1. Hem
 2. >
 3. Barn & Familj
 4. >
 5. Bäst i test: Gåstol – Gåstolar för vingliga barn!
Baby-Einstein-Sea-Explore-Walker-bast-i-test-gastol-.jpg

Lyx

Baby-Einstein-Sea-Explore-Walker-bast-i-test-gastol-

Baby Einstein Sea & Explore

9

Mellan

Bäst i test gåstol

2ME Hjalmar

8.6

Budget

Bästa gåstolen

Beemoo PLAY Move

8.4

Inledning

Gåstolen – denna omtvistade mackapär! Vissa väljer att helt skippa den medan andra använder den lite då och då, och vad du väljer – ja det är ju din ensak! Det vi vet är att en gåstol kan vara en rolig och händelserik upplevelse både för dig och din lilla knodd – tänk bara på alla de stora ögonblicken som väntar när ditt barn tar sina första stapplande steg och börjar upptäcka världen på egen hand! Otroligt! Här har vi tagit fram årets bästa gåstolar – för din rätt att bestämma själv! 

Här på Hemfakta har vi utsett Baby Einstein Sea & Explore till årets bästa gåstol 2024 – detta tack vare positiva användarrecensioner, dess höga komfort och pedagogiska och roliga lekbord i färger som stimulerar barnet. Dessutom fungerar den både som gåstol och leksak eftersom aktivitetsbrädan är avtagbar. 

Våra vingliga experter har klappat och känt, researchat och läst argument för att tillslut landa i årets bästa gåstolar. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

I jakten på den bästa gåstolen har vi läst kundomdömen och gått igenom specifikationer och labbtester – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den stol som är bäst från den som inte är det. Med de sex gåstolar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du och ditt barn inte kommer bli besvikna!

Därför blev Baby Einstein Sea & Explore Walker utsedd till bäst i test

Bäst i test vinnaren är Baby Einstein Sea & Explore Walker. Den kombinerar pedagogiskt innehåll med komfort och enkel användning. Möjligheten att justera höjden och ta bort lekstationen ger den flexibilitet, medan blinkande ljus, ljud och sånger ger hög “Fun Factor.” Den imponerar över hela linjen och ger användarna en positiv upplevelse av både design och funktionalitet.

1

Baby Einstein Sea & Explore Walker Gåstol – Bästa gåstolen [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Baby-Einstein-Sea-Explore-Walker-bast-i-test-gastol-

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Komfort

9

Lätt att använda

9

Fun Factor

10

Kvalité & Hållbarhet

9

Totalpoäng

Motivering: Baby Einstein Sea & Explore Walker får höga poäng över hela linjen. Den kombinerar pedagogiskt innehåll med komfort och enkel användning. Dess möjlighet att justera höjden och ta bort lekstationen ger flexibilitet. Fun Factor är hög med blinkande ljus, ljud och sånger, och den är hållbar och lätt att röra sig i.

En pedagogisk gåstol som stimulerar barnets alla sinnen! Pris ca. 1.000 kr.

Här kommer en rolig, pedagogisk och smart gåstol från Baby Einstein. Den här gåstolen går att ställa in i tre olika höjder för att barnets fossingar aldrig ska behöva lämna golvet, oavsett hur lång hen blir. Den är ergonomisk utformad med en mjuk sits och hög rygg vilket ger ditt barn både stöd och komfort. Framför barnet finns alltifrån blinkande ljus, diverse ljud och flera sånger vilket stimulerar barnets alla sinnen. Dessutom går det att ta bort själva lekstationen, så att den enbart fungerar som en leksak och inte som en gåstol.

 • Material: Plast
 • Ålder: Från 6 månader
 • Batterier: 3 AA-batterier ingår
 • Övrigt: Ergonomisk, stimulerande lekstation som går att ta bort

Fördelar 

 • Rullar bra på både golv och mattor
 • Lättviktig och enkel för barnet att ta sig fram i
 • Hållbar och robust

Nackdelar 

 • Vissa användare tycker att leksakerna hade kunnat vara roligare

Sammanfattning: För att skapa en mångsidig bild av gåstolen har vi hämtat cirka 1.000 recensioner från Amazon1 .

2

BabyDan Gåstol

BabyDan-Gastol-lara-ga-stol-bast-i-test.

Lyx

Utmanare

8

Pris

9

Komfort

9

Lätt att använda

8

Fun Factor

9

Kvalité & Hållbarhet

8.6

Totalpoäng

Motivering: BabyDan Gåstol erbjuder bra funktionalitet till ett helt okej pris. Den har en mångsidig användning som gåstol, lekbord och matplats. Även om den inte når samma nivå av pedagogiskt innehåll och fun factor som vinnaren, ger den ändå en hel del till sitt pris.

Kan användas som gåstol, lekbord och matplats! Pris fr. 900 kr.

Här har vi en URGULLIG gåstol från BabyDan, utsmyckad med söta elefanter. Denna fantastiska mackapär kan användas som både gåstol, lekbord och matplats, vilket gör den väldigt prisvärd. På instrumentbrädan stimuleras barnets alla sinnen med hjälp av musik, ljus och lek, vilken också enkelt kan tas bort från gåstolen för rengöring. Gåstolen och dess säte är robust och gör ett ergonomiskt stöd till barnet, och stolen går dessutom att vända. Stolen kan höjdjusteras i tre olika lägen samt fällas ihop helt. Dessutom har hjulen en gummibeläggning som skyddar ditt dyrbara golv!

PS: Gåstolen ska användas i högst 20 minuter åt gången, och barnets fossingar ska alltid röra golvet.

 • Rekommenderad ålder: Från 6 månader till 12 kg
 • Material: Plast
 • Batterier: 2 AA-batterier, ingår ej.
 • Övrigt: Hopfällbarn, tre olika höjder, borttagbart lekbord

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om BabyDan Gåstol, men gåstolen har vunnit tidigare test och är extremt populär på marknaden vilket talar för positiva upplevelser hos användare.

Duellen

Lyx

Baby Einstein Sea & Explore Walker Gåstol – Bästa gåstolen 2024! vs. BabyDan Gåstol

När vi jämför vinnaren i lyxklassen, Baby Einstein Sea & Explore Walker, med utmanaren BabyDan Gåstol, finns det vissa skillnader i design och funktionalitet. Baby Einstein imponerar med sin pedagogiska och färgglada lekstation där blinkande ljus, ljud och sånger stimulerar barnets sinnen på ett omfattande sätt. Den ergonomiska designen med möjlighet att justera höjden och ta bort lekstationen ger flexibilitet och användarvänlighet. Å andra sidan erbjuder BabyDan Gåstol en mångsidig användning som gåstol, lekbord och matplats, vilket gör den prisvärd. Trots att den inte når samma nivå av stimulerande innehåll som vinnaren, ger den ändå en hel del för sitt pris.

3

2ME Hjalmar

Bäst i test gåstol

Mellan

Vinnare

9

Pris

9

Komfort

8

Lätt att använda

9

Fun Factor

8

Kvalité & Hållbarhet

8.6

Totalpoäng

Motivering: 2ME Hjalmar ger en bra balans mellan pris och kvalitet. Den har en stimulerande lekpanel, är justerbar för små barn och säkerhetstestad för trappor. Det är en övergripande tillfredsställande produkt med höga betyg över hela linjen.

En stimulerande och säker gåstol! Pris ca 750 kr.

Här kommer en rolig och pedagogisk gåstol från 2ME. Denna lära-gå-stol stimulerar barnets alla sinnen med hjälp av ljud, ljus och sånger på den roliga lekpanelen – som dessutom går att ta bort och leka med separat. Den här gåstolen har en gung-funktion och en ställbar sittdyna som gör att även riktigt små barn kan använda den. När barnet väl ska börja lära sig gå tar man bara bort mattan under och fäller ner hjulen.

Den här gåstolen är säkerhetstestad även vid trappsäkerhet.

 • Material: Plast
 • Ålder: Barn upp till 12 kg
 • Batterier: Krävs, Ingår ej
 • Övrigt: Ställbar sittdyna, gung-funktion för riktigt små barn

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om 2ME Gåstol, men gåstolen har fått bra betyg i tidigare test och är populär på marknaden vilket talar för positiva upplevelser hos användare.
4

Hauck 2-In-1 gåstol och gåvagn 

Hauck-2-In-1-Walker-gastol-bast-i-test-basta-gastolen

Mellan

Utmanare

8

Pris

8

Komfort

7

Lätt att använda

9

Fun Factor

8

Kvalité & Hållbarhet

8

Totalpoäng

Motivering: Hauck 2-In-1 gåstol och gåvagn ger en färgglad och mångsidig upplevelse för barnet. Den har en robust konstruktion och är justerbar i höjd. Även om den inte är lika pedagogisk som vinnaren, erbjuder den ändå ett bra värde för pengarna.

Färg, färg och ännu mer färg! Pris ca. 750 kr.

Gillar ditt barn (eller du) riktigt mycket färg är det denna lära-gå-stol från Hauck du vill ha! Detta är en 2 i 1 – gåstol som både fungerar som en gåstol och en gåvagn. Det enda du behöver göra är att ta bort sitsen, vilket förvandlar gåstolen till en vagn med ett stabilt handtag som barnet kan använda länge. Gåstolen och gåvagnen stimulerar barnets alla sinnen genom de olika knapparna på instrumentbrädan som ger både ljud, musik och ljus. Den är justerbar i höjd och kommer dessutom med ett trappskydd.

 • Batterier: 4 x AA-LR06 batterier (ingår ej)
 • Ålder: 6 månader upp till 12 kg
 • Material: Plast
 • Övrigt: Både gåstol och gåvagn, justerbar i höjd, trappskydd

Fördelar 

 • Väldigt robust
 • Rolig för barnet
 • Tippar inte

Nackdelar 

 • Vissa användare tycker att den är lite klumpig och kan vara svår att flytta för de mindre barnen
 • Vissa användare önskar högre kvalité

Sammanfattning: För att skapa en mångsidig bild av gåstolen har vi hämtat cirka 360 recensioner från Amazon2 .

Duellen

Mellan

2ME Hjalmar vs. Hauck 2-In-1 gåstol och gåvagn 

I mellanklassen möts vinnaren 2ME Hjalmar och utmanaren Hauck 2-In-1 gåstol och gåvagn. 2ME Hjalmar utmärker sig med sin stimulerande lekpanel, justerbara sittdyna och säkerhetstestning för trappor. Det är en övergripande tillfredsställande produkt med höga betyg över hela linjen. Å andra sidan erbjuder Hauck gåstol och gåvagn en färgglad och mångsidig upplevelse för barnet med möjlighet att fungera som både gåstol och vagn. Även om den inte är lika kvalitativ som vinnaren erbjuder den ändå ett bra värde för pengarna.

5

Beemoo PLAY Move

Bästa gåstolen

Budget

Vinnare

10

Pris

9

Komfort

9

Lätt att använda

7

Fun Factor

8

Kvalité & Hållbarhet

8.4

Totalpoäng

Motivering: Beemoo PLAY Move är den mest prisvärda gåstolen. Den erbjuder grundläggande funktioner med justerbar höjd och avtagbara leksaker. Med höga poäng inom pris och användarvänlighet ger den bra värde för de som söker en budgetvänlig gåstol.

Enkel och billig! Pris ca. 550 kr.

Beemoo Play Move hjälper ditt barn att ta sig fram själv samtidigt som den stimulerar barnets sinnen de avtagbara leksakerna! Höjden går att justera i flera olika lägen beroende på barnets längd, sittdynan är mjuk och tvättbar och ryggstödet högt för extra stöd. Den går att fälla ihop för enklare förvaring och har fasta bakhjul och svängbara framhjul.

 • Batterier: Krävs inte
 • Ålder: 6 månader upp till 12 kg
 • Material: Plast
 • Övrigt: Avtagbara leksaker, kan fällas ihop, höjdjusterbar i 3 lägen

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Beemoo Gåstol, men gåstolen har fått bra betyg i tidigare test och är relativt populär på marknaden vilket talar för positiva upplevelser hos användare.
6

Beemoo PLAY Walk Lära-gå-stol 

Bäst i test gåstol

Budget

Utmanare

9

Pris

9

Komfort

8

Lätt att använda

8

Fun Factor

7

Kvalité & Hållbarhet

8.2

Totalpoäng

Motivering: Beemoo PLAY Walk är en bra budgetalternativ med pedagogiska funktioner. Den erbjuder justerbar sits och stimulerande lekpanel till ett bra pris.

Gullig och pedagogisk till ett lägre pris! Pris ca. 600 kr.

Vår budgetutmanare är även den en fin gåstol från Beemoo. Den hjälper ditt barn att ta sig fram själv samtidigt som den stimulerar barnets alla sinnen med ljud, ljus och musik! Du kan anpassa sitsen i tre olika höjder för att säkerställa att barnets fossingar alltid nuddar golvet och den har dessutom en bas med antislip för mer säkerhet.

 • Batterier: Krävs, ingår ej
 • Ålder: 6 månader upp till 12 kg
 • Material: Plast
 • Övrigt: Musik och ljus, 3 höjdjusteringar, antislip-bas

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Beemoo Gåstol, men gåstolen har fått bra betyg i tidigare test och är relativt populär på marknaden vilket talar för positiva upplevelser hos användare.

Duellen

Budget

Beemoo PLAY Move vs. Beemoo PLAY Walk Lära-gå-stol 

I budgetklassen står vinnaren Beemoo PLAY Move mot utmanaren Beemoo PLAY Walk. Beemoo PLAY Move imponerar som den mest prisvärda gåstolen med grundläggande funktioner, höjdjustering och avtagbara leksaker. Med höga poäng inom pris och användarvänlighet ger den bra värde för de som söker en budgetvänlig gåstol. Å andra sidan är Beemoo PLAY Walk ett bra budgetalternativ med pedagogiska funktioner så som justerbar sits och stimulerande lekpanel till ett överkomligt pris. Valet beror på individuella behov och preferenser.

Köpguide Gåstol för baby och barn

Alla gåstolar har i stort sett samma utformning och samma syfte. Leksaker finns på alla gåstolar, men på en del finns många och på andra väldigt få. Det som skiljer olika gåstolar åt är framför allt funktioner, leksaker och utseende.

Funktioner

De vanligaste funktionerna på gåstolar är att de är ställbara för att passa barnets längd och att sätet går att ta bort för att tvätta och liknande. Men det finns också gåstolar med mer avancerade, och väldigt användbara, funktioner. En del gåstolar kan till exempel göras om till gunga, så att barnet kan börja använda gåstolen tidigare, eller variera mellan att gå och gunga i den. Andra gåstolar kan i stället omvandlas till gåvagnar så att man även kan använda den när det är dags att träna på att gå.

Leksaker

Leksakerna är kanske det som skiljer gåstolar åt allra mest. Som vi nämnde tidigare kan en del gåstolar ha en massa leksaker medan andra knappt har några alls. En del gåstolar har ljud- och ljusfunktioner, och de kan också ha leksaker som går att flytta på eller snurra – till exempel ratt och liknande. En gåstol med roliga leksaker får flera funktioner, eftersom barnet då kan sitta i gåstolen och leka också. På en del gåstolar kan brickan med leksaker även tas bort så att barnet kan leka med sakerna även när han eller hon inte sitter i gåstolen.

Utseende

Alla gåstolar är som sagt utformade på samma sätt, men trots det kan de se olika ut. En del ser till exempel ut som bilar, andra har motiv av någon populär tecknad karaktär eller så har de roliga färger. Här får man helt enkelt fokusera på vad man tror barnet skulle tycka mest om, eller vad man själv tycker ser roligast ut. Utseendet har förstås ingen större betydelse, men självklart kan det vara roligt med en gåstol som ser ut som en bil och har en ratt, eller har ett roligt utseende på andra sätt.

Avslutande ord inför ditt köp av lära-gå-stol

Det viktigaste att tänka på när man ska använda gåstol är att alla barn är olika. Det är omöjligt att på förhand veta om barnet kommer att gilla gåstolen, när barnet är redo att använda den och hur länge den kommer att användas. Kanske blir den väldigt populär och används under lång tid, eller kanske används den knappt alls.

Det som framför allt skiljer gåstolar åt är vilka leksaker och liknande som finns på den. En del gåstolar har många leksaker som barnet kan sitta och leka med, medan andra nästan inte har någonting alls utan fokuserar på det egentliga syftet – att barnet kan gå omkring. Fundera över vilken typ av gåstol du söker, en som barnet endast ska använda för att gå runt i eller en som barnet även kan sitta och leka i, och utgå från det när du väljer gåstol.

Frågor och svar om gåstol

Det är väldigt individuellt och beror på när barnet är redo. De flesta börjar använda gåstolen när barnet är runt ett halvår.

I vårt test blev Baby Einstein Sea & Explore Walker testvinnare tack vare dess höga komfort, pedagogiska och stimulerande lekbord samt att den fungerar både som leksak och som gåstol.

Om gåstolen används för mycket ska den kunna ha en negativ inverkan på barnets utveckling, såväl motoriken som den mentala utvecklingen. Gåstolen ska dock kunna användas någon gång då och då, under kortare stunder.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

 1. Amazon, 13/12-23 []
 2. Amazon, 13/12-23 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser