopfällbar
 • Tre olika höjder
 • Hjul med gummibeläggning
 • Borttagbart lekbord

Specifikationer: 

 • Mått: H: 64 cm, L: 78 cm, B: 53 cm
 • Rekommenderad ålder: Från 6 månader
 • Vikt: Godkänd för 12 kg.
 • Batterier: 2 AA-batterier, ingår ej.

Här är dom billigaste återförsäljarna:

 

Bäst i test Mittemellan

Vinnare mellanklassen: Basson Baby Walk’N Play Gåstol

En stimulerande och säker gåstol! Pris fr. 550 kr.

basson-baby-lara-ga-stol-gra-bast-i-test.

Här kommer en rolig och pedagogisk från Basson Baby. Denna lära-gå-stol stimulerar barnets alla sinnen med hjälp av ljud, ljus och sånger på den roliga lekpanelen. Höjden går att justera så att barnets fossingar alltid kan nudda golvet, och när den inte används går den att vika ihop helt och hållet. En toppenbra gåstol, helt enkelt!

Säkerhetstestad och uppfyller kraven för EN1273, även gällande trappsäkerhet.

Specifikationer: 

 • Max belastningsvikt: 12 kg
 • Mått lägsta läget på sitsen: 25 cm
 • Mått högsta läget på sitsen: 29 cm

Här är dom billigaste återförsäljarna:

 

Utmanare mellanklassen: Hauck 2-In-1 gåstol och gåvagn 

Färg, färg och ännu mer färg! Pris fr. 750 kr.

Hauck-2-In-1-Walker-gastol-bast-i-test-basta-gastolen

Gillar ditt barn (eller du) riktigt mycket färg är det denna lära-gå-stol från Hauck du vill ha! Detta är en 2 i 1 – gåstol som både fungerar som en gåstol och en gåvagn. Det enda du behöver göra är att ta bort sitsen, vilket förvandlar gåstolen till en vagn med ett stabilt handtag som barnet kan använda länge. Gåstolen och gåvagnen stimulerar barnets alla sinnen genom de olika knapparna på instrumentbrädan som ger både ljud, musik och ljus. Den är justerbar i höjd och kommer dessutom med ett trappskydd.

Specifikationer: 

 • Batterier: 4 x AA-LR06 batterier (ingår ej)
 • Mått uppfälld: 74 x 58 x 62 cm
 • Mått hopfälld: 74 x 58 x 55 cm
 • Vikt (utan låda) 4,9 kg
 • Ålder: 6 månader upp till 12 kg.

Här är dom billigaste återförsäljarna:

 

Bäst i test: Budget

Vinnare budgetklassen: Beemoo Simple lära-gå-stol

Enkel och billig! Pris fr. 370 kr.

Beemoo-Simple-Lara-Ga-Stol-bast-i-test-gastol.

Beemoo Simple är en, ja, simpel gåstol som gör det den ska – hjälper ditt barn att ta sig fram själv samtidigt som den stimulerar barnets alla sinnen med ljud, ljus och musik! Höjden går att justera i flera olika lägen beroende på barnets längd, sittdynan är mjuk och tvättbar och ryggstödet högt för extra stöd. Gåstolen är testad enligt gällande EN-standard, även gällande trappsäkerhet. Denna gåstol finns i flera färger!

Specifikationer: 

 • Rekommenderad ålder: Från 6 månader.
 • Färg: Rosa, blå eller svart
 • Maxvikt: 12 kg.
 • Batteri: 2 st. AA 1.5V-batterier (ingår ej)

Här är dom billigaste återförsäljarna:

 

Utmanare budgetklassen: Beemoo Fly gåstol

Testets billigaste gåstol! Pris fr. 320 kr.

Beemoo-Fly-Lara-Ga-Stol-basta-gastolen.

Vår budgetutmanare är även den en fin gåstol från Beemoo. Den hjälper ditt barn att ta sig fram själv samtidigt som den stimulerar barnets alla sinnen med ljud, ljus och musik! Höjden går att justera i tre olika lägen beroende på barnets längd, sittdynan är mjuk och ryggstödet högt för extra stöd. Dessutom går den att fälla ihop helt när den inte används. Gåstolen är testad enligt gällande EN-standard, även gällande trappsäkerhet. Denna gåstol finns i flera färger!

Specifikationer: 

 • Rekommenderad ålder: +6 månader
 • Maxvikt: 12 kg
 • Batteri: 2 x AA 1.5V
 • Färg: Finns i blå och gul.

Här är dom billigaste återförsäljarna:

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev Baby Einstein Sea & Explore Walker testvinnare tack vare dess höga komfort, pedagogiska och stimulerande lekbord samt att den fungerar både som leksak och som gåstol.

I jakten på den bästa gåstolen har vi läst kundomdömen och gått igenom specifikationer och labbtester – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den stol som är bäst från den som inte är det. Med de sex gåstolar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du och ditt barn inte kommer bli besvikna!

Köpguide för gåstol för baby och barn

Alla gåstolar har i stort sett samma utformning, och samma syfte. Leksaker finns på alla gåstolar, men på en del finns många och på andra väldigt få. Det som skiljer olika gåstolar åt är framför allt funktioner, leksaker och utseende.

Funktioner

De vanligaste funktionerna på gåstolar är att de är ställbara för att passa barnets längd, och att sätet går att ta bort för att tvätta och liknande. Men det finns också gåstolar med mer avancerade, och väldigt användbara, funktioner. En del gåstolar kan till exempel göras om till gunga, så att barnet kan börja använda gåstolen tidigare, eller variera mellan att gå och gunga i den. Andra gåstolar kan i stället omvandlas till gåvagnar, så att man även kan använda den när det är dags att träna på att gå.

Leksaker

Leksakerna är kanske det som skiljer gåstolar åt allra mest. Som vi nämnde tidigare kan en del gåstolar ha en massa leksaker, medan andra knappt har några alls. En del gåstolar har ljud- och ljusfunktioner, och de kan också ha leksaker som går att flytta på eller snurra – till exempel ratt och liknande. En gåstol med roliga leksaker får flera funktioner, eftersom barnet då kan sitta i gåstolen och leka också. På en del gåstolar kan brickan med leksaker även tas bort, så att barnet kan leka med sakerna även när han eller hon inte sitter i gåstolen.

Utseende

Alla gåstolar är som sagt utformade på samma sätt, men trots det kan de se olika ut. En del ser till exempel ut som bilar, andra har motiv av någon populär tecknad karaktär eller så har de roliga färger. Här får man helt enkelt fokusera på vad man tror barnet skulle tycka mest om, eller vad man själv tycker ser roligast ut. Utseendet har förstås ingen större betydelse, men självklart kan det vara roligt med en gåstol som ser ut som en bil och har en ratt, eller har ett roligt utseende på andra sätt.

Avslutande ord inför ditt köp av lära-gå-stol

Det viktigaste att tänka på när man ska använda gåstol är att alla barn är olika. Det är omöjligt att på förhand veta om barnet kommer att gilla gåstolen, när barnet är redo att använda den och hur länge den kommer att användas. Kanske blir den väldigt populär och används under lång tid, eller kanske används den knappt alls.

Det som framför allt skiljer gåstolar åt är vilka leksaker och liknande som finns på den. En del gåstolar har många leksaker som barnet kan sitta och leka med, medan andra nästan inte har någonting alls utan fokuserar på det egentliga syftet – att barnet kan gå omkring. Fundera över vilken typ av gåstol du söker, en som barnet endast ska använda för att gå runt i eller en som barnet även kan sitta och leka i, och utgå från det när du väljer gåstol.

Vanliga frågor och svar om gåstol

Vid vilken ålder kan barn använda gåstol?

Det är väldigt individuellt, och beror på när barnet är redo. De flesta börjar använda gåstolen när barnet är runt ett halvår.

Vilken är den bästa gåstolen?

I vårt test blev Baby Einstein Sea & Explore Walker testvinnare tack vare dess höga komfort, pedagogiska och stimulerande lekbord samt att den fungerar både som leksak och som gåstol.

Är gåstolen negativ för barnets utveckling?

Om gåstolen används för mycket ska den kunna ha en negativ inverkan på barnets utveckling, såväl motoriken som den mentala utvecklingen. Gåstolen ska dock kunna användas någon gång då och då, under kortare stunder.

Matilda Habbe

Kreativ copywriter, medveten prylnörd och inbiten second hand-fantast som skriver det absolut bästa om det mesta och för de flesta. Här på Hemfakta är mitt ack så viktiga uppdrag att guida dig genom prylarnas värld! E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar